zuza
Gość
|
 |
« : Marzec 26, 2009, 20:10:36 » |
|
GODZINA DLA ZIEMI Ziemia jest naszym wspólnym domem. Tak samo jak dbamy o w³asny dom, nale¿y zadbaÌ i o nasz¹ Matkê Ziemiê. Jednym z takich dzia³aù mo¿e byÌ przy³¹czenie siê do akcji "Godzina dla Ziemi" "Earth Hour 2009 jest ogólnoœwiatowym wezwaniem do dzia³ania adresowanym do ka¿dej osoby, ka¿dego biznesu, ka¿dej spo³ecznoœci. S³ynne budynki oraz inne obiekty od Europy po Amerykê bêd¹ staÌ w ciemnoœci. Ludzie na ca³ym œwiecie zgasz¹ œwiat³a w swych domach i w³¹cz¹ siê do jak¿e wa¿nej dyskusji o przysz³oœci naszej bezcennej planety." "Earth Hour wystartowa³a w 2007 r. w Sydney. W 2,2 miliona australijskich domów mieszkalnych oraz biznesów wygaszono na godzinê œwiat³a. Po roku, inicjatywa ta przeradza siê w globalny ruch na rzecz zrównowa¿onego ekologicznie rozwoju, w którym uczestniczy niemal 100 milionów ludzi z 35 krajów." Ponad 930 miast w 80 krajach, przez 25 stref czasowych zgaœnie w akcji WWF Godzina dla Ziemi 2009 oraz co najmniej 19 polskich miast. Przy³¹cz siê do polskiej akcji Earth Hour - http://www.earthhour.org/action/pl:plW sobotê 28 marca o godzinie 20.30 zgaœ œwiat³a w swym domu. Zg³oœ swoje uczestnictwo na stronie http://www.earthhour.org/about/pl:plw ramach dobrych dzia³aù dla ludzi i Ziemi mo¿emy przy³¹czyÌ siê ziemskiej wspólnoty; ka¿de dzia³anie jest cenne...
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2009, 20:16:01 » |
|
ja s³ysza³em ¿e ponowne uruchomienie ca³ej maszynerii elektrycznej po takiej godzinie poch³ania wiêcej energii ni¿ jej iloœÌ zaoszczêdzona przez tê godzinê
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2009, 22:49:20 » |
|
Tak jest w przypadku fabryk, które uzale¿nione s¹ od pr¹du. Jakaœ awaria, czyli wy³¹czenie powiedzmy, pieca w hucie, skutkuje takimi w³aœnie efektami. Jednak nieko¿ystanie przez mieszkaùców przez jedna godzinê ze swoich odbiorników na pewno nie pociaga za sob¹ takich efektów. ByÌ mo¿e mylê siê, jednak elektrownie w tym czasie wci¹¿ pracuj¹ pe³n¹ par¹ i nic przez to nie wy³¹czaj¹. Jeœli odnotuj¹ jakieœ nadwy¿ki to zawsze mog¹ je przekierowaÌ do innych odbiorców. Wszak podobno temu s³u¿a umowy o wspó³pracy miêdzynarodowej w dziedzinie energetyki. Z drugiej strony, nawet jeœli okaza³oby siê to prawd¹, to czas najwy¿szy by uprzytomniÌ tym "decydentom", ¿e czas pomyœleÌ o naszej Ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2009, 23:39:08 » |
|
I co to da? NastĂŞpnego dnia poÂłowa ludzi nie bĂŞdzie o tym pamiĂŞtaĂŚ a po tygodniu sprawa ucichnie.
|
|
|
|
|
|
|
secularus
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 01:27:04 » |
|
Ale w przysz³oœci mo¿e bêdzie inaczej a to mo¿e wszystko co dla niej mo¿emy zrobiÌ. Z jej punktu widzenia ta akcja to taki mi³y gest z naszej strony poniewa¿ ówczesny kryzys to dla niej prawdziwa ulga . W tej spó³ce (ziemia - ludzie) jednym gorzej drugiemu lepiej i na odwrót 
|
|
|
|
|
|
|
zuza
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 08:27:45 » |
|
I co to da? NastĂŞpnego dnia poÂłowa ludzi nie bĂŞdzie o tym pamiĂŞtaĂŚ a po tygodniu sprawa ucichnie.
MaÂłymi kroczkami osiÂąga siĂŞ duÂże cele; wiĂŞc myÂślĂŞ, Âże to jest taki maÂły krok...
|
|
|
|
|
|
|
Hironobu15
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 15:41:23 » |
|
I tak wiekszosc ludzi ma to GDZIES!...
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2009, 18:56:52 » |
|
No tak maÂły kroczek ok.
Niestety jutro o tej porze nie bĂŞdzie mnie w domu wiĂŞc nie zgaszĂŞ ÂświatÂła.
Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2009, 20:11:39 » |
|
Mo¿esz poprosiÌ staruszków aby pomyœleli i przy³¹czyli siê do akcji. Jeœli nie zechca, to przynajmniej w Twoim pokoju niech nie zapalaj¹ œwiat³a i wy³acz¹ wszystkie niepotrzebne oœwietlenie, odbiorniki. Kazdy malutki kroczek to zwrot, uk³on w stronê "matuchny Ziemi".
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2009, 20:18:55 » |
|
mnie jak nie ma w pokoju to zawse wszystko jest wy³¹czone 
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 09:52:18 » |
|
mnie jak nie ma w pokoju to zawse wszystko jest wy³¹czone  hehe, u mnie to samo
|
|
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 23:39:30 » |
|
I jak zgasiliœcie œwiat³o? Ja nie i szczerze to bym i tak nie zgasi³. By³em w tym czasie w Planetarium i nie dawno wróci³em i rozmawia³em z tymi ludŸmi co tam pracuj¹ i wiecie co siê ciekawego dowiedzia³em. Wulkan Etna bodaj¿e czy jakiœ tam inny gdy wybuch³ wyemitowa³ tyle dwutlenku wêgla co Europa przez ca³y rok. Nie licz¹c innych wulkanów. Wiêc to ca³a akcja "Godzina dla Ziemi" to pic na wodê jak dla mnie. Ca³e to GreenPeace i tego typu inne organizacje jedynie zarabiaj¹ se w ten sposób. Co da³a ta godzina? Nic. Kompletnie nic. I na dodatek jeszcze raz do roku to siê odbywa to tym bardziej mizerny efekt rozumiem 1 raz na dzieù to byÌ mo¿e by coœ da³o ale i tak to co my ludzie produkujemy a co jest NIBY przyczyn¹ efektu cieplarnianego którego niema to nic w porównaniu do tego co NATURA potrafi wyprodukowaÌ w kilka sekund. Zastanawia³em siê nad tym i nie piszê tego od tak sobie. Jak dla mnie to pic na wodê. Znowu ktoœ próbuje ludŸmi kontrolowaÌ. Eh... Szkoda mi s³ów na takie coœ. Pozdrawiam I Dobranoc 
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2009, 23:50:07 » |
|
G³upi propaganda i tyle. To tylko dowód na to jak ³atwo jednym prostym has³em zmanipulowaÌ ca³y Œwiat (i niech mi ktoœ teraz powie, ¿e rz¹d centralny jest niemo¿liwy, bo nie mog¹ ka¿demu powiedzieÌ co ma robiÌ - jak widaÌ oczywiœcie, ¿e mog¹). CO2 i tak pójdzie w atmosferê tyle samo (ju¿ nie wsominaj¹c o tym, ¿e 99% CO2 produkuje plankton w oceanach, przez co jeden statek wielorybniczy ma na ten fakt wiêkszy wp³yw ni¿ 1000 elektrowni wêglowych). ¯adna elektrownia nie wygasi pieca tylko dlatego, ¿e pare ¿arówek zgas³o, bo to znikomy promil poch³anianej energii -wiêkszoœÌ to przemys³, oœwietlenie dróg itd. Ponowny rozruch turbiny to te¿ ogromny koszt, a piec wci¹¿ pali, nawet jak turbina stoi. Ta akcja to najwiêksze mo¿liwe marnotrastwo energii!!! Oczywiœcie pomijam fakt, ¿e efekt cieplarniany stan¹³ w miejscu 10 lat temu  .
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 23:52:28 wysłane przez Hans Olo »
|
|
|
|
|
secularus
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2009, 23:52:43 » |
|
Wulkany nie wybuchajÂą co chwila a akcja ta ma na celu obudzenie Âświadomosci ludzkiej a nie uratowaĂŚ ziemie. Godzina raz w roku to 000.....nic i zgadzam siĂŞ z tym ale ta godzina to drobny wyraz szacunku dla naszej planety
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 00:13:16 » |
|
Tak myœlisz? A wiesz jaka jest róznica miêdzy dzia³aniem miliona urz¹dzeù przez godzinê, a wy³¹czeniem i wl¹czeniem ich z godzinn¹ przerw¹? Conajmniej ¿adna. Rozruch to najdro¿szy energetycznie moment dzia³ania urz¹dzenia. Duze tarcia (elektryczne jak i wiskotyczne) powoduj¹ du¿e straty. Chocia¿by pr¹d rozruchowy silnika asynchronicznego jest 4 do 8 razy wiêkszy ni¿ na pe³nym biegu. podobnie ma siê to z komputerem, którego uruchomienie kosztuje kilka razy wiêcej ni¿ jego dzia³anie przez nastêpnych piêtnaœcie minut. Taka godzina to jest tragedia dla Matki Ziemii!
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 00:14:21 wysłane przez Hans Olo »
|
|
|
|
|
secularus
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 29, 2009, 01:01:47 » |
|
Tak myœlisz? A wiesz jaka jest róznica miêdzy dzia³aniem miliona urz¹dzeù przez godzinê, a wy³¹czeniem i wl¹czeniem ich z godzinn¹ przerw¹? A wiem. Dla ¿arówki ¿adna ba na pocz¹tku ¿arówka pobiera mniej pr¹du do uzyskania swojej maxymalnej temperatury pracy (ciep³o to strata). Generalnie wszystkie odbiorniki charakteryzuj¹ce siê impedancj¹ rezystancyjn¹ takie jak np ¿arówka nie pobieraj¹ w czasie rozruchu wiêcej pr¹du. Rozruch to najdro¿szy energetycznie moment dzia³ania urz¹dzenia. Duze tarcia (elektryczne jak i wiskotyczne) powoduj¹ du¿e straty. Chocia¿by pr¹d rozruchowy silnika asynchronicznego jest 4 do 8 razy wiêkszy ni¿ na pe³nym biegu.
Zgadzam ciê co do silników - w czasie rozruchu pobieraj¹ du¿o wiêcej mocy , ale kto w domu ma silnik du¿ej mocy który pracuje 24h albo przy najmniej w sobote wieczorem? Co do silników asynchronicznych - takowy masz w pralce. Usi¹dŸ przy pralce i policz ile razy uruchomi³ siê i wy³¹czy³ w czsie prania? Policz straty z³ó¿ wniosek do producentów pralek ¿eby te obraca³y siê ca³y czas. Niema to jak stara poczciwa Frania - Klasa Anergetyczna ponad AAA  Co do komputerów to mnie zaskoczy³eœ bo nie widzia³em ¿adnych potê¿nych kondensatorów wspomagaj¹cych biedny zasilacz komputera który musia³ by wytrzymaÌ prawie pr¹d zwarcia (mam na myœli 15 minutowy ubytek pr¹dy w ci¹gu pó³ minuty). Wystarczy porównaÌ UPS i zasilacz komputerowy. Jeœli chodzi o turbinê to wiadomo ¿e jej nie unieruchomi¹ bo rozruch trwa wiele dni (turbina nie zale¿nie od obci¹¿enia obraca siê ze sta³¹ prêdkoœci¹ - a to nie takie proste). Przy mniejszum obci¹¿eniu pobiera mniej pary któr¹ produkuj¹ kot³y a te jak wiadomo w Polsce s¹ na w¹giel. Po prostu pójdzie mniej opa³u. Jazda samochodem na œwiat³ach daje ubytek 1l na 1000km. Twierdzenie i¿ te 15 min to tragedia dla Matki Ziemi jest ca³kowicie nie uzasadnione - œwiat nauki na pewno w takiej sytuacji by nie milcza³.
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 29, 2009, 01:15:39 » |
|
Wulkany nie wybuchajÂą co chwila a akcja ta ma na celu obudzenie Âświadomosci ludzkiej a nie uratowaĂŚ ziemie. Godzina raz w roku to 000.....nic i zgadzam siĂŞ z tym ale ta godzina to drobny wyraz szacunku dla naszej planety
Powiadasz szacunku? A to Âże produkujesz 2kg Âśmieci ktĂłre bĂŞdÂą siĂŞ rozkÂładaĂŚ 100 lat teÂż jest oznakÂą szacunku? Raczej nie. Nie znam siĂŞ na tym ile energii pochÂłania rozruch takiej maszyny ale wiem Âże natura produkuje wiĂŞcej CO2 niÂż MY LUDZIE. Nie wiem do koĂąca jaki ma to cel? Ta godzina dla ziemi? Budzenie faÂłszywej nadziei? Zastanawia mnie takÂże dlaczego 20:30 a nie np: 20:45. MusiaÂłbym poszperaĂŚ o tym w necie... Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 29, 2009, 09:49:24 » |
|
A wiem. Dla ÂżarĂłwki Âżadna ba na poczÂątku ÂżarĂłwka pobiera mniej prÂądu do uzyskania swojej maxymalnej temperatury pracy (ciepÂło to strata). Generalnie wszystkie odbiorniki charakteryzujÂące siĂŞ impedancjÂą rezystancyjnÂą takie jak np ÂżarĂłwka nie pobierajÂą w czasie rozruchu wiĂŞcej prÂądu.
Dla ¿arówki zwyk³ej prawie ¿adna, ale ta nie jest ju¿ produkowana i coraz wiêcej mamy tzw. energooszczêdnych, które do rozruchu potrzebuj¹ bardzo du¿o pr¹du. I teraz wyobraŸ sobie, ¿e ludzie rzeczywiœcie ewzm¹ w tym udzia³ masowo. Obni¿ona rezystancja w sieci nagle skacze do poziomu poprzedniego. Jak siê coœ w g³ównej sieci nie sfajczy to bêdzie spoko. Z reszt¹ sam sobie spójrz do relacji z akcji. Ca³e wie¿owce wyposa¿one zapewne w œwietlówki. W³¹czenie tego spowrotem do sieci to ogromne obci¹¿enie i tu nie ma co dyskutowaÌ. Zgadzam ciê co do silników - w czasie rozruchu pobieraj¹ du¿o wiêcej mocy , ale kto w domu ma silnik du¿ej mocy który pracuje 24h albo przy najmniej w sobote wieczorem? Co do silników asynchronicznych - takowy masz w pralce. Usi¹dŸ przy pralce i policz ile razy uruchomi³ siê i wy³¹czy³ w czsie prania? Policz straty z³ó¿ wniosek do producentów pralek ¿eby te obraca³y siê ca³y czas. Niema to jak stara poczciwa Frania - Klasa Anergetyczna ponad AAA  u¿ywam frani - nie wy³¹czy³ siê ani razu  Co do komputerów to mnie zaskoczy³eœ bo nie widzia³em ¿adnych potê¿nych kondensatorów wspomagaj¹cych biedny zasilacz komputera który musia³ by wytrzymaÌ prawie pr¹d zwarcia (mam na myœli 15 minutowy ubytek pr¹dy w ci¹gu pó³ minuty). Wystarczy porównaÌ UPS i zasilacz komputerowy. Kondensator? Bardzo œmieszne. Mikroprocesory maj¹ to do siebie, ¿e podczas rozruchu przep³ywa przez nie chaotycznie pr¹d o maksymalnej wartoœci. Chwilê potem za³¹cza siê jeden z nich i zaczyna ograniczaÌ moc na potrzeby. WyobraŸ sobie, ¿e 400 watowy komputer mo¿e przejœÌ do trybu kilkudziesiêciu wat.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 29, 2009, 11:14:37 » |
|
Tak, ale z proporcjami przy kompie i silniku mocno przejaskrawia³eœ. Start kompa pobiera znacznie mniej energi ni¿ ustalona praca przez 15 minut - wystarczy banalny odczyt licznika w domu. Silnik elektryczny tak¿e pobierze mniej energi dla przypadku wy³¹czenia na godzinê i ponownego rozruchu ni¿ ci¹g³ej pracy przez godzinê.
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 29, 2009, 12:12:10 » |
|
Ok. PrzegÂłem paÂłkĂŞ, ale i tak teoretycznie takie akcje sÂą bardziej niebezpieczne niÂż poÂżyteczne. W praktyce natomiast bezuÂżyteczne.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 29, 2009, 13:35:55 » |
|
Akcja godzina dla Ziemii w stolicy przebiegÂła bardzo sprawnie,czyli byÂła niewidoczna.
Nie zauwaÂżyÂłem wygaszenia ÂświateÂł w mieszkaniach.
Pa³ac Kultury i wie¿owiec Daewoo wy³¹czy³y oœwietlenie na godzinê.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 13:37:06 wysłane przez kot »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 29, 2009, 18:37:58 » |
|
Zgadzam siê, ¿e korzyœci energetycznych czy te¿ w emisji spalin nie by³o. Myœlê, ¿e g³ównie chodzi³o o unaocznienie i nag³oœnienie problemu - a z tym to ju¿ lepiej siê powiod³o.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 27, 2010, 17:36:31 » |
|
Niech stanie siê ciemnoœÌDziœ wielka akcja WWF: Godzina dla Ziemi. Gdzie zgasn¹ œwiat³a? Wy³¹cz œwiat³o! Ka¿dy mo¿e przy³¹czyÌ siê do Godziny dla Ziemi WWF gasz¹c œwiat³o w swoim domu 27 marca o 20.30. Gor¹co popieramy tê akcjê! Poprzez wykonanie ³atwego i symbolicznego gestu ka¿dy z nas ma szansê przekazaÌ œwiatowym przywódcom, ¿e powinni siê zaanga¿owaÌ w walkê ze zmianami klimatycznymi. "Godzina dla Ziemi" bêdzie mia³a tym wiêksze znaczenie, im wiêcej osób weŸmie w niej udzia³. WWF przeka¿e politykom informacje o wymiarze poparcia spo³ecznego dla podejmowania przez nich konkretnych zobowi¹zaù na rzecz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. A Ty, co bêdziesz robi³ w sobotê, 27 marca o godz. 20.30? Jeœli jesteœ z nami, nie b¹dŸ anonimowy! Zarejestruj siê ju¿ dziœ ... http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,7700293,Wylacz_swiatlo_.html
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Lucyna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2010, 18:58:53 » |
|
CO tam godzina od³¹cz siê na zawsze od pr¹du, pomo¿esz przyrodzie. Œmiesza mnie takie akcje bo to tylko problem dla sieci energetycznej. Najbardziej mnie œmeisz¹ ci co siê wdrapuja na komin elektrowni lub zak³ucaj¹ jej pracê albo blokuja dostawê paliwa do elektrowni atomowej. Na drugi dzieù narzekaj¹ na cenê pr¹du. Najlepiej by³o by od³¹czyÌ siê od sieci elektrycznej i dawaÌ przyk³ad innym w celu ochrony œrodowiska. Ale oni tego nie zrobia bo maj¹ potrzeby jak ka¿dy inny, a za te protesty bior¹ kasê od innych sektorów energetycznych bior¹cych udzia³ w tej konkurencji. Wiêc rada dla nich ode mnie chcesz pomóc œrodowisku zacznij od siebie i dawaj przyk³ad, a nie ¿¹daj i przeszkadzaj.
|
|
|
|
|
|
|
|