Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 29, 2025, 23:24:20

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pra-Rodzina- czyli poszukiwanie ich korzeni oraz Ich karmy ktĂłre przechodzili.  (Przeczytany 4337 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
komandos040
Gość
« : Grudzień 19, 2012, 14:41:06 »

Witam serdecznie w te "ostatki starego Âświata". UÂśmiech
NawiÂązujÂąc do tematu, mam zamiar przedstawiĂŚ problematykĂŞ genealogii jako spuÂścizny "rodowej" ale i takÂże wszelkiej informacji o
naszej dawnej rodzinie. UÂśmiech
Bo dokopujÂąc siĂŞ wielu ciekawostek pochodzenia Rodu, heraldyki -herbarzy, moÂżna siĂŞ dowiedzieĂŚ, jak siĂŞ ÂżyÂło naszym przodkom.
OsobiÂście jestem badaczem i genealogiem.
ZdecydowaÂłem siĂŞ na poszukiwania korzeni moich od 1x pra aÂż do 6-7 razy- generacji.
Wraz z dokumentami posiadam rĂłwnieÂż zdjĂŞcia rodzinne.
Co ciekawe, nie wiedzia³em, ¿e moja rodzina jest tak rozleg³a i ma takie korzenie i powi¹zania z ró¿nymi historycznymi postaciami.
Ale to moÂżecie, lub macie i Wy drodzy Bracia i Siostry podobne sytuacje.
ZakÂładam ten wÂątek, by siĂŞ podzieliĂŚ z Wami archiwalnymi zdjĂŞciami, jak i teÂż dokumentacjÂą -metrykami oryginalnymi oraz przetÂłumaczeniami rĂłwnieÂż.
Obecnie mam juÂż ich 51 sztuk, wraz ze ponad setkÂą zdjĂŞĂŚ i dokumentami, o ktĂłrych tak do tej pory nie wiedziaÂłem.

Powiem tylko, Âże poprzez poszukiwania, odnalazÂłem w Stanach ÂżyjÂącÂą kiedyÂś w Chicago rodzinĂŞ, a obecnie mieszkajÂą w Kalifornii. UÂśmiech

Pozdrawiam ÂświÂątecznie.
Leszek
Ps.
Zapraszam rĂłwnieÂż do pokazania Waszych linii rodzinnych i drzewek.
Moje siĂŞ potĂŞÂżnie rozrosÂło. UÂśmiech

A tak przy okazji. UÂśmiech
Co to byÂła za jednostka SS Prinz Oskar ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2012, 15:03:33 wysłane przez komandos040 » Zapisane
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2012, 16:41:49 »

Proponuje odpiĂŞcia DuÂży uÂśmiech
Jak ktos nie chce sam to niech uderza na adres ktĂłry podaÂłem w dziale kursy... UÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2012, 16:46:53 »

ja mam rodzinne korzenie z NiderlandĂłw,-
ale b.mnie to interesowaÂło przed Schengen MrugniĂŞcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
komandos040
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2012, 16:52:44 »

Siostra rodzona mojego pradziadka wysz³a za m¹¿ za Józefa Pu³askiego z linii Pu³askich, czyli bratanka brata gen. Kazimierza Pu³askiego, który poleg³ pod Savannah.
Obecnie mam kontakt mailowy z kuzynkÂą z tamtej linii WioletÂą RutkowskÂą z Lublina, a to dlatego, Âże Marianny PuÂławskiej najmÂłodsze dziecko
I ojciec najm³odszego Ich dziecka czyli Ludwiki pm. Rutkowska. Dalej Ludwika by³a kontynuatork¹ w Ich rodzie i jednoczeœnie wi¹za³a do dziœ z Pu³awskimi nasze pokrewieùstwo. Obecnie le¿y na cmentarzu w ¯ó³kiewce, razem obok rodu Pu³askich Jej dziadków i starszych generacji.
Siostra zaÂś mego pradziadka leÂży do dziÂś na starym cmebntarzu w Gorzkowie jako Marianna PuÂławska. PrzechodziÂłem obok Jej grobu, nie wiedzÂąc Âże to moja krewna.
Marianna zmar³a w pó³ godziny po narodzeniu siê Ludwiki.
Odkopuj¹c powi¹zania w aktach-orygina³ach, dowiedzia³em siê, ¿e idzie jeszcze piêÌ lini wi¹¿¹cych w drzewku z Pu³askimi vel Pu³awskimi.
Dodam tu ciekawostkĂŞ, Âże do tej pory spadek po gen. Kazimierzu PuÂłaskim nadal istnieje. I jest do odebrania.  DuÂży uÂśmiech
Ale zapytaÂłem teÂż was o SS Prinz Oskar'a.
Czekam na odpowiedzi i ciekawostki, po ktĂłrych sam Wam coÂś przedstawiĂŞ. UÂśmiech

Odnoœnie karmy rodzinnej, podejrzewam dwa aspekty, jeden to umieralnoœÌ dzieci w czasie porodu, lub po porodzie-Marianna, i równie¿ bezp³odnoœÌ.
Siostra 2 x pradziadka Agnieszka z Jaworskich, mia³a 24 lata jak zmar³a w 1853 roku, a urodzi³a siê w 1830. Co by³o przyczyn¹, trudno stwierdziÌ, jest sporo takich zagadek. Wszystko to wyczyta³em z akt albo œlubów b¹dŸ tak¿e a mo¿e i najwiêcej z akt -orygina³ów oczywiœcie urodzeù.
A pisze tam bardzo duÂżo.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2012, 17:07:02 wysłane przez komandos040 » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: