east
Gość
|
 |
« : Marzec 06, 2012, 16:30:42 » |
|
Powrócimy znowu do Jednoœci, ale ju¿ jako oœwiecone jednostki a nie JednoœÌ rozumiana jako jedna œwiadomoœÌ, jak to by³o wczeœniej ..... Oby nowe, oœwiecone jednostki nie popad³y znów .... B³¹dz¹c po omacku , poszukuj¹c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyliœmy sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn¹ to¿samoœÌ- ego. Uwa¿amy, ¿e jesteœmy oddzielonymi od ca³oœci stworzenia, wyalienowanymi bytami. Jak wielkie pole do popisu stworzy³o dla umys³u to jedno, pierwotne przeœwiadczenie o odrêbnoœci! Nasz œwiat zamieni³ siê w teatr, w którym my - ludzie, odgrywamy nieœwiadomie przeró¿ne role. Przybieramy maski dobrych i z³ych, bogaczy i ¿ebraków, m¹drych i g³upich. Uto¿samiamy siê z odgrywan¹ przez siebie postaci¹ i jej myœlami oraz emocjami. Zaw³adn¹³ nami umys³ - jego wytwory i programy. Posiadamy miliardy fa³szywych pojêÌ, dotycz¹cych tego, kim jesteœmy. Wpadliœmy w pu³apkê analitycznego rozumowania i dualizmu. Zaczêliœmy odrzucaÌ, os¹dzaÌ, wypieraÌ i nienawidziÌ te czêœci samych siebie, które uznaliœmy za z³e
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 11:16:30 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2012, 16:33:11 » |
|
B³¹dz¹c po omacku , poszukuj¹c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyliœmy sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn¹ to¿samoœÌ- ego. Uwa¿amy, ¿e jesteœmy oddzielonymi od ca³oœci stworzenia, wyalienowanymi bytami. Jak wielkie pole do popisu stworzy³o dla umys³u to jedno, pierwotne przeœwiadczenie o odrêbnoœci! Nasz œwiat zamieni³ siê w teatr, w którym my - ludzie, odgrywamy nieœwiadomie przeró¿ne role. Przybieramy maski dobrych i z³ych, bogaczy i ¿ebraków, m¹drych i g³upich. Uto¿samiamy siê z odgrywan¹ przez siebie postaci¹ i jej myœlami oraz emocjami. Zaw³adn¹³ nami umys³ - jego wytwory i programy. Posiadamy miliardy fa³szywych pojêÌ, dotycz¹cych tego, kim jesteœmy. Wpadliœmy w pu³apkê analitycznego rozumowania i dualizmu. Zaczêliœmy odrzucaÌ, os¹dzaÌ, wypieraÌ i nienawidziÌ te czêœci samych siebie, które uznaliœmy za z³e chcia³oby siê powiedzieÌ- Ego musi umrzeÌ.. 
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2012, 17:03:56 » |
|
@songo - Ego musi umrzeĂŚ..
cyt " poszukuj¹c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyliœmy sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn¹ to¿samoœÌ- ego " Mo¿e ... nie ma co umieraÌ ,skoro nie istnieje  W sensie takim , ¿e jest sztuczne i sztucznie podtrzymywane. Wystarczy rozpoznaÌ i nie zasilaÌ... ale uwaga.. ono siê tego bardzo boi i bêdzie siê miotaÌ 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2012, 18:27:36 » |
|
@songo - Ego musi umrzeĂŚ..
cyt " poszukuj¹c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyliœmy sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn¹ to¿samoœÌ- ego " Mo¿e ... nie ma co umieraÌ ,skoro nie istnieje  W sensie takim , ¿e jest sztuczne i sztucznie podtrzymywane. Wystarczy rozpoznaÌ i nie zasilaÌ... ale uwaga.. ono siê tego bardzo boi i bêdzie siê miotaÌ  niestety Ego w procesie pog³êbionego wyodrêbnienia zyska³o samoœwiadomoœÌ niezale¿n¹ od Ÿród³a,- i tu le¿y pies pogrzebany, na tym poziomie jesteœmy egoniewolnikami, i wygl¹da na to, ¿e "poszukuj¹c ulgi" ukrêciliœmy bat na w³asn¹ dupe 
"CzêœÌ II z II. WTAJEMNICZENIE Zakoùczy³a siê Gra na œwiatowej scenie i jednak na scenie pozostaj¹ Aktorzy, pomimo tego ¿e publicznoœÌ ju¿ ¿wawym krokiem opuszcza to przedstawienie. Utrzymuj¹ nadal pozory, nawet wiêcej, wpychaj¹ Ludzi na si³ê z powrotem na salê - Ludzi którzy odwracaj¹ siê od tego zdegustowani (*ze wstrêtem)!" http://wolnaplaneta.pl/terra/2012/03/06/05-03-2012-oko-oswieconego-czesc-ii-lord-ashtar/
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2012, 18:37:48 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2012, 10:46:32 » |
|
@ songo
niestety Ego w procesie pog³êbionego wyodrêbnienia zyska³o samoœwiadomoœÌ niezale¿n¹ od Ÿród³a,- i tu le¿y pies pogrzebany, na tym poziomie jesteœmy egoniewolnikami, Tak nam siê wydaje, ¿e ego/ja zyska³o samoœwiadomoœÌ. W rzeczywistoœci to my sami nadajemy sztucznemu tworowi samoœwiadomoœÌ. Do tego stopnia, ze identyfikujemy siê z samoœwiadomym ego - sztucznie wykreowanym bytem. Brak rozpoznania tej sztucznoœci, tej iluzji czyni nas egoniewolnikami . Przywi¹zanie jest tak silne, ¿e ¿yjemy praktycznie bezrefleksyjnie pod³¹czeni do "matrixa" poprzez egotyczne "ja". Uczestniczymy w farsie œwiatowej sceny poprzez codzienny udzia³ w niej - nasz¹ pracê, zakupy, konsumpcjê. Nie dlatego, ze to uwielbiamy (niektórzy owszem , kochaj¹ to ), lecz dlatego, ¿e nie widzimy innej perspektywy. A ona istnieje. Lekarstwem na pocz¹tek jest - rozpoznanie. Zawsze dziwi³o mnie jak to jest mo¿liwe, ¿e utrzymuje siê ludzkoœÌ w chorobach i biedzie, podczas ,gdy na œwiecie istnieje doœÌ lekarstw , wynalazków oraz ¿ywnoœci, na zapewnienie godziwych warunków ¿ycia dla ka¿dego. Odpowiedzi¹ jest --- ego. Ego, któremu pozwalamy rz¹dziÌ. Bez obawy. Bez ego œwiat nie obróci siê w chaos. Poza "ja" istnieje wszystko co kiedykolwiek by³o cz³owiekowi potrzebne.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2012, 12:02:22 » |
|
i tak, i nie, zaleÂży jaki przyjmiesz punkt widzenia swojego Ja w danym momencie,- czy z punktu widzenia Ego, czy wyÂższego Ja, a moÂże jedno i drugie w takim stanie splÂątanym ÂświadomoÂści, tylko trzeba uwaÂżaĂŚ ktĂłre Ja siĂŞ wypowiada w danym momencie, a o tym moÂżemy decydowaĂŚ my sami,- tyle Âże na tym poziomie maÂło kto pamiĂŞta o prawdziwym obrazie samego siebie. Czas sobie przypomnieĂŚ! 
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2012, 12:57:43 » |
|
Tak songo Nie ma "twoje-moje" rozpoznanie. Jest po prostu rozpoznanie . Rozpoznanie JEST 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2012, 18:43:00 » |
|
To zdanie dotyczy Ciebie eastFajnie jest nie miec JA (odpowiedzialnosci???) ale tez fajnie pisac TY!
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 14:52:59 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2012, 20:13:36 » |
|
PHI , sens tego zwrotu nie dotyczy easta, ale kaÂżdego , kto je wypowie gÂłoÂśno i wyraÂźnie.
Nie chodzi tu wcale o easta, bo gdyby miaÂło chodziĂŚ to zdanie nigdy nie pojawiÂłoby siĂŞ tutaj, poniewaÂż juÂż zostaÂło zweryfikowane. Oczywiscie Âże nie o Easta. MoÂże gdybym uj¹³ to inaczej, Twoje JA nie wziĂŞÂłoby sobie tego do NIEGO.  moze tak: Przeciez absolutnie kazdy zuwaza, ze nie ma piszacego wcale, dziĂŠki temu mozemy sie tych istotnych rzeczy od nie-piszacego dowiedziec. Ktoz, jak NIE-JA tego, ktĂłry pisze mogÂłoby to tak trafnie uj¹Ì.?. Proces ktĂłry zachodzi pomiĂŠdzy subtelnosciami swiata Swiadomosci - jazni - idei a nastĂŠpnie przy pomocy WYROBIONEGO ciala mentalnego indywidualnego(lub zbiorowego) sprowadzone do wymiaru wyrazalnego w søowach. To zdanie dotyczy Ciebie  Obserwuj co siĂŞ dzieje, kiedy je wypowiesz. Postawione na koĂącu pytanie dotyczy Twojego sprzeciwu, czy siĂŞ on pojawia ? Kogo?  ) =================================== skoro scalone to z tym: Fajnie jest nie miec JA (odpowiedzialnosci???) ale tez fajnie pisac TY! no CO TY ?! ScaliÂłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2012, 21:35:12 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2012, 21:27:52 » |
|
@ PHI Ktoz, jak NIE-JA tego, który pisze mog³oby to tak trafnie uj¹Ì.?.
"Któ¿" to iluzja. Pojawia siê pytanie -> przyci¹ga odpowiedŸ z wszystkich myœli, które p³yn¹ mimo -> One dekoduj¹ siê w mózgu -> palce przepisuj¹ je. Nie ma tego, kto posiada "nie-ja". Posiadacz nie istnieje. Dzieje siê bezosobowy ... Proces który zachodzi pomiÊdzy subtelnosciami swiata Swiadomosci - jazni - idei

|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2012, 10:43:30 » |
|
@ PHI Ktoz, jak NIE-JA tego, który pisze mog³oby to tak trafnie uj¹Ì.?.
"Któ¿" to iluzja. Pojawia siê pytanie -> przyci¹ga odpowiedŸ z wszystkich myœli, które p³yn¹ mimo -> One dekoduj¹ siê w mózgu -> palce przepisuj¹ je. Nie ma tego, kto posiada "nie-ja". Posiadacz nie istnieje. Dzieje siê bezosobowy ... Proces który zachodzi pomiÊdzy subtelnosciami swiata Swiadomosci - jazni - idei
  TAK nie-ja wyraza siĂŞ tĂŞdy lub owedy. nie ma tu kwestii "posiadania" a kwestia wyrazu jest.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2012, 10:56:41 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2012, 11:40:42 » |
|
nie-ja wyraza siĂŞ tĂŞdy lub owedy. nie ma tu kwestii "posiadania" a kwestia wyrazu jest. Bo wyraÂżanie kwestii jest koniecznoÂściÂą wyÂższÂą dla JA. I strojenie siĂŞ w piĂłrka nie-ja nie zmieni tego. Zatem tĂŞdy i owĂŞdy przecieki bĂŞdÂą… a zabetonowaĂŚ JA siĂŞ nie da… ...Âżywotna bestia jest…
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2012, 12:00:57 » |
|
To co siĂŞ wyraÂża dzieje siĂŞ samo. CaÂła Natura siĂŞ wyraÂża bez tego ,ktĂłry jÂą wyraÂża . ÂŻe poczucie piĂŞkna siĂŞ pojawia ? ze zachwyt ? uczucia "wyÂższe" ? To taka sama czêœÌ Natury . Temu uzurpatorowi JA wydaje siĂŞ, Âże coÂś/ktoÂś siĂŞ stroi w piĂłrka, Âże ktoÂś interpretuje , ze to ONO - JA nadaje wartoœÌ temu , co dzieje siĂŞ. Ono stroi siĂŞ w piĂłrka , puszy siĂŞ i przeglÂąda w lustrze twierdzÂąc, Âże to jest jego ciaÂło, Âże jego myÂśli, Âże jego ÂświadomoœÌ i jego Âżycie, Âże to ono Âżyje Âżycie lub myÂśli myÂśli ,a to nie tak. JA zaledwie nieudolnie naÂśladuje NaturĂŞ , a raczej usiÂłuje. Ingber i Fernandez doszli do wniosku, Âże winÂą wyÂższego rzĂŞdu struktura tych kompozytĂłw: te produkowane do tej pory, byÂły chaotycznymi konglomeratami zawierajÂącymi wymieszane losowo w³ókna cukrĂłw i biaÂłka. W insekcich chitynowo-biaÂłkowych pancerzach te skÂładniki sÂą jednak uÂłoÂżone w ÂściÂśle okreÂślony sposĂłb – i to prawdopodobnie ta organizacja na rĂłwni z wÂłaÂściwoÂściami chityny i towarzyszÂącej jej biaÂłek odpowiada za wÂłaÂściwoÂści ochronne pancerzĂłw. Badacze postanowili zatem sprĂłbowaĂŚ wyprodukowaĂŚ nowy kompozyt w formie laminatu: chitozan w takim materiale ukÂłada siĂŞ w wielu cieniutkich sprasowanych ze sobÂą warstwach.
Nowy materiaÂł nazwany zostaÂł przez nich shrilk, poniewaÂż chitozan uzyskuje siĂŞ najczĂŞÂściej i najtaniej z kruszonych pancerzy krewetek (ang. shrimps), zaÂś fibroinĂŞ, jak juÂż powiedziaÂłem, z jedwabiu (ang. silk). Shrilk okazaÂł siĂŞ byĂŚ dziesiĂŞĂŚ razy silniejszym kompozytem niÂż te opisywane w literaturze do tej pory. Jest teÂż ponad dwukrotnie trwalszy od samgo chitozanu. WytrzymaÂłoÂściÂą dorĂłwnuje stopom aluminiowym, jest jednak od nich, dziĂŞki znacznie mniejszej gĂŞstoÂści, duÂżo lÂżejszy.http://nicprostszego.wordpress.com/2012/05/20/insekty-inspiracja-dla-nowego-materialu/----- Kiedy to widaĂŚ wtedy iluzja juÂż nie moÂże trwaĂŚ w samouwielbieniu i pyszniĂŚ siĂŞ bezkarnie. Po prostu jÂą widaĂŚ 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 16, 2012, 12:18:23 » |
|
east & spó³ka,- nie chcê wam przeszkadzaÌ, ale to powy¿ej powinno siê znaleœÌ w w¹tku pt. "JA musi umrzeÌ",- a nie w pytaniach do Kiary- chyba ¿e Kiara ju¿ nas opuœci³a na dobre, tzn. to forum  pozdro  PS. sprawa tyczy siê równie¿ innych tematów 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 16, 2012, 12:28:54 » |
|
Kiedy to widaĂŚ wtedy iluzja juÂż nie moÂże trwaĂŚ w samouwielbieniu i pyszniĂŚ siĂŞ bezkarnie. Po prostu jÂą widaĂŚ Ale jak widaĂŚ, to dziaÂłalnoœÌ JA (za pomocÂą uczÂłowieczonej protezy) poprawia nawet samÂą naturĂŞ, tworzÂąc trwalsze i doskonalsze kompozyty. A Âże przy okazji coÂś spieprzy, có¿… na b³êdach siĂŞ uczymy (rĂłwnieÂż). I to JA modyfikuje ducha, tworzy etykĂŞ, prawa… ktĂłre potem nazywa iluzjÂą… natura rĂłwnieÂż jest pochodnÂą JA… tylko tego juÂż nie bardzo widaĂŚ. StÂąd prĂłba wyjaÂśnienia PROCESU z pozycji nie-ja.  Songo1970, pozwĂłl wyszumieĂŚ siĂŞ spó³ce, moÂże to byĂŚ nawet twĂłrcze… dla tematĂłw zwÂłaszcza… 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 16, 2012, 12:33:31 » |
|
Songo1970, pozwĂłl wyszumieĂŚ siĂŞ spó³ce, moÂże to byĂŚ nawet twĂłrcze… dla tematĂłw zwÂłaszcza…  dobra jak dla mnie,- wiĂŞc skoro JA nie istnieje, to czemu robi taki baÂłagan 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 16, 2012, 12:40:11 » |
|
Songo1970, pozwĂłl wyszumieĂŚ siĂŞ spó³ce, moÂże to byĂŚ nawet twĂłrcze… dla tematĂłw zwÂłaszcza…  dobra jak dla mnie,- wiĂŞc skoro JA nie istnieje, to czemu robi taki baÂłagan  …to juÂż nie do mnie to pytanie… niech nie-east siĂŞ tÂłumaczy…  Ja jeszcze (pĂłki co) przyznajĂŞ siĂŞ do JA…
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 16, 2012, 21:09:34 » |
|
dobra jak dla mnie,- wiĂŞc skoro JA nie istnieje, to czemu robi taki baÂłagan  Inaczej - czemu ja uwaÂża, Âże to jest baÂłagan ? Nie ma siĂŞ czemu dziwiĂŚ, Âże jedno JA dopatruje siĂŞ wszĂŞdzie innego JA Ptak napisaÂła natura rĂłwnieÂż jest pochodnÂą JA… tylko tego juÂż nie bardzo widaĂŚ.
Tak, tak, ono bêdzie wszêdzie dopatrywa³o siê siebie i swojej wa¿noœci, swojej dominacji nad Natur¹ -rzekomo pochodn¹ JA . Dziwne tylko, ¿e tego JA wczeœniej w naturze nie by³o po prostu. Ale to pewnie te¿ da siê obejœÌ w odpowiednio intelektualny sposób ps. temat siê rozwija w (nie)oczekiwanym kierunku i to nie istotne w którym w¹tku, bo zawsze mo¿na przenieœÌ do innego czy do nowego. TreœÌ jest istotna, a nie jej porz¹dkowanie. Kiara by siê nie obrazi³a, bo wszak jej te¿ nie ma  - w sensie, ¿e nieobecna  Ba³agan to tylko pozorny
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2012, 09:06:10 » |
|
OgĂłlnie proponujĂŞ jednak poprzenosciĂŚ sekwencje dysusji dotyczÂące "ja"
np. do wÂątku 'ego' czym jest, (onegdaj chyba przez leszka zaÂłozonego), lub do ktĂłregoÂś z rĂłwnolegÂłych a w sumie o tym samym.
Jak bĂŞdzie trochĂŞ Âładu w tym temacie..
mozna poruszyÌ astrologiczn¹ perspektywê: Ja - Ty, kwestie I-go i XII-go domu (Baran, Ryby) ..w kontekœcie "Ja" a tak¿e w konteœcie tematu "wrogów" jawnych, ukrytych (co juz ktoœ porusza³ tu gdzieœ, lecz trudno znaleŸÌ by rozwin¹Ì zagadnienie); tudzie¿ "wrogów" wewnêtrznych/zewnêtrznych ..i czym to tak w istocie jest. CIekawa te¿ perspektywê ukazuje ewolucja sposobów interpretacji kosmogramów na przestrzeni dziejów, gdzie punkt przy³o¿enia drzewiej przyk³adano na MC (nie na Asc), co by³o wyrazem (IMHO) etapu rozwojowego na poziomie zbiorowoœci, Nacisk indywidualny pojawi³ sie stopniowo w ostatnich stuleciach.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 17, 2012, 10:23:40 » |
|
Czy porzucicie swoje biologiczne istoty, wierz¹c, ¿e maszyny oferuj¹ wiêcej korzyœci, czy te¿ bêdziecie mogli rozpoznaÌ swoj¹ godnoœÌ i wartoœÌ jako istoty ludzkie, i zwiêkszyÌ swoj¹ œwiadomoœÌ? Przekazy zdaj¹ siê z jednej strony upewniaÌ ludzi, ¿e ich JA ma a¿ tak du¿o do powiedzenia , ¿e ma wp³yw na œwiadomoœÌ , a nawet na porzucenie biologicznego cia³a i wejœcie do maszyny (to jest dopiero s-f ) , a z drugiej strony œl¹ przekaz, ¿eby zaufaÌ "œcie¿kom neuronowym" (mikrotubule, œwiadomoœÌ ?) i pozwoliÌ na zmiany, które bêd¹ siê dzia³y bez udzia³u JA . Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni¹ steruje jak owc¹ na rzeŸ ? Wci¹¿ mo¿na to rozpoznaÌ i porzuciÌ t¹ paso¿ytnicz¹ kontrolê, ale nie ... ludziom siê kadzi, g³aszcze ich "cudowne" JA. ByÌ mo¿e dlatego , ¿e nie ma ju¿ czasu na obna¿enie tego kosmicznego przekrêtu. On zreszt¹ i tak siê rozpuœci, wiêc lepiej niech rozp³ynie siê w narkotycznym zachwycie,w iluzorycznym przekonaniu, ¿e ma wp³yw na myœli. Ludziom wydaje siê to tak atrakcyjne, ¿e siê od tego "malarza obrazów" uzale¿nili na amen. JA bez skrupu³ów skorzysta z drzwi (uto¿samienie) do wolnej woli po to, aby - jak tylko nadarzy siê taka okazja - przesi¹œÌ siê na lepszy model do ssania energii, ale to tak nie bêdzie. Wyrwanie na si³ê tego "chwasta" bêdzie bola³o jak operacja raka na ¿ywca skalpelem chirurgicznym. Mo¿na tylko próbowaÌ to nieco znieczuliÌ piêknymi obrazkami. Tak trudno jest zaufaÌ Œwiadomoœci, Naturze, Wszechœwiatowi w procesie na który i tak nie masz wp³ywu ? Zneutralizowanie paso¿yta pozwoli³oby nie przeszkadzaÌ temu, co siê dzieje, co siê przejawia, co przejawiÌ siê musi kompletne i do koùca, niczym przepoczwarzenie siê g¹sienicy w motyla.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 17, 2012, 11:04:31 » |
|
Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni¹ steruje jak owc¹ na rzeŸ ? ... Oni (mo¿e akurat nie w tych cytatach i mo¿e nie wprost) pisz¹ o tym. To min. Plejadjanie m¹cili przy naszych genach i doskonale zdaj¹ sobie sprawê z b³êdu naszego JA. Jednak œwiadomi s¹ równie¿ faktu, ¿e bez tego JA nie mo¿emy istnieÌ, wiêc podpowiadaj¹ nam jak je zgraÌ z wy¿szym JA, a tym samym okie³znaÌ by gra³o w naszej dru¿ynie. 
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 17, 2012, 11:49:23 » |
|
Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni¹ steruje jak owc¹ na rzeŸ ? Wci¹¿ mo¿na to rozpoznaÌ i porzuciÌ t¹ paso¿ytnicz¹ kontrolê, ale nie ... ludziom siê kadzi, g³aszcze ich "cudowne" JA. ByÌ mo¿e dlatego , ¿e nie ma ju¿ czasu na obna¿enie tego kosmicznego przekrêtu. On zreszt¹ i tak siê rozpuœci, wiêc lepiej niech rozp³ynie siê w narkotycznym zachwycie,w iluzorycznym przekonaniu, ¿e ma wp³yw na myœli. Ludziom wydaje siê to tak atrakcyjne, ¿e siê od tego "malarza obrazów" uzale¿nili na amen. JA bez skrupu³ów skorzysta z drzwi (uto¿samienie) do wolnej woli po to, aby - jak tylko nadarzy siê taka okazja - przesi¹œÌ siê na lepszy model do ssania energii, ale to tak nie bêdzie. Wyrwanie na si³ê tego "chwasta" bêdzie bola³o jak operacja raka na ¿ywca skalpelem chirurgicznym. Mo¿na tylko próbowaÌ to nieco znieczuliÌ piêknymi obrazkami. Widzê ¿e Twoje JA, east cierpi katusze z powodu k³opotów z rozprawieniem siê z tzw. "JA". Widzê ¿e popad³eœ niemal w amok spamuj¹c po wszystkich w¹tkach tematem, który akurat na bie¿¹co podnieca Twoje JA... mianowicie uporanie siê z JA. Pozwól zatem, ze JA Ci po mogê w tym jak¿e trudnym zadaniu. Mianowicie iluzje mozna ostatecznie po¿egnaÌ jedynie wówczas, gdy sie j¹ rozpozna. Wymaga to okreœlonego ³adu w pracy ze zjawiskami oraz dyscypliny w ich identyfikacji. Jesli ten etap przeskoczyÌ, rozpoczyna siê bieg z wywieszonym jêzorem za iluzj¹ etykietek i tagów bez wyraŸnego rozró¿nienia, co za nimi stoi. Walcz¹c natomiast z iluzj¹ - nie rozpraszasz jej. A wrêcz przeciwnie. proponujê przenieœÌ do tych sekwencji, które ju¿ b³¹dzi³y po pytaniach do Ki-Ary, a stamt¹d w jakiaœ zborna lokacja
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 11:51:32 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2012, 13:47:28 » |
|
To zdanie dotyczy Ciebie eastFajnie jest nie miec JA (odpowiedzialnosci???) ale tez fajnie pisac TY! A kto mia³by nie mieÌ JA ? OdpowiedzialnoœÌ rozumiana jako atrybut ja jest iluzj¹, bo JA jest oddzieleniem od Ca³oœci. Ca³oœÌ jest z natury wspó³odpowiedzialna za wszystkie cz¹stkowe formy (wypustki), bo jest Ca³oœci¹. Tak jak Twoja lewa rêka nie naprzykrza siê prawej rêce , a przeciwnie, wspomaga j¹, choÌby w pisaniu posta , tak w Ca³oœci , poza JA nie ma problemu nieodpowiedzialnoœci. Zreszt¹, kiedy perspektywa JA-nie-istniejê staje siê oczywista wówczas zaimkowanie per TY ,czy nawet "ja" nie ma ju¿ znaczenia. Jêzyk s³u¿y do komunikacji tylko, jako narzêdzie, choÌ w pewnym momencie JA równie¿ uczyni³o z niego narzêdzie marketingowe stawiaj¹c nacisk na zaimki po to, aby powtarzane sta³y siê elementem oprogramowania Istnienia. A tak w ogóle to temat tego w¹tku jest co najmniej zabawny jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeÌ Jak mo¿e umrzeÌ coœ, co ju¿ jest martwe ?
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2012, 13:56:10 » |
|
A tak w ogĂłle to temat tego wÂątku jest co najmniej zabawny jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeĂŚ Jak moÂże umrzeĂŚ coÂś, co juÂż jest martwe ? takie teÂż byÂło zamierzenie autora  nawet umrzeĂŚ nie moÂże coÂś, co jest jedynie iluzjÂą/wyobraÂżeniem siebie samego  https://docs.google.com/open?id=0Bzg26IugJyItQVRYX1NPa0RwaFUFIOLETOWA ÂŚWIÂĄTYNIA Przez Suzan Caroll Ph.D, 2 CZEÂŚĂ, JESTEM twojÂą Przysz³¹ JaÂźniÂą, w twojej JAÂŹNI, w twojej JAÂŹNI, w w twojej JAÂŹNI … ja / my sÂą reprezentantem WSZYSTKO, ktĂłre jest WSZYSTKIMI fragmentami naszej caÂłkowitej JAÂŹNI
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 15:32:54 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 17, 2012, 14:38:42 » |
|
WidzĂŞ Âże Twoje JA, east cierpi katusze z powodu kÂłopotĂłw z rozprawieniem siĂŞ z tzw. "JA".
Ty widzisz ? ha  Widzisz ,niech Ci bĂŞdzie, Âże to TY, ale dostrzegasz tylko katusze , co wcale nie jest prawdÂą. Nie istnienie JA wyklucza cierpienie, bo kto miaÂłby cierpieĂŚ ? Inaczej - spĂłjrz na "spamowanie" po wÂątkach jak na rozpoznanie. Nie da siĂŞ inaczej , kiedy podstawa jakiejkolwiek poruszanej kwestii , jakiekolwiek zdanie zaczyna siĂŞ od "JA UWAÂŻAM, ja sÂądzĂŞ, mnie siĂŞ wydaje". Nikt nie sprawdzi czy jest tylko czyni to zaÂłoÂżenie a phrioori  Kwestia "kim jestem" oraz "czym jestem" tkwi u podstaw wszystkiego. Zobacz, Âże darwinista bĂŞdzie postrzegaÂł Âświat wg wÂłasnych przekonaĂą tego kim jest i taki Âświat, Âświat podzielony mamy. Porzucenie darwinizmu na rzecz holizmu zmieni postrzeganie w kierunku JA-CAÂŁOÂŚĂ. Oto jestem holistÂą wiĂŞc wszystko teraz bĂŞdzie jednym. KaÂżde Twoje zdanie wypÂływa z tego kim uwaÂżasz, Âże jesteÂś. CaÂła reszta to tylko interpretacje wypÂływajÂące z tego podstawowego zaÂłoÂżenia przyjĂŞtego na temat siebie. Faktycznie to jest tak, jakby niczego innego nie byÂło do zrobienia jak tylko uporanie siĂŞ z tym rozpoznaniem. Nie jest to kwestia podniecania SIĂ, chociaÂż podniecenie moÂże towarzyszyĂŚ myÂśli. Mianowicie iluzje mozna ostatecznie poÂżegnaĂŚ jedynie wĂłwczas, gdy sie jÂą rozpozna. DokÂładnie to wtedy, gdy rozpoznanie siĂŞ dzieje, a nie gdy JA je rozpoznam. Wymaga to okreÂślonego Âładu w pracy ze zjawiskami oraz dyscypliny w ich identyfikacji. ÂŁad bierze siĂŞ z planu, z dziaÂłania ,ktĂłre porzÂądkuje kwestie podÂług pewnych kryteriĂłw. ZakÂładanie takiego planu i uporzÂądkowania jest dziaÂłaniem z toÂżsamoÂści. Jesli ten etap przeskoczyĂŚ, rozpoczyna siĂŞ bieg z wywieszonym jĂŞzorem za iluzjÂą etykietek i tagĂłw bez wyraÂźnego rozró¿nienia, co za nimi stoi. A KTO ma rozró¿niaĂŚ co za nimi stoi ? PorzÂądek jest w Naturze, a w niej nie ma JA. PorzÂądek jest w prawach fizyki, ktĂłrych TY nie ustalaÂłeÂś. PorzÂądek jest bardzo precyzyjny - wiadomo dokÂładnie kiedy wzejdzie sÂłoĂące, jaka bĂŞdzie faza KsiĂŞÂżyca i jaka pora roku bĂŞdzie po lecie. WzglĂŞdem ruchu planet zegarek moÂżna nastawiaĂŚ i to atomowy  Gdzie tu przeskoczenie/pominiĂŞcie porzÂądku ? Odwrotnie -wciskanie wszechÂświata w ciasne ramki wÂłasnego pojmowania - czy teÂż wÂłasnego porzÂądkowania/planowania - mogÂłoby wyglÂądaĂŚ na baÂłaganienie. I taki baÂłagan ludzie wprowadzali zawsze choĂŚ kolejne teorie zdajÂą siĂŞ przedstawiaĂŚ coraz bardziej spĂłjne i bliÂższe rzeczywistoÂści modele, to i tak daleko do przybliÂżonego opisu wszystkiego (teorii wszystkiego). SwojÂą drogÂą Twoje posty ludziom mogÂą siĂŞ wydawaĂŚ chaotyczne, ale w jakiÂś dziwny sposĂłb rezonujÂą w wiĂŞkszoÂści z tym tu istnieniem. JA ich nie rozumiem, ale TO co jest , wyczuwa. WalczÂąc natomiast z iluzjÂą - nie rozpraszasz jej. A wrĂŞcz przeciwnie. Tu zgoda, lecz kto walczy z iluzjÂą ? Czy przedstawianie jej, rozpoznawanie jej na kaÂżdym kroku to walka ? Nie walczĂŞ bo nie ma komu . Rozpoznana iluzja rozpuszcza siĂŞ . Po prostu. Z walkÂą moÂże myliĂŚ Ci siĂŞ reakcja na czyj¹œ akcjĂŞ. Faktycznie czasem lepiej odpuÂściĂŚ, by nie dawaĂŚ poÂżywki pasoÂżytowi. Faktycznie , to moÂże tak wyglÂądaĂŚ ,jakby byÂła prowadzona jakaÂś krucjata przeciwko JA ,albo przypĂŞtaÂła siĂŞ misja do wypeÂłnienia, lecz z drugiej strony nie pisaĂŚ, tylko z gÂłupawym uÂśmieszkiem "oÂświeconego" przyglÂądaĂŚ siĂŞ jak to inni "b³¹dzÂą" nie jest Âżadnym rozwiÂązaniem. Poza tym -dziĂŞki temu pisaniu dzieje siĂŞ "wÂłasna" weryfikacja , a byĂŚ moÂże zdarzy siĂŞ ona teÂż jakiemuÂś forumowiczowi. Koniec koĂącĂłw to forum dyskusyjne wiĂŞc jeÂśli jest pisanie, to wszystko gra. @ Dariusz
To min. Plejadjanie m¹cili przy naszych genach i doskonale zdaj¹ sobie sprawê z b³êdu naszego JA. Jednak œwiadomi s¹ równie¿ faktu, ¿e bez tego JA nie mo¿emy istnieÌ, Czy¿by nie by³o istnienia bez JA ? Czy Istnieniu coœ siê brzydkiego zdarzy, kiedy staniesz nago ,bez ubrania to¿samoœci ? Znikniesz ? Œwiat siê rozpadnie ? Nic z tych rzeczy. Œwiat nie zniknie, cia³o nie przestanie funkcjonowaÌ, myœli nie przestan¹ nap³ywaÌ. Mo¿e bêd¹ inne bo nie bêdzie tego magnesu przyci¹gaj¹cego okreœlone myœli ,ale bêd¹. Równolegle z przepisywaniem myœli zdrowo jest utrzymywaÌ rozpoznanie ¿e nie TY myœlisz myœli - one s¹ ju¿ znane , mo¿na je zobaczyÌ na ekranie komputera - na 6 sekund zanim "pomyœlisz".http://www.youtube.com/watch?v=aySjCv698xk&feature=player_embeddedOstatnie badania dowiod³y , ¿e to serce WIE jaka myœl, jaka decyzja i jaki ruch nastanie na 6 sekund zanim Tobie siê wydaje, ze coœ zrobiszhttp://www.youtube.com/watch?v=pcwsr67fwtQ&feature=player_embeddedTo s¹ konkrety. podpowiadaj¹ nam jak je zgraÌ z wy¿szym JA, a tym samym okie³znaÌ by gra³o w naszej dru¿ynie
A do kogo majÂą trafiĂŚ te podpowiedzi ? Gdyby chcieli pomĂłc to zaczĂŞliby od tego "odpychajÂącego" rozpoznania na temat iluzji JA, tylko , Âże wĂłwczas maÂło kto by ich sÂłuchaÂł. Dlatego odniesiono siĂŞ do bardziej atrakcyjnego, WyÂższego Ja. To taka marchewka za ktĂłrÂą JA pĂłjdzie, bo to coÂś "wiĂŞksze" niÂż zwykÂłe "ja". ByĂŚ moÂże go wcale nie ma, ale pobudka nie nastÂąpi juÂż bo i kto miaÂłby siĂŞ zbudziĂŚ ? Nikogo takiego nie bĂŞdzie. Oto caÂłe oÂświecenie  Oto jest ta pomoc - maleĂąki "myk".
|
|
|
|
|
|
|
|