Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 26, 2025, 14:39:08

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: propozycja ;) + pyanie :P  (Przeczytany 16558 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2008, 22:21:49 »

ÂŻe kaÂżdy rĂłwno zasÂługuje na zbawienie, to z tego wynika, kaÂżdy ma takÂą samÂą szansĂŞ...
No to ja ju¿ nic nie powiem. Buzia na k³ódkê.......wystarcz¹ mi twoje s³owa Septerra Uœmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 22:22:09 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Septerra
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2008, 23:27:26 »

ale ja chĂŞtnie poznam twojÂą wersjĂŞ w mniej dogmatycznej odmianie  UÂśmiech
ChĂŞtnie siĂŞ niÂą podzielĂŞ.

"Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrzeœcijaùstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaÌ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m¹droœÌ i mi³oœÌ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego."

Podpisuje siĂŞ pod tym, ale wierze, Âże ta miÂłoœÌ boska nieskoĂączona siĂŞ objawia wÂłaÂśnie w tym, Âże daje nam wiĂŞcej niÂż jednÂą szansĂŞ, gdy przeÂżyjemy Âżycie, daje nam szanse narodziĂŚ siĂŞ na nowo tak dÂługo, aÂż Poznamy Boga. ZakÂładajÂąc, Âże kaÂżdy pragnie Boskiej miÂłoÂści, bo z niej powstaÂł - chce do niej wrĂłciĂŚ,  na przestrzeni nieskoĂączonoÂści, kaÂżdy dojdzie do zbawienia, a wiĂŞc kaÂżdy jest zbawiony. StaÂła Planca, heh.

"Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroÌ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroÌ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoùczonoœÌ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciÌ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³aœnie to."
Te¿ siê podpisuje, z t¹ notk¹, ¿e nie biorê tego dos³ownie. Jak ju¿ kiedyœ pisa³em, tak, Chrystus to wszystko osi¹gn¹³, pokazuj¹c nam, jak mamy ¿yÌ. Pokazuje nam w³aœciw¹ drogê i dziêki temu "zbawia nas wszystkich".

Chanell, pisz ... pisz jak najwiĂŞcej, bo lubiĂŞ te myÂśli czytaĂŚ MrugniĂŞcie
Enigma
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 18, 2008, 21:53:54 »

Tak sobie czytam wasze wypowiedzi, to brakuje mi jednego - coœ w rodzaju, ¿alu lub pokuty. Wiem brzmi odstraszaj¹co, ale z samego trwania 'w grzechu' cz³owiek (w nadziei ze Bóg jest mi³oœci¹) czysty sie nie zrobi. Pierwszym krokiem do 'odpuszczenia' - nawet samoistnego, bez udzia³u ksiedza i spowiedzi ustnej, jest uœwiadomienie sobie pope³nionej pomy³ki. Owszem teoretycznie, wszyscy jesteœmy zbawieni, b¹dŸ zas³ugujemy na to zbawienie. Ale nie czarujmy sie, bez przejrzenia na oczy który postepek jest niegodziwy, zbawienia byÌ nie moze. Bo mielibyœmy wtedy sytuacje z gromadk¹ dzieci, które na maxa broj¹, a póŸniej uwa¿aj¹ ze - nic sie nie sta³o.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: