diabolicq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 25, 2009, 10:25:09 » |
|
ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTĂRYCH CHORĂB
ALERGIA POKARMOWA * pokarmy, ktĂłre sÂą najczĂŞstszÂą przyczynÂą alergii
przetwory mleczne, kofeina, dro¿d¿e, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o d³ugim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, ¿ywnoœÌ z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy t³uszczowe, t³uszcze zwierzêce
ANEMIA * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne przy leczeniu anemii
- saÂłata, jabÂłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bĂłb, soja, maliny, wiÂśnie, kakao, seler, cykoria, brokuÂły, botwinka, brukselka, winogrona
* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ niekorzystnie
wysoko przetworzona ¿ywnoœÌ i pokarmy ciê¿ko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, œliwki)
ANGINA miĂłd, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabÂłka, rzodkiew,
ARTRETYZM * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w leczeniu artretyzmu
- porzeczki, czereÂśnie, wiÂśnie, kapusta, saÂłata, brokuÂły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki
* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ zwiĂŞkszenie dolegliwoÂści
alkohol, kawa, cukier,
ASTMA * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zwalczaniu astmy
- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona sÂłodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeÂżucha, rzepa, pomaraĂącza, brokuÂły,
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ niekorzystne w astmie
miĂŞso i tÂłuszcze zwierzĂŞce, orzechy, jajka, cola, tÂłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i sÂłonecznikowy
BEZSENNOÂŚĂ * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc przy bezsennoÂści
- miĂłd, cukier, kapusta, dynia, owies, morele
* pokarmy, które mog¹ powodowaÌ bezsennoœÌ
- kawa, jaja, alkohol
pokarmy ciĂŞÂżko strawne jedzone wieczorem
BIEGUNKA * pokarmy, ktĂłre zapobiegajÂą lub leczÂą biegunki
- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mÂączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryÂż, marchew, ziemniaki, soczewica, pÂłatki owsiane, kasze
- herbata z nasion kozieradki
- dokÂładne Âżucie pokarmu
* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ biegunki
- mleko, wysokosÂłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujÂące
fasola, kapusta, cebula, skĂłrki warzyw i owocĂłw, sÂłodziki
BĂLE GÂŁOWY * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zwalczaniu bĂłlu gÂłowy
- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereÂśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i sÂłonecznika
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą bĂłlu gÂłowy
czekolada, wĂŞdzone miĂŞso i ryby, alkohol, a zwÂłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierajÂące glutaminian sodu, kwaÂśna Âśmietana, niedojrzaÂłe sery, miĂŞso konserwowane saletrÂą, sÂłodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciĂŞÂżko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tÂłuste mleko,
BRONCHIT * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc
cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabÂłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeÂżyny, rzeÂżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,
CELIAKIA * pokarmy dozwolone w celiakii
- jogurt, herbata, masÂło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryÂż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta wÂłoska, brukselka, kalafiory, marchew, saÂłata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogĂłrki, truskawki, jagody, poziomki, jeÂżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomaraĂącza, cytryny, winogrona, jabÂłka, cebula, majeranek, cynamon,
* pokarmy zabronione
kawa, czekolada, pieczywo pszenne i Âżytnie, tÂłuste wĂŞdliny, konserwowane miĂŞso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogĂłrki konserwowe, pÂłatki owsiane, zasmaÂżki, czereÂśnie, gruszki, smaÂżone i wĂŞdzone miĂŞso, groch, szparagi
CHOLESTEROL * pokarmy, ktĂłre mogÂą obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu
- otrĂŞby owsiane, fasola, grapefruit, pomaraĂącza, jabÂłka, jogurt, marchew, czosnek, jĂŞczmieĂą, imbir, truskawki, banany, porzeczki, saÂłata, oliwa, surowa cebula, migdaÂły, awokado, sÂłodka papryka, brokuÂły, szpinak, orzechy wÂłoskie, soja, pomidory, saÂłata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeÂżucha
- pokarmy bogate w witaminĂŞ C i beta-karoten
* pokarmy, ktĂłre podnoszÂą poziom cholesterolu
"nasycony" tÂłuszcz zwierzĂŞcy, masÂło, peÂłne mleko, ser, tÂłusta wieprzowina i woÂłowina, skĂłra drobiu, jaja, majonez
CUKRZYCA * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ korzystne przy cukrzycy
- orzeszki ziemne, migdaÂły, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuÂły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeÂżucha, saÂłata, brukselka, pokrzywa, borĂłwka, szaÂłwia,
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ niekorzystne przy cukrzycy
- mleko, tÂłuszcze, sÂłodycze, marchew, miĂłd, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa
- pokarmy smaÂżone,
biaÂłe pieczywo
GRYPA, PRZEZIĂBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc w leczeniu i zapobieganiu
- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka sÂłodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomaraĂącze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeÂżyny, jabÂłka, rzodkiewka, winogrona, miĂłd
- picie duÂżej iloÂści pÂłynĂłw
* pokarmy, ktĂłre mogÂą szkodziĂŚ
mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z Âżywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka
HEMOROIDY otrĂŞby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki
INFEKCJE jogurt, czosnek, cebula, pomaraĂącz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabÂłka, brzoskwinie, figi, miĂłd, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,
KAMICA NERKOWA * pokarmy, ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ powstawaniu kamieni nerkowych
- przetwory zboÂżowe np. otrĂŞby ryÂżowe, duÂżo pÂłynĂłw szczegĂłlnie wody, warzywa nie zawierajÂące szczawianĂłw np. fasola, rzepa, kabaczek, saÂłata, ziemniaki, owoce - czereÂśnie, truskawki, winogrona
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do powstawania kamieni nerkowych
miĂŞso zwierzĂŞce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sĂłl, dania z puszek, kwaszona kapusta, wĂŞdzonki, koncentraty zup
KAMICA ÂŻĂÂŁCIOWA * pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiec tworzeniu siĂŞ kamieni ¿ó³ciowych
- duÂże iloÂści warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomaraĂącze, grubo mielone przetwory zboÂżowe, truskawki, saÂłata, rzodkiewka, pomidory, winogrona
- jedzenie posiÂłku w godzinach dopoÂłudniowych
* pokarmy sprzyjajÂące powstawaniu kamieni
- kawa, cukier, masÂło, tÂłuszcze zwierzĂŞce
- nadwaga i pokarmy powodujÂące nadwagĂŞ
zbyt szybkie odchudzanie
ÂŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKĂRY owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeÂżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogĂłrki,
NADCIÂŚNIENIE * pokarmy, ktĂłre mogÂą obniÂżaĂŚ ciÂśnienie tĂŞtnicze krwi
- otrĂŞby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strÂączkowe, mleko, seler,
- potrawy o duÂżej zawartoÂści wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C
* potrawy, ktĂłre mogÂą podwyÂższaĂŚ ciÂśnienie tĂŞtnicze
- potrawy o duÂżej zawartoÂści sodu, alkohol, sĂłl, jajka
NIESTRAWNOÂŚĂ * pokarmy, ktĂłre mogÂą zwalczyĂŚ lub zapobiegaĂŚ niestrawnoÂści
- banany, imbir, herbata, czosnek, miĂŞta pieprzowa, soja, ryÂż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki
* pokarmy, które mog¹ powodowaÌ niestrawnoœÌ
pokarmy smaÂżone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepÂłe wypieki
NISKA KRZEPLIWOÂŚĂ KRWI pokrzywa, krwawnik
NOWOTWORY * pokarmy, ktĂłre mogÂą mieĂŚ znaczenie w zapobieganiu nowotworom
- zielone warzywa liÂściaste, a zwÂłaszcza brokuÂły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuÂż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strÂączkowe, orzechy, ryÂż, herbata a zwÂłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogĂłrek, ziemniaki,
- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminĂŞ E
- jogurt, lukrecja, saÂłata, chleb z grubego przemiaÂłu
* pokarmy, ktĂłre mogÂą sprzyjaĂŚ powstawaniu nowotworĂłw
- miĂŞso szczegĂłlnie wĂŞdzone, konserwowe i czerwone, tÂłuszcze zwierzĂŞce, alkohol, nadmiar masÂła i margaryny, nadmiar soli, peÂłne mleko
- potrawy smaÂżone i pieczone (grill, roÂżno, - gdzie temperatura smaÂżenia przekracza 170* C)
- przejadanie siĂŞ
- rak pĂŞcherza moczowego: marchew, mleko, brokuÂły, kalafior, pietruszka, kapusta
- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otrĂŞby pszenne
- rak jelita grubego: otrêby pszenne, zsiad³e mleko i jogurt, kapusta, broku³y, kalafior, jab³ka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z bia³¹ "skórk¹", daktyle, jagody
- rak macicy: fasola, brokuÂły, saÂłata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,
- rak przeÂłyku: jabÂłka, wiÂśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, Âśliwki, dynia
- rak pÂłuc: marchew, jarmuÂż, szpinak, brokuÂły, kabaczek, morele, kapusta, saÂłata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka sÂłodka czerwona, natka pietruszki, pomaraĂącza, rzepa, botwinka,
- rak skĂłry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy wÂłoskie
- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,
- rak ¿o³¹dka: surowa marchew, kapusta, sa³ata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jab³ka, cytryny, sa³ata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,
# dieta z przewagÂą miĂŞsa i tÂłuszczĂłw zwierzĂŞcych sprzyja rozwojowi chorĂłb nowotworowych
ODPORNOÂŚĂ ORGANIZMU * pokarmy, ktĂłre pobudzajÂą ukÂład odpornoÂściowy
- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuÂż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, saÂłata, brokuÂły, brukselka, dieta niskotÂłuszczowa
* pokarmy, które mog¹ os³abiaÌ odpornoœÌ
pokarmy tÂłuste, nadmierne iloÂści cukru
OSTEOPOROZA * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc w osteoporozie
- pomaraĂącz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuÂż, brokuÂły, fasola, orzechy, ananas,
- jabÂłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strÂączkowe, miĂłd, soja, brzoskwinie, migdaÂły
* pokarmy, ktĂłre mogÂą szkodziĂŚ w osteoporozie
sĂłl, alkohol, kofeina, napoje gazowane
OPRYSZCZKA * pokarmy, ktĂłrych naleÂży unikaĂŚ przy opryszczce
czekolada, orzechy, Âżelatyna, migdaÂły, jĂŞczmieĂą, kukurydza
PĂKANIE NACZYĂ WÂŁOSOWATYCH * pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ pĂŞkaniu naczyĂą
- kapusta, brokuÂły, szpinak, saÂłata, porzeczki, jabÂłka, pomidory, winogrona, czereÂśnie, brukselka,
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą pĂŞkania naczyĂą
- alkohol, kawa, ostre przyprawy
gorÂące pÂłyny
PRĂCHNICA * pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ prĂłchnicy
- herbata, winogrona, wiÂśnie, sery
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do powstania prĂłchnicy
nadmierne iloÂści sÂłodyczy
PRZEMĂCZENIE, OSÂŁABIENIE * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc usun¹Ì stany osÂłabienia
- winogrona, jabÂłka, saÂłata, soja, ryÂż, szpinak, fasola, morele, wiÂśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuÂły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia
* pokarmy niewskazane przy stanach osÂłabienia
alkohol, pokarmy ciĂŞÂżko strawne
REUMATYZM * pokarmy, ktĂłre mogÂą wyzwalaĂŚ lub zaostrzyĂŚ dolegliwoÂści
- kukurydza, mleko, miĂŞso zwÂłaszcza wĂŞdzone i konserwowane, olej sÂłonecznikowy i kukurydziany, tÂłuszcze zwierzĂŞce, kawa, sÂłodziki, jajka, masÂło
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zÂłagodziĂŚ dolegliwoÂści
czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goÂździki, marchew, Âśliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereÂśnie, jabÂłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borĂłwka, pokrzywa
ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zapaleniu oskrzeli
chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, saÂłata, jabÂłka, rzodkiew, jeÂżyna, rzeÂżucha, szczypiorek
SPRAWNOÂŚĂ PSYCHICZNA * pokarmy, ktĂłre wzmagajÂą energiĂŞ
- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdaÂły, warzywa strÂączkowe, brokuÂły, pomidory, jabÂłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, saÂłata,
- otrĂŞby pszenne, grube kasze, soja
* pokarmy, ktĂłre tÂłumiÂą energiĂŞ
cukier, alkohol, pokarmy bogate w wĂŞglowodany (chleb biaÂły, makaron), nadmierne iloÂści tÂłuszczu
SPRAWNOÂŚĂ SEKSUALNA * pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ korzystnie
- sÂłonecznik, orzechy, migdaÂły, fasola, soja, ryÂż, otrĂŞby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomaraĂącza, brokuÂły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado
* pokarmy potencjalnie niekorzystne
pokarmy tÂłuste, nadmierne iloÂści miĂŞsa i wĂŞglowodanĂłw
STWARDNIENIE ROZSIANE * pokarmy niekorzystne
- mleko, miĂŞso tÂłuste, masÂło, Âśmietana, ser, tÂłuszcze nasycone
* pokarmy korzystne
soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany
POKARMY, KTĂRE MOGÂĄ POPRAWIAĂ NASTRĂJ - szpinak, fasola, pomaraĂącza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, sÂłonecznik, brokuÂły, buraki, morele, seler, ryÂż, winogrona, jabÂłka, gruszki, saÂłata, pietruszka,
orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryÂż, otrĂŞby owsiane, soja, chili, cebula
TRZUSTKA
* pokarmy dziaÂłajÂące korzystnie w schorzeniach trzustki
- brokuÂły, cynamon, fasola, soczewica, otrĂŞby, saÂłata, jaÂłowiec, kolendra, kapusta,
* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ niekorzystnie
mleko, sÂłodycze, miĂłd,
UDAR MĂZGU * pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiec udarom mĂłzgu
- marchew, szpinak, sÂłodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuÂż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdaÂły, pomaraĂącza, zielona herbata
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniaĂŚ siĂŞ od udarĂłw mĂłzgu
sĂłl, alkohol
UKÂŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY * pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ chorobom serca
- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,
- warzywa strÂączkowe, orzechy laskowe, migdaÂły, ziarna, pokarmy bogate w witaminĂŞ C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabÂłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, saÂłata, brokuÂły,
*pokarmy, ktĂłre mogÂą uszkadzaĂŚ naczynia i serce
miĂŞso i przetwory mleczne bogate w kwasy tÂłuszczowe, tÂłuszcz zwierzĂŞcy, alkohol w nadmiarze, kawa (rĂłwnieÂż bezkofeinowa)
WRZODY ÂŻOÂŁÂĄDKA * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomagaĂŚ w gojeniu wrzodĂłw
- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniakĂłw, kalafiory, soja, ryÂż, kasze
- jeœÌ ma³o a czêsto
* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ dolegliwoÂści
- kawa, alkohol, rĂłwnieÂż piwo, gorÂące pÂłyny, mleko, cola, jaja
- wysoko przetworzona ¿ywnoœÌ
- pokarmy tÂłuste i ciĂŞÂżko strawne
dania konserwowane z puszek
WZDĂCIA koper, pietruszka
ZABURZENIA MIESIÂĄCZKOWANIA * pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ korzystnie na miesiÂączkowanie
- jogurt, soja, pomaraĂącz, kalarepa, figi, rzepa, brokuÂły, jarmuÂż, ananasy, orzechy, herbata, ryÂż, buraki, saÂłata, seler, kapusta, saÂłata, pietruszka,
* pokarmy, ktĂłre mogÂą nasilaĂŚ zaburzenia
kofeina, zbyt ma³a zawartoœÌ t³uszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gor¹ce napoje, alkohol
ZABURZENIA PRACY WÂĄTROBY * pokarmy, ktĂłre mogÂą ÂłagodziĂŚ stany zapalne wÂątroby
- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereÂśnie, saÂłata, brokuÂły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeÂżucha, jogurt
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą dolegliwoÂści
cukier, tÂłuste miĂŞso, alkohol, mleko, jajka,
ZAĂMA * pokarmy , ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ powstawaniu zaĂŚmy
szparagi, awokado, arbuzy, pomaraĂącza, marchew, jabÂłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuÂż, szpinak, kabaczek,
ZAKAÂŻENIA UKÂŁADU MOCZOWEGO * pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zapaleniach pĂŞcherza lub im zapobiegaĂŚ
- Âżurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona
- duÂże iloÂści pÂłynĂłw
* pokarmy, ktĂłre mogÂą spowodowaĂŚ pogorszenie
czekolada, kofeina, alkohol
ZAKRZEPY i ZATORY * pokarmy, ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ tworzeniu siĂŞ zakrzepĂłw i zatorĂłw
- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goÂździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuÂły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka
- jedzenie posiÂłkĂłw w godzinach poranno - dopoÂłudniowych
- picie 2 szklane dziennie wody ÂźrĂłdlanej
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do zakrzepĂłw
tÂłuszcz zwierzĂŞcy, alkohol, jajka, ser
ZAKWASZENIE ORGANIZMU * pokarmy powodujÂące zakwaszenie
- alkohol, czerwone miĂŞso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica
* pokarmy dziaÂłajÂące zasadowo
szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdaÂły, pÂłatki owsiane
ZANIK ÂŁAKNIENIA morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeÂżucha,
ZAPARCIA * pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc i zapobiec w zaparciach
- otrêby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbo¿owe - kasze, p³atki, pieczywo razowe, ry¿, œliwki, jab³ka, maliny, marchew, kapusta, jab³ka, daktyle, figi, kawa, roœliny str¹czkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, k³¹cze perzu, siemie lniane, czarny bez,
- duÂże iloÂści pÂłynĂłw, duÂże iloÂści owocĂłw
- dietĂŞ naleÂży wprowadzaĂŚ stopniowo
* pokarmy, ktĂłrych naleÂży unikaĂŚ
- pokarmy bogate w wapĂą, mleko, sery
- czekolada, jaja, majonez
- pokarmy wysoko przetworzone
- dania z puszek
- dania z du¿¹ iloœci¹ konserwantów
- pokarmy tÂłuste, smaÂżone, dÂługo gotowane
bia³e pszenne pieczywo i nadmierna iloœÌ s³odyczy
ZESPĂÂŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO * pokarmy, ktĂłre mogÂą zaostrzyĂŚ dolegliwoÂści
- mleko, kawa, jajka, sÂłodziki, czekolada, cebula, pokarmy zboÂżowe z pszenicy, owoce cytrusowe, Âśliwki, sok jabÂłkowy, gruszki, brzoskwinie
* pokarmy, ktĂłre mogÂą ÂłagodziĂŚ dolegliwoÂści
otrĂŞby, ryÂż, caÂłe jabÂłka (ze skĂłrkÂą), marchew, pÂłatki owsiane,
ZGAGA * pokarmy, ktĂłre powodujÂą zgagĂŞ
- czekolada, tÂłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tÂłuste mleko, jaja
- zbyt szybkie jedzenie,
- wiêkszoœÌ potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obs³ugi" - s³odkie, wysokot³uszczowe
- potrawy smaÂżone
- wypieki zawierajÂące proszek do pieczenia
- dania z puszek
dania z du¿¹ iloœci¹ konserwantów
|