chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« : Wrzesień 28, 2008, 13:08:11 » |
|
Podobno pierwsze wzmianki o Sfinsie pochodz¹ z Mezopotamii, gdzie swój poczatek mia³a cywilizacja Sumeryjska.Sumerowie przedstawiali sfinksa z tu³owiem konia, g³ow¹ i rêkami cz³owieka .Dziwne bo tak¹ postaÌ znamy z mitologii greckiej czyli nikt inny tylko Centaur. Mo¿e ktoœ wie coœ wiêcej na ten temat  chanell [za³¹cznik starszy ni¿ 90 dni - usuniêty przez administratora]
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 13:44:58 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Hironobu15
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2008, 14:26:39 » |
|
Ja tylko wiem Âże sÂą do niego jakies wejÂścia na grzbiecie i pod, chyba, lewÂą ÂłapÂą. Ale nie jestem pewien czy tak jest na pewno...
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2008, 19:15:27 » |
|
MgliÂście pamietam z sesji ze Sfinks miaÂł byĂŚ ulubionym symbolem AtlantĂłw, czy tam istot 'z poprzedniej zniszczonej ziemi'. Enki wspominaÂł ze miaÂł to byĂŚ symbol lwa, a ktĂłryÂś faraon nakazaÂł zmienic jego wyglÂąd na twarz wtedy panujÂącego wÂładcy - aby byÂło to zagadkÂą.
Czy wejœcie pod ³ap¹ nie zapowiaa³ czasem Caysey? Widzia³am film dokumentalnu gdzie jeden naukowiec postawi³ maszyne do dr¹zenia obok ³apy, aby je odkopaÌ. Niestety drgania by³y tak silne ze posatÌ sfinksa ucierpia³a na tych poszukiwaniach i dr¹¿enie przerwano. Z sesji wynika³o ze do sfinksa jest wejœcie, ale dostep mieli tam tylko najwy¿si rang¹ kap³ani. Byc moze by³o to jakies centrum komunikacji?
|
|
|
|
|
|
|
Hironobu15
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2008, 20:29:11 » |
|
Ja to oglÂądaÂłem w programie: 'Noc FaraonĂłw', to wÂłoski program. Ale pokazali tylko te wejÂścia i cos tam jeszcze, juÂż nie pamietam. Jak ktos wiem cos wiĂŞcej to niech napise.
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2008, 12:38:09 » |
|
W mitologii greckiej sfinks to hybryda o ciele byka ,lwich ³apach,skrzyd³ach or³a i ludzkiej twarzy. Czuwa³ on przy wejœciu do miasta Teb i zadawa³ pytanie tym którzy chcieli przejœÌ dalej. Ten kto nie znalaz³ w³aœciwego rozwi¹zania, na zadan¹ przez niego zagadkê gin¹³. Oto treœÌ pytania;Co to za stworzenie,które rano chodzi na czterech nogach,w po³udnie na dwóch a wieczorem na trzech.Odpowiedzi udzieli³ król Edyp, który stwierdzi³ ¿e istot¹ t¹ jest cz³owiek chodz¹cy na czworakach w dzieciùstwie,w sile wieku poruszaj¹cy siê na dwóch nogach zaœ na staroœÌ wspieraj¹cy siê lask¹. Roztropna odpowiedŸ spowodowa³a ¿e sfinks rzuci³ siê w przepaœÌ i rozpad³ na kawa³ki. Dla nas nastêpców Edypa pozostawi³ jednak pytanie do rozwi¹zania,dotycz¹ce jego cia³a. Mówi on do nas, spójrzcie na mnie otom Sfinks:orze³, byk,lew i cz³owiek,zagmatwana zagadka natury, szukaj,spróbuj odczytaÌ znaczenie lub po prostu zgadnij. WidaÌ tutaj jak¹ sztuk¹ dla staro¿ytnych by³o tworzenie poprzez symbole tajemnicy ,która czeka na rozwi¹zanie do dzisiaj.Taki ma³y rebusik dla nas na który oni znali odpowiedŸ. 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2008, 17:16:33 » |
|
To samo co biblijni cherubini. Postacie mieli mo¿e ró¿ne, ale ich lica te¿ mia³y te cechy. przymity Boga.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2008, 18:38:29 » |
|
A czy prawdziwy sfinx (tzn ten z mitologii greckiej) nie powinien miec jeszcze skrzydeÂłek? O coÂś takiego np: 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2008, 19:42:47 » |
|
Biblijny cherub,egipski czy grecki sfinks,4 symbole Marka,Mateusza,ÂŁukasza i Jana sÂą wedÂług astrologĂłw znakami nowej ery.W PiÂśmie ÂŚwiĂŞtym okreÂślane jako zapowiedÂź Dobrej Nowiny,nastania nowych czasĂłw,nowej Ziemi,nowych ludzi. Byk,OrzeÂł,Lew,CzÂłowiek/WODNIK/ to gwiazdozbiory w ktĂłrych bĂŞdzie wschodziĂŚ SÂłoĂące podczas 4 waÂżnych dla czÂłowieka i planety dni wyznaczajÂących pory roku; wiosnĂŞ,lato, jesieĂą,zimĂŞ w najbliÂższym czekajÂącym nas okresie,epoce. Wiosenne SÂłoĂące wschodzÂąc w gwiazdozbiorze Wodnika w tym czasie, zapowie nastanie ery ludzi WODNIKA. Zjawiskiem ktĂłre powoduje Âże nasza gwiazda co 2160 lat wschodzi w innym gwiazdozbiorze jest precesja . Kocie ciaÂło egipskiego sfinksa jest symbolem ery Lwa,kiedy nastÂąpiÂł ogĂłlno Âświatowy potop,natomiast ludzka twarz to zapowiedÂź zbliÂżajÂących siĂŞ nieuchronnie czasĂłw epoki Wodnika. NajsÂłynniejsza rzeÂźba staroÂżytnego Âświata ma skierowane oblicze na wschodzÂące SÂłoĂące, jest jak wskazĂłwka wyznaczajÂąca czas.  Enigma ten Sfinks jest piĂŞkny. JeÂśli chodzi o skrzydeÂłka,to wskazujÂą one na niebo jako miejsce gdzie znajdujÂą siĂŞ te mityczne stworzenia. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 19:55:13 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2008, 21:21:31 » |
|
WybraÂłam taki obrazek, aby byÂł najÂłatwiejszy do oceny i zadumy. Dziekuje za dokÂładny opis, zazwyczaj myÂślaÂłam ze sfinks to zwykÂły kociak z ludzkim zagadkowym wyrazem twarzy... Faktycznie symbole Byk, OrzeÂł, Lew, CzÂłowiek - sÂą przypisane czterem ewangelistom, widac ze te wpÂływy wszedzie sie przenikaÂły. Wiec symbol sfinxa ma szerokie znaczenie nad ktĂłrym maÂło sie zastanawiamy. Co do tych skrzydeÂłek wskazujÂących na niebo... ja ma takie skojarzenie nawet co do istot ktĂłre mogÂły sfinxa wybudowac. SkrzydÂła, anioÂłowie z gwiazd  i takie tam, zupeÂłnie nielogiczne Tak sobie myÂśle teraz, a moze chodzi o stworzenie czÂłowieka przez trzy rasy? haha sama sobie zrobiÂłam zagadke 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 02, 2008, 22:13:36 » |
|
Anio³owie to skrzydlaci bogowie którzy przybyli z ''Nieba''. Niebiaùskie pojazdy bogów - rydwany,równie¿ wskazuj¹ miejsce z którego przyby³y.Pierzasty w¹¿,to smuga na niebie po mkn¹cym pojeŸdzie - samolocie. To co widzieli nasi praojcowie musia³o mieÌ dla nich jakieœ wyt³umaczenie. Poni¿ej jak wygl¹dali ''Bogowie z Kosmosu'' i kim byli naprawdê. http://www.gwiazdy.com.pl/39_99/2.htm  Ciekawa jest kula ze skrzyd³ami nad unosz¹c¹ siê postaci¹.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 22:16:41 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2008, 23:16:21 » |
|
Piêkne wyt³umaczenie z t¹ pierzast¹ smug¹. Co do samego sfinxa jeszcze, przygl¹daj¹c sie jego tu³owiu, zawsze wydawa³o sie mi ono 'zbyt masywne' - a teraz z po³¹czeniu z 'bykiem' ta postaÌ nabiera odpowiednich proporcji. Tylko skrzyde³ka, temu w Egipcie sie z czasem wykruszy³y  Ta kula pojawia sie czesto w symbolice Egiptu i ma ona przedstawiaÌ planete Nibiru
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2008, 15:59:04 » |
|
Witam Z przekazów telepatycznych otrzymywa³am wiadomoœci o znalezieniu Sfinks-a, oraz obrakuj¹cym elemencie ...... który zosta³ dla bezpieczeùstwa ukryty...... Z przekazów Samulela Enki wynika fakt , ¿e mo¿e dokonaÌ tego uruchomienia rzekomego osoba o czystym sercu , to nie chodzi o serce , a raczej o odpowiednie DNA. W kwestii brakuj¹cego elementu podobno grupa Cheops bêdzie zaskoczona , myœlê równie¿ , ze pojawi¹ siê ofiary , bo....." ludzka zach³annoœÌ nie zna granic ...."to równiez cytat z przekazów jakie otrzymywa³am . Oraz nastêpny ,¿e ich rola koùczy siê w momencie znalezienia urz¹dzenia(Oni doskonale o tym wiedz¹)pozostaje nam co??? Mo¿emy sobie podyskutowaÌ i jak rozwi¹ze siê zagadka do koùca powiedzieÌ kto mial racje , a kto nie...
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2008, 16:12:21 » |
|
O jakim znalezieniu Sfinksa piszesz Laguna? Przeciez on tam juÂż dawno jest!! To Âże rola Pch koĂączy siĂŞ na odnalezieniu urzÂądzenia w mumi to teÂż wiemy Poadrawiam
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2008, 22:58:26 » |
|
Skoro ta rola koĂączy sie w momencie znalezienie urzÂądzenia... to czyja rola wtedy sie zacznie?
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 05, 2008, 09:58:12 » |
|
Dobrze zrobiê sprostowanie rola zarówno Enki-ego jak i ca³ej Grupy PCH, koùczy siê w momencie znalezienia urz¹dzenia, po¿niej wchodzi do wsó³pracy inna energia... Tyle ,¿e ja te info mam ze swoich przekazów, nie korzystam z innego , dopiero jak sie okazuje ¿e coœ siê klaruje uznaje to za prawdopodobne , nie jestem jak¹œ fanatyczka przekazów i myœle .¿e ludzie którzy otrzymuj¹ przekazy nie zawsze wierz¹ w nie ....Mam jedynie nadziejê ,¿e nie uda im siê mimo wszystko odnaleœÌ brakuj¹cego ogniwa....... to na tyle Enigma pozdrawiam 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 10:04:27 wysłane przez Laguna__ »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 05, 2008, 10:33:30 » |
|
Jesteœ baaaaardzo zagadkowa Laguna  jak siê powiedzia³o A to teraz trzeba powiedzieÌ B  .Zostawisz nas teraz w tej niepewnoœci ? a mo¿e ty jesteœ by³¹ jaskó³k¹ i chcesz siê zamscic na Pch ? 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 10:33:49 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 05, 2008, 13:27:20 » |
|
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziÌ pisz¹c o zemœcie(mo¿e u¿y³am niew³aœciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³aœciwe przekazy.Podobno na tym forum s¹ by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj¹ siê o Pch i st¹d moje pytanie. Moje doœwiadczenia z Pch s¹ jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywiœcie te¿ obserwuje bieg wydarzeù i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum. W³aœciwie to sk¹d masz pewnoœÌ ¿e ten ktoœ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierdŸ proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniÌ krzywdy i jeszcze raz przepraszam jeœli ciê urazi³am. Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia.
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 05, 2008, 13:51:09 » |
|
Laguna ,nie chcia³am ciê uraziÌ pisz¹c o zemœcie(mo¿e u¿y³am niew³aœciwego s³owa) ale czasem ju¿ sama nie wiem komu wierzyc i kto ma te w³aœciwe przekazy.Podobno na tym forum s¹ by³e jaskó³ki które bardzo nieprzychylnie wyrazaj¹ siê o Pch i st¹d moje pytanie. Moje doœwiadczenia z Pch s¹ jak najbardziej pozytywne i dlatego jestem na TAK dla projektu.Oczywiœcie te¿ obserwuje bieg wydarzeù i czytam prawie wszystkie wypowiedzi ludzi na forum. W³aœciwie to sk¹d masz pewnoœÌ ¿e ten ktoœ z twoich przekazów jest tym który mówi prawdê ? wiêc nie twierdŸ proszê ¿e kierujemy siê jednotorowo na przekazy p.Lucyny.Przynajmniej ja czytam te¿ inne przekazy i chyba wszyscy na tym forum te¿,mimo ¿e jest to forum Projektu-Cheops.Najwa¿niejsze dla mnie jest to ¿eby nikomu nie czyniÌ krzywdy i jeszcze raz przepraszam jeœli ciê urazi³am. Pozdrawiam serdecznie ciebie i byt który do ciebie przemawia. Channel ...Nic podobnego nie urazi³aœ mnie tymi s³owami , mnie jest raczej trudno uraziÌ jestem ponad takimi urazami , którym steruje Ego... Cieszê siê , ¿e czytujesz równie¿ inne przekazy ...Wiedza jest wszedzie , a ta która Nam jest blizsza to ju¿ inna kwestia . pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 05, 2008, 13:56:33 » |
|
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 05, 2008, 16:21:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kristobal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2008, 07:07:14 » |
|
Owszem...wszystko wskazuje na to, ¿e istnieje drugi Sfinks.... Pocz¹tkiem 2008 roku, Telewizja RAI wyemitowa³a program z udzia³em Zahii Hawassa, w którym on sam potwierdzi³ mo¿liwoœÌ istnienia drugiego sfinksa, który oryginalnie by³ umiejscowiony na przeciw obecnego (mo¿e jest pod piaskami.... kto wie..). W filmie pokazano m.in. rysunki na ktorych widaÌ piramidy a obok nich dwa sfinksy.... Hawass powoli zaczyna ujawniaÌ tajemnice...
|
|
|
|
|
|
|
Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 07, 2008, 16:35:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2008, 20:04:36 » |
|
Laguna nie mogÂłaÂś od razu napisaĂŚ Âże chodzi o drugiego sfinksa? WÂłaÂściwie to nigdy nie podejrzewaÂłam Âże taki mĂłgÂłby byc i stÂąd mije zdziwiene  No no zaczyna siĂŞ ciekawie !!! Piszcie coÂś wiĂŞcej na ten temat 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Tronk
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2008, 17:48:50 » |
|
No drugi Sfinks to ciekawe rodzÂą sie kolejne pytania
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 20, 2008, 22:07:29 » |
|
Prawie rok temu telewizja RAI Duo wyemitowa³a program, w którym ujawniono m.in. wejœcie do Sfinksa na jego grzbiecie. Prowadzi³o g³êboko w dó³. Ciekawe, ¿e od tej pory nikt tam nie zszed³, ¿eby to spenetrowaÌ. Oczywiœcie ¿artujê. Ale sam czujê siê, jak obiekt ¿artu. Przecie¿ tam COŒ musi byÌ! Ile potrzeba czasu ¿eby to odkryÌ? 
|
|
|
|
|
|
|
|