arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #125 : Grudzień 19, 2012, 20:51:56 » |
|
Nie praktycznie wszyscy tylko ci w których interesie materialnym le¿a³o utworzenie nowej religii i zrobienie z siebie ...nazwê pozwolê sobie pomin¹Ì. Chyba zapominasz, ¿e chrzeœcijanie byli przeœladowani i ukrzy¿owywani... wiêc s³aby ten pomys³ na "biznes". Dlaczego na Freskach kaplicy sykstyùskiej (znajduje siê w Watykanie) d³ugo widnia³ napis £ukasz k³amie. bo tak autor napisa³? Tak merytorycznie mo¿esz coœ powiedzieÌ na temat wprowadzania katolicyzmu na ziemiach np zamieszka³ych przez S³owian  O przyczynê ich buntów prawie przez ca³e panowanie Piastów te¿ nie zapytam tak z uprzejmoœci  O inkwizycje nie zapytam bo tu i nie ma o co. Alez pytaj, œmia³o. Nie zak³adaj, ¿e uniknê odpowiedzi... jak niektórzy. To by³o niedopuszczalne, karygodne, tragiczne i straszne. Wstyd mi za to, bardzo czêsto o tym myœlê. Wiesz móg³bym w tym momencie zastosowaÌ "logikê" niektórych forumowiczów - to doœwiadczenie by³o im potrzebne, powinni podziêkowaÌ... straszne prawda? a taka logika czêsto pojawia siê w postach na tym forum. Zawsze niestety takie s¹ konsekwencje gdy cz³owiek próbuje zaj¹Ì miejsce Boga, gdy uwa¿a siê za boskiego, gdy zas³ania siê sposobem postrzegania - prawem do jego ca³kowitej dowolnoœci. Jezus naucza³ inaczej - ewangelizowaÌ nie znaczy zmuszaÌ. Rozumiem, ¿e o Jakubie od Ciebie siê nie dowiem dlaczego zgina³ z rêki s³ug KK By³o niestety wiele innych morderstw w imiê chciwoœci i ¿¹dz. Nigdy i nigdzie nie napisa³em, ¿e samo na³o¿enie sutanny daje œwiêtoœÌ. Tak samo katolikiem nie jest osoba która siê tak deklaruje tylko osoba która zachowuje siê, a przynajmniej szczerze i mocno siê stara zachowywaÌ zgodnie z przykazaniami, naukami Jezusa. Dlaczego 100 lat czekano by og³osiÌ Marie œwiêta i ,,wziêta ¿ywcem do nieba" te¿ nie Mo¿e pomys³ pojawi³ siê wczeœniej, mo¿e szukano potwierdzenia - nawet poœredniego - tej tezy. Z tych samych powodów koœció³ nie og³asza od razu cudu, podchodzi mo¿liwie analitycznie do zdarzenia. Co do z³amania golenia panu w rzece to troszkê mnie dziwi, ¿e nie s³ysza³eœ ale przecie¿ jak nie posiadasz ST to zapytaj ksiêdza w koœciele No i po co te - kolejne ju¿ - insynuacje nt. braku mo¿liwoœci samodzielnego myœlenia. Czy¿byœ ze wszystkim od razu lata³ do innych, wujka? Swoja droga je¿eli odrzucasz istnienie œwiata energii to z czysto fizycznego punktu widzenia nale¿a³o by zadaÌ pytanie dlaczego nikt nie widzia³ jak bóg wygl¹da Nie. Nie odrzucam, mam inny pogl¹d, znacz¹co inny od Twojego na to jak wygl¹da ten œwiat energii. Wiesz nie mam prawa oczekiwaÌ, ¿e obroùca na tym forum KK przyzna, ¿e zdarza mu siê s³yszeÌ g³upoty z ambony Po pierwsze nie wystêpujê tutaj jako obroùca. Po drugie - nie musisz oczekiwaÌ - moje krytyczne g³osy na pewne zdarzenia w KRK s¹... na tym forum. Mogê tez poinformowaÌ Ciê szacowny, ¿e tzw przekonanym coœ takiego jak merytoryczna dyskusja nie istnieje. Dlaczego? Dlatego, ¿e taki cz³owiek jest przekonany, ¿e wie ...pozwoli³em sobie ju¿ to wczeœniej napisaÌ A czy¿ Ty nie jesteœ przekonany, ¿e... wiesz? Czy¿ zarzucaj¹c mi mylny ogl¹d œwiata tym samym nie dajesz do zrozumienia, ¿e... wiesz jaki jest prawid³owy? tylko dlaczego od siebie to wypierasz jednoczeœnie przypisuj¹c mi wiedzê/przekonania za... wadê? Szacowny blu informacja jak postrzegali Jezusa jego aposto³owie znaczy siê oprócz £ukasza, Marka, Szaw³a i s³ug wymienionych jest mi znana - widzieli w nim Cz³owieka  Np Tomasza do tej pory nazywa siê ,,niewiernym Tomaszem" Ale ale, dlaczego wy³¹czasz z grona aposto³ów wiarygodnych tych w/w? Dlaczego Tomasza nazwano niewiernym chyba wiesz? Moim skromnym zdaniem dalsza ,,dyskusja" to by³a by zwyczajna próba przekonania i jako taka k³óc¹ca siê z zasad¹ poszanowania innoœci drugiego  Myœla³em, ¿e nieci d³uzej "podyskutujesz" zanim padnie taka decyzja/zdanie. Tutaj przyznam - nie wyczu³em czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #126 : Grudzień 19, 2012, 22:33:18 » |
|
Nie ja wiele razy ucieka³em przed dyskusj¹. I znów pomówienie z twojej strony, odpowiem ci wiêc podobnie. Czy ty, jesteœ w stanie zrozumieÌ ¿e ludzie maj¹ ca³kiem zajmuj¹ce ¿ycie poza Pch, czy nie jesteœ w stanie tego zrozumieÌ? Warujesz tu tak wytrwale ¿e musze spytaÌ z sympatii, czy z czystego obowi¹zku? Tak to retoryczne pytanie. A wracaj¹c do treœci watku: Ciekawy fragment który ujawnia, ¿e genez¹ wyznania wiary, by³y krwawe walki miêdzy wiernymi, których napuszczali na siebie biskupi: Film 'Konstantyn Wielki' 36 min "... Wkrótce jednak wybuch³y spory miêdzy ró¿nymi od³amami chrzeœcijan. Wœród chrzeœcijan na wschodzie panowa³ wieki zamêt, toczy³y siê spory o naturê Chrystusa, oraz o to kto powinien sprawowaÌ w³adzê w koœciele. Zwaœnieni biskupi wysy³ali przeciw rywalom swoich wiernych. Skala przemocy przypomina³a przeœladowania sprzed dwudziestu lat. Szukaj¹c rozwi¹zania Konstantyn za¿¹da³ by biskupi zakoùczyli krwawy spór. Zwo³a³ w Nicei sobór, uczestniczy³o w nim trzystu biskupów. Cesarz nakaza³ im ustalenie jednej definicji wiary chrzeœcijaùskiej. Tak powsta³o credo Nicejskie, wyznanie wiary który przetrwa³o 1600 lat i wci¹¿ jest recytowane w koœcio³ach na ca³ym œwiecie. "Wierzê w jednego Boga, ojca Wszechmog¹cego, stworzyciela rzeczy widzialnych i niewidzialnych i jednego pana Jezusa Chrystusa, syna bo¿ego jednorodzonego, który z ojca jest zrodzony"
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #127 : Grudzień 20, 2012, 18:27:51 » |
|
Oczywiœcie, ¿e wiem, ¿e maj¹ inne ¿ycie poza forum, choÌ w przypadku niektórych zbytnio siê nie ró¿ni, ale to inny w¹tek. Jedyne czemu siê dziwiê, ¿e najpierw maj¹ du¿o czasu - np. roztaczanie nauk, potem nagle im brakuje - gdy dyskusja wchodzi na niewygodne dla ich wizerunku obszary; by po nied³ugim czasie (jak temat przycichnie) znowu mieÌ go a¿ nadto. Ale ok, ich sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #128 : Grudzień 20, 2012, 18:49:22 » |
|
Co innego jest przekazywanie informacji czêsto opartej na wyci¹gniêciu wniosków z w³asnych doœwiadczeù co innego próba przekonania drugiego. Co innego reprezentowanie jakiejœ partii grupy wyznaniowej organizacji co innego tylko siebie  To chyba ka¿dy powinien zrozumieÌ  Czym skutkuj¹ próby przekonania te¿ chyba ka¿dy wie. Od siebie mogê dodaÌ, ¿e maj¹ te¿ skutek energetyczny - zasada nieingerencji w rozwój drugiego. Osobiœcie staram siê zauwa¿yÌ co mnie z drugim ³¹czy a nie dzieli  Dodam te¿, ¿e o ile ktoœ nie próbuje zostaÌ jakimœ tam ro¿nej maœci guru to zauwa¿aj¹c, ¿e rozmowa przeradza siê w przekonywanie rezygnuje z niej, a przynajmniej tak powinien zrobiÌ oczywiœcie moim skromnym zdaniem.  Dzielenie siê wnioskami nie jest bronieniem swoich racji - nie wiem jak mam czytelniej napisaÌ. Broni¹c swoich racji, swojej w³asnoœci...cz³owiek zaczyna walczyÌ  Có¿ jak ktoœ lubi walczyÌ jego sprawa. Dla ka¿dego co innego  to pa  PS arteq .. Och, gdybyœ tylko mia³ czym - rzuci³byœ mi tym z satysfakcj¹ w twarz, no ale... jak widaÌ nie masz. Szacowny do³¹czê do grona tych, którym brakuje czasu by z Tob¹ ,,dyskutowaÌ"
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2012, 19:01:30 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
goratha
Gość
|
 |
« Odpowiedz #129 : Grudzień 20, 2012, 20:33:58 » |
|
Co innego jest przekazywanie informacji czêsto opartej na wyci¹gniêciu wniosków z w³asnych doœwiadczeù co innego próba przekonania drugiego. Co innego reprezentowanie jakiejœ partii grupy wyznaniowej organizacji co innego tylko siebie  To chyba ka¿dy powinien zrozumieÌ  Czym skutkuj¹ próby przekonania te¿ chyba ka¿dy wie. Od siebie mogê dodaÌ, ¿e maj¹ te¿ skutek energetyczny - zasada nieingerencji w rozwój drugiego. Osobiœcie staram siê zauwa¿yÌ co mnie z drugim ³¹czy a nie dzieli  Dodam te¿, ¿e o ile ktoœ nie próbuje zostaÌ jakimœ tam ro¿nej maœci guru to zauwa¿aj¹c, ¿e rozmowa przeradza siê w przekonywanie rezygnuje z niej, a przynajmniej tak powinien zrobiÌ oczywiœcie moim skromnym zdaniem.  Dzielenie siê wnioskami nie jest bronieniem swoich racji - nie wiem jak mam czytelniej napisaÌ. Broni¹c swoich racji, swojej w³asnoœci...cz³owiek zaczyna walczyÌ  Có¿ jak ktoœ lubi walczyÌ jego sprawa. Dla ka¿dego co innego  to pa  PS arteq .. Och, gdybyœ tylko mia³ czym - rzuci³byœ mi tym z satysfakcj¹ w twarz, no ale... jak widaÌ nie masz. Szacowny do³¹czê do grona tych, którym brakuje czasu by z Tob¹ ,,dyskutowaÌ" mily Przebisniegu- calkowicie masz racje co do skutkow dyskusji :-)) Dlatego wlasnie sie na forum nie udzielam , bo jeszcze nie doroslam, zeby to robic bez emocji. Na razie" cwicze" asertywnosc na 4 doroslych psach-czyli naszych braciach mniejszych ze schroniska.Zdecydowanie bardziej sie z nimi dogaduje niz z ludzmi. Zawsze cieplo o tobie mysle , czytajac twoje posty- i pije twoje noworoczne zdrowko[ no nie, nie pifkiem, tylko wspanialym domowej mojej robotki winem z aronii:-))]Moze chcialbys sprobowac, jesli nie mieszkasz dalej niz 50 km od W-wy:))
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #130 : Grudzień 20, 2012, 20:36:21 » |
|
Nie wiem, czy widzieliÂście, choĂŚ stare jest. 
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #131 : Grudzień 21, 2012, 13:06:41 » |
|
gorathamily Przebisniegu- calkowicie masz racje co do skutkow dyskusji :-)) Dlatego wlasnie sie na forum nie udzielam , bo jeszcze nie doroslam, zeby to robic bez emocji. Na razie" cwicze" asertywnosc na 4 doroslych psach-czyli naszych braciach mniejszych ze schroniska.Zdecydowanie bardziej sie z nimi dogaduje niz z ludzmi. Zawsze cieplo o tobie mysle , czytajac twoje posty- i pije twoje noworoczne zdrowko[ no nie, nie pifkiem, tylko wspanialym domowej mojej robotki winem z aronii:-))]Moze chcialbys sprobowac, jesli nie mieszkasz dalej niz 50 km od W-wy:)) Szacowna dziêkuje bardzo za zaproszenie na winko z aronii  Mieszkam w Czo³owie (ko³o W³oc³awka), ale je¿d¿ê s³u¿bowo do Wyszogrodu i myœlê ¿e jak bêdzie cieplej itd.... to dam znaÌ jak propozycja bêdzie aktualna to chêtnie siê winka poczêstuje - odwdziêczê siê pifkiem przyrz¹dzanym w/g starej receptury  Kontakt z naszymi braÌmi mniejszymi ma t¹ dobr¹ stronê, ¿e trenuje wra¿liwoœÌ i myœlomowê i nie porusza tych nie widocznych strun membrany odbioru wra¿liwego œrodeczka z sercem na czele  I je¿eli ju¿ to czuje siê tylko ciep³o  Ja mam kontakt z krukiem i kotem  to pa  PS Szacowny blu znany mi jest ten plakacik doskonale oddaj¹cy akceptacje innoœci drugiego w wykonaniu KK 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2012, 13:07:50 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #132 : Grudzień 21, 2012, 13:49:42 » |
|
No wÂłaÂśnie a co z przyszÂłoÂściÂą KRK ? Co zadecyduje Benek ? ..hmm...  Nie wiem, czy widzieliÂście, choĂŚ stare jest.
To byÂło na czasie w 3D teraz to juÂż wiadomo, Âże to wszystko byÂło dezinformacjÂą, by ludzie byli cisi, bojÂący siĂŞ i posÂłuszni, oraz by nie wiedzieli za duÂżo bo by Im KRK w tym mieszali. to tak jak w Faraonie, ciemnotÂą lepiej siĂŞ rzÂądzi !!! Koniec tego nareszcie. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2012, 13:54:42 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #133 : Grudzień 21, 2012, 17:04:50 » |
|
Hej, a to znacie?  Dekalog1 20 1 Wtedy mĂłwiÂł BĂłg wszystkie te sÂłowa: 2 «Ja jestem Pan, twĂłj BĂłg, ktĂłry ciĂŞ wywiĂłdÂł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.3 Nie bĂŞdziesz miaÂł cudzych bogĂłw obok Mnie! 4 Nie bĂŞdziesz czyniÂł Âżadnej rzeÂźby ani Âżadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemiÂą! 5 Nie bĂŞdziesz oddawaÂł im pokÂłonu i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł, poniewaÂż Ja Pan, twĂłj BĂłg, jestem Bogiem zazdrosnym, ktĂłry karze wystĂŞpek ojcĂłw na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglĂŞdem tych, ktĂłrzy Mnie nienawidzÂą. 6 OkazujĂŞ zaÂś ÂłaskĂŞ aÂż do tysiÂącznego pokolenia tym, ktĂłrzy Mnie miÂłujÂą i przestrzegajÂą moich przykazaĂą. http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=70
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #134 : Grudzień 21, 2012, 23:16:16 » |
|
My znamy, ale ... 
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #135 : Grudzień 22, 2012, 19:09:06 » |
|
A to znacie  Co zdarzyÂło siĂŞ na Soborze w Nicei? Chuck May
CzĂŞsto jestem zagadywany przez krytykĂłw chrzeÂścijaĂąstwa, ktĂłrzy mĂłwiÂą, Âże w pierwszych stu latach istnienia koÂścioÂła Jezus postrzegany byÂł jako dobry czÂłowiek, nie jako BĂłg. ByÂło tak – mĂłwiÂą – do czasu Soboru w Nicei w roku 325, kiedy to gÂłosowano na temat boskoÂści Chrystusa i zaaprobowano to jako oficjalnÂą doktrynĂŞ. Krytycy mĂłwiÂą, Âże SobĂłr w Nicei zostaÂł zwoÂłany przez cesarza Konstantyna, ktĂłry potrzebowaÂł zjednoczonego chrzeÂścijaĂąstwa dla celĂłw politycznych – dziĂŞki Chrystusowi bĂŞdÂącemu Bogiem cesarz osiÂągn¹³by ten cel. Tak wiĂŞc z przyczyn politycznych chrzeÂścijaĂąstwo miaÂło rzekomo wymyÂśliĂŚ koncepcjĂŞ, Âże Jezus jest Bogiem. PozwolĂŞ sobie teÂż dodaĂŚ, Âże Konstantyn przyj¹³ chrzest na ÂłoÂżu Âśmierci , czyli za Âżycia byÂł hm ...poganinem  Dodam teÂż, Âże atrakcyjnoœÌ religii katolickiej dla wierchuszki zapewniaÂł dogmat, ktĂłry zresztÂą funkcjonuje do dziÂś :Wszelka wÂładza pochodzi od boga" Czyli wÂładca jest pomazaĂącem boskim - zamach na wÂładce zamachem na religiĂŞ...  to pa 
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #136 : Grudzień 22, 2012, 19:27:58 » |
|
To by³o gdzieœ wy¿ej. Konstantyn zwo³a³ sobór, bo biskupi organizowali lokalne wojny miêdzy sob¹, oczywiœcie w ich imieniu walczyli wierni. Nic dziwnego zreszt¹, mieli za przyk³ad Szaw³a, który "wyci¹³" konkurencjê.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #137 : Grudzień 23, 2012, 22:04:12 » |
|
Heh, temat i ostatnie przemyÂślenia tak mnie zainspirowaÂły Âże pod wpÂływem Âświetnego kawaÂłka GregorianĂłw napisaÂłam wiersz.  Ale prosze najpierw zadbaĂŚ o odpowiedniÂą atmosferĂŞ do wysÂłuchania siĂŞ w poezjĂŞ, czy odpalenie utworu:
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2012, 22:26:37 wysłane przez Enigma »
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #138 : Grudzień 28, 2012, 11:27:56 » |
|
Fajny wierszyk  Doda³bym tylko pytanie o zasadnoœÌ przetrzymywania w archiwach Watykanu te¿ dzie³ pisanych nie przez synów i córy KK tylko przez ten KK przejête - delikatnie nazywaj¹c  Czy¿by obawa o reakcje wiernych  to pa 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #139 : Grudzień 28, 2012, 11:47:33 » |
|
Heh, temat i ostatnie przemyÂślenia tak mnie zainspirowaÂły Âże pod wpÂływem Âświetnego kawaÂłka GregorianĂłw napisaÂłam wiersz.  Ale prosze najpierw zadbaĂŚ o odpowiedniÂą atmosferĂŞ do wysÂłuchania siĂŞ w poezjĂŞ, czy odpalenie utworu: wierszyk idealnie pasuje do tych co to lubiÂą na marsze chodziĂŚ,- idealnie.. 
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #140 : Grudzień 31, 2012, 14:03:05 » |
|
Witam, wroce do tego najlepszego przyjaciela czlowieka, do psa. Jest on symbolem falszu, zdrady, obludy i jako taki paleta sie w historii. Traktowany jako zdrajca wilka. Juz w starozytnosci zwano Slowian psami wlasnie, ciagnelo sie to dlugo, az do czasow sredniowiecza napewno. W konstelacji Syriusza mamy tez Psia Gwiazde, oddzialowujaca na Ziemie, i to od zarania. Mamy tez swietych o tej twarzy, nawet Jezus mial z nimi do czynienia. Nawet nie ma co wspominac o Koranie. Chinczycy tez go nie darza miloscia. Ale wszedzie siedzi. Nawet na wyspach. I podobno ma z delfinem wspolnego przodka. Czyli wlazl do wody.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #141 : Grudzień 31, 2012, 15:38:00 » |
|
Szacowny chcia³bym Ci przypomnieÌ, ¿e czytaj¹ nas te¿ goœcie  Wiêc proszê jak mówisz a to i z  Co do nazw zaœ S³owian przez innych to proszê by³a ich ca³a gama  No jakoœ trzeba by³o usprawiedliwiÌ rzezie i najazdy i stosy ...  Czy ktoœ przeprosi³? Jak jeszcze ¿y³ K Wojty³a to w czasie jednej z pielgrzymek wypomnia³ Pomorzanom, ¿e kiedyœ tam w œredniowieczu wypêdzili biskupa i wygnali lub pomordowali ksiê¿y  Wiem, ¿e hm to dziwne, ale trochê mi siê œmiaÌ chcia³o jak patrzy³em na zdziwione miny nierozumiej¹cych o co chodzi ludzi  Normalnie nie zwróci³bym na to uwagi ale przecie¿ jak oczywiœcie wierzyÌ w zapiski Gala Anonima (czêsto przytaczane przez Bunscha w jego ksi¹¿kach) to na pytanie Morawskiego pos³a, który widz¹c topionych z kamieniem przy szyi S³owian po³abskich - obojêtnym dla oprawców by³ wiek i p³eÌ - dlaczego na to pozwalacie - biskupów by³o kilki i wielu duchownych - us³ysza³ odpowiedŸ zdziwionego pytaniem biskupa toÌ przecie¿ S³owianie tzn poganie poprawi³ siê bo przypomnia³ sobie ¿e hm pose³ wywodzi siê ze s³owiaùskiego kraju  Ale có¿ dla ka¿dego co innego  Dodam tylko, ¿e w ,,akceptacji innoœci drugiego" KK nie ustêpuje nikomu no mo¿e jakims radykalnym od³amom innych religii  to pa
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #142 : Grudzień 31, 2012, 16:22:37 » |
|
Witaj Przebisniegu, Co do nazw zaÂś SÂłowian przez innych to proszĂŞ byÂła ich caÂła gama UÂśmiech No jakoÂś trzeba byÂło usprawiedliwiĂŚ rzezie i najazdy i stosy .. dziekuje za zwrocenie uwagi i za uzupelnienie. Rzeczywiscie nie byla to jedyna nazwa. No i kiedys nie bylo tylu licznych organizacji, zrzucajacych z samolotow worki ze stara maka dla ludzi masowo mordowanych. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
nagumulululi
Gość
|
 |
« Odpowiedz #143 : Grudzień 31, 2012, 16:46:47 » |
|
Witam, wroce do tego najlepszego przyjaciela czlowieka, do psa. Jest on symbolem falszu, zdrady, obludy i jako taki paleta sie w historii. Traktowany jako zdrajca wilka. Juz w starozytnosci zwano Slowian psami wlasnie, ciagnelo sie to dlugo, az do czasow sredniowiecza napewno. W konstelacji Syriusza mamy tez Psia Gwiazde, oddzialowujaca na Ziemie, i to od zarania. Mamy tez swietych o tej twarzy, nawet Jezus mial z nimi do czynienia. Nawet nie ma co wspominac o Koranie. Chinczycy tez go nie darza miloscia. Ale wszedzie siedzi. Nawet na wyspach. I podobno ma z delfinem wspolnego przodka. Czyli wlazl do wody.
WidzĂŞ znajome ... juÂż goethe twierdziÂł gdzie siedzi inkluz. Pies to niewolnik ale ... ÂżyczĂŞ dalszych owocnych poszukiwaĂą w 2013 
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #144 : Grudzień 31, 2012, 17:06:12 » |
|
kiedyÂś to bym wiele napisaÂł w takim wÂątku, ale teraz? starzejĂŞ siĂŞ  no ale wierzĂŞ, Âże 2013 bĂŞdzie poczÂątkiem koĂąca tej religii... amen 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #145 : Grudzień 31, 2012, 17:26:13 » |
|
ok, niektĂłrzy juÂż wierzyli - przepraszam, zapewniali - Âże koniec bĂŞdzie do 2009 r. to tak w kwestii formalnej.
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #146 : Grudzień 31, 2012, 17:56:41 » |
|
Tak w kwestii formalnej sprawdzaÂł ktoÂś statystyki obecnoÂści niedzielnej w koÂściele  Dalej tÂłumy? Dalej duÂżo mÂłodzieÂży? to pa 
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #147 : Grudzień 31, 2012, 18:18:54 » |
|
W kwestii formalnej to u mnie raz na miesiÂąc msza w niektĂłrych koÂścioÂłach , a niektĂłre caÂłkowicie zamkniĂŞte , bo nie ma komu i dla kogo raz na tydzieĂą, o raz na dzieĂą od dawna siĂŞ juÂż nie dyskutuje. Pokazowe ÂświÂąteczne w duÂżych miastach i w katedrach to tak , ale tÂłoku jak dawniej nie ma. Zatem ten 2009 rok zrobiÂł swoje chociaÂż niektĂłrzy usilnie zapierajÂą siĂŞ iÂż nic siĂŞ nie zmieniÂło przez te trzy lata. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2012, 18:20:20 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #148 : Grudzień 31, 2012, 18:21:59 » |
|
M³odzie¿y jakby coraz mniej, zajêta bardzo piciem po parkach i skwerkach, ewentualnie siedzeniem przed kompem, czy tez wyzywaniem starszych, okupowaniem miejsc w MZK... ale có¿ widaÌ takie s¹ oznaki g³oszonego wzrostu œwiadomoœci i duchowoœci, oddzia³ywania gwiazd-matek etc. W koœciele widzê natomiast ca³e rodziny naiwniaków, których to dzieci nie potrafi¹ odnaleŸÌ siê w aktualnym œwiecie - bo i przekl¹Ì to nie za bardzo umie, dzieù dobry nauczycielowi powie po szkole na ulicy, miejsca ust¹pi starszym w kolejce, g³upawych seriali nie chce - ku rozpaczy rodziców - ogl¹daÌ, od alkoholu za harcówk¹ stroni, po zakupy - o zgrozo! - pójdzie, w ksi¹¿kach i lekcjach jak g³upie siedzi marnuj¹c m³odoœÌ... jakieœ to takie mama³ygi nie¿yciowe... ech, szkoda gadaÌ. Ale jak to ma wyrosn¹Ì na ludzi jak rodzice nie daj¹ odpowiedniego przyk³adu - nie chcê siê za bardzo pok³óciÌ, nie zamierzaj¹ siê rozwieœÌ - o przepraszam - obdarzyÌ wolnoœci¹, oczywiœcie w imiê mi³oœci, no chocia¿by jakiœ ma³y skok w bok - a gdzie tam, g³upie to i wpatrzone od lat w sienie nawzajem, niedziele razem spêdzaj¹, zamiast wyskoczyÌ do marketa, a zamiast tego to co najwy¿ej dziadków odwiedz¹. No dziecko nie ma szans na normalny - uduchowiony rozwój... I tak siê kisz¹ w tej 3G i wch³aniaj¹ to fizyczne po¿ywienie, zamiast siedzieÌ sobie subatomowo w zapowiadanym 4G i od¿ywiaÌ siê s³oùcem... jak to czyni¹ uduchowieni - oczywiœcie zgodnie z wype³nieniem siê przekazywanych zawczasu "proroctw"...
Co do statystyk - podawane s¹ w... sylwestra, wystarczy pójœÌ i pos³uchaÌ.
Có¿ niektĂłrzy, zamiast Âślepo wierzyĂŚ "proroctwom" uduchowionych, rozglÂądajÂą siĂŞ i niestety nie widzÂą zapowiadanego upadku DO KOĂCA 2009 r. Do tego przespali zapowiadane rozdzielenie wymiarĂłw... ale trzeba im to wybaczyĂŚ - tacy sÂą zaÂślepieni i niespostrzegawczy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2012, 18:32:11 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
|
 |
« Odpowiedz #149 : Grudzień 31, 2012, 19:05:12 » |
|
Z tego, co ja tu widzê to chyba tak sobie jest, bo gdzieœ od 3 gimnazjalnej ju¿ s¹ globalnie ustawieni na nie wobec lekcji religii, uczestnictwa w nabo¿eùstwach itd. WiêkszoœÌ tych co uczêszczaj¹ jest raczej przymuszona przez rodziców. Myœlê, ¿e wiêkszoœÌ tej generacji nie da rady dowieŸÌ do blokady 3-go oka. O starszych nieco w tym kontekœcie nie warto pisaÌ, bo uczestnicz¹ wyj¹tki. Doros³ych w wieku "produkcyjnym" du¿o mniej, bo obecny styl i tempo ¿ycia daj¹ w koœÌ. Jedna grupa siê nie zmienia i powiedzia³bym jest nad aktywna - to starsi emeryci, ale to dla nich tradycja, choÌ na moje oko tez ju¿ nie to co w latach 90-tych.
|
|
|
|
|
|
|
|