Val Dee
Gość
|
 |
« : Sierpień 12, 2009, 21:21:32 » |
|
by³ w¹tek w którym ochoczo d¹¿ono do dechrystianizacji (nawet poprzez dekapitacjê) to mo¿e teraz wspólnie powalczmy z islamem? oto na pocz¹tek œwiat³y przyk³ad z Francji: http://wiadomosci.onet.pl/2024850,12,item.html
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2009, 23:04:39 » |
|
Dlaczego komuœ broniÌ wstêpu na basen w nieco obszerniejszym stroju k¹pielowym? Nakrycie g³owy zastêpuje OBOWI¥ZKOWY czepek. A ¿e rêkawy i nogawki nieco d³u¿sze? Co z tego? Zarzuty o nie-higienicznoœÌ? Bzdura - wszak kobieta nie chodzi³a w tym stroju po ulicy - jest on specjalnie przeznaczony tylko dla tej sytuacji - k¹pieli na basenie.
PomyÂślaÂłem tak sobie... jest to pole do dziaÂłania dla Kiary - Francja/jej podwĂłrko, dyskryminacja praw kobiety... Hmmm... a moÂże juÂż zadziaÂłaÂła i juÂż walczy rĂłwnieÂż z islamem pod szyldem "rychÂłego upadku religii"...
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2009, 23:21:39 » |
|
MyÂślĂŞ, Âże o "deislamizacji" moÂżna byÂłoby pisaĂŚ wĂłwczas gdybyÂśmy mieli konkretne przykÂłady wystĂŞpowania przecie temu systemowi na ich wÂłasnym podwĂłrku. Takich jednak, chyba nie posiadamy. W tym zaÂś przypadku mozemy klikaĂŚ tylko o naszej, tzw. "chrzeÂścijaĂąskiej tolerancji".
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 23:31:34 wysłane przez Dariusz »
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Linda
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2009, 23:35:49 » |
|
 W kazdej religi mozemy znalezsc i dobro i z³o...to co nam siê podoba i to z czym siê nie zgadzamy.Zadna jednak religia ,nie jest tak atakowana jak KK..Ale czy s³usznie?.Religia nie moze byc sama w sobie niszcz¹ca.Wydaje mi siê ,ze tylko jej otoczka ,moze sprawiac takie wrazenie...Religia, a instytucja koscio³a wed³ug mnie, to nie to samo.Religia to zbiór zasad,norm.a Koœció³ to ta ziemska czêœÌ...ksiêza budynki Koscio³ów,parafie...Trzeba to oddzielic... 
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2009, 23:37:07 » |
|
 Jeżeli juz mowa o Islamie i Francji to mam taką ciekawostkę: Fragmenty wywiadu z Grzegorzem Kucharczykiem z Instytutu Historii PAN: " Obecnie na arenie pojawia się trzecia Francja - muzułmańska. Czy w obliczu konfliktu z cywilizacją islamu laickość Francji stanowi jej siłę, czy też ją osłabia? Nie ma wątpliwości, że nie da się zastosować francuskiego modelu polityki laicyzacyjnej do islamu. Była ona opracowywana i realizowana pod kątem walki z katolicyzmem, religią, która współtworzyła zachodnią cywilizację i jest jej nieodłącznym elementem. Islam jest zupełnie innym, nowym wyzwaniem, znacznie trudniejszym. Czy to wynika z jego większej tężyzny? Muzułmanie są chyba żywiołem znacznie bardziej pewnym siebie i swoich dogmatów niż katolicy. Kilka lat temu jeden z francuskich periodyków laickich opublikował karykatury znieważające Matkę Bożą. Katolicy oczywiście siedzieli jak mysz pod miotłą. Ostro zaprotestowali natomiast muzułmanie, dla których Maryja jest matką proroka Jezusa. Z ich głosem redaktorzy pisma - choćby ze względu na własne bezpieczeństwo - musieli się liczyć. Polityka laicka zadziałała jednak w przypadku muzułmańskich chust, których skutecznie zakazano w szkołach. Może więc jednak laicyzacja wzmocniła Zachód? Obawiam się, że laickość, która jest przede wszystkim programem nastawionym na negację i niszczenie, nie ma nic atrakcyjnego do zaoferowania. To zaś stawia Francję na przegranej pozycji. Tym bardziej że większość jej elit, zajęta dobijaniem katolicyzmu, nie dostrzega lub nie chce dostrzegać prawdziwego zagrożenia, jakie niesie ze sobą islam. Jaki los czeka Francję? Nie tracę nadziei, że kiedyś Francja się przebudzi i odpowie pozytywnie na pytanie, jakie jej ponad ćwierć wieku temu zadał Jan Paweł II. A jeżeli nie odpowie? Patrząc na obecny stan duchowy Francuzów czy szerzej zachodnich Europejczyków, obawiam się, że tak właśnie będzie. Kiedyś toczyły się gwałtowne spory, katolicy się bronili. Dziś już tak nie jest. Niestety, perspektywa powstania Emiratu Paryskiego w ciągu kilkudziesięciu lat staje się coraz bardziej realna. Kiedyś Polska graniczyła ze światem islamu przez Dniestr, niedługo być może będzie graniczyć z nim przez Odrę." http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_070421/plus_minus_a_7.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 09:45:43 wysłane przez Symeon »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 01:25:33 » |
|
MiÂłoœÌ to WOLNOÂŚĂ... Prawdziwy ekumenizm opiera siĂŞ teÂż na wolnoÂści, moÂżemy ÂżyĂŚ, czÂłowiek obok czÂłowieka, jeÂśli bĂŞdziesz siĂŞ baÂł jego innoÂści, to z pewnoÂściÂą przyniesie ci to szkodĂŞ na wielu poziomach. JeÂśli natomiast potrafisz siĂŞ skonfrontowaĂŚ z innoÂściÂą kulturalno religijnÂą, to bÂądÂź pewien, Âże zyskasz sobie wielu przyjació³. Ci ktĂłrzy stojÂą w tzw. obronie wiary, sÂą tej wiary najwiĂŞkszym zagroÂżeniem, niosÂą bowiem ze swoim wewnĂŞtrznym strachem destrukcjĂŞ w kontaktach zewnĂŞtrznych i w rezultacie niszczÂą samych siebie. OsobiÂście uwaÂżam, Âże modlitwy i medytacje w Castel Gandolfo, poczÂątkujÂące prawdziwy ekumenizm, powinny byĂŚ praktykowane na kaÂżdym podwĂłrku... Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2009, 09:43:00 » |
|
Niedawno Kiara napisa³a, ¿e krytykuje KK, poniewa¿ trzeba zacz¹Ì oczyszczanie od w³asnego podwórka, a wiêc Kiaro - skoro zamieszkujesz (jak s¹dze od d³u¿szego czasu) we "wspania³ej" laickiej Francji, to moze wkoùcu zauwa¿ysz, ¿e we Francji Islam jest drug¹ co do wielkoœci religi¹, a jeœli uwzglêdnia siê tylko praktykuj¹cych, to pierwsz¹. Podobno jeden z muzulmaùskich przywódców we Francji powiedzia³ takie zdanie ; "Dziêki waszym demokratycznym przepisom, podbijemy was", co wiêcej we Francji dzia³aj¹ aktywne algierskie bojówki Islamskie Grupy Zbrojne (GIA), które w 1995 roku przeprowadzi³y seriê zamachów m.in. w paryskim metrze (25 lipca 1995 r.), podczas którego zginê³o 7 osób, a rannych zosta³o ponad 80. "Problem islamski - "terroryzm nap³ywowy". Jest to powa¿ny problem Francji, w której w zwartej grupie ¿yje ok. 4 mln imigrantów z krajów muzu³maùskich. Przenosz¹ oni konflikty ze swoich krajów macierzystych na teren Francji. (...) We Francji islamiœci upolityczniaj¹ siê, gdy¿ doszli do wniosku, ¿e dzia³alnoœÌ terrorystyczna nie przynosi najlepszego efektu, chyba ¿e sytuacja jest bardzo trudna. W tym przypadku Francja nie uchroni siê przed silnymi dzia³aniami ze strony ludnoœci muzu³maùskiej." http://www.psz.pl/tekst-1471/Tadeusz-Jerzak-Europejskie-spory-i-konflikty-cz-2A wiêc Kiaro, skoro wg Ciebie nale¿y oczyszczaÌ najpierw w³asne podwórko, to pytam sie Ciebie dlaczego nie skrytykowa³aœ ani razu Islamu, który te¿ jest przecie¿ religi¹, zwa³szcza, ¿e stanowi on du¿e zagro¿enie we Francji dla laickich obywateli?
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2009, 09:54:37 » |
|
to proste - krytyka islamu jest nie trendy a poza tym niesie ze sobÂą duÂże ryzyko
lepiej krytykowaĂŚ katolicyzm... i to z daleka ;P
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 09:57:01 » |
|
Val Dee, zgadzam siĂŞ, lepiej krytykowaĂŚ bezbronnych katolikĂłw niÂż muzuÂłmanĂłw, ktĂłrzy sÂą w stanie podÂłoÂżyĂŚ bombĂŞ w obronie swojej religii.
========================================
« Odpowiedz #9 : SierpieĂą 14, 2009, 21:16:33
-------------------------------------------------------------------------------- Sami widzicie, Kiara, ktĂłra zawsze tak chĂŞtnie wyspisuje swoje "prawdy" na temat KK, do tej pory nie odniosÂła siĂŞ w Âżaden sposĂłb do tego tematu.Jak wiadomo, Kiara mieszka we Francji. NapisaÂłem o Francji i Islamie, ktĂłry jest w tym kraju ostatnio bardzo popularny, zadaÂłem nawet pytanie ale do tej pory Kiara milczy, chyba ze strachu przed muzuÂłmanami.
ScaliÂłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2009, 20:24:13 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2009, 20:33:19 » |
|
Kiara mieszka we Francji. NapisaÂłem o Francji i Islamie, ktĂłry jest w tym kraju ostatnio bardzo popularny, zadaÂłem nawet pytanie ale do tej pory Kiara milczy, chyba ze strachu przed muzuÂłmanami. Symeonie, myÂślĂŞ ze trochĂŞ przesadzasz z tym, Âże Kiara miaÂłaby coÂś do powiedzenia/wyjaÂśnienia w sprawie islamu we Francji, tylko dlatego Âże tam mieszka, a wspomiane rozgrywki majÂą tam miejsce. OsobiÂście mieszkam w Polsce, duÂżo mĂłwi siĂŞ o proteÂście pielĂŞgniarek w Radomiu, czy to znaczy Âże powinienem byĂŚ w temacie na tyle, by kaÂżdemu zdaĂŚ relacjĂŞ niejako z pierwszej rĂŞki. Z innej beczki, Ty rĂłwnieÂż jesteÂś krajanem, czy to znaczy Âże kaÂżdemu udzielisz zadowalajÂącej odpowiedzi na temat tego co ZUS wyprawia z nami obecnie i co gotuje nam w przyszÂłoÂści. Wszak jesteÂśmy Polakami, wiĂŞc, przynajmniej wg Twojej logiki, kaÂżdy z nas powinien znaĂŚ siĂŞ na wszystkim i wiedzieĂŚ o wszystkim co tyczy naszego podwĂłrka. Chyba nie o to chodzi, a moÂże czegoÂś nie zrozumiaÂłem?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2009, 20:35:04 wysłane przez Dariusz »
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2009, 20:42:59 » |
|
Dariuszu, ja zadałem Kiarze, takie pytanie dlaczego nie mówi nic o szkodliwości Islamu, skoro na pytanie bodajże artq'a z innego tematu czemu nie mówi nic o innych religiach, odpowiedziała, że należy oczyszczać czy też zająć się najpierw własnym podwórkiem, więc chyba Kiara powinna sie jakos odnieść do religi islamskiej skoro zamieszkuje we Francji, a tymczasem cały czas nadaje tylko na Kościół Katolicki, który akurat we Francji jest obecnie na tyle słaby, że możnaby nawet zaryzykować stwierdzenie, iż Kiara kopie leżącego na swoim francuskim podwórku. A więc Kiaro, skoro wg Ciebie należy oczyszczać najpierw własne podwórko, to pytam sie Ciebie dlaczego nie skrytykowałaś ani razu Islamu, który też jest przecież religią, zwałszcza, że stanowi on duże zagrożenie we Francji dla laickich obywateli?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2009, 20:45:58 wysłane przez Symeon »
|
|
|
|
|
jeremiasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2009, 21:08:32 » |
|
A to jest dyskusja o deislamizacji czy o dopieprzaniu Kiarze? Bo jakoÂś siĂŞ gubie w wÂątku...
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2009, 21:15:50 » |
|
Zwlaszcza,Âże Kiara do jedzenia nie sÂłuÂży i pieprzu nie trzeba do Kiary dosypywaĂŚ zwÂłaszcza,Âże pieprz na orientacjĂŞ Âźle dziaÂła-nieprawda Ptaku? 
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2009, 21:33:08 » |
|
no, to skoro o deislamizacji, powiem tak: 1. skoro we Francji istnieje rozdziaÂł religii od paĂąstwa (czyli paĂąstwo jest areligijne i Âżadna grupa wyznaniowa nie moÂże mieĂŚ wiĂŞkszych praw niÂż inne) 2. skoro na basenach publicznych istnieje jakiÂś regulamin (np. zmiana obuwia, rodzaj ubioru - np. Âże nie wolno siĂŞ kÂąpaĂŚ w bermudach, nie wolno siĂŞ kÂąpaĂŚ nago)
To taka osoba, albo dostosuje siĂŞ do obowiÂązujÂącego regulaminu albo niech sobie idzie na taki basen, gdzie regulamin dopuszcza taki ubiĂłr.
Ja z kolei chêtnie wyk¹pa³bym siê nago, ale, niestety, obowi¹zuj¹ce prawo stanowi wiêkszoœÌ, i muszê siê k¹paÌ w k¹pielówkach. Moje "przekonania religijne" zabraniaj¹ mi k¹paÌ siê w jakimkolwiek ubiorze, ale, niestety, dostosowuje siê do tego co jest, albo nie idê na basen.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2009, 22:01:04 » |
|
A to jest dyskusja o deislamizacji czy o dopieprzaniu Kiarze? Bo jakoœ siê gubie w w¹tku... Wydaje mi siê, ¿e przede wszystkim o deislamizacji, b¹dŸ ograniczeniach w uzewnêtrznianiu religii. O Kiarze tak przy okazji - zapewne niektórzy chcieli zasiêgn¹Ì opinii "najwiêkszego" bojownika o prawa kobiety i uwalnianiu siê z "kantaru" religii...
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2009, 22:08:48 » |
|
Sarkozy chce rozebraĂŚ muzuÂłmanki Po zakazie noszenia tradycyjnych muzuÂłmaĂąskich chust w szkoÂłach, Francja idzie dalej. Nicolas Sarkozy chce zakazaĂŚ noszenia przez muzuÂłmaĂąskie kobiety zakrywajÂących caÂłe ciaÂło burek - tradycyjnych islamskich szat. Francuscy muzuÂłmanie juÂż uznali to za atak na islam.
Spraw¹ burek zajmie siê specjalna komisja. 32 prawników zbada, jak wprowadziÌ regulacje ograniczaj¹ce u¿ycie tego tradycyjnego islamskiego stroju. Ale prezydent Sarkozy postawi³ sprawê jasno: Francja nie bêdzie tolerowaÌ "dyskryminuj¹cych kobiety" burek, bo odzieraj¹ kobiety z godnoœci. Wed³ug francuskiego przywódcy zakrywaj¹ca ca³e cia³o szata "odbiera kobietom to¿samoœÌ". "Nie mo¿emy zaakceptowaÌ w naszym kraju kobiet, ktore s¹ wiêŸniami odciêtymi od spo³eczeùstwa" - oœwiadczy³ w poniedzia³ek Sarkozy w przemówieniu przed po³¹czonymi izbami francuskiego parlamentu w Wersalu. Francuski prezydent stwierdzi³, ¿e burka nie jest symbolem religii, ale poddaùstwa. "Francja inaczej pojmuje ideê praw kobiet. [Burka] nie bêdzie mile widziana na terytorium Republiki" - doda³ Sarkozy. Ale przywódca Francji nie chce zraziÌ do siebie piêciomilionowej spo³ecznoœci muzu³maùskiej w kraju. Dlatego zaapelowa³ o szacunek dla islamu i traktowanie muzu³maùskiej religii na równi z innymi wyznaniami. Ale francuskie organizacje muzu³maùskie i tak potêpi³y pomys³ prezydenta. "To piêtnowanie islamu i francuskich muzu³manów" - oœwiadczy³ Mohammed Moussaoui z Francuskiej Rady Islamskiej. http://www.dziennik.pl/swiat/article403529/Sarkozy_chce_rozebrac_muzulmanki.html
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 16, 2009, 17:56:10 » |
|
no có¿... mnie te¿ dziwi ¿e taka wojuj¹ca z religiami osoba jak Kiara (tzn wojuj¹ca tylko z KK bo innych religii boi siê tkn¹Ì ;P ) nie zabiera g³osu i w tej sprawie ale dajmy jej spokój - nikt nie ma obowi¹zki pisaÌ w jakimœ temacie
ale to wÂłaÂśnie pokazuje jakie zacietrzewienie potrafi byĂŚ wybiĂłrcze...
Francja dokonuj¹c wielokrotnych rzezi na koloniach sama zas³uguje na swój ciê¿ki los (jej sytuacjê obecn¹ mo¿na opisaÌ jako p³acz za kolonializmem imperialnym i wiar¹, ¿e nadal siê ma coœ do powiedzenia na œwiecie - choÌ to tylko iluzja) ale martwi mnie nieco przysz³oœÌ Europy zalanej islamem...
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 16, 2009, 18:23:52 » |
|
Jezeli sa na forum specjalisci od odkrywania nieprawosci w Islamie, na co czekacie, prosze do dziela. Niech kazdy pisze w temacio w ktorym ma najwiecej do powiedzenia. I bardzo prosze nie wymuszac na mnie niczego. Mysle ze jasne? Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 16, 2009, 18:25:25 » |
|
Jezeli sa na forum specjalisci od odkrywania nieprawosci w Islamie, na co czekacie, prosze do dziela. Niech kazdy pisze w temacio w ktorym ma najwiecej do powiedzenia. I bardzo prosze nie wymuszac na mnie niczego. Mysle ze jasne? Kiara  tzn Âże na islamie znasz siĂŞ jeszcze mniej niÂż na chrzeÂścijaĂąstwie? (czy to w ogĂłle moÂżliwe?)
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 02, 2009, 02:51:44 » |
|
Bêd¹c w jednym z paùstw islamskich, k¹pa³em siê w basenie, w stroju zakrywaj¹cym mi grzbiet (odpowiednio wykrojony podkoszulek), kierownik basenu zwróci³ mi uwagê, ¿e moje ubranie zak³oca porz¹dek, a przepisy wewnêtrzne nakazuj¹ brak garderoby na mêskich ramionach. Wyt³umaczy³em mu, ¿e moje skromne, mêskie sutki, okryte byle podkoszulk¹, nijak siê maj¹ do obleczonej w stos przeœcierade³, obfitej we wdziêki i zak³amanej w perwersjach obserwatorki. Mam takie samo prawo (moralne) obserwowania i bycia obserwowanym. MoralnoœÌ, religia, kultura, osobowoœÌ, jaŸù, wy¿sze JA.... To s¹ schody do SIEBIE, SAMEGO SIEBIE.... Pozdrawiam Po-urlopowo Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 02, 2009, 14:39:09 » |
|
co kraj to obyczaj
wyjeÂżdÂżajÂąc do innego kraju trzeba stosowaĂŚ siĂŞ do reguÂł w nim panujÂących (nie jesteÂśmy w koĂącu u siebie - wbrew pozorom Âświat nie zostaÂł stworzony by Polacy wszĂŞdzie pokazywali jakimi to burakami nie sÂą)
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 02, 2009, 15:16:31 » |
|
Co kraj, to obyczajĂłwka... Zakutane pyszczki majÂą "otworki", przez ktĂłre patrzÂą na coÂś, czego same nie chcÂą pokazywaĂŚ. JuÂż samo to jest potwornym zakÂłamaniem, a jeÂśli ktoÂś nie dostrzega oszukiwania samego siebie, to wewnĂŞtrznym nakazem kaÂżdego uczciwego czÂłowieka jest zwrĂłcenie uwagi na tak powaÂżny problem. JeÂśli siĂŞ zgadzasz, by ktoÂś ÂżyÂł w obÂłudzie, to znaczy, Âże sam jeszcze z obÂłudy nie wyszedÂłeÂś... Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 02, 2009, 15:24:44 » |
|
a co mi do tego jak ktoÂś sobie Âżyje? takÂą ma kulturĂŞ i niech ja sobie ma
piêkno œwiata tkwi w jego ró¿norodnoœci
jak ktoÂś Âźle znosi zakazy innych kultur to nikt go nie zmusza do wycieczek...
takich "misjonarzy" to juÂż byÂło wiele i w Afryce i Ameryce... wszyscy wiemy jakÂą katastrofÂą siĂŞ skoĂączyÂło "wyprowadzanie ludzi z zakÂłamania"
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 02, 2009, 15:32:43 » |
|
JeÂśli mojÂą misjÂą jest obnaÂżanie obÂłudy, to zawsze powtĂłrzĂŞ to, co zrobiÂłem, bez wzglĂŞdu na okolicznoÂści. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 02, 2009, 15:38:01 » |