sqnik
Gość
|
 |
« : Październik 14, 2008, 11:25:41 » |
|
proponuje zrobic dzial "pytania" bo takiego dzialu mi brakuje  a i mam odrazu pytanie  heheh czy moge mowic o tych rzeczach innym ? osobom ktorym ufam ?
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2008, 14:58:57 » |
|
Nie sprecyzowaÂłeÂś jakich 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2008, 14:59:22 » |
|
To zaleÂży jakie rzeczy masz na myÂśli.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 20:48:02 » |
|
og³oszenia porz¹dkowe --> mo¿na dawaÌ pytania o ró¿ne kwestie techniczne
paranauki, hydepark --> inne pytania
|
|
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
sqnik
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2008, 08:41:05 » |
|
dobra to pytanie z innej beczki  czy tylko ksieza moga spowiadac ? moze bardziej sprecyzuje pytanie eeee czy nie ksiadz ;P zwykly czlowiek moze spowiadac ? jak myslicie ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 08:41:45 wysłane przez sqnik »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2008, 08:53:57 » |
|
MyÂślĂŞ ze jak nie ma w pobliÂżu ksiĂŞdza i nie masz szans na to Âże siĂŞ wkrĂłtce pojawi, to mozna wyrzuciĂŚ z siebie to co ciĂŞ gnĂŞbi ,osobie ktĂłra zechce ciĂŞ wysÂłuchaĂŚ.Nie wiem tylko czy moÂże ci dac rozgrzeszenie ? O to moÂżesz prosiĂŚ Boga ,jeÂżeli bedziesz bardzo ÂżaÂłowaÂł to BĂłg ci wybaczy.JeÂśli jednak grzeszysz z premedytacjÂą bo wiesz Âże BĂłg i tak ci wybaczy to wtedy jest to grzech przeciw Duchowi ÂŚw. czyli przeciw Bogu.Nie jestem teologiem ale takie jest moje zdanie. Pozdrawiam chanell
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2008, 17:04:29 » |
|
nigdy nie wyspowiadam siĂŞ przed Âżadnym czÂłowiekiem - moje problemy, sugestie i Âżyczenia wyjawiam tylko bogu - najczĂŞÂściej patrzÂąc nocÂą na gwiazdy albo za dnia zerkajÂąc na chmury.. RobiĂŞ to czĂŞsto po przebudzeniu..
po co mi klecha?? nie uznajĂŞ poÂśrednikĂłw..
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2008, 17:47:47 » |
|
SpowiedÂź jakiemukolwiek czÂłowiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytuÂłem jest wymysÂłem czysto ludzkim i nie ma nic wspĂłlnego z rzeczywistÂą spowiedziÂą ktĂłrÂą moÂżesz skierowaĂŚ tylko do Boga.
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2008, 17:58:57 » |
|
Jestem innego zdania, dla mnie spowiedzią jest, np, gdy kogoś okłamie, porozmawiać z tą osobą, powiedzieć jej, że się skłamało i czemu się skłamało i żałować. Tylko tak można sumienie oczyścić, nie przez księdza... tak sądzę.
Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 18:00:52 wysłane przez Septerra »
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2008, 18:09:10 » |
|
Jestem innego zdania, dla mnie spowiedziÂą jest, np, gdy kogoÂś okÂłamie, porozmawiaĂŚ z tÂą osobÂą, powiedzieĂŚ jej, Âże siĂŞ skÂłamaÂło i czemu siĂŞ skÂłamaÂło i ÂżaÂłowaĂŚ. Tylko tak moÂżna sumienie oczyÂściĂŚ, nie przez ksiĂŞdza... tak sÂądzĂŞ.
Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.
a ja myÂślĂŞ, Âże to moÂżna by jakoÂś rozdzieliĂŚ.. bo w tym co napisaÂłeÂś jest sens. i tak przez chwilkĂŞ pomyÂślaÂłem, i doszedÂłem do wniosku, Âże skoro bĂłg jest miÂłoÂściÂą wiĂŞc chyba dla niego nie ma znaczenia czy go przepraszamy, prawda? on i tak wybaczy nam w tej samej chwili, w ktĂłrej my zrobimy coÂś Âźle... to byÂłby wymysÂł koÂścioÂła i zwiÂązane z tym stereotypy - caÂła ta spowiedÂź. muszĂŞ siĂŞ jeszcze nad tym zastanowiĂŚ  tzn, nad tym co napisaÂłeÂś
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 18:13:20 » |
|
Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej.
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 18:15:31 » |
|
Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej.
a bez premedytacji to niby nie wróci ? mi chodzi raczej o to ¿e to koœció³ narzuci³ nam jakiœ dogmat spowiedzi do boga.. a tak naprawdê to co napisa³ septerra mo¿e byÌ bardzo bliskie prawdy. IMO 
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2008, 18:21:14 » |
|
Chanell, watpie ze przypomnisz sobie wydarzenie w swoim zyciu albo czyimkolwiek, kiedy ktos czyni zÂło z premedytacja. Jestesmy tak skonstruowani ze to co czynimy musi byc ZAWSZE dobre w naszym umysle, wydawac sie dobre, musimy miec usprawiedliwienie dla siebie, powĂłd Poza tym, to co napisalas tez nie wytlumacza, czemu tylu ludzi na swiecie jest tak niegodziwych a zyje im sie tak dobrze. Chyba to nie jest tak proste. MichaÂł milo mi 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2008, 21:15:57 » |
|
WÂłaÂściwie......hm...............dobra zgadzam siĂŞ z tobÂą Grzesiu  Zawsze staram siĂŞ stosowaĂŚ do przykazania "nie czyĂą drugiemu....." i stÂąd moje wywody.ChoĂŚ spotkaÂłam siĂŞ z takim zdazeniem.
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 16, 2008, 00:12:48 » |
|
SpowiedÂź jakiemukolwiek czÂłowiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytuÂłem jest wymysÂłem czysto ludzkim i nie ma nic wspĂłlnego z rzeczywistÂą spowiedziÂą ktĂłrÂą moÂżesz skierowaĂŚ tylko do Boga.
hmmm... Dariusz, jednak wyznaĂŚ grzechy Bogu poprez wyjawienie ich podczas spowiedzi konkretnej, fizycznej osobie wymaga nieco wiĂŞcej wysiÂłku niÂż wypowiedzenie ich w myÂślach, prawda? Jest tym czymÂś co skÂłania do wiĂŞkszego przemyslenia, pojawia siĂŞ teÂż wstyd... To nieco trudniejsze...
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 16, 2008, 00:20:51 » |
|
Spowiedz nie musi nawet byÌ uznana za sakrament - pewni jesteœmy jedynie dwóch sakramentów, reszta to troche wolna amerykanka - Ojcowie uznaj¹ od 2 do 10, Prawoslawie zas nigdy dogmatycznie tego nie zatwierdzilo. Osobiscie, uznajac niekiedy znaczenie spowiedzi usznej, jestem zwolennikiem spowiedzi powszechnej - bedacej elementem liturgii, w ktorym kazdy, zgodnie z wlasnym sumieniem, rozmawia sobie z tym Panem na gorze. Nie uwazam tez, ze przystapienie do Eucharystii bez "waznej" spowiedzi osobistej jest grzechem "smiertelnym" (to pojêcie ³acinskie - w istocie nie ma grzechu smiertelnego, bowiem musialby istniec i niesmiertelny  Grzech to grzech.), poniewaz zawsze decyduj¹ce powinno byÌ sumienie danej osoby. Pod tym wzglêdem prawos³¹wie jest o wiele rozs¹dniejsze od rzymskiego katolicyzmu i nie wprowadza jednoznacznych, moralnych kryteriów - nie w tym rzecz. Liczy siê "oikumene", ekonomia zbawienia, czyli doœwiadczenie liturgiczne, bêd¹ce esencj¹ przezywania Boga, antycypacj¹ zbawienia. Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej. To zak³ada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siê cielê...
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 00:22:30 wysłane przez Loukas »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 16, 2008, 00:28:41 » |
|
Loukas, a czy czasem w Bibli nie stoi o tym, ze Jezus daÂł apostoÂłom [a nie kazdemu z osobna] moc odpuszczania grzechĂłw. UbiegnĂŞ CiĂŞ - owszem stoi i to wyraÂźnie.
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 16, 2008, 02:01:08 » |
|
Stoi to najwy¿ej sam wiesz co i sam wiesz gdzie. Jeœli ju¿ - jest napisane  Interpretacja tego wyj¹tku nie jest wbrew pozorom ³atwa - egzegeci bardzo ró¿ni¹ siê tu miêdzy sob¹ w naprawdê wielu aspektach. Przede wszystkim jednak chcia³bym poznaÌ, co rozumiesz poprzez "nie ka¿demu z osobna"?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 15:27:19 wysłane przez Loukas »
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 16, 2008, 18:30:15 » |
|
Micha³ nie mo¿esz robiÌ-czynic ¿le z premedytacj¹ ,bo wtedy wysy³asz nagatywn¹ energiê, która do ciebie wróci,wczeœniej czy póŸniej. To zak³ada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siê cielê... i co to znaczy?
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 16, 2008, 19:13:45 » |
|
ÂŻe kaÂżdy rĂłwno zasÂługuje na zbawienie, to z tego wynika, kaÂżdy ma takÂą samÂą szansĂŞ...
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 16, 2008, 19:24:58 » |
|
Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrzeœcijaùstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaÌ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m¹droœÌ i mi³oœÌ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego  Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroÌ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroÌ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoùczonoœÌ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciÌ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³aœnie to.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 19:28:27 wysłane przez Loukas »
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 16, 2008, 20:37:46 » |
|
ZapomniaÂłeÂś dodaĂŚ "moim zdaniem" na koĂącu 
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 16, 2008, 21:16:22 » |
|
Zapomnia³eœ dodaÌ "moim zdaniem" na koùcu  to by musia³ jeszcze dodaÌ, ¿e zdaniem micha³¹ te¿  podoba mi siê to co Loukas napisa³.. podpisuje siê pod tym.
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 16, 2008, 22:14:57 » |
|
Ja teÂż mĂłgÂłbym, ale w mojej wersji jego sÂłowa nabraÂłyby innego znaczenia  Mniej... dogmatycznego.
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2008, 22:17:35 » |
|
Ja teÂż mĂłgÂłbym, ale w mojej wersji jego sÂłowa nabraÂłyby innego znaczenia  Mniej... dogmatycznego. ale ja chĂŞtnie poznam twojÂą wersjĂŞ w mniej dogmatycznej odmianie 
|
|
|
|
|
|
|
|