|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #76 : Luty 27, 2009, 21:03:57 » |
|
Zobaczcie, jaki nowy obiekt siĂŞ nam pokazuje.
Fajne zdjĂŞcie, ale ktĂłry to ten nowy obiekt?
|
|
|
|
|
|
|
t0m3k12
Gość
|
 |
« Odpowiedz #77 : Luty 27, 2009, 21:13:22 » |
|
Po pierwsze, jak juz to to gwiazda, bo to jest jasne...
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #78 : Luty 27, 2009, 21:26:24 » |
|
Umieramy z ciekawoÂści,ktĂłry to obiekt?
|
|
|
|
|
|
|
t0m3k12
Gość
|
 |
« Odpowiedz #79 : Luty 27, 2009, 21:37:40 » |
|
Kocie no przeciez wiesz jaki to obiekt. To obiekt X 
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #80 : Luty 27, 2009, 21:42:08 » |
|
Wiem jaki ala nie wiem,ktĂłry to na tej mapie nieba.Gdzie on jest kurdelebele?
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #81 : Luty 27, 2009, 21:55:22 » |
|
śmiać mi się chce jak czytam, co piszecie - obiekt jest WIELKI JAK SŁOŃ, a wy pytacie "który to na tej mapie?"  jakby ktoś wam krowę postawił przed oczami to też patrzylibyście dookoła i pytali "gdzie ona jest?"  Napisałem dokładnie co trzeba zrobić, aby zobaczyć - po prostu to przeczytajcie i postępujcie wg instrukcji. Na razie jedynie t0m3k12 zrozumiał o co chodzi...  A ja nie przejmując się tym dziwnym zjawiskiem chwilowego "zaćmienia"  w głowach forumowiczów dodaję w załączniku widok tego samego fragmentu nieba z NASA WWTelescope. Najpierw zwyczajny, a później w podczerwieni. Można zauważyć tą samą prawidłowość, co na Google Sky - w widoku optycznym niby nic nie ma, ale po przełączeniu na podczerwień... [za³¹cznik starszy niÂż 30 dni - usuniĂŞty przez administratora]
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 22:00:00 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #82 : Luty 27, 2009, 22:03:46 » |
|
Czyli to kobylaste coĂŚ na Âśrodku ekranu to nasz obiekt.Ja szukaÂłem w prawym gĂłrnym rogu.
|
|
|
|
|
|
|
Khan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #83 : Luty 27, 2009, 22:14:32 » |
|
ta obiekt jest w gwiazdozbiorze lwa, wiec nie ta a mialo byc w gwiazdozbiorze oriona.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #84 : Luty 27, 2009, 22:21:35 » |
|
W orionie i owszem ale nieco pó¿niej.Teraz lew.
|
|
|
|
|
|
|
trĂłjkÂąt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #85 : Luty 27, 2009, 22:23:39 » |
|
Przecież to kawał drogi od Oriona :-) No i skąd niby promieniowanie podczerwone?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 22:44:24 wysłane przez trĂłjkÂąt »
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #86 : Luty 27, 2009, 22:27:18 » |
|
Czerwiec,lipiec,jak pisaÂł Tajpan bĂŞdzie w Orionie.
|
|
|
|
|
|
|
trĂłjkÂąt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #87 : Luty 27, 2009, 22:35:52 » |
|
Czyli w taki tempie to w grudniu już chyba w Orionie nie będzie... No ale skąd promieniowanie podczerwone? Ja tam żadnego dużego obiektu nie widzę, bo inaczej zasłaniałby gwiazdy w tle a tak się nie dzieje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 22:44:43 wysłane przez trĂłjkÂąt »
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #88 : Luty 27, 2009, 22:41:58 » |
|
A skÂąd masz wiedzĂŞ,Âże tam jest promieniowanie mikrofalowe?
|
|
|
|
|
|
|
trĂłjkÂąt
Gość
|
 |
« Odpowiedz #89 : Luty 27, 2009, 22:45:07 » |
|
Tfu, promieniowanie podczerwone miaÂło byĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #90 : Luty 27, 2009, 22:50:34 » |
|
Aleœ splun¹³ nie¿le!! Nie znam siê na tym ale tu akurat lepiej jest widaÌ obiekt w podczerwieni.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #91 : Luty 27, 2009, 23:09:46 » |
|
Dobrze, Âże w naszym US sÂą jeszcze planety widzialne w standardowym spektrum a nie wyÂłacznie w podczerwieni...
|
|
|
|
|
|
|
Tajpan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #92 : Luty 28, 2009, 00:52:00 » |
|
Witam  na chwile was zostawiÌ  wiêc tak, brakuje tu jednego zdjêcia które przedstawia ³adn¹ okr¹g³¹ br¹zow¹ kulkê która wygl¹da dok³adnie jak planeta(X) (szkoda ¿e go nie ma), a co do pytania dlaczego planeta X œwieci œwiat³em pod-czerwonym, to proste. Wszystkie przedmioty mocno rozgrzane œwiec¹(jak rozgrzana stal) a ka¿de œwiat³o zawiera dok³adn¹ informacjê o tym co to promieniowanie wys³a³o i tak np. Gwiazdy maj¹ swoje widmo, podobne do widma atomu wodoru, bo gwiazdy sk³adaj¹ siê g³ównie z wodoru. Planety nie wydzielaj¹ ¿adnego œwiat³a z zakresu œwiat³a widzialnego, bo nie zachodz¹ na nich takie reakcje jak na gwiazdach, lecz planety mog¹ œwieciÌ(œwiat³em odbitym), a spowodowane to jest brakiem atmosfery co powoduje ¿e taka planeta jest bezpoœrednio nara¿ona na czynniki kosmiczne takie jak (w tym przypadku) bliskoœÌ od s³oùca (wiatry s³oneczne)(promieniowanie) wystarczy by roz¿arzyÌ planetê, a du¿a temperatura powoduje wydzielanie promieniowania pod-czerwonego(wszystko co jest ciep³e wydziela promieniowanie pod-czerwone) dodatkowo bior¹c pod uwagê ¿e planeta X niedawno wlecia³a do US to na pewno wiele razy zderza³a siê z planetoidami a takie zderzenia wydzielaj¹ potê¿n¹ energiê. a co do w¹tpliwoœci na temat trajektorii planety X to musicie pamiêtaÌ ze wszechœwiad (czysto fizycznie jest 4-wymiarowy(podr¹cznik do fizyki dla gimnazjum)) wiêc trochê wyobraŸni albo proszê sobie zrobiÌ model, bo wyjaœniania ca³ej teori to by by³o bardo du¿o. Pozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 00:53:29 wysłane przez Tajpan »
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #93 : Luty 28, 2009, 00:59:55 » |
|
Jak na planetĂŞ to trochĂŞ kanciasta.
|
|
|
|
|
|
|
Krons
Gość
|
 |
« Odpowiedz #94 : Luty 28, 2009, 10:02:08 » |
|
Sadzi³em,¿e ten "kamyczek" bêdzie czerwony.Jak to wie wiêkszoœÌ ludzi zobaczy to powie: CHWALMY PANA 
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 10:02:57 wysłane przez Krons »
|
|
|
|
|
|
Tajpan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #96 : Luty 28, 2009, 11:37:22 » |
|
Kamyczek bĂŞdzie czerwony, A tego Âładnego zdjĂŞcia z brÂązowÂą kulÂą to ciÂągle nie ma??
|
|
|
|
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #97 : Luty 28, 2009, 11:47:25 » |
|
I ktoœ jeszcze myœli, ¿e to jest planeta? Gdyby to by³a planeta, to by³aby widoczna w spektrum œwiat³a widzialnego. To jest raczej jakaœ ma³a gwiazda albo co bardziej prawdopodobne pseudo gwiazda (br¹zowy karze³). Br¹zowe kar³y s¹ bardzo dobrze widoczne w paœmie IR. ¯eby nie by³o niedomówieù. Nie liczcie na to, ¿e wokó³ br¹zowego kar³a mog³y siê rozwin¹Ì planety, nie mówi¹c ju¿ o ¿yciu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 11:49:05 wysłane przez Hans Olo »
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #98 : Luty 28, 2009, 11:49:26 » |
|
Kamyczek będzie czerwony, A tego ładnego zdjęcia z brązową kulą to ciągle nie ma?? Nie i raczej go nie dam, bo to zdjęcie bardzo słabej jakości przez zbyt duże oddalenie obiektu - było też robione na dużym zoomie cyfrowym. Z tego powodu nie ma ono większej wartości. Tysiące obiektów może tak samo wyglądać. Trzeba poczekać, aż obiekt się przybliży. Na razie dobre będą tylko zdjęcia podczerwone. I ktoś jeszcze myśli, że to jest planeta? Gdyby to była planeta, to byłaby widoczna w spektrum światła widzialnego. To jest raczej jakaś mała gwiazda albo co bardziej prawdopodobne pseudo gwiazda (brązowy karzeł). Brązowe karły są bardzo dobrze widoczne w paśmie IR. Żeby nie było niedomówień. Nie liczcie na to, że wokół brązowego karła mogły się rozwinąć planety, nie mówiąc już o życiu.
Niekoniecznie, każde ciało o temperaturze większej od zera bezwzględnego emituje promieniowanie podczerwone. Nie musi to być gwiazda, żeby emitowała takie promieniowanie. Planeta również może - pod warunkiem, że będzie mocno nagrzana. Samuel mówił, że gdy Nibiru przeleci może stopić nasze lodowce. Ja to rozumiem tak, że jest gorąca. A dlaczego ma być gorąca? Jest ze 100 możliwych powodów. tajpan podał już niektóre.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 12:03:13 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
Hans Olo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #99 : Luty 28, 2009, 12:04:57 » |
|
No i znalazÂłem naszego winowajcĂŞ: http://pl.wikipedia.org/wiki/IRC_%2B10216Niekoniecznie, kaÂżde ciaÂło o temperaturze wiĂŞkszej od zera bezwzglĂŞdnego emituje promieniowanie podczerwone. Nie musi to byĂŚ gwiazda, Âżeby emitowaÂła takie promieniowanie. Planeta rĂłwnieÂż moÂże - pod warunkiem, Âże bĂŞdzie mocno nagrzana. Samuel mĂłwiÂł, Âże gdy Nibiru przeleci moÂże stopiĂŚ nasze lodowce. Ja to rozumiem tak, Âże jest gorÂąca. A dlaczego ma byĂŚ gorÂąca? Jest ze 100 moÂżliwych powodĂłw. tajpan podaÂł juÂż niektĂłre.
Tia, ale oprĂłcz ciepÂła wiĂŞksze lub bliÂższe obiekty emitujÂą takze widoczne swiatÂło. Tzn. brÂązowe karÂły teÂż je emitujÂą, ale ulega ono rozproszeniu i paru innym efektom zwiÂązanym z fizykÂą fal juÂż na niewielkiej w skali kosmicznej odlegÂłoÂści. Dlatego obiekt jest widoczny tylko w podczerwieni. A to juÂż zdjĂŞcia ktĂłre miaÂły zostaĂŚ zamieszczone   
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 12:16:31 wysłane przez Hans Olo »
|
|
|
|
|
|