Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« : Maj 26, 2010, 19:32:35 » |
|
Czy piwo jest zdrowe?25 maja 2010 r  Uwielbiam piwo. ZwÂłaszcza teraz, kiedy dni sÂą coraz cieplejsze czĂŞsto po nie siĂŞgam. Zastanawiam siĂŞ jednak, czy picie od 1-2 piw dziennie mi nie zaszkodzi? Jest to przecieÂż alkohol, ale sÂłyszaÂłem takÂże o dobroczynnym wpÂływie tego napoju na nasz organizm. ... http://diety.odwazsie.pl//artykul541_Czy_piwo_jest_zdrowe.html&cookie=1OczywiÂście moÂżna tu nie tylko w jego (piwa) wÂłaÂściwoÂściach zdrowotnych, lub ich braku. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 13:32:51 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2010, 20:08:57 » |
|
DuÂżo zaleÂży teÂż od tego jakie to jest piwo. SÂłynny na ca³¹ PolskĂŞ browar w Witnicy zasila swojÂą produkcjÂą limitowane edycje dla niewielkich pubĂłw, a piwko to najlepsze na Âświecie, uwaÂżam. W artykule , ktĂłry powyÂżej Dariuszu, rozwodzono siĂŞ nad alkoholem niemal zupeÂłnie pomijajÂąc zalety droÂżdÂży piwnych i chmielu , a te sÂą co najmniej niedoceniane . Oto one : W droÂżdÂżach piwnych znajdujÂą siĂŞ nastĂŞpujÂące witaminy i mineraÂły: - Witamina B1 – pozytywnie oddziaÂłuje na ukÂład kr¹¿enia, ukÂład nerwowy i funkcjonowanie mĂłzgu. - Witamina B2 – waÂżna dla zdrowia , skĂłry, wÂłosĂłw , paznokci; nieodzowna przy przemianie materii, przy produkcji czerwonych ciaÂłek krwi - Witamina B5 – reguluje proces wzrostu jak rĂłwnieÂż budowĂŞ komĂłrek, jest waÂżna dla skĂłry (czynnik zapobiegajÂący siwieniu) - Witamina B6 –wspiera funkcje wÂątroby i zapobiega migrenie - Witamina B12 – odgrywa waÂżnÂą rolĂŞ w procesie przemiany aminokwasĂłw - Kwas foliowy – jest nieodzowny dla wzrostu (podziaÂł komĂłrek) i dla produkcji krwi - Niacyna – odgrywa du¿¹ rolĂŞ dla prawidÂłowego funkcjonowania systemu nerwowego i skĂłry - Biotyna – witamina biorÂąca udziaÂł w syntezie kwasĂłw tÂłuszczowych - W droÂżdÂżach piwnych zawarte sÂą m.in. calcium, magnez, fosfor, siarka, selen, Âżelazo, miedÂź. Do czynnikĂłw wspierajÂących przemianĂŞ materii i system immunologiczny nale¿¹ m.in. cholina, kwas oronowy (witamina B13), lecytyna, aminokwasy. chmiel- z uwagi na swoje wÂłaÂściwoÂści znalazÂł szerokie zastosowanie w przemyÂśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Od dawien dawna panie znajÂą szampony chmielowe oraz zabiegi pÂłukania wÂłosĂłw w rozcieĂączonym piwie. Natomiast uspakajajÂące i obniÂżajÂące ciÂśnienie krwi wÂłaÂściwoÂści chmielu wykorzystywane sÂą przy produkcji lekĂłw dla ludzi chorych, zbyt nerwowych i nadpobudliwych. Piwosze zapewne odczuwajÂą skutki dziaÂłania chmielu kiedy po pierwszym piwku przychodzi uspokojenie i ochota na drzemkĂŞ. A teraz maÂły szok dla PaĂą  : Browar Witnica S.A. jako pierwszy browar w Polsce wprowadziÂł na rynek nowy naturalny produkt jako dodatek kÂąpielowy – piwo kÂąpielowe.(!!) Jest to specjaÂł piwowarski o delikatnym aromacie: do uÂżytku zewnĂŞtrznego jako dodatek do kÂąpieli oraz do uÂżytku wewnĂŞtrznego jako napĂłj dla smakoszy. OdÂświeÂżanie twarzy i ciaÂła piwem byÂło stosowane wÂśrĂłd Egipcjanek, a takÂże od Âśredniowiecza w Europie. Piwo kÂąpielowe jest caÂłkowicie naturalnym produktem na bazie substancji aktywnych zawartych w dwutlenku wĂŞgla, droÂżdÂży piwnych, chmielu i alkoholu. cytaty stÂąd http://www.piwokapielowe.pl/Najbardziej mi siĂŞ podoba to, Âże takie piwko kÂąpielowe nie tylko zdrowe, ale i pochÂłeptaĂŚ sobie moÂżna niczym maÂłe dziecko w wanience hehehe 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2010, 15:36:11 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2010, 06:44:04 » |
|
Wiele skÂładnikĂłw mineralnych, w tym witamin, jest zniszczona w procesie pasteryzacji piwa  Coraz wiĂŞcej browarĂłw bierze to pod uwagĂŞ i rozszerza swÂą ofertĂŞ o piwa "Âżywe", szczegĂłlnie te maÂłe, produkujÂące napĂłj dla odbiorcĂłw z najbliÂższej okolicy. Podobno w Âśredniowieczu byÂło w GdaĂąsku ponad sto browarĂłw, to dopiero byÂła produkcja witamin  . Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2010, 20:27:53 » |
|
Jak zgubiÌ piwny brzuszek?Mundial w Republice Po³udniowej Afryki wkracza w decyduj¹c¹ fazê. Tymczasem nieod³¹cznym atrybutem kibica jest piwo. Niestety, wraz ze zwiêkszon¹ dawk¹ pi³karskich emocji, mo¿emy zaobserwowaÌ u siebie coraz wiêkszy brzuch... A czy ty mo¿esz siê pochwaliÌ (?) piwnym miêœniem? /Getty Images Stwierdzenie, ¿e picie piwa w du¿ych iloœciach powoduje powstanie "miêœnia piwnego", czyli odk³adaj¹cych siê na brzuchu mas t³uszczu, to tylko pó³prawda. Ta znienawidzona przez wiêkszoœÌ facetów niedoskona³oœÌ w wygl¹dzie spowodowana jest bowiem nie tyle samym trunkiem, który nie wp³ywa na wagê cia³a, co zawartymi w nim (a konkretnie w chmielu), substancjami pobudzaj¹cymi nasz apetyt, za spraw¹ których chêtniej siêgamy po tucz¹ce przek¹ski. ... http://facet.interia.pl/forma/news/jak-zgubic-piwny-brzuszek,1497386,2632
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 24, 2010, 18:31:02 » |
|
Co czwarte piwo jest trefne! Co do niego dodajÂą? Polskie piwa nawet sterylizujÂą!http://finanse.wp.pl/analiza.html
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2010, 12:34:55 » |
|
 MIODNE Kilka miesiêcy prób by daÌ odpowiedŸ na pytania: piwo jasne czy ciemne oraz jaki miód: lipowy, wielokwiat czy mo¿e gryczany? Lipowy w jasnym, a szczególnie w ciemnym by³ za delikatny. Gryczany oczywiœcie by³ tak intensywny, ¿e trudno by³o doszukaÌ siê obok jakiegokolwiek jeszcze smaku, a przecie¿ to nie miód pitny tylko piwo. Pozosta³ wielokwiat - z ciemnym wspó³gra³ idealnie: lekka s³odycz miodu i kawowo-czekoladowe nuty z ciemnych s³odów. Dostawca miodu mieszka i zbiera miód na Warmii. Tradycje pszczelarskie w jego rodzinie siêgaj¹ roku 1925. Sk³adniki: woda, s³ody jêczmienne: pilzneùski, karmelowy, palony, naturalny miód, aromat naturalny, chmiel, dro¿d¿e Metoda warzenia: tradycyjna Pasteryzacja: Tak Gatunek piwa: ciemne ZawartoœÌ alkoholu: 5,7% obj. Ekstrakt: 15,5% wag. Barwa: ciemno bursztynowa Termin przydatnoœci do spo¿ycia: 3 miesi¹ce Opakowania: butelka zwrotna 0,5l Opinie naszych klientów: "Dzisiaj testowa³em ,,Miodne'' ! rewelacja! Ciemne piwo z miodem wielokwiatowym ze zbilansowan¹ goryczk¹ - super! najlepsze piwo miodowe jakie smakowa³em! Polecam, Kormoran rulez ...." "... dzisiaj spróbowa³em Miodnego i....rzuci³o mnie na kolana. Kolor cudowny, aromat z zapachem miodu i smak :-) Oj, jestem zachwycony. Przede wszystkim nie jest s³odkie i nie ma du¿ej zawartoœci alkoholu, pije siê je z wielkim apetytem - gratulujê :-) Zrobiliœcie coœ piêknego - ¿yczê wielu wyró¿nieù, bo ju¿ jedno macie. Moje uznanie, a moje uznanie, to uznanie klienta, który ju¿ wie co ma wybraÌ w sklepie. Pozdrawiam serdecznie i dziêkujê za piwo." Opinie pochodz¹ z portalu www.browar.bizi forum BK od siebie tylko dodam ¿e, od d³u¿szego czasu szuka³em smaku ciemnego piwa z czasów PRL,- no i jest nawet lepsze ni¿ to z przed lat- Hicior, choÌ bulta 0,5l to prawie 5z³., ale có¿ przyjemnoœÌ kosztuje http://www.bk.com.pl/?pageid=47
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2010, 22:19:42 » |
|
Co prawda to temat o piwie ale by nie tworzyĂŚ zbĂŞdnych, nieaktywnych wÂątkĂłw pozwolĂŞ sobie tu wÂłaÂśnie zamieÂściĂŚ doœÌ ciekawy art,  (moÂże siĂŞ przydaĂŚ, zwÂłaszcza w sylwestrowe szaleĂąstwo)  : SprawdÂź, co jeœÌ i piĂŚ, aby poczuĂŚ przyjemne dziaÂłanie procentĂłw, ale nie skoĂączyĂŚ z gÂłowÂą w talerzu Co jeœÌ, by siĂŞ nie upiĂŚ?UpiĂŚ siĂŞ, naoliwiĂŚ siĂŞ i zalaĂŚ siĂŞ - to tylko niektĂłre okreÂślenia stanu upojenia alkoholowego - bywa Âże po¿¹danego, ale i nierzadko przykrego w skutkach. Przed rozpoczĂŞciem imprezy warto przyswoiĂŚ sobie waÂżnÂą informacjĂŞ - alkohol naleÂży do zwiÂązkĂłw chemicznych, ktĂłre szybko wchÂłaniajÂą siĂŞ i juÂż w ciÂągu 5 do 10 minut po spoÂżyciu moÂżna go wykryĂŚ we krwi. W ciÂągu 15 minut od „zatankowania" wchÂłoniemy aÂż 50% alkoholu. Jak wiĂŞc piĂŚ, aby poczuĂŚ przyjemne dziaÂłanie procentĂłw, ale nie skoĂączyĂŚ z gÂłowÂą w talerzu?Wino, piwo, wĂłdka, likiery i koktajle, szampan, nalewki - z pewnoÂściÂą niektĂłre z tych trunkĂłw pojawiÂą siĂŞ na imprezie, na ktĂłrÂą siĂŞ wybierasz. Drinka z du¿¹ zawartoÂściÂą procentĂłw moÂże zaserwowaĂŚ Ci barman, przyjaciel organizujÂący „domĂłwkĂŞ", moÂżesz teÂż zrobiĂŚ go sam. Zanim go wypijesz, pomyÂśl o tym, jak mocnÂą masz gÂłowĂŞ, ile waÂżysz, co jadÂłeÂś lub czego nie zjadÂłeÂś i do jakiego stanu chcesz siĂŞ doprowadziĂŚ. JeÂśli idziesz na Sylwestra i zwyczajnie zamierzasz siĂŞ spiĂŚ, zrĂłb to i potem nie marudÂź, gdy dopadnie CiĂŞ syndrom dnia nastĂŞpnego. JeÂśli jednak nie masz ochoty na zalanie siĂŞ w trupa, postaraj siĂŞ zrobiĂŚ wszystko, aby nie wyszÂło Ci to przypadkiem. Zapoznaj siĂŞ z kilkoma prostymi zasadami - one ustrzegÂą CiĂŞ przed przysÂłowiowÂą „bombÂą". DuÂży moÂże wiĂŞcejAlkohol szybko siĂŞ wchÂłania, ale stosunkowo wolno „wyparowuje" z organizmu, powodujÂąc zawroty gÂłowy, wymioty, dolegliwoÂści Âżo³¹dkowe o ró¿nym nasileniu i ogĂłlne osÂłabienie organizmu. Kobiety zazwyczaj upijajÂą siĂŞ szybciej - dlaczego? Bo wa¿¹ mniej niÂż mĂŞÂżczyÂźni. JeÂśli kobieta o masie 50 kilogramĂłw i mĂŞÂżczyzna wa¿¹cy okoÂło 100 kilogramĂłw wypijÂą po 100 g alkoholu, kobieta upije siĂŞ szybciej - stĂŞÂżenie alkoholu w jej organizmie bĂŞdzie dwukrotnie wyÂższe. Ale nie tylko waga wpÂływa na to, jak szybko siĂŞ „spijamy". DuÂże znaczenie majÂą procesy metaboliczne - indywidualne dla kaÂżdego czÂłowieka, rodzaj przyjmowanych lekĂłw, ogĂłlna kondycja psychofizyczna, iloœÌ pÂłynĂłw w organizmie, a takÂże to, co jemy i w jaki sposĂłb jemy podczas imprezy. Nie pij, gdy burczy w brzuchuJeÂśli idziesz na imprezĂŞ z pustym Âżo³¹dkiem, bo wiesz, Âże osoba organizujÂąca imprezĂŞ zadbaÂła o to, by na stole niczego nie zabrakÂło, robisz b³¹d. Warto pamiĂŞtaĂŚ, Âże zjedzenie sycÂącego posiÂłku bogatego w biaÂłko i tÂłuszcze spowalnia wchÂłanianie siĂŞ alkoholu, dlatego osoby, ktĂłre zrobiÂły sobie odpowiedni „zapas", upijajÂą siĂŞ wolniej. Zjedz kanapkĂŞ z kieÂłbasÂą, pierogi lub rybĂŞ w Âśmietanie bÂądÂź cokolwiek innego z du¿¹ zawartoÂściÂą biaÂłka i tÂłuszczu. Pij nie tylko alkoholJeÂśli nie masz zamiaru jeœÌ na si³ê, wypij szklankĂŞ mleka (wapĂą rĂłwnieÂż spowalnia wchÂłanianie siĂŞ alkoholu) lub szklankĂŞ soku z kiszonych ogĂłrkĂłw. Podczas imprezy pij duÂżo sokĂłw bogatych w witaminĂŞ C i B (sok z czarnej porzeczki, sok pomaraĂączowy, sok pomidorowy), a przed pĂłjÂściem spaĂŚ wypij pó³ litra wody. Uwaga! Gdy pijemy wysokoprocentowe alkohole, np. wĂłdkĂŞ, zapomnijmy o napojach gazowanych - zawarty w nich dwutlenek wĂŞgla przyspieszy wchÂłanianie alkoholu przez organizm. 1/2 ... http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/692/strona/1
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2011, 21:59:20 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2011, 17:42:53 » |
|
Niedziela 02.10.2011, 11:01Cudowna pastylka. Nigdy nie bĂŞdziesz pijany Dla ludzi, ktĂłrzy majÂą sÂłabÂą gÂłowĂŞ.DziaÂłajÂące na komĂłrki glejowe w mĂłzgu, pastylki majÂą ograniczyĂŚ skutki wpÂływu alkoholu na organizm, szczegĂłlnie na ukÂład motoryczny - donosi "The Daily Mail". Myszy, na ktĂłrych skutecznie przetestowano nowy Âśrodek, nie byÂły nawet lekko upojone po wypiciu takiej iloÂści alkoholu, ktĂłra normalnie spowodowaÂłaby u nich utratĂŞ przytomnoÂści.NAJDROÂŻSZE ALKOHOLE ÂŚWIATA. MILIONY ZA JEDNÂĄ BUTELKĂ>>Efekt ten uzyskano blokujÂąc naturalne dziaÂłanie alkoholu na komĂłrki glejowe, czyli reakcjĂŞ immunologicznÂą. KomĂłrki te pomagajÂą zwalczaĂŚ takÂże wirusy atakujÂące mĂłzg - tÂłumaczy gazeta. AmerykaĂąscy i Australijscy badacze twierdzÂą, Âże podobny efekt moÂże ich Âśrodek wywoÂłaĂŚ u ludzi. Pastylka odbieraÂłaby zatem przyjemnoœÌ zwiÂązanÂą z piciem oraz pozwalaÂła przetrwaĂŚ dÂługÂą noc w barze - przekonuje "The Daily Mail". JS The pill that takes away the desire to drink on a night out ...but where's the fun in that? ...http://www.sfora.pl/Cudowna-pastylka-Nigdy-nie-bedziesz-pijany-a36437
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 26, 2012, 16:12:41 » |
|
Sobota 25.02.2012, 20:58Wybrali najlepsze polskie piwo. Zgadzasz siĂŞ? blog.jokeroo.com To decyzja piwoszy z caÂłego kraju.Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne wybraÂło najlepsze piwa. TytuÂł Piwa Roku 2011 zdobyÂł Ciechan Mocny (Browar Ciechan w Ciechanowie) – informuje lodz.gazeta.pl. Natomiast piwo Bierhalle Pills (Bierhalle Polska) zdobyÂło tytuÂł Restauracyjnego Piwa Roku 2011. Browar Ciechan ma juÂż na swoim koncie tytuÂł piwa roku (w 2009 roku zwyciĂŞÂżyÂł Ciechan Miodowy). TAK OSZUKUJÂĄ PRODUCENCI PIWA>>TytuÂły przyznawane przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne to suma ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas konkursĂłw amatorskich i profesjonalnych, prowadzonych w caÂłej Polsce. TytuÂł "piwo roku" przyznawany jest piwu warzonemu w browarze przemysÂłowym i dostĂŞpnemu w sprzedaÂży detalicznej. Natomiast restauracyjne piwo roku musi byĂŚ warzone w browarze restauracyjnym.TO NAJZDROWSZE PIWO NA ÂŚWIECIE>>Oto zwyciĂŞzcy z poprzednich lat:2010 r. - Grand Imperial Porter (Browar Amber) 2009 r. - Ciechan Miodowy (Browar Ciechan CiechanĂłw) 2008 r. - Magnus (Browar Jagie³³o CheÂłm) 2007 - Irlandzkie Mocne (Browar NakÂło) 2006 r. - Porter Strzelec (Browar JĂŞdrzejĂłw) 2005 - PerÂła Mocna (Browary Lubelskie) TM Wybrano najlepsze polskie piwo. Zobacz, jakiehttp://www.sfora.biz/Wybrali-najlepsze-polskie-piwo-Zgadzasz-sie-a40892
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 6024
Zobacz profil
Email
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2012, 15:53:07 » |
|
Piwo wspó³czeÂśnie Dla wielu z nas znaczenie sÂłowa piwo odnosi siĂŞ wy³¹cznie do ¿³opania. A jak jest faktycznie?PrzeciĂŞtnie kaÂżdy polak pije 90 litrĂłw piwa rocznie. MoÂżna powiedzieĂŚ, Âże przynajmniej kaÂżdy choĂŚ jeden raz w Âżyciu zakosztowaÂł piwa. Nieco mniejsza liczba ludzi miaÂła do czynienia takÂże z piwami ciemnymi. SÂą takÂże Ci, ktĂłrzy pamiĂŞtajÂą piwa z zamierzchÂłych czasĂłw PRL, a takÂże tacy, ktĂłrzy piwo widzÂą jedynie na sklepowych wystawach. SÂą teÂż i tacy, ktĂłrzy potrafiÂą sprzedaĂŚ bloczki z opieki spoÂłecznej, by tylko zregenerowaĂŚ nieco "gÂłoda". Piwo to wiĂŞcej niÂż zÂłocisty napĂłj. Piwo moÂże byĂŚ bursztynowe, czerwone, zielone, niebieskie, o smaku Âśledzia, pizzy, a nawet z robakiem. Piwo moÂże byĂŚ takÂże dolnej fermentacji, gĂłrnej fermentacji, fermentacji spontanicznej. MoÂże byĂŚ koncernowe, z browaru restauracyjnego lub nawet browaru regionalnego. Piwem moÂżemy siĂŞ delektowaĂŚ, jak i mĂłwiÂąc kolokwialnie - urÂżn¹Ì. Piwo moÂże byĂŚ traktowane jako zÂło oraz jako hobby. MoÂże to byĂŚ forma spĂŞdzania czasu lub czysty dodatek do spotkania towarzyskiego. Czy zastanawialiÂście siĂŞ jednak, ile piw jest na Âświecie? Albo chociaÂż w Polsce? Gdzie siĂŞ podziaÂły te uprawy chmielu, o ktĂłrych tyle sÂłyszymy od naszych ojcĂłw oraz dziadkĂłw? Gdzie sÂą te pola, o ktĂłrych moÂżna czytaĂŚ w ksi¹¿kach? Czy Technologia zgwaÂłciÂła takÂże przemysÂł piwowarski? Alt, Witt, Porter, Stout, Lager, IPA, Grodziskie, Rauchbier, Marcowe, Schwarz... Czy komukolwiek znane sÂą tak enigmatycznie brzmiÂące nazwy? Czym wiĂŞc jest piwo, jak nie tylko zwykÂłym napojem lanym w knajpie `z kija`? Otó¿ wÂłaÂśnie. Pod pojĂŞciem "piwo" kryje siĂŞ duÂżo wiĂŞcej, niÂż by siĂŞ mogÂło nam zdawaĂŚ. Tu bowiem ze wzglĂŞdu na smak, wyszczegĂłlniĂŚ moÂżna wiele podgatunkĂłw. W zaleÂżnoÂści, co kto lubi, moÂżna rzec. Jeden lubi rude, drugi blondynki, trzeci brunetki - gdyby chcieĂŚ przedstawiĂŚ to w tak prosty sposĂłb. A wiĂŞc gdzie siĂŞ podziaÂły te rude i brunetki? CzyÂżby blondynki zawÂładnĂŞÂły Âświatem? A moÂże to ten marketing? Ano wÂłaÂśnie. Niewielkie wymagania konsumenta sprawiÂły, Âże maÂłe browary poupadaÂły. Nowoczesne technologie z kolei wyparÂły tradycje (MĂłwi siĂŞ, Âże tradycjĂŞ ciĂŞÂżko wykorzeniĂŚ. A co, gdy technologia zrobi maÂłe szacher-macher? KrĂłtko mĂłwi¹Ì - Bieda, przepadÂło). W chwili obecnej serwowane przez ogromne koncerny piwo jest warzone przy uÂżyciu technologii HGB - GdybyÂśmy chcieli oprzeĂŚ to na przykÂładzie, naleÂżaÂłoby wyobraziĂŚ sobie zupkĂŞ instant oraz prawdziwÂą zupĂŞ gotowanÂą na wywarze woÂłowym. Jest subtelna ró¿nica pomiĂŞdzy piĂŞĂŚ minut w oczekiwaniu na zagotowanie siĂŞ wody, a zupie, przy ktĂłrej siĂŞ wystaliÂśmy, ktĂłrÂą dopieszczaliÂśmy, ktĂłrÂą doprawiliÂśmy wedÂług tradycyjnego, rodzinnego przepisu. Najlepszym tÂłumaczeniem w tejÂże sytuacji byÂłoby - Jak siĂŞ nie ma co siĂŞ lubi, to siĂŞ lubi co siĂŞ ma - Nic bardziej mylnego. To my, konsumenci, ksztaÂłtujemy popyt na rynku, a producenci dopasowujÂą do naszych potrzeb podaÂż. Takie sÂą bowiem prawa rynku - inwestor znajdzie interes tam, gdzie coÂś ma racjĂŞ bytu i faktycznie moÂże siĂŞ sprzedaĂŚ. W czym wiĂŞc rzecz? NaleÂży zacz¹Ì stÂąpaĂŚ realnie po ziemi, traktowaĂŚ powaÂżnie rzeczywistoœÌ. Nie sÂądzĂŞ, aby telewizor byÂł na tyle wiarygodny, by czyniĂŚ nas osobowoÂściami autorytarnymi. Innymi sÂłowy - Âślepe posÂłuszeĂąstwo naszym odbiornikom nie zawsze musi byĂŚ zgodne z sÂłusznoÂściÂą podejmowanych wyborĂłw - SÂłusznoœÌ bowiem powinna leÂżeĂŚ po stronie naszych kubkĂłw smakowych. W imiĂŞ zasady - Jedzmy kupĂŞ, miliony much nie moÂże siĂŞ myliĂŚ - PowinniÂśmy w koĂącu otrzeÂźwieĂŚ, bo to, Âże smakuje sÂąsiadowi, nie znaczy, Âże powinno smakowaĂŚ i nam. To jak gdy coÂś nam nie smakuje, nie powinniÂśmy tego ¿³opaĂŚ, gdyÂż nienormalnym byÂłoby nie¿³opanie. WinniÂśmy jednak szukaĂŚ dalej, delektowaĂŚ siĂŞ, stawiaĂŚ poprzeczkĂŞ wyÂżej. To od nas zaleÂży, co bĂŞdziemy piĂŚ, nie dawajmy siĂŞ wiĂŞc poiĂŚ. Piwo nie powinno siĂŞ kojarzyĂŚ bezpoÂśrednio z markami. CzÂłowiek powinien interpretowaĂŚ piwo z chmielem, sÂłodem jĂŞczmiennym, droÂżdÂżami piwowarskimi. W czym wiĂŞc rzecz? W naszych wyborach! PowinniÂśmy staĂŚ siĂŞ Âświadomymi konsumentami, kupowaĂŚ rozsÂądnie, piĂŚ ze smakiem. PowinniÂśmy stawiaĂŚ poprzeczkĂŞ wyÂżej i wyÂżej, aniÂżeli Âślepo wierzyĂŚ, Âże ten sam browar pity dziÂś smakuje identycznie, co piĂŞĂŚ lat temu. Warto siĂŞgaĂŚ po piwa zagraniczne, po piwa z maÂłych browarĂłw, ktĂłre starajÂą siĂŞ zrekonstruowaĂŚ tradycjĂŞ oraz smak dawnych lat. Postawmy wiĂŞc na piwo dobre - pijmy piwa regionalne! Piwo regionalne jest to napĂłj z maÂłego browaru. Moce przerobowe takiego browaru sÂą znaczÂąco ograniczone. Zakup nowoczesnych technologii umoÂżliwiajÂących *PRODUKCJĂ* (przyjmujÂąc, Âże produkcja zastĂŞpuje warzenie) jest wrĂŞcz niemoÂżliwy. Koszt instalacji nowoczesnej techniki przekracza znaczÂąco budÂżet mini browarĂłw. Dawniejejszy Browar Belgia prĂłbujÂący wgryŸÌ siĂŞ w rynek piwem gĂłrnej fermentacji upadÂł za swojÂą innowacyjnoœÌ. PomysÂłodawcy, albo raczej ich chĂŞĂŚ wyró¿nienia siĂŞ nie zostaÂła doceniona, co sprawiÂło, Âże browar zwyczajnie upadÂł. Wszak smakiem piwo to odbiegaÂło od reszty, anuÂż byÂło zepsute? NiektĂłrzy niestrawnoÂści zwalali winĂŞ na piwo, ktĂłre wypito pierwszy raz w Âżyciu, inni tworzyli szare teorie, Âże po piwie niepasteryzowanym brzuch boli. W ten oto sposĂłb przyszÂło siĂŞ zmagaĂŚ wÂłaÂścicielom browarĂłw z konsumentem przekupnym. HipnotyzujÂący wizerunek telewizji kupuje nas za nasze pieniÂądze, ktĂłre pakujemy w produkty zakupione kaÂżdej niedzieli w markecie. PĂŞtla siĂŞ zamyka, maszyna ruszyÂła i wcale nie zapowiada siĂŞ na to, by kiedykolwiek miaÂła siĂŞ zatrzymaĂŚ. Pytanie - czy za szeœÌdziesiÂąt lat, gdy dzieci naszych dzieci dorosnÂą, smak tradycji zostanie utarty przez gÂąsienice czoÂłgu zwanego marketingiem? Czy pozwolimy na to, by wielkie koncerny manipulowaÂły naszymi preferencjami i dostosowywaÂły swe produkty do obecnie trwajÂącego trendu? Ja juÂż jestem Âświadomym konsumentem piwa, a wy? http://www.eioba.pl/a/3nbj/piwo-wspolczesnie
|
|
|
Zapisane
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2012, 11:40:07 » |
|
Piwo ma ogromna tradycje, a poza tym to nie tylko napitek, lecz rowniez pokarm. Krol Polski Mieszko II dzieki slabosci do tego napitku wymigal sie od uczestnictwa w wyprawie krzyzowej, na ktora nalegal sam papiez. Dyplomacja ulozyla list odpisujac Ojcowi Swietemu, ze Krol zwykl codzien wypijac dzban piwa, a w krajach pogan trunku tego nie maja, wiec wyprawa jego nie moze dojsc do skutku. I zostal "usprawiedliwiony"!  Bardzo lubie zimne piwo, gasi pragnienie, uspokaja nerwy, podnosi poziom serotoniny, oczyszcza cialo (nerki) z toksyn. Nie lubie piwa mieszanego np. z sokiem! Albo z coca-cola, brrrr... Lece powstawiac pare flaszek do lodowki zanosi sie na sloneczne popoludnie. Dygresja. Ostatnio w modzie sa pijalnie piwka w stylu retro. Bija rekordy popularnosci. Zamawiasz zimne piwko, a potem wychodzisz na papieroska, obok jest sklep monopolowy czynny 24 godziny, robisz zakupy i wracasz do kufelka.  Na zdrowie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 1370
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 05, 2012, 13:26:07 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 13:37:06 wysłane przez janusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 05, 2012, 14:43:18 » |
|
Janusz, gdzieÂś takie cudne miejsce znalazÂł ? DziÂś jak nie bĂŞdzie padaĂŚ jadĂŞ rowerem w jedno takie podobne miejsce, lecz o wystroju Âżeglarskim w towarzystwie jachtĂłw na przystani .... na kawĂŞ , nie na piwo (jako, Âże rowerem). A piwo we wspomnianym lokalu to oczywiÂście i tradycyjnie "Bosman"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 05, 2012, 15:00:40 » |
|
I ja lubie takie nastrojowe miejsca. Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy. www.klipper.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 1370
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 05, 2012, 15:51:17 » |
|
Drogi Eascie  To miejsce jest obok dawnego Browaru w Sobótce Górce. Przechowywanie i le¿akowanie piwa mia³o tutaj miejsce w specjalnie wykutej dla tego celu sztolni, która przez wzgl¹d na swoj¹ sta³¹ nisk¹ temperaturê by³a doskona³¹ ch³odni¹. Wodê na potrzeby browaru czerpano wprost ze œlê¿aùskich stoków. Po 1945 roku browar upaùstwowiono i wszed³ w sk³ad Zak³adów Piwowarskich we Wroc³awiu. Browar zamkniêto w 1997 roku. Od tego czasu systematycznie niszczeje.  Niszczej¹cy browar   Etykiety z butelek piwa Browaru Sobótka. Szkoda tego naprawdê dobrego piwka   Staw kolo gospody. Obok urokliwej gospody jest staw, mo¿na tutaj samemu z³owiÌ rybkê, która na stole pojawi siê dos³ownie w parê minut.   Rybka podana. Kiedyœ dawno temu odwiedza³em nad morzem w Œwinoujœciu, kawiarniê ''Parkow¹''. Œwietne piwko podawane do blusa zespo³u Breakout http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5859 Tak dzisiaj wygl¹da browar w Sobótce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 05, 2012, 16:49:17 » |
|
Witanko Wszystkim.  No to w koĂącu drogi EaÂście teraz niedÂługo bĂŞdzie powĂłd by ÂświĂŞtowaĂŚ wszelkie i dobre smaki naszych browarĂłw w jakiej miÂłej tawernie.  Co Ty na to ? A i przy okazji kibicujÂąc pogadamy o wÂątkach forumowych. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2012, 16:50:17 » |
|
I ja lubie takie nastrojowe miejsca. Ale powiem, ze gdy ostatnio popijalam "zywca" na molo w Sopocie (na tarasie restauracji) ogladajac Zatoke, to tez mialo niezapomniany urok. Potem powedrowalam w strone Gdanska plaza i natknelam sie na wiele miejsc urokliwych i z piwkiem oczywiscie, ale jedno jest moje - to Klipper na samej plazy. www.klipper.pl Lady, Klipper, to rĂłwnieÂż moje ulubione miejsce. Niestety, w lutym czĂŞÂściowo spÂłon¹³ http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pozar-tawerny-w-Jelitkowie-n55368.htmlale juÂż odbudowany. Na szczĂŞÂście, bo nie wyobraÂżam sobie plaÂży bez Klippera. Wiele piĂŞknych wspomnieĂą wi¹¿e siĂŞ z tym miejscem. No i te wieczorne koncerty szantowe. JeÂśli przypadkiem znĂłw bĂŞdziesz w GdaĂąsku, daj znaĂŚ, spotkamy siĂŞ w Klipperze… albo w Wielkim B³êkicie http://www.wielki-blekit.eu/index.php/pl/galeria.html przy brzeÂźnieĂąskim molo. Oba lokale le¿¹ na trasie moich prawie codziennych wĂŞdrĂłwek brzegiem morza. Pozdr. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2012, 16:54:38 » |
|
Kiedyœ jakieœ 4 lata temu byliœmy grup¹ 50cio osobow¹ na browarze w³aœnie w tym miejscu drewnianych kawiarenek-tawern na tym molo. Zebraliœmy siê by uczciÌ wieczorek zapoznawczy Sojuszy Universum 2 na Ogame.  Imprezê zakoùczyliœmy póŸnym "przedpo³udniem"(04:00) i to akurat w deszczu. Ale imprezka by³a Cool !!! 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 05, 2012, 17:13:20 » |
|
@ komandosJak widaĂŚ, trudno sobie wyobraziĂŚ zakoĂączenie imprezy (nawet 50 osobowej) bez zupki chmielowej. Jej spoÂżycie gwarantuje doskonaÂły nastrĂłj oraz niweluje jakiekolwiek niedogodnoÂści. ChociaÂżby w postaci deszczu, czy rozjechanego czasu.  NajwaÂżniejsze jednak, Âże wszystko jest cool.  Pozdr. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2012, 17:27:53 » |
|
Dok³adnie tak Ptaku.  Nie ma to jak dobra i "smaczna" sielanka w doborowym towarzystwie.  Ech.. przypominaj¹ mi siê stare cembrowinkowe imprezy na obozach nurkowych nad Tucz¹/ jez. Woœwin, b¹dŸ torpedownii nad Miedwiem.  To by³y czasy.  Dobre winko grzaùca, z zupk¹ rybn¹ "ucha"(ró¿norodne rybki i raczki), tudzie¿ browarki i jêzyki ognia w cembrowince siêgaj¹ce do 1-2 piêtra. Do tego œpiewy szant i granie na gitarach i strzelaniny z pozosta³oœci z dezodorantów.  Dobre to by³o szczególnie po popo³udniowych nurkowaniach, wtedy to cz³owiek mia³ 'podwójn¹" fazê mi³ego zmêczenia. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 17:35:08 wysłane przez komandos040 »
|
Zapisane
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 4934
KIN 213
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 05, 2012, 18:32:40 » |
|
widzê, ¿e na wspominki siê zebra³o i mi³o spêdzony czas z przyjació³mi,- wiêc ja te¿ mam coœ na prawdê wyj¹tkowego do polecenia, by³o to ju¿ z 10 lat do ty³u, albo wiêcej,- ale smak tamtych chwil i prawdziwego gólarskiego grzaùca pamiêtam i têsknie do dziœ- Polecam  http://www.czarciekopyto.pl/
|
|
|
Zapisane
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 05, 2012, 20:00:30 » |
|
bo nie wyobraÂżam sobie plaÂży bez Klippera. Witaj ptak. I ja nie wyobrazam sobie ... bez klippera:) Ostatnio //2 tygodniĂŠ temu// wydeptalam drozke uslana krwia! (Kupilam nowe butki). Doczlapalam sie do Klippera i coz widze REMONT! Ale Jelitkowo ma wiecej Jokerow:) wiec powedrowalam dalej w strone "Chilli Willi" 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|