Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 29, 2025, 08:47:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SAMOTNO¦Æ - stan urojony?  (Przeczytany 18533 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #25 : Grudzień 01, 2012, 23:21:44 »

Dodam do tego co raczyÂła napisaĂŚ oÂświecona i szacowna ptak, Âże ciaÂło fizyczne, ktĂłre ma CzÂłowiek teÂż jest doskonaÂłe i to tym razem nie moim skromnym zdaniem tylko uczonych matematykĂłw DuÂży uÂśmiech
Ano twierdz¹ oni, ¿e kula jest doskona³¹ figur¹ geometryczn¹ Cool Z politowaniem
Zapewniam Ciê przebiœnieg, ¿e ¿aden - nawet œrednio rozgarniêty - matematyk nie oœmieli siê twierdziÌ, ¿e... kula jest doskona³¹ figur¹ geometryczn¹... :]

to tak w kwestii formalnej
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #26 : Grudzień 02, 2012, 06:32:37 »

DziĂŞki za kwestiĂŞ formalnÂą szacowny artequDuÂży uÂśmiech
ZadzwoniÂłem do mojej nauczycielki z podstawĂłwki i wytÂłumaczyÂła mi ze jak przestrzenna to nie figura tylko bryÂła
W ka¿dym razie je dziêkuje Ci za merytorycznoœÌ Du¿y uœmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2012, 11:35:48 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #27 : Grudzień 02, 2012, 14:03:16 »

By byÂło jeszcze bardziej merytorycznie.  MrugniĂŞcie
Doskona³oœÌ (czegokolwiek), to wiernoœÌ z wzorcem.
Ot, i tyle w sprawie kuli.  Chichot

Co zaÂś tyczy czÂłowieka, to odszedÂł on nieco od swojego wzorca. I to pewnie za sprawÂą wolnej woli.
Ale i za sprawÂą tejÂże woli, moÂże powrĂłciĂŚ na utracone pozycje.  MrugniĂŞcie

Mo¿e st¹d bierze siê samotnoœÌ? Z tego odejœcia?

To pa  DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #28 : Grudzień 02, 2012, 18:28:54 »

Kula jest szczególn¹ bry³¹, jej piêkno polega na tym, ze przy minimalnej powierzchni zawiera maksymaln¹ objêtoœÌ, no i to niedopowiedzenie - ta niewymiernoœÌ: liczba pi...
east
Gość
« Odpowiedz #29 : Grudzień 02, 2012, 18:37:59 »

Nasze odrĂŞbne JA wyznaczajÂą punkt, z ktĂłrego dokonujemy obserwacji oraz penetracji Âświata wewnĂŞtrznego takÂże zewnĂŞtrznego. To nasze JA, poprzez inwigilacjĂŞ siebie i nieskoĂączone wybory z uÂżyciem wolnej woli o swoim dalszym losie.

W³aœnie dlatego , ¿e JA coœ wyznacza, jakieœ punkty, których wyznaczenie nie ma sensu , a potem staje w tym punkcie filtruj¹c poprzez siebie ca³¹ rzeczywistoœÌ prowadzi do poczucia osamotnienia w ¿yciu. I tu nie chodzi o to, ¿eby udowadniaÌ wszystkim, ¿e ma siê t³um znajomych bo wœród nich równie¿ mo¿na poczuÌ siê bardzo samotnie.

To JA wybiera samotnoœÌ zmuszaj¹c istnienie do przyjêcia jednego , okreœlonego, "swojego" losu. I jest to los samotnej drogi, bo nikt inny nim nie kroczy z samej definicji.

Wydaje siĂŞ, Âże na koĂącu drogi czeka nas ostateczny wybĂłr. PozostaĂŚ odrĂŞbnoÂściÂą, czy zrezygnowaĂŚ z niej
na rzecz Jedni.
Pytanie, czy wĂłwczas poczucie samotnoÂści zniknie, czy zostanie zintensyfikowane?

Nie sÂądzĂŞ , Âże cokolwiek zniknie kiedy wci¹¿ to JA bĂŞdzie dokonywaÂło wyborĂłw. Jak bowiem JA moÂże zrezygnowaĂŚ z choĂŚby kawaÂłka siebie ? To czy tamto JEMU  nie bĂŞdzie pasowaÂło zawsze i zawsze bĂŞdzie usiÂłowaÂło modyfikowaĂŚ sprawy na swojÂą mod³ê.

Jedynie puszczenie siebie , puszczenie przywiÂązaĂą moÂże otworzyĂŚ na JedniĂŞ , a pomocne w tym jest rozpoznanie czym/kim nie jesteÂś ... i czy w ogĂłle jesteÂś ?
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: