Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 23, 2025, 10:11:04

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co jest z tymi Egipskimi "wykopkami"? ...  (Przeczytany 151036 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kot
Gość
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 04, 2009, 13:48:14 »

Informacja o braku ÂśrodkĂłw pochodzi z czerwca.

Czy ta informacja ma byĂŚ aktualna na wieki?

Nie.Czemu wiĂŞc Kachuno z takimi tekstami o kolejnym kÂłamstwie wyskakujesz.

Ja wiem,Âże ciĂŞÂźko z wyobraÂźniÂą u Ciebie ale nie upowaÂżnia Ciebie jej defekt na rozgÂłaszanie oskarÂżeĂą.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 04, 2009, 13:59:13 »

moze jak siĂŞ zbiore , to opublikuje artykuÂł, bĂŞdÂący moja synteza przemyÂśleĂą o staroÂści MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 15:59:40 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 04, 2009, 14:41:38 »

Zawsze twierdziÂłem, Âże Hawass jest straÂżnikiem, pytanie jednak polega nie na tym czego pilnuje, tylko u kogo pracuje.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
kamil771
Gość
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 04, 2009, 14:56:19 »

Informacja o braku ÂśrodkĂłw pochodzi z czerwca.

Czy ta informacja ma byĂŚ aktualna na wieki?

Nie.Czemu wiĂŞc Kachuno z takimi tekstami o kolejnym kÂłamstwie wyskakujesz.

Ja wiem,Âże ciĂŞÂźko z wyobraÂźniÂą u Ciebie ale nie upowaÂżnia Ciebie jej defekt na rozgÂłaszanie oskarÂżeĂą.

Tylko jeÂśli prace wykopaliskowe trwajÂą w najlepsze to dlaczego ekipa projektu Cheops nie pochwali siĂŞ na swojej stronie internetowej?
Dlaczego na bie¿¹c¹ nie s¹ prowadzone uaktualniania strony?! Jest to wielce nieprofesjonalne!
Ale jeœli siê nie ma o czym pisaÌ bo nic nowego siê nie dzieje to có¿....
Czy nie sÂądzicie,Âże brak funduszy na prace moÂże byĂŚ na rĂŞkĂŞ czÂłonkom projektu?

W ubiegÂłym roku w sierpniu byÂły prowadzone prace w Egipcie a w 2009 juÂż NIE!
Na chwilĂŞ obecnÂą wszystko wskazuje na poraÂżkĂŞ.
kot
Gość
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 04, 2009, 15:01:46 »

Przeczytaj Kamilu post Kasisz72,to moÂże Ci on coÂś wyjasni.
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 04, 2009, 15:49:57 »

Nie przejmuj siĂŞ xadamex,cos mi mĂłwi Âże juz wkrĂłtce ruszÂą wykopaliska.W zasadzie juÂż nie jest waÂżne kto dokona odkrycia,ale wazne jest ÂżebyÂśmy siĂŞ wreszcie dowiedzieli caÂłej prawdy o ludzkoÂści.

POPIERAM TE SLOWA
niewazne ze pch chce " obronic " ludzkosc wazna jest TYLKO i wyloncznie PRAWDA
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 04, 2009, 16:06:05 »

Po pierwszym podejÂściu do forum zauwaÂżyÂłem dosyĂŚ "nieobojĂŞtne" wypowiedzi  zwolennikĂłw Pch na temat Hawassa.
MiaÂłem raz informacje na temat Hawassa.. ktĂłre mnie zaskoczyÂły. nie bĂŞdĂŞ pisaÂł jakie.
Ale proponujĂŞ zchowanie cierpliwej neutralnoÂści.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 16:48:06 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 04, 2009, 16:17:58 »

NeutralnoœÌ jest najlepszym sposobem na dzieù dzisiejszy... Mrugniêcie

lukasz245
Gość
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 04, 2009, 16:39:25 »

NeutralnoœÌ jest najlepszym sposobem na dzieù dzisiejszy... Mrugniêcie

Neutralnosc = jestem za a nawet przeciw = bzdura to jest odpowiedz ludzi ktorzy nie maja " jaj " bo boja sie opowiedziec za jedna ze stron ktora sa : wierze i niewierze
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 04, 2009, 16:51:30 »

Czasem rozwiÂązanie leÂży caÂłkiem gdzie indziej i nie ma siĂŞ potrzeby opowiadaĂŚ po stronie
li tylko czyichÂś lokalnie umysÂłowych dualnoÂści, ktĂłre ze sobÂą samym we walkach wewnĂŞtrznych rozgrywa.

Czasem teÂż jest faktycznie wyrazem braku jaj.

Ale ja bym nie generalizowaÂł tak.

no i wieÂże - niewierze po co w to wiemieszaÂłeÂś po drodze?
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #60 : Wrzesień 04, 2009, 16:55:34 »

Czasem rozwiÂązanie leÂży caÂłkiem gdzie indziej i nie ma siĂŞ potrzeby opowiadaĂŚ po stronie
li tylko czyichÂś lokalnie umysÂłowych dualnoÂści, ktĂłre ze sobÂą samym we walkach wewnĂŞtrznych rozgrywa.

Czasem teÂż jest faktycznie wyrazem braku jaj.

Ale ja bym nie generalizowaÂł tak.

hehe cos z tego zrozumialem , jak juz gdzies pisalem nie jestem inteligencja swiata

no i wieÂże - niewierze po co w to wiemieszaÂłeÂś po drodze?

nie chodzi tu o wiare w cus ale w wiare w pch

przepraszam za zmiane tematu

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 17:04:11 wysłane przez lukasz245 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #61 : Wrzesień 04, 2009, 17:01:45 »

Dobrze ¿e ¿yjemy w neutralnych czasach, mam ma³e jaja, ale cyce mi rosn¹, a jak cyce obwisn¹, to stanie co innego i tak na zmianê, kó³ko siê krêci, orgazmów co niemiara, sama radoœÌ Du¿y uœmiech

lukasz245
Gość
« Odpowiedz #62 : Wrzesień 04, 2009, 17:08:22 »

Dobrze ¿e ¿yjemy w neutralnych czasach, mam ma³e jaja, ale cyce mi rosn¹, a jak cyce obwisn¹, to stanie co innego i tak na zmianê, kó³ko siê krêci, orgazmów co niemiara, sama radoœÌ Du¿y uœmiech

hehe nie chodzilo mi zeby cie obrazic ale by uzmyslowic ze czlowiek zawsze musi stanac po jednej ze stron bo bycie biernym prowadzi do obojetnosci na inne sprawy
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #63 : Wrzesień 04, 2009, 17:11:48 »

Fajnie Âże wyjaÂśniliÂście sobie co nie co, teraz juÂż koĂączymy te nietematyczne pogawĂŞdki.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
kamil771
Gość
« Odpowiedz #64 : Wrzesień 04, 2009, 17:49:59 »

Przeczytaj Kamilu post Kasisz72,to moÂże Ci on coÂś wyjasni.

A sk¹d taka pewnoœÌ Kocie,¿e Kasisz72 mówi prawdê?
Ale nawet jeÂśli nie kÂłamie to na jakiej podstawie mamy wierzyĂŚ Lucynie?
Wcale bym siĂŞ nie zdziwiÂł jakby takÂą odpowiedÂź na sesji prywatnej kolega naprawdĂŞ usÂłyszaÂł.
Dobra Âściema to podstawa!
Oczekuje dowodĂłw a nie jakiÂś plotek i spekulacji!!!
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #65 : Wrzesień 04, 2009, 18:09:20 »

Potwierdzam informacje Kasisz72.
Hawas nie Âżyczy sobie rozgÂłosu i informowania kogokolwiek o stanie wykopalisk.Wiem to z pewnego ÂźrĂłdla.Nic wiĂŞcej nie mogĂŞ napisaĂŚ.
Pozdrawiam  MrugniĂŞcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
kamil771
Gość
« Odpowiedz #66 : Wrzesień 04, 2009, 18:16:48 »

Potwierdzam informacje Kasisz72.
Hawas nie Âżyczy sobie rozgÂłosu i informowania kogokolwiek o stanie wykopalisk.Wiem to z pewnego ÂźrĂłdla.Nic wiĂŞcej nie mogĂŞ napisaĂŚ.
Pozdrawiam  MrugniĂŞcie

DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech-Ale mnie rozbawiÂłaÂś zÂłotko MrugniĂŞcie
A któ¿ to taki tajemniczy informator? Pewnie to  krĂłliczek wielkanocny Cool
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2009, 18:17:32 wysłane przez kamil771 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #67 : Wrzesień 04, 2009, 18:21:43 »

kamil771 cieszĂŞ siĂŞ Âże ciĂŞ rozbawiÂłam JĂŞzyk nie to ÂŚw.MikoÂłaj..............dla ciebie w prezencie JĂŞzyk Cool

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #68 : Wrzesień 04, 2009, 18:22:51 »

pewnie Hawas chce cala slawe dla siebie , co nie znaczy zeby pch nic nie napisalo , mogliby napisac cokolwiek chociazy wykopaliska wznowione albo cus w tym stylu
kot
Gość
« Odpowiedz #69 : Wrzesień 04, 2009, 18:38:24 »

JeÂśli Kamilu chcesz jakichÂś dowodĂłw,to na wÂłasnÂą rĂŞkĂŞ sobie szukaj.

MyÂślĂŞ bowiem ,ze brak jest zainteresowanych aby Ci takowe dostarczaĂŚ. UÂśmiech MrugniĂŞcie
wiki
Gość
« Odpowiedz #70 : Wrzesień 04, 2009, 19:32:06 »

Wiele razy byÂło w audycjach mĂłwione, Âże o wykopaliskach informacja bĂŞdzie tylko wtedy, kiedy Egipcjanie to sami ogÂłoszÂą, poniewaÂż tak siĂŞ umĂłwili....

Pozdrawiam UÂśmiech
kasiasz72
Gość
« Odpowiedz #71 : Wrzesień 05, 2009, 08:37:09 »

kochani nie zarzucam kÂłamstwa Lucynie. Pomyslcie troche, jak to mĂłwi Enki skoro nie mĂłwia o tym publicznie moze nie moga. prosze przeczytaĂŚ sesje dotyczace Hawassa, a bedziecie wiedzieli o co chodzi.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #72 : Wrzesień 05, 2009, 09:48:38 »

Zanim napiszĂŞ o zapomnianej komorze, ktĂłrÂą odkryÂł niedawno w najsÂłynniejszej piramidzie Âświata egiptolog Bob Brier, muszĂŞ przypomnieĂŚ pewnÂą hipotezĂŞ ogÂłoszonÂą troszkĂŞ ponad dwa lata temu.

Francuski architekt Jean-Pierre Houdin przedstawi³ now¹ i doœÌ rewolucyjn¹ koncepcjê budowy piramidy. Jego zdaniem Egipcjanie wykorzystali do wci¹gania bloków spiraln¹ rampê po³o¿on¹ we wnêtrzu piramidy. Zdaniem Francuza jest to du¿o bardziej racjonalne rozwi¹zanie, ni¿ dot¹d prezentowane przewiduj¹ce np. wielk¹ prost¹ rampê, która podczas budowy szczytu piramidy musia³aby mieÌ a¿ 1,5 km d³ugoœci. Tylko wtedy by³aby na tyle ³agodna, aby mo¿na by³o po niej wci¹gaÌ bloki. Stworzenie takiej prostej rampy jest co najmniej tak pracoch³onne jak budowa piramidy, a przecie¿ rampê trzeba by³o potem jeszcze rozebraÌ.

Francuz nie odrzuca jednak caÂłkowicie prostej rampy. Jego zdaniem Âświetnie spisywaÂła siĂŞ ona do wysokoÂści 43 m. Potem jednak jej uÂżycie staje siĂŞ nieefektywne. Reszta piramidy, czyli trochĂŞ ponad 100 m wysokoÂści i 1/3 objĂŞtoÂści, miaÂła powstaĂŚ dziĂŞki wewnĂŞtrznej spiralnej rampie. Co wiĂŞcej, wedÂług architekta materiaÂł uÂżyty na prostÂą rampĂŞ wykorzystano do budowy reszty piramidy.

Houdin wsparÂł swojÂą hipotezĂŞ symulacjami komputerowymi, do ktĂłrych stworzenia wykorzystano oprogramowanie stosowane do planowania organizacji pracy w fabrykach, czy na placach budowy. ZaprezentowaÂł teÂż dwie poszlaki przemawiajÂące za istnieniem spiralnych ramp.

Pierwsz¹ i najmocniejsz¹ by³y wyniki badaù geofizycznych piramidy przeprowadzonych przez jego rodaków w 1986 roku. Francuski zespó³ wykry³ anomalie w gêstoœci budowli mog¹ce œwiadczyÌ o nieznanych dot¹d pustych przestrzeniach we wnêtrzu piramidy Cheopsa. Co wa¿ne anomalie te uk³ada³y siê w³aœnie w spiralê. Szczególnie du¿e ubytki gêstoœci by³y na naro¿nikach budowli.

Naro¿niki natomiast graj¹ w hipotezie Houdina niebagateln¹ rolê. Przy spiralnej rampie pojawia siê bowiem problem skrêcania ci¹gniêtym na saniach kamiennym blokiem w w¹skim tunelu. Zdaniem Francuza przy naro¿nikach tunele, które bieg³y parê metrów od zewnêtrznej œciany, wychodzi³y na niewielkie otwarte placyki, by robotnicy mieli doœÌ miejsca do obracania bloków.

Druga poszlaka dotyczy³a szczerby widocznej w³aœnie w jednym z naro¿ników piramidy Cheopsa mniej wiêcej w dwóch trzecich wysokoœci budowli (widaÌ j¹ na zdjêciu powy¿ej). Zdaniem Francuza jest ona pozosta³oœci¹ po placyku do obracania bloków. Na jego obecnoœÌ w tym miejscu wskaza³a m.in. analiza wyników wspomnianych ju¿ badaù geofizycznych.

I w³aœnie do tej szczerby wspi¹³ siê w ubieg³ym roku za zgod¹ miejsowych w³adz Bob Brier, popularny amerykaùski egiptolog i najbardziej znany zwolennik hipotezy Houdina. Badaj¹c j¹ zobaczy³ niewielk¹ dziurê. Wszed³ w ni¹ i znalaz³ siê w pomieszczeniu w kszta³cie litery L.

Z pewnoœci¹ nie by³ pierwszym cz³owiekiem, który do niego wszed³ w ostatnich wiekach, gdy¿ znalaz³ na jednym z bloków wymalowan¹ datê 1845. Jednak pomieszczenie nie by³o znane i opisane w naukowych Ÿród³ach. Wed³ug Briera nie jest mo¿liwe, by powsta³o przypadkiem, np. w wyniku wybierania bloków podczas demontowania ok³adziny piramidy kilka stuleci temu. Sklepienie pomieszczenia wygl¹da na celowo wykonane, otwór wejœciowy jest za ma³y, by mo¿na by³o usun¹Ì przez niego bloki, a jedna œciana komory robi wra¿enie wymurowanej od œrodka piramidy. Doskonale pasuje to do hipotezy Houdina. Jego zdaniem koùcz¹c budowlê i ok³adaj¹c j¹ wyrównanymi wapiennymi blokami Egipcjanie likwidowali placyki zaczynaj¹c od samej góry i schodz¹c tunelem na dó³. A wiêc zamurowywali je od œrodka budowli. Odkrycie wzmacnia wiêc znacz¹co hipotezê Houdina i za³o¿enie, ¿e szczerba jest pozosta³oœci¹ po jednym z placyków.

Swoje odkrycie Brier opisaÂł wÂłaÂśnie w magazynie Archaeology (dali kilka zdjĂŞĂŚ). Pod koniec ubiegÂłego roku pisaÂł teÂż o tym National Geographic (wspinaczka byÂła zwiÂązania z krĂŞceniem kolejnego filmu tej stacji).

Polecam teÂż przygotowanÂą juÂż ponad dwa lata temu trĂłjwymiarowÂą prezentacjĂŞ hipotezy Houdina. NaprawdĂŞ warto obejrzeĂŚ, bo bardzo uÂłatwia zrozumienie pomysÂłu Francuza i jest Âświetnie wykonana. (konieczne jest zainstalowanie specjalnego plugina 3D)

Symulacja przedstawia te¿ koncepcje Houdina dotycz¹ce budowy komory grobowej faraona, której strop chroni¹ gigantyczne 50-60-tonowe bloki granitu. Swoim ogromem zmia¿d¿y³y one ju¿ wiele teorii budowy piramidy. Pozosta³e bloki piramidy wa¿¹ bowiem zaledwie 2,5-1 tony

Zdaniem Houdina do wci¹gniêcia granitowych gigantów Egipcjanie u¿yli wielotonowej przeciwwagi zje¿d¿aj¹cej Wielk¹ Galeri¹, tajemniczym wysokim korytarzem w œrodku piramidy, którym idzie siê do komory grobowej. Sun¹c w dó³ Galerii, zrobiona z pewnej liczby ma³ych g³azów przeciwwaga wci¹ga³a potê¿ne bloki po znajduj¹cej siê naprzeciwko rampie. Ta teoria wyjaœnia te¿ do czego s³u¿¹ zagadkowe wyciêcia widoczne w Wielkiej Galerii.

Francuz wymyœli³ te¿ ³atwy sposób na ulokowanie na szczycie budowli wielotonowego piramidionu. Jego zdaniem wci¹gniêto go po prostej rampie, a póŸniej podnoszono w miarê wznoszenia piramidy skrêcaj¹c przytwierdzone do niego liny.

artykuÂł pochodzi stÂąd:
http://archeowiesci.wordpress.com/2009/06/21/zapomniana-komora-w-piramidzie-cheopsa-czyli-jak-zbudowano-olbrzyma-z-gizy/
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #73 : Wrzesień 06, 2009, 07:22:50 »

Zupelnie wyglada na to,ze p.lucyna nie wie co sie dzieje w PCH,
a PCH nie wie,co p.Lucyna naklamie na sesjach prywatnych.
Pozdrawiam.
lukasz245
Gość
« Odpowiedz #74 : Wrzesień 06, 2009, 10:44:57 »

Zupelnie wyglada na to,ze p.lucyna nie wie co sie dzieje w PCH,
a PCH nie wie,co p.Lucyna naklamie na sesjach prywatnych.
Pozdrawiam.

jezeli ktokolwiek klamie w pch to wszyscy ktorzy sa od poczatku , jakies 3 osoby ktore teraz nie maja juz wyjscia i musza brnac w to do konca  DuÂży uÂśmiech
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: