Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 22, 2025, 07:34:22

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolontariusze - pomoc przy wykopaliskach  (Przeczytany 86854 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #25 : Grudzień 07, 2008, 15:19:50 »

nie jaÂśnie oÂświĂŞcony - wiem, co to Krokodylopolis i egiptolodzy teÂż to wiedzÂą, Egipt to moja Âżyciowa pasja, interesujĂŞ siĂŞ nim caÂłe Âżycie, skaczesz dalej?

718!
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #26 : Grudzień 07, 2008, 16:19:10 »

nie jaÂśnie oÂświĂŞcony - wiem, co to Krokodylopolis i egiptolodzy teÂż to wiedzÂą, Egipt to moja Âżyciowa pasja, interesujĂŞ siĂŞ nim caÂłe Âżycie, skaczesz dalej?

718!

Wybacz, ale nie mam pojĂŞcia, co o Tobie myÂśleĂŚ. W wÂątku innym zachowujesz siĂŞ jak dojrzaÂły czÂłowiek, a tutaj z kolei, po tonie i samej wypowiedzi daÂłbym Ci...hmmm....bo ja wiem? 15 lat? I to lekko zawyÂżajÂąc...
arteq
Gość
« Odpowiedz #27 : Grudzień 07, 2008, 22:27:21 »

synek, nic nie zmÂądrzaÂłeÂś, niestety. Czy mam przypomnieĂŚ Ci jak to ostatnio siĂŞ skoĂączyÂło? wiĂŞc sam nie podskakuj. JeÂżeli masz coÂś do powiedzenia to mĂłw, dyskutuj. Tyle tylko, Âże dyskusja nie polega na bezpodstawnym wymÂądrzaniu siĂŞ. ZadaÂł Ci ktoÂś pytanie to racz grzecznie odpowiedzieĂŚ - jeÂżeli tylko potrafisz lub cokolwiek wiesz.

Tak, jestem w tym momencie cierpki, ale sytuacja zaczyna mi mocno przypominaÌ tê z poprzedniego forum - 718 zamiast dyskutowaÌ znowu zaczyna pokazywaÌ swoj¹ wyduman¹ wielkoœÌ i gdy ktoœ prosi o wyjaœnienia zaczyna go obra¿aÌ.
sarah54
Gość
« Odpowiedz #28 : Grudzień 07, 2008, 22:36:30 »

Mo¿e to i offtop z mojej strony ale zauwa¿am, ¿e wiêkszoœÌ postów zawiera krytyczne oceny.
Nie sprzyja to likwidacji szumu informacyjnego. A jest tu parê osób, które chc¹ pog³êbiÌ wiedzê lub poszukaÌ odpowiedzi, co zrobiÌ z sob¹ w tym czasie zmian.
Pozdrawiam wszystkich ,ÂżyczÂąc tylko budujÂących dyskusji.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #29 : Grudzień 08, 2008, 10:38:55 »

Cytat: Wikipedia
Szedet (gr. Herakleopolis, Krokodilopolis, Arsinoe) – starożytne miasto egipskie w oazie Fajum w północnej części współczesnego miasta Fajum.
Szedet położony był pomiędzy dawnym jeziorem Moeris a Nilem. Rozwinął się dzięki biegnącemu tędy szlakowi handlowemu. Król Amenemhat I (panował w XX w. p.n.e.) zbudował w nim świątynię boga Sobka, później rozbudowaną przez Amenemhata III. Miasto stało się głównym ośrodkiem kultowym Sobka, który był przedstawiany z głową krokodyla. Z tego powodu starożytni Grecy później nazywali to miasto Krokodilopolis. Władający Egiptem w III w. p.n.e. Ptolemeusz II Filadelfos na cześć swojej siostry i żony Arsinoe II zmienił nazwę miasta na Arsinoe.

KONIEC OFFTOPU!!!

O Krokodilopolis można sobie pogadać tu:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=28.0
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 10:39:53 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #30 : Grudzień 08, 2008, 18:20:04 »

I jeszcze jedna bardzo wa¿na sprawa odnoœnie wyjazdu do Egiptu. Dodatkowe koszty moga byÌ zwi¹zane z zabezpieczeniem siê przed tzw. "klatw¹ faraona" (masa ró¿nych bakteri w egipskim po¿ywieniu i zwi¹zane z tym ró¿ne efekty fizjologiczne) czyli na medykamenty. Oczywiœcie œrodki z apteki nie pomagaj¹, w zwi¹zku z tym nalepiej zabezpieczyÌ sie w œrodki odkarzaj¹ce uk³ad pokarmowy zawieraj¹ce du¿e ste¿enie C2H5OH (zapotrzebowanie ok. 0,5L dziennie). Œrodek ten równie¿ poprawia samopoczucie i pozwala przetrwaÌ w nieprzyjaznym klimacie. Najtaniej zaopatrzyÌ siê na strefie wolnoc³owej na lotnisku w swoim kraju, ponadto ten suplement nie jest nigdzie osi¹galny w Egipcie!!!
Kiara
Gość
« Odpowiedz #31 : Grudzień 08, 2008, 19:16:46 »

Problemy zoladkowe w Egipcie? Tak sa dotycza rowniez tubylcow. Jakie oni stosuja srodki? Otoz najbardziej poplarnym i skutecznym jest woda gotowana mieszana w rownych proporcjach ( sok z cytryny i miod) gdzies dwie /trzy cytryny i dwie trzy lyzki stolowe miodu na okolo 2 litry wody. Pic do skutku, oprucz tego jednak miejscowe srodki ,kupione  w Egipcie w aptekach , sa w miare skuteczne.
Ale trzeba przyznac ze nie wszystkich ta przypadlosc dotyka ( ja jadlam wszystko), nie mialam zadnych problemow zoladkowych.

Kiara
komandos040
Gość
« Odpowiedz #32 : Grudzień 21, 2008, 00:35:58 »

Witam Wszystkich. UÂśmiech
Widzę, tu jakieś "boje" toczone.
Co do Egiptu spotkałem sie na lotnisku ze zjawiskiem "zatykania" w gardle- takiego dziwnego i duszącego powietrza, co przechodzi , po 10 min.
Ale te pierwsze 10 minut, to istny koszmar.
Co do "odkażalnika, to mój wypróbowany sposób jest taki.
Kupić litra w kraju np. Grands'a i Pepsi lub Cole do tego.I sprawa załatwiona.
Z tego co już z sesji analizowałem, to główne prace pójdą w 3 kierunkach.
1.Cheops
2.Labirynt.
3. I tu b. ważne -utworzenie tamy, grodzącej dojście wody z jez. Moerisa, do komory.
Wiec, tu główne prace pójdą w tym kierunku , jak mniemam.
Pozdrawiam. Cool
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 12:29:44 wysłane przez komandos040 » Zapisane
sharki_vip
Gość
« Odpowiedz #33 : Grudzień 22, 2008, 09:31:30 »

Witam. Jestem studentem II roku Dziennikarstw i Komunikacji spo³ecznej, specjalnoœÌ dziennikarstwo radiowo-telewizyjne. Chêtnie, bym siê wybra³ na tak¹ wyprawê. Zastanawiam siê te¿ nad rozpoczêciem studiów Archeologicznych, to jest to, co mnie zawsze fascynowa³o. Mam pytanie, czy s¹ znane ju¿ jakieœ terminy wyjazdów? I jacy ludzie w ogóle jad¹?

Co do roku 2012, to czyta³em o tym doœÌ sporo i ca³kowicie, coœ w tym jest. polecam ogl¹dn¹Ì film 2012 Dzieù S¹du. Je¿eli ma ktoœ jakieœ informacje, o wyjeŸdzie jakie kroki poczyniÌ, albo czy jest jakiœ fundusz wspomagaj¹cy studentów, to proszê o kontakt. Ja osobiœcie jestem na tak. I z wielk¹ przyjemnoœci¹ wspomogê ten projekt.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #34 : Grudzień 22, 2008, 09:50:38 »

ZgÂłoÂś siĂŞ do - Tom1ek
To fajny goœÌ, jak z nim dobrze pogadasz to za³atwi Ci ten wyjazd Du¿y uœmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
sharki_vip
Gość
« Odpowiedz #35 : Grudzień 22, 2008, 13:12:16 »

DziĂŞki za info " Thotal", mam nadziejĂŞ, Âże masz racjĂŞ. Bo naprawdĂŞ siĂŞ tym zainteresowaÂłem i mam nadziejĂŞ, Âże to nie jest tylko chwilowy zapaÂł:) A ty siĂŞ wybierasz, na tĂŞ wyprawĂŞ? A moÂże juÂż byÂłeÂś?
komandos040
Gość
« Odpowiedz #36 : Grudzień 23, 2008, 00:44:31 »

Witam. Jestem studentem II roku Dziennikarstw i Komunikacji spo³ecznej, specjalnoœÌ dziennikarstwo radiowo-telewizyjne. Chêtnie, bym siê wybra³ na tak¹ wyprawê. Zastanawiam siê te¿ nad rozpoczêciem studiów Archeologicznych, to jest to, co mnie zawsze fascynowa³o. Mam pytanie, czy s¹ znane ju¿ jakieœ terminy wyjazdów? I jacy ludzie w ogóle jad¹?

Co do roku 2012, to czyta³em o tym doœÌ sporo i ca³kowicie, coœ w tym jest. polecam ogl¹dn¹Ì film 2012 Dzieù S¹du. Je¿eli ma ktoœ jakieœ informacje, o wyjeŸdzie jakie kroki poczyniÌ, albo czy jest jakiœ fundusz wspomagaj¹cy studentów, to proszê o kontakt. Ja osobiœcie jestem na tak. I z wielk¹ przyjemnoœci¹ wspomogê ten projekt.
Heyka. UÂśmiech
WÂłaÂściwie, byÂś musiaÂł zrobiĂŚ "wszystko" od poczÂątku, czyli skany dokumentĂłw i podaĂŚ CV. UÂśmiech
Potem jeszcze , pozostanie kolejne czekanie, na weryfikacjĂŞ NRS. Egiptu, i Hawassa, to na bank. UÂśmiech
OsobiÂście jestem w fazie czekania, na mojÂą kolej.
ZresztÂą, projekt, bĂŞdzie przesuniĂŞty o te 3 m-ce, czyli wykopaliska nie wczeÂśniej ruszÂą, jak w Marcu.  Dlatego teÂż, czekam i oscyluje ten termin na gdzieÂś(Lipiec-sierpieĂą)
Pozdrawiam.
sharki_vip
Gość
« Odpowiedz #37 : Grudzień 23, 2008, 08:57:30 »

A czym siĂŞ zajmujesz? I czy sam Sobie finansujesz wyjazd, czy moÂże masz sponsora?
komandos040
Gość
« Odpowiedz #38 : Grudzień 23, 2008, 12:08:32 »

A czym się zajmujesz? I czy sam Sobie finansujesz wyjazd, czy może masz sponsora?
Po prostu pracuję, i w miarę dośc dobrze zarabiam.
Poza tym jestem z zamiłowania płetwonurkiem od 16 lat, gdzie od tego roku(06.08r) zacząłem nurkować na Synaju(Sharm el Sheikh.), u kolegi w bazie. Diving PRO.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 12:09:01 wysłane przez komandos040 » Zapisane
sharki_vip
Gość
« Odpowiedz #39 : Grudzień 23, 2008, 12:24:28 »

aha:) No a ja jestem studentem i nie dobrze zarabiam;p, ale moÂże coÂś mi siĂŞ uda uzbieraĂŚ:)
komandos040
Gość
« Odpowiedz #40 : Grudzień 23, 2008, 12:31:58 »

aha:) No a ja jestem studentem i nie dobrze zarabiam;p, ale moÂże coÂś mi siĂŞ uda uzbieraĂŚ:)
A wiĂŞc do zobaczenia na wykopaliskach.UÂśmiech
JeÂśli wypalÂą, to bĂŞdĂŞ kopaÂł, a jeÂśli nie , to jade ponurkowaĂŚ znĂłw do Sharm, moÂże zaliczĂŞ Thistlegorma. MrugniĂŞcie
Pozdrawiam.
leopard
Gość
« Odpowiedz #41 : Grudzień 26, 2008, 17:52:15 »

No tak, czyli trzeba wysyÂłaĂŚ zgÂłoszenie juÂż teraz, Âżeby siĂŞ zaÂłapaĂŚ na paÂździernik 2009. I tak teÂż niewÂłocznie zrobiĂŞ.
Jesli chodzi o warunki w Egipcie to ja doradzam zabranie butów typu "kowbojki" i koniecznie ze skóry ( nie ¿aden plastik - rumunskie s¹ idealne, takie mam ju¿ z 10 lat i idealnie siê nadaj¹ na piaski :-)). Na fotkach widzê, ¿e jakiœ desperado popyla³ tam boso, nie wierzê w³asnym oczêtom, tubylcy musieli chyba patrzeÌ na niego jak na ufo. Na problemy z ¿o³¹dkiem nie ma tam rady, egipcjanie lecz¹ to jakimœ zielonym proszkiem ( mnie pomog³o ) - dopada ka¿dego, prêdzej czy póŸniej, lepiej prêdzej , bo na kolejnych wyjazdach jest ju¿ przynajmniej spokój.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #42 : Grudzień 26, 2008, 20:59:12 »

JeÂśli mowa o problemach ÂżoÂładkowych, to polecam rĂłwnieÂż wĂŞgiel drzewny.
Dobry jest na kazdej szerokoÂści geograficznej.
kot
Gość
« Odpowiedz #43 : Grudzień 26, 2008, 23:53:27 »

A mo¿e brykiety?Maj¹ wy¿sz¹ kalorycznoœÌ.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #44 : Grudzień 27, 2008, 23:13:12 »

Najlepsza jest zwykÂła gorzaÂłka. ByÂłem tam dwa razy i choĂŚ mam wraÂżliwy Âżo³¹dek, to nie dopadÂło mnie Âżadne "rzadkie zjawisko" MrugniĂŞcie. A jeÂśli juÂż tabletki, to tylko kupione tam, bo nasze nie dziaÂłajÂą na ich rodzaj bakterii. Woda tylko przegotowana albo znanych producentĂłw wĂłd mineralnych. Na Synaju wodĂŞ pozyskujÂą z morza przez odsalanie i to jest w miarĂŞ bezpieczne, ale w Egipcie "Nadnilowym" biorÂą jÂą  wÂłaÂśnie z Nilu. A to istny Âściek. WidziaÂłem na wÂłasne oczy rozkÂładajÂące sie bydlÂątka w jego wodach. Nie dajcie siĂŞ teÂż nabraĂŚ na kupno taniej wody mineralnej od pokÂątnych sprzedawcĂłw. To kranĂłwa.

Problemem jest ¿arcie poza hotelem, bo nie wiadomo czym op³ukuj¹ np. warzywa lub owoce na surówki do obiadu. Powodzenia! Niech gêstoœÌ bêdzie z Wami Du¿y uœmiech
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #45 : Grudzień 28, 2008, 13:20:14 »

najlepiej bierzcie w³asne jedzenie do torby podró¿nej pakujcie i jedzcie hehe
komandos040
Gość
« Odpowiedz #46 : Styczeń 01, 2009, 16:59:31 »

A czy ktoÂś siĂŞ z Was spotkaÂł z "dusznoÂściami? "
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #47 : Styczeń 06, 2009, 10:28:07 »

Witam po bardzo d³ugiej przerwie - wróci³am po ró¿nych namowach. Na starym forum by³am luciad, tu bêdê Lucyn¹ D. (nie myliÌ z forumowiczk¹ Lucyn¹ czy te¿ Lucyn¹ £obos).
Ktoœ tu pisa³ o tym, ¿e p³acenie robotnikom egipskim 4 dol. dziennie to wykorzystywanie. Moim zdaniem nie, poniewa¿ oni s¹ zadowoleni z takiej stawki. Gdyby im p³aciÌ wg "europejskich standardów", rozbi³oby to w konsekwencji ca³¹ gospodarkê egipsk¹.
Wykorzystywanie to jest wtedy, gdy siĂŞ pÂłaci poniÂżej stawki typowej na danym terytorium i dla danego rodzaju pracy, i gdy owa "typowa stawka" nie zapewnia utrzymania za poziomie zadowalajÂącym pracobiorcĂŞ. To reguluje rynek i polityka (dla przykÂładu, jeÂśli w Polsce pewne grupy ludzi zarabiajÂą bardzo maÂło, to nie dlatego, Âże pracodawca wykorzystuje pracownikĂłw, lecz dlatego, Âże pracodawca musi ponosiĂŚ bardzo wysokie koszty prowadzenia dziaÂłalnoÂści i zatrudnienia).
Moim zdaniem wiêksz¹ szkod¹ jest wyjazd tych wolontariuszy, bo oni zabieraj¹ pracê tym bezrobotnym w Egipcie. Dobrze, ¿e to tylko kilka osób na turê, dziêki temu jednak ma³ym kosztem jakaœ wartoœÌ dodana pozostaje (integracja miêdzykulturowa, doœwiadczenie etc.)
Bober
Gość
« Odpowiedz #48 : Styczeń 06, 2009, 11:05:32 »

a ja myÂślalam Âże wolontariusze nie majÂą pÂłacone za swojÂą "pracĂŞ" , swojÂą obecnoÂściÂą ponoszÂą wiĂŞksze koszty niÂż egipscy najemnicy . Spokojnie piachu jest tyle Âże starczy dla kaÂżdego , pytanie tylko czy PCh bĂŞdÂą mieli siano na opÂłacenie ich ciĂŞÂżkiej pracy. Co do integracji itp to oczywiÂście masz racje. Hmmm a moÂże jednak ja siĂŞ myle i wolontariusze dostajÂą zapÂłatĂŞ za swojÂą pomoc? !
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #49 : Styczeń 06, 2009, 11:18:21 »

Nie mają płacone, ale ponieważ praca miejscowych robotników jest bardzo tania, Fundację i jej instytucjonalnych współpracowników byłoby stać na robotników egipskich. W ten sposób by się tym ludziom pomogło. Nie mówiąc już o tym, że zamiast wydawać te 2000 dol. na wyjazd tam, można przeznaczyć 20 dol. na pracę Egipcjan.
Nie chcę krytykować, bo zdaję sobie sprawę, że kilkoro wolontariuszy na turę to całkiem rozsądna liczba, chciałam tylko zwrócić uwagę, że jak już mowa o wykorzystywaniu, to większym wykorzystaniem bezrobotnych Egipcjan jest odebranie im możliwości zarobku.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 11:19:28 wysłane przez Lucyna D. » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: