Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Styczeń 23, 2009, 12:55:03 » |
|
Ale to Âże piramidy byÂły pokryte licĂłwkÂą udowodniono? NIe obraÂżaj sie jak dziecko, ktĂłremu rodzice nie kupili ukochanej zabawki.
Znaczy, ze by³y pokryte bia³¹ licówk¹ (nie miedzian¹, a chyba zwyk³ym wapieniem, albo innym tego typu czymœ) - tak. Resztki tej licówki znajduj¹ siê na wierzcho³ku piramidy Chafre.
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Gość
|
 |
« Odpowiedz #51 : Styczeń 24, 2009, 10:42:44 » |
|
(posprz¹ta³em tu trochê, bo dosta³em sto piêÌdziesi¹t zg³oszeù o offtop. trzymaÌ emocje w ryzach, panowie. Kiara, te wierszyki niestety te¿ zobowi¹zany by³em usun¹Ì)
wszystkie posty nastĂŞpujÂące po moim, ktĂłre nie bĂŞdÂą na temat, bĂŞdÂą kasowane.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 12:42:05 wysłane przez Septerra »
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : Styczeń 29, 2009, 19:11:40 » |
|
w jakim celu zbudowano piramidĂŞ - to grobowiec faraona Cheopsa
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 13
|
 |
« Odpowiedz #53 : Styczeń 30, 2009, 10:47:42 » |
|
grobowiec??!!?? Po co faraon miaÂł budowaĂŚ grobowiec dla swoich pra pra wnukĂłw? 
|
|
|
|
"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro" 
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #54 : Styczeń 30, 2009, 11:34:19 » |
|
grobowiec??!!?? Po co faraon miaÂł budowaĂŚ grobowiec dla swoich pra pra wnukĂłw?  No najwiĂŞksza piramida - dwie pozostaÂłe dla jego synĂłw ( Chefrena i innego a najwiĂŞksza jest grobowcem Cheopsa )
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #55 : Styczeń 30, 2009, 11:36:45 » |
|
no ale najwiĂŞksza piramida budowana byÂła ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). PrzecieÂż faraon nie miaÂł gwarancji, Âże kolejni po nim bĂŞdÂą kontynuowaĂŚ budowĂŞ - a nawet gdyby to, Âże pochowajÂą w niej wÂłaÂśnie niego (??)
...a jeÂżeli juÂż to nie Cheopsa a Chufu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 11:37:33 wysłane przez stolo »
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Styczeń 30, 2009, 12:39:44 » |
|
no ale największa piramida budowana była ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). Przecież faraon nie miał gwarancji, że kolejni po nim będą kontynuować budowę - a nawet gdyby to, że pochowają w niej właśnie niego (??)
...a jeżeli już to nie Cheopsa a Chufu.
po grecku nazywany był Cheopsem więc mówię jak Grecy - Cheops a dla Ciebie jaki był cel - zbudowanie bramy czasu i miejsce gdzie ma wypływać energia chroniąca nas przez niektóre zła zagrażające planecie ??
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 12:41:03 wysłane przez Cysio91 »
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #57 : Styczeń 30, 2009, 12:55:32 » |
|
Problem w tym, ¿e nie mam pojêcia dlaczego zbudowano piramidy ale na pewno nie s¹ to grobowce - za d³ugi czas budowy. Zastanawiaj¹ce te¿ jest to, i¿ piramidy nie istniej¹ tylko w Egipcie ale sa rozrzucone po ca³ym œwiecie. Zak³adaj¹c, ¿e prawd¹ jest czego ucz¹ nas w szko³ach to technicznie nie by³o mo¿liwe by Egipcjanie (lub inny naród) móg³ w tym czasie przebywaÌ na wszystkich ziemskich kontynentach. Wydaje siê, ¿e mog¹ spe³niaÌ rolê zabezpieczenia (Ziemi?) ale równie dobrze mog¹ byÌ czymœ w rodzaju anten do komunikacji z innymi kontynentami (ziemskimi), mog¹ te¿ spe³niaÌ ca³kiem inn¹ rolê. Ciekawe czy buduj¹cy piramidy wiedzieli co buduj¹?? Jakbym w przeœcieradle i sanda³ach wali³ motyka w piach na pustyni i zobaczy³bym jakieœ dziwne zjawiska w pobli¿u piramidy a póŸniej ktoœ by mi powiedzia³, ¿e to grobowiec i dusza faraona posz³a do nieba to pewnie bym uwierzy³. Niestety nie nosze sanda³ów i nie wierzê, ¿e piramida jest grobowcem. Owszem, moŸe ta funkcja zosta³a przypisana póŸniej tej budowli albo jakiœ faraon chcia³ byÌ nieœmiertelny i uwa¿a³, ¿e wykorzystanie piramidy do tego celu to przys³owiowy "strza³ w dziesi¹tkê". Wygl¹da na to, ¿e nikt nie ma pojêcia czym jest piramida...do czasu a¿ jej nie rozbior¹ albo nie zadzia³a zgodnie ze swym przeznaczeniem - o ile oczywiœcie takowe istnieje 
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #58 : Styczeń 30, 2009, 13:46:14 » |
|
Ja nie mam watpliwosci iz budujacy wiedzieli w jakim celu buduja piramidy, nie byla to ich fantazja artystyczna. Nie ulega watpliwosci iz spelnialy role wielofunkcyjna.Ale napewno nie sluzyly do zaezpieczania ziemi przed , kataklizmami w sensie naszego wspolczesnego zrozumienia. Owszem mogly pelnic role blokowania ziemi przed podnoszeniem wibracji na niej z tym sie zgodze.Jak rowniez byly systemem odprowadzajacym ENERGIE , KTORA PRZETWARZAL CZLOWIEK , DO SYSTEMOW < KTORE tego SAME NiE POTRAFILY. Ziemia stanowila dla nich ZRODLO ZASILANIA, STRUMIEN ENERGETYCZNY Z ZIEMI PLYNOL DO SYSTEMU. No coz jak ktos przez dlugie wieki korzystal z takiego zasilania, rozstac sie z nim nie chce.... Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Styczeń 30, 2009, 15:47:39 » |
|
WedÂług oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidĂŞ Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem skÂąd wiedza o 300 latach?
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #60 : Styczeń 30, 2009, 16:02:48 » |
|
WedÂług oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidĂŞ Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem skÂąd wiedza o 300 latach?
wÂłaÂśnie
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #61 : Styczeń 31, 2009, 02:36:52 » |
|
dwadzieœcia lat  ? to czysta kpina Wystarczy wzi¹Ì liczbê bloków podzieliÌ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekreœla budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz¹c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne dŸwigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci¹ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomyœleÌ - to po prostu nie mo¿liwe. Nawet jak za³o¿y³em 16 godzinny dzieù pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wyda³ mi siê niesamowicie krótki. A gdzie jeszcze wydobycie i obróbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienio³omu, gdzie transportowanie w rejon budowy  Co do przeznaczenia piramidy - Kiara mo¿e mieÌ racjê ale czy j¹ ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #62 : Styczeń 31, 2009, 07:46:16 » |
|
i tym sposobem Herodot zostaÂł okrzykniĂŞty KÂŁAMCÂĄ :-)
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #63 : Styczeń 31, 2009, 17:22:01 » |
|
dwadzieœcia lat  ? to czysta kpina Wystarczy wzi¹Ì liczbê bloków podzieliÌ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekreœla budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz¹c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne dŸwigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci¹ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomyœleÌ - to po prostu nie mo¿liwe. Nawet jak za³o¿y³em 16 godzinny dzieù pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wyda³ mi siê niesamowicie krótki. A gdzie jeszcze wydobycie i obróbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienio³omu, gdzie transportowanie w rejon budowy  Co do przeznaczenia piramidy - Kiara mo¿e mieÌ racjê ale czy j¹ ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie Czy to dlatego,¿e Ci siê coœ nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wed³ug w³asnego widzimisiê? 20 lat podaje siê oficjalnie oraz podaje taki czas Kap³anka Ki. Sam wybierz,kto ma racjê.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #64 : Luty 02, 2009, 00:19:31 » |
|
cĂłz trochĂŞ faktĂłw! egipcjanie nie znali sÂłowa PIRAMIDA, to grecka nazwa PIRAMIS od sÂłowa greckiego PYR czyli OGIEĂ, dla egipcjan Piramida byÂła symbolizowana przez hieroglif o ksztaÂłcie Piramidy na poprzecznej belce poziomej, odczytywano to jako MR co oznacza ni mniej ni wiĂŞcej ale WZNOSIĂ SIĂ oraz MIEJSCE WZNOSZENIA, odnoÂśnik do tego jest w KsiĂŞdze UmarÂłych ktĂłrÂą przestudiowaÂłem przez parĂŞ miesiĂŞcy - jest mowa o tym, Âże FARAON JAKO SÂŁOĂCE WZNOSI SIĂ!!! odrobiÂłem lekcje i jak widaĂŚ nie spekulujĂŞ - ja wiem juÂż o co chodzi ale nie sposĂłb tego wyjaÂśniĂŚ raczej, dochodziÂłem do tego przez ostatnie 9 lat wiĂŞc nie wyjaÂśniĂŞ w jednym poÂście... a do Tenebraela - ÂźrĂłdÂłem tego sÂą badania egiptologĂłw, studiowanie KsiĂŞgi Piramid, KsiĂŞgi UmarÂłych lub jak kto woli Papirusu ANI lecz po³¹czenie tych koncepcji jest moje - to nie wiedza czytana ale doÂświadczona  Jezus teÂż siĂŞ WZNIĂSÂŁ do Nieba, Enoch, Ezechiel tez i paru innych - myÂślcie, ja myÂślaÂłem 9 lat i mam wynik tych badaĂą... KapÂłan 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 00:27:16 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #65 : Luty 02, 2009, 07:37:44 » |
|
i tym sposobem Herodot zostaÂł okrzykniĂŞty KÂŁAMCÂĄ :-)
Na jakiej podstawie wydajesz taka opiniĂŞ?? Masz jakieÂś dowody?? Czy to dlatego,Âże Ci siĂŞ coÂś nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wedÂług wÂłasnego widzimisiĂŞ? 20 lat podaje siĂŞ oficjalnie oraz podaje taki czas KapÂłanka Ki. Sam wybierz,kto ma racjĂŞ.
Zdaje siê, ze czegoœ nie rozumiesz. Nigdzie nie twierdzi³em, ¿e wiem lepiej. Oficjalne Ÿród³a mówi¹ jedno ale nie mówi¹ wszystkiego. Jestem ca³kowicie przeciwny teorii, ¿e budowa piramidy trwa³a 40 lat (w tym 10 lat przygotowaù) z zastosowaniem technik o jakich mo¿na przeczytaÌ w ksi¹¿kach do historii. Co innego gdyby powiedziano, ¿e budowniczowie dysponowali sprzêtem przekraczaj¹cym nasz poziom wiedzy technicznej. By³bym sk³onny uwierzyÌ w tak krótki okres budowy. Je¿eli d³ubali miedzianymi narzêdziami ka¿dy blok skalny to nie ma szansy by uczynili to szybciej ni¿ przed up³ywem 300 lat. Je¿eli natomiast budowali wykorzystuj¹c bardzo zaawansowane technologie to zgoda trwa³o to kilkadziesi¹t lat. Odwrotne zestawienie nijak nie trzyma siê kupy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:02:30 wysłane przez stolo »
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #66 : Luty 02, 2009, 07:53:57 » |
|
na co? na to Âże okrzyknaÂłeÂś Herodota KÂŁAMCÂĄ czy na to Âże napisaÂł Âże piramide zbudowano w 20 lat?
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #67 : Luty 02, 2009, 08:03:05 » |
|
...a gdzie ja napisaÂłem, Âże Herodot to kÂłamca???
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:04:03 wysłane przez stolo »
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Luty 02, 2009, 08:04:52 » |
|
skoro on napisaÂł 20 lat a ty twierdzisz Âże jest inaczej, ktĂłryÂś z was kÂłamie - logika
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #69 : Luty 02, 2009, 08:11:41 » |
|
ja nigdy nie twierdzi³em, ¿e Herodot k³amie. Jego zapiski jednak nie s¹ jednoznaczne i przychylam sie do teorii, która mówi i¿ Herodot opisuje remont piramidy a dok³adniej - jej zewnêtrznych p³yt (powiedzmy elewacyjnych), na co wskazuj¹ opisywane przez niego urz¹dzenia. Moim zdaniem b³êdnie zosta³o zinterpretowane to co Herodot pisa³. Podobnie jak i samo budowanie piramidy. I nie zas³aniaj siê logik¹ skoro wierzysz we wszystko o czym us³yszysz.
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #70 : Luty 02, 2009, 08:39:08 » |
|
Herodot: "Dzieje" "Pracowa³o zaœ kolejno przez trzy miesi¹ce po dziesiêÌ miriad ludzi. Okres dziesiêciu lat zszed³ udrêczonemu ludowi na budowie drogi, po której wlekli kamienie, a któr¹ wybudowali* jako dzie³o nie o wiele mniejsze, moim zdaniem, od samej piramidy; d³ugoœÌ jej bowiem wynosi piêÌ stadiów, szerokoœÌ dziesiêÌ s¹¿ni, wysokoœÌ, tam, gdzie jest stosunkowo najwy¿sza, osiem s¹¿ni, a jest z wyg³adzonego kamienia, w którym s¹ wyr¿niête figury*. Zatem dziesiêciu lat wymaga³a budowa tej drogi i podziemnych komór grobowych na owym wzgórzu *, na którym stoj¹ piramidy; te komory kaza³ sobie wybudowaÌ jako grobowce na wyspie, skierowawszy tam kana³ Nilu *. A na budowie samej piramidy up³yn¹³ czasokres dwudziestu lat. Jest ona czworoboczna, a ka¿dy jej bok* ma osiem pletrów i tyle¿ wynosi jego wysokoœÌ*; sporz¹dzona jest z wyg³adzonych i jak najdok³adniej dopasowanych p³yt kamiennych*, a ¿adna p³yta nie jest mniejsza ni¿ trzydzieœci stóp. Zbudowano tê piramidê w taki sposób: w odstêpach, które jedni schodami, drudzy stopniami nazywaj¹. Po zrobieniu pierwszego odstêpu dŸwigali resztê kamieni* w górê machinami, które sporz¹dzili z krótkich drewien, unosz¹c g³azy z ziemi na pierwszy rz¹d odstêpów. IlekroÌ kamieù wydosta³ siê na ten rz¹d, k³adziono go na inn¹ machinê, która sta³a na pierwszym rzêdzie stopni, a z tego wyci¹gano go za pomoc¹ tej innej machiny na drugi rz¹d. Ile bowiem by³o rzêdów stopni, tyle by³o machin, albo te¿ przenoszono tê sam¹ machinê, poniewa¿ by³a jedyna i ³atwa do niesienia, na ka¿dy szereg, ilekroÌ z niej kamieù wyjêli (wolê podaÌ oba sposoby, jak o nich opowiadaj¹). Najwy¿sza czêœÌ piramidy naprzód zosta³a ukoùczona, nastêpnie wykonali przylegaj¹ce do niej czêœci, wreszcie wykoùczyli przyziemne i najni¿sze czêœci. Zaznaczone te¿ jest w egipskim piœmie na piramidzie, ile wy³o¿ono na rzodkiew, cebulê i czosnek dla robotników. I jak sobie dobrze przypominam to, co mi powiedzia³ t³umacz, który odczytywa³ napis, suma ta wynosi³a tysi¹c szeœÌset talentów srebra...
Czy ja gdzieœ napisa³em ¿e WIERZ�  napisa³em ¿e okrzykn¹³eœ Herodota K£AMC¥.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:50:15 wysłane przez Blad »
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
|
 |
« Odpowiedz #71 : Luty 02, 2009, 09:03:13 » |
|
gdzie ja okrzykn¹³em Herodota K£AMC¥? skoùczmy ten off top - moim zdaniem piramida to nie jest grobowiec i tyle. Skad to wiem - ano pomyœla³em sobie przez chwilkê  ...no i jeszcze skoro budowali j¹ od góry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnêtrznych p³yt elewacyjnych. Zreszt¹ ustawianie 15 tonowych bloków przy pomocy bambusowych/drewnianych dŸwigów....mo¿esz to sobie wyobraziÌ?? Zajmujê siê na codzieù budownictwem i nijak nie mogê sobie tego wyobraziÌ (¿eby zbudowac tak wytrzyma³y dŸwig musieli by go ustawiaÌ i budowaÌ innym dŸwigiem)
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:11:04 wysłane przez stolo »
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #72 : Luty 02, 2009, 09:41:00 » |
|
gdzie ja okrzykn¹³em Herodota K£AMC¥? ...no i jeszcze skoro budowali j¹ od góry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnêtrznych p³yt elewacyjnych. przeczytaj jeszcze raz opis Herodota, ale tym razem spróbuj wyobraziÌ sobie to co pisze i zrozumieÌ. Najpierw poci¹gneli bloki kamienne do góry, ......Najwy¿sza czêœÌ piramidy naprzód zosta³a ukoùczona, (czyli ob³o¿ona bia³¹ licówk¹) nastêpnie wykonali przylegaj¹ce do niej czêœci,(czyli schodzili z licówka w dó³) wreszcie wykoùczyli przyziemne i najni¿sze czêœci. ..(po drodze rozbieraj¹c rusztowania) A gdzie okrzyn¹³eœ K£AMC¥?? twierdz¹c ¿e to trwa³o znacznie d³u¿ej. Prawda jest jedna, zdania dwa, wiêc któreœ jest nieprawdziwe.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:42:45 wysłane przez Blad »
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #73 : Luty 02, 2009, 09:45:43 » |
|
skoro Herodot opisywaÂł to co widziaÂł jak budujÂą jÂą to tak byÂło i taka jest rola piramidy - ja wierzĂŞ Herodotowi
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #74 : Luty 02, 2009, 09:48:40 » |
|
Cysio, Herodot nie widzia³, Swoje Dzie³o spisa³ w V wieku p.n.e., kiedy istnia³o jeszcze paùstwo egipskie i jego ci¹g³oœÌ od czasów najdawniejszych. Przekazywa³ on informacje zaczerpniête od kap³anów egipskich, którzy znali przesz³oœÌ swojego kraju
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:49:05 wysłane przez Blad »
|
|
|
|
|
|