ale ja chĂŞtnie poznam twojÂą wersjĂŞ w mniej dogmatycznej odmianie UÂśmiech
ChĂŞtnie siĂŞ niÂą podzielĂŞ.
"Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrzeœcijaùstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaÌ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m¹droœÌ i mi³oœÌ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego."
Podpisuje siê pod tym, ale wierze, ¿e ta mi³oœÌ boska nieskoùczona siê objawia w³aœnie w tym, ¿e daje nam wiêcej ni¿ jedn¹ szansê, gdy prze¿yjemy ¿ycie, daje nam szanse narodziÌ siê na nowo tak d³ugo, a¿ Poznamy Boga. Zak³adaj¹c, ¿e ka¿dy pragnie Boskiej mi³oœci, bo z niej powsta³ - chce do niej wróciÌ, na przestrzeni nieskoùczonoœci, ka¿dy dojdzie do zbawienia, a wiêc ka¿dy jest zbawiony. Sta³a Planca, heh.
"Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroÌ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroÌ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoùczonoœÌ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciÌ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³aœnie to."
Te¿ siê podpisuje, z t¹ notk¹, ¿e nie biorê tego dos³ownie. Jak ju¿ kiedyœ pisa³em, tak, Chrystus to wszystko osi¹gn¹³, pokazuj¹c nam, jak mamy ¿yÌ. Pokazuje nam w³aœciw¹ drogê i dziêki temu "zbawia nas wszystkich".
Chanell, pisz ... pisz jak najwiĂŞcej, bo lubiĂŞ te myÂśli czytaĂŚ