janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #150 : Czerwiec 24, 2009, 18:20:35 » |
|
Witaj Chanell. Tak wiem o tych piêknych miejscowoœciach po Krakowem.  Herby z muru koœcio³a w Ksiêgienicach Ma³ych pod Œl꿹 s¹ zaskakuj¹ce. Wœród nich znajduj¹ siê symbole przypominaj¹ce wzór z orderu ''Z³otego Runa'' oraz z orderu ''Smoka'' / 1 i 3 na poni¿szym zestawie/.Mo¿na zauwa¿yÌ/post wczeœniej/ te¿ herb litewskiej ''Pogoni'' i ''Odrow¹¿'' oraz czeskiego lwa Judy z podwójnym ogonem.S¹ te¿ tutaj lwy z herbu Anglii.WidaÌ wyraŸnie,¿e zainteresowania i powi¹zania zamieszkuj¹cych ten rejon elit by³y zastanawiaj¹ce. Szkoda tych miejscowoœci,gdy¿ dzisiaj w nocy mieszkaùcy walczyli z ¿ywio³em wody. Jeszcze w sobotê wybiera³em z niewinnego potoku kamienie,teraz jest tam powódŸ.  Witaj Nagumulululi. Ten,ukrzy¿owany cz³owieczek ze znaczkiem krzy¿a nad,nim jest chyba wykonany w czasach póŸniejszych.
|
|
|
|
|
|
|
nagumulululi
Gość
|
 |
« Odpowiedz #151 : Czerwiec 30, 2009, 11:42:27 » |
|
Witaj, Mam pytanie czy w twoch poszukiwaniach natkn¹³eœ siê na jakis zwiazek Œle¿y ze œw. Jerzym?
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #152 : Czerwiec 30, 2009, 21:34:01 » |
|
Witaj Nagumulululi. Nie,nie spotka³em siê z takim zwi¹zkiem. Œlê¿a za patronów ma œw Jana Chrzciciela i œw Jakuba,patrona podró¿ników. Taka figura widnieje na portalu bramy w centrum Sobótki i w herbie miasta. http://www.zrodlo.krakow.pl/Archiwum/2004/30/08.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 20:51:52 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #153 : Lipiec 13, 2009, 11:30:10 » |
|
Symbol ryby wystêpuj¹cy na Œlê¿y mo¿na znaleŸÌ tak¿e na s³awnym portalu o³biùskim.Na kamiennej bramie,która jest cennym zabytkiem pochodz¹cym z czasów Piotra W³osta,jest ukazane jego prawdziwe oblicze.Twarz komesa otoczona jest rybkami o przypominaj¹cych dzioby pyszczkach.Pomiêdzy nimi ciekawy motyw lilijki.  Te same rybki z dziubkami,mo¿na zauwa¿yÌ na krzy¿u pod arkad¹,na którym prawdopodobnie wzorowali siê œlê¿aùscy augustianie,pochodz¹cy z Francji tworz¹c swój symbol nazywany ''Aren¹''. Krzta³ty ich cia³ s¹ znakiem ''Alfy i Omegi'',czyli pocz¹tku i koùca.Ca³oœÌ to symboliczna ''Brama Czasu''.  Mo¿e w³aœnie tutaj ukryta jest prawda dotycz¹ca ''Panny z Ryb¹'' ? Rybki s¹ poprostu symbolem naszej ery jej pocz¹tku i koùca.Czasu,kiedy odczuwany jest brak ''G³owy'' w m¹drym dzia³aniu i postepowaniu wobec otaczajacego nas œwiata i ludzi. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 11:46:47 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #154 : Listopad 07, 2009, 17:20:57 » |
|
..to teraz moÂże trochĂŞ mniej o Rybach, wszak one "gÂłosu nie majÂą", a wiĂŞcej o Pannie i o tym, co jÂą Âłaczy z BliÂźniakami: Mercurym, a takÂże o skali kwantowej: Panna - ÂŁÂĄCZNOÂŚĂ, ETAPY ODWZOROWANIA | Mercury - BliÂźniĂŞtatak nawiasem: obstawiaÂł bym np. u Leszka silnÂą pozycjĂŞ panny
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 17:23:47 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #155 : Listopad 08, 2009, 20:21:45 » |
|
Witaj PHIRIOORI troszke o Pannie. O czlowieku mowi sie , ze jest Nous= "Duch kreujacy swiat" oraz Demiurg=Stworca swiata Demiurg z laciny Demivierge = Pol Panna Znak hebrajski Beth znajduje sie wlasnie w zodiaku w gwiazdozbiorze Panny czyli "Betula". Celtowie nazywali znak B (Beth) jako Brzoza, Irlandczycy zwali go Beth a Rzymianie wlasnie "Betula" Lacinskie "Betula" oznacza Brzoze, zas po hebrajsku betula oznacza Panne! Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N. Czlowiek powinien polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny, czyli polaczyc znaki N i B co oznacza "ben" czyli syn. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #156 : Listopad 08, 2009, 22:21:44 » |
|
Witaj Acentaur, No i co ty kaÂżesz ³¹czyĂŚ w tym czÂłowieku? JakieÂś hebrajskie znaki, by wyszedÂł syn? „Synostwo” jest juÂż od samego poczÂątku, a jedyne co czÂłowiek powinien zrobiĂŚ, to napeÂłniĂŚ siĂŞ energiÂą MYÂŚLI (nie myliĂŚ z myÂśleniem). To zaÂś nastÂąpi w wyniku przestrzegania praw uniwersalnych. ÂŁamanie praw, to unicestwianie siĂŞ. I Âżadne znaki hebrajskie nic tu nie pomogÂą, zresztÂą Hebry dawno juÂż nie ma, przekÂłamania i programy pozostaÂły, w starych legendach rĂłwnieÂż … Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #157 : Listopad 08, 2009, 22:30:42 » |
|
Demiurg z laciny Demivierge = Pó³ Panna Demi- Vierge? ..no kto by pomyœla³. Zawsze mnie zaskakujesz jak¹œ niewidzialn¹ "oczywistoœci¹". Niestety nie poznam ju¿ ³aciny, gdy¿ trochê mni siê nie chce. Znak hebrajski Beth znajduje sie wlasnie w zodiaku w gwiazdozbiorze Panny czyli "Betula". Celtowie nazywali znak B (Beth) jako Brzoza, Irlandczycy zwali go Beth a Rzymianie wlasnie "Betula" Lacinskie "Betula" oznacza Brzoze, zas po hebrajsku betula oznacza Panne! Bardzo to ciekawe rzeczy s¹. Z tego , co mi wiadomo, to " Beth" znaczy " Dom" (tylko ju¿ nie pamiêtam w jakim narzeczu). Ponadto: Bet(h) <> teB > Teb
Co ciekawe, bajka o jezusie sklecona, na podstawie mitu, o HORusie, ktĂłra mĂłwiÂła: " Horus was buried in a tomb at A nu" odpowiednio zrobiono: "J. Christ was buried in a tomb located in Bethany" [ Beth-A nu]. StÂąd pewnie te caÂłe " Betanki" (ale same nie majÂą o tym pojĂŞcia zapewne). Biblia teÂż byÂła hebrajska, wiĂŞc " B"siĂŞ tu wyjaÂśnia od strony jĂŞzykowej. Od strony Gliphicznej " BiB" ma inne konotacje. Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N. Czlowiek powinien polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny, czyli polaczyc znaki N i B co oznacza "ben" czyli syn. A " benben" ..oznacza dwĂłch synĂłw?... czyli BliÂźniĂŞta? W jaki sposĂłb znak "N" wi¹¿esz z Rybami?! ..bo siĂŞ nie spotkaÂłem z tym. A w jaki sposĂłb ³¹czysz "wewnĂŞtrzne sÂłoĂące" z "Rybami"? ..bo teÂż nie qmam. przekÂłamania i programy pozostaÂły, w starych legendach rĂłwnieÂż … To pozbawmy je mocy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 23:14:39 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #158 : Listopad 09, 2009, 08:22:28 » |
|
wiem i powiem  wiêc, BENU to w staroegipskim by³ pierwowzór Feniksa (to s³owo jest greckie), pochodzi ono od egipskiego rdzenia wbn, który oznacza zarówno uben (jaœnieÌ) oraz weben (wznosiÌ siê), zaœ BENBEN pochodzi dok³adnie od tej skomplikowanej mieszaniny s³ów, BENBEN to wierzcho³ek piramidy, kamieù na jej szczycie, zwany po grecku piramidion... a teraz moje osobiste odkrycie (Leszek zarzuca³ mi, ¿e nie dzielê siê swoj¹ wiedz¹ - naprawiam to wiêc) CHERUB = HERU-BEN / HERU-UBEN - "Jaœniej¹cy w Oddali" poniewa¿ egipskie HERU oznacza "bardzo daleko" i dlatego Horyzont, Horus to oczywiœcie s³owo greckie... a Cheruby s¹ dwa na wierzchu Arki Przymierza, jeden chroni wstêpu do Ogrodu Eden (Ksiêga Stworzenia) mam nadziejê, ¿e wnios³em trochê Œwiat³a  EDIT: PHI, nasz przyjaciel Acentaur (przy okazji, fajne okularki:)) zna hebrajski, a litera NUN (50) oznacza RYBA, odnosi siê ona do XIII karty tarota - ŒmierÌ, wiêc wewnêtrzne, alchemiczne Czarne S³oùce jest jak najbardziej odpowiednim symbolem... KAP£AN 718' 718 to co piszesz jest bardzo ciekawe i proponujê za³o¿yÌ osobny w¹tek,bo tu mamy Panna z Ryb¹ pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 12:32:54 wysłane przez chanell »
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Email
|
 |
« Odpowiedz #159 : Listopad 09, 2009, 12:59:37 » |
|
Witaj ptakuNo i co ty ka¿esz ³¹czyÌ w tym cz³owieku? Jakieœ hebrajskie znaki, by wyszed³ syn? po co sie tak goraczkowac, przegrzanie jest nawet dla ptakow niebezpieczne.  jakos tak sie sklada , ze ten hebrajski ma pewne wlasiwosci zas inne jezyki nie. Jezyk te posiada kilka warstw a jedna z nich jest struktora liczbowa, gdzie kazdej literze przyporzadkowana jest liczba. Daje to mozliwosc dla etymologicznej analizy o wiele pewniejszej niz dla innych jezykow. Ale co podkreslam, nie ogranicza sie to bibli czy Zydow. Nalezy traktowac to jaka uniwersalna wiedze. Dorzuce, ze takze mialem pewne problemy z tym faktem. Ale bardzo mi pomoglo przyjecie takich zalozen: - jesli biblia mowi o plemionach izraela/izraelitach to nalezy rozumiec kolektywna dusze- jesli biblia mowi o Judaszu to nalezy rozumiec ZydziZreszta w swiecie duchowym milowanie/ nie milowanie jakiegos narodu/kraju nie ma zadnego znaczenia. cz³owiek powinien zrobiÌ, to nape³niÌ siê energi¹ MYŒLI i slusznie. Ale to ma wiele symboli. Raz zintegrowanie Ego, polaczenie ksiezyca i slonca, ozenek z Panna...itd Witaj PHIRIOORIchyba Kaplan juz mnie wyreczyl.  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #160 : Listopad 09, 2009, 13:37:42 » |
|
mylisz siĂŞ channel, odpowiedziaÂłem na pytanie PHIRIOORI dotyczÂące tego co napisaÂł Acentaur - MUSICIE SIĂ MODY NAUCZYĂ, ÂŻE TUTAJ JEST BARDZOOO DUÂŻA DROGA SYMBOLI I JEDEN PROWADZI DO DRUGIEGO - nie ma sensu zakÂładaĂŚ nowego tematu do kaÂżdego... off-top to co innego, od panny z rybÂą poszliÂśmy dalej ale ciÂągle o tym piszÂąc, przecieÂż NUN to RYBA  718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 13:38:46 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #161 : Listopad 09, 2009, 13:59:30 » |
|
Dorzuce, ze takze mialem pewne problemy z tym faktem. Ale bardzo mi pomoglo przyjecie takich zalozen: - jesli biblia mowi o plemionach izraela/izraelitach to nalezy rozumiec kolektywna dusze - jesli biblia mowi o Judaszu to nalezy rozumiec Zydzi W poœcie-linku, który zainicjowa³ kwestiê doda³em link do tego zagadnienia.<Chetnie bym podlinkowa³ te¿ do wywodu kap³ana pt. IS(Isis)-RA-EL(Saturn), ale nie wiem gdzie to jest teraz. Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N. Czlowiek powinien polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny, czyli polaczyc znaki N i B co oznacza "ben" czyli syn. Z tego co znam Zoo-Di-aca, to gwiazdozbiór Panny NIE graniczy wcale z gwiazdozbiorem Ryb, a nawet le¿¹ w idealnej OPOZYCJI.. czyli najdalej, jak sie da na kole zodiakalnym (na Œrednicy/ po Phi). Ale to nie zmienia znaczenia Twojego wywodu, wrêcz przeciwnie.. OPOZYCJE nalezy integrowaÌ. chyba Kaplan juz mnie wyreczyl Kap³an da³ bardzo interesuj¹ca kwestiê. Ale odnoœnie wyrêczania, to zabrak³o, ¿e litera: " N" = NUN (tej litery zwanie). Nie znam hebrajskiego. PHI, nasz przyjaciel Acentaur zna hebrajski, a litera NUN (50) oznacza RYBA, odnosi siê ona do XIII karty tarota - ŒmierÌ, wiêc wewnêtrzne, alchemiczne Czarne S³oùce jest jak najbardziej odpowiednim symbolem... Tak, Teraz jest zrozumia³a integracja opozycji Panny z Ryb¹; wyra¿ana jako litery B i N. Co do graniczenia: to Ryby granicz¹ na kole zodiakalnym z Baranem oraz z Wodnikiem...w tym kontekœcie liczba 13 odnosi siê do znaku Barana, a nie Wodnika (11). Przy naturalnym continuum ruchu spirali zoodiakalnej. Przejœcie Œmierci/Narodzin: 12 > 1 /(12 >1 = 13). 12 > 1 . W temacie o aborcji poruszy³em.. ¿e "rodzi sie nowa smierÌ"(12>1 ..czyli w ko³o macieja, jak szczury w karuzeli, bez skoku rozwojowego). vs (bo to jest jakby zwrotnica przejœcia) 12 > 1 (13).. czyli (z przes. k¹towym), po spirali na kolejnym Etapie staj¹c siê jednoczeœnie œrodowiskiem/polem morfogenetycznym dla œwiata, w którym sie umar³o/rozpuœci³o/rozproszy³o... jak w wodzie OCEanu nut. ..to w³aœnie rozproszenie siê w œrodowisko morfogenetyczne, na którym wyrastaj¹ Nowe Barany. [gdzies wspomina³em o masowym rozdaniu cennej sekwencji DNA pod presj¹]. Czyli w tej drugiej opcji równolegle jesteœ w "nowym niebie" - nowym wymiarze obrotu spirali, ale równie¿ stajesz siê "straw¹" i budulcem/substancj¹ dla "echa" -w poprzednim obrocie spirali, który masz ju¿ 'za soba', przepracowany. A ŒmierÌ jako umieranie to raczej konszachty typu Ryby-Skorpion. Ryby-Baran to raczej Narodziny. Wstrza³ w Ascedent i wyjœcie z £ona... z Vesica Pizdes (Rybiego oka)  Mid-punktem opozycji Panna-Ryby s¹ w³aœnie BliŸniêta i Strzelec. Ale o tym indziej... Niemniej to tam wy³adowuj¹ siê nieharmonijne aspekty procesów owej integracji. (Merkury i Jowisz.. informacje o charakterze religijnym.. ha, ha..)
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 17:06:42 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #162 : Listopad 09, 2009, 14:41:37 » |
|
a to mam coÂś ciekawego - w hebrajskim przyporzÂądkowano literze Nun astrologicznie / zodiakalnie znak Skorpiona  mamy wiĂŞc powiÂązanie RYBA SKORPION w literze NUN, ktĂłra odpowiada atu XIII ÂŚMIERĂ - Skorpion jak wiadomo zabija jadem ale jak - nie wiem czy - wiadomo, rĂłwnieÂż z jego jadu kolcowego tworzy siĂŞ lekarstwa - typowy paradox, ktĂłry wcale nim nie jest  a wiĂŞc mamy WIELKÂĄ TRANSFORMACJĂ a nie ÂŚmierĂŚ, i to czeka nas w / po 012, i tutaj jest zwiÂązek z RYBÂĄ, ktĂłra pÂływa w WODZIE, woda - chrzest, odrodzenie w wodzie (mitologia celtycka) jestem spod znaku Ryb, miÂło mi  718''
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #163 : Listopad 09, 2009, 15:01:53 » |
|
Ryby, Rak, Skorpion (NiedÂźWiedÂź) ..ÂżywioÂł wody.
ryby i rak -ÂżyjÂą w wodzie, a niedÂźwiedÂź ryby Âłowi i siĂŞ nimi Âżywi.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 00:40:04 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #164 : Listopad 09, 2009, 15:12:14 » |
|
no wÂłaÂśnie, a Panna - ÂżywioÂł Powietrza, razem z KozioroÂżcem i Bykiem panna to VIRGO, od tego pochodzi sÂłowo VIRGIN - dziewica, Âźle to przetÂłumaczono na ÂłacinĂŞ i popeÂłniono wielki i sÂłynny b³¹d biblijny! zrobiono z Marii dziewicĂŞ a ona byÂła ALMAH / VIRGO czyli PANNA, po prostu laska wspó³czeÂśnie mĂłwiÂąc.... Przyjrzyjmy siĂŞ raz jeszcze tekstowi ÂłaciĂąskiemu, aby zobaczyĂŚ, dlaczego nazwano jÂą “virgo" – mÂłoda kobieta. ByĂŚ moÂże chodziÂło o coÂś, co byÂło prawdÂą, a co my wypaczyliÂśmy póŸniej. Otó¿ okazuje siĂŞ, Âże sÂłowem, ktĂłre przetÂłumaczono na “virgo", byÂło starohebrajskie “almah", ktĂłre znaczyÂło wÂłaÂśnie “mÂłoda kobieta". Nie miaÂło ono Âżadnego seksualnego podtekstu. Gdyby Maria byÂła fizycznie rzeczywiÂście “virgo intacta", w oryginale uÂżyto by wĂłwczas hebrajskiego sÂłowa “bethula", a nie “almah". [/q] i komentarz zbĂŞdny  718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 11:42:35 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #165 : Listopad 09, 2009, 17:03:14 » |
|
tak to jest przyporzÂądkowane artqu, gdybyÂś siĂŞ jakoÂś tym interesowaÂł to byÂś wiedziaÂł, Âże sÂą 4 trygony znakĂłw zodiaku, kaÂżdy przypisany do 1 ÂżywioÂłu i 3 znakĂłw co razem daje 12 - proste...
718'
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #166 : Listopad 09, 2009, 17:08:51 » |
|
Co wspĂłlnego z wodÂą ma skorpion? JeÂżeli juÂż chcecie to dorzuĂŚcie na "trzeciego" wodnika...
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #167 : Listopad 09, 2009, 17:13:56 » |
|
to nie my ustalamy - wodnik, waga, bliŸniêta to trygon powietrza, a u góry pope³ni³em b³¹d, PANNA to ZIEMIA, tak jak Kozioro¿ec i Byk...
a skorpion z duchowymi wodami ma wiele wspĂłlnego, a co - poszukaj tego jak chcesz...
718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 17:14:36 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #168 : Listopad 09, 2009, 21:31:43 » |
|
ByĂŚ moÂże juz o tym byÂło, ale nidawno wyczytaÂłem, ze okreÂślenie rzeÂźby ze ÂŚlĂŞÂży "pannÂą z rybÂą" jest chybione. RzeÂźba ta jest prasÂłowiaĂąskim przedstawieniem pierwszego Anunaki (En-Ki) wychodzÂącego z wody, po przylocie na ZiemiĂŞ. Ich skafandry kojarzyÂły siĂŞ pierwszym ludziom z rybami, tym bardziej, ze En-Ki wylÂądowaÂł w wodzie, i stÂąd takie ich przedstawianie.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #169 : Listopad 10, 2009, 16:07:27 » |
|
Co wspĂłlnego z wodÂą ma skorpion? To, Âże dziwni mĂŞdrcy kilkaDZIESIÂĄT lat temu usunĂŞli z zoodiaku NIEDÂŹWIEDZIA zastĂŞpujÂąc go Scorpionem. 3-cia faza Skorpiona to faza ORÂŁA, ktĂłry jest ARI (ArieÂł). Lecz OrzeÂł to NiedÂźwiedÂź a NiedÂźwiedÂź Âżywi siĂŞ Rybami i jest bliski ÂżywioÂłowi rzek, tam Âżeruje i lubi mieĂŚ jakiÂś potok na podorĂŞdziu. kiedyÂś: A-RiekÂł (jĂŞzyk zywy) - dziÂś: O-RzekÂł (to oczywiste, dlaczego "O") (..)gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N w hebrajskim przyporzÂądkowano literze Nun astrologicznie / zodiakalnie znak Skorpiona ..no to ustalcie, panowie, bo to jest trochĂŞ niespĂłjne. Poczatkowo zrozumialem, ze: znak "N" oznaczaÂł ryby, jako zwierzeta, a skorpiona, jako znak zodiaku, ale teraz sprawdzam jeszcze i acentaur wyraÂźnie napisaÂł "gwiazdozbiĂłr Ryb". ByĂŚ moÂże juz o tym byÂło, ale nidawno wyczytaÂłem, ze okreÂślenie rzeÂźby ze ÂŚlĂŞÂży "pannÂą z rybÂą" jest chybione. RzeÂźba ta jest prasÂłowiaĂąskim przedstawieniem pierwszego Anunaki (En-Ki) wychodzÂącego z wody, po przylocie na ZiemiĂŞ. Ich skafandry kojarzyÂły siĂŞ pierwszym ludziom z rybami, tym bardziej, ze En-Ki wylÂądowaÂł w wodzie, i stÂąd takie ich przedstawianie. Ten argument jest nietrafiony, gdyÂż: 1. ProsiÂłoby siĂŞ o umiejscowienie nad woda , a nie na szczycie gĂłry. 2. Gdyby chodziÂło o skojarzenie skafandra - moÂżna byÂło wrzeÂźbiĂŚ rybi skafander - a jednak wyrzeÂźbiono osobno rybĂŞ. Oraz czÂłowieka BEZ skafandra Âłuskowatego.@KapÂłan 718, popraw jeszcze tu b³¹d - bo zamieszanie jest.: « Odpowiedz #164 @Arteq, Poczatkowo chciaÂłem monitowaĂŚ o usuniĂŞcie tych Twoich postĂłw, ktĂłre wynikajÂą z ignorancji w klasycznej astrologii. Ale te tu twoje obie uwagi sÂą logiczne (Wodnik naturalnie nie kojarzy sie z powietrzem a z woda; a scorpion nie z wodÂą a z ziemiÂą/ogniem?). Niemniej.. tu akurat odnosimy siĂŞ stricte do wiedzy starej, jaka jest w przekazie astrologii klasycznej. I tak to tam wÂłaÂśnie jest. Jego podejÂście do astrologii jest -jak moje do jĂŞzyka.. odnoszĂŞ siĂŞ do OCZYWISTOÂŚCI z TERAZ. niemniej Wodnik.. dysponuje wodÂą/dzbanem - a sam jest "w powietrzu".Ale Âżeby to rozkminiĂŚ.. zciemy jĂŞzyka oraz wypaczenia astrologii - trzeba tez rozpoznaĂŚ aspekt historyczny, ktĂłrym tu wÂłaÂśnie siĂŞ zajĂŞliÂśmy, by byÂło to widoczne w peÂłnej rozciÂągÂłoÂści ewolucji w czasie. Przy okazji: Skorpion jeszcze caÂłkiemniedawno bywaÂł w astrologii niedÂźwiadkiem, lub orÂłem. MyÂśle Âże ORZEÂŁ (teÂż i lud orÂła) przyziemiony... wiec przy ziemi byÂł NiedÂźwiadkiem
, a w duchu czasĂłw i apekcie przyczynowo-skutkowym Skorpionem
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 00:47:38 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #170 : Listopad 11, 2009, 11:45:28 » |
|
Acentaur, co do tego co pisaÂłeÂś mi na PW to ja pisaÂłem, Âże hebrajska litera NUN odnosi siĂŞ do RYBY - i tylko tyle, a jak siĂŞ to interpretuje to juÂż kwestia indywidualnych doÂświadczeĂą i poziomu zrozumienia... wiadomo, czym jest dla wczesnych gnostyckich chrzeÂścijan ryba - ICHTHYS jako notariqon tajemny odnoszÂący siĂŞ do Jezusa...
718'
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Email
|
 |
« Odpowiedz #171 : Listopad 11, 2009, 15:29:36 » |
|
Witaj Kaplanieto ja pisaÂłem, Âże hebrajska litera NUN odnosi siĂŞ do RYBY no to wszystko w najlepszym porzadku PHIRIOORIMyÂśle Âże ORZEÂŁ (teÂż i lud orÂła) przyziemiony... chyba warto sie temu przyjrzec, bo ludy orla to te , ktore maja teraz orla we flagach panstwowych pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #172 : Listopad 14, 2009, 13:53:01 » |
|
Na umieszczonej poni¿ej obrotowej mapie nieba mo¿na zobaczyÌ gwiazdozbiory widoczne 21 czerwca na po³udniowym nocnym firmamencie. http://img294.imageshack.us/img294/2401/20091114115249.jpg Zbli¿enie ukazuje,¿e w tym okresie widoczne s¹ min.:Panna,jedna z Rybek, Smok,Ma³a NiedŸwiedzica,Wielka NiedŸwiedzica.  Zodiak z Dendery dobitnie œwiadczy o wiedzy astronomicznej staro¿ytnych Egipcjan.Na tej ilustracji,kolorami zaznaczy³em gwiazdozbiory,które by³y wymienione wy¿ej,ich usytuowanie jest takie same z tym,¿e Hipcio to nasz Smok, Szakal to Ma³a NiedŸwiedzica,natomiast Udziec to Wielka NiedŸwiedzica, jest te¿ Panna i Ryby.Te konstelacje widoczne s¹ tak¿e w noc œwiêtojaùsk¹, sobótkow¹ nad Œl꿹.Uwa¿am,¿e ich kopi¹ s¹ rzeŸby umieszczone na stokach tej góry.Ciekawostk¹ jest,¿e te same gwiazdozbiory by³y by widoczne 21 marca na dziennym niebie równonocy wiosennej,gdyby nie jasnoœÌ S³oùca. Wygl¹da wiêc na to,¿e na nocnym niebie sobótkowym oraz na jej ziemi,mo¿emy ogl¹daÌ towarzysz¹ce nam,od ponad 2000 lat konstelacje Ery Ryb. Œlê¿aùskie rze¿by ''Panna z Ryb¹'' i towarzysz¹ca jej Du¿a NiedŸwiedzica skierowane s¹ w stronê wschodz¹cego S³oùca.Tak samo ukierunkowana jest Ma³a NiedŸwiedzica na jej szczycie.Na wszystkich znajduje siê skoœny krzy¿,symbol wêdruj¹cego S³oùca.  Celtycki krzy¿ jest podobno staro¿ytnym przyrz¹dem s³u¿¹cym w odleg³ej przesz³oœci do pomiaru zjawiska precesji.U¿ywany by³ równie¿ przez za- kon templariuszy i nazywany przez nich ''Ró¿¹ Wiatrów''
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 22:08:44 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #173 : Listopad 15, 2009, 13:39:28 » |
|
JANUSZU, spieszĂŞ z pomocÂą wyjaÂśnienia tego co napisaÂłeÂś - TUTAJ jest wszystko, mam ten film w wersji .avi, jest w sieci na RapidShare bez napisĂłw - POLECAM! http://www.reality-entertainment.com/films/titles/the-cross-of-thoth - link do dystrybutora i wydawcy 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 13:43:15 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #174 : Listopad 20, 2009, 22:12:20 » |
|
Hipcio to nasz Smok, Szakal to MaÂła NiedÂźwiedzica,natomiast Udziec to Wielka NiedÂźwiedzica, jest teÂż Panna i Ryby. W ChiĂąskim natomiast zoodiaku, odpowiednikiem Panny i RybbĂŞdzie najprawdopodobniej Kogut i KrĂłlik (Rabbit)..tak wiĂŞc nam gdzie koĂączy siĂŞ KrĂłlicza nora ..zaczyna siĂŞ Tygrys, tj. Wodnik
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 22:55:29 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
|