Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Październik 23, 2017, 12:23:16


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PRZEPISY NA ...  (Przeczytany 5781 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Thotal
Gość
« : Grudzień 19, 2012, 19:37:12 »

 
Piwo jest lepsze od chleba
   Lubisz piwo - zrób je sam. 



 

 

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie.

 

Będziesz potrzebował :

 

2 kg jęczmienia X 0,80________ 1,60 zł

0,5 kg cukru X 4,00 __________ 2,00 zł

 0,20 kg chmielu X 20,00 ______4,00 zł

 0,05 kg drożdży piwnych  X 30__1,50 zł

 12 litrów wody.- gratis

--------------------------------------------------------------

razem____________________ 9,10 zł

 

Jęczmień można kupić na targowiskach, chmiel i drożdże piwne w sklepach zielarskich, a cukier tam gdzie zawsze.

Jęczmień przez kilka godzin należy moczyć w letniej wodzie do momentu, aż napęcznieje. Następnie należy odlać wodę, przełożyć jęczmień do kamiennego lub glinianego naczynia, przykryć ręcznikiem lub kocem i odstawić na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aż zakiełkuje. Wtedy nasiona trzeba wsypać do dużego naczynia, wsypać do nich cukier, zalać 8 litrami wody i zagotować. Do innego naczynia należy włożyć chmiel, zalać go pozostałymi 4 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 4 godziny.

Powstały w efekcie „warzenia” chmielu wywar należy odcedzić przez drobne sito lub gazę, połączyć z syropem z jęczmienia, dokładnie wymieszać i odstawić, aż wystygnie. W między czasie w niewielkiej ilości letniej wody rozpuścić drożdże, dokładnie je wymieszać, przelać do garnka z wywarem i  wymieszać. Naczynie przez cały czas powinno być przykryte ściereczką lub gazą. Powinno być odstawione w ciemne, ciepłe miejsce przez co najmniej jeden, dwa dni. Po tym czasie należy przez drobne sitko i gazę odcedzić całość, powstały wywar wlać do butelek, zostawiając trochę miejsca, ( to ważne, bo butelki mogą popękać ), po czym  szczelnie je zamknąć i pozostawić na okres minimum 1 tygodnia ( najlepiej 3-4 tygodnie ) w ciemnym, chłodnym miejscu. Smak tak warzonego piwa można modyfikować dodając odpowiednią ilość cukru, dotyczy to również chmielu, który dodawany jest w zasadzie tylko po to, by uzyskać specyficzny dla piwa goryczkowy smak. Można zatem poeksperymentować zmieniając proporcje cukru i chmielu w zależności od indywidualnych gustów. Należy pamiętać jednak o tym, że zbyt mała ilość cukru może  skutkować brakiem fermentacji i zamiast piwa otrzymamy coś co będzie przypominało ocet.

 

Najlepsze są ciemne butelki z ceramicznym kapslem wielokrotnego użytku dostępne w internecie, mogą być też mniej eleganckie butelki po wodach mineralnych z nakrętką.

Piwo  jest słabsze i delikatniejsze w smaku niż piwo kupowane w sklepie, ale kufel twojego piwa kosztuje 40 groszy, a nie 4 złote, a nic tak nie podnosi walorów smakowych jak świadomość, że nie obdzierają cię ze skóry - zyskiem, marżą, transportem, akcyzą i VAT-em.  Możesz pić go sam, częstować przyjaciół, a nawet poić konie, ale nie wolno ci go sprzedawać.

 

 

 

 

Piwo, pite regularnie i w małych ilościach zapobiega chorobom serca i układu krążenia, takim jak wylew czy choroba wieńcowa. Zawiera sporą ilość antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami i zapobiegającymi powstawaniu w/w chorób.

Piwo ma właściwości zmniejszające ilość cholesterolu oraz ryzyka wystąpienia zakrzepicy. Witamina B6 zawarta w chmielowym trunku, zapobiega powstawaniu organicznego związku chemicznego zwanego homocysteiną, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Piwo posiada też wiele innych pozytywnych wpływów na nasz organizm. Szklaneczka piwa dziennie redukuje stres i pozwala nam lepiej zasnąć. Ma pomagać osobom starszym w przypadku problemów z pęcherzem moczowym oraz działać antystresowo. Piwo zawiera dużo substancji odżywczych niezbędnych naszemu organizmowi, jak witaminy z grupy B, białko, potas czy wapno.

Dla pań  przy okazji przepis na maseczkę na twarz:

Trochę kiszonej kapusty, pokroić cebulkę, zetrzeć jabłko, polać oliwką i położyć nie na twarz, lecz na  talerz. Taką sałatką zagryzamy sześć kufelków piwa. Twarz nam jaśnieje, błogo uśmiecha, odpręża i odświeża tak jak poniżej:

 

 

Piwo można pić schłodzone do temperatury 4 -10 stopni C latem, lub grzane zimą. Unikać lodu.

Wódka z lodem szkodzi na wątrobę,

Wino z lodem szkodzi na nerki,

Drinki alkoholowe z lodem szkodzą pamięci ( po drinku zwanym Mieszko I, nie wie się, gdzie się mieszko) ,

Gin z lodem szkodzi trzustce,

Piwo z lodem szkodzi na żołądek,

Jak widać  ten cholerny lód szkodzi na wszystko, no  i podobno powoduje kaca.

 



Wiecej: http://www.eioba.pl/a/3cel/piwo-jest-lepsze-od-chleba#ixzz2FWUPddRv





Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2012, 00:41:57 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2012, 00:46:21 »

>Thotal'u<, aby nie scalać tego wątku z już istniejącym, a dotyczącym praktycznie tego samego aspektu >>, pozwoliłem sobie na małą modyfikację tytułu, a to dlatego, iż uważam, ze tego typu przepisy (nie tylko dotyczące trunków) powinny być propagowane jak najszerzej.
Tak więc zachęcam do aktywności.  Duży uśmiech Mrugnięcie
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

panzerdivisiontiger masterpolishstrongskill regimentpolnocny off-road4x4wiki pilsudskiegodietricha