chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 23, 2010, 12:00:15 » |
|
Rafaelo  co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy 
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 23, 2010, 12:07:35 » |
|
Rafaelo  co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy  Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko. Wszystko sie liczy.  Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 12:08:19 wysłane przez Kiara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 23, 2010, 22:52:16 » |
|
OO- przykro mi bardzo ze nie wypalilo z dzisiejszym obiadem. Poprostu zniklam z forum.
Mozna na bardzo szybko ugotowac jakis dosc gruby makaron, moga byc swiderki, albo rurki. Pokroic kawales kielbasy, szyneczki, obsmazyc lekko, dolozyc marchewke pokrojona troszke grubiej w stozki, cebule lub pore, jesli ktos ma suszone grzybki lub pieczarki, trzy zabki czosnku. Nastepnie zrobic sos. To zalezy co kto sobie zyczy. Jesli nie musi liczyc kalorii, to moze zalac to smietana, lub pomidorami, lub jogurtem, i podgotowac troszke, zaprawic lekko maka, moze byc tez maka kartoflana. Doprawic smakowo i podac z makaronem. Podalam przepis dla osob zaawansowanych w gotowaniu, jednak mysle ze jesli ktos to zrobi pierwszy raz, to napewno zaakceptuje ten przepis jako swoj, bo mozna rozne produkty do tego uzyc. Zycze smaczneo. Rafaela.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 3453
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #53 : Luty 23, 2010, 23:06:50 » |
|
Rafaelo  co proponujesz dzisiaj na obiad ? Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy  Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko. Wszystko sie liczy.  Kiara  Dzieki Kiaro i Rafaelo ZrobiÂłam pyszny kapusniak  dawno go nie robiÂłam.Nic wiĂŞcj nie robiÂłam bo to bardzo zapychajaca zupa i dotego jeszcze ÂświeÂże buÂłeczki...mniam
|
|
|
Zapisane
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 23, 2010, 23:09:56 » |
|
Drogie Panie czy musiaÂłyÂście o tej porze tak smacznie to opisaĂŚ ? zaraz zacznĂŞ obgryzaĂŚ monitor
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 23, 2010, 23:34:11 » |
|
TeÂż obojĂŞtnie funkcjonowaĂŚ nie mogĂŞ czytajÂąc o tych ciekawych potrawach. Mam nadziejĂŞ,Âże kapuÂśniak -droga Chanell-jest na ÂświĂąskim ryju. Sory za ryja ale on niezbĂŞdny tam jest. Chodza mi po gÂłowie mocno dosyĂŚ te Âświderki makaronowe z kieÂłbaskÂą. SpowodujĂŞ,Âże jutro takie danie zjem sobie chyba. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 28, 2010, 23:23:40 » |
|
Jest to moj osobisty przepis na racuszki.
250 g serka homogenizowanego 250 g maki przennej 50 g cukru 4 lyzki jogurtu lub mleka 2 jajka 2 lyzki oleju 1 lyzeczka herbaciana sody oczyszczonej 1 paczuszke cukru waniliowego szczypta soli Wszystkie skladniki wlozyc do odpowiedniej miseczki i wszystkie skladniki wymieszac na jednolita mase. Nastepnie lyzka klasc ciasto na patelnie na rozgrzany olej. Prosze ostroznie smazyc, aby ogien nie byl zbyt duzy, bo zaczna sie palic. Smazyc na zloty kolor- pomalu. Mozna podawac z marmolada swojej roboty lub dzemem. Smakoja super.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 07, 2010, 18:59:12 » |
|
DroÂżdzĂłwki z serem SkÂładniki na ciasto (okoÂło 15 droÂżd¿ówek): * 500 g mÂąki pszennej * 21 g suchych droÂżdÂży lub 42 g ÂświeÂżych (wedÂług mnie moÂżna daĂŚ mniej) * 20 g miodu * 2 jajka * 250 g mleka * 7 g soli * 75 g miĂŞkkiego masÂła SkÂładniki na masĂŞ serowÂą: * 4 ÂłyÂżki miĂŞkkiego masÂła * pó³ szklanki cukru pudru * 1 ¿ó³tko * 1 ÂłyÂżka cukru waniliowego * 400 g sera twarogowego * starta skĂłrka z cytryny, jeÂśli lubicie WymieszaĂŚ mleko, miĂłd i jajko. DodaĂŚ mÂąkĂŞ wymieszanÂą z droÂżdÂżami (ze ÂświeÂżymi wczeÂśniej zrobiĂŚ rozczyn), miĂŞkkie masÂło i sĂłl. WyrobiĂŚ gÂładkie ciasto. PozostawiĂŚ w ciepÂłym miejscu, przykryte, do podwojenia objĂŞtoÂści. W miĂŞdzyczasie przygotowaĂŚ nadzienie serowe, ³¹czÂąc i ucierajÂąc dokÂładnie wszystkie skÂładniki. Po tym czasie z ciasta formowaĂŚ buÂłeczki (kule, jak na zwykÂłe buÂłeczki) masy okoÂło 50 - 60 g kaÂżda. OdÂłoÂżyĂŚ w ciepÂłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. UÂżywajÂąc szklanki z nieduÂżym dnem zrobiĂŚ w kaÂżdej buÂłeczce mocne wg³êbienie, naÂłoÂżyĂŚ do niego nadzienia serowego, ciasto posmarowaĂŚ dla poÂłysku rozbeÂłtanym jajkiem. Piec okoÂło 10 minut w temperaturze 240ºC, choĂŚ moÂżna teÂż okoÂło 20 minut w 200ºC (sprawdzaÂłam i chyba nawet taka opcja wydaje mi siĂŞ lepsza).  Fasolka po bretoĂąsku z boczkiem i kieÂłbaskÂą # fasola biaÂła JaÂś 1kg # wĂŞdzona koœÌ lub bulion "na wĂŞdzonym boczku" Knorra w kostce # kieÂłbasa toruĂąska 3 laski # boczek 200g-300g # koncentrat pomidorowy 30% 100 g # cebula 3 sztuki # czosnek 6 zÂąbkĂłw # przyprawy (sĂłl,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liœÌ laurowy,chilli,) do smaku 1. FasolĂŞ zalaĂŚ wrzÂątkiem w duÂżym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiĂŞtaĂŚ Âże pod jej wpÂływem fasola spĂŞcznieje i ok trzykrotnie powiĂŞkszy swojÂą objĂŞtoœÌ), po kilku godzinach odcedziĂŚ,zalaĂŚ nowÂą wodÂą i zostawiĂŚ na noc. *FasolkĂŞ zalewamy wrzÂątkiem na kilka godzin po to aby pozbyĂŚ siĂŞ szkodliwych dla Âżo³¹dka alkaidĂłw bĂŞdÂących przyczynÂą gazĂłw. *Moczymy przez noc w celu zmiĂŞkczenia fasoli i skrĂłcenia czasu jej gotowania. 2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzuciĂŚ jak¹œ wĂŞdzonÂą koœÌ lub kawaÂłek jakiejkolwiek innej wĂŞdzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liœÌ laurowy. Wszystko gotowaĂŚ na maÂłym ogniu pod przykryciem aÂż do miĂŞkkoÂści(czyli ok 1-1,5h) 3. Na patelni zeszkliĂŚ poszatkowanÂą cebulĂŞ,czosnek i podsmaÂżyĂŚ pokrojonÂą w du¿¹ kostkĂŞ kieÂłbasĂŞ i boczek(moÂże byĂŚ tylko sama kieÂłbasa albo tylko sam boczek)i caÂłoœÌ wrzuciĂŚ do fasolki. 4. DodaĂŚ koncentrat pomidorowy,doprawiĂŚ do smaku przyprawami.Koniecznie dodaĂŚ majeranku! FasolkĂŞ moÂżna trochĂŞ zagĂŞÂściĂŚ zasmaÂżkÂą z mÂąki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 19:15:47 wysłane przez Betti »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marzec 07, 2010, 19:42:29 » |
|
Twoje przepisy czytajac mozna zaraz dostac smaku na ta potrawe. W tym tygodniu wyprobuje. Rafaela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Marzec 07, 2010, 20:13:55 » |
|
Szkoda ze ja tego nie jem. Kiara 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elzbieta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2010, 22:56:04 » |
|
Betti - dziekuje bardzo za te drozdzowki z serem.Postaram sie je zrobic w tym tygodniu.Na sama mysl juz Mi slinka leci.Milusiego dzionka - Ela
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #61 : Marzec 16, 2010, 11:44:32 » |
|
MAJONEZ mojej teÂściowej... Gdzie siĂŞ tylko daÂło rozchwalaÂłem majonez "naszej babci" i doprowadziÂłem do tego, Âże teraz sam robiĂŞ na potrzeby rodzinne wedÂług jej przepisu; 2 jajka - caÂłe (od szczĂŞÂśliwych kur) 3 ÂłyÂżeczki musztardysĂłlpieprzkrĂŞciĂŚ mikserem i powoli, cienkim sikiem dolewaĂŚ olej (dobry, sprawdzony - sÂłonecznikowy) ok. 3 min cytryna 1.5dalej dolewĂŚ olej aÂż do zgĂŞstnienia. wszystkie produkty z lodĂłwki o tej samej temperaturzesmacznego!!! Pozdrawiam przedÂświÂątecznie - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 01, 2010, 21:26:54 » |
|
ÂŚwiĂŞta z tradycjÂą ... CoÂś na zÂąb, czyli wielkanocne sÂłodkoÂści:Wielkanoc ÂświĂŞtujemy najczĂŞÂściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole... http://smaker.pl/szukaj?q=wielkanocWielkanocne zwyczaje: http://smaker.pl/smaczki/news/zwyczaje-wielkanocne,1455218Wariacje na temat jajkaWielki PiÂątek to dzieĂą kiedy zaczynamy gotowaĂŚ oraz piec. Wtedy wÂłaÂśnie powinno przygotowywaĂŚ siĂŞ... http://smaker.pl/smaczki/news/wariacje-na-temat-jajka,1458506http://deccoria.pl/galeria/foto,id,26738,290201http://smaker.pl/specjaly/wielkanocEdycja: A skoro o jedzonku mowa, to wart pamiĂŞtaĂŚ o umiarz:Odchudzamy WielkanocJak przeÂżyĂŚ ÂświĂŞta i nie utyĂŚ? To proste. Wystarczy nieco odchudziĂŚ menu i stosowaĂŚ zasadĂŞ zjadania poÂłowy porcji. Nie zaszkodzi teÂż trochĂŞ ruchu. ... http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,97219,7703867,Odchudzamy_Wielkanoc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 22:07:18 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #63 : Maj 22, 2010, 21:25:14 » |
|
NaleÂśniki nadziewane mÂłodÂą kapustÂą SkÂładniki• 10-12 naleÂśnikĂłw • 1 g³ówka mÂłodej kapusty • 2 cebule • 2-3 zÂąbki czosnku • tarty parmezan • 1/4l Âśmietany • 2 jaja • pĂŞczek kopru • majeranek • sĂłl, pieprz • masÂło do posmarowania formy Etapy przygotowania1. UsmaÂżyĂŚ naleÂśniki wg tradycyjnego przepisu. 2. KapustĂŞ drobno poszatkowaĂŚ. 3. Na g³êbokÂą patelniĂŞ wlaĂŚ 3-4 ÂłyÂżki oleju, wrzucaĂŚ kapustĂŞ stopniowo i smaÂżyĂŚ ok. 15min. pod przykryciem. 4. DodaĂŚ drobno pokrojony koper i cebulĂŞ, czosnek i majeranek i smaÂżyĂŚ do miĂŞkkoÂści. 5. PrzestudziĂŚ kapustĂŞ, nadziewaĂŚ naleÂśniki, zrolowaĂŚ. UÂłoÂżyĂŚ w prostokÂątnym naczyniu Âżaroodpornym. 6. ÂŚmietanĂŞ rozmÂąciĂŚ z 2 jajkami, solÂą i pieprzem. ZalaĂŚ tym naleÂśniki. PosypaĂŚ parmezanem. Zapiec w piekarniku aÂż Âśmietana siĂŞ zetnie. PodawaĂŚ na ciepÂło. http://gotowanie.onet.pl/20795,0,1,nalesniki_nadziewane_mloda_kapusta,przepis.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2010, 21:38:58 » |
|
To chyba bĂŞdzie przebĂłj sezonu, juÂż to czujĂŞ...  WÂłaÂśnie wczoraj jadÂłem pierwszÂą mÂłodÂą kapustĂŞ, the best. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #65 : Maj 22, 2010, 21:50:09 » |
|
MoÂże byĂŚ naprawdĂŞ dobre. Trzeba wyprĂłbowaĂŚ. ZioÂła w kuchni07.05.2010 10:4  Dzisiaj zioÂła sÂą na topie. ZawdziĂŞczajÂą to panujÂącej powszechnie modzie na ekologiczny styl Âżycia. ZioÂłowy ogrĂłdek w mieszkaniu - to jest to! ... http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93231,7852993,Ziola_w_kuchni.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #66 : Maj 28, 2010, 10:05:06 » |
|
Baba ziemniaczana z porami SkÂładniki dla 2-4 osĂłb ziemniaki, ok. 1/2 kg mÂąka, 25 dag mleko, 1 szkl. + 5 ÂłyÂżek droÂżdÂże, 4 dag sĂłl, pieprz, gaÂłka muszkatoÂłowa, pory, 1 kg (ok. 4 szt.) Boczek wĂŞdzony, 15 dag jajka, 5 szt. natka, Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Ziemniaki ugotowac, zmiksowac ze 100 ml wody (tÂą spod ziemniakĂłw). W 5 ÂłyÂżkach letniego mleka rozprowadzic droÂżdÂże, wlac je do mÂąki i poczekac 15 minut, aby zaczĂŞÂły pracowac. NastĂŞpnie mÂąkĂŞ przyprawic ÂłyzeczkÂą soli, dodac zmiksowane ziemniaki i wyrobic ciasto. Przykryc i ponownie odstawic na 30 minut. 2. Pory oczyÂścic i pokroic. Boczek pokroic w paski, wysmaÂżyc na patelni, dodac pokrojone pory i wszystko razem dusic ok. 5 min. Przyprawic. 3. Ciasto umiescic w tortownicu wyÂłoÂżonej pergaminem. UÂłoÂżyc na nim pory z boczkiem. Jajka rozbeÂłtac ze szklankÂą mleka, doprawic solÂą, pieprzem i gaÂłkÂą. MieszankÂą jajecznÂą zalac farsz na cieÂście. 4. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Na koniec natkÂą posypac danie http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/baba-ziemniaczana-z-porami,33922
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 05, 2010, 16:04:31 » |
|
Jakby ciÂąg dalszy: Ziemniaki nie tuczÂą! To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stoÂłach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmieniĂŚ ten zwyczaj i przygotowaĂŚ z ziemniakĂłw bardziej wymyÂślne dania.To nieprawda, Âże tuczÂą. SÂą bogate w potas i fosfor, majÂą teÂż Âśladowe iloÂści wapnia, magnezu, Âżelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierajÂą nie tylko witaminĂŞ C, ale takÂże K, H, PP, B1, B2 i B6. MajÂą tylko odrobinĂŞ kalorii, ÂłagodzÂą dolegliwoÂści ukÂładu pokarmowego, oczyszczajÂą organizm i sprzyjajÂą prawidÂłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najwaÂżniejsze, moÂżna z nich wyczarowaĂŚ pyszne i nieskomplikowane potrawy. Faszerowane cuda... 1/2 http://kuchnia.wp.pl/index.php/study/prop/id/43/strona/1
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 05, 2010, 16:20:30 » |
|
BrokuÂły w cieÂście w/g Thotala  Do ciasta naleÂśnikowego dodaÂłem pokruszony ser pleÂśniowy. Lekko podgotowane brokuÂły podzieliÂłem na maÂłe czĂŞÂści wielkoÂści 2-3 cm. Namoczone w cieÂście kawaÂłki brokuÂła wrzucam na patelniĂŞ do usmaÂżenia. Smacznego - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 05, 2010, 22:18:27 » |
|
A ja - mi³oœnik wszelkich marynat - podzielê siê z Wami osobiœcie wymyœlonym i wielokrotnie wypróbowanym przepisem na marynatê. Mo¿na j¹ stosowaÌ do wszelkich produktów i potraw wymagaj¹cych kwaœnego smaku. Oto przepis: Do rondelka wlaÌ 1 szklankê octu 6% i dwie szklanki wody (lub wielokrotnoœÌ tej proporcji). Osobiœcie os³abiam moc octu jeszcze po³ówk¹ szklanki wody - marynata jest wtedy jeszcze ³agodniejsza. Do tej mikstury obowi¹zkowo nale¿y wrzuciÌ: kilka goŸdzików, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ok. 10 ziaren pieprzu, ³y¿eczkê soli, dwa z¹bki czosnku, szczyptê cukru i - sk³adnik o kluczowym znaczeniu - spor¹ szczyptê cynamonu. Nie zaszkodzi te¿ dorzuciÌ kawa³ek cebuli - najlepiej dwie szalotki. Tak zestawion¹ mieszankê doprowadziÌ do wrzenia i gotowaÌ pod przykryciem ok. 5 minut i pozostawiÌ pod tym przykryciem do ca³kowitego wystygniêcia. Wywar przyjmuje wtedy smaki dodanych tam przypraw. Dla mnie REWELACJA! Zazwyczaj robiê tego wiêksz¹ iloœÌ, zlewam do butelki po occie i do s³oików, a nastêpnie wykorzystujê do: marynowania grzybków (podobno ju¿ siê pokaza³y pierwsze prawdziwki i koŸlarze), marynowania ogórków, wszelkich galaret miêsnych, mizerii, zielonej sa³aty, sa³atki z pomidorów, itp. Smacznego! (chyba pójdê coœ przek¹siÌ  ).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #70 : Czerwiec 06, 2010, 21:31:23 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #71 : Czerwiec 19, 2010, 13:11:57 » |
|
Spotkanie przy grilluNina Kosiùska 2010-06-14, ostatnia aktualizacja 2010-06-14 16:08 Nareszcie! Jest ciep³o i mo¿emy spotykaÌ siê z rodzin¹ i przyjació³mi przy grillu na œwie¿ym powietrzu. ¯eby jednak spotkanie by³o naprawdê udane, przyda siê garœÌ przepisów.  Fot. Photographer: Lukasz Zandecki Na stronie przepis na: Pa³ki kurczaka po tajsku i Szasz³yki z ryby i cukinii... http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,8012752,Spotkanie_przy_grillu.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #72 : Czerwiec 21, 2010, 22:11:54 » |
|
Ksi¹¿ka kucharska dla mê¿czyzn: przepis na ciasto.
Szarlotka
Z lodówki weŸ 10 jajek - po³ó¿ na stole ocala³e 7, wytrzyj pod³ogê. Nastêpnym razem bardziej uwa¿aj! - WeŸ spor¹ miskê i wbij jajka rozbijaj¹c je o brzeg naczynia. - Wytrzyj pod³ogê. Nastêpnym razem uwa¿aj jeszcze bardziej! W naczyniu mamy 5 ¿ó³tek. - WeŸ mikser i wstaw do niego skrzyde³ka - zacznij ubijaÌ jajka. - Wstaw od nowa skrzyde³ka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijaÌ.
- Umyj twarz, rêce i plecy. W naczyniu pozosta³y 2 ¿ó³tka, a dok³adnie tyle potrzeba na szarlotkê.
- Oklej Âściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj foliÂą - bĂŞdziemy dodawaĂŚ mÂąkĂŞ. - Nasyp 20 dkg mÂąki do szklanki. PozostaÂłe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. - SprawdÂź, czy Âściany i sufit sÂą oklejone szczelnie, przystÂąp do miksowania.
- WeÂź szybciutko prysznic!
- WeŸ 4 jab³ka i ostry nó¿. - IdŸ do apteki po jodynê, plaster i banda¿e. Po powrocie zacznij obieraÌ jab³ka. - Przemyj jodyn¹ kciuk! - Potnij jab³ka w kostkê pamiêtaj¹c, ¿e potrzebujemy 2 jab³ek, wiêc nie wolno zjeœÌ wiêcej ni¿ po³owê! Przemyj jodyn¹ palec wskazuj¹cy i œrodkowy! - Jedyne ocala³e jab³ko pociête w kostkê wrzuÌ do naczynia z ciastem, pozbieraj z pod³ogi pozosta³e kawa³ki i przemyj je wod¹. - Wymieszaj wszystkie sk³adniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkê, bo jak zaschnie, to nie domyjesz! - Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. - Po godzinie, jeœli nie widaÌ ¿adnych zmian, w³¹cz piekarnik. - Po przebudzeniu nie dzwoù po stra¿ po¿arn¹! Po prostu otwórz okno i wy³¹cz wreszcie piekarnik.
- Po tych traumatycznych przeÂżyciach, jeÂśli jeszcze masz ochotĂŞ na potrawĂŞ z jabÂłek, pozostaje ci tylko schÂłodzona ÂżubrĂłwka z sokiem jabÂłkowym. Na zdrowie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #73 : Czerwiec 22, 2010, 10:53:07 » |
|
Ksi¹¿ka kucharska dla mê¿czyzn: przepis na ciasto. "Ma ta ksi¹¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³¹d, bowiem w niej nie pisze wcale sk¹d to wszystko wzi¹Ì" 
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #74 : Czerwiec 22, 2010, 11:29:57 » |
|
Darku, to mo¿e jeszcze powinna byÌ ona (owa ksi¹¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS, by w drodze po zakupy, mê¿czyzna nie utkn¹³ w jakimœ innym lokalu, ni¿ najbli¿szy sklep? Pozdrawiam 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|