Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 15, 2025, 01:09:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sfinks i jego tajemnice  (Przeczytany 121718 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« : Wrzesień 28, 2008, 13:08:11 »

Podobno pierwsze wzmianki o Sfinsie pochodzÂą z Mezopotamii, gdzie swĂłj poczatek miaÂła cywilizacja Sumeryjska.Sumerowie przedstawiali sfinksa z tuÂłowiem konia, gÂłowÂą i rĂŞkami czÂłowieka .Dziwne bo takÂą postaĂŚ znamy z mitologii greckiej czyli nikt inny tylko Centaur.
MoÂże ktoÂś wie coÂś wiĂŞcej na ten temat UÂśmiech
chanell

[za³¹cznik starszy ni¿ 90 dni - usuniêty przez administratora]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 13:44:58 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Hironobu15
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2008, 14:26:39 »

Ja tylko wiem Âże sÂą do niego jakies wejÂścia na grzbiecie i pod, chyba, lewÂą ÂłapÂą. Ale nie jestem pewien czy tak jest na pewno...
Enigma
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2008, 19:15:27 »

MgliÂście pamietam z sesji ze Sfinks miaÂł byĂŚ ulubionym symbolem AtlantĂłw, czy tam istot 'z poprzedniej zniszczonej ziemi'. Enki wspominaÂł ze miaÂł to byĂŚ symbol lwa, a ktĂłryÂś faraon nakazaÂł zmienic jego wyglÂąd na twarz wtedy panujÂącego wÂładcy - aby byÂło to zagadkÂą.

Czy wejœcie pod ³ap¹ nie zapowiaa³ czasem Caysey? Widzia³am film dokumentalnu gdzie jeden naukowiec postawi³ maszyne do dr¹zenia obok ³apy, aby je odkopaÌ. Niestety drgania by³y tak silne ze posatÌ sfinksa ucierpia³a na tych poszukiwaniach i dr¹¿enie przerwano. Z sesji wynika³o ze do sfinksa jest wejœcie, ale dostep mieli tam tylko najwy¿si rang¹ kap³ani. Byc moze by³o to jakies centrum komunikacji?
Hironobu15
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2008, 20:29:11 »

Ja to oglÂądaÂłem w programie: 'Noc FaraonĂłw', to wÂłoski program. Ale pokazali tylko te wejÂścia i cos tam jeszcze, juÂż nie pamietam. Jak ktos wiem cos wiĂŞcej to niech napise.
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2008, 12:38:09 »

W mitologii greckiej sfinks to hybryda o ciele byka ,lwich Âłapach,skrzydÂłach orÂła i ludzkiej twarzy.
Czuwa³ on przy wejœciu do miasta Teb i zadawa³ pytanie tym którzy chcieli przejœÌ dalej.
Ten kto nie znalaz³ w³aœciwego rozwi¹zania, na zadan¹ przez niego zagadkê gin¹³.
Oto treœÌ pytania;Co to za stworzenie,które rano chodzi na czterech nogach,w po³udnie na dwóch
a wieczorem na trzech.Odpowiedzi udzieliÂł krĂłl Edyp, ktĂłry stwierdziÂł Âże istotÂą tÂą jest czÂłowiek
chodzÂący na czworakach w dzieciĂąstwie,w sile wieku poruszajÂący siĂŞ na dwĂłch nogach zaÂś na
staroœÌ wspieraj¹cy siê lask¹.
Roztropna odpowiedŸ spowodowa³a ¿e sfinks rzuci³ siê w przepaœÌ i rozpad³ na kawa³ki.
Dla nas nastĂŞpcĂłw Edypa pozostawiÂł jednak pytanie do rozwiÂązania,dotyczÂące jego ciaÂła.
MĂłwi on do nas, spĂłjrzcie na mnie otom Sfinks:orzeÂł, byk,lew i czÂłowiek,zagmatwana zagadka natury,
szukaj,sprĂłbuj odczytaĂŚ znaczenie lub po prostu zgadnij.
WidaĂŚ tutaj jakÂą sztukÂą dla staroÂżytnych byÂło tworzenie poprzez symbole tajemnicy ,ktĂłra
czeka na rozwiÂązanie do dzisiaj.Taki maÂły rebusik dla nas na ktĂłry oni znali odpowiedÂź. MrugniĂŞcie

Dariusz
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2008, 17:16:33 »

To samo co biblijni cherubini. Postacie mieli mo¿e ró¿ne, ale ich lica te¿ mia³y te cechy. przymity Boga.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2008, 18:38:29 »

A czy prawdziwy sfinx (tzn ten z mitologii greckiej) nie powinien miec jeszcze skrzydeÂłek? O coÂś takiego np:

janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2008, 19:42:47 »

Biblijny cherub,egipski czy grecki sfinks,4 symbole Marka,Mateusza,ÂŁukasza i Jana
sÂą wedÂług astrologĂłw znakami nowej ery.W PiÂśmie ÂŚwiĂŞtym okreÂślane jako zapowiedÂź
Dobrej Nowiny,nastania nowych czasĂłw,nowej Ziemi,nowych ludzi.
Byk,OrzeÂł,Lew,CzÂłowiek/WODNIK/ to gwiazdozbiory w ktĂłrych bĂŞdzie wschodziĂŚ SÂłoĂące
podczas 4 waÂżnych dla czÂłowieka i planety dni wyznaczajÂących pory roku; wiosnĂŞ,lato,
jesieĂą,zimĂŞ w najbliÂższym czekajÂącym nas okresie,epoce. Wiosenne SÂłoĂące wschodzÂąc w gwiazdozbiorze Wodnika
w tym czasie, zapowie nastanie ery ludzi WODNIKA.
Zjawiskiem ktĂłre powoduje Âże nasza gwiazda co 2160 lat wschodzi w innym gwiazdozbiorze jest precesja .
 Kocie ciaÂło egipskiego sfinksa jest symbolem ery Lwa,kiedy nastÂąpiÂł ogĂłlno Âświatowy potop,natomiast
ludzka twarz to zapowiedÂź zbliÂżajÂących siĂŞ nieuchronnie czasĂłw epoki Wodnika.
NajsÂłynniejsza rzeÂźba staroÂżytnego Âświata ma skierowane oblicze na wschodzÂące SÂłoĂące,
jest jak wskazĂłwka wyznaczajÂąca czas.   UÂśmiech

Enigma ten Sfinks jest piĂŞkny.  
JeÂśli chodzi o skrzydeÂłka,to wskazujÂą one na niebo jako miejsce gdzie znajdujÂą siĂŞ te mityczne stworzenia. MrugniĂŞcie

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 19:55:13 wysłane przez janusz » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2008, 21:21:31 »

WybraÂłam taki obrazek, aby byÂł najÂłatwiejszy do oceny i zadumy.
Dziekuje za dokÂładny opis, zazwyczaj myÂślaÂłam ze sfinks to zwykÂły kociak z ludzkim zagadkowym wyrazem twarzy...
Faktycznie symbole Byk, OrzeÂł, Lew, CzÂłowiek - sÂą przypisane czterem ewangelistom, widac ze te wpÂływy wszedzie sie przenikaÂły.
Wiec symbol sfinxa ma szerokie znaczenie nad ktĂłrym maÂło sie zastanawiamy.

Co do tych skrzydeÂłek wskazujÂących na niebo... ja ma takie skojarzenie nawet co do istot ktĂłre mogÂły sfinxa wybudowac. SkrzydÂła, anioÂłowie z gwiazd  Chichot i takie tam, zupeÂłnie nielogiczne

Tak sobie myÂśle teraz, a moze chodzi o stworzenie czÂłowieka przez trzy rasy? haha sama sobie zrobiÂłam zagadke MrugniĂŞcie
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #9 : Październik 02, 2008, 22:13:36 »

AnioÂłowie to skrzydlaci bogowie ktĂłrzy przybyli z ''Nieba''.
NiebiaĂąskie pojazdy bogĂłw - rydwany,rĂłwnieÂż wskazujÂą miejsce z
którego przyby³y.Pierzasty w¹¿,to smuga na niebie po mkn¹cym
pojeÂździe - samolocie.
To co widzieli nasi praojcowie musiaÂło mieĂŚ dla nich jakieÂś wytÂłumaczenie.
PoniÂżej jak wyglÂądali ''Bogowie z Kosmosu'' i kim byli naprawdĂŞ.
http://www.gwiazdy.com.pl/39_99/2.htm UÂśmiech
Ciekawa jest kula ze skrzydÂłami nad unoszÂącÂą siĂŞ postaciÂą.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 22:16:41 wysłane przez janusz » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2008, 23:16:21 »

PiĂŞkne wytÂłumaczenie z tÂą pierzastÂą smugÂą. Co do samego sfinxa jeszcze, przyglÂądajÂąc sie jego tuÂłowiu, zawsze wydawaÂło sie mi ono 'zbyt masywne' - a teraz z po³¹czeniu z 'bykiem' ta postaĂŚ nabiera odpowiednich proporcji. Tylko skrzydeÂłka, temu w Egipcie sie z czasem wykruszyÂły  Smutny

Ta kula pojawia sie czesto w symbolice Egiptu i ma ona przedstawiaĂŚ planete Nibiru
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2008, 15:59:04 »

Witam
Z przekazĂłw telepatycznych otrzymywaÂłam wiadomoÂści o znalezieniu Sfinks-a, oraz obrakujÂącym elemencie ...... ktĂłry zostaÂł dla bezpieczeĂąstwa ukryty...... Z przekazĂłw Samulela Enki wynika fakt , Âże moÂże dokonaĂŚ tego uruchomienia rzekomego osoba o czystym sercu , to nie chodzi o serce , a raczej o odpowiednie DNA. W kwestii brakujÂącego elementu  podobno grupa Cheops bĂŞdzie zaskoczona
, myœlê równie¿ , ze pojawi¹ siê ofiary , bo....." ludzka zach³annoœÌ nie zna granic ...."to równiez cytat z przekazów jakie otrzymywa³am . Oraz nastêpny ,¿e ich rola koùczy siê w momencie znalezienia urz¹dzenia(Oni doskonale o tym wiedz¹)pozostaje nam co??? Mo¿emy sobie podyskutowaÌ i jak rozwi¹ze siê zagadka do koùca powiedzieÌ kto mial racje , a kto nie...
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2008, 16:12:21 »

O jakim znalezieniu Sfinksa piszesz Laguna? Przeciez on tam juÂż dawno jest!! To Âże rola Pch koĂączy siĂŞ na odnalezieniu urzÂądzenia w mumi to teÂż wiemy
Poadrawiam

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Enigma
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2008, 22:58:26 »

Skoro ta rola koĂączy sie w momencie znalezienie urzÂądzenia... to czyja rola wtedy sie zacznie?
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 05, 2008, 09:58:12 »

Dobrze zrobiê sprostowanie rola zarówno Enki-ego jak i ca³ej Grupy PCH, koùczy siê w momencie znalezienia urz¹dzenia, po¿niej wchodzi do wsó³pracy inna energia...
Tyle ,¿e ja te info mam ze swoich przekazów, nie korzystam z innego , dopiero jak sie okazuje ¿e coœ siê klaruje uznaje to za prawdopodobne , nie jestem jak¹œ fanatyczka przekazów i myœle .¿e ludzie którzy otrzymuj¹ przekazy nie zawsze wierz¹ w nie ....Mam jedynie nadziejê ,¿e nie uda im siê mimo wszystko odnaleœÌ brakuj¹cego ogniwa....... to na tyle Enigma
pozdrawiam UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 10:04:27 wysłane przez Laguna__ » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #15 : Październik 05, 2008, 10:33:30 »

JesteÂś baaaaardzo zagadkowa  Laguna MrugniĂŞcie jak siĂŞ powiedziaÂło  A to teraz trzeba powiedzieĂŚ  B  Szok .Zostawisz nas teraz w tej niepewnoÂści ? a moÂże ty jesteÂś by³¹ jaskó³kÂą i chcesz siĂŞ zamscic na Pch ?  Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 10:33:49 wysłane przez chanell » Zapisane

KsiĂŞga Koheleta 3,1
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #16 : Październik 05, 2008, 13:27:20 »

JesteÂś baaaaardzo zagadkowa  Laguna MrugniĂŞcie jak siĂŞ powiedziaÂło  A to teraz trzeba powiedzieĂŚ  B  Szok .Zostawisz nas teraz w tej niepewnoÂści ? a moÂże ty jesteÂś by³¹ jaskó³kÂą i chcesz siĂŞ zamscic na Pch ?  Z politowaniem
Mam jeszcze jedno pytanie skÂąd pomysÂł o zemÂście hehe....
Wiesz co , MoÂże to Bogowie szukajÂą zemsty , ale napewno nie ja.. MĂłj stosunek do Pch jest czysto obserwatorski, w sumie bez Âżadnych uprzedzeĂą, choĂŚ na pewne kwestie mam swoje juÂż zdanie..... UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziÌ pisz¹c o zemœcie(mo¿e u¿y³am niew³aœciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³aœciwe przekazy.Podobno na tym forum s¹ by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj¹ siê o Pch i st¹d moje pytanie.
Moje doÂświadczenia z Pch sÂą jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.OczywiÂście teÂż obserwuje bieg wydarzeĂą i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum.
WÂłaÂściwie to skÂąd masz pewnoœÌ Âże ten ktoÂś z twoich przekazĂłw jest tym ktĂłry mĂłwi prawdĂŞ ? wiĂŞc nie twierdÂź  proszĂŞ Âże kierujemy siĂŞ jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam teÂż inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum teÂż,mimo Âże jest to forum Projektu-Cheops.NajwaÂżniejsze dla mnie jest to Âżeby nikomu nie czyniĂŚ krzywdy i jeszcze raz przepraszam jeÂśli ciĂŞ uraziÂłam.
Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt ktĂłry do ciebie przemawia.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 05, 2008, 13:51:09 »

Mam jeszcze jedno pytanie skÂąd pomysÂł o zemÂście hehe....
Wiesz co , MoÂże to Bogowie szukajÂą zemsty , ale napewno nie ja.. MĂłj stosunek do Pch jest czysto obserwatorski, w sumie bez Âżadnych uprzedzeĂą, choĂŚ na pewne kwestie mam swoje juÂż zdanie..... UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziÌ pisz¹c o zemœcie(mo¿e u¿y³am niew³aœciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³aœciwe przekazy.Podobno na tym forum s¹ by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj¹ siê o Pch i st¹d moje pytanie.
Moje doÂświadczenia z Pch sÂą jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.OczywiÂście teÂż obserwuje bieg wydarzeĂą i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum.
WÂłaÂściwie to skÂąd masz pewnoœÌ Âże ten ktoÂś z twoich przekazĂłw jest tym ktĂłry mĂłwi prawdĂŞ ? wiĂŞc nie twierdÂź  proszĂŞ Âże kierujemy siĂŞ jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam teÂż inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum teÂż,mimo Âże jest to forum Projektu-Cheops.NajwaÂżniejsze dla mnie jest to Âżeby nikomu nie czyniĂŚ krzywdy i jeszcze raz przepraszam jeÂśli ciĂŞ uraziÂłam.
Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt ktĂłry do ciebie przemawia.
Channel ...Nic podobnego nie uraziÂłaÂś mnie tymi sÂłowami , mnie jest raczej trudno uraziĂŚ jestem ponad takimi urazami , ktĂłrym steruje Ego... CieszĂŞ siĂŞ , Âże czytujesz rĂłwnieÂż inne przekazy ...Wiedza jest wszedzie , a ta ktĂłra Nam jest blizsza to juÂż inna kwestia . pozdrawiam
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #18 : Październik 05, 2008, 13:56:33 »

UÂśmiech UÂśmiech Chyba bedziemy musiaÂły poprosic  administratorĂłw o przeniesienie naszych postĂłw bo sÂą nie na temat. UÂśmiech

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 05, 2008, 16:21:23 »

UÂśmiech UÂśmiech Chyba bedziemy musiaÂły poprosic  administratorĂłw o przeniesienie naszych postĂłw bo sÂą nie na temat. UÂśmiech
wiele jest takich wypowiedzi na forum...mnie osobiscie wszystko jedno..w temacie przeniesienia nie na temat UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech
Kristobal
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2008, 07:07:14 »

Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz¹tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwoœÌ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..).
W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaĂŚ piramidy a obok nich dwa sfinksy....
Hawass powoli zaczyna ujawniaĂŚ tajemnice...
Laguna__
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 07, 2008, 16:35:17 »

Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz¹tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwoœÌ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..).
W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaĂŚ piramidy a obok nich dwa sfinksy....
Hawass powoli zaczyna ujawniaĂŚ tajemnice...
O wÂłaÂśnie takich tu ludzi potrzeba co wiedzÂą wiĂŞcej niÂż Enki UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech.......
Kristobal..dziĂŞki ze wybawiÂłeÂś mnie z opresji .............
A nawiasem mówi¹c polecam wszystkim gor¹co poczytaÌ coœ na temat Reptilian..pó¿niej pomyœleÌ , zadaÌ sobie pytanie, skupiÌ sie na zadanym pytaniu i czekaÌ jak przyjdzie nam sama odpowiedz Uœmiech Uœmiech Uœmiech Uœmiech Afro Afro Afro
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2008, 20:04:36 »

Laguna nie mogÂłaÂś od razu napisaĂŚ Âże chodzi o drugiego sfinksa? WÂłaÂściwie to nigdy nie podejrzewaÂłam Âże taki mĂłgÂłby byc i stÂąd mije zdziwiene Szok No no zaczyna siĂŞ ciekawie !!! Piszcie coÂś wiĂŞcej na ten temat UÂśmiech

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Tronk
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2008, 17:48:50 »

No drugi Sfinks to ciekawe rodzÂą sie kolejne pytania
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 20, 2008, 22:07:29 »

Prawie rok temu telewizja RAI Duo wyemitowa³a program, w którym ujawniono m.in. wejœcie do Sfinksa na jego grzbiecie. Prowadzi³o g³êboko w dó³. Ciekawe, ¿e od tej pory nikt tam nie zszed³, ¿eby to spenetrowaÌ. Oczywiœcie ¿artujê. Ale sam czujê siê, jak obiekt ¿artu. Przecie¿ tam COŒ musi byÌ! Ile potrzeba czasu ¿eby to odkryÌ? Niezdecydowany
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: