Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 17, 2025, 04:31:50


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leki z Bozej Apteki  (Przeczytany 212486 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)


Punkty Forum (pf): 12
Offline

Wiadomości: 1464



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 22, 2009, 21:16:19 »

Witaj diaboliq,
mam nadzieje , ze Ty i inni jestescie swiadomi niepelnosci albo lepiej tej mocno okrojonej, wrecz
fragmentarycznej informacji rodem bardziej z ksiazki kucharskiej niz rzetelnej wiedzy profesjonalnej.
Juz sredniowieczne zielarki mialy wiecej wiedzy o przyrzadzaniu i dzialaniu roslin. Jak zwykle
te analityczne, " naukowe" podejscie okazalo sie zawodne i trzeba je zmudnie modyfikowac.
O dzialanu decyduje nie pojedynczy skladnik ale wspolne oddzialywanie z innymi wspolskladnikami.
One to modeluja i decyduja o skutecznosci w pewnych ramach. Powazne badania trwaja latami
i caly czas sa uzupelniene w miare jak nowe zaleznosci sa odkrywane. Okazuje sie , ze starozytna wiedza jeszcze jest niedoscigniona. Badania sa kosztowne a temat trzeciorzednej wartosci z punktu
widzenia interesow przemyslu.
Niestety nalezy czytac bezposrednio prace naukowe aby miec prawdziwy obraz sytuacji. Wydaje sie ,
ze nawet do lekarzy malo co dociera.  MrugniĂŞcie
pozdrawiam
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 22, 2009, 21:26:52 »

a na kaca co jest dobre?
Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 22, 2009, 22:45:40 »

a na kaca co jest dobre?

abstynencja  MrugniĂŞcie

a tak na serio - "kultura picia"  UÂśmiech
Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 23, 2009, 12:56:48 »

Cytat: Val Dee
a na kaca co jest dobre?

Autor ksiÂązki woda utleniona twierdzi, Âże szklanka lekko osolonej wody.  Szok DuÂży uÂśmiech

Cytat: MichaÂł
a tak na serio - "kultura picia" 


Nie kaÂżdy umie ja zachowaĂŚ i nie zawsze jest to moÂżliwe, a Âłeb pĂŞka w szwach i trzeba temu zaradziĂŚ. Jak?
Nie miaÂłem moÂżliwoÂści tego wyprĂłbowaĂŚ, ale chyba warto. Tanio i naturalne metody. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 16:27:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 23, 2009, 14:19:18 »

Jakosc alkoholu ktory pijemy jest tez b.wazna.

Kac jednogwiazdkowy *
Zero bólu. Nie czujesz się tak naprawdę chory. Funkcjonujesz stosunkowo sprawnie, tylko trochę cię suszy. Wypijasz pięć puszek coli, lecz nie zmienia to twojego samopoczucia. Z jakichś niezgłębionych przyczyn masz ochotę na hamburgera z frytkami.

Kac dwugwiazdkowy * *
Niby bez bólu, ale coś jest zdecydowanie nie w porządku. Wyglądasz co prawda nieźle, ale pod względem wydolności umysłowej osiągasz poziom biurowego zszywacza. Kawa, którą w siebie wlewasz, wzmaga jedynie niepokój w twoich jelitach (one nadal nie poradziły sobie z tymi ciasteczkami z kremem, po które powędrowałeś do sklepu nocnego o trzeciej nad ranem). W brzuchu rozpoczyna się rewolucja.

Kac trzygwiazdkowy * * *
Lekki ból głowy. Żołądek ma się gorzej niż kiepsko. Twoja produktywność w skali od 1 do 10 równa się 0. Kiedy przechodzi obok ciebie jakakolwiek kobieta, masz mdłości, bo zapach jej perfum przypomina ci te kolorowe koktajle, które wypiłeś w ramach zakładu z kumplami. Czułbyś się znacznie lepiej, gdybyś był w domu, leżał w łóżku i oglądał powtórki w TV. Wypiłeś cztery kubki kawy, dużą butelkę wody mineralnej, trzy sprite'y i colę - a ani razu nie sikałeś.

Kac czterogwiazdkowy * * * *
Życie jest do dupy. Łeb cię nawala. Nie możesz mówić szybko, bo grozi to niekontrolowanym pawiem. Szef napadł na ciebie za spóźnienie i nagadał ci, że śmierdzisz wódą. Starałeś się ładnie ubrać, ale to na nic, bo nie da się ukryć, że ogoliłeś twarz tylko z jednej strony. W przypadku kobiet - makijaż wygląda, jakbyś go nałożyła podczas jazdy kolejką górską w wesołym miasteczku. Oczy masz tak przekrwione, że trudno rozpoznać kolor tęczówek. Bolą cię nawet włosy. Zwieracz wykazuje znaczną nadpobudliwość - ma coś w rodzaju spazmów i biada każdemu, kto odważy się tuż po tobie skorzystać z tej samej kabiny.

Kac pięciogwiazdkowy * * * * *
W głowie bije ci drugie serce. Jego odgłos wkurza kolegę przy sąsiednim biurku. Z porów w twojej skórze wydobywają się opary wódki, od których kręci ci się w głowie. W kącikach ust masz zaschniętą pastę do zębów - ślad po nieudanej porannej próbie pozbycia się tego, co pozostawiła ci w nocy wróżka-śmierdziuszka. Twój organizm utracił zdolność wytwarzania śliny i krztusisz się własnym językiem. Nie masz najbledszego pojęcia, kim do diabła był ten obcy człowiek, którego rano znalazłeś nieprzytomnego w swoim łóżku. Każda próba skorzystania z toalety przypomina uruchomienie miotacza płomieni, ewentualnie węża strażackiego, z którego wydobywa się cuchnąca alkoholem ciecz. Słowo "umrzeć" brzmi w twoich uszach jak najpiękniejsza muzyka.

Humor z poczty biurowej UÂśmiech


« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 14:25:22 wysłane przez diabolicq » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 23, 2009, 14:41:33 »

Kochani- juz przed piciem nalezy pomyslec co bedzie nastepnego dnia! Dlatedo obok kieliszka z alkoholem postawcie zaraz szklanke z woda, najlepiej bez gazu. Podczas calego wieczoru woda musi wam ciagle towazyszyc. Alkohol dziala bardzo odwadniajaco, co nastepnego dnia powoduje w organizmie tak ogromne problemy. Nic innego tylko wystarczajaco uzupelniac wode w organizmie. Zycze super party, z dobram nastrojem tez nastepnego dnia. pozdrawiam Rafaela.
Chce jeszcze napisac ze SEZAM-ma bardzo duza ilosc zelaza. Rafaela
Zapisane
diabolicq
Gość
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 25, 2009, 10:25:09 »

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB



ALERGIA POKARMOWA
* pokarmy, ktĂłre sÂą najczĂŞstszÂą przyczynÂą alergii

przetwory mleczne, kofeina, dro¿d¿e, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o d³ugim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, ¿ywnoœÌ z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy t³uszczowe, t³uszcze zwierzêce

ANEMIA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne przy leczeniu anemii

- saÂłata, jabÂłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bĂłb, soja, maliny, wiÂśnie, kakao, seler, cykoria, brokuÂły, botwinka, brukselka, winogrona

* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ niekorzystnie

wysoko przetworzona ¿ywnoœÌ i pokarmy ciê¿ko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, œliwki)

ANGINA
miĂłd, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabÂłka, rzodkiew,

ARTRETYZM
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w leczeniu artretyzmu

- porzeczki, czereÂśnie, wiÂśnie, kapusta, saÂłata, brokuÂły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ zwiĂŞkszenie dolegliwoÂści

alkohol, kawa, cukier,

ASTMA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zwalczaniu astmy

- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona sÂłodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeÂżucha, rzepa, pomaraĂącza, brokuÂły,

* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ niekorzystne w astmie

miĂŞso i tÂłuszcze zwierzĂŞce, orzechy, jajka, cola, tÂłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i sÂłonecznikowy

BEZSENNO¦Æ
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc przy bezsennoÂści

- miĂłd, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

* pokarmy, które mog¹ powodowaÌ bezsennoœÌ

- kawa, jaja, alkohol

pokarmy ciĂŞÂżko strawne jedzone wieczorem

BIEGUNKA
* pokarmy, ktĂłre zapobiegajÂą lub leczÂą biegunki

- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mÂączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryÂż, marchew, ziemniaki, soczewica, pÂłatki owsiane, kasze

- herbata z nasion kozieradki

- dokÂładne Âżucie pokarmu

* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ biegunki

- mleko, wysokosÂłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujÂące

fasola, kapusta, cebula, skĂłrki warzyw i owocĂłw, sÂłodziki

BÓLE G£OWY
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zwalczaniu bĂłlu gÂłowy

- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereÂśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i sÂłonecznika

* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą bĂłlu gÂłowy

czekolada, wĂŞdzone miĂŞso i ryby, alkohol, a zwÂłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierajÂące glutaminian sodu, kwaÂśna Âśmietana, niedojrzaÂłe sery, miĂŞso konserwowane saletrÂą, sÂłodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciĂŞÂżko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tÂłuste mleko,

BRONCHIT
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc

cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabÂłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeÂżyny, rzeÂżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

CELIAKIA
* pokarmy dozwolone w celiakii

- jogurt, herbata, masÂło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryÂż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta wÂłoska, brukselka, kalafiory, marchew, saÂłata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogĂłrki, truskawki, jagody, poziomki, jeÂżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomaraĂącza, cytryny, winogrona, jabÂłka, cebula, majeranek, cynamon,

* pokarmy zabronione

kawa, czekolada, pieczywo pszenne i Âżytnie, tÂłuste wĂŞdliny, konserwowane miĂŞso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogĂłrki konserwowe, pÂłatki owsiane, zasmaÂżki, czereÂśnie, gruszki, smaÂżone i wĂŞdzone miĂŞso, groch, szparagi

CHOLESTEROL
* pokarmy, ktĂłre mogÂą obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu

- otrĂŞby owsiane, fasola, grapefruit, pomaraĂącza, jabÂłka, jogurt, marchew, czosnek, jĂŞczmieĂą, imbir, truskawki, banany, porzeczki, saÂłata, oliwa, surowa cebula, migdaÂły, awokado, sÂłodka papryka, brokuÂły, szpinak, orzechy wÂłoskie, soja, pomidory, saÂłata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeÂżucha

- pokarmy bogate w witaminĂŞ C i beta-karoten

* pokarmy, ktĂłre podnoszÂą poziom cholesterolu

"nasycony" tÂłuszcz zwierzĂŞcy, masÂło, peÂłne mleko, ser, tÂłusta wieprzowina i woÂłowina, skĂłra drobiu, jaja, majonez

CUKRZYCA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ korzystne przy cukrzycy

- orzeszki ziemne, migdaÂły, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuÂły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeÂżucha, saÂłata, brukselka, pokrzywa, borĂłwka, szaÂłwia,

* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ niekorzystne przy cukrzycy

- mleko, tÂłuszcze, sÂłodycze, marchew, miĂłd, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

- pokarmy smaÂżone,

biaÂłe pieczywo

GRYPA, PRZEZIÊBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc w leczeniu i zapobieganiu

- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka sÂłodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomaraĂącze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeÂżyny, jabÂłka, rzodkiewka, winogrona, miĂłd

- picie duÂżej iloÂści pÂłynĂłw

* pokarmy, ktĂłre mogÂą szkodziĂŚ

mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z Âżywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

HEMOROIDY
otrĂŞby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

INFEKCJE
jogurt, czosnek, cebula, pomaraĂącz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabÂłka, brzoskwinie, figi, miĂłd, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

KAMICA NERKOWA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ powstawaniu kamieni nerkowych

- przetwory zboÂżowe np. otrĂŞby ryÂżowe, duÂżo pÂłynĂłw szczegĂłlnie wody, warzywa nie zawierajÂące szczawianĂłw np. fasola, rzepa, kabaczek, saÂłata, ziemniaki, owoce - czereÂśnie, truskawki, winogrona

* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do powstawania kamieni nerkowych

miĂŞso zwierzĂŞce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sĂłl, dania z puszek, kwaszona kapusta, wĂŞdzonki, koncentraty zup

KAMICA ¯Ó£CIOWA
* pokarmy, które mog¹ zapobiec tworzeniu siê kamieni ¿ó³ciowych

- duÂże iloÂści warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomaraĂącze, grubo mielone przetwory zboÂżowe, truskawki, saÂłata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

- jedzenie posiÂłku w godzinach dopoÂłudniowych

* pokarmy sprzyjajÂące powstawaniu kamieni

- kawa, cukier, masÂło, tÂłuszcze zwierzĂŞce

- nadwaga i pokarmy powodujÂące nadwagĂŞ

zbyt szybkie odchudzanie

£USZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY
owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeÂżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogĂłrki,

NADCIÂŚNIENIE
* pokarmy, ktĂłre mogÂą obniÂżaĂŚ ciÂśnienie tĂŞtnicze krwi

- otrĂŞby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strÂączkowe, mleko, seler,

- potrawy o duÂżej zawartoÂści wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

* potrawy, ktĂłre mogÂą podwyÂższaĂŚ ciÂśnienie tĂŞtnicze

- potrawy o duÂżej zawartoÂści sodu, alkohol, sĂłl, jajka

NIESTRAWNO¦Æ
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zwalczyĂŚ lub zapobiegaĂŚ niestrawnoÂści

- banany, imbir, herbata, czosnek, miĂŞta pieprzowa, soja, ryÂż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

* pokarmy, które mog¹ powodowaÌ niestrawnoœÌ

pokarmy smaÂżone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepÂłe wypieki

NISKA KRZEPLIWO¦Æ KRWI
pokrzywa, krwawnik

NOWOTWORY
* pokarmy, ktĂłre mogÂą mieĂŚ znaczenie w zapobieganiu nowotworom

- zielone warzywa liÂściaste, a zwÂłaszcza brokuÂły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuÂż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strÂączkowe, orzechy, ryÂż, herbata a zwÂłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogĂłrek, ziemniaki,

- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminĂŞ E

- jogurt, lukrecja, saÂłata, chleb z grubego przemiaÂłu

* pokarmy, ktĂłre mogÂą sprzyjaĂŚ powstawaniu nowotworĂłw

- miĂŞso szczegĂłlnie wĂŞdzone, konserwowe i czerwone, tÂłuszcze zwierzĂŞce, alkohol, nadmiar masÂła i margaryny, nadmiar soli, peÂłne mleko

- potrawy smaÂżone i pieczone (grill, roÂżno, - gdzie temperatura smaÂżenia przekracza 170* C)

- przejadanie siĂŞ

- rak pĂŞcherza moczowego: marchew, mleko, brokuÂły, kalafior, pietruszka, kapusta

- rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otrĂŞby pszenne

- rak jelita grubego: otrêby pszenne, zsiad³e mleko i jogurt, kapusta, broku³y, kalafior, jab³ka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z bia³¹ "skórk¹", daktyle, jagody

- rak macicy: fasola, brokuÂły, saÂłata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

- rak przeÂłyku: jabÂłka, wiÂśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, Âśliwki, dynia

- rak pÂłuc: marchew, jarmuÂż, szpinak, brokuÂły, kabaczek, morele, kapusta, saÂłata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka sÂłodka czerwona, natka pietruszki, pomaraĂącza, rzepa, botwinka,

- rak skĂłry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy wÂłoskie

- rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

- rak ¿o³¹dka: surowa marchew, kapusta, sa³ata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jab³ka, cytryny, sa³ata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

# dieta z przewagÂą miĂŞsa i tÂłuszczĂłw zwierzĂŞcych sprzyja rozwojowi chorĂłb nowotworowych

ODPORNO¦Æ ORGANIZMU
* pokarmy, ktĂłre pobudzajÂą ukÂład odpornoÂściowy

- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuÂż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, saÂłata, brokuÂły, brukselka, dieta niskotÂłuszczowa

* pokarmy, które mog¹ os³abiaÌ odpornoœÌ

pokarmy tÂłuste, nadmierne iloÂści cukru

OSTEOPOROZA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc w osteoporozie

- pomaraĂącz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuÂż, brokuÂły, fasola, orzechy, ananas,

- jabÂłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strÂączkowe, miĂłd, soja, brzoskwinie, migdaÂły

* pokarmy, ktĂłre mogÂą szkodziĂŚ w osteoporozie

sĂłl, alkohol, kofeina, napoje gazowane

OPRYSZCZKA
* pokarmy, ktĂłrych naleÂży unikaĂŚ przy opryszczce

czekolada, orzechy, Âżelatyna, migdaÂły, jĂŞczmieĂą, kukurydza

PÊKANIE NACZYÑ W£OSOWATYCH
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ pĂŞkaniu naczyĂą

- kapusta, brokuÂły, szpinak, saÂłata, porzeczki, jabÂłka, pomidory, winogrona, czereÂśnie, brukselka,

* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą pĂŞkania naczyĂą

- alkohol, kawa, ostre przyprawy

gorÂące pÂłyny

PRÓCHNICA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ prĂłchnicy

- herbata, winogrona, wiÂśnie, sery

* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do powstania prĂłchnicy

nadmierne iloÂści sÂłodyczy

PRZEMÊCZENIE, OS£ABIENIE
* pokarmy, które mog¹ pomóc usun¹Ì stany os³abienia

- winogrona, jabÂłka, saÂłata, soja, ryÂż, szpinak, fasola, morele, wiÂśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuÂły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

* pokarmy niewskazane przy stanach osÂłabienia

alkohol, pokarmy ciĂŞÂżko strawne

REUMATYZM
* pokarmy, ktĂłre mogÂą wyzwalaĂŚ lub zaostrzyĂŚ dolegliwoÂści

- kukurydza, mleko, miĂŞso zwÂłaszcza wĂŞdzone i konserwowane, olej sÂłonecznikowy i kukurydziany, tÂłuszcze zwierzĂŞce, kawa, sÂłodziki, jajka, masÂło

* pokarmy, ktĂłre mogÂą zÂłagodziĂŚ dolegliwoÂści

czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goÂździki, marchew, Âśliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereÂśnie, jabÂłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borĂłwka, pokrzywa

ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zapaleniu oskrzeli

chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, saÂłata, jabÂłka, rzodkiew, jeÂżyna, rzeÂżucha, szczypiorek

SPRAWNO¦Æ PSYCHICZNA
* pokarmy, ktĂłre wzmagajÂą energiĂŞ

- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdaÂły, warzywa strÂączkowe, brokuÂły, pomidory, jabÂłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, saÂłata,

- otrĂŞby pszenne, grube kasze, soja

* pokarmy, ktĂłre tÂłumiÂą energiĂŞ

cukier, alkohol, pokarmy bogate w wĂŞglowodany (chleb biaÂły, makaron), nadmierne iloÂści tÂłuszczu

SPRAWNO¦Æ SEKSUALNA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ korzystnie

- sÂłonecznik, orzechy, migdaÂły, fasola, soja, ryÂż, otrĂŞby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomaraĂącza, brokuÂły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

* pokarmy potencjalnie niekorzystne

pokarmy tÂłuste, nadmierne iloÂści miĂŞsa i wĂŞglowodanĂłw

STWARDNIENIE ROZSIANE
* pokarmy niekorzystne

- mleko, miĂŞso tÂłuste, masÂło, Âśmietana, ser, tÂłuszcze nasycone

* pokarmy korzystne

soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

POKARMY, KTÓRE MOG¡ POPRAWIAÆ NASTRÓJ
- szpinak, fasola, pomaraĂącza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, sÂłonecznik, brokuÂły, buraki, morele, seler, ryÂż, winogrona, jabÂłka, gruszki, saÂłata, pietruszka,

orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryÂż, otrĂŞby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA

* pokarmy dziaÂłajÂące korzystnie w schorzeniach trzustki

- brokuÂły, cynamon, fasola, soczewica, otrĂŞby, saÂłata, jaÂłowiec, kolendra, kapusta,

* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ niekorzystnie

mleko, sÂłodycze, miĂłd,

UDAR MÓZGU
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiec udarom mĂłzgu

- marchew, szpinak, sÂłodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuÂż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdaÂły, pomaraĂącza, zielona herbata

* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniaĂŚ siĂŞ od udarĂłw mĂłzgu

sĂłl, alkohol

UKÂŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zapobiegaĂŚ chorobom serca

- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

- warzywa strÂączkowe, orzechy laskowe, migdaÂły, ziarna, pokarmy bogate w witaminĂŞ C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabÂłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, saÂłata, brokuÂły,

*pokarmy, ktĂłre mogÂą uszkadzaĂŚ naczynia i serce

miĂŞso i przetwory mleczne bogate w kwasy tÂłuszczowe, tÂłuszcz zwierzĂŞcy, alkohol w nadmiarze, kawa (rĂłwnieÂż bezkofeinowa)

WRZODY ÂŻOÂŁÂĄDKA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomagaĂŚ w gojeniu wrzodĂłw

- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniakĂłw, kalafiory, soja, ryÂż, kasze

- jeœÌ ma³o a czêsto

* pokarmy, ktĂłre mogÂą powodowaĂŚ dolegliwoÂści

- kawa, alkohol, rĂłwnieÂż piwo, gorÂące pÂłyny, mleko, cola, jaja

- wysoko przetworzona ¿ywnoœÌ

- pokarmy tÂłuste i ciĂŞÂżko strawne

dania konserwowane z puszek

WZDÊCIA
koper, pietruszka

ZABURZENIA MIESIÂĄCZKOWANIA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą dziaÂłaĂŚ korzystnie na miesiÂączkowanie

- jogurt, soja, pomaraĂącz, kalarepa, figi, rzepa, brokuÂły, jarmuÂż, ananasy, orzechy, herbata, ryÂż, buraki, saÂłata, seler, kapusta, saÂłata, pietruszka,

* pokarmy, ktĂłre mogÂą nasilaĂŚ zaburzenia

kofeina, zbyt ma³a zawartoœÌ t³uszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gor¹ce napoje, alkohol

ZABURZENIA PRACY WÂĄTROBY
* pokarmy, ktĂłre mogÂą ÂłagodziĂŚ stany zapalne wÂątroby

- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereÂśnie, saÂłata, brokuÂły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeÂżucha, jogurt

* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ przyczynÂą dolegliwoÂści

cukier, tÂłuste miĂŞso, alkohol, mleko, jajka,

ZAÆMA
* pokarmy , ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ powstawaniu zaĂŚmy

szparagi, awokado, arbuzy, pomaraĂącza, marchew, jabÂłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuÂż, szpinak, kabaczek,

ZAKAÂŻENIA UKÂŁADU MOCZOWEGO
* pokarmy, ktĂłre mogÂą byĂŚ pomocne w zapaleniach pĂŞcherza lub im zapobiegaĂŚ

- Âżurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

- duÂże iloÂści pÂłynĂłw

* pokarmy, ktĂłre mogÂą spowodowaĂŚ pogorszenie

czekolada, kofeina, alkohol

ZAKRZEPY i ZATORY
* pokarmy, ktĂłre mogÂą przeciwdziaÂłaĂŚ tworzeniu siĂŞ zakrzepĂłw i zatorĂłw

- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goÂździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuÂły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

- jedzenie posiÂłkĂłw w godzinach poranno - dopoÂłudniowych

- picie 2 szklane dziennie wody ÂźrĂłdlanej

* pokarmy, ktĂłre mogÂą przyczyniĂŚ siĂŞ do zakrzepĂłw

tÂłuszcz zwierzĂŞcy, alkohol, jajka, ser

ZAKWASZENIE ORGANIZMU
* pokarmy powodujÂące zakwaszenie

- alkohol, czerwone miĂŞso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

* pokarmy dziaÂłajÂące zasadowo

szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdaÂły, pÂłatki owsiane

ZANIK ÂŁAKNIENIA
morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeÂżucha,

ZAPARCIA
* pokarmy, ktĂłre mogÂą pomĂłc i zapobiec w zaparciach

- otrêby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbo¿owe - kasze, p³atki, pieczywo razowe, ry¿, œliwki, jab³ka, maliny, marchew, kapusta, jab³ka, daktyle, figi, kawa, roœliny str¹czkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, k³¹cze perzu, siemie lniane, czarny bez,

- duÂże iloÂści pÂłynĂłw, duÂże iloÂści owocĂłw

- dietĂŞ naleÂży wprowadzaĂŚ stopniowo

* pokarmy, ktĂłrych naleÂży unikaĂŚ

- pokarmy bogate w wapĂą, mleko, sery

- czekolada, jaja, majonez

- pokarmy wysoko przetworzone

- dania z puszek

- dania z du¿¹ iloœci¹ konserwantów

- pokarmy tÂłuste, smaÂżone, dÂługo gotowane

bia³e pszenne pieczywo i nadmierna iloœÌ s³odyczy

ZESPÓ£ JELITA NADPOBUDLIWEGO
* pokarmy, ktĂłre mogÂą zaostrzyĂŚ dolegliwoÂści

- mleko, kawa, jajka, sÂłodziki, czekolada, cebula, pokarmy zboÂżowe z pszenicy, owoce cytrusowe, Âśliwki, sok jabÂłkowy, gruszki, brzoskwinie

* pokarmy, ktĂłre mogÂą ÂłagodziĂŚ dolegliwoÂści

otrĂŞby, ryÂż, caÂłe jabÂłka (ze skĂłrkÂą), marchew, pÂłatki owsiane,

ZGAGA
* pokarmy, ktĂłre powodujÂą zgagĂŞ

- czekolada, tÂłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tÂłuste mleko, jaja

- zbyt szybkie jedzenie,

- wiêkszoœÌ potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obs³ugi" - s³odkie, wysokot³uszczowe

- potrawy smaÂżone

- wypieki zawierajÂące proszek do pieczenia

- dania z puszek

dania z du¿¹ iloœci¹ konserwantów

Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 30, 2009, 20:23:52 »

Od 2009r. z polskich aptek mo¿e znikn¹Ì 1462 leków, w tym 998 refundowanych, bo firmy farmaceutyczne wstrzymuj¹ ich produkcjê. W miejsce zlikwidowanych lekarstw w aptekach pojawi¹ siê dro¿sze zamienniki - pisze DZIENNIK.

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article218217/Tysiac_tanich_lekow_zniknie_z_aptek.html

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #58 : Maj 01, 2009, 16:20:31 »

Przytaczamy fragment listu pewnej istytucji  do:

Minister Zdrowia

Ewa Kopacz

W nawiÂązaniu do rozporzÂądzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu produktĂłw leczniczych dopuszczonych do obrotu w sklepach zielarsko-medycznych przedstawiam stanowisko czÂłonkĂłw izby.
Uwa¿amy, ¿e myœl przewodnia projektu rozporz¹dzenia zosta³a w³aœciwie opracowana, jednak¿e jego szczegó³y spotka³y siê z g³êbokim niezadowoleniem w³aœcicieli wy¿ej wymienionych sklepów.

Pragniemy podkreœliÌ, ¿e w³aœcicielami i prowadz¹cymi sklepy zielarsko-medyczne s¹ mgr. Farmacji, technicy farmaceutyczni oraz osoby przeszkolone w akademiach medycznych niejednokrotnie prowadz¹cymi dzia³alnoœÌ ponad 20 lat.
Proponowana lista, nie pozbawiona b³êdów merytorycznych (w wykazie powtarzaj¹ siê pozycje np. 1503 i 1505 , 1308 i 1325) jest niespójna z zasadami profilaktyki zdrowia propagowanymi w naszych placówkach.

Budzi sprzeciw fakt wycofania z listy produktów takich jak Vitamina C 0,2, Vitamina E, Tokovit, Rutinoscorbin, Espumisan, Upsarin C, Validol, Lioton 1000, Naproxen 10%, spirytus mrówczany, maœÌ witaminowa, tranowa, cynkowa, maœÌ na odciski, maœÌ ichtiolowa, Aviomarin, olejek terpentynowy, olejek kamforowy, Voltaren ¿el, czopki glicerynowe i wiele innych produktów jak choÌby ca³a gama œrodków opatrunkowych.

Pytamy jakimi kryteriami kierowali siĂŞ opracowujÂący listĂŞ, w jakim stopniu przykÂładowo ma wpÂływ na zdrowie cofniĂŞcie z wykazu wyÂżej wymienionych preparatĂłw. Wskazujemy na fakt, iÂż wielce mĂŞczÂące i utrudniajÂące nam pracĂŞ zawodowÂą sÂą ciÂągÂłe zmiany w wykazie spowodowane zarĂłwno wycofaniem jak i dodaniem kolejnych pozycji.

Domagamy siĂŞ jako organizacja zrzeszajÂąca 140 sklepĂłw zielarsko-medycznych traktowania nas jako rĂłwnorzĂŞdnych partnerĂłw w pracach nad ustalaniem wyÂżej wymienionego wykazu.

PodkreÂślamy, iÂż stworzenie listy negatywnej podobnie jak w przypadku klasyfikacji produktĂłw dopuszczonych do obrotu w punktach aptecznych przy uÂżyciu okreÂślonych zasad oraz zastosowanie kryteriĂłw jedynie skÂładu chemicznego i dawki, a nie wielkoÂści opakowania byÂłoby rozwiÂązaniem, za ktĂłrym siĂŞ opowiadamy.

Prosimy zatem uprzejmie o rozpatrzenie naszych sugestii oraz o odpowiedÂź w zakresie wymienionych zagadnieĂą.

Z wyrazami szacunku

ZarzÂąd

______________________________________________
Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #59 : Maj 05, 2009, 15:31:38 »

Temat jest niesamowicie skomplikowany, co robia ludzie ktorzy siedza za wysokimi stolami i za duzymi pieniedzmi? Czesto czytam rozne wypowiedzi
tutu na forum, uwazam ze sa bardzo sluszne ze ludzie walcza o swoje prawa tez co do medykamenNa zachodzie tez ten temat jest czesto poruszany, nie tak czesto jak by tego ludzie sobie zyczyli. Mysle ze wszyscy wiemy  o tym ze w ostatnich 25 latach medycyna bardzo poszla do przodu, a za tem i produkcja medykamentow niesamowicie sie rozwinela. Czesto medykamentow ktore nie maja zadnego oczekiwanego dzialania, jakie zapowiada producent.
Przemysl farmaceutyczny-koncerny nie maja skrupolow, zarabiaja na wszystkich, nawet na tych ktorzy stoja nad grobem.
             Mysle ze przedewszystkim powinna byc lista medykamentow do ratowania zycie, nastepnie , scisla lista dla ludzi chorych na serce, cukrzykow, chorob przewlwklych jednym slowem medykamentow pelno wartosciowych i sprawdzonych. Np. medykamentow atydepresyjnych jest tak ogromna masa, ze trudno dopasowac je do pacjeta sa to medykamenty ktore czest nie sa sprawdzone dokladnie na dzialania uboczne ktore w rezultacie moga miec nieodwracalne skutki uboczne  w dalszym zyciu czlowieka . Tak sie stalo z Licjum. Okazalo sie ze odklada sie w pewnej czesci muzgu, jakie beda tego skutki, kto to wie?.
Niedawno dowiedzialam sie ze rumianku raczej nie nalezy uzywac do przemywania oczu bo moze wywolac alergie, jezeli ktos bedzie alergiczny na przemycie oczu, to na uzytek wewnetrzny mysle ze tez. Jest to ziolo uzywane chyba tak dlugo jak istniejemy na swiecie. Chca nam odebrac wszystko, aby zarobic
duze pieniadze. Strach jest dobra bronia do atakowania, bardzo skuteczna. Beda uzywac roznych mozliwosci, aby ludzi pograzyc, dlatego nalezy sie uczyc
jak wygladaja ziola ktore rosna w miejscach naszego zycia. Ja wiem ze jesli mam problemy z trawieniem, to parze sobie szklanke  rumianku, spokojnie usiade , rozluznie sie  i jak wypije do konca moje ziolka, to prawie jest juz dobrze. To wszystko to jest prawdziwa manipulacja czlowiekiem i srodowiskiem.Ciezko  jest narodowi panowac nad wszystkim i  na wszystko miec wplyw. Takich przypadkow jest bardzo duzo i beda ciagle zachodzily, bo kombinatorow na zamotanie narodem i wydarcie pieniadza bedzie zawsze wystarczajaco. Na to sa specjalne zawody, ludzie ktorzy ciagle mysla nad tym jak inaczej zapakowac i sprzedac.Dlatego mamy ciagle zmiany, zmiany oznaczaja zawsze zeludziom sie bedzie gozej dzialo. Pozdrawiam Rafaela


Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 16, 2009, 11:11:19 »

MyÂślĂŞ, Âże tutaj bardziej pasuje ten post, tym bardziej Âże traktuje o naturalnych metodach.
Darek



Nie bardzo wiem gdzie podac ten temat. Jednak pomyslalam ze jesli piszemy tu o Indianach Hopi, to moze tu
podam nastepny material bardzo ciekawy.

ÂŚWIECOWANIE UCHA

Naturalne zabiegi wzorowane na praktykach medycznych amerykaĂąskich Indian Hopi fantastyczne rezultaty oczyszczajÂące i leczÂące uszu i zatok - powinieneÂś to wyprĂłbowaĂŚ

Historia

Praktyka tej staro¿ytnej, delikatnej i naturalnej terapii pochodzi z Azji, stosowana by³a równie¿ przez Indian obu Ameryk. W czasach nowo¿ytnych Indianie Amerykaùscy: Hopi i Cherokee oraz Indianie z Meksyku wci¹¿ u¿ywaj¹ œwiecowania jako œrodku leczniczego. Poprzez Indian Hopi - ludzi których charakteryzowa³a rozleg³a wiedza dotycz¹ca ró¿nych metod leczniczych oraz wielki rozwój duchowy - wiedza dotycz¹ca œwiecowania dotar³a do europy.

Budowa zioÂłowej Âświecy leczniczej.

Zio³owa œwieca lecznicza ma kszta³t rurki. D³ugoœÌ i œrednica œwiecy dostosowana jest do wielkoœci otworu ucha oraz potrzebnego czasu spalania. Œwiece wykonywane s¹ wed³ug tradycyjnych indiaùskich receptur. Wykonuje siê je rêcznie z w³ókna lnianego, wyse-lekcjnowanego ekstraktu miodowego, wosku. Najwa¿niejsze sk³adniki lecznicze to olejki eteryczne i sproszkowane zio³a, o sk³adzie i iloœci dobranej wg indiaùskiej tradycji. Do produkcji u¿ywane s¹ zio³a rosn¹ce w naturalnym stanie, ci¹g³a kontrola jakoœci wyklucza mo¿liwoœÌ zanieczyszczeù radioaktywnych.

Co potrzebne jest do wykonania zabiegu?

1. Dwie Âświece zioÂłowe Hopi.

2. Pokrowiec na gÂłowĂŞ, z otworem na ucho.

3. PaÂłeczki z wcirami -do oczyszczenia uszu.

4. ZapaÂłki lub palÂąca siĂŞ zwykÂła Âświeca.

5. Szklanka z wodÂą.

6. Krem.

7. MaÂła poduszeczka.

8. RĂŞcznik.

9. Waciki do zatkania uszu po zabiegu.
Oryginalne Âświecowanie ucha jest z powodzeniem stosowane od lat w wielu krajach Âświata. Wykonywanie zabiegu jest proste, powinno odbywaĂŚ siĂŞ w atmosferze relaksu i ciszy.

Wykonywanie zabiegu.

- nale¿y wytworzyÌ odpowiedni nastrój (³agodna muzyka, zapalona œwieca), k³adziemy osobê na boku, pod g³owê podk³adamy ma³¹ poduszkê przykryt¹ rêcznikiem.

- kremujemy ma³¿owinê uszn¹ i okolice ucha masujemy przez 2-3 minuty

- przykrywamy g³owê pokrowcem zabezpieczaj¹cym przed zabrudzeniem g³owy popio³em. Ma³¿owinê uszn¹ wyjmujemy przez wykonany w pokrowcu otwór.

- smarujemy kremem (uÂżywajÂąc do tego celu paÂłeczek z wacikami) wlot kanaÂłu usznego

- zapalamy ÂświecĂŞ zioÂłowÂą Hopi. Po zapaleniu  odpowiedniego koĂąca
Âświecy, drugi jej koniec naleÂży delikatnie, lecz stanowczo wÂłoÂżyĂŚ do kanaÂłu
sÂłuchowego.

Wa¿ne jest, aby podczas jednego zabiegu by³o œwiecowane obydwoje uszu. Œwieca musi byÌ ustawiona w uchu pionowo. Istotne jest aby dym nie wydostawa³ siê z kana³u ucha przy œwiecy. Pal¹c¹ siê œwiecê trzymaj a¿ do spalenia siê jej do poziomu srebrnej blaszki. Po wypaleniu siê œwiecy do poziomu srebrnej blaszki, niedopa³ek delikatnie wyjmujemy i wk³adamy do szklanki z wod¹, a ucho oczyszczamy wacikiem na patyczku. Pozwalamy na krótki relax i przechodzimy do drugiego ucha - powtarzamy zabieg. Podczas spalania siê œwiecy pacjent s³yszy lekkie trzaski i zmianê ciœnienia w uchu. Po dokonaniu zabiegu na obu uszach pacjent powinien kilka minut pole¿eÌ, a dopiero potem wstaÌ. W obecnoœci pacjenta nale¿y wyj¹Ì ze szklanki i rozwin¹Ì zgaszone niedopa³ki œwiec i sprawdziÌ ich zawartoœÌ - powinny znajdowaÌ siê tam: popió³ oraz zanieczyszczenia i osady z ucha. Przed wyjœciem pacjent powinien zabezpieczyÌ sobie uszy wacikami przed zimnem. Nie nale¿y tego dnia braÌ prysznica ani myÌ g³owy.

Skutki zabiegu - jak dziaÂła Âświecowanie?

Podczas spalania siê œwiecy wytwarza siê podciœnienie w kanale usznym. Powstaje ono w skutek tzw. efektu komina i prowadzi do dostrzegalnej regulacji ciœnienia zatok. Ponad 90% pacjentów opisuje obni¿enie ciœnienia, "lekkoœÌ" -odczucie w okolicach uszu i w g³owie jako g³ówny efekt zabiegu. Ciœnienie kr¹¿¹ce (tzw. pr¹d ciœnienia) dostarcza stê¿on¹ parê wzbogacon¹ zio³owymi substancjami do wewn¹trz ucha. W wyniku tego nastêpuje podra¿nionych stref. Co wiêcej dzia³anie pr¹du podciœnienia wyci¹ga osady i zanieczyszczenia z ucha. Podczas procesu spalania nagrzewaj¹ca siê obudowa ze srebrnej blaszki przenosi ³agodny, uspakajaj¹cy pr¹d ciep³a i olejków zio³owych do wnêtrza ucha. Lokalnie dostarczane ciep³o powoduje stymulacjê obwodowego ciœnienia krwi, które wzmacnia immunologiczny system obrony danego miejsca oraz zwiêksza czêstoœÌ kr¹¿enia limfatycznego. Ciep³o stymuluje punkty energetyczne ucha i powoduje prawid³owy obieg energii. Ca³y proces jest przyjemny i skuteczny. Ka¿dy powinien spróbowaÌ tego zabiegu.

Wskazania

*delikatne usuwanie nadmiaru woskowiny

* podraÂżnienie uszu lub zatok

* efekt uÂśmierzajÂący w przypadkach draÂżliwoÂści lub stresĂłw

* szumy w uszach - dzwonienie

* energetyczne oÂżywienie w przypadkach osÂłabienia sÂłyszalnoÂści

* regulacja ciÂśnienia przy bĂłlach gÂłowy, migrenach i zapaleniach zatok oraz nieÂżycie nosa

* zak³ócenie kr¹¿enia w uchu

* lokalna aktywacja limfy i procesĂłw metabolicznych

* stymulacja energii - cyrkulacji prÂądĂłw energetycznych

Prawie wszyscy stosujÂący zioÂłowe Âświece Hopi opisujÂą wynik zabiegu jako intensywny harmonijny relaks oraz efekt leczÂący caÂły system sÂłuchowy.

   
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 20:40:11 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 30, 2009, 19:07:16 »

                               DZIURAWIEC

http://zielnik.herbs2000.com/ziola/dziurawiec.htm

Podaje link na strone , gdzie sa bardzo dobre informacje o dziurawcu.Dziurawiec jest wspanialym zielem , w chwili obecnej to najlepszy czas na zbieranie jego, suszenie na herbatke, zrobienie oleju leczniczego, czy zalanie go alkoholem i jeszcze wiecej informacji podane w linku. Zycze przyjemnego zapoznania sie z ziolkiem. Rafaela.

PS. Gdyby ktos zalewal to ziele olejem, to mozna dozucic kwiaty lawendy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 19:08:32 wysłane przez Rafaela » Zapisane
bond
Gość
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 30, 2009, 19:40:45 »

Pijê dziurawiec na ¿o³¹dek, bardzo go sobie chwalê.
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 30, 2009, 22:21:55 »

Jest on bardzo podobny w dzialaniu jak jaskulcze ziele, znam to ziele od dziecka. W obecnych czasach zostalo
doskonale przebadane i odkryto wiele wiecej skladnikow i mozliwosci uzycia tego wlasnie ziela. Jest masowo
uzywany w przemysle produkcji lekarstw, masci i olejkow.
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #64 : Lipiec 01, 2009, 08:15:24 »

DziĂŞki Ci Rafaello UÂśmiech

WÂłaÂśnie nazbieraÂłem i uÂłoÂżyÂłem do schniĂŞcia.



Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #65 : Lipiec 01, 2009, 11:59:54 »

Kochani, nastepna wspanialosc:

                           
                                                    ORZECH  WLOSKI





Jest to piĂŞkne drzewo, wystĂŞpujÂące w stanie naturalnym w Azji: od Turcji przez Iran, Indie aÂż do Japonii. Jako surowiec leczniczy liÂście orzecha wÂłoskiego majÂą cudowne wÂłaÂściwoÂści lecznicze: przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobĂłjcze, grzybobĂłjcze, przeciwrobacze.

Opis roÂśliny i jej wystĂŞpowanie: orzech wÂłoski dorasta do 25 metrĂłw wysokoÂści. Orzech kwitnie w kwietniu lub w maju. Owocem jest duÂży pestkowiec, Âśrednicy do 6 cm, z zewnĂŞtrznÂą zielonÂą, miĂŞsistÂą naowocniÂą, pĂŞkajÂącÂą po dojrzeniu i odsÂłaniajÂącÂą twardÂą, niemal kulistÂą pestkĂŞ, zwanÂą orzechem wÂłoskim.

Surowiec
Podstawowym surowcem jest liœÌ orzecha w³oskiego (Folium Juglandis). Koùcu lipca zbiera siê równie¿ niedojrza³e, zielone owoce orzecha w³oskiego (Fructis Juglandis recens).

ZwiÂązki czynne:
W suszonych liÂściach orzecha wÂłoskiego znajduje siĂŞ 10% garbnikĂłw elagowych, zwiÂązki naftochininowe, jak hydrojuglon i Âślady juglonu, flawonoidy, kwasy organiczne.

DziaÂłanie i zastosowanie
LiÂście i owocnia orzecha wÂłoskiego wykazujÂą szeroki zakres dziaÂłania leczniczego. MajÂą silne wÂłaÂściwoÂści bakteriobĂłjcze; zwÂłaszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca. WykazujÂą teÂż silne wÂłaÂściwoÂści przeciwgrzybicze.
WyciÂągi z orzecha obniÂżajÂą poziom cukru we krwi, czyszczÂą teÂż krew.
Przetwory z liÂści i naowocni orzecha wÂłoskiego w zalecanych dawkach leczniczych nie wywoÂłujÂą objawĂłw szkodliwych dla zdrowia. W dawkach wyÂższych mogÂą powodowaĂŚ nudnoÂści i zaparcia
WyciÂągi z liÂści lub naowocni orzecha wÂłoskiego stosuje siĂŞ w stanach nieÂżytowych przewodu pokarmowego.
Orzech wÂłoski podaje siĂŞ teÂż w problemach skĂłrnych: egzemach, trÂądziku, liszajach, Âżylakach odbytu, potliwoÂści stĂłp.

Przetwory
Napar z liœci orzecha w³oskiego: 2 ³y¿eczki rozdrobnionych liœci zalaÌ 2 szklankami wody ciep³ej, przykryÌ, postawiÌ na bardzo ma³ym ogniu i ogrzaÌ do wrzenia (nie gotowaÌ). OdstawiÌ na 5 min i przecedziÌ. PiÌ po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwoœciach ¿o³¹dkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wy¿ej.
Do u¿ytku zewnêtrznego sporz¹dziÌ napar w podany wy¿ej sposób, bior¹c pó³tora ³y¿ki liœci orzecha w³oskiego i 1/2 ³y¿ki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. StosowaÌ do ok³adów, obmywaù, irygacji, nasiadówek nasiadówek k¹pieli pe³nej.

Wino orzechowe: do butelki czerwonego wina gronowego (700 ml) dodaĂŚ 50g rozdrobnionych liÂści, macerowaĂŚ 10 dni i przecedziĂŚ. DodaĂŚ 50-150g cukru i odstawiĂŚ na 3 dni. PiĂŚ po maÂłym kieliszku 2-3 razy dziennie. Wino ma peÂłny zakres dziaÂłania liÂści. Dla chorych na cukrzycĂŞ nie dodawaĂŚ liÂści do wina.

Przyroda nam proponuje przewspaniale mozliwosci zaopatrzenia sie w doskonale ziola, nalewki, herbaty-
jesli sami to przygotujemy, to wiemy co mamy. Pozdrawiam Rafaela 

WLASNIE JEST CZAS........

http://www.google.de/search?q=orzech+wloski&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a . mozna wiecej sie dowiedziec.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 12:06:32 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #66 : Lipiec 08, 2009, 14:46:14 »

                                           SZALWIA LEKARSKA

SzaÂłwia lekarska
Systematyka wg Reveala
Domena    jÂądrowce
KrĂłlestwo    roÂśliny
PodkrĂłlestwo    naczyniowe
Nadgromada    nasienne
Gromada    okrytonasienne
Klasa    Rosopsida
RzÂąd    jasnotowce
Rodzina    jasnotowate
Rodzaj    szaÂłwia
Gatunek    szaÂłwia lekarska
Nazwa systematyczna
Salvia officinalis L. 1753
Galeria zdjĂŞĂŚ i grafik w Wikimedia Commons Galeria zdjĂŞĂŚ i grafik w Wikimedia Commons
Gatunek leczniczy

Sza³wia lekarska (Salvia officinalis L.) - gatunek wiecznie zielonego krzewu z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Wystêpuje w stanie dzikim w Europie, w rejonie Morza Œródziemnego. W Ameryce Pó³nocnej uprawiana i dziczej¹ca. W Polsce nie wystêpuje w stanie dzikim, nadaje siê jednak do uprawy w ogródku.

Jej nazwa wywodzi siĂŞ od ÂłaciĂąskiego salvus oznaczajacego zdrowie.



Charakterystyka [edytuj]
W czasie kwitnienia
Kwiaty szaÂłwii
S. officinalis cv. Argenteovariegata jest uprawiana rĂłwnieÂż jako roÂślina ozdobna

PokrĂłj
    Bylina lub pó³krzew, osiÂąga wysokoœÌ 50-70 cm. Ma skÂłonnoœÌ do pokÂładania siĂŞ.
ÂŁodyga
    Wzniesiona, czterokanciasta lub okrÂągÂława, drewniejÂąca od doÂłu. CaÂła roÂślina lekko owÂłosiona.
LiÂście
    Zielono-srebrne, miĂŞkkie w dotyku, dÂługoogonkowe, podÂłuÂżnie owalne lub lancetowate, uÂłoÂżone naprzeciwlegle. Brzegiem lekko karbowane, a z wierzchu pomarszczone.
Kwiaty
    Dwuwargowe, barwy fioletowoniebieskiej, zebrane po 4-8 w szczytowe nibyokó³ki. KwitnÂą od maja do czerwca.
Biotop
    RoÂśnie na sÂłonecznych zboczach i skaÂłach, na glebach bogatych w wapĂą i w miarĂŞ wilgotnych.

Zastosowanie [edytuj]

    * RoÂślina lecznicza :
          o Historia : Znana juÂż w staroÂżytnoÂści jako roÂślina lecznicza, a takÂże magiczna. Grecy i Rzymianie stosowali jÂą jako lekarstwo na ukÂąszenia wĂŞÂża, problemy ze wzrokiem, utratĂŞ pamiĂŞci. W Âśredniowieczu stosowano jÂą jako lek na przeziĂŞbienia, gorÂączkĂŞ, padaczkĂŞ, choroby wÂątroby i zaparcia. UwaÂżano jÂą rĂłwnieÂż za afrodyzjak. Arabscy uczeni twierdzili, iÂż spoÂżywanie szaÂłwi przedÂłuÂża Âżycie. W staroÂżytnym Rzymie zbiorom szaÂłwii jako roÂśliny magicznej towarzyszyÂły okreÂślone zwyczaje.
          o Surowiec zielarski : LiÂście (Folium Salviae) szaÂłwii zawierajÂą od 2,5 do 3% olejku lotnego, ktĂłry zawiera m.in. tujon, cyneol, kamforĂŞ i pinen. Ponadto szaÂłwia zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duÂże iloÂści witaminy B1 (ok. 850 mg%), witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i duÂże iloÂści witaminy C.
          o DziaÂłanie : Poprawia pracĂŞ ukÂładu trawiennego, obniÂża poziom cukru we krwi, a napary z szaÂłwii ÂłagodzÂą zapalenia gardÂła i skĂłry. Ponadto dziaÂła kojÂąco na depresjĂŞ, zmĂŞczenie, wyczerpania. Napar z szaÂłwii stosuje siĂŞ przy nadmiernym poceniu nocnym, zwÂłaszcza u gruÂźlikĂłw i neurotykĂłw. DziĂŞki bakteriobĂłjczym wÂłaÂściwoÂściom stosuje siĂŞ szaÂłwiĂŞ takÂże zewnĂŞtrznie do pÂłukania jamy ustnej, gardÂła, przy ropnym zapaleniu dziÂąseÂł, pleÂśniawce i przy anginie. Napar szaÂłwii stosuje siĂŞ takÂże do okÂładĂłw na trudno gojÂące siĂŞ rany, owrzodzenia Âżylakowate nĂłg a takÂże jako dolewkĂŞ do kÂąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skĂłrnych.

Herbatka z liÂści Âłagodzi przeciwdziaÂła biegunce, sÂłuÂży teÂż do irygacji pochwy w upÂławach. Dalej jest takÂże (sÂłabym) Âśrodkiem przeciwgrzybiczym, oraz przeciwkaszlowym, ÂłagodzÂącym dolegliwoÂści wystĂŞpujÂące w okresie menopauzy, skutecznym w Âślinotoku.

    * Sztuka kulinarna : LiÂście zrywane przed okresem kwitnienia sÂą uÂżywane do dziÂś jako przyprawa. Stosuje siĂŞ jÂą jako dodatek do saÂłatek, miĂŞsnych i drobiowych farszĂłw, ciast i deserĂłw. W Niemczech przyprawia siĂŞ niÂą wĂŞgorza. Doskonale komponuje siĂŞ z daniami, ktĂłrych skÂładnikami sÂą pomidory, kapusta i groch. DuÂże zastosowanie znalazÂła zwÂłaszcza w kuchni wÂłoskiej.
          o Ma lekko gorzkawy smak, dlatego naleÂży uÂżywaĂŚ jej oszczĂŞdnie. Zbyt duÂża iloœÌ nadaje potrawie nieprzyjemny zapach.
          o Przez proces suszenia smak przyprawy nasila siĂŞ. Suszona szaÂłwia moÂże byĂŚ przechowywana do 3 lat w szczelnym opakowaniu. Po tym okresie traci swĂłj zapach.
          o Powinny jej unikaĂŚ kobiety w ci¹¿y.
    * Kosmetyka: Jest takÂże wykorzystywana w przemyÂśle kosmetycznym z powodu zawartoÂści olejkĂłw eterycznych.

    * LiœÌ szaÂłwii wchodziÂł w skÂład nieprodukowanych obecnie papierosĂłw "Astmosan". Wspó³czesne preparaty zÂłoÂżone zawierajÂące liÂście szaÂłwii to: Septosan, Vagosan, Diabetovit, Dentosept (pÂłukanka), Gastrogran (granulat).
    * Napar z liÂścia szaÂłwii powoduje zmniejszenie laktacji, co jest bardzo przydatne przy zapaleniach piersi. naleÂży jednak stosowaĂŚ z umiarem poniewaÂż moÂże doprowadziĂŚ do caÂłkowitego zaniku pokarmu


http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_lekarska

podaje jeszcze jeden link- jest to innego rodzaju szalwia-tez lecznicza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sza%C5%82wia_wieszcza

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 20:50:32 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Lipiec 09, 2009, 19:10:12 »

"OdkryliÂśmy eliksir Âżycia!"



W glebie Wyspy Wielkanocnej kryje siê substancja, która przed³u¿a m³odoœÌ - odwieczne marzenie cz³owieka. Dziêki niej naukowcom po raz pierwszy uda³o siê wyd³u¿yÌ ¿ycie przedstawiciela ssaków.


 Rapamycyna nie jest ÂżadnÂą nowoÂściÂą - substancja po raz pierwszy zostaÂła wyizolowana w prĂłbkach gleby z wyspy na poÂłudniowym Oceanie Spokojnym juÂż w 1975 roku, jest stosowana w transplantologii. Jednak dopiero teraz badacze z USA odkryli jej cudowne wÂłaÂściwoÂści przedÂłuÂżania Âżycia - informuje ''Daily Telegraph''. ...

http://deser.pl/deser/1,97052,6803874,_Odkrylismy_eliksir_zycia__.html

« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 19:11:27 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2009, 17:31:16 »

Znalazlam talki portal o zdrowiu i leczeniu.

Lecznicze wlasciwosci glinki zielonej ( moze nie dla wszystkich, ale moze dla czesci ludzi dobre), moze warto skorzystac.

http://www.rzs.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=159
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Sierpień 29, 2009, 15:35:25 »

Zielona herbata - straÂżnik zdrowia

Herbaciana profilaktyka



Zdrowotne oddziaÂływanie rozmaitych gatunkĂłw herbaty nieraz juÂż podkreÂślano. Wyniki najnowszych badaĂą dowodzÂą, Âże zakres leczniczych wÂłaÂściwoÂści tej roÂśliny jest niezwykle szeroki.
...

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/herbaciana-profilaktyka,1359361,1653
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #70 : Wrzesień 20, 2009, 22:41:04 »

Zastosowania glinki kaolinowej
28.04.2009.

„MÂądroœÌ polega na tym, Âżeby poznaĂŚ wszystko, co stworzyÂła przyroda”.

Hipokrates

Lecznicze wÂłaÂściwoÂści glinki

Organizm ludzki jest zbudowany w taki sposĂłb, Âżeby mĂłgÂł sam walczyĂŚ ze swoimi chorobami i dolegliwoÂściami, ale poniewaÂż brakuje mu na to siÂł, powinniÂśmy mu pomĂłc. W trakcie oczyszczania i odnowy przemiany materii, w czasie procesu stabilizacji i odbudowy odpornoÂści – organizm sam siebie leczy. Najlepszym lekiem jest ten, ktĂłry stworzyÂła sama przyroda. Jednym z takich bezcennych skarbĂłw znajdujÂących siĂŞ w g³êbinach matki ziemi jest kambryjska glinka biaÂło-b³êkitna, ktĂłra powstaÂła piĂŞĂŚset milionĂłw lat temu i jest produktem przetworzenia przez przyrodĂŞ roÂślin prehistorycznych – skrzypĂłw (zawierajÂących duÂże iloÂści krzemu), paproci, jak rĂłwnieÂż organizmĂłw morskich (np. okrzemek).

Im starsze sÂą warstwy gliny, tym jaÂśniejsza jest barwa kaolinitĂłw. Glinka najwyÂższej jakoÂści znajduje siĂŞ na duÂżej g³êbokoÂści, na poziomie 30–60 metrĂłw od powierzchni gleby i jest zbiorem „Âżywych pierwiastkĂłw Ziemi”. BiaÂło-b³êkitnemu kolorowi odpowiada 39 pierwiastkĂłw tablicy Mendelejewa. Ale najwiĂŞcej w glince jest krzemu z ziemi – okoÂło 50%. Krzem jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastkĂłw na Ziemi. Bez niego nie byÂłoby na naszej planecie Âżycia. ZawierajÂą go wszystkie roÂśliny i organizmy Âżywe.
StĂŞÂżenie krzemu we krwi ludzkiej wynosi okoÂło 1:100 000. Kiedy siĂŞ zmniejsza, czÂłowiek zaczyna „odczuwaĂŚ pogodĂŞ”, pogarsza siĂŞ jego ogĂłlny stan fizyczny. NiedobĂłr krzemu w organizmie moÂże doprowadziĂŚ do szybkiego starzenia siĂŞ, do takich zachorowaĂą jak choroba stawĂłw (artrity), arterioskleroza i – co najgorsze – do chorĂłb onkologicznych.
IstniejÂą trzy sposoby zastosowania glinki kaolinowej: stosowanie wewnĂŞtrzne (picie), okÂłady i kompresy, a w kosmetologii – maseczki na twarz i ciaÂło. Najlepsze rezultaty przynosi ³¹czenie tych trzech sposobĂłw. Glinka jako czêœÌ skÂładowa energii Ziemi, podczas procesu swojego powstawania nasyca siĂŞ innymi energiami Natury – Ogniem, WodÂą, Wiatrem, Metalem. To oczywiste, Âże sama struktura glinki powstaje z Ziemi i niesie ze sobÂą jej energiĂŞ. WÂłaÂśnie takie ³¹czenie energii Przyrody daje niepozornej z wyglÂądu glince olbrzymi leczniczy potencjaÂł. Te energetyczne wÂłaÂściwoÂści glinka otrzymuje w momencie swojego tworzenia siĂŞ i jeszcze przez dÂłuÂższy czas gromadzi informacje o ochronnym polu magnetycznym Ziemi, podczas tysiÂącletniego oczekiwania na zastosowanie.

Zastosowanie wewnĂŞtrzne
...

 http://www.igya.pl//sposoby_na_pasozyty/zastosowania_glinki_kaolinowej.html
Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #71 : Wrzesień 20, 2009, 23:49:59 »

No wÂłaÂśnie... ten krzem UÂśmiech


Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #72 : Wrzesień 21, 2009, 09:02:29 »

A co powiecie na witaminĂŞ D ?
Jedna z nielicznych witamin , ktĂłre organizm ludzki moÂże wytwarzaĂŚ samodzielnie pod wpÂływem sÂłoĂąca.
O witaminie D w  leczeniu i profilaktyce raka opowiada dr Joe Prendergast.
<a href="http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowScriptAccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/EZzFpnEN_ag&amp;color1=0xb1b1b1&amp;color2=0xcfcfcf&amp;feature=player_embedded&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; allowScriptAccess=&quot;always&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;</a>
Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #73 : Wrzesień 21, 2009, 09:35:40 »

East, bardzo dobra informacja i warta stosowania. Wskocz teÂż na link, ktĂłry zapodaÂł Thotal, chociaÂżby gwoli porĂłwnania... Tam dopiero teÂż wielka sensacja dotyczÂąca tej kwestii!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 09:57:07 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #74 : Wrzesień 21, 2009, 09:59:17 »

Wszystkie, coraz czĂŞÂściej pojawiajÂące siĂŞ informacje na temat nowotworĂłw sprowadzajÂą siĂŞ do;

oczyszczenia organizmu
dieta warzywna (metoda Gersona)
kwasy omega 3 (koenzym Q10)
witamina b17 (pestki migda³ów, jab³ek, œliwek)
 itd...

To wszystko mamy w zasiĂŞgu rĂŞki, nie potrzebne bĂŞdÂą zabiegi rzeÂźnicze i przemysÂłowo-chemiczne w systemie profilaktyki i WYSOKIEJ ÂŚWIADOMOÂŚCI...


Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.052 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

granitowa3 zipcraft opatowek x22-team wypadynaszejbrygady