astro
Gość
|
 |
« Odpowiedz #75 : Styczeń 07, 2009, 14:11:32 » |
|
AW pisaÂł, Âże sÂą zadowoleni, wiĂŞc w czym problem? Dali Ci prawo wypowiadaĂŚ siĂŞ w ich imieniu, Âże sÂą wyzyskiwani?
A Tobie dali prawo wypowiadaĂŚ siĂŞ, co wskazywaÂłoby, Âże nie-sÂą wyzyskiwani? Problem polega na tym, Âże czegoÂś tu nie rozumiesz? Dlatego posÂłuchaj innych co teÂż majÂą do powiedzenia, bo to w Âżyciu raczej pomaga. ÂŚwiat dÂługi i szeroki ...a nie to co za oknem, na ulicy i w telewizji widaĂŚ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 14:12:49 wysłane przez astro »
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
 |
« Odpowiedz #76 : Styczeń 07, 2009, 14:21:55 » |
|
Lucyna D.
Có¿, dzieci w Chinach te¿ siê nie skar¿¹. Ale dla Ciebie to ju¿ inna sprawa. Sprawa ta sama, bo i mechanizm ten sam.
Dok³adnie tak.Ten mechanizm jest taki i mówi on: nauczy³em siê ¿yÌ i ¿yje jak potrafiê i przez ten sam pryzmat samooceny oceniam œwiat. Oto buùczucznoœÌ, egocentryzm i opancerzenie.
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #77 : Styczeń 07, 2009, 14:22:17 » |
|
No chyba moÂżna zaufaĂŚ wiedzy AW? A resztĂŞ rad z posta zastosuj najpierw do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
 |
« Odpowiedz #78 : Styczeń 07, 2009, 14:26:30 » |
|
W psychologicznym wiêzieniu to tkwimy wszyscy( ka¿dy w innym) i Ty astro tez w swoim w³asnym. Nie roumiem czemu siê tak nakrêcacie?? Pozdrawiam  Na tym polega rozwój, aby przygl¹dn¹Ì siê wpierw w³asnej prawdzie, która jak napisa³aœ- dotyczy wszystkich. Wiêc po to, o tym piszemy, a nie po to, aby sobie popisaÌ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 14:27:27 wysłane przez astro »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #79 : Styczeń 07, 2009, 15:18:20 » |
|
A wiecie jak zyja Egipcjanie? W jakiej biedzie, w jak dramatycznych warunkach? Kto byl w Egipcie i zobaczyl ludzi mieszkajacych w grobowcach cmetarnych, ten spokojnie nie zaakceptuje 4$ i tej nedzy jaka im sie za nie oferuje. W nocy zyje to cmetarne miasto , bo ludzie wracaja do "domow" , ktore stanowia dla nich jedyny dach nad glowa. Plona siatelka, bo jest to ich jedyne oswietlenie ich zyjacych nie zas gest dla zmarlych. Nie wiem czy gdzies sie publikuje takie filmy o realnym zyciu w Egipcie, jednak ja polecam poszukanie i obejrzenie. Jestem przeciwnikiem wskrzeszania starej monarchi Faraonow i wladzy , kogos kto ludzkosc doprowadzil do takiego stanu. Spij dobrze Cheopsie, twoj czas byl wieki temu, teraz jest pora NASZ LUDZI , KTORZY SIE URODZILI, NIE ZAS USILUJA WSKRZESIS SWOJE ZABALSAMOWANE SZCZATKI. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #80 : Styczeń 07, 2009, 15:18:34 » |
|
A kto z was daÂł cokolwiek na wykopaliska? ÂŁatwo jest kadziĂŚ ale kto z was siĂŞ dorzuci? PĂłzniej moÂże okazaĂŚ siĂŞ,Âże to jakaÂś przewaÂłka,bo:"za moje pieniÂądze pÂłacÂą w tym Egipci trzy razy wiĂŞcej,niÂż pÂłaci siĂŞ na budowie w tym kraju! I ciÂągle proszÂą o jeszcze i jeszcze!Jak oni gospodarujÂą naszymi wpÂłatami!CoÂś tu jest nie tak!To ten WĂłjcikiewicz tak kombinuje!!!!"
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #81 : Styczeń 07, 2009, 15:32:01 » |
|
Kiara, bieda wystêpuje wszêdzie i jest wzglêdna. Z tego, co piszesz, wynika³oby, ¿e ta stawka 4 dol. ich nie zadowala. Wiêc AW musiano wprowadziÌ w b³¹d, skoro powiedziano mu, ¿e za tak¹ stawkê robotnik mo¿e utrzymaÌ rodzinê (przy w miarê sta³ym zatrudnieniu). A jeœli to nie wystarcza na w miarê spokojne ¿ycie, to winny jest system prawno-gospodarczy w Egipcie (a to przecie¿ republika prezydencka oparta g³ównie na prawie anglosaskim). I pewnie nawet gdyby Fundacja zaoferowa³a wy¿sz¹ stawkê, strona egipska nie zgodzi³aby siê na ni¹. Tak czy inaczej, im mniej wolontariuszy, tym wiêcej pracy dla Egipcjan. Wiêc czy te 4 dol. to wykorzystywanie czy nie, to wcale nie tak ³atwo daÌ na to odpowiedŸ. A ¿eby zmieniÌ system, to - ho ho. Podobo dzia³aj¹ jakieœ specjalne medytacje lewitacyjne, o których gdzieœ ostatnio czeka³am.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #82 : Styczeń 07, 2009, 15:51:47 » |
|
wy³¹czam siê z tej k³ótni...
718'
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #83 : Styczeń 07, 2009, 16:10:35 » |
|
To nie o to chodzi czy oni przezyja za te 4$, chodzi o to by zmienil sie swiatopoglad i swiadomosc ludzi , ktorzy uwazaja ze cos komus musi wystarczyc , bo tak jest. Ale jak oni zyja? W jakich warunkach? Tam nie ma GODNOSCI ZYCIA. To jest nadal niewolnictwo! Ja jestem przeciw wykorzystywaniu tych ludzi. A ktos ponownie chce wladzy , pieniedzy i slawy.... a jakas garstka ludzi o tych samych ambicjach daje sie wodzic za nos bo EGO siegnelo im chmur i za wszelka cene chca ratowac swiat.... SWIAT SIE RATUJE TYLKO I WYLACZNIE PRZEZ SIEBIE, PRZEZ TWORZENIE DOBRA W SOBIE.PRZEZ ZAUWAZENIE I POMOC LUDZI WYKORZYSTYWANYCH PRZEZ SYSTEMY. A NIE PRZEZ DOKOPYWANIE SIE DO STARYCH TRUPOW I CUDZEGO ZLOTA W LABIRYNTACH ZLUDZEN. Kiara. 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #84 : Styczeń 07, 2009, 16:10:46 » |
|
OczywiÂście, Âże te 4 dolary to wyzysk i nie ma co zwalaĂŚ winy na system, bo wtedy jest to po prostu wykorzystywanie/wyzysk w majestacie prawa i tyle. NaleÂży wiĂŞc jasno powiedzieĂŚ - pch wyzyskuje w tym samym stopniu ludzi ci panujÂący w Egipcie system. Tylko to nadal jest naganne. Skoro jednak uparcie twierdzicie, Âże za 4$ moÂżna utrzymaĂŚ tam rodzinĂŞ to proponujĂŞ po wyjÂściu z samolotu kazdemu z czÂłonkĂłw naszej dzielnej ekipy wrĂŞczyĂŚ po 2$ na kaÂżdy dzieĂą pobytu - wszak moÂżna za to wyÂżyĂŚ...
Ale¿ nikt nie oczekuje, ¿e pch dokona zmiany ustroju, wystarczy, ¿e sam zachowa siê z szacunkiem dla pracy innych. A stwierdzenie, ¿e "egipt nie zgodzi siê na wy¿sz¹ stawkê [dla zatrudnionych przez pch]" jest jak¹œ bredni¹. Kto zabroni im wrêczyÌ po te kilka dolarów wiêcej?
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #85 : Styczeń 07, 2009, 16:26:33 » |
|
wÂłaÂśnie podano przybliÂżany koszt wojny w afganistanie i w iraku prze USA w roku 2009 - 140 MLD $ - mogli by daĂŚ poÂłowĂŞ na wykopki a nie zabijaĂŚ - chodzi o Âżycie przecieÂż o przetrwanie - dlatego musi byĂŚ oczyszczenie wÂłaÂśnie - ludzie zabijajÂą siĂŞ nawzajem zapominajÂąc najstarsze prawo - NIE CZYĂ DRUGIEM CZEGO BYÂŚ NIE CHCIAÂŁ ABY TOBIE UCZYNIONO! i nie nawiÂązuje do biblii ale do podstawowego prawa regulujÂącego zycie na Ziemii...
718'
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #86 : Styczeń 07, 2009, 17:57:03 » |
|
To nie o to chodzi czy oni przezyja za te 4$, chodzi o to by zmienil sie swiatopoglad i swiadomosc ludzi , ktorzy uwazaja ze cos komus musi wystarczyc , bo tak jest. Ale jak oni zyja? W jakich warunkach? Tam nie ma GODNOSCI ZYCIA. To jest nadal niewolnictwo! Ja jestem przeciw wykorzystywaniu tych ludzi. Ja te¿ jestem przeciw wykorzystywaniu. Ale jeœli w tamtym regionie jest du¿e bezrobocie, to lepiej daÌ 4 dol. Egipcjanowi ni¿ wzi¹Ì wolontariusza z Polski (na tle Egiptu bardzo bogatej, choÌ dla œwiata jesteœmy biedni; gdy przysz³o mi jechaÌ na konferencjê do Anglii, to mój kraj zosta³ zaliczony do rozwijaj¹cych siê, tak jak i kraje afrykaùskie, dziêki czemu ludzie z tych krajów byli zwolnieni z op³aty konf. - ot, taka dygresja) i op³aciÌ mu pobyt w wilii. Ca³y czas tylko o to mi chodzi³o.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #87 : Styczeń 07, 2009, 18:53:02 » |
|
Ekhem...porownujesz swojÂą sytuacjĂŞ do sytuacji dzieci w Chinach? GratulujĂŞ... czego to czÂłowiek nie wymyÂśli, by uspokoiĂŚ sumienie...
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #88 : Styczeń 07, 2009, 19:09:05 » |
|
Ekhem...porownujesz swojÂą sytuacjĂŞ do sytuacji dzieci w Chinach? GratulujĂŞ... czego to czÂłowiek nie wymyÂśli, by uspokoiĂŚ sumienie...
chiny to nic a TYBET?! tam jest piekÂło na ziemii teraz, Samuel ma racje - chca zmiesc Tybet chiniole z powierzchni ziemii ale to siĂŞ nie uda bo to naprawde kolebka cywilizacji! 718'
|
|
|
|
|
|
|
Bonifacy1
Gość
|
 |
« Odpowiedz #89 : Styczeń 07, 2009, 19:32:48 » |
|
wybaczcie, nie chcĂŞ nikogo obraziĂŚ, ale wg mnie caÂłe te wykopaliska to jakiÂś wielki Âżart, narazie znaleÂźli troche figurek, i !?<<<C-O-ÂŚ>>>?! czego ponoĂŚ siĂŞ strasznie przestraszyli. ÂŚwiata nie uratujÂą , moÂże znajdÂą jakieÂś zabawki do muzeum?
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #90 : Styczeń 07, 2009, 19:37:35 » |
|
Juz sie naszemu Samciowi pliki przestawiaja z informacjami ( czyzby brak zasilania ?)w centralnym komputerze. Kolebka cywilizacji jest region srodziemnomorski, nie Tybet, warto wiedziec tym co sluchaja i tym co powielaja ta informacje. Gra Tybetem ( gdy problem wyzwolenia go ) jest na fali to zwykla zagrywka polityczna. A straszenie nas Chinczykami to juz akt bezradnosci Samcia. Widac jeszcze tylko taki argumet mu pozostal w zanadzu. Gdyby Chinczycy chcieli pozbyc sie problemu to zniszczyli by Tybet ( duzo mniejsze straty i konsekwecje) niz wywolywanie wojny swiatowej. Samcio popuscil wodze fantazji, i wpuszcza ludzi w maliny. Jak zwykle. No coz nazwa projektu; Pol zartem , pol serio ... musi sie wypelnic.....  Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #91 : Styczeń 07, 2009, 19:50:22 » |
|
Nie porĂłwnujĂŞ, tylko unoaczniam, Âże wszystko wzglĂŞdne jest. Ciekawe, jeden z drugim wytyka mi, Âże mam nieczyste sumienie, a czy ja kogoÂś wykorzystaÂłam? Mam wrĂŞcz opiniĂŞ takiej, co siĂŞ daje innym wykorzystywaĂŚ  DaliÂście apel "zacznijcie od siebie". DaÂłam wiĂŞc przykÂład, jak staram siĂŞ ludzi nie wykorzystywaĂŚ. Czekam na Wasze przykÂłady.
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #92 : Styczeń 07, 2009, 19:53:01 » |
|
Trzeba by poÂświĂŞcaĂŚ bardzo wiele uwagi, Âżeby sie poÂłapaĂŚ o co Wam chodzi. JeÂśli chcecie dyskutowaĂŚ : "jak naprawiĂŚ Âświat" to najpierw odpowiedzcie sobie na pytanie co wam w tym Âświecie najbardziej przeszkadza, potem jak to zmieniĂŚ. kaÂżdy wykrzykuje jakieÂś "swoje" prawdy. Za chwilĂŞ wyskoczy pewnie mnich dÂżinijski ( tak, ten z mioteÂłkÂą ) z awanturÂą, Âże w Egipcie ginÂą miliony bezbronnych stworzeĂą. I rzecz jasna bĂŞdzie miaÂł racjĂŞ, bo do tego w rzeczy samej teÂż rekĂŞ przykÂłada kaÂżdy kto uczestniczy w PCH. A kaÂżde Âżycie trzeba ceniĂŚ....i tak bez koĂąca. Wiki, dzieki za obrone, ale astro tylko macha szabelkÂą. Nie zna ani mnie, ani moich poglÂądĂłw ( bo o nie nigdy nie zapytaÂł ) wiĂŞc jak ja moge mieĂŚ za zÂłe, Âże produkuje banialuki :-). CaÂła awantura oczywiÂście w dobrej wierze...tylko skutki opÂłakane. I co zmieniliÂście juÂż swiat? A moÂże chociaÂż ktoÂś kogoÂś przekonaÂł? Nie? No to jakÂże mi przykro.... :-).
|
|
|
|
|
|
|
astro
Gość
|
 |
« Odpowiedz #93 : Styczeń 07, 2009, 20:47:32 » |
|
Wiki, dzieki za obrone, ale astro tylko macha szabelkÂą. Nie zna ani mnie, ani moich poglÂądĂłw ( bo o nie nigdy nie zapytaÂł ) wiĂŞc jak ja moge mieĂŚ za zÂłe, Âże produkuje banialuki :-). CaÂła awantura oczywiÂście w dobrej wierze...tylko skutki opÂłakane. I co zmieniliÂście juÂż swiat? A moÂże chociaÂż ktoÂś kogoÂś przekonaÂł? Nie? No to jakÂże mi przykro.... :-).
Nie ma tu ¿adnej awantury.Widzisz to chcesz widzieÌ, a nie to co siê dzieje. Wiêc ja tu nie widzê, a¿eby ktoœ z kimœ siê k³óci³. Ka¿dy wymienia siê pogl¹dami, a wiêc pisze i ja piszê pozostawiaj¹c innym odpowiedzialnoœÌ co z tym zrobi¹. Nie zauwa¿y³em, aby ktoœ tutaj personalnie atakowa³ AW.Mamy prawo siê z czymœ nie zgadzaÌ, prawda? wiêc o co chodzi ? co nie znaczy, ¿e nie akceptujemy tego co ktoœ robi.Akceptujemy, ale nie aprobujemy, a to dwie ró¿ne sprawy. Nie musisz czytaÌ tego co ja piszê, bo nikt Ci tego nie karze robiÌ, wiêc mo¿esz siê obróciÌ na piêcie i odejœÌ, skoro Twoje ego poczu³o siê pokrzywdzone.
|
|
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #94 : Styczeń 07, 2009, 21:43:55 » |
|
Czyli wszystko jak w dobrym, starym ma³¿eùstwie. Nawet jak siê pior¹ po pyskach, ¿e a¿ furczy to "tylko sobie tak rozmawiaj¹" ?. Rozumiem, i bêdê pamiêtaÌ na przysz³oœÌ :-). Astro, ja Ciebie bardzo prosze nie zwracaj sie do mojego ego, bo ja nie wiem co to jest. No taki mam mankament: nie wierzê we freudowskie insynuacje i ju¿. Jeœli zaœ chodzi o poradê, ¿eby nie czytaÌ Twoich postów, to jak¿e ja mam ich nie czytaÌ, kiedy one ponoÌ do mnie? Widzê tu pewn¹ sprzecznoœÌ logiczn¹. Inna sprawa, ¿e nawet jak je czytam, to ich nie rozumiem. Wiêc znów wychodzi, ¿e masz racjê. Nie miej do mnie prosze ¿alu, ¿e sie raczej nie dam wci¹gn¹Ì w dyskusjê o prawach do wypowiedzi, wolnoœci s³owa, ¿yciu, mi³oœci, o potrzebie wspierania ubogich, bo tematy fascynuj¹ce ( tak na pierwszy rzut oka mo¿na zrobiÌ z nich 10 odrêbnych w¹tków, i ja nie wiem czy moderator to œpi? ), ale mo¿e akurat nie w tym miejscu. Jeœli zabieram tu g³os, to tylko dlatego, ¿e mnie interesuje temat wolontariatu, a ¿e w aktualnej sytuacji ogl¹d mam na dziœ wystarczaj¹cy, pozwolê sobie odserfowaÌ na zas³u¿ony spoczynek :-).
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #95 : Styczeń 08, 2009, 10:59:08 » |
|
Nie, moderatorzy nie spi¹ na tym forum - gdy trzeba to robi¹ porz¹dek. Natomiast pozwalaj¹ rozwin¹c siê dyskusji i w razie potrzeby [gdy zbacza mocno z tematu] zak³adaj¹ nowy w¹tek lub prosz¹ o wypowiedzi bardziej zblizone do tematu w¹tku. Gdy to nie skutkuje usuwaj¹ offtopa. Czy nazywanie rzeczy po imieniu jest automatycznie k³ótni¹?
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #96 : Styczeń 08, 2009, 11:58:32 » |
|
Nie porównujê, tylko unoaczniam, ¿e wszystko wzglêdne jest. Ciekawe, jeden z drugim wytyka mi, ¿e mam nieczyste sumienie, a czy ja kogoœ wykorzysta³am? Mam wrêcz opiniê takiej, co siê daje innym wykorzystywaÌ  Daliœcie apel "zacznijcie od siebie". Da³am wiêc przyk³ad, jak staram siê ludzi nie wykorzystywaÌ. Czekam na Wasze przyk³ady. Widzisz, zauwa¿ u siebie pewn¹ rzecz. W obu przypadkach ludzie s¹ wykorzystywani (Chiny i Egipt) - dostaj¹c stawki jak na nasze warunki zerowe, a jak dla nich akurat na wykarmienie. Ale kiedy w sprawê wmieszane jest PCh - od razu usprawiedliwiasz, ¿e przecie¿ to jest norma, itp. Ale gdy w podobnej sytuacji PCh nie jest wmieszane, wtedy to ju¿ dla Ciebie z³o i wykorzystywanie. Co zaproponowa³ arteq na przyk³ad? ¯e wystarczy³oby robotnikom daÌ nieco wiêcej, ni¿ normalna stawka, powiedzmy te 4 dolary. Dla PCh nie by³oby to ¿adnym ciosem, a robotnicy I TAK pracowaliby za grosze. A PCh da³oby wyraz swojej "wszechogarniaj¹cej" mi³oœci, któr¹ tak g³osz¹. Ale có¿, jak na razie "mi³oœÌ" PCh to nieodmiennie puste s³owa - natomiast wykorzystywania okazji czy manipulowania prawd¹ jest tam od groma.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 13:21:37 wysłane przez Tenebrael »
|
|
|
|
|
leopard
Gość
|
 |
« Odpowiedz #97 : Styczeń 08, 2009, 13:08:51 » |
|
Tak, myœlê, ¿e ludzie k³óc¹ siê, bo najczêœciej "po imieniu" œwietnie potrafimy nazwaÌ tylko to, co nas irytuje u innych. Tene to uj¹³ krótko i dobitnie, ale proste rzeczy wydaj¹ sie podejrzane i banalne. WiêkszoœÌ wypowiedzi nie ma tu nic wspólnego z wolontariatem, chodzi o za³atwianie jakichœ w³asnych spraw, frustracji ( bo je¿eli organizatorzy czytaj¹ coœ na forum, to tu ) Czy " nazywaniem rzeczy po imieniu" jest kwestionowanie autorytetu AW? To chyba strza³ z najwiêkszej armaty, nie przeginasz? Sarah, w innym w¹tku - zapyta³a Ciebie o coœ. Takie pytanie powinniœmy sobie zadawaÌ przed napisaniem ka¿dej wypowiedzi. Po co to? Co chcê osi¹gn¹Ì? Po co tu jestem? O tym chêtnie z innymi porozmawiam. Bo taka dyskusja rozwija. Tylko, ¿e ( obawiam siê ) niewiele osób, z tych co s¹ d³ugo na forum, odpowie szczerze. Bo mo¿e siê okazaÌ ( w koùcu napisano morze s³ów i "hak" na nieszczere wypowiedzi zawsze siê znajdzie ), ¿e w wiêkszoœci jesteœmy tu po to ¿eby nauczaÌ innych, a nie nauczyÌ siê czegoœ o sobie. I nie zapominajmy, ¿e jednak na tym forum jesteœmy goœÌmi. Miêdzy innym, a mo¿e szczególnie goœÌmi AW.
Jeszcze cos dodam, bo widze, Âże temat wynagrodzenia wraca:
KtĂłry sposĂłb na zmianĂŞ Âświata najlepszy? I z moralnego i z racjonalneg punktu widzenia?
PrzykÂłady:
1. Pan a nie pomaga Âświatu, bo mu szkoda wysiÂłku i pieniĂŞdzy, ale dba o dom i rodzinĂŞ jak naleÂży 2. Pan b jeÂżdzi Âświetnym samochodem, prowadzi Âżycie w luksusie, co miesiÂąc odpala 1000 na rzecz fundacji poprawy zarobkĂłw w Egipcie, fundacja teÂż Âżyje w luksusie, ale jego to nie obchodzi ( waÂżne, Âże pÂłaci ) 3. Pan d pomaga Âświatu, bo jest lekarzem w Afryce, gÂłoduje, ma malariĂŞ - jego rodzina bardzo to przeÂżywa, matka choruje z tego powodu, ale on jest szczĂŞÂśliwy 4. Pan e zna pana b i sam jeÂżdzi do Egiptu, tam rozdaje po 2 dolary, kaÂżdemu napotkanemu na ulicy. Ostatnio oberwaÂł po gÂłowie bo Egipcjanie wiedzieli, Âże jedzie z kasÂą. Ukradli mu wszystko. 5. Pan f zna pana e i pana b - teÂż zaÂłoÂżyÂł fundacje, wszystko robi i sprawdza sam , jest po 2 zawale. 6. Pan g zna pana a, zazdroÂści b, podziwia d, wie co by zrobiÂł na miejscu e i f, ale nie ma na to wszystko czasu. Pracuje w piekarni na 2 zmiany. 7. Pan h jest bezdomnym alkoholikiem, ale sÂłyszaÂł o tym, Âże w Egipcie Âźle zarabiajÂą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 14:13:18 wysłane przez leopard »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #98 : Styczeń 09, 2009, 09:19:46 » |
|
Zapewniem, Âże od siebie wymagam duÂżo wiecej niz od innych - to raz. Natomiast AW niczego nie nakazujĂŞ, jedynie wytykam, Âże deklaracje [ktĂłre SAM, dobrowolnie skÂłada] czĂŞsto nijak majÂą siĂŞ do tego co robi. I chodzi tutaj zarĂłwno o przebieg i postĂŞp prac w pch, osiÂąganie zadeklarowanych celĂłw, jak teÂż gadanie o miÂłoÂści i szacunku dla innych osĂłb, a jednoczeÂśnie wypÂłacanie gÂłodowych pensji...
Co do pytania-³amig³ówki wystarczy jak ka¿dy z panów a-h spróbuje potraktowaÌ innych w sposób jaki sam chcia³by byc potraktowany...
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #99 : Styczeń 09, 2009, 10:24:40 » |
|
Widzisz, zauwa¿ u siebie pewn¹ rzecz. W obu przypadkach ludzie s¹ wykorzystywani (Chiny i Egipt) - dostaj¹c stawki jak na nasze warunki zerowe, a jak dla nich akurat na wykarmienie. Ale kiedy w sprawê wmieszane jest PCh - od razu usprawiedliwiasz, ¿e przecie¿ to jest norma, itp. Ale gdy w podobnej sytuacji PCh nie jest wmieszane, wtedy to ju¿ dla Ciebie z³o i wykorzystywanie. To jakieœ nieporozumienie. Wykorzystywanie jest zawsze z³em, ale jak dla mnie PCh nie wykorzystuje robotników p³ac¹c im 4 dol. dniówki. Ale nie znamy wszystkich okolicznoœci umowy miêdzy PCh a Uniwersytetem w Kairze i Rad¹ Staro¿ytnoœci. Ludzie na Zachodzie dostaj¹ za tak¹ sam¹ pracê jak moja 3 razy wiêcej pieniêdzy. Czy to znaczy, ¿e jestem wykorzystywana? Ja siê nie czujê w tym wzglêdzie wykorzystywana, co najwy¿ej przez nasze kochane paùstwo, bo z p³aconych przeze mnie wysokich sk³adek roœnie jakaœ marna emeryturka, mo¿e nawet wirtualna! Ale i tu dzia³amy w ramach pewnego ziemskiego prawa. Co zaproponowa³ arteq na przyk³ad? ¯e wystarczy³oby robotnikom daÌ nieco wiêcej, ni¿ normalna stawka, powiedzmy te 4 dolary. Dla PCh nie by³oby to ¿adnym ciosem, a robotnicy I TAK pracowaliby za grosze. A PCh da³oby wyraz swojej "wszechogarniaj¹cej" mi³oœci, któr¹ tak g³osz¹. Ale có¿, jak na razie "mi³oœÌ" PCh to nieodmiennie puste s³owa - natomiast wykorzystywania okazji czy manipulowania prawd¹ jest tam od groma. Nieco wiêcej - powiedzmy 7 dol. I co to zmieni? Mo¿e robotnicy innych bran¿ te¿ bêd¹ siê domagaÌ 7 dol., a ich szefowie (nie tak zasobni jak PCh) powiedz¹ "Sorry, nie staÌ mnie na 7 dol., proszê, zostaùcie przy 4 dol., albo bêdê siê musia³ z wami po¿egnaÌ, bo inaczej splajtujê. Nie znam jednak ca³oœciowej sytuacji w Egipcie, wiêc ta ca³a dyskusja tak naprawdê nie ma sensu i dziwiê siê, ¿e tak przyczepiliœcie siê do tego wykorzystywania, kiedy ja tylko chcia³am zwróciÌ uwagê, ¿e wiêksza liczba wolontariuszy na turê wykopalisk nie by³aby po myœli bezrobotnych w rejonie Hawary.
|
|
|
|
|
|
|
|