Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 16, 2025, 23:45:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: W jakim celu zbudowano WielkÂą PiramidĂŞ?  (Przeczytany 92530 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #50 : Styczeń 23, 2009, 12:55:03 »

Ale to Âże piramidy byÂły pokryte licĂłwkÂą udowodniono? NIe obraÂżaj sie jak dziecko, ktĂłremu rodzice nie kupili ukochanej zabawki.

Znaczy, ze by³y pokryte bia³¹ licówk¹ (nie miedzian¹, a chyba zwyk³ym wapieniem, albo innym tego typu czymœ) - tak. Resztki tej licówki znajduj¹ siê na wierzcho³ku piramidy Chafre.
Septerra
Gość
« Odpowiedz #51 : Styczeń 24, 2009, 10:42:44 »

(posprz¹ta³em tu trochê, bo dosta³em sto piêÌdziesi¹t zg³oszeù o offtop. trzymaÌ emocje w ryzach, panowie. Kiara, te wierszyki niestety te¿ zobowi¹zany by³em usun¹Ì)

wszystkie posty nastĂŞpujÂące po moim, ktĂłre nie bĂŞdÂą na temat, bĂŞdÂą kasowane.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 12:42:05 wysłane przez Septerra » Zapisane
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #52 : Styczeń 29, 2009, 19:11:40 »

w jakim celu zbudowano piramidĂŞ - to grobowiec faraona Cheopsa
stolo

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 13

« Odpowiedz #53 : Styczeń 30, 2009, 10:47:42 »

grobowiec??!!??

Po co faraon miaÂł budowaĂŚ grobowiec dla swoich pra pra wnukĂłw?CoÂś

"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro"

Cysio91
Gość
« Odpowiedz #54 : Styczeń 30, 2009, 11:34:19 »

grobowiec??!!??
Po co faraon miaÂł budowaĂŚ grobowiec dla swoich pra pra wnukĂłw?CoÂś

No najwiĂŞksza piramida - dwie pozostaÂłe dla jego synĂłw ( Chefrena i innego a najwiĂŞksza jest grobowcem Cheopsa )
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #55 : Styczeń 30, 2009, 11:36:45 »

no ale najwiĂŞksza piramida budowana byÂła ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). PrzecieÂż faraon nie miaÂł gwarancji, Âże kolejni po nim bĂŞdÂą kontynuowaĂŚ budowĂŞ - a nawet gdyby to, Âże pochowajÂą w niej wÂłaÂśnie niego (??)

...a jeÂżeli juÂż to nie Cheopsa a Chufu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 11:37:33 wysłane przez stolo » Zapisane

Cysio91
Gość
« Odpowiedz #56 : Styczeń 30, 2009, 12:39:44 »

no ale największa piramida budowana była ponad 300 lat (dwie mniejsze pomijam). Przecież faraon nie miał gwarancji, że kolejni po nim będą kontynuować budowę - a nawet gdyby to, że pochowają w niej właśnie niego (??)

...a jeżeli już to nie Cheopsa a Chufu.

po grecku nazywany był Cheopsem więc mówię jak Grecy - Cheops

a dla Ciebie jaki był cel - zbudowanie bramy czasu i miejsce gdzie ma wypływać energia chroniąca nas przez niektóre zła zagrażające planecie ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 12:41:03 wysłane przez Cysio91 » Zapisane
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #57 : Styczeń 30, 2009, 12:55:32 »

Problem w tym, Âże nie mam pojĂŞcia dlaczego zbudowano piramidy ale na pewno nie sÂą to grobowce - za dÂługi czas budowy.

ZastanawiajÂące teÂż jest to, iÂż piramidy nie istniejÂą tylko w Egipcie ale sa rozrzucone po caÂłym Âświecie. ZakÂładajÂąc, Âże prawdÂą jest czego uczÂą nas w szkoÂłach to technicznie nie byÂło moÂżliwe by Egipcjanie (lub inny narĂłd) mĂłgÂł w tym czasie przebywaĂŚ na wszystkich ziemskich kontynentach.

Wydaje siê, ¿e mog¹ spe³niaÌ rolê zabezpieczenia (Ziemi?) ale równie dobrze mog¹ byÌ czymœ w rodzaju anten do komunikacji z innymi kontynentami (ziemskimi), mog¹ te¿ spe³niaÌ ca³kiem inn¹ rolê. Ciekawe czy buduj¹cy piramidy wiedzieli co buduj¹?? Jakbym w przeœcieradle i sanda³ach wali³ motyka w piach na pustyni i zobaczy³bym jakieœ dziwne zjawiska w pobli¿u piramidy a póŸniej ktoœ by mi powiedzia³, ¿e to grobowiec i dusza faraona posz³a do nieba to pewnie bym uwierzy³. Niestety nie nosze sanda³ów i nie wierzê, ¿e piramida jest grobowcem. Owszem, moŸe ta funkcja zosta³a przypisana póŸniej tej budowli albo jakiœ faraon chcia³ byÌ nieœmiertelny i uwa¿a³, ¿e wykorzystanie piramidy do tego celu to przys³owiowy "strza³ w dziesi¹tkê".

WyglÂąda na to, Âże nikt nie ma pojĂŞcia czym jest piramida...do czasu aÂż jej nie rozbiorÂą albo nie zadziaÂła zgodnie ze swym przeznaczeniem - o ile oczywiÂście takowe istnieje MrugniĂŞcie

Kiara
Gość
« Odpowiedz #58 : Styczeń 30, 2009, 13:46:14 »

Ja nie mam watpliwosci iz budujacy wiedzieli w jakim celu buduja piramidy, nie byla to ich fantazja artystyczna. Nie ulega watpliwosci iz spelnialy role wielofunkcyjna.Ale napewno nie sluzyly do zaezpieczania ziemi przed , kataklizmami w sensie naszego wspolczesnego zrozumienia.
Owszem mogly pelnic role blokowania ziemi przed podnoszeniem wibracji na niej z tym sie zgodze.Jak rowniez byly systemem odprowadzajacym ENERGIE , KTORA PRZETWARZAL CZLOWIEK , DO SYSTEMOW < KTORE tego SAME NiE POTRAFILY. Ziemia stanowila dla nich ZRODLO ZASILANIA, STRUMIEN ENERGETYCZNY Z ZIEMI PLYNOL DO SYSTEMU. No coz jak ktos  przez dlugie wieki korzystal z takiego zasilania, rozstac sie z nim nie chce....

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
kot
Gość
« Odpowiedz #59 : Styczeń 30, 2009, 15:47:39 »

WedÂług oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidĂŞ Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem skÂąd wiedza o 300 latach?
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #60 : Styczeń 30, 2009, 16:02:48 »

WedÂług oficjalnych i nieoficjalnych danych piramidĂŞ Cheopsa(Chufu) budowano 20 lat.Nie wiem skÂąd wiedza o 300 latach?

wÂłaÂśnie
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #61 : Styczeń 31, 2009, 02:36:52 »

dwadzieÂścia lat CoÂś?

to czysta kpina

Wystarczy wzi¹Ì liczbê bloków podzieliÌ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekreœla budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz¹c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne dŸwigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci¹ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomyœleÌ - to po prostu nie mo¿liwe.

Nawet jak zaÂłoÂżyÂłem 16 godzinny dzieĂą pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wydaÂł mi siĂŞ niesamowicie krĂłtki. A gdzie jeszcze wydobycie i obrĂłbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienioÂłomu, gdzie transportowanie w rejon budowy CoÂś

Co do przeznaczenia piramidy - Kiara moÂże mieĂŚ racjĂŞ ale czy jÂą ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie

Blad
Gość
« Odpowiedz #62 : Styczeń 31, 2009, 07:46:16 »

i tym sposobem Herodot zostaÂł okrzykniĂŞty KÂŁAMCÂĄ :-)
kot
Gość
« Odpowiedz #63 : Styczeń 31, 2009, 17:22:01 »

dwadzieÂścia lat CoÂś?

to czysta kpina

Wystarczy wzi¹Ì liczbê bloków podzieliÌ przez liczbê godzin czy minut (tych 20 lat). Wynik jest absurdalny i jednoznacznie przekreœla budowanie piramidy w tak krótkim czasie. No chyba ¿e wspó³czesna nauka nie mówi nam o zaawansowaniu technologicznym ówczesnych egipcjan. Przy dzisiejszym zaawansowaniu technicznym - nie licz¹c kosztów budowy - przedsiêwziêcie to trwa³oby ponad 40 lat (!) - mamy do dyspozycji potê¿ne dŸwigi. Egipcjanie ze swoim systemem ramp i wci¹ganiu kamieni na drewnianych belach czy p³ozach... ech wystarczy pomyœleÌ - to po prostu nie mo¿liwe.

Nawet jak zaÂłoÂżyÂłem 16 godzinny dzieĂą pracy to czas potrzebny na postawienie jednego bloku wydaÂł mi siĂŞ niesamowicie krĂłtki. A gdzie jeszcze wydobycie i obrĂłbka kamienia, gdzie jego dostarczenie z kamienioÂłomu, gdzie transportowanie w rejon budowy CoÂś

Co do przeznaczenia piramidy - Kiara moÂże mieĂŚ racjĂŞ ale czy jÂą ma - tego nie wiem i nikt chyba tego na 100% nie wie
Czy to dlatego,Âże Ci siĂŞ coÂś nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wedÂług wÂłasnego widzimisiĂŞ?
20 lat podaje siĂŞ oficjalnie oraz podaje taki czas KapÂłanka Ki.
Sam wybierz,kto ma racjĂŞ.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #64 : Luty 02, 2009, 00:19:31 »

cĂłz trochĂŞ faktĂłw!

egipcjanie nie znali s³owa PIRAMIDA, to grecka nazwa PIRAMIS od s³owa greckiego PYR czyli OGIEÑ, dla egipcjan Piramida by³a symbolizowana przez hieroglif o kszta³cie Piramidy na poprzecznej belce poziomej, odczytywano to jako MR co oznacza ni mniej ni wiêcej ale WZNOSIÆ SIÊ oraz MIEJSCE WZNOSZENIA, odno¶nik do tego jest w Ksiêdze Umar³ych któr± przestudiowa³em przez parê miesiêcy - jest mowa o tym, ¿e FARAON JAKO S£OÑCE WZNOSI SIÊ!!!

odrobiÂłem lekcje i jak widaĂŚ nie spekulujĂŞ - ja wiem juÂż o co chodzi ale nie sposĂłb tego wyjaÂśniĂŚ raczej, dochodziÂłem do tego przez ostatnie 9 lat wiĂŞc nie wyjaÂśniĂŞ w jednym poÂście...

a do Tenebraela - ÂźrĂłdÂłem tego sÂą badania egiptologĂłw, studiowanie KsiĂŞgi Piramid, KsiĂŞgi UmarÂłych lub jak kto woli Papirusu ANI

lecz po³¹czenie tych koncepcji jest moje - to nie wiedza czytana ale doœwiadczona Uœmiech

Jezus te¿ siê WZNIÓS£ do Nieba, Enoch, Ezechiel tez i paru innych - my¶lcie, ja my¶la³em 9 lat i mam wynik tych badañ...

KapÂłan 718'
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 00:27:16 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #65 : Luty 02, 2009, 07:37:44 »

i tym sposobem Herodot zostaÂł okrzykniĂŞty KÂŁAMCÂĄ :-)

Na jakiej podstawie wydajesz taka opiniĂŞ?? Masz jakieÂś dowody??

Czy to dlatego,Âże Ci siĂŞ coÂś nie zgadza podajesz czas budowy piramidy wedÂług wÂłasnego widzimisiĂŞ?
20 lat podaje siĂŞ oficjalnie oraz podaje taki czas KapÂłanka Ki.
Sam wybierz,kto ma racjĂŞ.

Zdaje siĂŞ, ze czegoÂś nie rozumiesz.

Nigdzie nie twierdzi³em, ¿e wiem lepiej. Oficjalne Ÿród³a mówi¹ jedno ale nie mówi¹ wszystkiego. Jestem ca³kowicie przeciwny teorii, ¿e budowa piramidy trwa³a 40 lat (w tym 10 lat przygotowaù) z zastosowaniem technik o jakich mo¿na przeczytaÌ w ksi¹¿kach do historii. Co innego gdyby powiedziano, ¿e budowniczowie dysponowali sprzêtem przekraczaj¹cym nasz poziom wiedzy technicznej. By³bym sk³onny uwierzyÌ w tak krótki okres budowy.

JeÂżeli dÂłubali miedzianymi narzĂŞdziami kaÂżdy blok skalny to nie ma szansy by uczynili to szybciej niÂż przed upÂływem 300 lat. JeÂżeli natomiast budowali wykorzystujÂąc bardzo zaawansowane technologie to zgoda trwaÂło to kilkadziesiÂąt lat.

Odwrotne zestawienie nijak nie trzyma siĂŞ kupy.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:02:30 wysłane przez stolo » Zapisane

Blad
Gość
« Odpowiedz #66 : Luty 02, 2009, 07:53:57 »

na co? na to Âże okrzyknaÂłeÂś Herodota KÂŁAMCÂĄ czy na to Âże napisaÂł Âże piramide zbudowano w 20 lat?
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #67 : Luty 02, 2009, 08:03:05 »

...a gdzie ja napisaÂłem, Âże Herodot to kÂłamca???

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:04:03 wysłane przez stolo » Zapisane

Blad
Gość
« Odpowiedz #68 : Luty 02, 2009, 08:04:52 »

skoro on napisaÂł 20 lat a ty twierdzisz Âże jest inaczej, ktĂłryÂś z was kÂłamie - logika
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #69 : Luty 02, 2009, 08:11:41 »

ja nigdy nie twierdzi³em, ¿e Herodot k³amie. Jego zapiski jednak nie s¹ jednoznaczne i przychylam sie do teorii, która mówi i¿ Herodot opisuje remont piramidy a dok³adniej - jej zewnêtrznych p³yt (powiedzmy elewacyjnych), na co wskazuj¹ opisywane przez niego urz¹dzenia. Moim zdaniem b³êdnie zosta³o zinterpretowane to co Herodot pisa³. Podobnie jak i samo budowanie piramidy.
I nie zasÂłaniaj siĂŞ logikÂą skoro wierzysz we wszystko o czym usÂłyszysz.

Blad
Gość
« Odpowiedz #70 : Luty 02, 2009, 08:39:08 »

Herodot:   "Dzieje" 
 "PracowaÂło zaÂś kolejno przez trzy miesiÂące po dziesiĂŞĂŚ miriad ludzi. Okres dziesiĂŞciu lat zszedÂł udrĂŞczonemu ludowi na budowie drogi, po ktĂłrej wlekli kamienie, a ktĂłrÂą wybudowali* jako dzieÂło nie o wiele mniejsze, moim zdaniem, od samej piramidy; dÂługoœÌ jej bowiem wynosi piĂŞĂŚ stadiĂłw, szerokoœÌ dziesiĂŞĂŚ s¹¿ni, wysokoœÌ, tam, gdzie jest stosunkowo najwyÂższa, osiem s¹¿ni, a jest z wygÂładzonego kamienia, w ktĂłrym sÂą wyrÂżniĂŞte figury*. Zatem dziesiĂŞciu lat wymagaÂła budowa tej drogi i podziemnych komĂłr grobowych na owym wzgĂłrzu *, na ktĂłrym stojÂą piramidy; te komory kazaÂł sobie wybudowaĂŚ jako grobowce na wyspie, skierowawszy tam kanaÂł Nilu *. A na budowie samej piramidy upÂłyn¹³ czasokres dwudziestu lat. Jest ona czworoboczna, a kaÂżdy jej bok* ma osiem pletrĂłw i tyleÂż wynosi jego wysokoœÌ*; sporzÂądzona jest z wygÂładzonych i jak najdokÂładniej dopasowanych pÂłyt kamiennych*, a Âżadna pÂłyta nie jest mniejsza niÂż trzydzieÂści stĂłp. Zbudowano tĂŞ piramidĂŞ w taki sposĂłb: w odstĂŞpach, ktĂłre
jedni schodami, drudzy stopniami nazywaj¹. Po zrobieniu pierwszego odstêpu dŸwigali resztê kamieni* w górê machinami, które sporz¹dzili z krótkich drewien, unosz¹c g³azy z ziemi na pierwszy rz¹d odstêpów. IlekroÌ kamieù wydosta³ siê na ten rz¹d, k³adziono go na inn¹ machinê, która sta³a na pierwszym rzêdzie stopni, a z tego wyci¹gano go za pomoc¹ tej innej machiny na drugi rz¹d. Ile bowiem by³o rzêdów stopni, tyle by³o machin, albo te¿ przenoszono tê sam¹ machinê, poniewa¿ by³a jedyna i ³atwa do niesienia, na ka¿dy szereg, ilekroÌ z niej kamieù wyjêli (wolê podaÌ oba sposoby, jak o nich opowiadaj¹). Najwy¿sza czêœÌ piramidy naprzód zosta³a ukoùczona, nastêpnie wykonali przylegaj¹ce do niej czêœci, wreszcie wykoùczyli przyziemne i najni¿sze czêœci. Zaznaczone te¿ jest w egipskim piœmie na piramidzie, ile wy³o¿ono na rzodkiew, cebulê i czosnek dla robotników. I jak sobie dobrze przypominam to, co mi powiedzia³ t³umacz, który odczytywa³ napis, suma ta wynosi³a tysi¹c szeœÌset talentów srebra...

Czy ja gdzie¶ napisa³em ¿e WIERZÊ?Co¶ napisa³em ¿e okrzykn±³e¶ Herodota K£AMC¡.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:50:15 wysłane przez Blad » Zapisane
stolo

GaduÂła

« Odpowiedz #71 : Luty 02, 2009, 09:03:13 »

gdzie ja okrzykn¹³em Herodota K£AMC¥?Coœ

skoĂączmy ten off top - moim zdaniem piramida to nie jest grobowiec i tyle. Skad to wiem - ano pomyÂślaÂłem sobie przez chwilkĂŞ  DuÂży uÂśmiech

...no i jeszcze skoro budowali jÂą od gĂłry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnĂŞtrznych pÂłyt elewacyjnych. ZresztÂą ustawianie 15 tonowych blokĂłw przy pomocy bambusowych/drewnianych dÂźwigĂłw....moÂżesz to sobie wyobraziĂŚ??  ZajmujĂŞ siĂŞ na codzieĂą budownictwem i nijak nie mogĂŞ sobie tego wyobraziĂŚ (Âżeby zbudowac tak wytrzymaÂły dÂźwig musieli by go ustawiaĂŚ i budowaĂŚ innym dÂźwigiem)
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:11:04 wysłane przez stolo » Zapisane

Blad
Gość
« Odpowiedz #72 : Luty 02, 2009, 09:41:00 »

gdzie ja okrzykn¹³em Herodota K£AMC¥?Coœ

...no i jeszcze skoro budowali jÂą od gĂłry...to idealnie mi pasuje do sposobu budowania zewnĂŞtrznych pÂłyt elewacyjnych.

przeczytaj jeszcze raz opis Herodota, ale tym razem spróbuj wyobraziÌ sobie to co pisze i zrozumieÌ. Najpierw poci¹gneli bloki kamienne do góry, ......Najwy¿sza czêœÌ piramidy naprzód zosta³a ukoùczona, (czyli ob³o¿ona bia³¹ licówk¹) nastêpnie wykonali przylegaj¹ce do niej czêœci,(czyli schodzili z licówka w dó³) wreszcie wykoùczyli przyziemne i najni¿sze czêœci. ..(po drodze rozbieraj¹c rusztowania)

A gdzie okrzyn¹³eÂś KÂŁAMCÂĄ?? twierdzÂąc Âże to trwaÂło znacznie dÂłuÂżej. Prawda jest jedna, zdania dwa, wiĂŞc ktĂłreÂś jest nieprawdziwe. 
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:42:45 wysłane przez Blad » Zapisane
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #73 : Luty 02, 2009, 09:45:43 »

skoro Herodot opisywaÂł to co widziaÂł jak budujÂą jÂą to tak byÂło i taka jest rola piramidy - ja wierzĂŞ Herodotowi
Blad
Gość
« Odpowiedz #74 : Luty 02, 2009, 09:48:40 »

Cysio, Herodot nie widziaÂł, Swoje DzieÂło spisaÂł   w V wieku p.n.e., kiedy istniaÂło jeszcze paĂąstwo egipskie i jego ciÂągÂłoœÌ od czasĂłw najdawniejszych. PrzekazywaÂł on informacje zaczerpniĂŞte od kapÂłanĂłw egipskich, ktĂłrzy znali przeszÂłoœÌ swojego kraju
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 09:49:05 wysłane przez Blad » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: