Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Lipiec 13, 2025, 06:39:57

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Panna z rybÂą i inne  (Przeczytany 147211 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #150 : Czerwiec 24, 2009, 18:20:35 »

Witaj Chanell.
Tak wiem o tych piĂŞknych miejscowoÂściach po Krakowem. UÂśmiech
Herby z muru koœcio³a w Ksiêgienicach Ma³ych pod Œl꿹 s¹ zaskakuj¹ce.
WÂśrĂłd nich znajdujÂą siĂŞ symbole przypominajÂące wzĂłr z orderu ''ZÂłotego Runa''
oraz z orderu ''Smoka'' / 1 i 3 na poniÂższym zestawie/.MoÂżna zauwaÂżyĂŚ/post wczeÂśniej/
te¿ herb litewskiej ''Pogoni'' i ''Odrow¹¿'' oraz czeskiego lwa Judy z podwójnym
ogonem.SÂą teÂż tutaj lwy z herbu Anglii.WidaĂŚ wyraÂźnie,Âże zainteresowania i
powiÂązania zamieszkujÂących ten rejon elit byÂły zastanawiajÂące.
Szkoda tych miejscowoÂści,gdyÂż dzisiaj w nocy mieszkaĂący walczyli z ÂżywioÂłem wody.
Jeszcze w sobotĂŞ wybieraÂłem z niewinnego potoku kamienie,teraz jest tam powĂłdÂź.

Witaj Nagumulululi.
Ten,ukrzyÂżowany czÂłowieczek ze znaczkiem krzyÂża nad,nim jest chyba wykonany
w czasach póŸniejszych. Uœmiech
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #151 : Czerwiec 30, 2009, 11:42:27 »

Witaj,

Mam pytanie czy w twoch poszukiwaniach natkn¹³eœ siê na jakis zwiazek Œle¿y ze œw. Jerzym?
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #152 : Czerwiec 30, 2009, 21:34:01 »

Witaj Nagumulululi.
Nie,nie spotkaÂłem siĂŞ z takim zwiÂązkiem.
Œlê¿a za patronów ma œw Jana Chrzciciela i œw Jakuba,patrona podró¿ników.
Taka figura widnieje na portalu bramy w centrum SobĂłtki
i w herbie miasta.

http://www.zrodlo.krakow.pl/Archiwum/2004/30/08.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 20:51:52 wysłane przez janusz » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #153 : Lipiec 13, 2009, 11:30:10 »

Symbol ryby wystêpuj¹cy na Œlê¿y mo¿na znaleŸÌ tak¿e na s³awnym portalu
oÂłbiĂąskim.Na kamiennej bramie,ktĂłra jest cennym zabytkiem pochodzÂącym
z czasĂłw Piotra WÂłosta,jest ukazane jego prawdziwe oblicze.Twarz komesa
otoczona jest rybkami o przypominajÂących dzioby pyszczkach.PomiĂŞdzy nimi
ciekawy motyw lilijki.

Te same rybki z dziubkami,moÂżna zauwaÂżyĂŚ na krzyÂżu pod arkadÂą,na ktĂłrym prawdopodobnie wzorowali siĂŞ ÂślĂŞÂżaĂąscy augustianie,pochodzÂący z Francji tworzÂąc swĂłj symbol nazywany ''ArenÂą''.
Krzta³ty ich cia³ s¹ znakiem ''Alfy i Omegi'',czyli pocz¹tku i koùca.Ca³oœÌ to symboliczna
''Brama Czasu''.

MoÂże wÂłaÂśnie tutaj ukryta jest prawda dotyczÂąca ''Panny z RybÂą'' ?
Rybki sÂą poprostu symbolem naszej ery jej poczÂątku i koĂąca.Czasu,kiedy
odczuwany jest brak ''GÂłowy'' w mÂądrym dziaÂłaniu i postepowaniu wobec
otaczajacego nas Âświata i ludzi. MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 11:46:47 wysłane przez janusz » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #154 : Listopad 07, 2009, 17:20:57 »

..to teraz moÂże trochĂŞ mniej o Rybach,
wszak one "gÂłosu nie majÂą", a wiĂŞcej o Pannie i o tym, co jÂą Âłaczy
z BliÂźniakami: Mercurym,
a takÂże o skali kwantowej:

Panna - £¡CZNO¦Æ, ETAPY ODWZOROWANIA | Mercury - Bli¼niêta

tak nawiasem: obstawiaÂł bym np. u Leszka silnÂą pozycjĂŞ panny
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 17:23:47 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #155 : Listopad 08, 2009, 20:21:45 »

Witaj PHIRIOORI
troszke o Pannie.
O czlowieku mowi sie , ze jest Nous= "Duch kreujacy swiat" oraz Demiurg=Stworca swiata
Demiurg z laciny Demivierge = Pol Panna
Znak hebrajski Beth znajduje sie wlasnie w zodiaku w gwiazdozbiorze Panny czyli "Betula".
Celtowie nazywali znak B (Beth) jako Brzoza, Irlandczycy zwali go Beth a Rzymianie wlasnie "Betula"
Lacinskie "Betula" oznacza Brzoze, zas po hebrajsku betula oznacza Panne!
Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N. Czlowiek powinien
polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny, czyli polaczyc znaki N i B co
oznacza "ben" czyli syn.
pozdrawiam
ptak
Gość
« Odpowiedz #156 : Listopad 08, 2009, 22:21:44 »

Witaj Acentaur,
No i co ty ka¿esz ³¹czyÌ w tym cz³owieku? Jakieœ hebrajskie znaki, by wyszed³ syn?
„Synostwo” jest juÂż  od samego poczÂątku, a jedyne co czÂłowiek powinien zrobiĂŚ, to napeÂłniĂŚ siĂŞ energiÂą MYÂŚLI (nie myliĂŚ z myÂśleniem). To zaÂś nastÂąpi w wyniku  przestrzegania praw uniwersalnych. ÂŁamanie praw, to unicestwianie siĂŞ. I Âżadne znaki hebrajskie nic tu nie pomogÂą, zresztÂą Hebry  dawno juÂż nie ma, przekÂłamania i programy pozostaÂły, w starych legendach rĂłwnieÂż …

Pozdrawiam  UÂśmiech
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #157 : Listopad 08, 2009, 22:30:42 »

Cytat: acentaur
Demiurg z laciny Demivierge = Pó³ Panna
Demi-Vierge? ..no kto by pomyœla³. Zawsze mnie zaskakujesz jak¹œ niewidzialn¹ "oczywistoœci¹".
Niestety nie poznam juÂż Âłaciny, gdyÂż trochĂŞ mni siĂŞ nie chce.

Znak hebrajski Beth znajduje sie wlasnie w zodiaku w gwiazdozbiorze Panny czyli "Betula".
Celtowie nazywali znak B (Beth) jako Brzoza, Irlandczycy zwali go Beth a Rzymianie wlasnie "Betula"
Lacinskie "Betula" oznacza Brzoze, zas po hebrajsku betula oznacza Panne!
Bardzo to ciekawe rzeczy sÂą.

Z tego , co mi wiadomo, to "Beth" znaczy "Dom" (tylko juÂż nie pamiĂŞtam w jakim narzeczu).
Ponadto: Bet(h) <> teB > Teb

Co ciekawe, bajka o jezusie sklecona, na podstawie mitu, o HORusie, ktĂłra mĂłwiÂła:
"Horus  was buried in a tomb at Anu"
odpowiednio zrobiono:
"J. Christ was buried in a tomb located in Bethany"  [Beth-Anu].
StÂąd pewnie te caÂłe "Betanki" (ale same nie majÂą o tym pojĂŞcia zapewne).

Biblia teÂż byÂła hebrajska, wiĂŞc "B"siĂŞ tu wyjaÂśnia od strony jĂŞzykowej.
Od strony Gliphicznej "BiB" ma inne konotacje.

Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N. Czlowiek powinien polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny, czyli polaczyc znaki N i B co
oznacza "ben" czyli syn.
A "benben" ..oznacza dwĂłch synĂłw?... czyli BliÂźniĂŞta?

W jaki sposĂłb znak "N"  wi¹¿esz z Rybami?! ..bo siĂŞ nie spotkaÂłem z tym.
A w jaki sposób ³¹czysz "wewnêtrzne s³oùce" z "Rybami"? ..bo te¿ nie qmam.

Cytat: ptak
przekÂłamania i programy pozostaÂły, w starych legendach rĂłwnieÂż …
To pozbawmy je mocy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 23:14:39 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #158 : Listopad 09, 2009, 08:22:28 »

wiem i powiem UÂśmiech

wiêc, BENU to w staroegipskim by³ pierwowzór Feniksa (to s³owo jest greckie), pochodzi ono od egipskiego rdzenia wbn, który oznacza zarówno uben (jaœnieÌ) oraz weben (wznosiÌ siê), zaœ BENBEN pochodzi dok³adnie od tej skomplikowanej mieszaniny s³ów, BENBEN to wierzcho³ek piramidy, kamieù na jej szczycie, zwany po grecku piramidion...

a teraz moje osobiste odkrycie (Leszek zarzucaÂł mi, Âże nie dzielĂŞ siĂŞ swojÂą wiedzÂą - naprawiam to wiĂŞc)

CHERUB = HERU-BEN / HERU-UBEN - "JaÂśniejÂący w Oddali" poniewaÂż egipskie HERU oznacza "bardzo daleko" i dlatego Horyzont, Horus to oczywiÂście sÂłowo greckie...

a Cheruby sÂą dwa na wierzchu Arki Przymierza, jeden chroni wstĂŞpu do Ogrodu Eden (KsiĂŞga Stworzenia)

mam nadziejĂŞ, Âże wniosÂłem trochĂŞ ÂŚwiatÂła UÂśmiech

EDIT: PHI, nasz przyjaciel Acentaur (przy okazji, fajne okularki:)) zna hebrajski, a litera NUN (50) oznacza RYBA, odnosi siĂŞ ona do XIII karty tarota - ÂŚmierĂŚ, wiĂŞc wewnĂŞtrzne, alchemiczne Czarne SÂłoĂące jest jak najbardziej odpowiednim symbolem...

KAPÂŁAN 718'

718 UÂśmiech  to co piszesz jest bardzo ciekawe i proponujĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ osobny wÂątek,bo tu mamy Panna z RybÂą
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 12:32:54 wysłane przez chanell » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #159 : Listopad 09, 2009, 12:59:37 »

Witaj ptaku
No i co ty ka¿esz ³¹czyÌ w tym cz³owieku? Jakieœ hebrajskie znaki, by wyszed³ syn?
po co sie tak goraczkowac, przegrzanie jest nawet dla ptakow niebezpieczne.  DuÂży uÂśmiech
jakos tak sie sklada , ze ten hebrajski ma pewne wlasiwosci zas inne jezyki nie. Jezyk te posiada kilka warstw a jedna
z nich jest struktora liczbowa, gdzie kazdej literze przyporzadkowana jest liczba. Daje to mozliwosc dla etymologicznej
analizy o wiele pewniejszej niz dla innych jezykow. Ale co podkreslam, nie ogranicza sie to bibli czy Zydow. Nalezy traktowac
to jaka uniwersalna wiedze.
Dorzuce, ze takze mialem pewne problemy z tym faktem. Ale bardzo mi pomoglo przyjecie takich zalozen:
- jesli biblia mowi o plemionach izraela/izraelitach to nalezy rozumiec kolektywna dusze
- jesli biblia mowi o Judaszu to nalezy rozumiec Zydzi
Zreszta w swiecie duchowym milowanie/ nie milowanie jakiegos narodu/kraju nie ma zadnego znaczenia.
czÂłowiek powinien zrobiĂŚ, to napeÂłniĂŚ siĂŞ energiÂą MYÂŚLI
i slusznie. Ale to ma wiele symboli. Raz zintegrowanie Ego, polaczenie ksiezyca i slonca, ozenek z Panna...itd
Witaj PHIRIOORI
chyba Kaplan juz mnie wyreczyl.  UÂśmiech
pozdrawiam
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #160 : Listopad 09, 2009, 13:37:42 »

mylisz siĂŞ channel, odpowiedziaÂłem na pytanie PHIRIOORI dotyczÂące tego co napisaÂł Acentaur - MUSICIE SIÊ MODY NAUCZYÆ, ÂŻE TUTAJ JEST BARDZOOO DUÂŻA DROGA SYMBOLI I JEDEN PROWADZI DO DRUGIEGO - nie ma sensu zakÂładaĂŚ nowego tematu do kaÂżdego... off-top to co innego, od panny z rybÂą poszliÂśmy dalej ale ciÂągle o tym piszÂąc, przecieÂż NUN to RYBA  DuÂży uÂśmiech

718'

« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 13:38:46 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #161 : Listopad 09, 2009, 13:59:30 »

Dorzuce, ze takze mialem pewne problemy z tym faktem. Ale bardzo mi pomoglo przyjecie takich zalozen:
- jesli biblia mowi o plemionach izraela/izraelitach to nalezy rozumiec kolektywna dusze
- jesli biblia mowi o Judaszu to nalezy rozumiec Zydzi
W poÂście-linku, ktĂłry zainicjowaÂł kwestiĂŞ dodaÂłem link do tego zagadnienia.<
Chetnie bym podlinkowaÂł teÂż do wywodu kapÂłana pt. IS(Isis)-RA-EL(Saturn), ale nie wiem gdzie to jest teraz.

Gwiazdozbior Panny graniczy z gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N.
Czlowiek powinien polaczyc swoje wewnetrzne slonce z silami wewnetrznej Panny,
czyli polaczyc znaki N i B co oznacza "ben" czyli syn.

Z tego co znam Zoo-Di-aca, to gwiazdozbiĂłr Panny NIE graniczy wcale z gwiazdozbiorem Ryb,
a nawet le¿¹ w idealnej OPOZYCJI.. czyli najdalej, jak sie da na kole zodiakalnym (na Œrednicy/ po Phi).

Ale to nie zmienia znaczenia Twojego wywodu, wrĂŞcz przeciwnie.. OPOZYCJE nalezy integrowaĂŚ.

chyba Kaplan juz mnie wyreczyl
KapÂłan daÂł bardzo interesujÂąca kwestiĂŞ.
Ale odnoÂśnie wyrĂŞczania, to zabrakÂło, Âże litera: "N" = NUN (tej litery zwanie). Nie znam hebrajskiego.

Cytat: KapÂłan 718
PHI, nasz przyjaciel Acentaur zna hebrajski, a litera NUN (50) oznacza RYBA, odnosi siĂŞ ona do XIII karty tarota - ÂŚmierĂŚ,
wiĂŞc wewnĂŞtrzne, alchemiczne Czarne SÂłoĂące jest jak najbardziej odpowiednim symbolem...

Tak, Teraz jest zrozumiaÂła integracja opozycji Panny z RybÂą; wyraÂżana jako litery B i N.

Co do graniczenia: to Ryby graniczÂą na kole zodiakalnym z Baranem oraz z Wodnikiem.
..w tym kontekÂście liczba 13 odnosi siĂŞ do znaku Barana, a nie Wodnika (11). Przy naturalnym continuum ruchu spirali zoodiakalnej.

PrzejÂście ÂŚmierci/Narodzin: 12 > 1 /(12 >1 = 13).

12 > 1 . W temacie o aborcji poruszyÂłem.. Âże
"rodzi sie nowa smierĂŚ"(12>1 ..czyli w koÂło macieja, jak szczury w karuzeli, bez skoku rozwojowego).
vs  (bo to jest jakby zwrotnica przejÂścia)
12 > 1 (13).. czyli (z przes. kÂątowym), po spirali na kolejnym Etapie
stajÂąc siĂŞ jednoczeÂśnie Âśrodowiskiem/polem morfogenetycznym dla Âświata,
w ktĂłrym sie umarÂło/rozpuÂściÂło/rozproszyÂło... jak w wodzie OCEanu nut.
..to wÂłaÂśnie rozproszenie siĂŞ w Âśrodowisko morfogenetyczne,
na ktĂłrym wyrastajÂą Nowe Barany.
[gdzies wspominaÂłem o masowym rozdaniu cennej sekwencji DNA pod presjÂą].

Czyli w tej drugiej opcji rĂłwnolegle jesteÂś w "nowym niebie" - nowym wymiarze obrotu spirali,
ale rĂłwnieÂż stajesz siĂŞ "strawÂą" i budulcem/substancjÂą dla "echa" -w poprzednim obrocie spirali,
ktĂłry masz juÂż 'za soba', przepracowany.

A ÂŚmierĂŚ jako umieranie to raczej konszachty typu Ryby-Skorpion.
Ryby-Baran to raczej Narodziny. WstrzaÂł w Ascedent i wyjÂście z ÂŁona... z Vesica Pizdes (Rybiego oka) UÂśmiech

Mid-punktem opozycji Panna-Ryby sÂą wÂłaÂśnie BliÂźniĂŞta i Strzelec.
Ale o tym indziej...

Niemniej to tam wyÂładowujÂą siĂŞ nieharmonijne aspekty procesĂłw owej integracji.
(Merkury i Jowisz.. informacje o charakterze religijnym.. ha, ha..)

« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 17:06:42 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #162 : Listopad 09, 2009, 14:41:37 »

a to mam coÂś ciekawego - w hebrajskim przyporzÂądkowano literze Nun astrologicznie / zodiakalnie znak Skorpiona UÂśmiech

mamy wiêc powi±zanie RYBA SKORPION w literze NUN, która odpowiada atu XIII ¦MIERÆ - Skorpion jak wiadomo zabija jadem ale jak - nie wiem czy - wiadomo, równie¿ z jego jadu kolcowego tworzy siê lekarstwa - typowy paradox, który wcale nim nie jest U¶miech

a wiêc mamy WIELK¡ TRANSFORMACJÊ a nie ¦mieræ, i to czeka nas w / po 012, i tutaj jest zwi±zek z RYB¡, która p³ywa w WODZIE, woda - chrzest, odrodzenie w wodzie (mitologia celtycka)

jestem spod znaku Ryb, miÂło mi UÂśmiech

718''
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #163 : Listopad 09, 2009, 15:01:53 »

Ryby, Rak, Skorpion (NiedÂźWiedÂź)    ..ÂżywioÂł wody.

ryby i rak -ÂżyjÂą w wodzie, a niedÂźwiedÂź ryby Âłowi i siĂŞ nimi Âżywi.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 00:40:04 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #164 : Listopad 09, 2009, 15:12:14 »

no wÂłaÂśnie, a Panna - ÂżywioÂł Powietrza, razem z KozioroÂżcem i Bykiem

panna to VIRGO, od tego pochodzi s³owo VIRGIN - dziewica, Ÿle to przet³umaczono na ³acinê i pope³niono wielki i s³ynny b³¹d biblijny! zrobiono z Marii dziewicê a ona by³a ALMAH / VIRGO czyli PANNA, po prostu laska wspó³czeœnie mówi¹c....

Cytat: Laurence Gardner
Przyjrzyjmy siĂŞ raz jeszcze tekstowi ÂłaciĂąskiemu, aby zobaczyĂŚ, dlaczego nazwano jÂą “virgo" – mÂłoda kobieta. ByĂŚ moÂże chodziÂło o coÂś, co byÂło prawdÂą, a co my wypaczyliÂśmy póŸniej. Otó¿ okazuje siĂŞ, Âże sÂłowem, ktĂłre przetÂłumaczono na “virgo", byÂło starohebrajskie “almah", ktĂłre znaczyÂło wÂłaÂśnie “mÂłoda kobieta". Nie miaÂło ono Âżadnego seksualnego podtekstu. Gdyby Maria byÂła fizycznie rzeczywiÂście “virgo intacta", w oryginale uÂżyto by wĂłwczas hebrajskiego sÂłowa “bethula", a nie “almah". [/q]

i komentarz zbĂŞdny  ZÂły

718'
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 11:42:35 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #165 : Listopad 09, 2009, 17:03:14 »

tak to jest przyporzÂądkowane artqu, gdybyÂś siĂŞ jakoÂś tym interesowaÂł to byÂś wiedziaÂł, Âże sÂą 4 trygony znakĂłw zodiaku, kaÂżdy przypisany do 1 ÂżywioÂłu i 3 znakĂłw co razem daje 12 - proste...

718'
arteq
Gość
« Odpowiedz #166 : Listopad 09, 2009, 17:08:51 »

Co wspĂłlnego z wodÂą ma skorpion? JeÂżeli juÂż chcecie to dorzuĂŚcie na "trzeciego" wodnika...
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #167 : Listopad 09, 2009, 17:13:56 »

to nie my ustalamy - wodnik, waga, bliŸniêta to trygon powietrza, a u góry pope³ni³em b³¹d, PANNA to ZIEMIA, tak jak Kozioro¿ec i Byk...

a skorpion z duchowymi wodami ma wiele wspĂłlnego, a co - poszukaj tego jak chcesz...

718'
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 17:14:36 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #168 : Listopad 09, 2009, 21:31:43 »

ByĂŚ moÂże juz o tym byÂło, ale nidawno wyczytaÂłem, ze okreÂślenie rzeÂźby ze ÂŚlĂŞÂży "pannÂą z rybÂą" jest chybione. RzeÂźba ta jest prasÂłowiaĂąskim przedstawieniem pierwszego Anunaki (En-Ki) wychodzÂącego z wody, po przylocie na ZiemiĂŞ. Ich skafandry kojarzyÂły siĂŞ pierwszym ludziom z rybami, tym bardziej, ze En-Ki wylÂądowaÂł w wodzie, i stÂąd takie ich przedstawianie.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #169 : Listopad 10, 2009, 16:07:27 »

Co wspĂłlnego z wodÂą ma skorpion?
To, Âże dziwni mĂŞdrcy kilkaDZIESIÂĄT lat temu usunĂŞli z zoodiaku NIEDÂŹWIEDZIA
zastĂŞpujÂąc go Scorpionem. 3-cia faza Skorpiona to faza ORÂŁA,
ktĂłry jest ARI (ArieÂł).
Lecz OrzeÂł to NiedÂźwiedÂź

a NiedÂźwiedÂź Âżywi siĂŞ Rybami i jest bliski ÂżywioÂłowi rzek, tam Âżeruje i lubi mieĂŚ jakiÂś potok na podorĂŞdziu.

kiedyÂś: A-RiekÂł (jĂŞzyk zywy) - dziÂś: O-RzekÂł  (to oczywiste, dlaczego "O")

(..)gwiazdozbiorem Ryb a jemu nalezy znak N
Cytat: KapÂłan 718
w hebrajskim przyporzÂądkowano literze Nun astrologicznie / zodiakalnie znak Skorpiona

..no to ustalcie, panowie, bo to jest trochĂŞ niespĂłjne.
Poczatkowo zrozumialem, ze: znak "N" oznaczaÂł ryby, jako zwierzeta, a skorpiona, jako znak zodiaku,
ale teraz sprawdzam jeszcze i acentaur wyraÂźnie napisaÂł "gwiazdozbiĂłr Ryb".

Cytat: Dariusz
ByĂŚ moÂże juz o tym byÂło, ale nidawno wyczytaÂłem, ze okreÂślenie rzeÂźby ze ÂŚlĂŞÂży "pannÂą z rybÂą" jest chybione. RzeÂźba ta jest prasÂłowiaĂąskim przedstawieniem pierwszego Anunaki (En-Ki) wychodzÂącego z wody, po przylocie na ZiemiĂŞ. Ich skafandry kojarzyÂły siĂŞ pierwszym ludziom z rybami, tym bardziej, ze En-Ki wylÂądowaÂł w wodzie, i stÂąd takie ich przedstawianie.
Ten argument jest nietrafiony, gdyÂż:
1. ProsiÂłoby siĂŞ o umiejscowienie nad woda , a nie na szczycie gĂłry.
2. Gdyby chodziÂło o skojarzenie skafandra - moÂżna byÂło wrzeÂźbiĂŚ rybi skafander - a jednak wyrzeÂźbiono osobno rybĂŞ. Oraz czÂłowieka BEZ skafandra Âłuskowatego.

@Kap³an 718, popraw jeszcze tu b³¹d - bo zamieszanie jest.:
« Odpowiedz #164

@Arteq, Poczatkowo chciaÂłem monitowaĂŚ o usuniĂŞcie tych Twoich postĂłw, ktĂłre wynikajÂą z ignorancji w klasycznej astrologii. Ale te tu twoje obie uwagi sÂą logiczne (Wodnik naturalnie nie kojarzy sie z powietrzem a z woda; a scorpion nie z wodÂą a z ziemiÂą/ogniem?). Niemniej.. tu akurat odnosimy siĂŞ stricte do wiedzy starej,
jaka jest w przekazie astrologii klasycznej. I tak to tam wÂłaÂśnie jest.

Jego podejÂście do astrologii jest -jak moje do jĂŞzyka.. odnoszĂŞ siĂŞ do OCZYWISTOÂŚCI z TERAZ.
niemniej Wodnik.. dysponuje wodÂą/dzbanem - a sam jest "w powietrzu".

Ale Âżeby to rozkminiĂŚ.. zciemy jĂŞzyka oraz wypaczenia astrologii - trzeba tez rozpoznaĂŚ aspekt historyczny, ktĂłrym tu wÂłaÂśnie siĂŞ zajĂŞliÂśmy, by byÂło to widoczne w peÂłnej rozciÂągÂłoÂści ewolucji w czasie.

Przy okazji: Skorpion jeszcze caÂłkiemniedawno bywaÂł w astrologii niedÂźwiadkiem, lub orÂłem.
MyÂśle Âże ORZEÂŁ (teÂż i lud orÂła) przyziemiony... wiec przy ziemi byÂł NiedÂźwiadkiem
, a w duchu czasĂłw i apekcie przyczynowo-skutkowym  Skorpionem
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 00:47:38 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #170 : Listopad 11, 2009, 11:45:28 »

Acentaur, co do tego co pisaÂłeÂś mi na PW to ja pisaÂłem, Âże hebrajska litera NUN odnosi siĂŞ do RYBY - i tylko tyle, a jak siĂŞ to interpretuje to juÂż kwestia indywidualnych doÂświadczeĂą i poziomu zrozumienia... wiadomo, czym jest dla wczesnych gnostyckich chrzeÂścijan ryba - ICHTHYS jako notariqon tajemny odnoszÂący siĂŞ do Jezusa...

718'
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #171 : Listopad 11, 2009, 15:29:36 »

Witaj Kaplanie
to ja pisaÂłem, Âże hebrajska litera NUN odnosi siĂŞ do RYBY
no to wszystko w najlepszym porzadku  DuÂży uÂśmiech
PHIRIOORI
MyÂśle Âże ORZEÂŁ (teÂż i lud orÂła) przyziemiony...
chyba warto sie temu przyjrzec, bo ludy orla to te , ktore maja teraz orla we flagach panstwowych
pozdrawiam
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #172 : Listopad 14, 2009, 13:53:01 »

Na umieszczonej poniÂżej obrotowej mapie nieba moÂżna zobaczyĂŚ
gwiazdozbiory widoczne 21 czerwca na poÂłudniowym nocnym
firmamencie.

http://img294.imageshack.us/img294/2401/20091114115249.jpg

ZbliÂżenie ukazuje,Âże w tym okresie widoczne sÂą min.:Panna,jedna z Rybek,
Smok,MaÂła NiedÂźwiedzica,Wielka NiedÂźwiedzica.

Zodiak z Dendery dobitnie Âświadczy o wiedzy astronomicznej staroÂżytnych
Egipcjan.Na tej ilustracji,kolorami zaznaczyÂłem gwiazdozbiory,ktĂłre byÂły
wymienione wyÂżej,ich usytuowanie jest takie same z tym,Âże Hipcio to nasz Smok,
Szakal to MaÂła NiedÂźwiedzica,natomiast Udziec to Wielka NiedÂźwiedzica,
jest teÂż Panna i Ryby.Te konstelacje widoczne sÂą takÂże w noc ÂświĂŞtojaĂąskÂą,
sobótkow¹ nad Œl꿹.Uwa¿am,¿e ich kopi¹ s¹ rzeŸby umieszczone
na stokach tej gĂłry.CiekawostkÂą jest,Âże te same gwiazdozbiory byÂły by widoczne
21 marca na dziennym niebie równonocy wiosennej,gdyby nie jasnoœÌ S³oùca.
WyglÂąda wiĂŞc na to,Âże na nocnym niebie sobĂłtkowym oraz na jej ziemi,moÂżemy oglÂądaĂŚ
towarzyszÂące nam,od ponad 2000 lat konstelacje Ery Ryb.
ÂŚlĂŞÂżaĂąskie rzeÂżby ''Panna z RybÂą'' i towarzyszÂąca jej DuÂża NiedÂźwiedzica skierowane
sÂą w stronĂŞ wschodzÂącego SÂłoĂąca.Tak samo ukierunkowana jest MaÂła NiedÂźwiedzica
na jej szczycie.Na wszystkich znajduje siĂŞ skoÂśny krzyÂż,symbol wĂŞdrujÂącego SÂłoĂąca.

Celtycki krzy¿ jest podobno staro¿ytnym przyrz¹dem s³u¿¹cym w odleg³ej
przeszÂłoÂści do pomiaru zjawiska precesji.UÂżywany byÂł rĂłwnieÂż przez za-
kon templariuszy i nazywany przez nich ''Ró¿¹ Wiatrów''
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 22:08:44 wysłane przez janusz » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #173 : Listopad 15, 2009, 13:39:28 »

JANUSZU, spieszĂŞ z pomocÂą wyjaÂśnienia tego co napisaÂłeÂś - TUTAJ jest wszystko, mam ten film w wersji .avi, jest w sieci na RapidShare bez napisĂłw - POLECAM!

http://www.reality-entertainment.com/films/titles/the-cross-of-thoth - link do dystrybutora i wydawcy

718'
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 13:43:15 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #174 : Listopad 20, 2009, 22:12:20 »

Cytat: janusz
Hipcio to nasz Smok,
Szakal to MaÂła NiedÂźwiedzica,natomiast Udziec to Wielka NiedÂźwiedzica,
jest teÂż Panna i Ryby.

W ChiĂąskim natomiast zoodiaku, odpowiednikiem Panny i Ryb
bĂŞdzie najprawdopodobniej Kogut i KrĂłlik (Rabbit)
..tak wiĂŞc nam gdzie koĂączy siĂŞ KrĂłlicza nora ..zaczyna siĂŞ Tygrys, tj. Wodnik
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 22:55:29 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: