Cytat:
hiacynt SierpieĂą 08, 2012, 23:48:25
Optymalnym ludzkim pokarmem sÂą ; owady,owoce, warzywa i korzonki.
PomijajÂąc te owady ...
PrzyszÂły takie myÂśli , Âże w odlegÂłych czasach "pierwszej ludzkiej cywilizacji" ludzie dysponowali wiĂŞkszÂą wiedzÂą o Âśrodowisku naturalnym i o tym co w nim jest dobrego do zjedzenia, a co nie.
Mieli po prostu lepszy kontakt z Natur¹ , która sama dla nich uprawia³a ¿ywnoœÌ, a oni po prostu wiedzieli co i kiedy zrywaÌ. £atwiej by³o siêgn¹Ì po roœlinê, bo ta nie ucieka³a , ni¿ uganiaÌ siê za zwierzakami

I dzisiaj lasy, rzeki i oceany to przeolbrzymie spichlerze, ale zwyczajnie zapomnieliÂśmy jak z tego nieprzebranego bogactwa korzystaĂŚ. SÂą roÂśliny, ktĂłre leczÂą, a sÂą teÂż i takie, ktĂłre sycÂą. W ogĂłle bardzo maÂło wiemy o nich ,a niektĂłre sÂą bardzo pospolite, a przechodzi siĂŞ obok nich obojĂŞtnie ..
PrzykÂładowo pospolita paÂłka:

O tej roœlinie w ksi¹¿ce "Dzikie Roœliny Jadalne Polski" £ukasz £uczaj pisze tak :
PAÂŁKA Typha (paÂłkowate Typhaceae)
Dwa gatunki pa³ki, pa³ka szerokolistna Typha latifolia (najpospolitszy gatunek pa³ki na ca³ej pó³nocnej pó³kuli) oraz w¹skolistna Typha angustifolia wystêpuj¹ w ca³ej Polsce w mokrych rowach oraz na brzegach stawów i jezior. Roœliny z tego rodzaju nale¿¹ do najwa¿niejszych i naj³atwiejszych do pozyskania Ÿróde³ po¿ywienia w dzikiej przyrodzie, mo¿na je ponadto znaleŸÌ nad wodami na ca³ym œwiecie. Wszystkie ich czêœci s¹ jadalne.
Korzenie, gruboœci kciuka, s¹ jadalne na surowo i gotowane. Nale¿y pozyskiwaÌ je od jesieni do wiosny. Jedyna trudnoœÌ polega na tym, ¿e woda jest wtedy bardzo zimna i wk³adanie do niej r¹k, nie mówi¹c o bosych nogach, jest bardzo nieprzyjemne.
http://luczaj.com/jadalne.htmTakÂże nawet zimÂą czÂłowiek by nie gÂłodowaÂł

ZresztÂą - byĂŚ moÂże w pierwszych wiekach ludzie korzystali rĂłwnieÂż z innej przemiany energetycznej.
Na przykÂład budowle megalityczne obrabiano bez uÂżycia narzĂŞdzi kamieniarskich, czy teÂż transportowano ileÂś-set-tonowe bloki na ogromne odlegÂłoÂści nie znajÂąc koÂła.
ByĂŚ moÂże wÂłaÂśnie dziĂŞki wykorzystaniu energii WszechÂświata dostĂŞpnej w nieograniczonych iloÂściach wszĂŞdzie.
Przed "genetycznym ulepszeniem" ludzkoœÌ mog³a siê ¿ywiÌ t¹ energi¹ w minimalnym stopniu czerpi¹c z zasobów natury.