Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 28, 2025, 18:16:44


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulinarne specjaÂły  (Przeczytany 61956 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #50 : Luty 23, 2010, 12:00:15 »

Rafaelo UÂśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy  Z politowaniem
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
Kiara
Gość
« Odpowiedz #51 : Luty 23, 2010, 12:07:35 »

Rafaelo UÂśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy  Z politowaniem

Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko.
Wszystko sie liczy. MrugniĂŞcie

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 12:08:19 wysłane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #52 : Luty 23, 2010, 22:52:16 »

OO- przykro mi bardzo ze nie wypalilo z dzisiejszym obiadem. Poprostu zniklam z forum.

Mozna na bardzo szybko ugotowac jakis dosc gruby makaron, moga byc swiderki, albo rurki.
Pokroic kawales kielbasy, szyneczki, obsmazyc lekko, dolozyc marchewke pokrojona troszke grubiej w stozki, cebule lub pore, jesli ktos ma suszone grzybki lub pieczarki, trzy zabki czosnku. Nastepnie zrobic sos. To zalezy co kto sobie zyczy. Jesli nie musi liczyc kalorii, to moze zalac to smietana, lub pomidorami, lub jogurtem, i podgotowac troszke, zaprawic lekko maka, moze byc tez maka kartoflana. Doprawic smakowo i podac z makaronem. Podalam przepis dla osob zaawansowanych w gotowaniu, jednak mysle ze jesli ktos to zrobi
pierwszy raz, to napewno zaakceptuje ten przepis jako swoj, bo mozna rozne  produkty do tego uzyc.
Zycze smaczneo. Rafaela.
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #53 : Luty 23, 2010, 23:06:50 »

Rafaelo UÂśmiech co proponujesz dzisiaj na obiad ?  Kurcze ja mam przeciÂąg w lodĂłwce i musze pĂłjÂśc na zakupy  Z politowaniem

Powiedz szybko jakie masz produkty w domu a cos wymyslimy na szybko.
Wszystko sie liczy. MrugniĂŞcie

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Dzieki Kiaro i Rafaelo UÂśmiech
ZrobiÂłam pyszny kapusniak UÂśmiech dawno go nie robiÂłam.Nic wiĂŞcj nie robiÂłam bo to bardzo zapychajaca zupa i dotego jeszcze ÂświeÂże buÂłeczki...mniam Chichot 
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            KsiĂŞga Koheleta 3,1
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #54 : Luty 23, 2010, 23:09:56 »

Drogie Panie czy musiaÂłyÂście o tej porze tak smacznie to opisaĂŚ ? zaraz zacznĂŞ obgryzaĂŚ monitor  DuÂży uÂśmiech
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #55 : Luty 23, 2010, 23:34:11 »

TeÂż obojĂŞtnie funkcjonowaĂŚ nie mogĂŞ czytajÂąc o tych ciekawych potrawach.

Mam nadziejĂŞ,Âże kapuÂśniak -droga Chanell-jest na ÂświĂąskim ryju.

Sory za ryja ale on niezbĂŞdny tam jest.

Chodza mi po gÂłowie mocno dosyĂŚ te Âświderki makaronowe z kieÂłbaskÂą.

SpowodujĂŞ,Âże jutro takie danie zjem sobie chyba. UÂśmiech MrugniĂŞcie
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #56 : Luty 28, 2010, 23:23:40 »

Jest to moj osobisty przepis na racuszki.

 250 g serka homogenizowanego
 250 g maki przennej
   50 g cukru
     4 lyzki jogurtu lub mleka
     2 jajka
     2 lyzki oleju
     1 lyzeczka herbaciana sody oczyszczonej
     1 paczuszke cukru waniliowego
        szczypta soli
 
Wszystkie skladniki  wlozyc do odpowiedniej miseczki i wszystkie skladniki wymieszac na jednolita mase.
Nastepnie lyzka klasc ciasto na patelnie na rozgrzany olej. Prosze ostroznie smazyc, aby ogien nie byl zbyt duzy, bo zaczna sie palic. Smazyc na zloty kolor- pomalu.
Mozna podawac z marmolada swojej roboty lub dzemem. Smakoja super.
Zapisane
Betti
Gość
« Odpowiedz #57 : Marzec 07, 2010, 18:59:12 »

DroÂżdzĂłwki z serem

Sk³adniki na ciasto (oko³o 15 dro¿d¿ówek):

    * 500 g mÂąki pszennej
    * 21 g suchych droÂżdÂży lub 42 g ÂświeÂżych (wedÂług mnie moÂżna daĂŚ mniej)
    * 20 g miodu
    * 2 jajka
    * 250 g mleka
    * 7 g soli
    * 75 g miĂŞkkiego masÂła

SkÂładniki na masĂŞ serowÂą:

    * 4 ÂłyÂżki miĂŞkkiego masÂła
    * pó³ szklanki cukru pudru
    * 1 ¿ó³tko
    * 1 ÂłyÂżka cukru waniliowego
    * 400 g sera twarogowego
    * starta skĂłrka z cytryny, jeÂśli lubicie
WymieszaĂŚ mleko, miĂłd i jajko. DodaĂŚ mÂąkĂŞ wymieszanÂą z droÂżdÂżami (ze ÂświeÂżymi wczeÂśniej zrobiĂŚ rozczyn), miĂŞkkie masÂło i sĂłl. WyrobiĂŚ gÂładkie ciasto. PozostawiĂŚ w ciepÂłym miejscu, przykryte, do podwojenia objĂŞtoÂści.

W miêdzyczasie przygotowaÌ nadzienie serowe, ³¹cz¹c i ucieraj¹c dok³adnie wszystkie sk³adniki.

Po tym czasie z ciasta formowaÌ bu³eczki (kule, jak na zwyk³e bu³eczki) masy oko³o 50 - 60 g ka¿da. Od³o¿yÌ w ciep³e miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. U¿ywaj¹c szklanki z niedu¿ym dnem zrobiÌ w ka¿dej bu³eczce mocne wg³êbienie, na³o¿yÌ do niego nadzienia serowego, ciasto posmarowaÌ dla po³ysku rozbe³tanym jajkiem.

Piec okoÂło 10 minut w temperaturze 240ºC, choĂŚ moÂżna teÂż okoÂło 20 minut w 200ºC (sprawdzaÂłam i chyba nawet taka opcja wydaje mi siĂŞ lepsza).

 DuÂży uÂśmiech

Fasolka po bretoĂąsku z boczkiem i kieÂłbaskÂą

# fasola biaÂła JaÂś 1kg
# wêdzona koœÌ lub bulion "na wêdzonym boczku" Knorra w kostce
# kieÂłbasa toruĂąska 3 laski
# boczek 200g-300g
# koncentrat pomidorowy 30% 100 g
# cebula 3 sztuki
# czosnek 6 zÂąbkĂłw
# przyprawy (sól,pieprz,majeranek,ziele angielskie,liœÌ laurowy,chilli,) do smaku
1. Fasolê zalaÌ wrz¹tkiem w du¿ym garnku (wody ponad dwa razy tyle co fasoli,bo musimy pamiêtaÌ ¿e pod jej wp³ywem fasola spêcznieje i ok trzykrotnie powiêkszy swoj¹ objêtoœÌ), po kilku godzinach odcedziÌ,zalaÌ now¹ wod¹ i zostawiÌ na noc.
*Fasolkê zalewamy wrz¹tkiem na kilka godzin po to aby pozbyÌ siê szkodliwych dla ¿o³¹dka alkaidów bêd¹cych przyczyn¹ gazów.
*Moczymy przez noc w celu zmiĂŞkczenia fasoli i skrĂłcenia czasu jej gotowania.

2. Nazajutrz do odmoczonej przez noc fasoli wrzuciÌ jak¹œ wêdzon¹ koœÌ lub kawa³ek jakiejkolwiek innej wêdzonki(fasola przejdzie aromatem podczas gotowania), ziele angielskie i liœÌ laurowy.
Wszystko gotowaĂŚ na maÂłym ogniu pod przykryciem aÂż do miĂŞkkoÂści(czyli ok 1-1,5h)

3. Na patelni zeszkliÌ poszatkowan¹ cebulê,czosnek i podsma¿yÌ pokrojon¹ w du¿¹ kostkê kie³basê i boczek(mo¿e byÌ tylko sama kie³basa albo tylko sam boczek)i ca³oœÌ wrzuciÌ do fasolki.

4. DodaĂŚ koncentrat pomidorowy,doprawiĂŚ do smaku przyprawami.Koniecznie dodaĂŚ majeranku!

FasolkĂŞ moÂżna trochĂŞ zagĂŞÂściĂŚ zasmaÂżkÂą z mÂąki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 19:15:47 wysłane przez Betti » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #58 : Marzec 07, 2010, 19:42:29 »

Twoje przepisy czytajac mozna zaraz dostac smaku na ta potrawe. W tym tygodniu wyprobuje. Rafaela
Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #59 : Marzec 07, 2010, 20:13:55 »

Szkoda ze ja tego nie jem.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Zapisane
Elzbieta
Gość
« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2010, 22:56:04 »

Betti - dziekuje bardzo za te drozdzowki z serem.Postaram sie je zrobic w tym tygodniu.Na sama mysl juz Mi slinka leci.Milusiego dzionka - Ela

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #61 : Marzec 16, 2010, 11:44:32 »

MAJONEZ mojej teÂściowej...

Gdzie siĂŞ tylko daÂło rozchwalaÂłem majonez "naszej babci" i doprowadziÂłem do tego, Âże teraz sam robiĂŞ na potrzeby rodzinne wedÂług jej przepisu;

2 jajka - caÂłe (od szczĂŞÂśliwych kur)
3 ÂłyÂżeczki musztardy
sĂłl
pieprz

krĂŞciĂŚ mikserem i powoli, cienkim sikiem dolewaĂŚ olej (dobry, sprawdzony - sÂłonecznikowy) ok. 3 min
cytryna 1.5
dalej dolewĂŚ olej aÂż do zgĂŞstnienia.

wszystkie produkty z lodĂłwki o tej samej temperaturze
smacznego!!!


Pozdrawiam przedÂświÂątecznie - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 01, 2010, 21:26:54 »

ÂŚwiĂŞta z tradycjÂą ...  MrugniĂŞcie

CoÂś na zÂąb, czyli wielkanocne sÂłodkoÂści:
Wielkanoc ÂświĂŞtujemy najczĂŞÂściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole...



http://smaker.pl/szukaj?q=wielkanoc

Wielkanocne zwyczaje:



http://smaker.pl/smaczki/news/zwyczaje-wielkanocne,1455218

Wariacje na temat jajka

Wielki PiÂątek to dzieĂą kiedy zaczynamy gotowaĂŚ oraz piec. Wtedy wÂłaÂśnie powinno przygotowywaĂŚ siĂŞ...



http://smaker.pl/smaczki/news/wariacje-na-temat-jajka,1458506
http://deccoria.pl/galeria/foto,id,26738,290201

http://smaker.pl/specjaly/wielkanoc

Edycja:

A skoro o jedzonku mowa, to wart pamiĂŞtaĂŚ o umiarz:

Odchudzamy Wielkanoc

Jak przeÂżyĂŚ ÂświĂŞta i nie utyĂŚ? To proste. Wystarczy nieco odchudziĂŚ menu i stosowaĂŚ zasadĂŞ zjadania poÂłowy porcji. Nie zaszkodzi teÂż trochĂŞ ruchu.
...



http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,97219,7703867,Odchudzamy_Wielkanoc.html

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 22:07:18 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #63 : Maj 22, 2010, 21:25:14 »

NaleÂśniki nadziewane mÂłodÂą kapustÂą


SkÂładniki

•      10-12 naleÂśnikĂłw
      
•      1 g³ówka mÂłodej kapusty
      
•      2 cebule
      
•      2-3 zÂąbki czosnku
      
•      tarty parmezan
      
•      1/4l Âśmietany
      
•      2 jaja
      
•      pĂŞczek kopru
      
•      majeranek
      
•      sĂłl, pieprz
      
•      masÂło do posmarowania formy

Etapy przygotowania

1.      UsmaÂżyĂŚ naleÂśniki wg tradycyjnego przepisu.
            
2.      KapustĂŞ drobno poszatkowaĂŚ.
            
3.      Na g³êbokÂą patelniĂŞ wlaĂŚ 3-4 ÂłyÂżki oleju, wrzucaĂŚ kapustĂŞ stopniowo i smaÂżyĂŚ ok. 15min. pod przykryciem.
            
4.      DodaĂŚ drobno pokrojony koper i cebulĂŞ, czosnek i majeranek i smaÂżyĂŚ do miĂŞkkoÂści.
            
5.      PrzestudziĂŚ kapustĂŞ, nadziewaĂŚ naleÂśniki, zrolowaĂŚ. UÂłoÂżyĂŚ w prostokÂątnym naczyniu Âżaroodpornym.
            
6.      ÂŚmietanĂŞ rozmÂąciĂŚ z 2 jajkami, solÂą i pieprzem. ZalaĂŚ tym naleÂśniki. PosypaĂŚ parmezanem. Zapiec w piekarniku aÂż Âśmietana siĂŞ zetnie. PodawaĂŚ na ciepÂło.

http://gotowanie.onet.pl/20795,0,1,nalesniki_nadziewane_mloda_kapusta,przepis.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2010, 21:38:58 »

To chyba bĂŞdzie przebĂłj sezonu, juÂż to czujĂŞ... DuÂży uÂśmiech
WÂłaÂśnie wczoraj jadÂłem pierwszÂą mÂłodÂą kapustĂŞ, the best.



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #65 : Maj 22, 2010, 21:50:09 »

MoÂże byĂŚ naprawdĂŞ dobre.
Trzeba wyprĂłbowaĂŚ.  UÂśmiech


ZioÂła w kuchni
07.05.2010  10:4



Dzisiaj zioÂła sÂą na topie. ZawdziĂŞczajÂą to panujÂącej powszechnie modzie na ekologiczny styl Âżycia. ZioÂłowy ogrĂłdek w mieszkaniu - to jest to!

...

http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93231,7852993,Ziola_w_kuchni.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #66 : Maj 28, 2010, 10:05:06 »

Baba ziemniaczana z porami



SkÂładniki dla 2-4 osĂłb

ziemniaki, ok. 1/2 kg
mÂąka, 25 dag
mleko, 1 szkl. + 5 ÂłyÂżek
droÂżdÂże, 4 dag
sĂłl, pieprz, gaÂłka muszkatoÂłowa,
pory, 1 kg (ok. 4 szt.)
Boczek wĂŞdzony, 15 dag
jajka, 5 szt.
natka,

Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min

1. Ziemniaki ugotowac, zmiksowac ze 100 ml wody (tÂą spod ziemniakĂłw). W 5 ÂłyÂżkach letniego mleka rozprowadzic droÂżdÂże, wlac je do mÂąki i poczekac 15 minut, aby zaczĂŞÂły pracowac. NastĂŞpnie mÂąkĂŞ przyprawic ÂłyzeczkÂą soli, dodac zmiksowane ziemniaki i wyrobic ciasto. Przykryc i ponownie odstawic na 30 minut.

2. Pory oczyÂścic i pokroic. Boczek pokroic w paski, wysmaÂżyc na patelni, dodac pokrojone pory i wszystko razem dusic ok. 5 min. Przyprawic.

3. Ciasto umiescic w tortownicu wyÂłoÂżonej pergaminem. UÂłoÂżyc na nim pory z boczkiem. Jajka rozbeÂłtac ze szklankÂą mleka, doprawic solÂą, pieprzem i gaÂłkÂą. MieszankÂą jajecznÂą zalac farsz na cieÂście.

4. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni. Na koniec natkÂą posypac danie

http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/baba-ziemniaczana-z-porami,33922
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 05, 2010, 16:04:31 »

Jakby ciÂąg dalszy:

Ziemniaki nie tuczÂą!

To jedne z najpopularniejszych warzyw, jakie znajdziemy na polskich stoÂłach, ale zwykle jemy je gotowane lub w postaci frytek. Warto zmieniĂŚ ten zwyczaj i przygotowaĂŚ z ziemniakĂłw bardziej wymyÂślne dania.

To nieprawda, Âże tuczÂą. SÂą bogate w potas i fosfor, majÂą teÂż Âśladowe iloÂści wapnia, magnezu, Âżelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki. Do tego ziemniaki zawierajÂą nie tylko witaminĂŞ C, ale takÂże K, H, PP, B1, B2 i B6. MajÂą tylko odrobinĂŞ kalorii, ÂłagodzÂą dolegliwoÂści ukÂładu pokarmowego, oczyszczajÂą organizm i sprzyjajÂą prawidÂłowemu obiegowi wody w organizmie. A co najwaÂżniejsze, moÂżna z nich wyczarowaĂŚ pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Faszerowane cuda

...

1/2

http://kuchnia.wp.pl/index.php/study/prop/id/43/strona/1
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 05, 2010, 16:20:30 »

BrokuÂły w cieÂście w/g Thotala DuÂży uÂśmiech

Do ciasta naleÂśnikowego dodaÂłem pokruszony ser pleÂśniowy. Lekko podgotowane brokuÂły podzieliÂłem na maÂłe czĂŞÂści wielkoÂści 2-3 cm.
Namoczone w cieÂście kawaÂłki brokuÂła wrzucam na patelniĂŞ do usmaÂżenia.


Smacznego - Thotal UÂśmiech
Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 05, 2010, 22:18:27 »

A ja - miÂłoÂśnik wszelkich marynat - podzielĂŞ siĂŞ z Wami osobiÂście wymyÂślonym i wielokrotnie wyprĂłbowanym przepisem na marynatĂŞ. MoÂżna jÂą stosowaĂŚ do wszelkich produktĂłw i potraw wymagajÂących kwaÂśnego smaku.

Oto przepis:

Do rondelka wlaÌ 1 szklankê octu 6% i dwie szklanki wody (lub wielokrotnoœÌ tej proporcji). Osobiœcie os³abiam moc octu jeszcze po³ówk¹ szklanki wody - marynata jest wtedy jeszcze ³agodniejsza. Do tej mikstury obowi¹zkowo nale¿y wrzuciÌ: kilka goŸdzików, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ok. 10 ziaren pieprzu, ³y¿eczkê soli, dwa z¹bki czosnku, szczyptê cukru i - sk³adnik o kluczowym znaczeniu - spor¹ szczyptê cynamonu. Nie zaszkodzi te¿ dorzuciÌ kawa³ek cebuli - najlepiej dwie szalotki.

Tak zestawionÂą mieszankĂŞ doprowadziĂŚ do wrzenia i gotowaĂŚ pod przykryciem ok. 5 minut i pozostawiĂŚ pod tym przykryciem do caÂłkowitego wystygniĂŞcia. Wywar przyjmuje wtedy smaki dodanych tam przypraw.

Dla mnie REWELACJA! Zazwyczaj robiê tego wiêksz¹ iloœÌ, zlewam do butelki po occie i do s³oików, a nastêpnie wykorzystujê do: marynowania grzybków (podobno ju¿ siê pokaza³y pierwsze prawdziwki i koŸlarze), marynowania ogórków, wszelkich galaret miêsnych, mizerii, zielonej sa³aty, sa³atki z pomidorów, itp.

Smacznego! (chyba pĂłjdĂŞ coÂś przekÂąsiĂŚ  DuÂży uÂśmiech).
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #70 : Czerwiec 06, 2010, 21:31:23 »

Posty o wegetarianizmie przeniosÂłem tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5239.0
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #71 : Czerwiec 19, 2010, 13:11:57 »

Spotkanie przy grillu
Nina KosiĂąska
2010-06-14, ostatnia aktualizacja 2010-06-14 16:08


Nareszcie! Jest ciep³o i mo¿emy spotykaÌ siê z rodzin¹ i przyjació³mi przy grillu na œwie¿ym powietrzu. ¯eby jednak spotkanie by³o naprawdê udane, przyda siê garœÌ przepisów.


Fot. Photographer: Lukasz Zandecki

Na stronie przepis na:

PaÂłki kurczaka po tajsku  i SzaszÂłyki z ryby i cukinii

...

http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,8012752,Spotkanie_przy_grillu.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #72 : Czerwiec 21, 2010, 22:11:54 »

Ksi¹¿ka kucharska dla mê¿czyzn: przepis na ciasto.

Szarlotka

Z lodówki weŸ 10 jajek - po³ó¿ na stole ocala³e 7, wytrzyj pod³ogê. Nastêpnym razem bardziej uwa¿aj!
- WeÂź sporÂą miskĂŞ i wbij jajka rozbijajÂąc je o brzeg naczynia.
- Wytrzyj pod³ogê. Nastêpnym razem uwa¿aj jeszcze bardziej! W naczyniu mamy 5 ¿ó³tek.
- WeÂź mikser i wstaw do niego skrzydeÂłka - zacznij ubijaĂŚ jajka.
- Wstaw od nowa skrzydeÂłka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijaĂŚ.

- Umyj twarz, rêce i plecy. W naczyniu pozosta³y 2 ¿ó³tka, a dok³adnie tyle potrzeba na szarlotkê.

- Oklej Âściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj foliÂą - bĂŞdziemy dodawaĂŚ mÂąkĂŞ.
- Nasyp 20 dkg mÂąki do szklanki. PozostaÂłe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.
- SprawdÂź, czy Âściany i sufit sÂą oklejone szczelnie, przystÂąp do miksowania.

- WeÂź szybciutko prysznic!

- WeŸ 4 jab³ka i ostry nó¿.
- IdÂź do apteki po jodynĂŞ, plaster i bandaÂże. Po powrocie zacznij obieraĂŚ jabÂłka.
- Przemyj jodynÂą kciuk!
- Potnij jab³ka w kostkê pamiêtaj¹c, ¿e potrzebujemy 2 jab³ek, wiêc nie wolno zjeœÌ wiêcej ni¿ po³owê! Przemyj jodyn¹ palec wskazuj¹cy i œrodkowy!
- Jedyne ocalaÂłe jabÂłko pociĂŞte w kostkĂŞ wrzuĂŚ do naczynia z ciastem, pozbieraj z podÂłogi pozostaÂłe kawaÂłki i przemyj je wodÂą.
- Wymieszaj wszystkie skÂładniki w naczyniu mikserem, umyj lodĂłwkĂŞ, bo jak zaschnie, to nie domyjesz!
- Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
- Po godzinie, jeœli nie widaÌ ¿adnych zmian, w³¹cz piekarnik.
- Po przebudzeniu nie dzwoù po stra¿ po¿arn¹! Po prostu otwórz okno i wy³¹cz wreszcie piekarnik.

- Po tych traumatycznych przeÂżyciach, jeÂśli jeszcze masz ochotĂŞ na potrawĂŞ z jabÂłek, pozostaje ci tylko schÂłodzona ÂżubrĂłwka z sokiem jabÂłkowym. Na zdrowie!
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #73 : Czerwiec 22, 2010, 10:53:07 »

Cytat: krzysiek
Ksi¹¿ka kucharska dla mê¿czyzn: przepis na ciasto.

"Ma ta ksi¹¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³¹d, bowiem w niej nie pisze wcale sk¹d to wszystko wzi¹Ì" Mrugniêcie Du¿y uœmiech Uœmiech
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
ptak
Gość
« Odpowiedz #74 : Czerwiec 22, 2010, 11:29:57 »

"Ma ta ksi¹¿ka wiele zalet, ma te¿ jeden b³¹d, bowiem w niej nie pisze wcale sk¹d to wszystko wzi¹Ì" Mrugniêcie Du¿y uœmiech Uœmiech

Darku, to mo¿e jeszcze powinna byÌ ona (owa ksi¹¿ka) zaopatrzona w nawigacyjny system GPS,
by w drodze po zakupy, mĂŞÂżczyzna nie utkn¹³ w jakimÂś innym lokalu, niÂż najbliÂższy sklep?  DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam  UÂśmiech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ostwalia opatowek maho watahaslonecznychcieni zipcraft