Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 18, 2025, 12:16:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŚwiadomoœÌ oddechu  (Przeczytany 23923 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Hutier
Gość
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 21, 2010, 11:11:08 »

Nie rozumiem ciĂŞ.
SÂądzĂŞ,Âże nie moÂżna nadaĂŚ innego kierunku energii.MyÂślĂŞ,Âże to ona sama z siebie w wyniku ujawnienia zostanie przeksztaÂłcona na odpowiedniÂą czyt. prawdziwÂą.Ale moÂże siĂŞ mylĂŞ,nie znam siĂŞ na tym temacie,a chcĂŞ jeszcze dziÂś uwolniĂŚ siĂŞ od negatywnych reakcji czyli tego,co mnie trzyma,abym mĂłgÂł wykorzystaĂŚ caÂły mĂłj potencjaÂł.
Czy dobrze rozumiem,¿e to ma byÌ coœ takiego jak œwiadomoœÌ cia³a tzn,jestem œwiadomy tego,co doœwiadcza moje cia³o uczucia itp?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 21, 2010, 13:00:55 »

Tak, ta energia jest sama z siebie prawdziwa, jednak nasze ciaÂła w wyniku wielu |zabiegĂłw" zostaÂły skutecznie zamkniĂŞte na prawidÂłowy jej przepÂływ. StÂąd wielu kÂładzie duÂży nacisk nie tylko na oddech ale i na odblokowanie naszych czakr: DEIR, TRANSERFING, to te ktĂłre ostatnio tylko czytam.
Podziwiam TwĂłj zapaÂł:

Cytat: Hutier
a chcĂŞ jeszcze dziÂś uwolniĂŚ siĂŞ od negatywnych reakcji czyli tego,co mnie trzyma,abym mĂłgÂł wykorzystaĂŚ caÂły mĂłj potencjaÂł.

DomyÂślam siĂŞ, Âże okreÂślenie "dziÂś" odnosi siĂŞ do najbliÂższej przyszÂłoÂści. MrugniĂŞcie
Ja rĂłwnieÂż nie jestem w tym specjalistÂą, podpowiadam tylko to co sam wyczytaÂłem, bo jeszcze nie sposĂłb bym to wszystko przerobiÂł.

[quot]Czy dobrze rozumiem,¿e to ma byÌ coœ takiego jak œwiadomoœÌ cia³a tzn,jestem œwiadomy tego,co doœwiadcza moje cia³o uczucia itp?[/quote]

Teraz ja nie wiem czy Ciebie dobrze rozumiem?
Tê œwiadomoœÌ mo¿na kszta³towaÌ ró¿nie, zale¿y od punktu widzenia.Mrugniêcie
Najwa¿niejszym jest by d¹¿yÌ do jednoœci "duszy i umys³u", ale o zupe³nie inne klimaty dlatego zachêcam Ciê do lektury TRANSERFINGU.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Hutier
Gość
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 21, 2010, 15:42:52 »

DziĂŞkujĂŞ byĂŚ moÂże skorzystam.

=========================

A wiesz ja tak na serio mówi³em o tym,¿e chcê siê jeszcze dziœ uwolniÌ od negatywnych reakcji.Wystarczy,¿e wyobrazisz sobie,¿e masz bardzo ma³o czasu-mo¿esz w ka¿dej chwili umrzeÌ,albo masz okreœlon¹ iloœÌ czasu,aby coœ rozwi¹zaÌ.To zmusza nas do szybkiego podejmowania decyzji,bardzo nas motywuje.No niestety,ale u mnie sprawa wygl¹da tak,¿e potrzebuje na teraz wiedzieÌ jak œwiadomie oddychaÌ.Móg³bym nawet ca³¹ noc medytowaÌ(œwiadomy oddech),gdyby ktoœ napisa³ mi jak?

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 19:32:46 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2010, 19:37:27 »

Cytat: Hutier
Móg³bym nawet ca³¹ noc medytowaÌ(œwiadomy oddech),gdyby ktoœ napisa³ mi jak?

Jest tyle technik, ¿e chyba nikt nie wska¿e Ci tej w³aœciwej, sam musisz do tego dojœÌ.
Poszperaj w tych wÂątkach:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3307.0

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3436.0

No i oczywiÂście przeÂśledÂź od poczÂątku ten wÂątek, w ktĂłrym klikamy.
Powodzenia.

Silver
Gość
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 21, 2010, 22:39:43 »

A wiesz ja tak na serio mówi³em o tym,¿e chcê siê jeszcze dziœ uwolniÌ od negatywnych reakcji.Wystarczy,¿e wyobrazisz sobie,¿e masz bardzo ma³o czasu-mo¿esz w ka¿dej chwili umrzeÌ,albo masz okreœlon¹ iloœÌ czasu,aby coœ rozwi¹zaÌ.To zmusza nas do szybkiego podejmowania decyzji,bardzo nas motywuje.No niestety,ale u mnie sprawa wygl¹da tak,¿e potrzebuje na teraz wiedzieÌ jak œwiadomie oddychaÌ.Móg³bym nawet ca³¹ noc medytowaÌ(œwiadomy oddech),gdyby ktoœ napisa³ mi jak?

PrzecieÂż sam Pan pisaÂł, Âże posiada i przeczytaÂł ksi¹¿kĂŞ Colina Sissona - ''Sztuka Âświadomego oddechu''.
Tam wszystko pisze od A do Z.
Czego jeszcze Panu potrzeba ?
Potrzeba Panu zrozumienia, tego co sam Pan czyta... nic wiĂŞcej.
I TERAZ odpowiedÂź - po co istniejÂą szkoÂły, czy uniewersytety (jak pisaÂła Kiara) wewnĂŞtrznego rozwoju.
Oto dowĂłd. DowĂłd na co ?
Na to, Âże ludzie z powodu swych uwarunkowaĂą, nie potrafiÂą przeÂłoÂżyĂŚ wiedzĂŞ (informacjĂŞ) na praktycznÂą realizacjĂŞ tego co wiedzÂą.
To tak jak znajÂą budowĂŞ komputera, nawet wiedzÂą z jakich skÂłada siĂŞ czĂŞÂści, tylko nie potrafiÂą go do kupy zÂłoÂżyĂŚ, tym bardziej uruchomiĂŚ, tak aby dziaÂłaÂł jak naleÂży. 
Problem istniej wci¹¿ taki sam.
Ró¿nica pomiêdzy wiedz¹ (informacj¹) a doœwiadczeniem.
StÂąd ludziom potrzebne sÂą szkoÂły wewnĂŞtrznego rozwoju, a NIE ''duchowego'' rozwoju i NIE naleÂży tego razem zlewaĂŚ do kupy myÂślÂąc, Âże jedno i drugie to jest to samo.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 10:42:45 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 22, 2010, 10:46:48 »

Cytat: Silver
Przecie¿ sam Pan pisa³, ¿e posiada i przeczyta³ ksi¹¿kê Colina Sissona - ''Sztuka œwiadomego oddechu''.
Tam wszystko pisze od A do Z.
Czego jeszcze Panu potrzeba ?
Potrzeba Panu zrozumienia, tego co sam Pan czyta... nic wiĂŞcej.

>Silver<, tak dla przypomnienia, na forum nie posÂługujemy siĂŞ per Panowaniem. Zwracamy siĂŞ do siebie po "imieniu", czyli nicku. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 19:42:35 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Kiara
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 22, 2010, 16:56:43 »

Wewnetrzny rozwoj i duchwy rozwoj jest tak naprawde jednym i tym samym. Nie ma mozliwosci rozwijania materii jako takiej , bo cialo materialne zakonczylo ten proces juz bardzo dawno temu.
Natomiast Dusza - Energia niewcielona poprzez proces doswiadczen ziemskich rozwija siebie , czyli swoj pozio uczuc , nic innego.
Czy bedziesz oddychal tak , tak , czy inaczej uaktywnisz tylko proces spalania w organizmie lub go spowolnisz.
Ale to nie jest najistotniejsze dla duszy , istotnoscia jest wylacznie to , co bedziesz w trakcie tych doswiadczen przezywac i jak te przezycia podniosa Twoja osobista wibracje , oraz wzbogaca osobista barwe.

Wiem wiem , jest bardzo trudno to zrozumiec , a jeszcze trudniej zaakceptowac.
Informacja o budowie kompa ora wiedza jak go zbudowac jest bardziej pociagajaca dla czlowieka , ale nie dla duszy. Dla niej jest wazne przezywanie w trakcie podnoszenia kwalifikacji czlowieka i wzbogacanie sie tymi przezyciami. Bo to dla duszy jest rozwojem czlowieka i jej. A czlowiekiem dusza staje sie na malenka chwilke zwana zyciem ludzkim wcielajac w cialo materialne swoja jedna malenka iskierke , gdy chce doswiadczyc  UCZUCIA , przezycia uczuciowego jakiegos zdarzenia , np . zbudowania komputera , lub zginiecia z rak mordercy , lub wielkiej milosci , lub bycia zdradzona, itp.... Zycie pisze jej scenariusz w ktorym te zdarzenia zaistnieja jak zwykle ludzkie historie.

Czy szkoly rozwoju duchowego , lub wewnetrznego sa potrzebne? Jezeli ktos wybral sobie odczowanie bycia tam z cala gama przezyc to tak , sa elemetami jego rozwoju. Ale napewno nie zastapia nikomu jego naturalnego procesu rozwoju duchowego.

Czy sadzicie iz czlowiek zyjacy w sposob prawy godny napelniajacy kazden swoj czyn miloscia jest mniej rozwiniety wewnetrznie - duchowo niz ten , ktory posiada certyfikaty z roznych szkol i kursow?
Ja mowie ze nie , bywa i to bardzo czesto iz ci absolweci tych znakomitych szkol i uniwersytetow nie dorastaja mu do przysowiowych piet. Bo... bo czyny prawe i godne nabiraja podwojnej mocy energetycznej gdy czynione sa spontanicznie a nie z powodu jakichs oczekiwan gwarantowanych sukcesow zgodnych ze sciezkami szkol.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 22, 2010, 17:54:26 »

coz moze oddech pozwala sie skupic na wewnetrznym rytmie i zaglebic sie w siebie, ale bez czystosci duszy, etycznego zycia, odrzuceniu namietnoscii zachcianek ego (takzke tych poszukujacych roznych technik rozwoju duchowego...) nie ma szans na dotarcie do wyzszej jazni i uwolnienia iskry Bozej UÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 22, 2010, 19:48:16 »

coz moze oddech pozwala sie skupic na wewnetrznym rytmie i zaglebic sie w siebie, ale bez czystosci duszy, etycznego zycia, odrzuceniu namietnoscii zachcianek ego (takzke tych poszukujacych roznych technik rozwoju duchowego...) nie ma szans na dotarcie do wyzszej jazni i uwolnienia iskry Bozej UÂśmiech

Szczerze mowiac do czego duszy jest potrzebny oddech fizycznyego ciala? Mysle o technice odechu i pobieraniu powietrza w okreslony sposob. On sluzy i sluzyc moze fizycznosci naszej , bez niego cialo fizyczne umrze , to wszystko.
Mozna oddechem regulowac rytm pracy ciala - materii ale nie ma to wplywu na jakosc mysli ( wlasnie etyke , i uczucia) , jest to kolejny sposob odwrocenia uwagi od meritum sprawy. Czyli skupieniu sie  na wnetrzu przez stosowanie w zyciu systemu wartosci  oraz napelnianiu naszego zycia uczuciami powodujacymi wyzsza jakos istnienia.

To nie wybujalosc fizycznego mozgu decyduje o rozwoju Czlowieka a przezywanie zdarzen i dokonywanie wyborow kierujacych nas na wyzyny uczuc i systemu wartosci.

Czy oddech jest nam do tego potrzebny? Tak , zyjac w fizycznosci , tak , bysmy mogli zyc i nasze cialo mialo lepsza sprawnosc do mozliwosci wchodzenia w rozne doswiadczenia , ktore poprzez przezywanie uczuciowe rozwija system nerwowy. On to daje nam mozliwosc wiekszej wrazliwosci w codziennych odbiorach zdarzen , a co za tym idzie przezywania , ktore tworzy energie o wyzszej wibracji  w nas.
Ta energia podnoszac sie w naszym wewnetrznym GRAALU otwiera nam dostep do wewnetrznej wiedzy oraz paranormalnych mozliwosci.
I to wszystko.

Odech jest wazny ale posrednio , nie moze on zastapic przezywania , ktore swoja moca dokonuje nowej jakosci wpisow w naszej swiadomosci , likfidujac stare. Tak to sie dzieje. Nie robi tego bezposrednio sam oddech w zadnym rytmie.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 08:49:15 wysłane przez Kiara » Zapisane
Hutier
Gość
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 23, 2010, 08:22:41 »

Hej ale co mam zrobiĂŚ jak najdzie mnie negatywne uczucie skupiĂŚ siĂŞ na nim i mam caÂły czas oddychaĂŚ tak?Ale jak?Czy caÂły czas tak samo?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 23, 2010, 16:09:31 »

Hej ale co mam zrobiĂŚ jak najdzie mnie negatywne uczucie skupiĂŚ siĂŞ na nim i mam caÂły czas oddychaĂŚ tak?Ale jak?Czy caÂły czas tak samo?

Tak, skupiĂŚ siĂŞ, to przede wszystkim. Tylko uwaÂżaj Âżeby Ci tak nie zostaÂło.MrugniĂŞcie

Tak powa¿niej, staraj siê uspokoiÌ myœli, niemal o niczym nie myœleÌ i g³êboko acz spokojnie oddychaj.
NiektĂłrzy zalecajÂą utrzymywaĂŚ pomiĂŞdzy wdechem 3-6 sekundowy bezdech.

sarah54
Gość
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 23, 2010, 16:34:30 »

Witam ponownie-
w tym temacie ale tak¿e w wielu innych mo¿ecie zrozumieÌ swoje dzia³ania, jeœli odpowiecie sobie na kilka pytaù w Waszym najg³êbszym Ja, na najsubtelniejszym poziomie szacunku i szczeroœci.
To proste pytania:
-co skÂłania mnie do uczestnictwa na tym wÂłaÂśnie forum?
-czego mi brak, kiedy do póŸna w nocy przegl¹dam internet i chcê byÌ wa¿ny dla drugiego cz³owieka?
-jakiej wiedzy szukam i dlaczego szukam, bo przecieÂż juÂż tak wiele wiem?
-czego siĂŞ bojĂŞ najbardziej?
-po co budujê mur wokó³ siebie z³o¿ony z ataków, ocen i "mocnych s³ów"?
-dlaczego zarzucam innym kÂłamstwo?
-czego mi brak, bym tu, na Ziemi w peÂłni ÂżyÂł?
-kim dla mnie jest drugi czÂłowiek?
-dlaczego nie umiem wyegzekwowaĂŚ sprawiedliwoÂści dla siebie od WszechÂświata?
-czego pragnĂŞ najbardziej?

Odpowiedzi na te pytania, to mozaika delikatnie definiujÂąca TwojÂą IstotĂŞ. 

Silver
Gość
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 24, 2010, 01:15:46 »

Tak, skupiĂŚ siĂŞ, to przede wszystkim. Tylko uwaÂżaj Âżeby Ci tak nie zostaÂło.MrugniĂŞcie

Na niczym siĂŞ Hutier nie skupiaj !
 Nie ma negatywnych odczuĂŚ - to tylko Ty nikt inny nadaje swoim wÂłasnym emocjom taki osÂąd.
Gdy pojawi siê tzw. ''negatywne odczucie'' to tylko go zauwa¿ ( dos³ownie u³amek sekundy) i nic wiêcej. Czyli puœÌ t¹ energo - emocje nie zatrzymuj jej, nie analizuj jej, tylko puœÌ, a ona znajdzie swoje miejsce.

MoÂżesz Dariusz podaĂŚ linka do tekstu, kto taki proponuje wstrzymywaĂŚ oddech na kilka sekund, czy sobie to sam wymyÂśliÂłeÂś ?

Nic wstrzymujemy oddechu ! ! !
Oddychamy tak, Âże gdy koĂączy siĂŞ wydech zaraz dokÂładnie w tym samym dosÂłownie momencie rozpoczynamy wdech...
I tego naleÂży siĂŞ wpierw nauczyĂŚ, o czym byÂło juÂż w tekÂście to omĂłwione i wyjaÂśnione,  ktĂłry wkleiÂła Wiki.

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 24, 2010, 10:46:47 »

Witaj Silver,
Nic wstrzymujemy oddechu ! ! !
Oddychamy tak, Âże gdy koĂączy siĂŞ wydech zaraz dokÂładnie w tym samym dosÂłownie momencie rozpoczynamy wdech...
no wlasnie, wiele za takim oddychaniem przemawia. Mowi sie , ze tak oddychaja ludzie wykonujacy ciezkie fizyczne prace,
gdzie oddech automatycznie dopasowywany jest do potrzeb ciala. Chyba tez gdzies istnieje zapis, ze Budda tak oddychal.

Ale istnieje tez masa roznych innych "przepisow" i wszyscy bija sie w piersi, zaklinaja wylacznosc swojej metody.
Z Indii wywodzi sie stara tradycja oddychania w czasie medytacji. Odbywa sie to w rytmie 2-8-4, czyli wdech, zatrzymanie i wydech. Zatrzymanie oddechu w taki sposob, aby powietrze dostalo sie w dolne czesci pluc, co mozna realizowac
przelknieciem z zamknietymi ustami na poczatku a potem samo sie reguluje.
Wiec moze mamy rozne techniki w zaleznosci co aktualnie robimy.  UÂśmiech
pozdrawiam
Hutier
Gość
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 24, 2010, 10:54:31 »

DziĂŞki Silver
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 24, 2010, 20:51:07 »

MoÂżesz Dariusz podaĂŚ linka do tekstu, kto taki proponuje wstrzymywaĂŚ oddech na kilka sekund, czy sobie to sam wymyÂśliÂłeÂś ?

Gdzieœ ju¿ zamieszcza³em ten cytat, niestety nie pamiêtam z której ksi¹¿ki pochodzi. ByÌ mo¿e z "Misjia", ale rêki nie dm sobie uci¹Ì. Mrugniêcie
Jak to odnajdĂŞ to nie omieszkam podaĂŚ.

Cytat: acentaur
Wiec moze mamy rozne techniki w zaleznosci co aktualnie robimy. 

To doœÌ rozs¹dne potraktowanie zagadnienia.

Silver
Gość
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 24, 2010, 22:59:05 »

Gdzieœ ju¿ zamieszcza³em ten cytat, niestety nie pamiêtam z której ksi¹¿ki pochodzi. ByÌ mo¿e z "Misjia", ale rêki nie dm sobie uci¹Ì. Mrugniêcie
Jak to odnajdĂŞ to nie omieszkam podaĂŚ.

Jak nie masz pewnoÂści co do jakoÂści i rzetelnoÂści informacji, ktĂłre przekazujesz, ( bo gdzieÂś tam coÂś zasÂłyszaÂłeÂś ) ?, to po prostu ich nie przekazuj bo tworzy siĂŞ zamieszanie.

Nie mamy wstrzymywaĂŚ odechu ( bo z jakiej racji i czemu ma to sÂłuÂżyĂŚ ?) do tego jeszcze w celowy sposĂłb !
Mamy oddychaĂŚ pÂłynnie, harmonicznie tak jak oddychajÂą dzieci.
A dzieci oddychaj¹ prawid³owo, dopóki nie dowiedz¹ siê od ró¿nych fa³szywych nauczycieli ( g³ównie rodziców i opiekunów) ¿e ¿yj¹ w z³ym, pod³ym, niesprawiedliwym i niebezpiecznym œwiecie.
Powoduje to œwiadomoœÌ istnienia w negatywnie zorientownym œwiecie
do, ktĂłrego nie moÂżna mieĂŚ zaufania. Powoduje to u maÂłych dzieci lĂŞk i wstrzymywanie oddechu jako fizyczna odpowiedÂź na ewentualne niebezpieczeĂąstwo. Bardzo szybko wchodzi to w nawyk i oddychamy nieprawidÂłowo do koĂąca Âżycia. Chyba, Âże odreagujemy ten nieprawidÂłowy mechanizm.

Oddech s³u¿y nie tylko dostarczaniu organizmowi tlenu, ale jak udowodniono wyrzucamy z wydechem oko³o 70-80 % toksyn i ró¿nych trucizn.
Pozatem (co niezwykle wa¿ne!) jedynym ³¹cznikim pomiêdzy si³¹ ¿yciow¹ cz³owieka, a zewnêtrzn¹ energi¹ jednolitego pola o nazwie wszechœwiat jest - ODDECH.
Brak tego po³¹czenia powoduje dezintegracje cz³owieka, jako konstrukcji energii - œwiadomoœci, która korzysta z energii nie tylko z po¿ywienia, ale równie¿ i to w ZNACZNYM stopniu z pola powszechnego.
A otaczajÂące nas pole energii nie jest tylko energiÂą samÂą w sobie, ale jest skompresowanÂą energiÂą - informacjÂą ! ! !
A Âświadomy rozwĂłj (ewolucja ÂświadomoÂści ) zaleÂży od jakoÂści i iloÂści energii - informacji napÂływajÂących do nas z pola energii Âżycia.

Jak oddychasz - tak ¿yjesz. Jesteœ na tyle œwiadomy, na ile masz po³¹czenie z polem energii ¿ycia i warto to sobie do koùca ¿ycia zapamiêtaÌ.
A je¿eli nie wierzysz, bo ró¿ni pseudomyœliciele podsuwaj¹ Ci bzdurne rzeczy do g³owy, to zacznij prawid³owo - œwiadomie oddychaÌ, a wtedy sam na w³asnej skórze doœwiadczysz tego o czym tu piszemy.

Jednak podkreÂślam.
Nie nauczysz siĂŞ sam prawidÂłowo (Âświadomie) oddychaĂŚ z racji zbyt silnych uwarunkowaĂą, dlatego naleÂży siĂŞ skontaktowaĂŚ z rebirtherem, ktĂłry pomoÂże nam na poczÂątku zrobiĂŚ pierwsze prawidÂłowe kroki, a poÂźniej juÂż bĂŞdziemy radziĂŚ sobie sami.
ListĂŞ i adresy kontaktowe polskich rebirtherĂłw odnajdziecie w internecie.

pozdr.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 23:06:13 wysłane przez Silver » Zapisane
Hutier
Gość
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 27, 2010, 10:28:44 »

Czy hiperwentylacja nigdy nie wystąpi,jeżeli wydech będzie niekontrolowany i swobodny?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 11:18:06 wysłane przez Hutier » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Lipiec 04, 2010, 22:21:57 »

Cytat: silver

>Silver<, ten schemat/wykres nie bardzo ma siĂŞ do twego twierdzenia, iÂż natychmiast po wdechu powinien nastÂąpiĂŚ wydech. rzekÂł bym, ze bardziej on popiera twierdzenie, ktĂłre tu przedstawiÂłem, a ktĂłre zanegowaÂłeÂś.  MrugniĂŞcie

« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 22:22:31 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Silver
Gość
« Odpowiedz #44 : Lipiec 04, 2010, 23:13:42 »

Cytat: silver

>Silver<, ten schemat/wykres nie bardzo ma siĂŞ do twego twierdzenia, iÂż natychmiast po wdechu powinien nastÂąpiĂŚ wydech. rzekÂł bym, ze bardziej on popiera twierdzenie, ktĂłre tu przedstawiÂłem, a ktĂłre zanegowaÂłeÂś.  MrugniĂŞcie

MuszĂŞ Was troche skarciĂŚ, ÂżebyÂście zaczĂŞli myÂśleĂŚ.
Ten wykres to technika oddechowa, ktĂłra w tej formie pozwala nam dostroiĂŚ swojÂą konstrukcjĂŞ energii -ÂświadomoÂści do kompresji fali pola powszechnego, przez co usuniemy energetyczne blokady, ktĂłre sÂą opisane w artykule -   Projekt Camelot -

http://www.schodamidonieba.pl/index.php? 
A nasz naturalny oddech, w jaki wyposaÂżyÂła Nas natura to inna sprawa.
I nie jest tak, Âże zaraz po wdechu ma nastÂąpiĂŚ wydech, tylko zaraz po wydechu ma nastÂąpiĂŚ wdech.

Reszta na www.swietageometria.darmowefora.pl.
gdzie piszemy o ró¿nych aspektach oddechu w w¹tku - ''Oddech zgodny ze z³otym podzia³em Dan Winter.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 23:25:48 wysłane przez Silver » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 05, 2011, 14:27:01 »

Z PawÂłem TrzciĂąskim – prezesem Stowarzyszenia RebirtherĂłw Polskich rozmawia Aleksandra Malinowska.

* Czym jest rebirthing?
      – MoÂżna powiedzieĂŚ, Âże to sposĂłb medytacji z oddechem. UjmujÂąc problem bardziej technicznie, chodzi o pewien sposĂłb oddychania – Âłagodny, pÂłynny, po³¹czony, niewymuszony. Jest to poniekÂąd powrĂłt do naszego naturalnego oddechu z czasĂłw dzieciĂąstwa. Rebirthing oznacza odradzanie.

* Po co mamy w taki sposĂłb oddychaĂŚ?
      – DziĂŞki temu moÂżemy uwolniĂŚ blokady energetyczne zwiÂązane z istotnymi przeÂżyciami z kaÂżdego etapu naszego Âżycia. Mamy nawet moÂżliwoœÌ emocjonalnego cofniĂŞcia siĂŞ do momentu porodu, ktĂłry mĂłgÂł byĂŚ dla nas tak szokujÂącym przeÂżyciem, Âże nadal, juÂż na etapie dorosÂłoÂści buduje w nas traumĂŞ.
      Odczucia noworodka na temat Âświata czĂŞsto sÂą poraÂżajÂące. WyobraÂźmy to sobie: dziecko od miesiĂŞcy przebywa w ciepÂłym, cichym, bezpiecznym miejscu i nagle przeÂżywa raptownÂą zmianĂŞ, jakÂą jest porĂłd i wszystko, co wydarza siĂŞ po nim. W efekcie tych doÂświadczeĂą Âświat moÂże jawiĂŚ siĂŞ noworodkowi jako wroga przestrzeĂą. JeÂżeli emocje, o jakich mĂłwimy, zostanÂą zatrzymane w ciele, w Âżyciu dorosÂłym nadal bĂŞdziemy odtwarzaĂŚ ten model Âświata. BĂŞdziemy przyciÂągaĂŚ sytuacje, ktĂłre potwierdzÂą nam, Âże Âżyjemy w nieprzyjaznym miejscu.
      CzÂłowiek, ktĂłry nie uwolniÂł siĂŞ od wspomnianej traumy, przynajmniej raz dziennie wykonuje oddech przypominajÂący ten porodowy. Dzieje siĂŞ to czĂŞsto w sytuacjach stresowych. Podczas rebirthingowej sesji moÂżna pamiĂŞciÂą emocjonalnÂą cofn¹Ì siĂŞ do okresu prenatalnego i odreagowaĂŚ tamte doznania, uwolniĂŚ dawne emocje. Ten proces moÂże wyglÂądaĂŚ jak ponowne narodziny i jest niezwykle uwalniajÂący.
    * Do czego moÂżna jeszcze rebirthing wykorzystaĂŚ?
      – TwĂłrca tej metody – Leonard Orr zauwaÂżyÂł, Âże oddech zwiÂązany jest z naszymi przekonaniami, sposobem myÂślenia, decyzjami, ktĂłre podjĂŞliÂśmy. OddychajÂąc w peÂłni, moÂżemy poszerzaĂŚ swojÂą ÂświadomoœÌ i braĂŚ coraz wiĂŞkszÂą odpowiedzialnoœÌ za nasze Âżycie.
    * Co wspĂłlnego ma myÂśl z oddechem?
      – PatrzÂąc na caÂły problem niejako technicznie, musielibyÂśmy dojœÌ do wniosku, iÂż rzeczywiÂście, pochodzÂą one z innych oÂśrodkĂłw. Od jakoÂści oddychania zaleÂży jednak przepÂływ naszej energii Âżyciowej. Jest ona zwiÂązana z doÂświadczaniem stanĂłw emocjonalnych, uczuĂŚ. W momencie, kiedy spÂłycamy oddech, odczuwamy duÂżo mniej energii i postrzegamy Âświat bardziej szary niÂż barwny. JeÂśli natomiast mamy duÂżo energii, czujemy siĂŞ jakby uskrzydleni. MyÂśli, ktĂłre nam wtedy towarzyszÂą, otwierajÂą nas.
    * I dlatego rebirthing zalicza siĂŞ do nurtu rozwoju osobistego?
      – Tak. Jest to oferta dla ludzi, ktĂłrzy nie wymagajÂą terapii. Na pewno nie dla tych, ktĂłrzy sÂą w ciĂŞÂżkiej fazie depresji, majÂą silne stany nerwicowe czy nie kontaktujÂą siĂŞ z rzeczywistoÂściÂą. Podczas sesji rebirthingu bierzemy za siebie peÂłnÂą odpowiedzialnoœÌ. ÂŚwiadome oddychanie moÂżna do terapii w³¹czyĂŚ, ale to juÂż jest zadanie dla terapeuty, nie dla rebirthera.
    * Czy dziĂŞki rebirthingowi moÂżemy uporzÂądkowaĂŚ swojÂą przeszÂłoœÌ, sprawiĂŚ, Âże nie bĂŞdzie ona na nas wpÂływaÂła destrukcyjnie?
      – OczywiÂście. Dzieje siĂŞ to jak gdyby przy okazji – z racji wÂłaÂściwoÂści swobodnego, niewymuszonego oddechu. Kiedy w ten sposĂłb przez jakiÂś czas oddychamy, mamy szansĂŞ dotrzeĂŚ swoimi emocjami do miejsc, ktĂłre kiedyÂś zostaÂły zablokowane w wyniku niekorzystnych dla nas przeÂżyĂŚ. MoÂżemy odblokowaĂŚ nigdy niewyraÂżone uczucia, pozbyĂŚ siĂŞ napiĂŞĂŚ. Dzieje siĂŞ tak, poniewaÂż oddech dostarcza nam duÂżo energii Âżyciowej, a pod jej wpÂływem tamte emocje w naturalny sposĂłb siĂŞ w nas uwalniajÂą.
    * DziĂŞki rebirthingowi moÂżna podobno poznaĂŚ sens swojego losu. Co to znaczy?
      – Chodzi tu o wiĂŞkszÂą ÂświadomoœÌ siebie, g³êboki kontakt z wÂłasnÂą duchowoÂściÂą. ByĂŚ moÂże teÂż o odpowiedzi na fundamentalne pytania – skÂąd przyszedÂłem, dlaczego tu jestem, dokÂąd idĂŞ? Odpowiedzi te mogÂą okazaĂŚ siĂŞ kompletnie niewerbalne. MoÂże to byĂŚ po prostu g³êbokie poczucie sensu istnienia, ktĂłre trudno wyraziĂŚ sÂłowami. Jego brak powoduje, Âże poruszamy siĂŞ po Âświecie trochĂŞ po omacku. MoÂżemy wiedzieĂŚ, po co chodzimy do pracy, dlaczego pÂłacimy podatki, jesteÂśmy z tym czy innym partnerem, ale tak naprawdĂŞ nie wiemy, czemu to wszystko ma sÂłuÂżyĂŚ.
    * Czy moÂżna powiedzieĂŚ, Âże Âświadomy oddech uÂłatwia kontakt z wewnĂŞtrznym wszechÂświatem?
      – Zdecydowanie tak. Ten, kto jest w g³êbokim kontakcie z sobÂą samym, w sposĂłb naturalny oddycha rebirthingowo.
    * Czego adept rebirthingu powinien siĂŞ nauczyĂŚ i czy jest to trudne?
      – Tak naprawdĂŞ oddechu rebirthingowego nie uczymy siĂŞ, tylko go sobie przypominamy. Oddychamy tak, bĂŞdÂąc dzieĂŚmi – czyli  w sposĂłb po³¹czony, nie robiÂąc przerw miĂŞdzy wdechem a wydechem. Na poczÂątku moÂże siĂŞ to wydawaĂŚ dziwne, przez moment nawet trudne. Ale to jest bardziej przeÂłamanie zÂłego nawyku pÂłytkiego, codziennego oddechu niÂż jakaÂś unikalna umiejĂŞtnoœÌ.
    * A potem moÂżna tak oddychaĂŚ przez caÂły czas?
      – W trakcie praktykowania rebirthingu oddech codzienny coraz bardziej staje siĂŞ oddechem po³¹czonym. Nie chodzi jednak o to, Âżeby oddychaĂŚ tak przez caÂły czas. OczywiÂście zalecane sÂą ró¿ne ĂŚwiczenia; na przykÂład codziennie rano i wieczorem wykonaĂŚ 20 Âświadomych, po³¹czonych oddechĂłw.
    * Co to daje?
      – Doenergetyzowuje, wycisza, uspokaja.
    * Czy rebirthing uÂłatwia wizualizacje?
      – MoÂżna powiedzieĂŚ, Âże efektem ubocznym oddychania rebirthingowego jest stan relaksu. A relaksacji potrzebujemy do wizualizacji. Ale najlepiej w stanie relaksacji przebywaĂŚ przez caÂły dzieĂą, przez caÂłe Âżycie.
    * Da siĂŞ to zrobiĂŚ?
      – Jest do czego d¹¿yĂŚ, choĂŚ tempo naszego Âświata sprawia, Âże moÂże siĂŞ to okazaĂŚ trudne do osiÂągniĂŞcia. Na pewno Âświadomy oddech moÂżna z powodzeniem wykorzystywaĂŚ w konkretnych sytuacjach – na przykÂład przed wejÂściem do gabinetu szefa na waÂżnÂą rozmowĂŞ. JeÂżeli idÂąc korytarzem, zrobimy trzy g³êbokie, po³¹czone oddechy, wejdziemy do Âśrodka bardziej spokojni.
      Oddechem moÂżna teÂż zredukowaĂŚ stres. Gdy siĂŞ denerwujemy, nasz oddech jest krĂłtki, pÂłytki, przerywany. Tak reaguje nasze ciaÂło. OddychajÂąc w sposĂłb pÂłynny, odwracamy reakcjĂŞ emocjonalnÂą. Rebirthing to narzĂŞdzie, ktĂłre jest proste i dostĂŞpne.
    * ÂŚwiadome oddychanie kojarzy siĂŞ teÂż z harmoniÂą, radoÂściÂą Âżycia…
      – Zdecydowanie tak. Komfort Âżycia, odbioru rzeczywistoÂści okazuje siĂŞ wĂłwczas duÂżo lepszy. WyobraÂźmy sobie czÂłowieka, ktĂłry niezaleÂżnie od tego, co siĂŞ wokó³ niego dzieje, przez wiĂŞkszÂą czêœÌ czasu jest spokojny i „zeÂśrodkowany”. To piĂŞkny efekt uboczny rebirthingu, ktĂłry sprawia, Âże ludzie sÂą zainteresowani tÂą metodÂą.
    * Jak zmienia siĂŞ Âżycie osĂłb, ktĂłre zaczynajÂą Âświadomie oddychaĂŚ?
      – To bardzo indywidualny proces. Ale czĂŞsto pojawiajÂą siĂŞ myÂśli, czy na pewno to, co robiĂŞ w Âżyciu, jest sensowne i czy mi sÂłuÂży. KiedyÂś podczas sesji ze mnÂą jeden z jej uczestnikĂłw nagle stwierdziÂł, Âże praca, ktĂłrÂą wykonuje, nie ma sensu. ByÂł to na tyle silny impuls, Âże Ăłw czÂłowiek porzuciÂł dotychczasowe zajĂŞcie i zacz¹³ zupeÂłnie innego rodzaju dziaÂłalnoœÌ. Wiem, Âże ta zmiana bardzo mu posÂłuÂżyÂła.
      Generalnie zaÂś ludziom polepsza siĂŞ wĂłwczas jakoœÌ percepcji codziennoÂści. NastĂŞpuje wzrost samoÂświadomoÂści i odpowiedzialnoÂści za wÂłasne Âżycie. ZaczynajÂą teÂż odczuwaĂŚ spokĂłj znikÂąd. SÂą spokojni, radoÂśni, mimo Âże nic szczegĂłlnego siĂŞ nie wydarzyÂło. ZastanawiajÂą siĂŞ, dlaczego tak siĂŞ dzieje. Ale radoœÌ przecieÂż jest naszym naturalnym stanem.
    * Praktykujesz rebirthing od 20 lat, peÂłnisz funkcjĂŞ prezesa Stowarzyszenia RebirtherĂłw Polskich. JesteÂś spokojnym, radosnym, „zeÂśrodkowamym” czÂłowiekiem?
      – Tak.

Prezentowany przez nas wywiad, ktĂłry dostosowaliÂśmy do kanonĂłw warsztatowych naszego miesiĂŞcznika, zostaÂł opublikowany na portalu: www.mus.com.pl.

ROCZNE WARSZTATY REBIRTHINGU: peÂłna informacja na www.rebirthing.pl

PAWE£ TRZCIÑSKI praktykuje rebirthing od 20 lat. Prowadzi sesje grupowe i indywidualne oraz warsztaty rozwoju osobistego. Prezes Stowarzyszenia Rebirtherów Polskich, cz³onek profesjonalny Instytutu Monroe w USA. Zajmuje siê tak¿e muzyk± medytacyjn±, w szczególno¶ci technologiami synchronizuj±cymi dzia³anie pó³kul mózgowych.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: