Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 20, 2024, 06:47:10


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 200071 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
acentaur

Wielki gaduła ;)


Punkty Forum (pf): 12
Offline

Wiadomości: 1464



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 22, 2009, 21:16:19 »

Witaj diaboliq,
mam nadzieje , ze Ty i inni jestescie swiadomi niepelnosci albo lepiej tej mocno okrojonej, wrecz
fragmentarycznej informacji rodem bardziej z ksiazki kucharskiej niz rzetelnej wiedzy profesjonalnej.
Juz sredniowieczne zielarki mialy wiecej wiedzy o przyrzadzaniu i dzialaniu roslin. Jak zwykle
te analityczne, " naukowe" podejscie okazalo sie zawodne i trzeba je zmudnie modyfikowac.
O dzialanu decyduje nie pojedynczy skladnik ale wspolne oddzialywanie z innymi wspolskladnikami.
One to modeluja i decyduja o skutecznosci w pewnych ramach. Powazne badania trwaja latami
i caly czas sa uzupelniene w miare jak nowe zaleznosci sa odkrywane. Okazuje sie , ze starozytna wiedza jeszcze jest niedoscigniona. Badania sa kosztowne a temat trzeciorzednej wartosci z punktu
widzenia interesow przemyslu.
Niestety nalezy czytac bezposrednio prace naukowe aby miec prawdziwy obraz sytuacji. Wydaje sie ,
ze nawet do lekarzy malo co dociera.  Mrugnięcie
pozdrawiam
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 22, 2009, 21:26:52 »

a na kaca co jest dobre?
Zapisane
Michał
Gość
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 22, 2009, 22:45:40 »

a na kaca co jest dobre?

abstynencja  Mrugnięcie

a tak na serio - "kultura picia"  Uśmiech
Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 23, 2009, 12:56:48 »

Cytat: Val Dee
a na kaca co jest dobre?

Autor ksiązki woda utleniona twierdzi, że szklanka lekko osolonej wody.  Szok Duży uśmiech

Cytat: Michał
a tak na serio - "kultura picia" 


Nie każdy umie ja zachować i nie zawsze jest to możliwe, a łeb pęka w szwach i trzeba temu zaradzić. Jak?
Nie miałem możliwości tego wypróbować, ale chyba warto. Tanio i naturalne metody. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 16:27:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 23, 2009, 14:19:18 »

Jakosc alkoholu ktory pijemy jest tez b.wazna.

Kac jednogwiazdkowy *
Zero bólu. Nie czujesz się tak naprawdę chory. Funkcjonujesz stosunkowo sprawnie, tylko trochę cię suszy. Wypijasz pięć puszek coli, lecz nie zmienia to twojego samopoczucia. Z jakichś niezgłębionych przyczyn masz ochotę na hamburgera z frytkami.

Kac dwugwiazdkowy * *
Niby bez bólu, ale coś jest zdecydowanie nie w porządku. Wyglądasz co prawda nieźle, ale pod względem wydolności umysłowej osiągasz poziom biurowego zszywacza. Kawa, którą w siebie wlewasz, wzmaga jedynie niepokój w twoich jelitach (one nadal nie poradziły sobie z tymi ciasteczkami z kremem, po które powędrowałeś do sklepu nocnego o trzeciej nad ranem). W brzuchu rozpoczyna się rewolucja.

Kac trzygwiazdkowy * * *
Lekki ból głowy. Żołądek ma się gorzej niż kiepsko. Twoja produktywność w skali od 1 do 10 równa się 0. Kiedy przechodzi obok ciebie jakakolwiek kobieta, masz mdłości, bo zapach jej perfum przypomina ci te kolorowe koktajle, które wypiłeś w ramach zakładu z kumplami. Czułbyś się znacznie lepiej, gdybyś był w domu, leżał w łóżku i oglądał powtórki w TV. Wypiłeś cztery kubki kawy, dużą butelkę wody mineralnej, trzy sprite'y i colę - a ani razu nie sikałeś.

Kac czterogwiazdkowy * * * *
Życie jest do dupy. Łeb cię nawala. Nie możesz mówić szybko, bo grozi to niekontrolowanym pawiem. Szef napadł na ciebie za spóźnienie i nagadał ci, że śmierdzisz wódą. Starałeś się ładnie ubrać, ale to na nic, bo nie da się ukryć, że ogoliłeś twarz tylko z jednej strony. W przypadku kobiet - makijaż wygląda, jakbyś go nałożyła podczas jazdy kolejką górską w wesołym miasteczku. Oczy masz tak przekrwione, że trudno rozpoznać kolor tęczówek. Bolą cię nawet włosy. Zwieracz wykazuje znaczną nadpobudliwość - ma coś w rodzaju spazmów i biada każdemu, kto odważy się tuż po tobie skorzystać z tej samej kabiny.

Kac pięciogwiazdkowy * * * * *
W głowie bije ci drugie serce. Jego odgłos wkurza kolegę przy sąsiednim biurku. Z porów w twojej skórze wydobywają się opary wódki, od których kręci ci się w głowie. W kącikach ust masz zaschniętą pastę do zębów - ślad po nieudanej porannej próbie pozbycia się tego, co pozostawiła ci w nocy wróżka-śmierdziuszka. Twój organizm utracił zdolność wytwarzania śliny i krztusisz się własnym językiem. Nie masz najbledszego pojęcia, kim do diabła był ten obcy człowiek, którego rano znalazłeś nieprzytomnego w swoim łóżku. Każda próba skorzystania z toalety przypomina uruchomienie miotacza płomieni, ewentualnie węża strażackiego, z którego wydobywa się cuchnąca alkoholem ciecz. Słowo "umrzeć" brzmi w twoich uszach jak najpiękniejsza muzyka.

Humor z poczty biurowej Uśmiech


« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 14:25:22 wysłane przez diabolicq » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 23, 2009, 14:41:33 »

Kochani- juz przed piciem nalezy pomyslec co bedzie nastepnego dnia! Dlatedo obok kieliszka z alkoholem postawcie zaraz szklanke z woda, najlepiej bez gazu. Podczas calego wieczoru woda musi wam ciagle towazyszyc. Alkohol dziala bardzo odwadniajaco, co nastepnego dnia powoduje w organizmie tak ogromne problemy. Nic innego tylko wystarczajaco uzupelniac wode w organizmie. Zycze super party, z dobram nastrojem tez nastepnego dnia. pozdrawiam Rafaela.
Chce jeszcze napisac ze SEZAM-ma bardzo duza ilosc zelaza. Rafaela
Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 25, 2009, 10:25:09 »

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB



ALERGIA POKARMOWA
* pokarmy, które są najczęstszą przyczyną alergii

przetwory mleczne, kofeina, drożdże, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o długim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, żywność z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce

ANEMIA
* pokarmy, które mogą być pomocne przy leczeniu anemii

- sałata, jabłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wiśnie, kakao, seler, cykoria, brokuły, botwinka, brukselka, winogrona

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

wysoko przetworzona żywność i pokarmy ciężko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, śliwki)

ANGINA
miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabłka, rzodkiew,

ARTRETYZM
* pokarmy, które mogą być pomocne w leczeniu artretyzmu

- porzeczki, czereśnie, wiśnie, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

* pokarmy, które mogą powodować zwiększenie dolegliwości

alkohol, kawa, cukier,

ASTMA
* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu astmy

- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona słodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeżucha, rzepa, pomarańcza, brokuły,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne w astmie

mięso i tłuszcze zwierzęce, orzechy, jajka, cola, tłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i słonecznikowy

BEZSENNOŚĆ
* pokarmy, które mogą pomóc przy bezsenności

- miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

* pokarmy, które mogą powodować bezsenność

- kawa, jaja, alkohol

pokarmy ciężko strawne jedzone wieczorem

BIEGUNKA
* pokarmy, które zapobiegają lub leczą biegunki

- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryż, marchew, ziemniaki, soczewica, płatki owsiane, kasze

- herbata z nasion kozieradki

- dokładne żucie pokarmu

* pokarmy, które mogą powodować biegunki

- mleko, wysokosłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujące

fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, słodziki

BÓLE GŁOWY
* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu bólu głowy

- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i słonecznika

* pokarmy, które mogą być przyczyną bólu głowy

czekolada, wędzone mięso i ryby, alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierające glutaminian sodu, kwaśna śmietana, niedojrzałe sery, mięso konserwowane saletrą, słodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciężko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tłuste mleko,

BRONCHIT
* pokarmy, które mogą pomóc

cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeżyny, rzeżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

CELIAKIA
* pokarmy dozwolone w celiakii

- jogurt, herbata, masło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta włoska, brukselka, kalafiory, marchew, sałata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, jeżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcza, cytryny, winogrona, jabłka, cebula, majeranek, cynamon,

* pokarmy zabronione

kawa, czekolada, pieczywo pszenne i żytnie, tłuste wędliny, konserwowane mięso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, płatki owsiane, zasmażki, czereśnie, gruszki, smażone i wędzone mięso, groch, szparagi

CHOLESTEROL
* pokarmy, które mogą obniżyć poziom cholesterolu

- otręby owsiane, fasola, grapefruit, pomarańcza, jabłka, jogurt, marchew, czosnek, jęczmień, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sałata, oliwa, surowa cebula, migdały, awokado, słodka papryka, brokuły, szpinak, orzechy włoskie, soja, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeżucha

- pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten

* pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu

"nasycony" tłuszcz zwierzęcy, masło, pełne mleko, ser, tłusta wieprzowina i wołowina, skóra drobiu, jaja, majonez

CUKRZYCA
* pokarmy, które mogą być korzystne przy cukrzycy

- orzeszki ziemne, migdały, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeżucha, sałata, brukselka, pokrzywa, borówka, szałwia,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne przy cukrzycy

- mleko, tłuszcze, słodycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

- pokarmy smażone,

białe pieczywo

GRYPA, PRZEZIĘBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu

- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka słodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarańcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, rzodkiewka, winogrona, miód

- picie dużej ilości płynów

* pokarmy, które mogą szkodzić

mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z żywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

HEMOROIDY
otręby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

INFEKCJE
jogurt, czosnek, cebula, pomarańcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

KAMICA NERKOWA
* pokarmy, które mogą przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych

- przetwory zbożowe np. otręby ryżowe, dużo płynów szczególnie wody, warzywa nie zawierające szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sałata, ziemniaki, owoce - czereśnie, truskawki, winogrona

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych

mięso zwierzęce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wędzonki, koncentraty zup

KAMICA ŻÓŁCIOWA
* pokarmy, które mogą zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych

- duże ilości warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarańcze, grubo mielone przetwory zbożowe, truskawki, sałata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

- jedzenie posiłku w godzinach dopołudniowych

* pokarmy sprzyjające powstawaniu kamieni

- kawa, cukier, masło, tłuszcze zwierzęce

- nadwaga i pokarmy powodujące nadwagę

zbyt szybkie odchudzanie

ŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY
owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,

NADCIŚNIENIE
* pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi

- otręby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe, mleko, seler,

- potrawy o dużej zawartości wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

* potrawy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze

- potrawy o dużej zawartości sodu, alkohol, sól, jajka

NIESTRAWNOŚĆ
* pokarmy, które mogą zwalczyć lub zapobiegać niestrawności

- banany, imbir, herbata, czosnek, mięta pieprzowa, soja, ryż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

* pokarmy, które mogą powodować niestrawność

pokarmy smażone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepłe wypieki

NISKA KRZEPLIWOŚĆ KRWI
pokrzywa, krwawnik

NOWOTWORY
* pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom

- zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strączkowe, orzechy, ryż, herbata a zwłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,

- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminę E

- jogurt, lukrecja, sałata, chleb z grubego przemiału

* pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów

- mięso szczególnie wędzone, konserwowe i czerwone, tłuszcze zwierzęce, alkohol, nadmiar masła i margaryny, nadmiar soli, pełne mleko

- potrawy smażone i pieczone (grill, rożno, - gdzie temperatura smażenia przekracza 170* C)

- przejadanie się

- rak pęcherza moczowego: marchew, mleko, brokuły, kalafior, pietruszka, kapusta

- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otręby pszenne

- rak jelita grubego: otręby pszenne, zsiadłe mleko i jogurt, kapusta, brokuły, kalafior, jabłka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z białą "skórką", daktyle, jagody

- rak macicy: fasola, brokuły, sałata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

- rak przełyku: jabłka, wiśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, śliwki, dynia

- rak płuc: marchew, jarmuż, szpinak, brokuły, kabaczek, morele, kapusta, sałata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka słodka czerwona, natka pietruszki, pomarańcza, rzepa, botwinka,

- rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy włoskie

- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

- rak żołądka: surowa marchew, kapusta, sałata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jabłka, cytryny, sałata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

# dieta z przewagą mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych

ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
* pokarmy, które pobudzają układ odpornościowy

- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sałata, brokuły, brukselka, dieta niskotłuszczowa

* pokarmy, które mogą osłabiać odporność

pokarmy tłuste, nadmierne ilości cukru

OSTEOPOROZA
* pokarmy, które mogą pomóc w osteoporozie

- pomarańcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, orzechy, ananas,

- jabłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strączkowe, miód, soja, brzoskwinie, migdały

* pokarmy, które mogą szkodzić w osteoporozie

sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane

OPRYSZCZKA
* pokarmy, których należy unikać przy opryszczce

czekolada, orzechy, żelatyna, migdały, jęczmień, kukurydza

PĘKANIE NACZYŃ WŁOSOWATYCH
* pokarmy, które mogą zapobiegać pękaniu naczyń

- kapusta, brokuły, szpinak, sałata, porzeczki, jabłka, pomidory, winogrona, czereśnie, brukselka,

* pokarmy, które mogą być przyczyną pękania naczyń

- alkohol, kawa, ostre przyprawy

gorące płyny

PRÓCHNICA
* pokarmy, które mogą zapobiegać próchnicy

- herbata, winogrona, wiśnie, sery

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstania próchnicy

nadmierne ilości słodyczy

PRZEMĘCZENIE, OSŁABIENIE
* pokarmy, które mogą pomóc usunąć stany osłabienia

- winogrona, jabłka, sałata, soja, ryż, szpinak, fasola, morele, wiśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

* pokarmy niewskazane przy stanach osłabienia

alkohol, pokarmy ciężko strawne

REUMATYZM
* pokarmy, które mogą wyzwalać lub zaostrzyć dolegliwości

- kukurydza, mleko, mięso zwłaszcza wędzone i konserwowane, olej słonecznikowy i kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, kawa, słodziki, jajka, masło

* pokarmy, które mogą złagodzić dolegliwości

czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goździki, marchew, śliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereśnie, jabłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa

ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniu oskrzeli

chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sałata, jabłka, rzodkiew, jeżyna, rzeżucha, szczypiorek

SPRAWNOŚĆ PSYCHICZNA
* pokarmy, które wzmagają energię

- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata,

- otręby pszenne, grube kasze, soja

* pokarmy, które tłumią energię

cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały, makaron), nadmierne ilości tłuszczu

SPRAWNOŚĆ SEKSUALNA
* pokarmy, które mogą działać korzystnie

- słonecznik, orzechy, migdały, fasola, soja, ryż, otręby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarańcza, brokuły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

* pokarmy potencjalnie niekorzystne

pokarmy tłuste, nadmierne ilości mięsa i węglowodanów

STWARDNIENIE ROZSIANE
* pokarmy niekorzystne

- mleko, mięso tłuste, masło, śmietana, ser, tłuszcze nasycone

* pokarmy korzystne

soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

POKARMY, KTÓRE MOGĄ POPRAWIAĆ NASTRÓJ
- szpinak, fasola, pomarańcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, słonecznik, brokuły, buraki, morele, seler, ryż, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, pietruszka,

orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryż, otręby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA

* pokarmy działające korzystnie w schorzeniach trzustki

- brokuły, cynamon, fasola, soczewica, otręby, sałata, jałowiec, kolendra, kapusta,

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

mleko, słodycze, miód,

UDAR MÓZGU
* pokarmy, które mogą zapobiec udarom mózgu

- marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdały, pomarańcza, zielona herbata

* pokarmy, które mogą przyczyniać się od udarów mózgu

sól, alkohol

UKŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY
* pokarmy, które mogą zapobiegać chorobom serca

- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

- warzywa strączkowe, orzechy laskowe, migdały, ziarna, pokarmy bogate w witaminę C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sałata, brokuły,

*pokarmy, które mogą uszkadzać naczynia i serce

mięso i przetwory mleczne bogate w kwasy tłuszczowe, tłuszcz zwierzęcy, alkohol w nadmiarze, kawa (również bezkofeinowa)

WRZODY ŻOŁĄDKA
* pokarmy, które mogą pomagać w gojeniu wrzodów

- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ryż, kasze

- jeść mało a często

* pokarmy, które mogą powodować dolegliwości

- kawa, alkohol, również piwo, gorące płyny, mleko, cola, jaja

- wysoko przetworzona żywność

- pokarmy tłuste i ciężko strawne

dania konserwowane z puszek

WZDĘCIA
koper, pietruszka

ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA
* pokarmy, które mogą działać korzystnie na miesiączkowanie

- jogurt, soja, pomarańcz, kalarepa, figi, rzepa, brokuły, jarmuż, ananasy, orzechy, herbata, ryż, buraki, sałata, seler, kapusta, sałata, pietruszka,

* pokarmy, które mogą nasilać zaburzenia

kofeina, zbyt mała zawartość tłuszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gorące napoje, alkohol

ZABURZENIA PRACY WĄTROBY
* pokarmy, które mogą łagodzić stany zapalne wątroby

- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereśnie, sałata, brokuły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeżucha, jogurt

* pokarmy, które mogą być przyczyną dolegliwości

cukier, tłuste mięso, alkohol, mleko, jajka,

ZAĆMA
* pokarmy , które mogą przeciwdziałać powstawaniu zaćmy

szparagi, awokado, arbuzy, pomarańcza, marchew, jabłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuż, szpinak, kabaczek,

ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO
* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniach pęcherza lub im zapobiegać

- żurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

- duże ilości płynów

* pokarmy, które mogą spowodować pogorszenie

czekolada, kofeina, alkohol

ZAKRZEPY i ZATORY
* pokarmy, które mogą przeciwdziałać tworzeniu się zakrzepów i zatorów

- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

- jedzenie posiłków w godzinach poranno - dopołudniowych

- picie 2 szklane dziennie wody źródlanej

* pokarmy, które mogą przyczynić się do zakrzepów

tłuszcz zwierzęcy, alkohol, jajka, ser

ZAKWASZENIE ORGANIZMU
* pokarmy powodujące zakwaszenie

- alkohol, czerwone mięso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

* pokarmy działające zasadowo

szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdały, płatki owsiane

ZANIK ŁAKNIENIA
morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeżucha,

ZAPARCIA
* pokarmy, które mogą pomóc i zapobiec w zaparciach

- otręby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbożowe - kasze, płatki, pieczywo razowe, ryż, śliwki, jabłka, maliny, marchew, kapusta, jabłka, daktyle, figi, kawa, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, kłącze perzu, siemie lniane, czarny bez,

- duże ilości płynów, duże ilości owoców

- dietę należy wprowadzać stopniowo

* pokarmy, których należy unikać

- pokarmy bogate w wapń, mleko, sery

- czekolada, jaja, majonez

- pokarmy wysoko przetworzone

- dania z puszek

- dania z dużą ilością konserwantów

- pokarmy tłuste, smażone, długo gotowane

białe pszenne pieczywo i nadmierna ilość słodyczy

ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO
* pokarmy, które mogą zaostrzyć dolegliwości

- mleko, kawa, jajka, słodziki, czekolada, cebula, pokarmy zbożowe z pszenicy, owoce cytrusowe, śliwki, sok jabłkowy, gruszki, brzoskwinie

* pokarmy, które mogą łagodzić dolegliwości

otręby, ryż, całe jabłka (ze skórką), marchew, płatki owsiane,

ZGAGA
* pokarmy, które powodują zgagę

- czekolada, tłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tłuste mleko, jaja

- zbyt szybkie jedzenie,

- większość potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obsługi" - słodkie, wysokotłuszczowe

- potrawy smażone

- wypieki zawierające proszek do pieczenia

- dania z puszek

dania z dużą ilością konserwantów

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 30, 2009, 20:23:52 »

Od 2009r. z polskich aptek może zniknąć 1462 leków, w tym 998 refundowanych, bo firmy farmaceutyczne wstrzymują ich produkcję. W miejsce zlikwidowanych lekarstw w aptekach pojawią się droższe zamienniki - pisze DZIENNIK.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article218217/Tysiac_tanich_lekow_zniknie_z_aptek.html

Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2009, 16:20:31 »

Przytaczamy fragment listu pewnej istytucji  do:

Minister Zdrowia

Ewa Kopacz

W nawiązaniu do rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu produktów leczniczych dopuszczonych do obrotu w sklepach zielarsko-medycznych przedstawiam stanowisko członków izby.
Uważamy, że myśl przewodnia projektu rozporządzenia została właściwie opracowana, jednakże jego szczegóły spotkały się z głębokim niezadowoleniem właścicieli wyżej wymienionych sklepów.

Pragniemy podkreślić, że właścicielami i prowadzącymi sklepy zielarsko-medyczne są mgr. Farmacji, technicy farmaceutyczni oraz osoby przeszkolone w akademiach medycznych niejednokrotnie prowadzącymi działalność ponad 20 lat.
Proponowana lista, nie pozbawiona błędów merytorycznych (w wykazie powtarzają się pozycje np. 1503 i 1505 , 1308 i 1325) jest niespójna z zasadami profilaktyki zdrowia propagowanymi w naszych placówkach.

Budzi sprzeciw fakt wycofania z listy produktów takich jak Vitamina C 0,2, Vitamina E, Tokovit, Rutinoscorbin, Espumisan, Upsarin C, Validol, Lioton 1000, Naproxen 10%, spirytus mrówczany, maść witaminowa, tranowa, cynkowa, maść na odciski, maść ichtiolowa, Aviomarin, olejek terpentynowy, olejek kamforowy, Voltaren żel, czopki glicerynowe i wiele innych produktów jak choćby cała gama środków opatrunkowych.

Pytamy jakimi kryteriami kierowali się opracowujący listę, w jakim stopniu przykładowo ma wpływ na zdrowie cofnięcie z wykazu wyżej wymienionych preparatów. Wskazujemy na fakt, iż wielce męczące i utrudniające nam pracę zawodową są ciągłe zmiany w wykazie spowodowane zarówno wycofaniem jak i dodaniem kolejnych pozycji.

Domagamy się jako organizacja zrzeszająca 140 sklepów zielarsko-medycznych traktowania nas jako równorzędnych partnerów w pracach nad ustalaniem wyżej wymienionego wykazu.

Podkreślamy, iż stworzenie listy negatywnej podobnie jak w przypadku klasyfikacji produktów dopuszczonych do obrotu w punktach aptecznych przy użyciu określonych zasad oraz zastosowanie kryteriów jedynie składu chemicznego i dawki, a nie wielkości opakowania byłoby rozwiązaniem, za którym się opowiadamy.

Prosimy zatem uprzejmie o rozpatrzenie naszych sugestii oraz o odpowiedź w zakresie wymienionych zagadnień.

Z wyrazami szacunku

Zarząd

______________________________________________
Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #59 : Maj 05, 2009, 15:31:38 »

Temat jest niesamowicie skomplikowany, co robia ludzie ktorzy siedza za wysokimi stolami i za duzymi pieniedzmi? Czesto czytam rozne wypowiedzi
tutu na forum, uwazam ze sa bardzo sluszne ze ludzie walcza o swoje prawa tez co do medykamenNa zachodzie tez ten temat jest czesto poruszany, nie tak czesto jak by tego ludzie sobie zyczyli. Mysle ze wszyscy wiemy  o tym ze w ostatnich 25 latach medycyna bardzo poszla do przodu, a za tem i produkcja medykamentow niesamowicie sie rozwinela. Czesto medykamentow ktore nie maja zadnego oczekiwanego dzialania, jakie zapowiada producent.
Przemysl farmaceutyczny-koncerny nie maja skrupolow, zarabiaja na wszystkich, nawet na tych ktorzy stoja nad grobem.
             Mysle ze przedewszystkim powinna byc lista medykamentow do ratowania zycie, nastepnie , scisla lista dla ludzi chorych na serce, cukrzykow, chorob przewlwklych jednym slowem medykamentow pelno wartosciowych i sprawdzonych. Np. medykamentow atydepresyjnych jest tak ogromna masa, ze trudno dopasowac je do pacjeta sa to medykamenty ktore czest nie sa sprawdzone dokladnie na dzialania uboczne ktore w rezultacie moga miec nieodwracalne skutki uboczne  w dalszym zyciu czlowieka . Tak sie stalo z Licjum. Okazalo sie ze odklada sie w pewnej czesci muzgu, jakie beda tego skutki, kto to wie?.
Niedawno dowiedzialam sie ze rumianku raczej nie nalezy uzywac do przemywania oczu bo moze wywolac alergie, jezeli ktos bedzie alergiczny na przemycie oczu, to na uzytek wewnetrzny mysle ze tez. Jest to ziolo uzywane chyba tak dlugo jak istniejemy na swiecie. Chca nam odebrac wszystko, aby zarobic
duze pieniadze. Strach jest dobra bronia do atakowania, bardzo skuteczna. Beda uzywac roznych mozliwosci, aby ludzi pograzyc, dlatego nalezy sie uczyc
jak wygladaja ziola ktore rosna w miejscach naszego zycia. Ja wiem ze jesli mam problemy z trawieniem, to parze sobie szklanke  rumianku, spokojnie usiade , rozluznie sie  i jak wypije do konca moje ziolka, to prawie jest juz dobrze. To wszystko to jest prawdziwa manipulacja czlowiekiem i srodowiskiem.Ciezko  jest narodowi panowac nad wszystkim i  na wszystko miec wplyw. Takich przypadkow jest bardzo duzo i beda ciagle zachodzily, bo kombinatorow na zamotanie narodem i wydarcie pieniadza bedzie zawsze wystarczajaco. Na to sa specjalne zawody, ludzie ktorzy ciagle mysla nad tym jak inaczej zapakowac i sprzedac.Dlatego mamy ciagle zmiany, zmiany oznaczaja zawsze zeludziom sie bedzie gozej dzialo. Pozdrawiam Rafaela


Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 16, 2009, 11:11:19 »

Myślę, że tutaj bardziej pasuje ten post, tym bardziej że traktuje o naturalnych metodach.
Darek



Nie bardzo wiem gdzie podac ten temat. Jednak pomyslalam ze jesli piszemy tu o Indianach Hopi, to moze tu
podam nastepny material bardzo ciekawy.

ŚWIECOWANIE UCHA

Naturalne zabiegi wzorowane na praktykach medycznych amerykańskich Indian Hopi fantastyczne rezultaty oczyszczające i leczące uszu i zatok - powinieneś to wypróbować

Historia

Praktyka tej starożytnej, delikatnej i naturalnej terapii pochodzi z Azji, stosowana była również przez Indian obu Ameryk. W czasach nowożytnych Indianie Amerykańscy: Hopi i Cherokee oraz Indianie z Meksyku wciąż używają świecowania jako środku leczniczego. Poprzez Indian Hopi - ludzi których charakteryzowała rozległa wiedza dotycząca różnych metod leczniczych oraz wielki rozwój duchowy - wiedza dotycząca świecowania dotarła do europy.

Budowa ziołowej świecy leczniczej.

Ziołowa świeca lecznicza ma kształt rurki. Długość i średnica świecy dostosowana jest do wielkości otworu ucha oraz potrzebnego czasu spalania. Świece wykonywane są według tradycyjnych indiańskich receptur. Wykonuje się je ręcznie z włókna lnianego, wyse-lekcjnowanego ekstraktu miodowego, wosku. Najważniejsze składniki lecznicze to olejki eteryczne i sproszkowane zioła, o składzie i ilości dobranej wg indiańskiej tradycji. Do produkcji używane są zioła rosnące w naturalnym stanie, ciągła kontrola jakości wyklucza możliwość zanieczyszczeń radioaktywnych.

Co potrzebne jest do wykonania zabiegu?

1. Dwie świece ziołowe Hopi.

2. Pokrowiec na głowę, z otworem na ucho.

3. Pałeczki z wcirami -do oczyszczenia uszu.

4. Zapałki lub paląca się zwykła świeca.

5. Szklanka z wodą.

6. Krem.

7. Mała poduszeczka.

8. Ręcznik.

9. Waciki do zatkania uszu po zabiegu.
Oryginalne świecowanie ucha jest z powodzeniem stosowane od lat w wielu krajach świata. Wykonywanie zabiegu jest proste, powinno odbywać się w atmosferze relaksu i ciszy.

Wykonywanie zabiegu.

- należy wytworzyć odpowiedni nastrój (łagodna muzyka, zapalona świeca), kładziemy osobę na boku, pod głowę podkładamy małą poduszkę przykrytą ręcznikiem.

- kremujemy małżowinę uszną i okolice ucha masujemy przez 2-3 minuty

- przykrywamy głowę pokrowcem zabezpieczającym przed zabrudzeniem głowy popiołem. Małżowinę uszną wyjmujemy przez wykonany w pokrowcu otwór.

- smarujemy kremem (używając do tego celu pałeczek z wacikami) wlot kanału usznego

- zapalamy świecę ziołową Hopi. Po zapaleniu  odpowiedniego końca
świecy, drugi jej koniec należy delikatnie, lecz stanowczo włożyć do kanału
słuchowego.

Ważne jest, aby podczas jednego zabiegu było świecowane obydwoje uszu. Świeca musi być ustawiona w uchu pionowo. Istotne jest aby dym nie wydostawał się z kanału ucha przy świecy. Palącą się świecę trzymaj aż do spalenia się jej do poziomu srebrnej blaszki. Po wypaleniu się świecy do poziomu srebrnej blaszki, niedopałek delikatnie wyjmujemy i wkładamy do szklanki z wodą, a ucho oczyszczamy wacikiem na patyczku. Pozwalamy na krótki relax i przechodzimy do drugiego ucha - powtarzamy zabieg. Podczas spalania się świecy pacjent słyszy lekkie trzaski i zmianę ciśnienia w uchu. Po dokonaniu zabiegu na obu uszach pacjent powinien kilka minut poleżeć, a dopiero potem wstać. W obecności pacjenta należy wyjąć ze szklanki i rozwinąć zgaszone niedopałki świec i sprawdzić ich zawartość - powinny znajdować się tam: popiół oraz zanieczyszczenia i osady z ucha. Przed wyjściem pacjent powinien zabezpieczyć sobie uszy wacikami przed zimnem. Nie należy tego dnia brać prysznica ani myć głowy.

Skutki zabiegu - jak działa świecowanie?

Podczas spalania się świecy wytwarza się podciśnienie w kanale usznym. Powstaje ono w skutek tzw. efektu komina i prowadzi do dostrzegalnej regulacji ciśnienia zatok. Ponad 90% pacjentów opisuje obniżenie ciśnienia, "lekkość" -odczucie w okolicach uszu i w głowie jako główny efekt zabiegu. Ciśnienie krążące (tzw. prąd ciśnienia) dostarcza stężoną parę wzbogaconą ziołowymi substancjami do wewnątrz ucha. W wyniku tego następuje podrażnionych stref. Co więcej działanie prądu podciśnienia wyciąga osady i zanieczyszczenia z ucha. Podczas procesu spalania nagrzewająca się obudowa ze srebrnej blaszki przenosi łagodny, uspakajający prąd ciepła i olejków ziołowych do wnętrza ucha. Lokalnie dostarczane ciepło powoduje stymulację obwodowego ciśnienia krwi, które wzmacnia immunologiczny system obrony danego miejsca oraz zwiększa częstość krążenia limfatycznego. Ciepło stymuluje punkty energetyczne ucha i powoduje prawidłowy obieg energii. Cały proces jest przyjemny i skuteczny. Każdy powinien spróbować tego zabiegu.

Wskazania

*delikatne usuwanie nadmiaru woskowiny

* podrażnienie uszu lub zatok

* efekt uśmierzający w przypadkach drażliwości lub stresów

* szumy w uszach - dzwonienie

* energetyczne ożywienie w przypadkach osłabienia słyszalności

* regulacja ciśnienia przy bólach głowy, migrenach i zapaleniach zatok oraz nieżycie nosa

* zakłócenie krążenia w uchu

* lokalna aktywacja limfy i procesów metabolicznych

* stymulacja energii - cyrkulacji prądów energetycznych

Prawie wszyscy stosujący ziołowe świece Hopi opisują wynik zabiegu jako intensywny harmonijny relaks oraz efekt leczący cały system słuchowy.

   
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 20:40:11 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 30, 2009, 19:07:16 »

                               DZIURAWIEC

http://zielnik.herbs2000.com/ziola/dziurawiec.htm

Podaje link na strone , gdzie sa bardzo dobre informacje o dziurawcu.Dziurawiec jest wspanialym zielem , w chwili obecnej to najlepszy czas na zbieranie jego, suszenie na herbatke, zrobienie oleju leczniczego, czy zalanie go alkoholem i jeszcze wiecej informacji podane w linku. Zycze przyjemnego zapoznania sie z ziolkiem. Rafaela.

PS. Gdyby ktos zalewal to ziele olejem, to mozna dozucic kwiaty lawendy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 19:08:32 wysłane przez Rafaela » Zapisane
bond
Gość
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 30, 2009, 19:40:45 »

Piję dziurawiec na żołądek, bardzo go sobie chwalę.
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 30, 2009, 22:21:55 »

Jest on bardzo podobny w dzialaniu jak jaskulcze ziele, znam to ziele od dziecka. W obecnych czasach zostalo
doskonale przebadane i odkryto wiele wiecej skladnikow i mozliwosci uzycia tego wlasnie ziela. Jest masowo
uzywany w przemysle produkcji lekarstw, masci i olejkow.
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #64 : Lipiec 01, 2009, 08:15:24 »

Dzięki Ci Rafaello Uśmiech

Właśnie nazbierałem i ułożyłem do schnięcia.



Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #65 : Lipiec 01, 2009, 11:59:54 »

Kochani, nastepna wspanialosc:

                           
                                                    ORZECH  WLOSKI





Jest to piękne drzewo, występujące w stanie naturalnym w Azji: od Turcji przez Iran, Indie aż do Japonii. Jako surowiec leczniczy liście orzecha włoskiego mają cudowne właściwości lecznicze: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze.

Opis rośliny i jej występowanie: orzech włoski dorasta do 25 metrów wysokości. Orzech kwitnie w kwietniu lub w maju. Owocem jest duży pestkowiec, średnicy do 6 cm, z zewnętrzną zieloną, mięsistą naowocnią, pękającą po dojrzeniu i odsłaniającą twardą, niemal kulistą pestkę, zwaną orzechem włoskim.

Surowiec
Podstawowym surowcem jest liść orzecha włoskiego (Folium Juglandis). Końcu lipca zbiera się również niedojrzałe, zielone owoce orzecha włoskiego (Fructis Juglandis recens).

Związki czynne:
W suszonych liściach orzecha włoskiego znajduje się 10% garbników elagowych, związki naftochininowe, jak hydrojuglon i ślady juglonu, flawonoidy, kwasy organiczne.

Działanie i zastosowanie
Liście i owocnia orzecha włoskiego wykazują szeroki zakres działania leczniczego. Mają silne właściwości bakteriobójcze; zwłaszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca. Wykazują też silne właściwości przeciwgrzybicze.
Wyciągi z orzecha obniżają poziom cukru we krwi, czyszczą też krew.
Przetwory z liści i naowocni orzecha włoskiego w zalecanych dawkach leczniczych nie wywołują objawów szkodliwych dla zdrowia. W dawkach wyższych mogą powodować nudności i zaparcia
Wyciągi z liści lub naowocni orzecha włoskiego stosuje się w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego.
Orzech włoski podaje się też w problemach skórnych: egzemach, trądziku, liszajach, żylakach odbytu, potliwości stóp.

Przetwory
Napar z liści orzecha włoskiego: 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalać 2 szklankami wody ciepłej, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i ogrzać do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.
Do użytku zewnętrznego sporządzić napar w podany wyżej sposób, biorąc półtora łyżki liści orzecha włoskiego i 1/2 łyżki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Stosować do okładów, obmywań, irygacji, nasiadówek nasiadówek kąpieli pełnej.

Wino orzechowe: do butelki czerwonego wina gronowego (700 ml) dodać 50g rozdrobnionych liści, macerować 10 dni i przecedzić. Dodać 50-150g cukru i odstawić na 3 dni. Pić po małym kieliszku 2-3 razy dziennie. Wino ma pełny zakres działania liści. Dla chorych na cukrzycę nie dodawać liści do wina.

Przyroda nam proponuje przewspaniale mozliwosci zaopatrzenia sie w doskonale ziola, nalewki, herbaty-
jesli sami to przygotujemy, to wiemy co mamy. Pozdrawiam Rafaela 

WLASNIE JEST CZAS........

http://www.google.de/search?q=orzech+wloski&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a . mozna wiecej sie dowiedziec.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 12:06:32 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #66 : Lipiec 08, 2009, 14:46:14 »

                                           SZALWIA LEKARSKA

Szałwia lekarska
Systematyka wg Reveala
Domena    jądrowce
Królestwo    rośliny
Podkrólestwo    naczyniowe
Nadgromada    nasienne
Gromada    okrytonasienne
Klasa    Rosopsida
Rząd    jasnotowce
Rodzina    jasnotowate
Rodzaj    szałwia
Gatunek    szałwia lekarska
Nazwa systematyczna
Salvia officinalis L. 1753
Galeria zdjęć i grafik w Wikimedia Commons Galeria zdjęć i grafik w Wikimedia Commons
Gatunek leczniczy

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) - gatunek wiecznie zielonego krzewu z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w stanie dzikim w Europie, w rejonie Morza Śródziemnego. W Ameryce Północnej uprawiana i dziczejąca. W Polsce nie występuje w stanie dzikim, nadaje się jednak do uprawy w ogródku.

Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego salvus oznaczajacego zdrowie.



Charakterystyka [edytuj]
W czasie kwitnienia
Kwiaty szałwii
S. officinalis cv. Argenteovariegata jest uprawiana również jako roślina ozdobna

Pokrój
    Bylina lub półkrzew, osiąga wysokość 50-70 cm. Ma skłonność do pokładania się.
Łodyga
    Wzniesiona, czterokanciasta lub okrągława, drewniejąca od dołu. Cała roślina lekko owłosiona.
Liście
    Zielono-srebrne, miękkie w dotyku, długoogonkowe, podłużnie owalne lub lancetowate, ułożone naprzeciwlegle. Brzegiem lekko karbowane, a z wierzchu pomarszczone.
Kwiaty
    Dwuwargowe, barwy fioletowoniebieskiej, zebrane po 4-8 w szczytowe nibyokółki. Kwitną od maja do czerwca.
Biotop
    Rośnie na słonecznych zboczach i skałach, na glebach bogatych w wapń i w miarę wilgotnych.

Zastosowanie [edytuj]

    * Roślina lecznicza :
          o Historia : Znana już w starożytności jako roślina lecznicza, a także magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo na ukąszenia węża, problemy ze wzrokiem, utratę pamięci. W średniowieczu stosowano ją jako lek na przeziębienia, gorączkę, padaczkę, choroby wątroby i zaparcia. Uważano ją również za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, iż spożywanie szałwi przedłuża życie. W starożytnym Rzymie zbiorom szałwii jako rośliny magicznej towarzyszyły określone zwyczaje.
          o Surowiec zielarski : Liście (Folium Salviae) szałwii zawierają od 2,5 do 3% olejku lotnego, który zawiera m.in. tujon, cyneol, kamforę i pinen. Ponadto szałwia zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duże ilości witaminy B1 (ok. 850 mg%), witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i duże ilości witaminy C.
          o Działanie : Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się szałwię także zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie. Napar szałwii stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych.

Herbatka z liści łagodzi przeciwdziała biegunce, służy też do irygacji pochwy w upławach. Dalej jest także (słabym) środkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, łagodzącym dolegliwości występujące w okresie menopauzy, skutecznym w ślinotoku.

    * Sztuka kulinarna : Liście zrywane przed okresem kwitnienia są używane do dziś jako przyprawa. Stosuje się ją jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.
          o Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Zbyt duża ilość nadaje potrawie nieprzyjemny zapach.
          o Przez proces suszenia smak przyprawy nasila się. Suszona szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym opakowaniu. Po tym okresie traci swój zapach.
          o Powinny jej unikać kobiety w ciąży.
    * Kosmetyka: Jest także wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym z powodu zawartości olejków eterycznych.

    * Liść szałwii wchodził w skład nieprodukowanych obecnie papierosów "Astmosan". Współczesne preparaty złożone zawierające liście szałwii to: Septosan, Vagosan, Diabetovit, Dentosept (płukanka), Gastrogran (granulat).
    * Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi. należy jednak stosować z umiarem ponieważ może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu


http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_lekarska

podaje jeszcze jeden link- jest to innego rodzaju szalwia-tez lecznicza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_wieszcza

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 20:50:32 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Lipiec 09, 2009, 19:10:12 »

"Odkryliśmy eliksir życia!"



W glebie Wyspy Wielkanocnej kryje się substancja, która przedłuża młodość - odwieczne marzenie człowieka. Dzięki niej naukowcom po raz pierwszy udało się wydłużyć życie przedstawiciela ssaków.


 Rapamycyna nie jest żadną nowością - substancja po raz pierwszy została wyizolowana w próbkach gleby z wyspy na południowym Oceanie Spokojnym już w 1975 roku, jest stosowana w transplantologii. Jednak dopiero teraz badacze z USA odkryli jej cudowne właściwości przedłużania życia - informuje ''Daily Telegraph''. ...

http://deser.pl/deser/1,97052,6803874,_Odkrylismy_eliksir_zycia__.html

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 19:11:27 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2009, 17:31:16 »

Znalazlam talki portal o zdrowiu i leczeniu.

Lecznicze wlasciwosci glinki zielonej ( moze nie dla wszystkich, ale moze dla czesci ludzi dobre), moze warto skorzystac.

http://www.rzs.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=159
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Sierpień 29, 2009, 15:35:25 »

Zielona herbata - strażnik zdrowia

Herbaciana profilaktyka



Zdrowotne oddziaływanie rozmaitych gatunków herbaty nieraz już podkreślano. Wyniki najnowszych badań dowodzą, że zakres leczniczych właściwości tej rośliny jest niezwykle szeroki.
...

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/herbaciana-profilaktyka,1359361,1653
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #70 : Wrzesień 20, 2009, 22:41:04 »

Zastosowania glinki kaolinowej
28.04.2009.

„Mądrość polega na tym, żeby poznać wszystko, co stworzyła przyroda”.

Hipokrates

Lecznicze właściwości glinki

Organizm ludzki jest zbudowany w taki sposób, żeby mógł sam walczyć ze swoimi chorobami i dolegliwościami, ale ponieważ brakuje mu na to sił, powinniśmy mu pomóc. W trakcie oczyszczania i odnowy przemiany materii, w czasie procesu stabilizacji i odbudowy odporności – organizm sam siebie leczy. Najlepszym lekiem jest ten, który stworzyła sama przyroda. Jednym z takich bezcennych skarbów znajdujących się w głębinach matki ziemi jest kambryjska glinka biało-błękitna, która powstała pięćset milionów lat temu i jest produktem przetworzenia przez przyrodę roślin prehistorycznych – skrzypów (zawierających duże ilości krzemu), paproci, jak również organizmów morskich (np. okrzemek).

Im starsze są warstwy gliny, tym jaśniejsza jest barwa kaolinitów. Glinka najwyższej jakości znajduje się na dużej głębokości, na poziomie 30–60 metrów od powierzchni gleby i jest zbiorem „żywych pierwiastków Ziemi”. Biało-błękitnemu kolorowi odpowiada 39 pierwiastków tablicy Mendelejewa. Ale najwięcej w glince jest krzemu z ziemi – około 50%. Krzem jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi. Bez niego nie byłoby na naszej planecie życia. Zawierają go wszystkie rośliny i organizmy żywe.
Stężenie krzemu we krwi ludzkiej wynosi około 1:100 000. Kiedy się zmniejsza, człowiek zaczyna „odczuwać pogodę”, pogarsza się jego ogólny stan fizyczny. Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do szybkiego starzenia się, do takich zachorowań jak choroba stawów (artrity), arterioskleroza i – co najgorsze – do chorób onkologicznych.
Istnieją trzy sposoby zastosowania glinki kaolinowej: stosowanie wewnętrzne (picie), okłady i kompresy, a w kosmetologii – maseczki na twarz i ciało. Najlepsze rezultaty przynosi łączenie tych trzech sposobów. Glinka jako część składowa energii Ziemi, podczas procesu swojego powstawania nasyca się innymi energiami Natury – Ogniem, Wodą, Wiatrem, Metalem. To oczywiste, że sama struktura glinki powstaje z Ziemi i niesie ze sobą jej energię. Właśnie takie łączenie energii Przyrody daje niepozornej z wyglądu glince olbrzymi leczniczy potencjał. Te energetyczne właściwości glinka otrzymuje w momencie swojego tworzenia się i jeszcze przez dłuższy czas gromadzi informacje o ochronnym polu magnetycznym Ziemi, podczas tysiącletniego oczekiwania na zastosowanie.

Zastosowanie wewnętrzne
...

 http://www.igya.pl//sposoby_na_pasozyty/zastosowania_glinki_kaolinowej.html
Zapisane

Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #71 : Wrzesień 20, 2009, 23:49:59 »

No właśnie... ten krzem Uśmiech


Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #72 : Wrzesień 21, 2009, 09:02:29 »

A co powiecie na witaminę D ?
Jedna z nielicznych witamin , które organizm ludzki może wytwarzać samodzielnie pod wpływem słońca.
O witaminie D w  leczeniu i profilaktyce raka opowiada dr Joe Prendergast.
<a href="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;</a>
Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #73 : Wrzesień 21, 2009, 09:35:40 »

East, bardzo dobra informacja i warta stosowania. Wskocz też na link, który zapodał Thotal, chociażby gwoli porównania... Tam dopiero też wielka sensacja dotycząca tej kwestii!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 09:57:07 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #74 : Wrzesień 21, 2009, 09:59:17 »

Wszystkie, coraz częściej pojawiające się informacje na temat nowotworów sprowadzają się do;

oczyszczenia organizmu
dieta warzywna (metoda Gersona)
kwasy omega 3 (koenzym Q10)
witamina b17 (pestki migdałów, jabłek, śliwek)
 itd...

To wszystko mamy w zasięgu ręki, nie potrzebne będą zabiegi rzeźnicze i przemysłowo-chemiczne w systemie profilaktyki i WYSOKIEJ ŚWIADOMOŚCI...


Pozdrawiam - Thotal Uśmiech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.166 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd anges archlike aespada dragoria