Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 17, 2025, 23:32:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: StaroÂżytne cywilizacje  (Przeczytany 47647 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lucyna
Gość
« : Październik 29, 2008, 17:12:54 »

Witam
   Tak sobie myÂślĂŞ, jak to jest, Âże majowie, inkowie posiadali ogomnÂą wiedze z matematyki, astronomi, rolinictwa, a nie znali koÂła i jego funkcji i dziaÂłania? KoÂła, ktĂłre jest uznane za najwiĂŞkszy wynalazek ludzkoÂści, uÂłatwiajÂący Âżycie ludzi, bez ktĂłrego czÂłowiek nie moÂże sie obejœÌ. Ca³¹ cywilizacja biaÂłego czÂłowieka i rozwĂłj technologiczny jest na nim oparty poczynajÂąc od taczki do kó³ zĂŞbatych w zegarku. Otó¿ wÂłaÂśnie zostaÂło to pominiĂŞte w caÂłej cywilizacji staroÂżytnej ameryki (nieprawdopodobne, Âże ludzie posiadajÂący takÂą wiedzĂŞ i wynalzki nie doszli do tego nie uÂłatwiajÂąc sobie dzieki niemu Âżycia). CzyÂżby ci genialni ludzie nie byli w stanie do tego dojœÌ? DÂługo nie mogÂłem tego poj¹Ì. OdpowiedÂź pojawiÂła siĂŞ w moim Âśnie niedawno. Otó¿ nikt im o kole nie powiedziaÂł! Nie widzieli o kole bo nikt im o nim nie przekazaÂł wiedzyna ten temat. PomysÂł koÂła jest banalnie prosty, czym siĂŞ interesujemy zaraz po urodzeniu. Ci mÂądrzy inkowie, majowie, ... i inne ludy staroÂżytnej ameryki czyÂżby nie byli na tyle inteligetni? SÂądze, Âże nieznajomoœÌ koÂła deklasuje ich o wiele niÂżej niÂż sÂądzÂą niektĂłrzy. Po prostu byli na tyle gÂłupi, Âżeby sobie nim nie udogadniaĂŚ Âżycia. Ale wiedza matematyka, astronomia przewyÂższajÂąca wszystko? KtoÂś musiaÂł im to przekazaĂŚ, wiedzĂŞ ktĂłrÂą nastepnie przekazywali sobie poprzez pokolenia. Wiedza ta byÂła olbrzymia zapewne u swych ÂźrĂłdeÂł, ale blakÂła wraz z upÂływem wiekĂłw, zapominana, w koĂącu zachowywana przez tzw. kapÂłanĂłw, nastĂŞpnie skrzĂŞtnie chowana i utajniana, ktĂłra w koĂącu zostaÂła uÂżyta do zastraszania ludzi i rzÂądzenia nimi. Z czasem wmieszaÂła siĂŞ w religiĂŞ i zostaÂła przez niÂą wykorzystana. SÂądze, Âże ci ludzie nie byli na tyle mÂądrzy, Âżeby dojœÌ do takiej wiedzy, ktĂłrej praktycznie nie daÂło siĂŞ wykorzystaĂŚ i pomĂłc ludziom oraz zastosowaĂŚ jÂą w Âżyciu codziennym. Efektem byÂł upadek ich cywilizacji, ktĂłra zepewne rozpoczĂŞÂła siĂŞ wspaniale i gwaÂłtownie. Od tego momentu nastÂąpiÂła regresja tej cywilizacji.
   Ale powróÌmy do koÂła. Wiedza tak ogromna musiaÂła wejœÌ w posiadanie staroÂżytnych indian z zewnÂątrz (tutaj moÂżemy sie domysleĂŚ z kÂąd...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzĂŞ ludziom pomijajÂąc tak waÂżnÂą rzecz jak koÂło?! No chyba tylko tacy, ktĂłrzy sami koÂła nie znajÂą, albo go nie uÂżywajÂą, albo dawno o nim zapomnieli. Otó¿ tak "zapomnieli". Cywilizacja ktĂłra zapomniaÂła koÂło, gdyÂż "wyszÂło z mody". Jak wiadomo koÂło ma nierozerwalny zwiÂązek z mechanikÂą, maszynami. Maszyna jest to urzÂądzenie posiadajÂący element wirujÂący-> enc. Tak wÂłaÂśnie w wyniku postĂŞpu technologicznego koÂło staÂło siĂŞ przestarzaÂłym elementem urzÂądzeĂą. Wszystko, ale to wszystko zastÂąpi³¹ elektrycznoœÌ. OddziaÂływania elektryczne, magnetyczne... itp. Przemieszczanie przedmiotĂłw, przesyÂł energi na zasadach elektrycznych i magnetycznych, produkcja, transport, telepotracja. Mechanika a co za tym idzie przestarzaÂłe koÂło zostaÂło zapomniane raz na zawsze w dziaÂłaniu awansujÂąc jedynie do symbolu i ozdoby. PrzyniosÂło to postĂŞp dla jednych, ale na drodze ewolucji dla poczÂątkujÂących okazaÂło sie barkujÂącym ogniwem, ktĂłre zatrzymaÂło jego rozwĂłj doprowadzajÂąc do upadku. MyÂślĂŞ, Âże gdyby Ăłw ci nauczyciele stroÂżytnych amerykaninĂłw nie przeoczyli faktu przydatnoÂści koÂła, ich cywilizacja mogÂła by wyglÂądaĂŚ inaczej.
   Panie i Panowie! ÂŻyjemy w epoce koÂła! KoÂła, ktĂłre jest oznakÂą rozwoju, ale rĂłwnieÂż zacofania we wszechÂświecie. KiedyÂś wyjdziemy z tej epoki gdy opanujemy wszystkie oddziaÂływania elektryczne i bedziemy z nich korzystaĂŚ. Lecz kiedy zaczniemy tworzyĂŚ sami nowe cywilizacje w kosmosie, nie zapomnijmy o jego funcji i przydatnoÂści dla rozwijajÂących siĂŞ cywilizacji.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:16:56 wysłane przez Dariusz » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2008, 21:29:49 »

hehe, znowu wiedza tylko z oficjalnych ÂźrĂłdeÂł... MrugniĂŞcie

Patrz tu:
http://kubapg2.w.interia.pl/materialy/majowie.htm

WiĂŞkszoœÌ ludzi uwaÂża (z powodu ÂźrĂłdeÂł typu “Historia I dla gimnazjum” wydawnictwa M. RoÂżak), Âże Majowie byli ludem epoki kamiennej, nie znali koÂła (lub wg innych ÂźrĂłdeÂł “znali je, ale nie uÂżywali”), nie znali metalu, a piramidy, reliefy na stelach i rzeÂźbach wykonywali za pomocÂą obsydianowych narzĂŞdzi. To wszystko nieprawda! Majowie zbudowali miĂŞdzy miastami drogi szerokoÂści do 10 metrĂłw i o ³¹cznej dÂługoÂści ok. 100 km, plantujÂąc i karczujÂąc dÂżunglĂŞ, tak Âże nawierzchnia jest bardzo rĂłwna. Naukowcy uwaÂżajÂą, Âże byÂły to “drogi procesyjne”. Czy pielgrzymi potrzebujÂą rĂłwnej jak stó³ drogi? Taka droga bardziej jest potrzebna wozom. Co prawda w Ameryce nie byÂło ani koni ani bydÂła, lecz byÂło bardzo duÂżo ludzi, ktĂłrzy ewentualnie mogli by sÂłuÂżyĂŚ za napĂŞd, a u Indian pó³nocnoamerykaĂąskich g³ównym zwierzĂŞciem pociÂągowym byÂł pies. Poza tym w muzeach znajdujÂą siĂŞ zabawki bĂŞdÂące pojazdami na kó³kach. I jak matematycy i astronomowie obliczajÂący okres obiegu Ziemi wokó³ SÂłoĂąca, orbitĂŞ Wenus i majÂący kalendarz, ktĂłry polegaÂł na cyklach mogli nie znaĂŚ koÂła?

Majowie podobno nie znali metalu. Argumentuje to siĂŞ tym, Âże...

poczytaj sobie

//wiĂŞcej o dezinformacji np. tu:
- Esoteric Agenda
http://pl.youtube.com/watch?v=gcuEwPvhq28
- Zeitgeist
http://pl.youtube.com/watch?v=kRDvbXaQvB8
- Endgame
http://pl.youtube.com/watch?v=sZhQJds4z4c
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:17:37 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2008, 22:14:26 »

Lucyna napisaÂła:
"Ale powróÌmy do ko³a. Wiedza tak ogromna musia³a wejœÌ w posiadanie staro¿ytnych inian z zewn¹trz (tutaj mo¿emy sie domysleÌ z k¹d...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzê ludziom pomijaj¹c tak wa¿n¹ rzecz jak ko³o?! "

Wyczyta³em kiedyœ fajn¹ myœl z której wynika³o, ¿e chyba jednym z najwiêkszych b³êdów jakich siê cz³owiek dopuœci³ by³o wynalezienie ko³a.
PomijajÂąc wszystkie osiÂągniĂŞcia techniczne itp. jestem w stanie zgodziĂŚ siĂŞ z koĂącowym zdaniem postu Lucyny.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:18:14 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2008, 22:17:54 »

Chodzi tu o koÂło toczne (transport) "Znali a nieuÂżywali"?  bo niby co, ksiÂądz im zakazaÂł? Transport odbywaÂł siĂŞ wy³¹cznie juczny. Drogi byÂły dobrze zbudowane, ale w liniach prostych, ktĂłre wiodÂły poprzez gĂłry i wzniesienia, niemoÂżliwe dla transportu koÂłowego.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:18:37 wysłane przez Dariusz » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2008, 12:29:13 »

Chodzi tu o koÂło toczne (transport) "Znali a nieuÂżywali"?  bo niby co, ksiÂądz im zakazaÂł? Transport odbywaÂł siĂŞ wy³¹cznie juczny. Drogi byÂły dobrze zbudowane, ale w liniach prostych, ktĂłre wiodÂły poprzez gĂłry i wzniesienia, niemoÂżliwe dla transportu koÂłowego.

ehh... bez komentarza

halo...?? czy ty potrafisz CZYTAÆ, czy po prostu chcesz wszystko krytykowaæ i mówiæ, ¿e TY wy³±cznie masz racjê?!?

cytujesz tutaj pewien fragment arta:
"Znali a nieuÂżywali"
i wyÂśmiewasz go:
bo niby co, ksiÂądz im zakazaÂł?

a teraz ja zacytujĂŞ o co chodziÂło autorowi artykuÂłu:
WiĂŞkszoœÌ ludzi uwaÂża, Âże Majowie (...) nie znali koÂła (lub wg innych ÂźrĂłdeÂł “znali je, ale nie uÂżywali”). (...) To wszystko nieprawda!
To cytat z artykuÂłu.

WiĂŞc do kogo to pytanie, "czy ksiÂądz im zakazaÂł"? Do mnie, czy moÂże do autora arta? Bo obydwaj jak widzisz nie popieramy tej hipotezy - i Âśmiejemy siĂŞ z niej.

//Czy ty wogĂłle przeczytaÂłaÂś ten artykuÂł, ktĂłry krytykujesz?
JeÂśli nie, to nie mamy o czym rozmawiaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:19:04 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2008, 04:38:21 »

"Znali a nie uÂżywali" do autora stwierdzenia.
Wg. moich ÂźrĂłdeÂł indianie nie znali zastosowania koÂła. Nie wiem jakie sÂą ÂźrĂłdÂła nieoficjalne, moÂże przekazy p.ch.?
Generalnie chodzi o to, Âże koÂła tocznego kiedyÂś nie bĂŞdzie, byĂŚ moÂże juÂż po 2012??? UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:19:23 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2009, 10:27:05 »

Olmekowie

Powszechnie s¹dzi siê, ¿e historia Ameryki to Indianie i Stany Zjednoczone. Tymczasem cywilizacja istnia³a tam znacznie wczeœniej - co najmniej 3000 lat p.n.e. Tê wczesn¹ cywilizacjê tworzyli Olmekowie. Kto by³ przed nimi? Zapewne Atlandydzi. Bardzo wiele na to wskazuje, zarówno kontekst geograficzny, jak i kulturowy. Olmekowie pozostawili po sobie wiele "pami¹tek", miêdzy innymi rzeŸby ludzi ró¿nych ras: bia³ych, ¿ó³tych i czarnych. A ponoÌ na Atlantydzie równie¿ ¿yli ludzie ró¿nych ras, przybyli z innych planet.

Aleuci

Aleuci to biali ludzie zamieszkuj¹ce Wyspy Aleuckie (obecnie ich wiêksza czêœÌ nale¿y do Alaski) od 7000 lat a¿ po czasy nowo¿ytne. Genetycznie podobni s¹ do Ajnów - europeidalnego ludu, który zamieszkiwa³ Wyspy Japoùskie od czasów neolitycznych a¿ do czasu, gdy zosta³ wyparty przez mongoloidalnych Japoùczyków.

ZarĂłwno Aleuci, jak i Ajnowie mieli podÂłuÂżne czaszki, Âżyli w ziemiankach. Mieli broĂą, narzĂŞdzia, zajmowali siĂŞ Âłowiectwem i mumifikowali zmarÂłych.

Aleuci stosowali system dziesiĂŞtny, liczyli do 100 000 i posÂługiwali siĂŞ 12-miesiĂŞcznym kalendarzem. Wytwarzali biaÂły pergamin, wytarzali narzĂŞdzia i przybory do poÂłowu ryb, wyplatali kosze i maty do spania z korzeni wysokich traw. Udomowiali gĂŞsi.

Mieli praktyczn¹ znajomoœÌ astronomii, ludzkiej i zwierzêcej anatomii, nastawiali proste z³amania i przeprowadzali operacje chirurgiczne.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:19:45 wysłane przez Dariusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2010, 13:13:59 »

Puma Punku

Puma Punku – Co jest tutaj tak niezwykÂłe?

OkoÂło 70km od stolicy Boliwii znajduje siĂŞ najwiĂŞkszy oÂśrodek kultury andyjskiej ,poÂłoÂżony w pobliÂżu jeziora Tititaca.Puma Punku ,ruiny z odlegÂłej przeszÂłoÂści zbudowane przez kulturĂŞ o wysokiej inteligencji.

Co jest tutaj tak niezwykÂłe? Konkretne znaleziska, dowody na budowle starsze niÂż siĂŞ przypuszcza. DokÂładnie obrobione monolity z wywierconymi rowkami i perfekcyjnie oszlifowane pÂłaszczyzny skalne.

JeÂśli siĂŞ weÂźmie pod uwagĂŞ, Âże te perfekcyjnie obrobione kamienie to Diorith i Antesith moÂżna siĂŞ domyÂśliĂŚ Âże do ich obrĂłbki musiano uÂżyĂŚ bardzo wysoko rozwiniĂŞtej techniki. Aby wykonaĂŚ tak dokÂładnÂą pracĂŞ musiano posÂługiwaĂŚ sie konkretnymi planami, szablonami oraz fachowymi umiejĂŞtnoÂściami potrzebnymi do tak dokÂładnej obrĂłbki.

Do tego dochodzi jeszcze problem transportu tych setki ton ciê¿kich bloków kamiennych. Jak¹ technik¹ musiano by siê pos³u¿yÌ dzisiaj aby te ogromne czêœci budowlane przemieœciÌ z jednego miejsca w inne. Wa¿n¹ rolê odgrywa³o napewno twardoœÌ materia³u i ca³oœci konstrukcji, mog¹cej wytrzymaÌ nie jedno trzêsienie ziemi. Dzisiaj znajdujemy w tym miejscu tylko haos, a ca³a metropolia le¿y w gruzach. Jaka katastrofa jest za to odpowiedzialna?

Wiele tych wielkich kamiennych blokĂłw leÂży dzisiaj w bÂłocie. Trudno sobie wyobraziĂŚ Âże Tiahuanaco poÂłoÂżone na wysokoÂści prawie 4000 m zostalo zaatakowane przez megatsunami ktĂłremu nie oparÂła siĂŞ nawet tak dobrze rozwiniĂŞta cywilizacja.
Przy tak wielu faktach i informacjach jest dla nas Puma Punku wielkÂą niewiadomÂą. Na pewno moÂżna by byÂło przeprowadziĂŚ wykopaliska na caÂłej tej powierzchni(mowa o okoÂło 450 000 metrach kw.) i sprĂłbowaĂŚ zrekonstruowaĂŚ plany caÂłej tej uwczesnej budowli. MoÂże odkryto by pod warstwÂą bÂłota czĂŞÂści starej technologi. Czy daÂło by nam to odpowiedzi na nasze pytania, co do powstania i przeznaczenia tej budowli, czy teÂż przyniosÂło wiĂŞcej pytaĂą i niejasnoÂści?

Tak wielki projekt byÂłby napewno pomocny w odpowiedzi, dlaczego tak wysoko rozwiniĂŞta cywilizacja z jej technicznymi moÂżliwoÂściami nie przetrwaÂła do czasĂłw obecnych. Czy taki projekt jest realistyczny do zrealizowania? Jestem ciekawa co myÂślicie na ten temat?

Do nastĂŞpnego tygodnia z nowym ciekawym tematem.

Iwona Laue
http://www.laue-verlagshaus.com/polnisch/?p=25

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 15:20:04 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Torton
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2010, 10:53:12 »

Olmekowie byli prekursorami ludów ¿yj¹cych na pó³wyspie Jukatan
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olmekowie
east
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2010, 20:25:53 »

Lucyna napisaÂła:
"Ale powróÌmy do ko³a. Wiedza tak ogromna musia³a wejœÌ w posiadanie staro¿ytnych inian z zewn¹trz (tutaj mo¿emy sie domysleÌ z k¹d...). Có¿ za cywilizacja przekazuje ogromna wiedzê ludziom pomijaj¹c tak wa¿n¹ rzecz jak ko³o?! "

Wyczyta³em kiedyœ fajn¹ myœl z której wynika³o, ¿e chyba jednym z najwiêkszych b³êdów jakich siê cz³owiek dopuœci³ by³o wynalezienie ko³a.
Ja siĂŞ zastanawiam jak Âślepym byÂłoby trzeba byĂŚ, Âżeby nie zauwaÂżyĂŚ , Âże w przyrodzie wystĂŞpujÂą koÂła, okrĂŞgi, owale, Âże drzewa majÂą obwĂłd, a kamieĂą wrzucony do wody generuje na powierzchni OKRÊGI  ?
Przecie¿ nawet barbarzyùskie ludy z pó³nocy Europy, nie znaj¹ce astronomii, ani technik obróbki kamienia tak zaawansowanych ,jak ludy mezoameryki , u¿ywa³y OKR¥G£YCH bali drewnianych do transportu, budowano wiatraki, m³yny, ¿arna.. w dodatku pierwsza rzecz, jak¹ siê uczy dziecko rysowaÌ to jest kó³ko. I tak jest zawsze i wszêdzie.
DoœÌ zauwa¿yÌ, nawet na zdjêciach dokumentuj¹cych olemeckie budowle, ¿e w kamieniu wiercono OKR¥G£E OTWORY, wiêc jak¿eby nie znano ko³a ?
Widocznie, tak jak pisze Lucyna, w Ameryce znano o wiele bardziej zaawansowane technologie, inne niÂż te oparte na mechanizmie koÂła. KoÂło byÂło po prostu maÂło przydatne i mogÂło sÂłuÂżyĂŚ co najwyÂżej  w zabawkach dla dzieci. MrugniĂŞcie
bond
Gość
« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2010, 09:09:10 »

http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2170

24 lipca 2009 zostaÂła wykonana zdumiewajÂąca fotografia. Jeden z meksykaĂąskich turystĂłw odwiedziÂł sÂłynnÂą piramidĂŞ KukulkĂĄna w ChichĂŠn ItzĂĄ w Meksyku. UstawiÂł statyw i zacz¹³ wykonywaĂŚ zdjĂŞcia. Po powrocie do domu nagle – jak mĂłwiÂł – o maÂło nie spadÂł z krzesÂła na ziemiĂŞ. Oto z piramidy wystrzeliÂł w niebo jasny snop ÂświatÂła lub jakieÂś energii.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #11 : Sierpień 10, 2010, 09:28:31 »

http://www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2170

24 lipca 2009 zostaÂła wykonana zdumiewajÂąca fotografia. Jeden z meksykaĂąskich turystĂłw odwiedziÂł sÂłynnÂą piramidĂŞ KukulkĂĄna w ChichĂŠn ItzĂĄ w Meksyku. UstawiÂł statyw i zacz¹³ wykonywaĂŚ zdjĂŞcia. Po powrocie do domu nagle – jak mĂłwiÂł – o maÂło nie spadÂł z krzesÂła na ziemiĂŞ. Oto z piramidy wystrzeliÂł w niebo jasny snop ÂświatÂła lub jakieÂś energii.
ByÂło na tym forum zamieszczone zdjĂŞcie UÂśmiech niesamowite Chichot

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Torton
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 10, 2010, 10:30:51 »

No tak nautilus ostatnimi czasy staÂł siĂŞ tak wiarygodnÂą stronÂą, Âże to aÂż boli. Moim zdaniem to Photoshop.
Szmer
Gość
« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2010, 10:56:27 »

Torton, to nie nautilus dokonywaÂł analizy, o czym zresztÂą jest napisane w tym artykule.
Jak zwykle nie czytasz a siĂŞ wypowiadasz.

Moim zdaniem to Photoshop.

Moim zdaniem to wiesz... jestem wszechmogÂący... daj mi dowĂłd na te "twoje zdanie" to pogadamy.
Torton
Gość
« Odpowiedz #14 : Sierpień 10, 2010, 11:00:40 »

CzytaÂłem i wiem Âże to nie nautilus lecz oni zamieÂścili artykuÂł...
Jak zwykle gadasz a nie wiesz co. Bo uwaÂżam Âże jest to nie moÂżliwe? WiĂŞc wyjaÂśnij mi jak jest moÂżliwe to ÂświateÂłko wystrzeliwujÂące z piramidy? SÂłucham?

No chyba ¿e ktoœ tam wsadzi³ jak¹œ lampê i sobie œwieci³. Najbardziej prawdopodobny scenariusz Jêzyk
Szmer
Gość
« Odpowiedz #15 : Sierpień 10, 2010, 11:12:44 »

Temat ten powstaÂł aby sytuacjĂŞ przedstawiĂŚ i omĂłwiĂŚ - co to jest i jak to jest moÂżliwe. Wiemy na razie Âże ÂświateÂłko, ktĂłre siĂŞ pojawiÂło, jest faktem (dla mnie nigdy w 100% ale jednak...). Ja nie wiem co to jest ale bardzo chetnie o tym podyskutujĂŞ. JeÂśli natomiast uwaÂżasz to za niemoÂżliwe - przedstaw mi dowĂłd na to Âże jest to niemoÂżliwe.
JeÂśli dowodĂłw nie masz... nie nabijaj proszĂŞ postĂłw MrugniĂŞcie
Torton
Gość
« Odpowiedz #16 : Sierpień 10, 2010, 11:24:52 »

Uciekasz od odpowiedzi. MrugniĂŞcie
To Ty mi przedstaw Âże to ÂświateÂłko jest moÂżliwe lub ktokolwiek inny. Tak po za tematem stajesz siĂŞ zabawny MrugniĂŞcie
Samo z siebie nie wyskoczyÂło. Albo ktoÂś naÂłoÂżyÂł obraz lub coÂś podobnego zrobiÂłem sam. OczywiÂście sprawny grafik jest wstanie zdziaÂłaĂŚ cuda z fotografiÂą. Dzisiaj mamy takÂą technologie, Âże wiele rzeczy jest moÂżliwych.

Oto moja piramidka:
http://img826.imageshack.us/img826/9356/mxchichen01.jpg
Nie znam siĂŞ na robieniu takiego czegoÂś.
Szmer
Gość
« Odpowiedz #17 : Sierpień 10, 2010, 11:34:44 »

Ja pierwszy poprosiÂłem Cie o dowody MrugniĂŞcie TakÂże nie odwracaj kota ogonem (przepraszam Kocie Chichot)
Ja przychylam siĂŞ, jak zresztÂą moÂżna wywnioskowaĂŚ z moich wypowiedzi do artykuÂłu zamieszczonego na Nautilusie. Dowody tam zamieszczone przemawiajÂą do mnie, aczkolwiek, jak juÂż wczeÂśniej napisaÂłem - 100% pewnoÂści nie mam. Zamierzam wiĂŞc teÂż zabraĂŚ siĂŞ za analizĂŞ zdjĂŞcia (od razu po tym jak skoĂączĂŞ analizĂŞ dla chanell Chichot).
Musisz teÂż Âże poza moÂżliwoÂściami sprytnego podrobienia obrazu, istniejÂą rĂłwnieÂż sprytne metody wykrywania tego MrugniĂŞcie
Torton
Gość
« Odpowiedz #18 : Sierpień 10, 2010, 11:53:50 »

No có¿ Ciebie przekonuj¹, mnie nie. Zobaczymy. Chêtnie zobaczê Twoj¹ analizê.
A i jak uwaÂżasz Âże nabijam posty to tam masz taki maÂły przycisk "zgÂłoÂś do moderacji" wiĂŞc na co czekasz?
Szmer
Gość
« Odpowiedz #19 : Sierpień 10, 2010, 12:11:14 »

Nie powiedziaÂłem Âże udostĂŞpniĂŞ wyniki analizy, analiza jest mi potrzebna, ew. podzielĂŞ siĂŞ wybiĂłrczo z kilkoma osobami na tym forum. To jest kawaÂł roboty do wykonania, nie licz na to Âże bĂŞdĂŞ siĂŞ tym dzieliÂł na lewo i prawo charytatywnie MrugniĂŞcie

Poza tym, analizĂŞ masz juÂż dostĂŞpnÂą na stronie nautilus. ten obraz jest dla mnie najwaÂżniejszy:
http://a.imageshack.us/img440/5836/piramidaipromien10.jpg

Nie licz na to ¿e w wyniku analizy doznasz jakiegoœ objawienia czy coœ (nie wiem czego siê po wyniku analizy spodziewasz Du¿y uœmiech) Co najwy¿ej otrzymasz mozaikê, na której bêdziesz mia³ dostêpnych kilkaset tysiêcy pikseli, na wynik analizy bêdzie mia³a wp³yw umiejêtnoœÌ "czytania tych pikseli" np. na kraùcach obiektu, który badamy Mrugniêcie
Mo¿esz równie¿ otrzymaÌ to samo zdjêcie ale z pozak³adanymi ró¿nego rodzaju filtrami, na których mo¿na ewentualnie wykryÌ jakiekolwiek manipulacje dokonywane na zdjêciu. Co z tego ¿e ja tam zamieszczê strza³kê i np. wska¿e Ci miejsca, które mówi¹ o autentycznoœci obrazu, skoro dla Ciebie bêdzie to i tak tylko moje zdanie? hê? Mrugniêcie
Torton
Gość
« Odpowiedz #20 : Sierpień 10, 2010, 12:21:24 »

Czyli jakby siĂŞ tak zastanowiĂŚ to analiza tylko dla wybranych(tzn. Twoich fanĂłw)
Czyli nie potrafisz w Âżaden sposĂłb udowodniĂŚ Âże to zdjĂŞcie jest prawdziwe? W czym problem aby analizĂŞ umieÂściĂŚ tutaj? Hmm?

Po za tym pokazaÂłeÂś mi coÂś co nie jest, Twoim wytworem analitycznym a jedynie zaczerpniĂŞte jest strony. Sprytna ucieczka.
Szmer
Gość
« Odpowiedz #21 : Sierpień 10, 2010, 12:30:45 »

Logicznie rzecz biorÂąc, mogĂŞ zamieÂściĂŚ tutaj wyniki swoich analiz. Nie atakuj mnie proszĂŞ "fanami" bo nie o to mi chodziÂło MrugniĂŞcie
RozesÂłaÂłbym analizĂŞ osobom, ktĂłre takich analiz potrafiÂą dokonaĂŚ lub majÂą do mnie zaufanie.

Problemem jest to ¿e nie wiesz na czym w ogóle polega taka analiza. To nie jest ¿adna ucieczka, masz materia³, który daje ci mo¿liwoœÌ przeprowadzenia takiej analizy. Tylko pytanie czy umiesz coœ z tego rozczytaÌ? Mrugniêcie
Ja Ci zapewne wstawiĂŞ bardzo podobne zdjĂŞcie, jasne napiszĂŞ jakie elementy ÂświadczÂą o prawdziwoÂści takiego zdjĂŞcia ale czy to do Ciebie przemĂłwi? Ty analizy nie dokonasz i jedynie bĂŞdziesz mĂłgÂł operowaĂŚ na moich wnioskach. RĂłwnie dobrze mogĂŞ zamieÂściĂŚ zdjĂŞcie z jakimÂś filtrem, z ktĂłrego wynikaĂŚ bĂŞdzie Âże zdjĂŞcie jest podrobione a napiszĂŞ Âże jest prawdziwe MrugniĂŞcie

dlatego nie jestem zwolennikiem tego typu analiz na forum. Jeœli ktoœ chce mieÌ pewnoœÌ musi sobie to sprawdziÌ we w³asnym zakresie. To nie jest ¿adna z³oœliwoœÌ z mojej strony ¿e nie chcê tego udostêpniaÌ czy coœ.
Po prostu inaczej siĂŞ nie da ;(
Torton
Gość
« Odpowiedz #22 : Sierpień 10, 2010, 12:56:07 »

Dobrze. WróÌmy do tematu. U¿y³em programu PhotoScape aby uzyskaÌ negatyw.

ZwróÌ uwagê to na powiêkszenie, tzn. na zdjêcie po prawej. W tle widzimy piorun? Dobrze myœlê? Wygl¹da normalnie. Spójrz na ten snop œwiat³a w efekcie negatywu. Wygl¹da jakby by³ wypuk³y i linie koùcowe boczne tego promienia te¿ zastanawiaj¹. Nie znam siê na tym ale Czy to jest efekt powiêkszenia? Czy czegoœ wiêcej? Mo¿e jesteœ wstanie udzieliÌ mi odpowiedzi?
Szmer
Gość
« Odpowiedz #23 : Sierpień 10, 2010, 13:07:57 »

Piorun równie¿ jest wypuk³y, to efekt jednego z filtrów na³o¿onych na obraz. Mo¿na dziêki temu stworzyÌ mapê œwiat³a na obrazie. £atwo wtedy o sprawdzenie czy œwiat³o w ka¿dym miejscu na obrazie zachowuje siê tak samo czy mo¿e gdzieœ odbiega od normy i jest efektem albo manipulacji albo dodatkowego Ÿród³a œwiat³a. Oczywiœcie nie na ka¿dym zdjêciu tego typu filtr jest efektywny. Ja czêsto stosuje przedstawienie œwiat³a w sposób mapy termicznej. Ka¿de natê¿enie œwiat³a przedstawia mi jako inny kolor. Wtedy mogê na przyk³ad w bardzo ³atwy sposób okreœliÌ obiekt znajduje siê faktycznie tam gdzie mi siê wydaje. Jest to te¿ dobry sposób na eliminacjê zdjêÌ gdzie ktoœ próbuje nam wmówiÌ ¿e sfotografowa³ ufo na niebie. Czêsto siê jednak okazuje ¿e ten obiekt wcale nie by³ wysoko na niebie tylko np. by³a to pszczó³ka, która akurat przelatywa³a nam przed obiektywem Mrugniêcie
marman1983
Gość
« Odpowiedz #24 : Sierpień 11, 2010, 17:09:44 »

pfff... Ale sie produkujecie nad zwykla winda   MrugniĂŞcie
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: