Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« : Lipiec 27, 2009, 20:59:33 » |
|
tego chyba jeszcze na forum nie by³o. ale ¿e to "hydepark" wiêc chyba nikt nie bêdzie mia³ mi za z³e ¿e taki temat poczyni³em. Mamy swoje ulubione dania, ciast, wiêc zapraszam do wklejania tu przepisów. Zw³aszcza na œwiêta i temu podobne okazje, jak znalaz³: Smaczne historie Na naszych talerzach pojawiaj¹ siê specja³y, których nazwy tak bardzo siê zadomowi³y, ¿e nawet nie przypuszczamy, jakie niezwyk³e nazwiska, miejsca lub historie siê za nimi kryj¹. Ka¿dy, kto chce uchodziÌ za smakosza, powinien je poznaÌ. Sa³atka Olivier Po raz pierwszy skomponowa³ j¹ w 1860 r. francuski kucharz Lucien Olivier pracuj¹cy dla cara, a zarazem prowadz¹cy ekskluzywn¹ restauracjê Ermita¿ w Moskwie. Przepis by³ pilnie strze¿ony, a kucharz zabra³ jego tajemnicê do grobu. Receptury, które s¹ teraz u¿ywane, zosta³y odtworzone. Wed³ug przepisu z rosyjskiej ksi¹¿ki kucharskiej z 1904 r. w sa³atce by³y: jarz¹bki, ozorek cielêcy, kawior, sa³ata, pikle, œwie¿e ogórki, kapary, jajka na twardo. Znawcy twierdzili, ¿e sa³atka wed³ug tej receptury to jednak nie to. W XIX w. arystokraci rosyjscy czêsto podró¿owali do Pary¿a i sa³atka Olivier, tak¿e pod nazw¹ Rosyjska, sta³a siê modna w stolicy Francji, a potem zawêdrowa³a do Hiszpanii, Anglii i W³och. Sowieci sa³atkê maksymalnie uproœcili - podawali j¹ jako mieszaninê gotowanych ziemniaków, jajek na twardo, zielonego groszku, marchewki, kwaszonych ogórków, cebuli i jab³ek oraz - zamiast nieosi¹galnej cielêciny i jarz¹bków - gotowanego miêsa z kurczaków i szynki. Oczywiœcie wszystko polewali majonezem. Carpaccio ... http://www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6690405,Smaczne_historie.html
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
daniel1704
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2009, 21:39:02 » |
|
tak ap-ropo kuchni i gotowania bardzo mnie ciekawi czy ktoÂś jest posiadaczem termonixa?? to bardzo dobre i przy tym drogie urzÂądzenie ,ktĂłre zastĂŞpuje dziesiÂątki innych urzÂądzeĂą w kuchni i uÂłatwia mi gotowanie:)) Ja jestem posiadaczem od 6 lat i dziaÂła bez zarzutu.
ps. pisze o tym,poniewaÂż bylem ostatnio na pokazie tego "cacka" i tak mi siĂŞ skojarzyÂło:)
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2009, 22:24:44 » |
|
Moja siostra ma od 6 lat ,a co jesteÂś przedstawicielem ? chcesz go komuÂś sprzedaĂŚ ?
Darku moja specjalnoÂściÂą sÂą dwa rodzaje zupy rybnej ,ale nie podam przepisu na forum bo to przepis mojej rodziny.MogĂŞ ci go podac an priv.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 22:26:42 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
daniel1704
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2009, 22:49:47 » |
|
nie chcĂŞ sprzedaĂŚ ,nie jestem przedstawicielem , nie rpbiĂŞ reklamy:))
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2009, 10:50:22 » |
|
Przyznam, ¿e to bardzo fajne urz¹dzonko, ale o tym mo¿e utworzymy inny temat. Tu zajmijmy siê przepisami itp. zagadnieniami. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Edit: Wiœnia jest wiœnia!Stylizacja: Dorota Bia³y, Zdjêcia: Bogdan Bia³y2009-07-29, ostatnia aktualizacja 2009-07-26 14:20 Wiœnie w cieœcie60 dag wiœni 15 dag m¹ki szczypta soli 1 ³y¿ka cukru szczypta cynamonu 1 jajko 250 ml soku jab³kowego olej z orzeszków ziemnych - do g³êbokiego sma¿enia cukier puder (wymieszany z cynamonem) - do posypania Z wiœni usuwamy pestki, ale pozostawiamy ogonki. Robimy ciasto: mieszamy m¹kê z sol¹, bia³ym cukrem i cynamonem, ucieramy z ¿ó³tkiem i sokiem jab³kowym. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczê³o. Bia³ko, wczeœniej sch³odzone w lodówce, ubijamy na sztywn¹ pianê i ostro¿nie ³¹czymy z ciastem. Wiœnie ³apiemy za ogonki, zanurzamy w cieœcie i sma¿ymy na z³oto w g³êbokim t³uszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonowym. Czekoladowa markiza z sosem wiœniowymMarkiza: 30 dag czekolady deserowej, 3/4 szklanki miêkkiego mas³a, 1/2 szklanki cukru, 2 ³y¿ki przesianego kakao, 4 ¿ó³tka, 1/4 szklanki wody, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 1 szklanka zimnej kremówki, mas³o do formy Sos wiœniowy: 2 szklanki wiœni (wydrylowanych i pokrojonych na po³ówki), 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru, 2 ³y¿eczki czystej wódki owocowej (kirszu, palinki lub œliwowicy), 1 ³y¿ka soku z cytryny, 2,5 ³y¿eczki m¹ki kukurydzianej, 1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej Smarujemy mas³em keksówkê i wyk³adamy foli¹ kuchenn¹. Czekoladê rozpuszczamy w k¹pieli wodnej. Ubijamy 1/2 szklanki mas³a, dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem kakao. Ucieramy chwilê. Miksujemy ¿ó³tka z wod¹, reszt¹ mas³a i cukru. Stawiamy j¹ nad par¹ i ubijamy masê przez 5-6 min. Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, a¿ masa ostygnie (ok. 5 min). £¹czymy z mas¹ kakaow¹, dodajemy ciep³¹ czekoladê i waniliê. Miksujemy kremówkê na sztywno, ³¹czymy z mas¹ czekoladow¹ i przek³adamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Sk³adniki sosu podgrzewamy na œrednim ogniu, mieszaj¹c, a¿ zgêstnieje. Zdejmujemy foliê z markizy i kroimy j¹ w plastry. Ka¿dy polewamy ciep³ym sosem. Kruche ciasto z wiœniamiCiasto: 15 dag miêkkiego mas³a, 1/3 szklanki cukru, 1 du¿e, roztrzepane jajko, kilka kropli olejku waniliowego, 2,25 szklanki m¹ki, 1/2 ³y¿eczki soli, 2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej Nadzienie: 3 ³y¿ki mas³a, 80 dag wydrylowanych wiœni, 3/4 szklanki cukru, 3 ³y¿ki m¹ki kukurydzianej, 2 ³y¿ki zimnej wody Oraz: roztrzepane jajko do posmarowania ciasta, 1 ³y¿ka cukru Ucieramy mas³o z cukrem, dodajemy jajko i waniliê. Ubijamy na puszyst¹ masê. Wsypujemy m¹kê, sól i skórkê. Ciasto dzielimy na pó³, wk³adamy w folii do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzewamy mas³o, dodajemy wiœnie i cukier. Mieszamy, aby cukier siê rozpuœci³. Wiœnie maj¹ byÌ miêkkie, ale wci¹¿ jêdrne. Dodajemy m¹kê rozprowadzon¹ w wodzie, zagotowujemy. Mieszaj¹c, gotujemy 2 min. Rondel studzimy w zimnej wodzie, mieszaj¹c. Rozwa³kowujemy po³owê ciasta, przek³adamy do formy na tartê. Wk³adamy do lodówki. Drug¹ porcjê rozwa³kowujemy i kroimy w paski, które uk³adamy na blasze wy³o¿onej pergaminem, sch³adzamy. Formê z ciastem nape³niamy nadzieniem, na wierzchu uk³adamy paski ciasta. Smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. godziny w 190°C. Jeœli zacznie siê rumieniÌ, przykrywamy je foli¹ aluminiow¹. Kroimy po ostygniêciu. ród³o: Kuchnia http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6854246,Wisnia_jest_wisnia_.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 16:52:28 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2009, 11:46:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2009, 19:55:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2009, 09:17:03 » |
|
Kto lubi makarony ? Prawie wszyscy  podam wiĂŞc bardzo prosty przepis. Makaron kokardki lub rurki (krĂłtkie) pieczarki 500g boczek wĂŞdzony 150g natka pietruszki -pĂŞczek oliwa lub olej sĂłl ,pieprz do smaku Makaron ugotowaĂŚ ( nie rozgotowaĂŚ) z ÂłyÂżeczkÂą oliwy-oleju.Do wysokiego rondla -patelni pokroiĂŚ boczek w kosteczkĂŞ lub cienkie paski i podsamaÂżyĂŚ, dodaĂŚ umyte i pokrojone w gruba kostkĂŞ pieczarki.SmaÂżyĂŚ aÂż woda wyparuje,dodaĂŚ do tego ugotowany makaron i pokrojanÂą natkĂŞ pietruszki .Dobrze wymieszaĂŚ i smaÂżyĂŚ jeszcze chwilkĂŞ.Pychota !!! ÂŻyczĂŞ smacznego  edit; zapomniaÂłam dodaĂŚ Âże to wszystko trzeba osoliĂŚ i dodaĂŚ trochĂŞ pieprzu ,moÂża tez dodac zioÂła prowansalskie jak ktoÂś lubi 
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 13:17:48 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Bonifacy1
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2009, 09:19:33 » |
|
Polecam mojÂą ulubionÂą potrawĂŞ - sushi
krótko ziarnisty ry¿, klej¹cy siê ocet ry¿owy prasowane algi - nori wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z regu³y w tubce, ostatnio pojawi³ siê w proszku - polecam marynowany imbir, pociêty w cienkie plasterki sos sojowy (wa¿ne, ¿eby by³ dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto) nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego ³ososia, rybê maœlan¹, tuùczyka, gotowane krewetki (mo¿na kupiÌ gotowe do sushi), sma¿ony/wêdzony wêgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe) matê bambusowa do rolowania i ostry nó¿ bez z¹bków pa³eczki lub palce :-), ma³e miseczki na sos, drewniane podstawki
Ok teraz czas zabraĂŚ sie do roboty.
RyÂż RyÂż dobrze pÂłuczemy mieszajÂąc, aÂż woda bĂŞdzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut. pÂłuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ryÂż:woda). gotujemy na maÂłym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na poczÂątku czĂŞsto mieszajÂąc. W maÂłym rondelku mieszamy 7 ÂłyÂżek octu ryÂżowego, 3-4 ÂłyÂżki cukru, troche soli (iloÂści na 0,5 kg ryÂżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryÂżu i mieszamy. PrzekÂładamy ryÂż do miski i zostawiamy pod pokrywkÂą do ostygniĂŞcia.
Sk³adniki Musz¹ byÌ dobrze umyte i osuszone. Na pocz¹tek jeszcze wa¿na uwaga co do ryb - nie powinno sie jeœÌ na surowo ryb s³odkowodnych. Dla bezpieczeùstwa dobrze jest zamrozic rybê na dobe przed jedzieniem lub kupowaÌ ryby swie¿o mro¿one po z³apaniu. Dobrym zwyczajem jest te¿ uprzedzanie sprzedawcy, ¿e mamy zamiar jeœÌ rybê na surowo - czasem sk³ania ich to do szczeroœci odnoœnie œwie¿oœci towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie sk³adniki do rolek kroimy na niedu¿e paski, do sushi na ry¿u - ryby kroimy na prostok¹ty 5x2cm, max 0,5cm gruboœci. Z ogórka wykrajamy mi¹¿sz, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzd³u¿.
Rolki (Maki) Zaczniemy od rolek. Na rozwiniêt¹ matê k³adziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko uk³adamy ry¿, tak ¿êby przeœwitywa³y przez niego wodorosty. Dalej uk³adamy w po³owie ry¿u sk³adniki, przyk³adowe kombinacje:
surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado ³osoœ (mo¿e ostatecznie byÌ wêdzony) -ryba maœlana-tuùczyk-krewetki, ogórek, avocado surimi, ³osoœ, ogórek, avocado sma¿ony wêgorz surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek ³ososia polecam te¿ samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadaj¹cych ryb Nastêpnie, bierzemy na palec NIEDU¯O wasabi i smarujemy nim linie wzd³u¿ krawêdzi wodorostów (po stronie bez ry¿u). Teraz zaginamy matê w kierunku œrodka i dociskamy krawêdŸ maty do ry¿u zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartoœÌ), rolujemy do koùca przesuwaj¹c mate. OSTRYM no¿em bez z¹bków kroimy rolkê na niewielkie czeœci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklaja³y. Ka¿demy zjadaczowi dajemy ma³¹ miseczkê na sos sojowy, pa³eczki (mo¿na te¿ jeœÌ rêkoma), imbir, wasabi i pa³eczki.
Sushi na ry¿u (Nigiri) Polecam do robienia na pocz¹tek, prostrze od rolek. Bierzemy niedu¿o ry¿u i formujemy niedu¿y wa³ek. Smarujemy niedu¿¹ iloœci¹ wasabi i k³adziemy na wierzch na przyk³ad:
smaÂżonego wĂŞgorza Âłososia rybĂŞ maÂślanÂą gotowanÂą krewetkĂŞ (sÂą w sprzedaÂży takie gotowe do sushi - sÂą super)
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2009, 14:47:02 » |
|
Orzechowe trojkaty.
300 g maki 50 g cukru 130 g margaryny lub masla 1 jajko 1 cukier wanieliowy 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie. Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.
200gmasla lub margaryny200g cukru wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego : wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada. Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor. Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie kaciki trojkatow maczac w czekoladzie. Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2009, 21:20:56 » |
|
Kochani, podaje Wam link na super portal, przepisy sa sprawdzone i naprawde dobre. Zycze duzo zadowolenia z pieczenia. Rafaela. http://mojewypieki.blox.pl/htmlSzarlotka z budyniem SkÂładniki: * 450 g mÂąki pszennej * 250 g masÂła/margaryny * 1 szklanka cukru pudru * 1 jajko * 2 ¿ó³tka * 2 ÂłyÂżki gĂŞstej kwaÂśnej Âśmietany * 1 ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia Wszystkie skÂładniki zagnieœÌ. Ciasto podzieliĂŚ na 2 czĂŞÂści. JednÂą wÂłoÂżyĂŚ do lodĂłwki, drugÂą na 2 godziny do zamraÂżarki. Ponadto: * 1,5 kg jabÂłek (w UK odmiany Cox), daÂłam mniej * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pó³ litra mleka kaÂżdy) + 4 ÂłyÂżki cukru * 750 ml mleka * cukier puder - do posypania * kilka ÂłyÂżek buÂłki tartej KwadratowÂą blaszkĂŞ o boku 23 cm (lub nieco wiĂŞkszÂą, ciasto jest wysokie) wyÂłoÂżyĂŚ papierem do pieczenia. RozwaÂłkowaĂŚ ciasto z lodĂłwki i wyÂłoÂżyĂŚ do formy, ponakÂłuwaĂŚ widelcem (moÂżna podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). SpĂłd oprĂłszyĂŚ buÂłkÂą tartÂą (by wchÂłaniaÂła wilgoĂŚ z jabÂłek). JabÂłka obraĂŚ, pokroiĂŚ w Ăłsemki, wyÂłoÂżyĂŚ na cieÂście. Budynie ugotowaĂŚ wg przepisu na opakowaniu, wykorzystujÂąc 750 ml mleka i 4 ÂłyÂżki cukru. GorÂący jeszcze budyĂą wylaĂŚ na jabÂłka. Na budyĂą zetrzeĂŚ ciasto z zamraÂżarki. Piec okoÂło 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprĂłszyĂŚ cukrem pudrem. Smacznego  ====================================== Lemon curd - cytrynowy kremLemon curd Zawsze miaÂłam ochotĂŞ zrobiĂŚ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na maÂśle ... ÂŚwiadomoœÌ, ile tÂłuszczu bym w siebie wpakowaÂła zdecydowanie studziÂła mĂłj zapaÂł. Jak tylko przez przypadek natknĂŞÂłam siĂŞ na przepis bez masÂła, od razu wiedziaÂłam, Âże to bĂŞdzie to! MoÂżliwoÂści, co z nim zrobiĂŚ jest wiele. NajproÂściej jako dodatek do owocĂłw w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujĂŞ sobie ÂłyÂżeczkÂą po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyĂą! :-) SkÂładniki: * sok wyciÂśniĂŞty z 3 cytryn i skĂłrka z nich otarta * 2 ¿ó³tka * 2 jajka * 200 g cukru * 1 ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej (dodaÂłam czubatÂą ÂłyÂżkĂŞ) * 1 ÂłyÂżka oliwy (dodaÂłam 1 ÂłyÂżeczkĂŞ) Wszystkie skÂładniki (oprĂłcz oliwy) umieÂściĂŚ w garnuszku i zagotowaĂŚ, mieszajÂąc. PogotowaĂŚ, mieszajÂąc, przez 2 minuty. JeÂśli bĂŞdÂą grudki przetrzeĂŚ przez sitko lub zmiksowaĂŚ blenderem. DodaĂŚ oliwĂŞ i znĂłw pogotowaĂŚ przez 2 minuty. UmieÂściĂŚ w sÂłoiczku. MoÂżna przechowywaĂŚ w lodĂłwce do tygodnia czasu. KrĂłwki ZacznĂŞ od tego, Âże od kilku dni jestem niezmiernie szczĂŞÂśliwÂą posiadaczkÂą dwĂłch ksi¹¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieĂą poszÂły wiĂŞc krĂłwki (z drugiej ksi¹¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krĂłwek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojĂŞcia, jak one smakujÂą (sam cukier miĂŞdzy zĂŞbami), a przecieÂż jadÂłam ich kupne fudge i byÂły nawet, nawet. No i Nigella siĂŞ nie popisaÂła. A poniewaÂż po tym podejÂściu zostaÂła mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobiÂłam z przepisu Bakerlady, zastĂŞpujÂąc sÂłodkÂą i tÂłustÂą ÂśmietankĂŞ tym wÂłasnie mlekiem. I ... bingo! WyszÂły takie jakie wyjœÌ miaÂły - ciÂągutki, mordoklejki, moÂże bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewnÂątrz ... no, wiecie, o czym piszĂŞ  . Dlatego jeÂśli krĂłwki, to tylko z przepisu Bakerlady, ktĂłrÂą cytujĂŞ. SkÂładniki na okoÂło 25 cukierkĂłw: * 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie sÂłodzonego (moÂże byĂŚ kremĂłwka) * 3/4 szklanki cukru * 1/3 kostki masÂła * 1 ÂłyÂżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie skÂładniki doprowadziĂŚ do wrzenia w garnku z grubym dnem caÂły czas mieszajÂąc. Gdy masa bĂŞdzie beÂżowa, gĂŞsta i wykaÂże tendencje do przypalania siĂŞ (u mnie zeszÂło okoÂło 15 minut), zdj¹Ì garnek z ognia i ucieraĂŚ masĂŞ kilka minut. WyraÂźnie gĂŞstÂą masĂŞ wylaĂŚ do malutkiej keksĂłwki/naczynia wyÂłoÂżonego foliÂą aluminiowÂą (by byÂło jÂą Âłatwiej póŸniej wyj¹Ì). SchÂłodziĂŚ. Wyj¹Ì i pokroiĂŚ wg uznania. Podobno, im dÂłuÂżej krĂłwki gotowane, a póŸniej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziÂłam ). Smacznego  krĂłwki ScaliÂłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 21:37:14 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2009, 19:46:56 » |
|
Orzechowe trojkaty.
300 g maki 50 g cukru 130 g margaryny lub masla 1 jajko 1 cukier wanieliowy 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie. Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.
200gmasla lub margaryny200g cukru wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego : wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada. Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor. Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie kaciki trojkatow maczac w czekoladzie. Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
To chyba musi byĂŚ smaczniutkie.  Mniaaamm.. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 19:47:20 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2009, 21:27:16 » |
|
Super- nie duzo pracy, moze polezec w chlodnym miejscu, moj ziec je uwielbia. Znane niemieckie ciasto, mozna je tez kupic w cukierni, jednak moj przepis jest poprostu super. Zycze milego pieczenia a potem czarna kawa i orzechowe rozki mniam, mniam,mniam. P-O-L-E-C-A-M
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2009, 21:28:50 » |
|
Bêd¹c kiedyœ w Grecji jad³em grilowane papryczki nadziewane serem feta. W domu przyrz¹dzam je ciut inaczej. Umyte i wydr¹¿one z pestek papryki gotujê na parze, a nastepnie do miêkich ju¿ papryczek wk³adam fetê. OpiekaÌ mo¿na w termoobiegu albo na patelni. Œwietne te¿ s¹ "tzadzyki", ogórek, bia³y ser, œmietana, czosnek, pieprz i sól. Wszystko miksujemy. Trzeba uwa¿ac na zbyt mokre ogórki, czasami warto nieco odcedziÌ by otrzymaÌ bardziej zwart¹ konsystencjê. Jest to znakomity dodatek do placków ziemniaczanych. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2009, 21:32:56 » |
|
Wybacz ze sie wtrace, proponuje obrac zielonego ogorka, usunac srodek z ziarnami , a potem mozesz przyzadzac je dalej jak zechcesz, nie bedziesz mial juz dodatkowej wody. Ogorki mozna zetrzec na tarce jarzynowej grubej, mozna tez drobniutko pokroic.
Samkuje tez doskonale do grylowanego miesa, i do smazonej ryby- super
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 21:34:04 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2009, 21:44:12 » |
|
Nie obieram ogĂłrkĂłw, wystarczy dobrze umyĂŚ  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2009, 22:10:55 » |
|
Jesli masz swoje, albo sa naprawde swieze- to ja tez nie obieram, niekiedy skorka jest naprawde twarda .
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2009, 22:48:39 » |
|
A mi najbardziej brakuje swiezego pieczywa szczegolnie na sniadanie i dlatego jezeli moge prosic o jakies domowe przepisy bulek , chleba , buleczek drozdzowych lub ciast , bede bardzo wdzieczny , Rafaelo kiedys mi napisalac ze juz duzo w zyciu przezylas dlatego z toba wiaze nadzieje moze i nie zabraklo takich specjalow w twoim zyciu , krowki rowniez bardzo mnie zaciekawily tylko ostatnio od slodkiego bola mnie zeby , z gory slicznie dziekuje i pozdrawiam dczion . Do tego jeszcze przydalo by sie swieze mleko , maslo lub kjefirek  ale na to jest tylko jeden przepis kupic krowe , ciekawe co by sasiedzi powiedzieli  . Moj najleprzy ostatni przepius to isc do lasu znalesc 1 maslaka , 1 podgrzybek i dwa prawdziwki usmazyc na masle bez niczego i zajdac z chlebem drewniana lyzka , nie wiem czy ilosc i kolejnosc grzybow jest istotna ale to byly najlepsze grzyby jakie kiedykolwiek jadlem .
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2009, 23:04:41 » |
|
dczion  najlepsze sÂą kurki ( grzyby) smaÂżone na masle a wÂłaÂściwie duszone,z dodatkiem wiejskiej smietany i zielonej natki pietruszki  mniam  paluchy lizaĂŚ 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 14, 2009, 23:10:08 » |
|
Jeszcze lepsze s¹ kanie k¹pane w mleku, albo go³¹bki prosto z blachy. A jedliœcie przydró¿ki?...to jest dopiero smak  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 23:19:15 wysłane przez Thotal »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 14, 2009, 23:14:59 » |
|
Jeszcze lepsze s¹ kanie kapane w mleku, albo go³¹bki prosto z blachy. A jedliœcie przydró¿ki?...to jest dopiero smak  Kanie i go³¹bki tak ! ale nie wiem jak wygl¹daj¹ przydro¿ki  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 14, 2009, 23:33:25 » |
|
Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa . Kanie rowniez przepyszne.
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2009, 06:43:20 » |
|
KiedyÂś bĂŞdÂąc w Ustce jedliÂśmy sobie Halibuta z grilla- byÂł smaczniutki.  Niesamowicie rozpÂływaÂł siĂŞ w ustach, a ta gama smaku w kubkach , niebo w gĂŞbie.  Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa . Kanie rowniez przepyszne.
Co do kurek, to jakiÂś m-c temu zajadaÂłem na obiadek przyrzÂądzony przez mojego ojca, zresztÂą dobrego znawcĂŞ grzybĂłw. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 06:45:09 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2009, 12:34:06 » |
|
Kochani, dczion, oczywiscie mam wspanialy prosty przepis na pyszne sniadanie. Potrzebna jest czerstwa bulka, lub bagietka (dluga bulka. Pokroic pieczywo na 2 cm-grubosci moze byc 2.5, nastepnie jajka (ilosc jajek zalezy od ilosci bulki) mozna zawsze wbic nastepne jesli sie konczy. Tak wiec rozbic jajko i wymieszac widelcem , nastepnie umoczyc (zatopic) buleczke w jajku tak ze troszke nabieze bulka jajko i smazyc na rozgrzanym tluszczu, ja to robie na oliwie, mozna uzyc maslo. Opiec po obu stronach na zloty kolor, wylozyc na talez i :posypac cukrem z cynamonem albo polac miodem, albo co kto sobie zyczy.
Zapewniam, sniadanko we dwoje jest poprostu pyszne i nie skomplikowane a nazywa sie BIEDNY RYCERZ. Te grzanki mozna zrobic tez po poludniu, lub na kolacje. Zapewniam jesli ktos zrobi to raz, to zostanie na zawsze w programie rodzinnym.
Ja mam tez zawsze w domu pieczywo do odgrzania. Grzaniki Krysi
Nastepny przepis ze tez sie napewno spodoba. Nie duze bulki, czerstwe rozkroic i wyjac srodek, pokruszyc srodek do miseczki (troszke wiekszej) nastepnie pare pieczarek drobno pokroic, kielbaske, pokroic drobno, 100 g zoltego sera pociac w male kawaleczki (co kto chce) , usmazona lekko cebulke, papryke itp. Wymieszac razem z pokruszona buleczka, podzieli farsz ( na ile czesci buleczek 1 bulka-2 czesci) uformowac kulki i wlozyc do bulki, mozna posypac zoltym serkie lub polozyc plactry sera, zapiec w goracym piekarniku- (w rozgrzanym piekarniku 180°C , na lekko zloty kolor) jak kto lubi.
Danie jest pyszne i nie wiele pracy, poza tym czerstwe pieczywo jest super wykozystane. Zycze smac znego. Mozna podac salatke z pomidorow z cebulka itp.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 12:39:14 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2009, 09:26:13 » |
|
Przepraszam, ale muszê dziœ popsuÌ wam smak  Bu³eczki zasma¿ane w jajku, to bardzo po¿ywne œniadanie, ale te¿ bardzo niezdrowe...  Po³¹czenie wêglowodanów z bia³kiem i sma¿onym t³uszczem to bomba z opóŸnionym zap³onem. Takie jedzenie nigdy nie jest strawione w 100%, a resztki zalegaj¹ce w jelitach to najgorsza trucizna. To w³aœnie te resztki s¹ po¿ywk¹ dla ró¿nego rodzaju mikroorganizmów wp³ywaj¹cych na nasz stan fizyczny i psychiczny. "Co ci le¿y na w¹trobie"? no w³aœnie.... Wanilia czy wanilina? http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_hanba_czyli_o_cukrze_wanilinowymSmacznego - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
|