Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 23, 2025, 13:51:21

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TrudnoÂści techniczne  (Przeczytany 78690 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 06, 2012, 09:57:02 »

Brakuje tu jednego waÂżnego narzĂŞdzia, ktĂłre widzĂŞ na wielu innych forach.
Nazywa siĂŞ to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisaÂłeÂś, kiedy pisaÂłeÂś.
Równie¿ istnieje mo¿liwoœÌ, ¿e czyjegoœ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³.
Nie wiem jak Wy, ale czĂŞsto zastanawiam siĂŞ, nad wprowadzeniem jakiegoÂś  tematu, bo po prostu nie pamiĂŞtam, czy juÂż  sam go kiedyÂś nie pisaÂłem.
A forumowa wyszukiwarka to nĂŞdza.
Ale to wÂłaÂśnie zasÂługa darmowej usÂługi  darmowefora.pl gdzie wiele narzĂŞdzi jest niedostĂŞpnych.

Astre, ale przecieÂż moÂżesz wyÂświetliĂŚ swoje lub czyjekolwiek posty.
Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkownika’ i masz.
Wszystkie wiadomoÂści od poczÂątku Âświata, z godzinami i tematami. Nie widziaÂłeÂś tego?  UÂśmiech
A wyszukiwarka faktycznie do bani.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 06, 2012, 10:00:46 »

Brakuje tu jednego waÂżnego narzĂŞdzia, ktĂłre widzĂŞ na wielu innych forach.
Nazywa siĂŞ to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisaÂłeÂś, kiedy pisaÂłeÂś.
Równie¿ istnieje mo¿liwoœÌ, ¿e czyjegoœ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³.
Nie wiem jak Wy, ale czĂŞsto zastanawiam siĂŞ, nad wprowadzeniem jakiegoÂś  tematu, bo po prostu nie pamiĂŞtam, czy juÂż  sam go kiedyÂś nie pisaÂłem.
A forumowa wyszukiwarka to nĂŞdza.
Ale to wÂłaÂśnie zasÂługa darmowej usÂługi  darmowefora.pl gdzie wiele narzĂŞdzi jest niedostĂŞpnych.

Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkownika’ i masz.
Wszystkie wiadomoÂści od poczÂątku Âświata, z godzinami i tematami. Nie widziaÂłeÂś tego?  UÂśmiech

dokÂładnie tak, jedyny "problem", Âże nie ma takiej scalonej instrukcji obsÂługi forum w jakimÂś krĂłtkim pliku z paroma najwaÂżniejszymi punktami,-
choĂŚ z drugiej strony, czy ktoÂś jeszcze czyta instrukcje..?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 06, 2012, 12:13:08 »

Cytat: blueray
SÂą jeszcze inne kwestie, np. czy prĂłba przywrĂłcenia skasowanego na amen posta postawi go we wÂłaÂściwym miejscu i wedÂług czasu utworzenia czy na koĂącu, bo nie wiem jak program forum sortuje posty i co Ty z twoimi uprawnieniami moÂżesz w nich zmieniĂŚ.

JeÂśli post wylÂądowaÂł w "Âśmietniku" to trafi  w swoje miejsce i czas, gorzej jeÂśli post spotkaÂło to co wszystkie wypowiedzi >JAN'a< - one po prostu wyparowaÂły. Tego nie ma moÂżliwoÂści odtworzenia nie mĂłwiÂąc o jakiejkolwiek lokacji.
Na tym serwerze mamy bardzo ograniczone moÂżliwoÂści.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 06, 2012, 13:55:53 »

MajÂąc jakÂąkolwiek kopiĂŞ, mozolnie, ale moÂżna przywrĂłciĂŚ post po poÂście, choĂŚ moÂże nie w tym miejscu co byÂł, ale to teÂż jest do przeskoczenia, bo moÂżna byÂłoby go  wstawiĂŚ edytujÂąc post, ktĂłry byÂł poprzednikiem skasowanego, choĂŚ wyglÂądaÂłoby tak sobie to funkcjonalnoœÌ byÂłaby zachowana.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Astre
Gość
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 06, 2012, 14:08:15 »

Ok.
Tylko, Âże :
powiedzcie mi,  co dla Was oznacza - lista ostatnich wiadomoÂści tego uÂżytkowanika ?
Oznacza ona zgodnie z zapisem - ostatnie wiadomoÂści ! Nikt chyba nawet nie pyta ile ich jest ? Bo pisze - ostatnie !
Na tym polega baÂłamutna ''twĂłrczoœÌ''  wspó³czesnych mĂłd i fascynacji jakÂże daleko stojÂąca od prosty i mÂądroÂści.
A, zamiast tej jaÂłowej i pustej gimnastyki wystarczyÂłoby napisaĂŚ :

1.Posty uÂżytkownika.
A, te dwa sÂłowa oznaczajÂą - wszystko.

Ktoœ powie, ¿e siê czepiam. Ale, jasnoœÌ i czytelnoœÌ przekazów to absolutna podstawa. To prostota i m¹droœÌ.
Za pomocÂą prostoty i  mÂądroÂści za pomocÂą 9 liczb zbudowana jest caÂła przestrzeĂą, caÂły WszechÂświat.
A co z postami uzytkownika o nazwie ''goœÌ''.

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 06, 2012, 14:33:20 »

Uzytkownik o nazwie "gosc" nie jest juz uzytkownikiem, wiec przechodzi do archiwum. Z serwera nic nie znika, moze byc tylko widzialne dla nas, albo niewidzialne
"Visible" albo "Invisible" -
Na tym polega wlasnie czar czapek-niewidekUÂśmiech

A wyszukiwarka faktycznie do kitu, bo odpowiedzialnym za linkowanie bazy danych nie chce sie wklikiwac nowych informacji, zreszta robota nudna i za friko nikt nie bedzie czasu swego poswiecal.

//Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:)
ptak
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 06, 2012, 16:57:38 »

Cytat: Fair Lady
//Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:)

Lady, aktualne miejsce pobytu JANA, to forum ÂŚwiĂŞtej Geometrii. http://forum.swietageometria.info/
Tam moÂżesz zobaczyĂŚ o czym pisze. CzêœÌ informacji, ktĂłre tu zniknĂŞÂły, sÂą tam. 
PostaĂŚ o tyleÂż barwna co i historyczna.  DuÂży uÂśmiech Starzy uÂżytkownicy wiedzÂą co mam na myÂśli. 
Spodoba Ci siĂŞ, bo to wojownik, jeden z ostatnich. Chichot
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 06, 2012, 19:53:08 »

Natomiast nie wiem czy i jak i jakie dane mo¿esz jako admin przenieœÌ z "wirtualnego" do rzeczywistego, jeœli coœ lub ktoœ coœ wysypie.

Jestem administratorem tylko w ramach tego forum i tylko w tych ramach mam wglÂąd do profili uÂżytkownikĂłw, nie przypuszczam by ktokolwiek z uÂżytkownikĂłw chciaÂł bym kopiowaÂł jego profil.
UwaÂżam, Âże duÂżo rozsÂądniejszym byÂłoby rozesÂłanie do wszystkich informacji systemowej o moÂżliwoÂści zarejestrowania siĂŞ na innym, nowym forum - jak uczyniÂł to Leszek przenoszÂąc swoje forum.

MajÂąc jakÂąkolwiek kopiĂŞ,...

W tym wÂłaÂśnie problem, te posty WYPAROWAÂŁY, nie ma ich ani w Âśmietniku, ani nigdzie wiĂŞc i nie ma z czego kopiowaĂŚ.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2012, 19:53:33 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 06, 2012, 20:16:57 »

Skoro Sw. Geometria, to nic innego tylko trzeba mi sprzatac i isc za glosem Akademii.
A jesli tam jest i Lucyfer i Leszek i JAN to i mnie tam "po drodze".
Tylko ... ich forum nie specjalnie chodzi...

Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:)

Ordnung muss sein! MrugniĂŞcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 06, 2012, 21:45:11 »

Cytat: Astre
...Nie jestem pewien na 100%, ale miejsce moÂże mieĂŚ wÂłaÂściciel serwisu
wolnemedia.net.
A jeÂżeli nawet nie bĂŞdzie posiadaÂł, to jest to bardzo obrotny czÂłowiek i wiele Ci doradzi. MiaÂłem z nim kiedyÂś kontakt, ...

Jak Twoim zdaniem ksztaÂłtujÂą siĂŞ ceny takich serwerĂłw?

Cytat: Fair Lady
Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:)

Bardzo dziĂŞkujĂŞ. UÂśmiech
A mogĂŞ wiedzieĂŚ za co?

Astre
Gość
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 06, 2012, 23:46:36 »

Jak Twoim zdaniem ksztaÂłtujÂą siĂŞ ceny takich serwerĂłw?

Trudno mi tak na gorÂąco powiedzieĂŚ.
MyÂślĂŞ jednak,  Âże za dzierÂżawĂŞ przestrzeni u kogoÂś, kto ma wolne niewykorzystane  miejsce to cena nie przekroczyÂła by 200-300 zÂł rocznie.

Trzeba by byÂło jednak wczeÂśniej zarejestrowaĂŚ i wykupiĂŚ domenĂŞ na stronie  www.az.pl
To moÂżna zrobiĂŚ w 10 minut samemu wchodzÂąc na stronĂŞ az.pl.
 NazwĂŞ domeny trzeba sobie samemu wymyÂśleĂŚ i takÂą zrejestrowaĂŚ, a nastĂŞpnie opÂłaciĂŚ z gĂłry na rok.

W naszym wypadku pasowaÂło by, aby domena miaÂła nazwĂŞ cheops.pl
Ale (pl) moÂże byĂŚ zajĂŞta, ale to idzie rĂłwnieÂż sprawdziĂŚ bez problemu na stronie az.pl.
JeÂżeli byÂłaby zajĂŞta, to moÂże byĂŚ wolna np. cheops.net, lub cheops.inf.

ZauwaÂż, Âże  www.swietageometria.inf  jest pod inf, a nie pod pl. bo prawdpodobnie juÂż ktoÂś zaj¹³ wczeÂśniej domenĂŞ swietageometria.pl

Ale nie ma to wiĂŞkszego znaczenia, czy  nazwa domeny pod forum bĂŞdzie :  cheops.pl, cheops.inf, czy nawet cheops.edu

W ka¿dym razie przenosiny trzeba rozpocz¹Ì od zarejestrowania i wykupienia domeny pod któr¹ umieszcza/ przenosi siê serwis. Cena zarejestrowania i wykupienia domeny to kwoty raczej nie przekraczaj¹ce 50 z³ na rok.
Ale, wpierw trzeba znaleŸÌ miejsce do przenosin, a potem zarejestrowaÌ domenê.
MogĂŞ zapytaĂŚ dokÂładnie o ceny hostingĂłw, czy pokombinowaĂŚ gdzie by tu siĂŞ do kogoÂś niedrogo ''przykleiĂŚ''

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 00:20:41 wysłane przez Astre » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 07, 2012, 08:24:14 »

WidzĂŞ, Âże uÂżytkownikĂłw znĂłw ubyÂło, czy to nastĂŞpne podejÂście "darmowych"?
Testujê ró¿ne programy do œci¹gania forów, jeden jest obiecuj¹cy, ale ma jeden powa¿ny b³¹d i kilka mniejszych, za to iloœÌ zajmowanego miejsca jest ma³a.

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 07, 2012, 08:26:29 »

Swieta geometria ma malo "wibracji", sa tam ciekawe tematy, ale sucho jakos. A tu Darek & Co. dbaja o "przejrzystosc", wiec wtracaja sie na okraglo do wszystkiego i porzadkuja, co zaciekawia innych i robi wir.
Dlatego przyznalam mu 10 (X) punktow!;)

Pytanie, czy jak forum przeniesiecie na innego serwera, to tez Darek bedzie dalej Adminem?

edit:

a nie mozna reklam powstawiac i w ten sposob zasponorowac forum? A co wy myslicie, ze nasze klikanie bezwartosciowe jest? To kopalnia wiedzy. Wiec szacun dla siebie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 08:28:17 wysłane przez Fair Lady » Zapisane
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 07, 2012, 11:46:17 »

a zalukajcie no na stronkĂŞ:

www.c0.pl

piszÂą, Âże dajÂą darmowe fora teÂż. Bez limitĂłw

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 07, 2012, 14:33:58 »

Cytat: Astre
MogĂŞ zapytaĂŚ dokÂładnie o ceny hostingĂłw, czy pokombinowaĂŚ gdzie by tu siĂŞ do kogoÂś niedrogo ''przykleiĂŚ''

Podpytaj, dobry czÂłowieku.  DuÂży uÂśmiech

WidzĂŞ, Âże uÂżytkownikĂłw znĂłw ubyÂło, czy to nastĂŞpne podejÂście "darmowych"?

Nie, tym razem to moja sprawka. MoÂże dziĂŞki temu unikniemy takiej czystki jakÂą mieliÂśmy ostatnio.

Astre
Gość
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 07, 2012, 18:49:16 »

Podpytaj, dobry czÂłowieku.  DuÂży uÂśmiech

Jak siĂŞ coÂś konkretnego dowiem dam znaĂŚ.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 07, 2012, 19:18:28 »

Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ, >Astre<.

Cytat: barneyos
a zalukajcie no na stronkĂŞ:

www.c0.pl

piszÂą, Âże dajÂą darmowe fora teÂż. Bez limitĂłw

DziĂŞki za to info, moÂże kiedyÂś siĂŞ przyda ale naleÂży pamiĂŞtaĂŚ, Âże to zawsze darmowe fora, a z tymi mamy juÂż niejakie doÂświadczenia. PÂłacz  MrugniĂŞcie
No i to strona CBA, wiĂŞc chyba teÂż nie bardzo po drodze nam bo strona Leszka Klimka >> jest na tym serwerze i wklejenie z niej czegokolwiek koĂączy siĂŞ wielkim banerem z logo CBA >> oraz z czasowym zablokowaniem moÂżliwoÂści przeglÂądania fotek na ich stronach.. Smutny DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 19:37:30 wysłane przez Dariusz » Zapisane

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 07, 2012, 19:47:56 »

Darku, czy próbowa³eœ rozmawiaÌ z "darmowefora.pl", mo¿e to by³y jakieœ awarie techniczne, zreszt¹ by³y przerwy, ale chyba nie wtedy co wyciê³o. Bo na stronie tytu³owej maj¹, ¿e wszystko bez limitów, bez uci¹¿liwych reklam (to fakt, nie s¹ uci¹¿liwe) itd. A mo¿e prowadz¹ te¿ p³atny hosting, ale to do zapytania w drugiej kolejnoœci.
Niestety, wyglÂąda na to, Âże jedyny kontakt z Adminem jest przez jego wÂłasne forum w temacie "Problemy i pytania".

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 07, 2012, 19:55:27 »

Nie, jeszcze nie rozmawia³em i od³o¿ê tê dysputê na póŸniej bo jak wymacaj¹, ¿e kombinujemy z przeniesieniem to utrudni¹, a nawet uniemo¿liwi¹ nam kopiowanie treœci naszego forum.

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 07, 2012, 20:51:16 »

PoczytaÂłem to jego forum i wyglÂąda na to, Âże o przenosinach zapomnij.
Kopii bazy danych nie chce nikomu udostĂŞpniĂŚ, wiĂŞc przenosiny mamy z gÂłowy, takie pytania byÂły.
MoÂżesz siĂŞ uÂżeraĂŚ o przywrĂłcenie tego co zginĂŞÂło, bo podobno robi backup baz regularnie, ale na moje widzi mi siĂŞ nie bĂŞdzie mu siĂŞ chciaÂło.
Reklamy wyœwietlaj¹ siê niezalogowanym i st¹d pochodz¹ pieni¹dze, wiêc nie dziwota, ¿e ucieczki s¹ niedozwolone, bo jak poczytne forum publiczne siê przeniesie to iloœÌ wyœwietleù reklam gwa³townie spadnie.
Nasze forum ma ok 10% "udziaÂłu" w postach wÂątkach itp. "darmowych", wiĂŞc to jest Pan PikuÂś dla niego i powinien nieco siĂŞ poczuwaĂŚ.
W kaÂżdym razie moÂżesz go maglowaĂŚ o przywrĂłcenie danych z przed ostatniego zawirowania.
WyciĂŞcie z baz jednego uÂżytkownika (danych i postĂłw) jest moÂżliwe tylko z poziomu bezpoÂśredniego dostĂŞpu do baz danych na serwerze, czyli kogoÂś z uprawnieniami admina serwera. Bazy danych sÂą chyba typu MySQL1.0, a on chce je uaktualniĂŚ do wersji 2.0, jeÂżeli coÂś spieprzy w skrypcie translacji (podobno nie ma gotowego) to zamieszanie moÂże byĂŚ duÂżo wiĂŞksze niÂż teraz. Chyba siĂŞ tego boi, bo nowe skrypty forum dla wersji 2.0 istniejÂą juÂż dawno.
I to by byÂło na tyle w temacie.
WiĂŞc chyba bĂŞdziemy to ciÂągnĂŞli to dalej do "koĂąca Âświata", a moÂże dÂłuÂżej.
Alternatywa to za³o¿yÌ nowe forum, przenieœÌ rêcznie ostatnie wpisy, ale profile, punkty iloœci postów, albo trudno, albo szlag trafi. natomiast dotychczasowe forum skopiowaÌ do przegl¹dania offline (chyba siê w koùcu da, ale nie wiem jak du¿e to bêdzie). Raz ju¿ by³o "stare forum" ale nic nie robiono z u¿ytkownikami.
Nowe forum to redukcja nieaktywnych i moÂże trochĂŞ leniwych.
Wydaje mi siĂŞ, Âże oglÂąd mamy.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 07, 2012, 20:57:50 »

Pozostaje nam kopiowanie.
No i zagadnienia techniczne zwiÂązane z innymi serwerami.
Leszkowi i jego forum siĂŞ udaÂło wiĂŞc i my damy radĂŞ. DuÂży uÂśmiech

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 07, 2012, 21:16:29 »

A Leszek teÂż miaÂł na "darmowefora.pl" ? Bo z innych serwerĂłw nie robiÂą takich problemĂłw, ale moÂże inne.

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 07, 2012, 21:34:10 »

Leszkowi i jego forum siĂŞ udaÂło wiĂŞc i my damy radĂŞ

Darek mylisz sie. Wlasnie nie udalo sie.

Zostan, tak jaki jestes.

edit:

Mam doswiadczenie wlasne . Programowalam (sama) chat na moja priv i juz latal supi! i nagle serwer zatrzymal darmowe "nadawanie" , akurat moj laptop tez odmowil posluszenstwa, wiec z mojej pracy (nie robilam kopii) tylko szare komory...

... zabolalo...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:37:02 wysłane przez Fair Lady » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 07, 2012, 21:35:01 »

Ostatnio mĂłwimy o dwĂłch Leszkach (przynajmniej ja o nich napomykam):
  1 - Leszek od "ÂświĂŞtej geometrii" >>
  2 - Leszek od

Tak wiĂŞc, ten pierwszy drzewiej miaÂł [url=http://www.swietageometria.darmowefora.pl/]swoje forum >>
  na "darmowych forach" i uciekÂł z tego serwera.
Ten drugi zaÂś ma do tej pory swojÂą stronĂŞ a serwerze CBA >> i moÂże oni sÂą mniej restrykcyjni ale teÂż majÂą swoje przywary >> MrugniĂŞcie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:38:20 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 07, 2012, 21:44:51 »

Bylam dzis na tej sw. geo i coz widze???
Chaos.
Ale widac z chaosu sie rodzi.UÂśmiech

reklamka do przodu i do tylu. Kufelek piwka (zupki chmielowej) za friko!°° Hej!

Darek - zostan.

P.S. Leszek jest ten prawdziwy jeden... Lasco...UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:45:37 wysłane przez Fair Lady » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: