Jakie są wasze doświadczenia z tą "ekologiczną" żywnością?
Bo, że rynek się rozwija nie ulega najmniejszej wątpliwości.
Czego przyczyną jest tak duży rozwój tej branży?
I czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest ekologiczna?
Piątek 28.10.2011, 14:00Polacy chcą być "eko". Wielki boomstock.xchng
Na tym można dużo zarobić.Na naturalne artykuły spożywcze wydamy w tym roku około 500 mln zł, a w ciągu kilku lat wartość rynku wzrośnie do 1 mld zł - pisze "Rzeczpospolita".
W naszym kraju
przybywa więc firm i gospodarstw produkujących ekologiczną żywność. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych produkcją ekologicznej żywności w Polsce zajmują się już 324 firmy.
Firm ekologicznych przybywa, ponieważ widzą, że przetwórnie, które przed nimi weszły na ten rynek, świetnie sobie na nim radzą - uważa Robert Saluda z Mleczarni EkoŁukta.
Jak pisze dziennik w tym roku
sprzedaż ekologicznej żywności powinna się zwiększyć o 15 – 20 proc.Według firmy badawczej Euromonitor tylko na przetworzoną i zapakowaną ekożywność przeznaczymy w tym roku około 250 mln zł, natomiast do 2015 r. nasze wydatki na nią
zwiększą się do ponad 300 mln zł.TO NAJBARDZIEJ NIEEKOLOGICZNE MIĘSO ŚWIATA>>Polski rynek będzie się rozwijał, ponieważ wciąż daleko mu do europejskiej czołówki – twierdzi Liliana Lehrer-Rychel ze stowarzyszenia Polska Ekologia.
Najwięcej na ekożywność wydają Niemcy. W tym roku przeznaczą na nią ponad 1,9 mld euro. Kolejne miejsca zajmują Francja, Wielka Brytania, Włochy i Dania.
TM
"Rzeczpospolita": Polski boom na ekożywnośćhttp://www.sfora.biz/Polacy-chca-byc-eko-Wielki-boom-a37244