Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 22, 2025, 09:54:20

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: propozycja ;) + pyanie :P  (Przeczytany 16345 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sqnik
Gość
« : Październik 14, 2008, 11:25:41 »

proponuje zrobic dzial "pytania" bo takiego dzialu mi brakuje UÂśmiech a i mam odrazu pytanie JĂŞzyk heheh czy moge mowic o tych rzeczach innym ? osobom ktorym ufam ?
Septerra
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2008, 14:58:57 »

Nie sprecyzowaÂłeÂś jakich UÂśmiech
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2008, 14:59:22 »

To zaleÂży jakie rzeczy masz na myÂśli.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 20:48:02 »

og³oszenia porz¹dkowe --> mo¿na dawaÌ pytania o ró¿ne kwestie techniczne

paranauki, hydepark --> inne pytania

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
sqnik
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2008, 08:41:05 »

dobra to pytanie z innej beczki JĂŞzyk czy tylko ksieza moga spowiadac ? moze bardziej sprecyzuje pytanie eeee czy nie ksiadz ;P zwykly czlowiek moze spowiadac ? jak myslicie ?
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 08:41:45 wysłane przez sqnik » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2008, 08:53:57 »

MyÂślĂŞ ze jak nie ma w pobliÂżu ksiĂŞdza i nie masz szans na to Âże siĂŞ wkrĂłtce pojawi, to mozna wyrzuciĂŚ z siebie to co ciĂŞ gnĂŞbi ,osobie ktĂłra zechce ciĂŞ wysÂłuchaĂŚ.Nie wiem tylko czy moÂże ci dac rozgrzeszenie ? O to moÂżesz prosiĂŚ Boga ,jeÂżeli bedziesz bardzo ÂżaÂłowaÂł to BĂłg ci wybaczy.JeÂśli jednak grzeszysz z premedytacjÂą bo wiesz Âże BĂłg i tak ci wybaczy to wtedy jest to grzech przeciw Duchowi ÂŚw. czyli przeciw Bogu.Nie jestem teologiem ale takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2008, 17:04:29 »

nigdy nie wyspowiadam siĂŞ przed Âżadnym czÂłowiekiem - moje problemy, sugestie i Âżyczenia wyjawiam tylko bogu - najczĂŞÂściej patrzÂąc nocÂą na gwiazdy albo za dnia zerkajÂąc na chmury.. RobiĂŞ to czĂŞsto po przebudzeniu..

po co mi klecha?? nie uznajĂŞ poÂśrednikĂłw.. 

Dariusz
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2008, 17:47:47 »

SpowiedÂź jakiemukolwiek czÂłowiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytuÂłem jest wymysÂłem czysto ludzkim i nie ma nic wspĂłlnego z rzeczywistÂą spowiedziÂą ktĂłrÂą moÂżesz skierowaĂŚ tylko do Boga.
Septerra
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2008, 17:58:57 »

Jestem innego zdania, dla mnie spowiedzią jest, np, gdy kogoś okłamie, porozmawiać z tą osobą, powiedzieć jej, że się skłamało i czemu się skłamało i żałować. Tylko tak można sumienie oczyścić, nie przez księdza... tak sądzę.

Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 18:00:52 wysłane przez Septerra » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2008, 18:09:10 »

Jestem innego zdania, dla mnie spowiedziÂą jest, np, gdy kogoÂś okÂłamie, porozmawiaĂŚ z tÂą osobÂą, powiedzieĂŚ jej, Âże siĂŞ skÂłamaÂło i czemu siĂŞ skÂłamaÂło i ÂżaÂłowaĂŚ. Tylko tak moÂżna sumienie oczyÂściĂŚ, nie przez ksiĂŞdza... tak sÂądzĂŞ.

Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.

a ja myÂślĂŞ, Âże to moÂżna by jakoÂś rozdzieliĂŚ.. bo w tym co napisaÂłeÂś jest sens.

i tak przez chwilkĂŞ pomyÂślaÂłem, i doszedÂłem do wniosku, Âże skoro bĂłg jest miÂłoÂściÂą wiĂŞc chyba dla niego nie ma znaczenia czy go przepraszamy, prawda? on i tak wybaczy nam w tej samej chwili, w ktĂłrej my zrobimy coÂś Âźle... to byÂłby wymysÂł koÂścioÂła i zwiÂązane z tym stereotypy - caÂła ta spowiedÂź.

muszĂŞ siĂŞ jeszcze nad tym zastanowiĂŚ  UÂśmiech tzn, nad tym co napisaÂłeÂś  UÂśmiech 
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 18:13:20 »

Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 18:15:31 »

Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej.

a bez premedytacji to niby nie wrĂłci ?

mi chodzi raczej o to Âże to koÂśció³ narzuciÂł nam jakiÂś dogmat spowiedzi do boga.. a tak naprawdĂŞ to co napisaÂł septerra moÂże byĂŚ bardzo bliskie prawdy. IMO  UÂśmiech
Septerra
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2008, 18:21:14 »

Chanell, watpie ze przypomnisz sobie wydarzenie w swoim zyciu albo czyimkolwiek, kiedy ktos czyni zÂło z premedytacja.
Jestesmy tak skonstruowani ze to co czynimy musi byc ZAWSZE dobre w naszym umysle, wydawac sie dobre, musimy miec usprawiedliwienie dla siebie, powĂłd

Poza tym, to co napisalas tez nie wytlumacza, czemu tylu ludzi na swiecie jest tak niegodziwych a zyje im sie tak dobrze. Chyba to nie jest tak proste.

MichaÂł milo mi UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2008, 21:15:57 »

WÂłaÂściwie......hm...............dobra zgadzam siĂŞ z tobÂą Grzesiu UÂśmiech Zawsze staram siĂŞ stosowaĂŚ do przykazania "nie czyĂą drugiemu....."  i stÂąd moje wywody.ChoĂŚ spotkaÂłam siĂŞ z takim zdazeniem.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 16, 2008, 00:12:48 »

SpowiedÂź jakiemukolwiek czÂłowiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytuÂłem jest wymysÂłem czysto ludzkim i nie ma nic wspĂłlnego z rzeczywistÂą spowiedziÂą ktĂłrÂą moÂżesz skierowaĂŚ tylko do Boga.
hmmm... Dariusz, jednak wyznaĂŚ grzechy Bogu poprez wyjawienie ich podczas spowiedzi konkretnej, fizycznej osobie wymaga nieco wiĂŞcej wysiÂłku niÂż wypowiedzenie ich w myÂślach, prawda? Jest tym czymÂś co skÂłania do wiĂŞkszego przemyslenia, pojawia siĂŞ teÂż wstyd... To nieco trudniejsze...
Loukas
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 16, 2008, 00:20:51 »

Spowiedz nie musi nawet byÌ uznana za sakrament - pewni jesteœmy jedynie dwóch sakramentów, reszta to troche wolna amerykanka - Ojcowie uznaj¹ od 2 do 10, Prawoslawie zas nigdy dogmatycznie tego nie zatwierdzilo. Osobiscie, uznajac niekiedy znaczenie spowiedzi usznej, jestem zwolennikiem spowiedzi powszechnej - bedacej elementem liturgii, w ktorym kazdy, zgodnie z wlasnym sumieniem, rozmawia sobie z tym Panem na gorze. Nie uwazam tez, ze przystapienie do Eucharystii bez "waznej" spowiedzi osobistej jest grzechem "smiertelnym" (to pojêcie ³acinskie - w istocie nie ma grzechu smiertelnego, bowiem musialby istniec i niesmiertelny Uœmiech Grzech to grzech.), poniewaz zawsze decyduj¹ce powinno byÌ sumienie danej osoby. Pod tym wzglêdem prawos³¹wie jest o wiele rozs¹dniejsze od rzymskiego katolicyzmu i nie wprowadza jednoznacznych, moralnych kryteriów - nie w tym rzecz. Liczy siê "oikumene", ekonomia zbawienia, czyli doœwiadczenie liturgiczne, bêd¹ce esencj¹ przezywania Boga, antycypacj¹ zbawienia.

To zakÂłada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siĂŞ cielĂŞ...
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 00:22:30 wysłane przez Loukas » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 16, 2008, 00:28:41 »

Loukas, a czy czasem w Bibli nie stoi o tym, ze Jezus daÂł apostoÂłom [a nie kazdemu z osobna] moc odpuszczania grzechĂłw. UbiegnĂŞ CiĂŞ - owszem stoi i to wyraÂźnie.
Loukas
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 16, 2008, 02:01:08 »

Stoi to najwyÂżej sam wiesz co i sam wiesz gdzie. JeÂśli juÂż - jest napisane JĂŞzyk

Interpretacja tego wyj¹tku nie jest wbrew pozorom ³atwa - egzegeci bardzo ró¿ni¹ siê tu miêdzy sob¹ w naprawdê wielu aspektach. Przede wszystkim jednak chcia³bym poznaÌ, co rozumiesz poprzez "nie ka¿demu z osobna"?
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 15:27:19 wysłane przez Loukas » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 16, 2008, 18:30:15 »

To zakÂłada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siĂŞ cielĂŞ...

i co to znaczy?
Septerra
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 16, 2008, 19:13:45 »

ÂŻe kaÂżdy rĂłwno zasÂługuje na zbawienie, to z tego wynika, kaÂżdy ma takÂą samÂą szansĂŞ...
Loukas
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 16, 2008, 19:24:58 »

Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrzeœcijaùstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaÌ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m¹droœÌ i mi³oœÌ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego Uœmiech

Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroÌ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroÌ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoùczonoœÌ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciÌ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³aœnie to.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 19:28:27 wysłane przez Loukas » Zapisane
Septerra
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 16, 2008, 20:37:46 »

ZapomniaÂłeÂś dodaĂŚ "moim zdaniem" na koĂącu MrugniĂŞcie
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 16, 2008, 21:16:22 »

ZapomniaÂłeÂś dodaĂŚ "moim zdaniem" na koĂącu MrugniĂŞcie

to by musiaÂł jeszcze dodaĂŚ, Âże zdaniem micha³¹ teÂż  UÂśmiech

podoba mi siĂŞ to co Loukas napisaÂł.. podpisuje siĂŞ pod tym. 
Septerra
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 16, 2008, 22:14:57 »

Ja teÂż mĂłgÂłbym, ale w mojej wersji jego sÂłowa nabraÂłyby innego znaczenia MrugniĂŞcie Mniej... dogmatycznego.
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2008, 22:17:35 »

Ja teÂż mĂłgÂłbym, ale w mojej wersji jego sÂłowa nabraÂłyby innego znaczenia MrugniĂŞcie Mniej... dogmatycznego.

ale ja chĂŞtnie poznam twojÂą wersjĂŞ w mniej dogmatycznej odmianie  UÂśmiech
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: