Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 22, 2025, 13:12:02

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowa strona Projektu.  (Przeczytany 77266 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
RutkoÂś
Gość
« Odpowiedz #50 : Grudzień 13, 2008, 11:03:17 »

Hello JohnyVodka UÂśmiech

Kilka uwag - trochĂŞ flirtujĂŞ z technologiÂą .NET i webmasteringiem w oparciu o technologie Microsoft:

1. Darmowy CMS pod .NET - bardzo elastyczny w konfiguracji i otwarty - DotNetNuke - prowadzĂŞ aktualizacje portalu duÂżej firmy w tej technologii i to jest naprawdĂŞ super

2. Co do layoutu - strona ma nieœÌ informacje, przes³anie, nie mo¿e t³o "dawaÌ po oczach" bo to mêczy i ludzie w po³owie przestan¹ czytaÌ, te projekty odrzucone s¹ o wiele bardziej friendly ( zw³aszcza 1 i 3 ) - piszê to pomijaj¹c kwestie estetyczne , to indywidualna sprawa ka¿dego - chcia³em jedynie zwróciÌ uwagê na charakter strony i "przyjaznoœÌ" w jej odbiorze.

pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie przedsiĂŞwziĂŞcia UÂśmiech
Mora
Gość
« Odpowiedz #51 : Luty 06, 2009, 19:35:35 »

No i juÂż jest.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #52 : Luty 06, 2009, 19:51:05 »

Powiem szczerze - nowa strona (abstrahuj¹c od jej zawartoœci) niezbyt mi siê podoba. Zbyt daje po oczach, wygl¹da o wiele mniej profesjonalnie ni¿ poprzednia. O ile do poprzedniej, po pierwszym wejœciu na ni¹, przyku³ mnie bij¹cy od niej profesjonalizm wykonania, spójnoœÌ, w dodatku sam klimat, który tworzy³a szata graficzna - takiej mistycznej, spokojnej tajemniczoœci, o tyle ta strona wygl¹da raczej jak zaliczeniowy projekt licealisty. I to nie jest opinia podyktowana byciem sceptykiem PCh, ale po prostu ocena samej strony jako takiej.
Mora
Gość
« Odpowiedz #53 : Luty 06, 2009, 19:59:14 »

Fakt strona wygl¹da tak "cukierkowo". Ale có¿ zrobiÌ. Chcieli to maj¹.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #54 : Luty 06, 2009, 20:14:46 »

Wizualnie Poprzednia (tj. aktualna) sprawia wraÂżenie spĂłjniejszej.
ChoÌ sam Sfinks i piramidy mo¿e fajniejsze, to jednak ca³oœÌ kompozycji nie jest tak dopracowana. Detale fajne.

Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #55 : Luty 06, 2009, 20:15:12 »

Có¿, z³ota zasada: "Nie zmieniaj tego, co ju¿ jest bardzo dobre" ;] A ich poprzednia strona (w przeciwieùstwie do samego projektu, ale to ju¿ moja opinia jedynie) by³a naprawdê dobra. Jedyne, co bym w niej zmieni³, to uk³ad zak³adek i zawartoœÌ niektórych podstron, ale sam layout by³ œwietny.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #56 : Luty 08, 2009, 18:53:45 »

SkÂąd-indÂąd colorystyka:

ZÂłoto (piramid i sfinksa)
+
Grant (Nieba)

..idealnie wstrzelona w SYNERGIE.

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 18:54:37 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
trĂŞbacz
Gość
« Odpowiedz #57 : Luty 10, 2009, 22:59:45 »

To i ja dodam od siebie parĂŞ groszy bo po tym co zobaczyÂłem po wejÂściu po dÂłuÂższej przerwie mnie po prostu zdruzgotaÂło. I przyznam szczerze nie bĂŞdĂŞ owijaÂł w baweÂłnĂŞ i zapewne zaboli to kilka osĂłb ale moim celem nie jest dowalenie komuÂś lecz wyraÂżenie opinii.

A wiĂŞc:

Grafika jest paskudna po prostu paskudna, brak proporcji brak tonacji brak wyczucia. Poprzednia wersja miaÂła klimat, miaÂła potencjaÂł do rozbudowy, a nie z czegoÂś z potencjaÂłem zrobienie tandety.

Grafikê uwa¿am za nieporozumienie, po prostu disco polo potworek to nie jest rozwój lecz uwstecznienie. Mówcie co chcecie moje poczucie estetyki nie pozwala mi s³odziÌ gdy naprawdê dokonaliœcie profanacji, samo "logo", dodanie outer glow to ¿art po prostu... wiêc na temat samej grafiki nawet nie ma co dyskutowaÌ. Dobór kolorów do poszczególnych elementów siê gryzie i nijak nie pasuje. Standardowo u¿ywam rozdzielczoœci 1280x1024 i jest to wszystko za du¿e, przyt³aczaj¹ce i uci¹¿liwe w przegl¹daniu.

Czcionki za duÂże (wiĂŞkszych siĂŞ nie daÂło?) brak proporcji, przyciski okropne, po kiego w menu zastosowano javascript skoro to menu nie ma Âżadnych zaawansowanych cech. Gdy wybierasz sesje to nie ma podlinkowania by nie wracaÂło na samÂą gĂłrĂŞ lecz strona otwarÂła siĂŞ na okreÂślonej wysokoÂści skoro zasadziliÂście motyw graficzny na caÂły ekran i zmuszacie ludzi do ciÂągÂłego przewijania przy kaÂżdorazowej zmianie podstrony.
Strona niezgodna z W3C...
ÂŻaÂłujĂŞ, Âże nie zrobiÂłem zrzutu poprzedniej wersji witryny.

Mo¿ecie siê oburzaÌ, mo¿ecie t³umaczyÌ w ten czy inny sposób ale od strony wizualnej zniszczyliœcie t¹ stronê, która swoj¹ form¹ przyt³acza treœÌ, która w tym momencie zesz³a na plan drugi.

Wybaczcie te¿ ¿e ostro, ale nie rozumiem takiego postêpowania gdy ktoœ maj¹c dobry projekt, który zosta³ zapamiêtany przez ludzi, który mia³ w zasadzie cechy wyró¿niaj¹ce siê poprzez kolor, uk³ad elementów (jedynie menu flashowe by³o problemem w wersji poprzedniej) które do siebie dosyÌ dobrze pasowa³y, i nagle kasuje ten b¹dŸ co b¹dŸ atut na który wiele witryn d³ugo pracuje by byÌ rozpoznawalnymi i kojarzonymi, i robicie coœ takiego.
Mi siĂŞ to osobiÂście w gÂłowie nie mieÂści, porĂłwnaĂŚ to mogĂŞ tylko z tym gdy ludzie w danym kraju oponujÂą przed jakimiÂś rozwiÂązaniami, ktĂłre chce rzÂąd wprowadziĂŚ, a rzÂąd i tak robi swoje majÂąc gdzieÂś gÂłosy ludu, bo tak...

astro
Gość
« Odpowiedz #58 : Luty 10, 2009, 23:21:58 »

I cud, Âże jeszcze jakoÂś to dziaÂła bez wiĂŞkszych awarii i przerw, bo kto dziÂś stawia powaÂżne forum na takim serwerze?
Bo jak juÂż komuÂś na czymÂś zaleÂży to wykupuje za 100- 200 zÂł hosting na porzÂądnym serwerze, gdzie istnieje gwarancja, Âże nawet piĂŞĂŚ sekund przerwy nie ma prawa siĂŞ zdarzyĂŚ.
A  czĂŞsto bywa tak, Âże nie moÂżna wejœÌ na stronĂŞ, albo nie moÂżna siĂŞ zalogowaĂŚ, bo pojawia siĂŞ komunikat Âże uÂżytkownik lub hasÂło jest nieprawidÂłowe.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 23:25:53 wysłane przez astro » Zapisane
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #59 : Luty 10, 2009, 23:46:33 »

Nie mylcie tego forum z witryn¹ PCH bo to zupe³nie dwie ró¿ne bajki. Forum jest ok, ja tu nie napotykam ¿adnych problemów.
Mora
Gość
« Odpowiedz #60 : Luty 11, 2009, 03:41:27 »

MoÂże jakby zmienili tÂło to coÂś by pomogÂło Z politowaniem
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #61 : Luty 11, 2009, 07:35:22 »

MoÂże jakby zmienili tÂło to coÂś by pomogÂło Z politowaniem

Moim zdaniem najrozsÂądniej byÂłoby wrĂłciĂŚ do starej strony, nieco tylko zmieniajÂąc pewne drobnostki (np menu po prawej, a nie na gĂłrze, i w jakimÂś w miarĂŞ logicznym porzÂądku poukÂładane). Bo caÂła nowa strona to raczej jeden wielki niewypaÂł, tu nawet niespecjalnie jest co usprawniaĂŚ, bo i po co, skoro wczeÂśniej byÂło Âświetne?
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #62 : Luty 11, 2009, 15:52:10 »

Nie bardzo rozumiem dlaczego najwa¿niejszy na ziemi projekt jej ratowania nie mo¿e przeznaczyÌ 100z³ na hosting i zrobienie czytelnej estetycznej strony w najwa¿niejszym medium informacyjnym na naszej planecie jakim jest internet! Taka nieprofesjonalna strona (jak ju¿ zauwa¿y³o wielu u¿ytkowników powy¿ej) przypominaj¹ca blogi nastolatek z onetu i kompletny brak podstawowej wiedzy na temat HTML-a (i ogólnie budowy stron) stawia wiarygodnoœÌ ca³ego projektu pod olbrzymim znakiem zapytania. Nie mówi¹c ju¿ o podstawach komunikacji typu kana³ RSS to nawet nie wszystkie linki na stronie dzia³aj¹. Na stronie najwa¿niejszego projektu na ziemi! Nawet wyszukiwarki nie ma!

Profesjonaln¹ stronê mo¿na stworzyÌ w 1 dzieù pod warunkiem, ¿e ma siê do dyspozycji serwer z PHP i MySQL. Wystarczy wzi¹Ì WordPressa i zainstalowaÌ do niego plugin do obs³ugi wielu jêzyków.
Mora
Gość
« Odpowiedz #63 : Luty 11, 2009, 15:59:25 »

MoÂże napiszemy do nich? ÂŻeby coÂś zrobili z tym layoutem bo to naprawdĂŞ chyba NIKOMU siĂŞ nie podoba. Nie widzĂŞ ani jednego za dla layoutu. Po za tym tak jak mĂłwi mĂłj przedmĂłwca 100 zÂł dla takiej ekipy jakÂą jest PCh to chyba nie problem?

No powiedzmy ¿e zamówili by u profesjonalisty grafikê za 500 z³ to te¿ myœlê dla nich nie jest wielka kwota a za³o¿ê siê ¿e efekt by³ by o wiele lepszy.

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 15:59:47 wysłane przez Mora » Zapisane
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #64 : Luty 11, 2009, 16:00:26 »

Nie bardzo rozumiem dlaczego najwa¿niejszy na ziemi projekt jej ratowania nie mo¿e przeznaczyÌ 100z³ na hosting i zrobienie czytelnej estetycznej strony w najwa¿niejszym medium informacyjnym na naszej planecie jakim jest internet! Taka nieprofesjonalna strona (jak ju¿ zauwa¿y³o wielu u¿ytkowników powy¿ej) przypominaj¹ca blogi nastolatek z onetu i kompletny brak podstawowej wiedzy na temat HTML-a (i ogólnie budowy stron) stawia wiarygodnoœÌ ca³ego projektu pod olbrzymim znakiem zapytania. Nie mówi¹c ju¿ o podstawach komunikacji typu kana³ RSS to nawet nie wszystkie linki na stronie dzia³aj¹. Na stronie najwa¿niejszego projektu na ziemi! Nawet wyszukiwarki nie ma!

Profesjonaln¹ stronê mo¿na stworzyÌ w 1 dzieù pod warunkiem, ¿e ma siê do dyspozycji serwer z PHP i MySQL. Wystarczy wzi¹Ì WordPressa i zainstalowaÌ do niego plugin do obs³ugi wielu jêzyków.

Co najÂśmieszniejsze, taka dobra, sensowna strona juÂż BYÂŁA (no, moÂżnaby kilka drobnostek usprawniĂŚ, ale to raczej detale). Tyle, Âże PCh zrobiÂło nowÂą, nie wiadomo po co, i to o wieeeele gorszÂą (jak zauwaÂżyÂłeÂś, wyglÂądajÂącÂą bardziej jak blogi nastolatkĂłw)

Mora - laÌ na now¹ stronê, niech wróc¹ po prostu do starej, tylko troszeczkê uporz¹dkuj¹ menu (albo najlepiej waln¹ je po lewej stronie, jak na wiêkszoœci stron www) i bêdzie super. Stara strona by³a ekstra, tylko siê na niej straszny pieprznik zrobi³ (chaotyczny uk³ad linków, wiele zak³¹dek niepotrzebnych). Co ciekawe... na nowej po prostu skopiowali to! To, co na starej by³o najgorsze... No ale co tam, ich strona, ich rzecz...
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 16:02:17 wysłane przez Tenebrael » Zapisane
trĂłjkÂąt
Gość
« Odpowiedz #65 : Luty 11, 2009, 16:27:38 »

Grafika nie jest a¿ taka wa¿na. Najwa¿niejsza jest dostêp do informacji, estetyka, wyszukiwarka, RSS i przyjaznoœÌ dla wyszukiwarek.

http://www.mehtanirav.com/ - czytelna strona bez grafiki
http://www.wordpresstemplates.com/demo/?theme=Fauna - czytelna strona z prostym banerem
http://archeowiesci.wordpress.com/ - czytelna i poukÂładana strona
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #66 : Luty 11, 2009, 16:34:27 »

Grafika nie jest a¿ taka wa¿na. Najwa¿niejsza jest dostêp do informacji, estetyka, wyszukiwarka, RSS i przyjaznoœÌ dla wyszukiwarek.

http://www.mehtanirav.com/ - czytelna strona bez grafiki
http://www.wordpresstemplates.com/demo/?theme=Fauna - czytelna strona z prostym banerem
http://archeowiesci.wordpress.com/ - czytelna i poukÂładana strona

Wiesz, grafika nie jest wa¿na do momentu, gdy zaczyna biÌ po oczach i byÌ przesadzona. Co do estetyki i informacji - zgadzam siê. poprzednia strona w³aœnie taka by³a - estetyczna, a przy tym mi³a dla oka. Z informacjami nieco mo¿naby zmieniÌ, ale to by by³a robota na, bo ja wiem, pó³ godziny?

Co do RSS to nie wiem, czy jest aÂż tak potrzebny.

Pozdrawiam

Tene
Mora
Gość
« Odpowiedz #67 : Luty 11, 2009, 16:38:59 »

No tak duÂżo jest takich stron. W prostocie tkwi siÂła.

ZresztÂą w PCh panuje dyktatura nie ma co polemizowaĂŚ nad stronÂą oni i tak nie posÂłuchajÂą gÂłosu ludu.
Blad
Gość
« Odpowiedz #68 : Luty 11, 2009, 17:41:11 »

proponowa³bym przejrzeÌ wersie innojêzyczne Uœmiech s¹ totalnie ró¿ne i oczywiœcie s¹ inne informacje, dla ka¿dego coœ dobrego, pod dany naród Uœmiech
kot
Gość
« Odpowiedz #69 : Luty 11, 2009, 19:48:09 »

W rzeczywistoÂści za Sfinksem stoi piramida Chefrena(to ta z widocznymi resztkami okÂładziny wapiennej na szczycie) a nie Cheopsa,jak jÂą tu pokazano.
Przy takim ujĂŞciu Sfinksa piramida Cheopsa wyleciaÂłaby w prawo poza kadr.
kot
Gość
« Odpowiedz #70 : Luty 11, 2009, 20:01:47 »

Podejrzewam nawet,Âże piramida za sfinksem nie jest piramidÂą Cheopsa.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #71 : Luty 13, 2010, 20:09:09 »

Zauwa¿y³ ktoœ mo¿e, ¿e g³ówna strona PCH uleg³a zmianie?
Moim zdanie bardzo korzystnie to wypadÂło:

http://www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=1&sectionId=1&cmd=
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 20:17:52 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
kot
Gość
« Odpowiedz #72 : Luty 13, 2010, 21:04:42 »

DziÂś ze cztery godziny temu wchodziÂłem na stronĂŞ i zmiany jeszcze nie byÂło.

To chyba z okazji zdobytego przed chwilÂą srebrnego medalu przez MaÂłysza na olimpiadzie zimowej. UÂśmiech MrugniĂŞcie
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #73 : Luty 13, 2010, 23:57:22 »

Zauwa¿y³ ktoœ mo¿e, ¿e g³ówna strona PCH uleg³a zmianie?
Moim zdanie bardzo korzystnie to wypadÂło:

http://www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=1&sectionId=1&cmd=

Jeszcze wczoraj byÂła stara ,ale ta faktycznie korzystniej wyglÂąda:)

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Piotr
Gość
« Odpowiedz #74 : Luty 14, 2010, 04:52:17 »

Strona jest dobrze zrobiona i menu jest tym razem o wiele lepiej usytuowane. Widzę też tam współpracę tych dwóch uniwersytetów, co może korzystniej wpłynąć na rozwój wydarzeń w tym roku. Szukałem tego "Logo" na uniwersytecie w Kairze ale nie znalazłem.

Można by było także wstawićdo menu "video" lub "Filmy" to nic trudnego dzisiaj. przy każdym filmie na Youtube jest link i html do skopiowania i wstawienia na swojej stronie.
Ponieważ istnieje tyle tych filmów można by troszeczkę je uporządkować. Oprócz tego co chciałem tu zaznaczyć jeżeli się opuszcza tą stronę to automatycznie człowiek wpada w wiry YOUTUBE i tak szybko nie wraca. A my chcemy przecież żeby ludzie jak najwięcej, najdłużej na stronie zostali.

Ach jeszcze chciałem zapytać czy jest już strona FUNDACJI „TZEC–MOAN” W MEKSYKU?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 04:54:56 wysłane przez Piotr » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: