Siostra rodzona mojego pradziadka wysz³a za m¹¿ za Józefa Pu³askiego z linii Pu³askich, czyli bratanka brata gen. Kazimierza Pu³askiego, który poleg³ pod Savannah.
Obecnie mam kontakt mailowy z kuzynkÂą z tamtej linii WioletÂą RutkowskÂą z Lublina, a to dlatego, Âże Marianny PuÂławskiej najmÂłodsze dziecko
I ojciec najm³odszego Ich dziecka czyli Ludwiki pm. Rutkowska. Dalej Ludwika by³a kontynuatork¹ w Ich rodzie i jednoczeœnie wi¹za³a do dziœ z Pu³awskimi nasze pokrewieùstwo. Obecnie le¿y na cmentarzu w ¯ó³kiewce, razem obok rodu Pu³askich Jej dziadków i starszych generacji.
Siostra zaÂś mego pradziadka leÂży do dziÂś na starym cmebntarzu w Gorzkowie jako Marianna PuÂławska. PrzechodziÂłem obok Jej grobu, nie wiedzÂąc Âże to moja krewna.
Marianna zmar³a w pó³ godziny po narodzeniu siê Ludwiki.
Odkopuj¹c powi¹zania w aktach-orygina³ach, dowiedzia³em siê, ¿e idzie jeszcze piêÌ lini wi¹¿¹cych w drzewku z Pu³askimi vel Pu³awskimi.
Dodam tu ciekawostkĂŞ, Âże do tej pory spadek po gen. Kazimierzu PuÂłaskim nadal istnieje. I jest do odebrania.

Ale zapytaÂłem teÂż was o SS Prinz Oskar'a.
Czekam na odpowiedzi i ciekawostki, po ktĂłrych sam Wam coÂś przedstawiĂŞ.

Odnoœnie karmy rodzinnej, podejrzewam dwa aspekty, jeden to umieralnoœÌ dzieci w czasie porodu, lub po porodzie-Marianna, i równie¿ bezp³odnoœÌ.
Siostra 2 x pradziadka Agnieszka z Jaworskich, mia³a 24 lata jak zmar³a w 1853 roku, a urodzi³a siê w 1830. Co by³o przyczyn¹, trudno stwierdziÌ, jest sporo takich zagadek. Wszystko to wyczyta³em z akt albo œlubów b¹dŸ tak¿e a mo¿e i najwiêcej z akt -orygina³ów oczywiœcie urodzeù.
A pisze tam bardzo duÂżo.