| 
							diabolicq
							 
								Go¶æ 
							 
						 | 
						
							
								  | 
								
									
									 « Odpowiedz #56 : Kwiecieñ 25, 2009, 10:25:09 »  | 
								
								 | 
							  
							 
							ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB
 
 
  ALERGIA POKARMOWA * pokarmy, które s± najczêstsz± przyczyn± alergii
  przetwory mleczne, kofeina, dro¿d¿e, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o d³ugim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, ¿ywno¶æ z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy t³uszczowe, t³uszcze zwierzêce
  ANEMIA * pokarmy, które mog± byæ pomocne przy leczeniu anemii
  - sa³ata, jab³ka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wi¶nie, kakao, seler, cykoria, broku³y, botwinka, brukselka, winogrona
  * pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie
  wysoko przetworzona ¿ywno¶æ i pokarmy ciê¿ko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, ¶liwki)
  ANGINA miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jab³ka, rzodkiew,
  ARTRETYZM * pokarmy, które mog± byæ pomocne w leczeniu artretyzmu
  - porzeczki, czere¶nie, wi¶nie, kapusta, sa³ata, broku³y, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki
  * pokarmy, które mog± powodowaæ zwiêkszenie dolegliwo¶ci
  alkohol, kawa, cukier,
  ASTMA * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu astmy
  - kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona s³odka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rze¿ucha, rzepa, pomarañcza, broku³y,
  * pokarmy, które mog± byæ niekorzystne w astmie
  miêso i t³uszcze zwierzêce, orzechy, jajka, cola, t³uste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i s³onecznikowy
  BEZSENNO¦Æ * pokarmy, które mog± pomóc przy bezsenno¶ci
  - miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele
  * pokarmy, które mog± powodowaæ bezsenno¶æ
  - kawa, jaja, alkohol
  pokarmy ciê¿ko strawne jedzone wieczorem
  BIEGUNKA * pokarmy, które zapobiegaj± lub lecz± biegunki
  - jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, m±czne zupy i kasze, banany, sucharki, ry¿, marchew, ziemniaki, soczewica, p³atki owsiane, kasze
  - herbata z nasion kozieradki
  - dok³adne ¿ucie pokarmu
  * pokarmy, które mog± powodowaæ biegunki
  - mleko, wysokos³odzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musuj±ce
  fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, s³odziki
  BÓLE G£OWY * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zwalczaniu bólu g³owy
  - kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czere¶nie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i s³onecznika
  * pokarmy, które mog± byæ przyczyn± bólu g³owy
  czekolada, wêdzone miêso i ryby, alkohol, a zw³aszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawieraj±ce glutaminian sodu, kwa¶na ¶mietana, niedojrza³e sery, miêso konserwowane saletr±, s³odziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciê¿ko strawne, kwaszona kapusta, jajka, t³uste mleko,
  BRONCHIT * pokarmy, które mog± pomóc
  cebula, czosnek, marchew, szczypior, jab³ka, kapusta, maliny, czarny bez, je¿yny, rze¿ucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,
  CELIAKIA * pokarmy dozwolone w celiakii
  - jogurt, herbata, mas³o, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ry¿, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta w³oska, brukselka, kalafiory, marchew, sa³ata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, je¿yny, morele, brzoskwinie, banany, pomarañcza, cytryny, winogrona, jab³ka, cebula, majeranek, cynamon,
  * pokarmy zabronione
  kawa, czekolada, pieczywo pszenne i ¿ytnie, t³uste wêdliny, konserwowane miêso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, p³atki owsiane, zasma¿ki, czere¶nie, gruszki, sma¿one i wêdzone miêso, groch, szparagi
  CHOLESTEROL * pokarmy, które mog± obni¿yæ poziom cholesterolu
  - otrêby owsiane, fasola, grapefruit, pomarañcza, jab³ka, jogurt, marchew, czosnek, jêczmieñ, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sa³ata, oliwa, surowa cebula, migda³y, awokado, s³odka papryka, broku³y, szpinak, orzechy w³oskie, soja, pomidory, sa³ata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rze¿ucha
  - pokarmy bogate w witaminê C i beta-karoten
  * pokarmy, które podnosz± poziom cholesterolu
  "nasycony" t³uszcz zwierzêcy, mas³o, pe³ne mleko, ser, t³usta wieprzowina i wo³owina, skóra drobiu, jaja, majonez
  CUKRZYCA * pokarmy, które mog± byæ korzystne przy cukrzycy
  - orzeszki ziemne, migda³y, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, broku³y, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rze¿ucha, sa³ata, brukselka, pokrzywa, borówka, sza³wia,
  * pokarmy, które mog± byæ niekorzystne przy cukrzycy
  - mleko, t³uszcze, s³odycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa
  - pokarmy sma¿one,
  bia³e pieczywo
  GRYPA, PRZEZIÊBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, które mog± pomóc w leczeniu i zapobieganiu
  - czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka s³odka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarañcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, je¿yny, jab³ka, rzodkiewka, winogrona, miód
  - picie du¿ej ilo¶ci p³ynów
  * pokarmy, które mog± szkodziæ
  mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z ¿ywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka
  HEMOROIDY otrêby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki
  INFEKCJE jogurt, czosnek, cebula, pomarañcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jab³ka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,
  KAMICA NERKOWA * pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu kamieni nerkowych
  - przetwory zbo¿owe np. otrêby ry¿owe, du¿o p³ynów szczególnie wody, warzywa nie zawieraj±ce szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sa³ata, ziemniaki, owoce - czere¶nie, truskawki, winogrona
  * pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstawania kamieni nerkowych
  miêso zwierzêce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wêdzonki, koncentraty zup
  KAMICA ¯Ó£CIOWA * pokarmy, które mog± zapobiec tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych
  - du¿e ilo¶ci warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarañcze, grubo mielone przetwory zbo¿owe, truskawki, sa³ata, rzodkiewka, pomidory, winogrona
  - jedzenie posi³ku w godzinach dopo³udniowych
  * pokarmy sprzyjaj±ce powstawaniu kamieni
  - kawa, cukier, mas³o, t³uszcze zwierzêce
  - nadwaga i pokarmy powoduj±ce nadwagê
  zbyt szybkie odchudzanie
  £USZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY owies i jego przetwory, siemie lniane, rze¿ucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,
  NADCI¦NIENIE * pokarmy, które mog± obni¿aæ ci¶nienie têtnicze krwi
  - otrêby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa str±czkowe, mleko, seler,
  - potrawy o du¿ej zawarto¶ci wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C
  * potrawy, które mog± podwy¿szaæ ci¶nienie têtnicze
  - potrawy o du¿ej zawarto¶ci sodu, alkohol, sól, jajka
  NIESTRAWNO¦Æ * pokarmy, które mog± zwalczyæ lub zapobiegaæ niestrawno¶ci
  - banany, imbir, herbata, czosnek, miêta pieprzowa, soja, ry¿, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki
  * pokarmy, które mog± powodowaæ niestrawno¶æ
  pokarmy sma¿one, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciep³e wypieki
  NISKA KRZEPLIWO¦Æ KRWI pokrzywa, krwawnik
  NOWOTWORY * pokarmy, które mog± mieæ znaczenie w zapobieganiu nowotworom
  - zielone warzywa li¶ciaste, a zw³aszcza broku³y, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmu¿, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa str±czkowe, orzechy, ry¿, herbata a zw³aszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,
  - pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminê E
  - jogurt, lukrecja, sa³ata, chleb z grubego przemia³u
  * pokarmy, które mog± sprzyjaæ powstawaniu nowotworów
  - miêso szczególnie wêdzone, konserwowe i czerwone, t³uszcze zwierzêce, alkohol, nadmiar mas³a i margaryny, nadmiar soli, pe³ne mleko
  - potrawy sma¿one i pieczone (grill, ro¿no, - gdzie temperatura sma¿enia przekracza 170* C)
  - przejadanie siê
  - rak pêcherza moczowego: marchew, mleko, broku³y, kalafior, pietruszka, kapusta
  - rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otrêby pszenne
  - rak jelita grubego: otrêby pszenne, zsiad³e mleko i jogurt, kapusta, broku³y, kalafior, jab³ka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z bia³± "skórk±", daktyle, jagody
  - rak macicy: fasola, broku³y, sa³ata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,
  - rak prze³yku: jab³ka, wi¶nie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, ¶liwki, dynia
  - rak p³uc: marchew, jarmu¿, szpinak, broku³y, kabaczek, morele, kapusta, sa³ata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka s³odka czerwona, natka pietruszki, pomarañcza, rzepa, botwinka,
  - rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy w³oskie
  - rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,
  - rak ¿o³±dka: surowa marchew, kapusta, sa³ata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jab³ka, cytryny, sa³ata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,
  # dieta z przewag± miêsa i t³uszczów zwierzêcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych
  ODPORNO¦Æ ORGANIZMU * pokarmy, które pobudzaj± uk³ad odporno¶ciowy
  - jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmu¿, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sa³ata, broku³y, brukselka, dieta niskot³uszczowa
  * pokarmy, które mog± os³abiaæ odporno¶æ
  pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci cukru
  OSTEOPOROZA * pokarmy, które mog± pomóc w osteoporozie
  - pomarañcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmu¿, broku³y, fasola, orzechy, ananas,
  - jab³ka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa str±czkowe, miód, soja, brzoskwinie, migda³y
  * pokarmy, które mog± szkodziæ w osteoporozie
  sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane
  OPRYSZCZKA * pokarmy, których nale¿y unikaæ przy opryszczce
  czekolada, orzechy, ¿elatyna, migda³y, jêczmieñ, kukurydza
  PÊKANIE NACZYÑ W£OSOWATYCH * pokarmy, które mog± zapobiegaæ pêkaniu naczyñ
  - kapusta, broku³y, szpinak, sa³ata, porzeczki, jab³ka, pomidory, winogrona, czere¶nie, brukselka,
  * pokarmy, które mog± byæ przyczyn± pêkania naczyñ
  - alkohol, kawa, ostre przyprawy
  gor±ce p³yny
  PRÓCHNICA * pokarmy, które mog± zapobiegaæ próchnicy
  - herbata, winogrona, wi¶nie, sery
  * pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do powstania próchnicy
  nadmierne ilo¶ci s³odyczy
  PRZEMÊCZENIE, OS£ABIENIE * pokarmy, które mog± pomóc usun±æ stany os³abienia
  - winogrona, jab³ka, sa³ata, soja, ry¿, szpinak, fasola, morele, wi¶nie, marchew, kapusta, malina, truskawka, broku³y, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia
  * pokarmy niewskazane przy stanach os³abienia
  alkohol, pokarmy ciê¿ko strawne
  REUMATYZM * pokarmy, które mog± wyzwalaæ lub zaostrzyæ dolegliwo¶ci
  - kukurydza, mleko, miêso zw³aszcza wêdzone i konserwowane, olej s³onecznikowy i kukurydziany, t³uszcze zwierzêce, kawa, s³odziki, jajka, mas³o
  * pokarmy, które mog± z³agodziæ dolegliwo¶ci
  czosnek, cebula, imbir, kurkuma, go¼dziki, marchew, ¶liwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czere¶nie, jab³ka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa
  ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniu oskrzeli
  chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sa³ata, jab³ka, rzodkiew, je¿yna, rze¿ucha, szczypiorek
  SPRAWNO¦Æ PSYCHICZNA * pokarmy, które wzmagaj± energiê
  - herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migda³y, warzywa str±czkowe, broku³y, pomidory, jab³ka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sa³ata,
  - otrêby pszenne, grube kasze, soja
  * pokarmy, które t³umi± energiê
  cukier, alkohol, pokarmy bogate w wêglowodany (chleb bia³y, makaron), nadmierne ilo¶ci t³uszczu
  SPRAWNO¦Æ SEKSUALNA * pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie
  - s³onecznik, orzechy, migda³y, fasola, soja, ry¿, otrêby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarañcza, broku³y, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado
  * pokarmy potencjalnie niekorzystne
  pokarmy t³uste, nadmierne ilo¶ci miêsa i wêglowodanów
  STWARDNIENIE ROZSIANE * pokarmy niekorzystne
  - mleko, miêso t³uste, mas³o, ¶mietana, ser, t³uszcze nasycone
  * pokarmy korzystne
  soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany
  POKARMY, KTÓRE MOG¡ POPRAWIAÆ NASTRÓJ - szpinak, fasola, pomarañcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, s³onecznik, broku³y, buraki, morele, seler, ry¿, winogrona, jab³ka, gruszki, sa³ata, pietruszka,
  orzechy, czosnek, kawa, kakao, ry¿, otrêby owsiane, soja, chili, cebula
  TRZUSTKA
  * pokarmy dzia³aj±ce korzystnie w schorzeniach trzustki
  - broku³y, cynamon, fasola, soczewica, otrêby, sa³ata, ja³owiec, kolendra, kapusta,
  * pokarmy, które mog± dzia³aæ niekorzystnie
  mleko, s³odycze, miód,
  UDAR MÓZGU * pokarmy, które mog± zapobiec udarom mózgu
  - marchew, szpinak, s³odkie ziemniaki, kalarepa, jarmu¿, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migda³y, pomarañcza, zielona herbata
  * pokarmy, które mog± przyczyniaæ siê od udarów mózgu
  sól, alkohol
  UK£AD SERCOWO - NACZYNIOWY * pokarmy, które mog± zapobiegaæ chorobom serca
  - czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,
  - warzywa str±czkowe, orzechy laskowe, migda³y, ziarna, pokarmy bogate w witaminê C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jab³ka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sa³ata, broku³y,
  *pokarmy, które mog± uszkadzaæ naczynia i serce
  miêso i przetwory mleczne bogate w kwasy t³uszczowe, t³uszcz zwierzêcy, alkohol w nadmiarze, kawa (równie¿ bezkofeinowa)
  WRZODY ¯O£¡DKA * pokarmy, które mog± pomagaæ w gojeniu wrzodów
  - banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ry¿, kasze
  - je¶æ ma³o a czêsto
  * pokarmy, które mog± powodowaæ dolegliwo¶ci
  - kawa, alkohol, równie¿ piwo, gor±ce p³yny, mleko, cola, jaja
  - wysoko przetworzona ¿ywno¶æ
  - pokarmy t³uste i ciê¿ko strawne
  dania konserwowane z puszek
  WZDÊCIA koper, pietruszka
  ZABURZENIA MIESI¡CZKOWANIA * pokarmy, które mog± dzia³aæ korzystnie na miesi±czkowanie
  - jogurt, soja, pomarañcz, kalarepa, figi, rzepa, broku³y, jarmu¿, ananasy, orzechy, herbata, ry¿, buraki, sa³ata, seler, kapusta, sa³ata, pietruszka,
  * pokarmy, które mog± nasilaæ zaburzenia
  kofeina, zbyt ma³a zawarto¶æ t³uszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gor±ce napoje, alkohol
  ZABURZENIA PRACY W¡TROBY * pokarmy, które mog± ³agodziæ stany zapalne w±troby
  - marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czere¶nie, sa³ata, broku³y, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rze¿ucha, jogurt
  * pokarmy, które mog± byæ przyczyn± dolegliwo¶ci
  cukier, t³uste miêso, alkohol, mleko, jajka,
  ZAÆMA * pokarmy , które mog± przeciwdzia³aæ powstawaniu zaæmy
  szparagi, awokado, arbuzy, pomarañcza, marchew, jab³ka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmu¿, szpinak, kabaczek,
  ZAKA¯ENIA UK£ADU MOCZOWEGO * pokarmy, które mog± byæ pomocne w zapaleniach pêcherza lub im zapobiegaæ
  - ¿urawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona
  - du¿e ilo¶ci p³ynów
  * pokarmy, które mog± spowodowaæ pogorszenie
  czekolada, kofeina, alkohol
  ZAKRZEPY i ZATORY * pokarmy, które mog± przeciwdzia³aæ tworzeniu siê zakrzepów i zatorów
  - czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, go¼dziki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), broku³y, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka
  - jedzenie posi³ków w godzinach poranno - dopo³udniowych
  - picie 2 szklane dziennie wody ¼ródlanej
  * pokarmy, które mog± przyczyniæ siê do zakrzepów
  t³uszcz zwierzêcy, alkohol, jajka, ser
  ZAKWASZENIE ORGANIZMU * pokarmy powoduj±ce zakwaszenie
  - alkohol, czerwone miêso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica
  * pokarmy dzia³aj±ce zasadowo
  szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migda³y, p³atki owsiane
  ZANIK £AKNIENIA morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rze¿ucha,
  ZAPARCIA * pokarmy, które mog± pomóc i zapobiec w zaparciach
  - otrêby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbo¿owe - kasze, p³atki, pieczywo razowe, ry¿, ¶liwki, jab³ka, maliny, marchew, kapusta, jab³ka, daktyle, figi, kawa, ro¶liny str±czkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, k³±cze perzu, siemie lniane, czarny bez,
  - du¿e ilo¶ci p³ynów, du¿e ilo¶ci owoców
  - dietê nale¿y wprowadzaæ stopniowo
  * pokarmy, których nale¿y unikaæ
  - pokarmy bogate w wapñ, mleko, sery
  - czekolada, jaja, majonez
  - pokarmy wysoko przetworzone
  - dania z puszek
  - dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów
  - pokarmy t³uste, sma¿one, d³ugo gotowane
  bia³e pszenne pieczywo i nadmierna ilo¶æ s³odyczy
  ZESPÓ£ JELITA NADPOBUDLIWEGO * pokarmy, które mog± zaostrzyæ dolegliwo¶ci
  - mleko, kawa, jajka, s³odziki, czekolada, cebula, pokarmy zbo¿owe z pszenicy, owoce cytrusowe, ¶liwki, sok jab³kowy, gruszki, brzoskwinie
  * pokarmy, które mog± ³agodziæ dolegliwo¶ci
  otrêby, ry¿, ca³e jab³ka (ze skórk±), marchew, p³atki owsiane,
  ZGAGA * pokarmy, które powoduj± zgagê
  - czekolada, t³uszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, t³uste mleko, jaja
  - zbyt szybkie jedzenie,
  - wiêkszo¶æ potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obs³ugi" - s³odkie, wysokot³uszczowe
  - potrawy sma¿one
  - wypieki zawieraj±ce proszek do pieczenia
  - dania z puszek
  dania z du¿± ilo¶ci± konserwantów
 
  
						 |