Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 19, 2025, 22:45:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania i uwagi techniczne  (Przeczytany 117109 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #150 : Luty 26, 2011, 22:29:20 »

Teraz i ja to widzĂŞ. MoÂże byĂŚ  UÂśmiech Ale i tak sÂądzĂŞ, Âże frekwencjĂŞ "robiĂŚ" bĂŞdzie nie "spis treÂści" lecz nasza aktywnoœÌ i skÂłonnoœÌ do komentowania ró¿nych tematĂłw - choĂŚby byÂły na ostatnim miejscu rozdziaÂłu. I o to chodzi!  UÂśmiech
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #151 : Luty 26, 2011, 22:31:17 »

O! I KrzyÂś postawiÂł kropkĂŞ nad i DuÂży uÂśmiech

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #152 : Luty 26, 2011, 22:51:15 »

Ka¿dy z nas ma swoje ulubione, preferowane tematy i jeœli nie pojawiaj¹ siê w nich jakieœ newsy na bie¿¹cej stronie powiadomieù, to zagl¹da do nich wchodz¹c w rozdzia³y i szuka wiadomoœci sprzed kilku, kilkunastu godzin. Przynajmniej ja tak przegl¹dam forum, bo trudno w nim byÌ ca³y czas.

W tej sytuacji miÂło by mi byÂło widzieĂŚ "na wierzchu" tematy zwiÂązane np. z anomaliami pogodowymi, trzĂŞsieniami ziemi, oznakami kataklizmĂłw, itp. Czyli z wszystkim tym, co moÂże zwiastowaĂŚ nadchodzÂące zmiany. Taki alert zagroÂżeniowy. Trzeba wiedzieĂŚ, kiedy uciekaĂŚ do schronu lub zmĂłwiĂŚ ostatniÂą "zdrowaÂśkĂŞ"  DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 22:52:00 wysłane przez krzysiek » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #153 : Marzec 07, 2011, 22:06:14 »

Niestety ale powoli te Forum siĂŞ staje gazetkÂą ÂściennÂą dla "siÂł ciemnoÂści" . Zalew gÂłupawych cytatĂłw rodem z wojskowych "akademii" dla politrukĂłw, indoktrynacja aÂż wyÂłazi na kaÂżdym kroku. Teraz, kiedy
moÂżna poprzez internet przynajmniej poczytaĂŚ wiele roÂżnych ÂźrĂłdel i wyrobiĂŚ sobie wÂłasnÂą opiniĂŞ,
powtarza siĂŞ bezmyÂślnie niemiÂłosierne bzdury. I do tego powielanie kretyĂąskich "newsĂłw" o rzekomych zagroÂżeniach wszelkiej maÂści. Dlaczego Forum uczestniczy w tym samoogÂłupianiu ?. Proponuje przemyÂśleĂŚ jeszcze raz cel i zasady funkcjonowania.
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #154 : Marzec 15, 2011, 13:07:35 »

Niestety ale powoli te Forum siĂŞ staje gazetkÂą ÂściennÂą dla "siÂł ciemnoÂści" . Zalew gÂłupawych cytatĂłw rodem z wojskowych "akademii" dla politrukĂłw, indoktrynacja aÂż wyÂłazi na kaÂżdym kroku. Teraz, kiedy
moÂżna poprzez internet przynajmniej poczytaĂŚ wiele roÂżnych ÂźrĂłdel i wyrobiĂŚ sobie wÂłasnÂą opiniĂŞ,
powtarza siĂŞ bezmyÂślnie niemiÂłosierne bzdury. I do tego powielanie kretyĂąskich "newsĂłw" o rzekomych zagroÂżeniach wszelkiej maÂści. Dlaczego Forum uczestniczy w tym samoogÂłupianiu ?. Proponuje przemyÂśleĂŚ jeszcze raz cel i zasady funkcjonowania.

Forum to ludzie. Ludzie to przemyœlenia. Przemyœlenia to informacje. Informacje to ró¿niste rzeczy z ró¿nistych (lepszych i gorszych) Ÿróde³.

Forum tworz¹ ludzie. I to oni wnosz¹ wk³ad w to, co na nim jest, przelewaj¹c na nie czêœÌ swojej osobowoœci. Nie ma sensu ganiÌ ich za to, gdy¿ ka¿dy wierzy, w co chce, i niesie za sob¹ to, co chce.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #155 : Marzec 15, 2011, 15:36:52 »

Witaj Tene,
moÂże masz racje. MoÂże sie za bardzo wzburzyÂłem.  Wiesz pomyÂślaÂłem sobie, ze przecieÂż te forum nie nazywa siĂŞ
Forum-Magiel, ze istnieje coÂś takiego jak specyficzny profil, forma, rzeczowoÂśc dyskusji i takie tam podobne.
Nie musi byc to w 100% speÂłnione, ale jakby ktoÂś od czasu do czasu zwracaÂł na to uwagĂŞ...
pozdrawiam
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #156 : Marzec 15, 2011, 18:49:25 »

Witaj Tene,
moÂże masz racje. MoÂże sie za bardzo wzburzyÂłem.  Wiesz pomyÂślaÂłem sobie, ze przecieÂż te forum nie nazywa siĂŞ
Forum-Magiel, ze istnieje coÂś takiego jak specyficzny profil, forma, rzeczowoÂśc dyskusji i takie tam podobne.
Nie musi byc to w 100% speÂłnione, ale jakby ktoÂś od czasu do czasu zwracaÂł na to uwagĂŞ...
pozdrawiam

Wiesz, z jednej strony siĂŞ z TobÂą zgadzam. Z drugiej... tak na prawdĂŞ, bez wzburzania siĂŞ wzajemnego, obiektywnie: kto z nas zna prawdĂŞ? KaÂżdy ma swoje poglÂądy, ktĂłre nieraz dla innych mogÂą byĂŚ kompletnie niedorzeczne. Dla mnie niedorzeczne jest Nibiru, niedorzeczni sÂą Annunaki, niedorzeczna jest koncepcja kontroli swiata przez rzÂąd USA - ale czy nie moÂże byĂŚ tak, Âże siĂŞ mylĂŞ? ÂŻe to, co uwaÂżam za oczywiste, okaÂże siĂŞ mrzonkÂą, a to, co jawi mi siĂŞ jako szczyt fantazji, finalnie stanie siĂŞ namacalnÂą prawdÂą?

Nie wiem. StÂąd nie mam nic przeciw temu, Âże na forum poruszane sÂą nieraz dziwaczne (z mojej perspektywy) koncepcje.

Swoj¹ drog¹, ma to swój urok. Jest to jedno z niewielu for, na których nie wystêpuje jednotorowoœÌ. Mo¿esz wierzyÌ w skrajnie naukowe wyt³umaczenia, a mo¿esz wierzyÌ w krasnoludki - i choÌ spora liczba forumowiczów siê z Tob¹ nie zgodzi, wytknie Ci b³êdy logiczne etc, to jest tu na tyle du¿y "bufor bezpieczeùstwa", ¿e nie musisz siê obawiaÌ dyskusji w tych tematach, czy internetowego "linczu". Ma to swoje wady, ale ma te¿ pewien urok, sam chyba przyznasz Uœmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #157 : Marzec 15, 2011, 19:37:46 »

Witaj Tene,
Ma to swoje wady, ale ma teÂż pewien urok, sam chyba przyznasz
jakiÂś moÂże ma, ale ja jestem czymÂś innym zauroczony.  DuÂży uÂśmiech
Dobrze, w sumie zgoda. Trzeba broniÌ takiego uk³adu. Moje "wyst¹pienie" kierowa³o siê do pewnej grupy postów, które u mnie wywo³uja alergiê. To posty obliczone tylko i wy³¹cznie na manipulacje.
No ale jak nikogo nie boli to i ja nie bĂŞdĂŞ sie rzucaÂł.
pozdrawiam
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #158 : Czerwiec 30, 2011, 14:53:44 »

Do tej pory nie pozwalamy na zamieszczanie reklam swoich stron internetowych, forĂłw i temu podobnych, a zamieszczanych w formie banerĂłw (i innych takich wynalazkĂłw) oraz w linkach do nich odsyÂłajÂących, a zamieszczonych w profilu, w jakiejkolwiek postaci.
Co do wskazanego przez Ciebie tematu.

Cytat: JAN
... o czym Âświadczy Twoja korekta treÂści.

Co prawda stwierdzi³eœ tu zaistnienie pewnego faktu, ale odniosê siê równie¿ do tego. Korekta wynika z mojego dbania o to forum, a to nie tylko karanie ale równie¿ ewentualna pomoc. W tym przypadku polega³a ona na zmianie rozmiaru czcionki, wczoraj to samo uczyni³em w nowym w¹tku utworzonym przez >Channel<. Podobne czynnoœci doœÌ czêsto wykonujê w innych tematach. Ot taka kosmetyka. Du¿y uœmiech Mrugniêcie

1. Czy moÂżesz potwierdziĂŚ Dariuszu, Âże takÂą zgodĂŞ wyraziÂłeÂś i dlaczego ?

BezpoÂśrednio nikomu Âżadnej zgody nie udzielaÂłem, poÂśrednio za to tak.  W jaki sposĂłb? Ano poprzez utworzenie zakÂładki Wydarzenia, kursy, prezentacje i warsztaty
Przejrzyj zamieszczone tam w¹tki. WiêkszoœÌ z nich to bardziej lub mniej komercyjne og³oszenia.

2. Czy moÂżna w tym wÂątku zadawaĂŚ raklamujÂącej siĂŞ firmie pytania zwiÂązane z ofertÂą i liczyĂŚ na wiarygodne, rzetelne informacje ? UÂśmiech

Z mojego punktu widzenia nie widzĂŞ najmniejszych przeciwwskazaĂą. PrĂłbuj.

EDYCJA:

MaÂłe sprostowanie. poprawki w przypadku >Channel< dokonaÂłem w tym poÂście, a nie w nowym wÂątku i nie wczoraj, a 28 b.m..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 16:36:14 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #159 : Lipiec 01, 2011, 15:16:05 »

Darek a co zmieniÂłeÂś bo nie widzĂŞ   Szok

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #160 : Lipiec 01, 2011, 18:13:43 »

Darek a co zmieniÂłeÂś bo nie widzĂŞ   Szok

WielkoœÌ tytu³u. Zaznaczy³aœ (size=10pt) tym samym domyœli³em siê, ¿e chcesz powiêkszyÌ tekst wiêc zrobi³em 15pt.Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 18:14:39 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #161 : Lipiec 12, 2011, 19:59:49 »

Cytat: arteq
... pamiĂŞtam, Âże okreÂślenie kogoÂś mianem betonu (podobnie jak niedorozwojem) nie byÂło tolerowane na forum - i poleciaÂły za to ostrzeÂżenia... JeÂżeli coÂś w miĂŞdzyczasie siĂŞ zmieniÂło to proszĂŞ modĂłw/admina o informacjĂŞ.

Nie, nic siĂŞ nie zmieniÂło.
Jednak w tym przypadku nie reagujĂŞ, bo >PHI< nie zwraca siĂŞ do nikogo bezpoÂśrednio, a opisuje sytuacjĂŞ gdzieÂś jego zdaniem panujÂącÂą (moÂżna siĂŞ domyÂślaĂŚ, o jakÂą organizacjĂŞ mu chodzi).

arteq
Gość
« Odpowiedz #162 : Lipiec 12, 2011, 20:48:03 »

Ok, jeszcze tylko siĂŞ upewniĂŞ: czyli nie mogĂŞ odnosiĂŚ siĂŞ tego typu okreÂśleniami bezpoÂśrednio do konkretnej osoby ale juÂż nic nie stoi na przeszkodzie abym takim mianem okreÂślaÂł grupĂŞ osĂłb, tak? np. "podczas sesji pch szkolÂą imho niezÂłe betony i niedorozwĂłj na wzory do nasladowania" bĂŞdzie juÂż ok?

Nadal oczekujĂŞ odpowiedzi:
kto szkoli?
kogo szkolÂą?
kto jest/jest szkolony betonem bÂądÂź niedorozwojem?

bo nadal jednak jakaœ grupa jest okreœlana mianem betonów i niedorozwojów /czy przed czy po "szkoleniu" nie odgrywa w tym przypadku wiêkszej ró¿nicy/
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #163 : Lipiec 12, 2011, 20:59:38 »

Cytat: arteq
Ok, jeszcze tylko siĂŞ upewniĂŞ: czyli nie mogĂŞ odnosiĂŚ siĂŞ tego typu okreÂśleniami bezpoÂśrednio do konkretnej osoby ale juÂż nic nie stoi na przeszkodzie abym takim mianem okreÂślaÂł grupĂŞ osĂłb, tak? np. "podczas sesji pch szkolÂą imho niezÂłe betony i niedorozwĂłj na wzory do nasladowania" bĂŞdzie juÂż ok?

JeÂśli Twoja kultura pozwala Ci na to?  MrugniĂŞcie

Nadal oczekujĂŞ odpowiedzi: ...

To juÂż w tamtym wÂątku. UÂśmiech

arteq
Gość
« Odpowiedz #164 : Lipiec 12, 2011, 21:56:44 »

Chodzi Darek przede wszystkim o zasady - co dopuszczamy na forum, a czego tolerowaĂŚ nie bĂŞdziemy.
Co do chwytem z odniesieniem siĂŞ do mojego poziomu kultury: jeÂżeli ktoÂś jest gnojkiem czujĂŞ siĂŞ poniekÂąd zwolniony z prezentowania wyÂżyn uprzejmoÂści i kultury.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #165 : Lipiec 12, 2011, 22:42:03 »

taka uwaga techniczna:

Kiedy barbarzyĂący z bizancjum przybyli miedy odrĂŞ a wisÂłe.. MieliÂśmy jakieÂś zmasowane doÂświadczenie chamstwa. Niewykluczone, ze oni w jakiejÂś mierze teraz doÂświadczajÂą zwrotu karmy tych uczuĂŚ

pozatym twoja excytacja prawdopodobnie bierze siĂŞ z Twojego ocennego procesu pojĂŞciowo-myÂślowego,
beton to nie lÂżenie(jak np. ty gnojku), a jedynie okreslenie funkcji, predyspozycji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:59:13 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #166 : Lipiec 12, 2011, 23:19:29 »

PrzecieÂż nie uÂżyÂłem tego okreÂślenia w odniesieniu do konkretnej osoby, nikogo tak nie nazwaÂłem. UÂżyÂłem tego okreÂślenia lecz w celu opisania pewnej sytuacji moÂżliwej do zaistnienia (moÂżliwej bo niestety zdarzaÂło mi siĂŞ z niÂą spotykaĂŚ), postawy i reakcji na niÂą. Bycie "gnojkiem" to takÂże pewna "funkcja" postawy czy teÂż poniekÂąd predyspozycja - jedni majÂą jÂą wiĂŞkszÂą, inni mniejszÂą bÂądÂź teÂż w ogĂłle jej nie posiadajÂą.

Czy mam udawaĂŚ, Âże ich nie dostrzegam? Czy nie mogĂŞ nazywaĂŚ rzeczy po imieniu w odniesieniu do zaistniaÂłych sytuacji?
Na tym forum jakiÂś czas temu uznano, Âże okreÂślenie "beton" jest jednak obraÂźliwe, stÂąd moje pytanie, bo moÂżna siĂŞ pogubiĂŚ kiedy jest a kiedy nie jest - w odniesieniu do kogo i jakich sytuacji.
Na tym zakoĂączĂŞ.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #167 : Lipiec 14, 2011, 17:21:25 »

>PHI<,
>arteq< ma racjĂŞ. Wszyscy znamy TwĂłj stosunek do instytucji religijnych i nie musisz tak tego eksponowaĂŚ. Wystarczy jeÂśli uÂżyjesz, moÂże rĂłwnie zdecydowanej, acz kulturalnej formy - a przecieÂż staĂŚ CiĂŞ na to, i nie bĂŞdzie problemu.
Mnie natomiast nikt nie bêdzie pos¹dza³ o stronniczoœÌ.
RĂłwnieÂż koĂączĂŞ juÂż tĂŞ kwestiĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 17:22:19 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #168 : Sierpień 08, 2011, 18:23:09 »

Post >Kamila< przeniosÂłem do wÂątku: Apel do ZwolennikĂłw i PrzeciwnikĂłw Projektu Cheops

blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #169 : Maj 26, 2012, 22:54:51 »

Administracjo kochana,
czy moglibyÂście wygenerowaĂŚ listĂŞ tematĂłw wÂątkĂłw?
MoÂżna byÂłoby jÂą posortowaĂŚ ewentualnie i umieÂściĂŚ gdzieÂś tu w panelu administracyjnym jako wÂątek/ + kilka postĂłw itd.
Ludzie co chwilê zak³adaj¹ w¹tki podobne, bo nie mog¹ znaleŸÌ w³aœciwego.
Jak napiszĂŞ do czego nadaje siĂŞ opcja wyszukiwania na tym forum to bĂŞdziecie mnie chcieli ukaraĂŚ.
Gdyby istniaÂła taka lista np. alfabetycznie to wyszukiwanie na niej byÂłoby bÂłyskawiczne, nawet bez linkowania, bo to kupa roboty i zapewne wejdzie to na jednÂą stronĂŞ - to tylko ponad 2200 wierszy. Szukanie w czymÂś takim Ctrl + F - poezja.
Czy to moÂżliwe do zrobienia?

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #170 : Maj 27, 2012, 01:27:36 »

Drogi blueray21
Jesli wpiszesz sÂłowo kluczowe i dasz opcjĂŞ" szukanie zaawansowane " to pokarzÂą ci siĂŞ wszystkie wÂątki  w ktĂłrych ono wystĂŞpuje .Trzeba tylko wybraĂŚ ten  ,ktĂłry ci najbardziej odpowiada. RobiĂŞ tak zawsze i raczej nie zdarza mi siĂŞ powtĂłrzyĂŚ  tematu .
Pozdrawiam serdecznie UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #171 : Maj 27, 2012, 07:55:40 »

DokÂładnie, chanell,
jeÂśli wpiszesz sÂłowo to dostajesz kilka stron, a jak wpiszesz dwa to czasami wiĂŞcej, ktĂłre musisz przewijaĂŚ do pewnego rodzaju nieprzyjemnej Âśmierci, a zaawansowane nie sÂą aÂż takie zaawansowane naprawdĂŞ. Wiem, Âże na niektĂłrych forach w obcym jĂŞzyku sÂą takie klasyfikacje i to wspaniale uÂłatwia nawigacjĂŞ.

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #172 : Maj 27, 2012, 08:07:14 »

..poniewaÂż kaÂżdy moÂże zaÂłoÂżyĂŚ nowy wÂątek, a forum dziaÂła juÂż dÂługo,-
d³u¿ej ni¿ ja na nim jestem- to powsta³ niezgorszy chaos, sam nie znam wszstkiego, ale mo¿na wejœÌ na poszczególne grupy g³ówne i poprzegl¹daÌ tematy,-
czêœÌ "umar³a" œmierci¹ naturaln¹, a czêœÌ co jakiœ czas od¿ywa, a czy da siê coœ dodatkowo wygenerowaÌ, tego nie wiem dok³adnie,-
ale forum jest na darmowym serwerze i nie znajdziesz tu jakiÂś zaawansowanych opcji, tak jak na prywatnych/pÂłatnych stronach.

pozdro UÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #173 : Maj 27, 2012, 12:12:34 »

>blueray<, zapewne moÂżna byÂłoby uczyniĂŚ coÂś takiego tylko czy jest sens.
Fakt, iÂż powielisz jakiÂś wÂątek nie czyni wielkiego halo. Jak wspomniaÂł >songo< wiele wÂątkĂłw "umarÂło" i jeÂśli nie sÂą one oÂżywiane w ciÂągu 120 dni to masz peÂłne prawo do zaÂłoÂżenia nowego, choĂŚby dotyczÂącego tego samego zagadnienia. Podpowiada to sam system, jeÂśli klikniesz np na temat: Krzysztof Jackowski (jasnowidz) - o Barack'u Obamie >> i bĂŞdziesz chciaÂł zamieÂściĂŚ tam swojÂą wypowiedÂź to ukaÂże Ci siĂŞ taki komunikat:

Uwaga: W tym wÂątku nie pisano od 120 dni.
JeÂżeli nie masz pewnoÂści, Âże chcesz tu odpowiedzieĂŚ, rozwaÂż rozpoczĂŞcie nowego wÂątku.

IWiĂŞc ÂśmiaÂło moÂżesz tworzyĂŚ nowy wÂątek i o Jackowskim, i o Obamie, i o nich razem wziĂŞtych. Itd., itp..  DuÂży uÂśmiech

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #174 : Maj 27, 2012, 12:35:15 »

Wed³ug mnie ma, bo jak mam w ogóle przegl¹daÌ kilka stron tytu³ów w¹tków w grupie, czy jak to tam nazywacie to mnie trafia szlag i nie próbujê, a tak mia³bym je wszystkie na jednej stronie. Myœlê te¿, ¿e by³by to doskona³y skrót dla nowych choÌby anonimowych czytelników, którzy g³ównie trafiaj¹ z Google. Nie wiem, czy masz tak¹ opcjê, ale mo¿liwe, ¿e w jakimœ rodzaju statystyk. Robienie pojedynczo odpada.

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: