chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 23, 2012, 15:32:49 » |
|
UFO? Oni już tu są – 21.09.2012Powracam do jednego z moich ulubionych tematów,pomimo tego iż niektórym się to nie podoba http://niezaleznatelewizja.pl/2012/09/ufo-oni-juz-tu-sa-21-09-2012/W częsci drugiej,ciekawe zdjęcia Księżyca -polecam
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
|
Przebiśnieg
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 : Październik 14, 2012, 08:26:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich mało
Punkty Forum (pf): 32
|
|
« Odpowiedz #28 : Październik 14, 2012, 08:48:58 » |
|
Po co tak daleko. Rosjanie odkryli olbrzymi krater po upadku meteorytu lub asteroidy wypełniony diamentami. Wprawdzie te diamenty bardziej nadają się do zastosowań przemysłowych, bo mają ponad dwa razy większą twardość od klasycznych z RPA, ale i tak przewidują spadek cen na tym rynku (surowych diamentów) o połowę.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 06, 2012, 21:50:43 » |
|
Polecam uwadze Szanownych Forumowiczów wielce ciekawe zdjęcia Ziemi widzianej z Kosmosu: http://wiadomosci.wp.pl/gid,15157668,kat,1356,title,My-spimy-ona-nie-porazajace-zdjecia-NASA,galeria.htmlMoże to już jedna z ostatnich okazji do obejrzenia Mateczki Ziemi w takiej krasie Ale dostrzegam też na tych zdjęciach rzecz dość osobliwą - widok nocny na Nil. Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego cały Nil jest taki rozświetlony? Ja wiem, że ponad 90% ludności Egiptu (liczącego ponad 70 milionów obywateli) żyje wzdłuż tej rzeki (z czego ponad 20 mln w samym Kairze), ale parę lat temu miałem okazję płynąć Nilem przez tydzień od Luksoru aż do Asuanu i było tam (oczywiście w nocy) zupełnie ciemno. Mijaliśmy liczne tereny pustynne, a na tych żyźniejszych można było dostrzec liche chaty fellahów, które bynajmniej nie imponowały feerią świateł. Wprost przeciwnie. Tam nawet auta jeżdżą w nocy z wyłączonymi światłami. To skąd się bierze ten widok, jakby cały Nil podłączony był do prądu? Amazonka i inne wielkie rzeki na tych zdjęciach w ogóle nie są widoczne.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2012, 22:58:14 wysłane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #30 : Grudzień 06, 2012, 21:55:28 » |
|
Krzysiek , to zdjęcie ? Może to sama rzeka "świeci". Znaczy się coś w niej , jakiś składnik wody, odbija promieniowanie w pecyficzny sposób i tak to wygląda na zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich mało
|
|
« Odpowiedz #31 : Grudzień 06, 2012, 22:44:26 » |
|
Faktycznie to zdjęcie, jak i globu w kolorze, wyraźnie widać nitkę Nilu. Może to było jakieś ich święto puszczania wianków za świecami, albo co. Przecież nie ma światła, które ta woda mogłaby odbijać. Albo opanowały ją jakieś świecące glony, bo cała delta jest jasna.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #32 : Grudzień 06, 2012, 22:55:03 » |
|
Tak - dokładnie chodzi mi o to ujęcie. Zastanawiające! Dla porównania "zajrzałem" nad Amazonkę, Missouri, Jangcy itp. i nic: ciemność widzę...
Pewnie się zaraz dowiemy od Wszystkowiedzących, że Nil to święta rzeka, więc nie ma się czemu dziwić. Ale Ganges też jest święty i też przyciąga duże osadnictwo, ale jego nie widać.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich mało
|
|
« Odpowiedz #33 : Grudzień 06, 2012, 23:07:33 » |
|
Nawet przyjmując, że było to tuż po zmroku u nich - na zdjęciu glob ma rozświetlenie z zachodu - to jest nieprawdopodobne, aby ludzie wygenerowali taką ilość światła i równomiernie rozłożoną.
Edit: W opisie jest, że urządzenie chwyciło światło księżyca, więc może to być wyjaśnienie, ale na tak olbrzymim dystansie?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2012, 23:20:26 wysłane przez blueray21 »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #34 : Grudzień 07, 2012, 06:44:51 » |
|
..to przypomina trochę prześwietlenia robione z kontrastem(izotopowym),- czyżby jakieś promieniotwórczość w rzece- tylko nad/naturalna czy sztuczna/zanieczyszczenia?
|
|
|
|
"Pustka to mniej niż nic, a jednak to coś więcej niż wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstają wszystkie możliwości. To jest Absolutna Świadomość; coś o wiele więcej niż nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #35 : Grudzień 07, 2012, 08:27:01 » |
|
Mądre wypowiedzi ,przemyślenia i skojarzenia.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
|
« Odpowiedz #36 : Styczeń 10, 2013, 21:28:32 » |
|
Czyżby jednak nie wszystko stracone i w końcu nas coś zgriluje? : http://wiadomosci.onet.pl/nauka/duzo-plam-na-sloncu,1,5389175,wiadomosc.htmlZawsze tu twierdziłem, że nie należy demonizować szczególnego układu cyfr w naszych aktualnych kalendarzach, bo Majowie się nimi nie posługiwali P.S. Zwracam też uwagę na następujący fragment z ww. wiadomości: "Związana jest z nim para ogromnych plam, które da się zobaczyć gołym okiem ( oczywiście tylko przy bardzo niskim położeniu Słońca nad horyzontem, kiedy patrzenie na naszą dzienną gwiazdę nie grozi uszkodzeniem wzroku)." Czyżbym jednak to ja miał rację w niedawnym sporze? Staruszek - Krzyś
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2013, 21:36:37 wysłane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
|