Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 23, 2025, 19:35:10

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjaÂły  (Przeczytany 62466 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Lipiec 27, 2009, 20:59:33 »

tego chyba jeszcze na forum nie byÂło. ale Âże to "hydepark" wiĂŞc chyba nikt nie bĂŞdzie miaÂł mi za zÂłe Âże taki temat poczyniÂłem. Mamy swoje ulubione dania, ciast, wiĂŞc zapraszam do wklejania tu przepisĂłw. ZwÂłaszcza na ÂświĂŞta i temu podobne okazje, jak znalazÂł:

Smaczne historie

Na naszych talerzach pojawiajÂą siĂŞ specjaÂły, ktĂłrych nazwy tak bardzo siĂŞ zadomowiÂły, Âże nawet nie przypuszczamy, jakie niezwykÂłe nazwiska, miejsca lub historie siĂŞ za nimi kryjÂą. KaÂżdy, kto chce uchodziĂŚ za smakosza, powinien je poznaĂŚ.

SaÂłatka Olivier

Po raz pierwszy skomponowa³ j¹ w 1860 r. francuski kucharz Lucien Olivier pracuj¹cy dla cara, a zarazem prowadz¹cy ekskluzywn¹ restauracjê Ermita¿ w Moskwie. Przepis by³ pilnie strze¿ony, a kucharz zabra³ jego tajemnicê do grobu. Receptury, które s¹ teraz u¿ywane, zosta³y odtworzone. Wed³ug przepisu z rosyjskiej ksi¹¿ki kucharskiej z 1904 r. w sa³atce by³y: jarz¹bki, ozorek cielêcy, kawior, sa³ata, pikle, œwie¿e ogórki, kapary, jajka na twardo. Znawcy twierdzili, ¿e sa³atka wed³ug tej receptury to jednak nie to.
W XIX w. arystokraci rosyjscy czêsto podró¿owali do Pary¿a i sa³atka Olivier, tak¿e pod nazw¹ Rosyjska, sta³a siê modna w stolicy Francji, a potem zawêdrowa³a do Hiszpanii, Anglii i W³och.

Sowieci saÂłatkĂŞ maksymalnie uproÂścili - podawali jÂą jako mieszaninĂŞ gotowanych ziemniakĂłw, jajek na twardo, zielonego groszku, marchewki, kwaszonych ogĂłrkĂłw, cebuli i jabÂłek oraz - zamiast nieosiÂągalnej cielĂŞciny i jarzÂąbkĂłw - gotowanego miĂŞsa z kurczakĂłw i szynki. OczywiÂście wszystko polewali majonezem.

Carpaccio
...

http://www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6690405,Smaczne_historie.html

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
daniel1704
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2009, 21:39:02 »

tak ap-ropo kuchni i gotowania bardzo mnie ciekawi czy ktoÂś jest posiadaczem termonixa?? 
to bardzo dobre i przy tym drogie urzÂądzenie ,ktĂłre zastĂŞpuje dziesiÂątki innych urzÂądzeĂą w kuchni i uÂłatwia mi gotowanie:)) Ja jestem posiadaczem od 6 lat i dziaÂła bez zarzutu.

ps. pisze o tym,poniewaÂż bylem ostatnio na pokazie tego "cacka" i tak mi siĂŞ skojarzyÂło:)
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2009, 22:24:44 »

Moja siostra ma od 6 lat ,a co jesteÂś przedstawicielem ? chcesz go komuÂś sprzedaĂŚ ?

Darku moja specjalnoÂściÂą sÂą dwa rodzaje zupy rybnej ,ale nie podam przepisu na forum bo to przepis mojej rodziny.MogĂŞ ci go podac an priv.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 22:26:42 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
daniel1704
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2009, 22:49:47 »

nie chcĂŞ sprzedaĂŚ ,nie jestem przedstawicielem , nie rpbiĂŞ reklamy:))
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2009, 10:50:22 »

Przyznam, Âże to bardzo fajne urzÂądzonko, ale o tym moÂże utworzymy inny temat.

Tu zajmijmy siĂŞ przepisami itp. zagadnieniami.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Edit:

WiÂśnia jest wiÂśnia!
Stylizacja: Dorota BiaÂły, ZdjĂŞcia: Bogdan BiaÂły2009-07-29, ostatnia aktualizacja 2009-07-26 14:20

WiÂśnie w cieÂście

60 dag wiÂśni
15 dag mÂąki

szczypta soli

1 ÂłyÂżka cukru

szczypta cynamonu

1 jajko

250 ml soku jabÂłkowego

olej z orzeszków ziemnych - do g³êbokiego sma¿enia

cukier puder (wymieszany z cynamonem) - do posypania

Z wiÂśni usuwamy pestki, ale pozostawiamy ogonki. Robimy ciasto:
 mieszamy mÂąkĂŞ z solÂą, biaÂłym cukrem i cynamonem, ucieramy z ¿ó³tkiem i sokiem jabÂłkowym. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodĂłwki, aby odpoczĂŞÂło. BiaÂłko, wczeÂśniej schÂłodzone w lodĂłwce, ubijamy na sztywnÂą pianĂŞ i ostroÂżnie ³¹czymy z ciastem. WiÂśnie Âłapiemy za ogonki, zanurzamy w cieÂście i smaÂżymy na zÂłoto w g³êbokim tÂłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem cynamonowym.

Czekoladowa markiza z sosem wiÂśniowym

Markiza: 30 dag czekolady deserowej, 3/4 szklanki miêkkiego mas³a, 1/2 szklanki cukru, 2 ³y¿ki przesianego kakao, 4 ¿ó³tka, 1/4 szklanki wody, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 1 szklanka zimnej kremówki, mas³o do formy

Sos wiœniowy: 2 szklanki wiœni (wydrylowanych i pokrojonych na po³ówki), 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru, 2 ³y¿eczki czystej wódki owocowej (kirszu, palinki lub œliwowicy), 1 ³y¿ka soku z cytryny, 2,5 ³y¿eczki m¹ki kukurydzianej, 1/2 ³y¿eczki startej skórki cytrynowej

Smarujemy mas³em keksówkê i wyk³adamy foli¹ kuchenn¹. Czekoladê rozpuszczamy w k¹pieli wodnej. Ubijamy 1/2 szklanki mas³a, dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem kakao. Ucieramy chwilê. Miksujemy ¿ó³tka z wod¹, reszt¹ mas³a i cukru. Stawiamy j¹ nad par¹ i ubijamy masê przez 5-6 min. Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, a¿ masa ostygnie (ok. 5 min). £¹czymy z mas¹ kakaow¹, dodajemy ciep³¹ czekoladê i waniliê. Miksujemy kremówkê na sztywno, ³¹czymy z mas¹ czekoladow¹ i przek³adamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Sk³adniki sosu podgrzewamy na œrednim ogniu, mieszaj¹c, a¿ zgêstnieje. Zdejmujemy foliê z markizy i kroimy j¹ w plastry. Ka¿dy polewamy ciep³ym sosem.

Kruche ciasto z wiÂśniami

Ciasto: 15 dag miĂŞkkiego masÂła, 1/3 szklanki cukru, 1 duÂże, roztrzepane jajko, kilka kropli olejku waniliowego, 2,25 szklanki mÂąki, 1/2 ÂłyÂżeczki soli, 2 ÂłyÂżeczki startej skĂłrki cytrynowej

Nadzienie: 3 ÂłyÂżki masÂła, 80 dag wydrylowanych wiÂśni, 3/4 szklanki cukru, 3 ÂłyÂżki mÂąki kukurydzianej, 2 ÂłyÂżki zimnej wody

Oraz: roztrzepane jajko do posmarowania ciasta, 1 ÂłyÂżka cukru

Ucieramy mas³o z cukrem, dodajemy jajko i waniliê. Ubijamy na puszyst¹ masê. Wsypujemy m¹kê, sól i skórkê. Ciasto dzielimy na pó³, wk³adamy w folii do lodówki na 30 min. W rondlu rozgrzewamy mas³o, dodajemy wiœnie i cukier. Mieszamy, aby cukier siê rozpuœci³. Wiœnie maj¹ byÌ miêkkie, ale wci¹¿ jêdrne. Dodajemy m¹kê rozprowadzon¹ w wodzie, zagotowujemy. Mieszaj¹c, gotujemy 2 min. Rondel studzimy w zimnej wodzie, mieszaj¹c. Rozwa³kowujemy po³owê ciasta, przek³adamy do formy na tartê. Wk³adamy do lodówki. Drug¹ porcjê rozwa³kowujemy i kroimy w paski, które uk³adamy na blasze wy³o¿onej pergaminem, sch³adzamy. Formê z ciastem nape³niamy nadzieniem, na wierzchu uk³adamy paski ciasta. Smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. godziny w 190°C. Jeœli zacznie siê rumieniÌ, przykrywamy je foli¹ aluminiow¹. Kroimy po ostygniêciu.

ÂŹrĂłdÂło: Kuchnia

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6854246,Wisnia_jest_wisnia_.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 16:52:28 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2009, 11:46:24 »

http://smaker.pl/owoce-lesne

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2009, 19:55:12 »

Piersi kurczaka z grilla po malezyjsku

http://grillowanie.wp.pl/kat,1022791,title,Piersi-kurczaka-z-grilla-po-malezyjsku,wid,11166589,przepis.html?ticaid=1890c

chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2009, 09:17:03 »

Kto lubi makarony ? Prawie wszyscy DuÂży uÂśmiech podam wiĂŞc bardzo prosty przepis.

Makaron kokardki lub rurki (krĂłtkie)
pieczarki 500g
boczek wĂŞdzony 150g
natka pietruszki -pĂŞczek
oliwa lub olej
sĂłl ,pieprz do smaku

Makaron ugotowaĂŚ ( nie rozgotowaĂŚ) z ÂłyÂżeczkÂą oliwy-oleju.Do wysokiego rondla -patelni  pokroiĂŚ boczek w kosteczkĂŞ lub cienkie paski i podsamaÂżyĂŚ, dodaĂŚ umyte i pokrojone w gruba kostkĂŞ pieczarki.SmaÂżyĂŚ aÂż woda wyparuje,dodaĂŚ do tego ugotowany makaron i pokrojanÂą natkĂŞ pietruszki .Dobrze wymieszaĂŚ i smaÂżyĂŚ jeszcze chwilkĂŞ.Pychota !!! ÂŻyczĂŞ smacznego Chichot

edit;
zapomniaÂłam dodaĂŚ Âże to wszystko trzeba osoliĂŚ i dodaĂŚ trochĂŞ pieprzu ,moÂża tez dodac zioÂła prowansalskie jak ktoÂś lubi DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 13:17:48 wysłane przez chanell » Zapisane

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Bonifacy1
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2009, 09:19:33 »

Polecam mojÂą ulubionÂą potrawĂŞ - sushi

krĂłtko ziarnisty ryÂż, klejÂący siĂŞ
ocet ryÂżowy
prasowane algi - nori
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguÂły w tubce, ostatnio pojawiÂł siĂŞ w proszku - polecam
marynowany imbir, pociĂŞty w cienkie plasterki
sos sojowy (waÂżne, Âżeby byÂł dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto)
nadzienie - polecam avocado, ogĂłrka, surowego Âłososia, rybĂŞ maÂślanÂą, tuĂączyka, gotowane krewetki (moÂżna kupiĂŚ gotowe do sushi), smaÂżony/wĂŞdzony wĂŞgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
matê bambusowa do rolowania i ostry nó¿ bez z¹bków
paÂłeczki lub palce :-), maÂłe miseczki na sos, drewniane podstawki

Ok teraz czas zabraĂŚ sie do roboty.

RyÂż
RyÂż dobrze pÂłuczemy mieszajÂąc, aÂż woda bĂŞdzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut.  pÂłuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ryÂż:woda). gotujemy na maÂłym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na poczÂątku czĂŞsto mieszajÂąc. W maÂłym rondelku mieszamy 7 ÂłyÂżek octu ryÂżowego, 3-4 ÂłyÂżki cukru, troche soli (iloÂści na 0,5 kg ryÂżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryÂżu i mieszamy. PrzekÂładamy ryÂż do miski i zostawiamy pod pokrywkÂą do ostygniĂŞcia.

SkÂładniki
MuszÂą byĂŚ dobrze umyte i osuszone. Na poczÂątek jeszcze waÂżna uwaga co do ryb - nie powinno sie jeœÌ na surowo ryb sÂłodkowodnych. Dla bezpieczeĂąstwa dobrze jest zamrozic rybĂŞ na dobe przed jedzieniem lub kupowaĂŚ ryby swieÂżo mroÂżone po zÂłapaniu.  Dobrym zwyczajem jest teÂż uprzedzanie sprzedawcy, Âże mamy zamiar jeœÌ rybĂŞ na surowo - czasem skÂłania ich to do szczeroÂści odnoÂśnie ÂświeÂżoÂści towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie skÂładniki do rolek kroimy na nieduÂże paski, do sushi na ryÂżu - ryby kroimy na prostokÂąty 5x2cm, max 0,5cm gruboÂści. Z ogĂłrka wykrajamy mi¹¿sz, nie obieramy ze skĂłrki, kroimy na cieniutkie paski wzdÂłuÂż.

Rolki (Maki)
Zaczniemy od rolek. Na rozwiniêt¹ matê k³adziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko uk³adamy ry¿, tak ¿êby przeœwitywa³y przez niego wodorosty. Dalej uk³adamy w po³owie ry¿u sk³adniki, przyk³adowe kombinacje:

surimi(paluszki krabowe), ogĂłrek, avocado
ÂłosoÂś (moÂże ostatecznie byĂŚ wĂŞdzony) -ryba maÂślana-tuĂączyk-krewetki, ogĂłrek, avocado
surimi, ÂłosoÂś, ogĂłrek, avocado
smaÂżony wĂŞgorz
surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek Âłososia
polecam teÂż samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadajÂących ryb

Nastêpnie, bierzemy na palec NIEDU¯O wasabi i smarujemy nim linie wzd³u¿ krawêdzi wodorostów (po stronie bez ry¿u). Teraz zaginamy matê w kierunku œrodka i dociskamy krawêdŸ maty do ry¿u zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartoœÌ), rolujemy do koùca przesuwaj¹c mate.
OSTRYM no¿em bez z¹bków kroimy rolkê na niewielkie czeœci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklaja³y. Ka¿demy zjadaczowi dajemy ma³¹ miseczkê na sos sojowy, pa³eczki (mo¿na te¿ jeœÌ rêkoma), imbir, wasabi i pa³eczki.

Sushi na ryÂżu (Nigiri)
Polecam do robienia na pocz¹tek, prostrze od rolek. Bierzemy niedu¿o ry¿u i formujemy niedu¿y wa³ek. Smarujemy niedu¿¹ iloœci¹ wasabi i k³adziemy na wierzch na przyk³ad:

smaÂżonego wĂŞgorza
Âłososia
rybĂŞ maÂślanÂą
gotowanÂą krewetkĂŞ (sÂą w sprzedaÂży takie gotowe do sushi - sÂą super)
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2009, 14:47:02 »

Orzechowe trojkaty.

300 g maki
50 g cukru 130 g margaryny lub masla
1 jajko
1 cukier wanieliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie.
Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.

200gmasla lub margaryny200g cukru
wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac
nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow
nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego
: wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada.
Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor.
Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie  kaciki trojkatow maczac w czekoladzie.
Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2009, 21:20:56 »

Kochani, podaje Wam link na super portal, przepisy sa sprawdzone i naprawde dobre.
  Zycze duzo zadowolenia z pieczenia. Rafaela.

http://mojewypieki.blox.pl/html

Szarlotka z budyniem
SkÂładniki:

* 450 g mÂąki pszennej
    * 250 g masÂła/margaryny
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 1 jajko
    * 2 ¿ó³tka
    * 2 ÂłyÂżki gĂŞstej kwaÂśnej Âśmietany
    * 1 ÂłyÂżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie sk³adniki zagnieœÌ. Ciasto podzieliÌ na 2 czêœci. Jedn¹ w³o¿yÌ do lodówki, drug¹ na 2 godziny do zamra¿arki.

Ponadto:

* 1,5 kg jabÂłek (w UK odmiany Cox), daÂłam mniej
    * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pó³ litra mleka kaÂżdy) + 4 ÂłyÂżki cukru
    * 750 ml mleka
    * cukier puder - do posypania
    * kilka ÂłyÂżek buÂłki tartej

KwadratowÂą blaszkĂŞ o boku 23 cm (lub nieco wiĂŞkszÂą, ciasto jest wysokie) wyÂłoÂżyĂŚ papierem do pieczenia. RozwaÂłkowaĂŚ ciasto z lodĂłwki i wyÂłoÂżyĂŚ do formy, ponakÂłuwaĂŚ widelcem (moÂżna podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). SpĂłd oprĂłszyĂŚ buÂłkÂą tartÂą (by wchÂłaniaÂła wilgoĂŚ z jabÂłek).

JabÂłka obraĂŚ, pokroiĂŚ w Ăłsemki, wyÂłoÂżyĂŚ na cieÂście.

Budynie ugotowaĂŚ wg przepisu na opakowaniu, wykorzystujÂąc 750 ml mleka i 4 ÂłyÂżki cukru. GorÂący jeszcze budyĂą wylaĂŚ na jabÂłka. Na budyĂą zetrzeĂŚ ciasto z zamraÂżarki.

Piec okoÂło 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprĂłszyĂŚ cukrem pudrem.
Smacznego UÂśmiech

======================================

Lemon curd - cytrynowy krem

Lemon curd

Zawsze miaÂłam ochotĂŞ zrobiĂŚ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na maÂśle ... ÂŚwiadomoœÌ, ile tÂłuszczu bym w siebie wpakowaÂła zdecydowanie studziÂła mĂłj zapaÂł. Jak tylko przez przypadek natknĂŞÂłam siĂŞ na przepis bez masÂła, od razu wiedziaÂłam, Âże to bĂŞdzie to! MoÂżliwoÂści, co z nim zrobiĂŚ jest wiele. NajproÂściej jako dodatek do owocĂłw w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujĂŞ sobie ÂłyÂżeczkÂą po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyĂą! :-)

SkÂładniki:

* sok wyciÂśniĂŞty z 3 cytryn i skĂłrka z nich otarta
    * 2 ¿ó³tka
    * 2 jajka
    * 200 g cukru
    * 1 ÂłyÂżka mÂąki ziemniaczanej (dodaÂłam czubatÂą ÂłyÂżkĂŞ)
    * 1 ÂłyÂżka oliwy (dodaÂłam 1 ÂłyÂżeczkĂŞ)

Wszystkie skÂładniki (oprĂłcz oliwy) umieÂściĂŚ w garnuszku i zagotowaĂŚ, mieszajÂąc. PogotowaĂŚ, mieszajÂąc, przez 2 minuty. JeÂśli bĂŞdÂą grudki przetrzeĂŚ przez sitko lub zmiksowaĂŚ blenderem. DodaĂŚ oliwĂŞ i znĂłw pogotowaĂŚ przez 2 minuty.

UmieÂściĂŚ w sÂłoiczku. MoÂżna przechowywaĂŚ w lodĂłwce do tygodnia czasu.

KrĂłwki

ZacznĂŞ od tego, Âże od kilku dni jestem niezmiernie szczĂŞÂśliwÂą posiadaczkÂą dwĂłch ksi¹¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieĂą poszÂły wiĂŞc krĂłwki (z drugiej ksi¹¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krĂłwek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojĂŞcia, jak one smakujÂą (sam cukier miĂŞdzy zĂŞbami), a przecieÂż jadÂłam ich kupne fudge i byÂły nawet, nawet. No i Nigella siĂŞ nie popisaÂła. A poniewaÂż po tym podejÂściu zostaÂła mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobiÂłam z przepisu Bakerlady, zastĂŞpujÂąc sÂłodkÂą i tÂłustÂą ÂśmietankĂŞ tym wÂłasnie mlekiem. I ... bingo! WyszÂły takie jakie wyjœÌ miaÂły - ciÂągutki, mordoklejki, moÂże bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewnÂątrz ... no, wiecie, o czym piszĂŞ MrugniĂŞcie. Dlatego jeÂśli krĂłwki, to tylko z przepisu Bakerlady, ktĂłrÂą cytujĂŞ.

SkÂładniki na okoÂło 25 cukierkĂłw:

* 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie sÂłodzonego (moÂże byĂŚ kremĂłwka)
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1/3 kostki masÂła
    * 1 ÂłyÂżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk³adniki doprowadziÌ do wrzenia w garnku z grubym dnem ca³y czas mieszaj¹c. Gdy masa bêdzie be¿owa, gêsta i wyka¿e tendencje do przypalania siê (u mnie zesz³o oko³o 15 minut), zdj¹Ì garnek z ognia i ucieraÌ masê kilka minut. WyraŸnie gêst¹ masê wylaÌ do malutkiej keksówki/naczynia wy³o¿onego foli¹ aluminiow¹ (by by³o j¹ ³atwiej póŸniej wyj¹Ì). Sch³odziÌ. Wyj¹Ì i pokroiÌ wg uznania. Podobno, im d³u¿ej krówki gotowane, a póŸniej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdzi³am
).

Smacznego UÂśmiech
krĂłwki

ScaliÂłem posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 21:37:14 wysłane przez Dariusz » Zapisane
komandos040
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2009, 19:46:56 »

Orzechowe trojkaty.

300 g maki
50 g cukru 130 g margaryny lub masla
1 jajko
1 cukier wanieliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Z wszystkich skladnikow zagniesc ciasto, wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc ciasto cieniutko na cala blache. Wielkosc blach- jaki jest piekarnik- ciast jest plaskie.
Nastepnie 7 lyzek marmolady-dzemu rozlozyc na tym rozlozonym ciescie.

200gmasla lub margaryny200g cukru
wlozyc do rondelka i mocno zagzac mieszajac
nastepnie dodac200 g. pohakanych orzechow laskowych i 200g.pohakanych migdalow
nastepnie 2 paczuszki cukru waniliowego
: wszystkie skladniki gotujac moment wymieszac i rozlozyc na przygotowanym ciescie z marmolada.
Nastepnie piec w temp: 180-200°C- na zloty kolor.
Nastepnie upieczone ciasto wystawic do ostygniecia, nastepnie pokroic na kwadraty 8/8 i przekroic w poprzek aby stwozyc trojkonty. Nastepnie  kaciki trojkatow maczac w czekoladzie.
Ulozyc slicznie na talezu aby czekolada sie sciela. Smacznego-sa pyszne i bardzo proste w zrobieniu. Rafaela
To chyba musi byĂŚ smaczniutkie.UÂśmiech
Mniaaamm.. DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 19:47:20 wysłane przez komandos040 » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2009, 21:27:16 »

Super- nie duzo pracy, moze polezec w chlodnym miejscu, moj ziec je uwielbia. Znane niemieckie ciasto, mozna je tez kupic w cukierni, jednak moj przepis jest poprostu super. Zycze milego pieczenia a potem czarna kawa i orzechowe rozki mniam, mniam,mniam.  P-O-L-E-C-A-M
Thotal
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2009, 21:28:50 »

BĂŞdÂąc kiedyÂś w Grecji jadÂłem grilowane papryczki nadziewane serem feta.
W domu przyrz¹dzam je ciut inaczej. Umyte i wydr¹¿one z pestek papryki gotujê na parze, a nastepnie do miêkich ju¿ papryczek wk³adam fetê. OpiekaÌ mo¿na w termoobiegu albo na patelni.

ÂŚwietne teÂż sÂą "tzadzyki", ogĂłrek, biaÂły ser, Âśmietana, czosnek, pieprz i sĂłl.
Wszystko miksujemy. Trzeba uwaÂżac na zbyt mokre ogĂłrki, czasami warto nieco odcedziĂŚ by otrzymaĂŚ bardziej zwartÂą konsystencjĂŞ. Jest to znakomity dodatek do plackĂłw ziemniaczanych.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2009, 21:32:56 »

Wybacz ze sie wtrace, proponuje obrac zielonego ogorka, usunac srodek z ziarnami , a potem mozesz przyzadzac je dalej jak zechcesz, nie bedziesz mial juz dodatkowej wody. Ogorki mozna zetrzec na tarce jarzynowej grubej, mozna tez drobniutko pokroic.

Samkuje tez doskonale do grylowanego miesa, i do smazonej ryby- super
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 21:34:04 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2009, 21:44:12 »

Nie obieram ogĂłrkĂłw, wystarczy dobrze umyĂŚ DuÂży uÂśmiech

Rafaela
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2009, 22:10:55 »

Jesli masz swoje, albo sa naprawde swieze- to ja tez nie obieram, niekiedy skorka jest naprawde twarda .
dczion
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2009, 22:48:39 »

A mi najbardziej brakuje swiezego pieczywa szczegolnie na sniadanie i dlatego jezeli moge prosic o jakies domowe przepisy bulek , chleba , buleczek drozdzowych lub ciast , bede bardzo wdzieczny , Rafaelo kiedys mi napisalac ze juz duzo w zyciu przezylas dlatego z toba wiaze nadzieje moze i nie zabraklo takich specjalow w twoim zyciu , krowki rowniez bardzo mnie zaciekawily tylko ostatnio od slodkiego bola mnie zeby , z gory slicznie dziekuje i pozdrawiam dczion .
Do tego jeszcze przydalo by sie swieze mleko , maslo lub kjefirek UÂśmiech ale na to jest tylko jeden przepis kupic krowe , ciekawe co by sasiedzi powiedzieli  Chichot Chichot Chichot .
Moj najleprzy ostatni przepius to isc do lasu znalesc 1 maslaka , 1 podgrzybek i dwa prawdziwki usmazyc na masle bez niczego i zajdac z chlebem drewniana lyzka , nie wiem czy ilosc i kolejnosc grzybow jest istotna ale to byly najlepsze grzyby jakie kiedykolwiek jadlem .
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2009, 23:04:41 »

dczion UÂśmiech najlepsze sÂą kurki ( grzyby) smaÂżone na masle a wÂłaÂściwie duszone,z dodatkiem wiejskiej smietany i zielonej natki pietruszki UÂśmiech mniam Chichot paluchy lizaĂŚ Chichot

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Thotal
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 14, 2009, 23:10:08 »

Jeszcze lepsze s¹ kanie k¹pane w mleku, albo go³¹bki prosto z blachy.

A jedliœcie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Chichot

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2009, 23:19:15 wysłane przez Thotal » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #20 : Październik 14, 2009, 23:14:59 »

Jeszcze lepsze s¹ kanie kapane w mleku, albo go³¹bki prosto z blachy.

A jedliœcie przydró¿ki?...to jest dopiero smak Chichot

Kanie i go³¹bki tak ! ale nie wiem jak wygl¹daj¹ przydro¿ki Chichot

KsiĂŞga Koheleta 3,1
dczion
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 14, 2009, 23:33:25 »

Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa .
Kanie rowniez przepyszne.
komandos040
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2009, 06:43:20 »

KiedyÂś bĂŞdÂąc w Ustce jedliÂśmy sobie Halibuta z grilla- byÂł smaczniutki. UÂśmiech
Niesamowicie rozpÂływaÂł siĂŞ w ustach, a ta gama smaku w kubkach , niebo w gĂŞbie. DuÂży uÂśmiech

Kurki ostatni raz jadlem jakies ponad 20 lat temu w Czerwonce Wloscianskiej u Dziadkow na gospdarstwie tam byly przysmaki kulinarne wystarczyl cieply chlebek swojskie maslo i mleko sniadanie Krolow , powidla z ogrodowych papierowek i ogorki za domem , najlepsze bylu te z poranna rosa .
Kanie rowniez przepyszne.
Co do kurek, to jakiÂś m-c temu zajadaÂłem na obiadek przyrzÂądzony przez mojego ojca, zresztÂą dobrego znawcĂŞ grzybĂłw.UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 06:45:09 wysłane przez komandos040 » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2009, 12:34:06 »

Kochani, dczion, oczywiscie mam wspanialy prosty przepis na pyszne sniadanie. Potrzebna jest czerstwa bulka, lub bagietka (dluga bulka. Pokroic pieczywo na 2 cm-grubosci moze byc 2.5,  nastepnie jajka (ilosc jajek zalezy od ilosci bulki) mozna zawsze wbic nastepne jesli sie konczy. Tak wiec rozbic jajko i wymieszac widelcem , nastepnie umoczyc (zatopic) buleczke w jajku tak ze troszke nabieze bulka jajko i smazyc na rozgrzanym tluszczu, ja to robie na oliwie, mozna uzyc maslo. Opiec po obu stronach
na zloty kolor, wylozyc na talez i :posypac cukrem z cynamonem albo polac miodem, albo co kto sobie zyczy.

Zapewniam, sniadanko we dwoje jest poprostu pyszne i nie skomplikowane a nazywa sie BIEDNY RYCERZ.
Te grzanki mozna zrobic tez po poludniu, lub na kolacje. Zapewniam jesli ktos zrobi to raz, to zostanie na zawsze w programie rodzinnym.

Ja mam tez zawsze w domu pieczywo do odgrzania.                          Grzaniki Krysi

Nastepny przepis ze tez sie napewno spodoba.              Nie duze bulki, czerstwe rozkroic i wyjac srodek, pokruszyc srodek do miseczki (troszke wiekszej) nastepnie pare pieczarek drobno pokroic, kielbaske, pokroic drobno, 100 g zoltego sera
pociac w male kawaleczki (co kto chce) , usmazona lekko cebulke, papryke itp. Wymieszac razem z pokruszona buleczka,
podzieli farsz ( na ile czesci buleczek 1 bulka-2 czesci) uformowac kulki i wlozyc do bulki, mozna posypac zoltym serkie lub polozyc plactry sera, zapiec w goracym piekarniku- (w rozgrzanym piekarniku 180°C , na lekko zloty kolor) jak kto lubi.

Danie jest pyszne i nie wiele pracy, poza tym czerstwe pieczywo jest super wykozystane. Zycze smac znego.
Mozna podac salatke z pomidorow z cebulka itp.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2009, 12:39:14 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2009, 09:26:13 »

Przepraszam, ale muszĂŞ dziÂś popsuĂŚ wam smak DuÂży uÂśmiech

BuÂłeczki zasmaÂżane w jajku, to bardzo poÂżywne Âśniadanie, ale teÂż bardzo niezdrowe... Szok
Po³¹czenie wêglowodanów z bia³kiem i sma¿onym t³uszczem to bomba z opóŸnionym zap³onem.
Takie jedzenie nigdy nie jest strawione w 100%, a resztki zalegaj¹ce w jelitach to najgorsza trucizna. To w³aœnie te resztki s¹ po¿ywk¹ dla ró¿nego rodzaju mikroorganizmów wp³ywaj¹cych na nasz stan fizyczny i psychiczny.
"Co ci leÂży na wÂątrobie"? no wÂłaÂśnie....

Wanilia czy wanilina?
http://www.eioba.pl/a85801/spisek_zdrada_i_hanba_czyli_o_cukrze_wanilinowym

Smacznego - Thotal DuÂży uÂśmiech
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: