Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 25, 2025, 16:26:01

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wszystko co wiemy o KsiĂŞÂżycu  (Przeczytany 201672 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #150 : Styczeń 19, 2011, 10:48:38 »

ja nie wiem co jest przyczynÂą takiego stanu rzeczy, i rĂłwnieÂż nie wiem jakie konsekwencej fizyczne powinno ono wywoÂłaĂŚ.
Jak widaĂŚ nie tak Âłatwo dokÂładnie wytÂłumaczyĂŚ to co jest obserwowane.

pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Gość
« Odpowiedz #151 : Styczeń 19, 2011, 11:03:48 »

ja nie wiem co jest przyczynÂą takiego stanu rzeczy, i rĂłwnieÂż nie wiem jakie konsekwencej fizyczne powinno ono wywoÂłaĂŚ.
Jak widaĂŚ nie tak Âłatwo dokÂładnie wytÂłumaczyĂŚ to co jest obserwowane.

No chyba, Âże ktoÂś nam puszcza hologram, by przekonaĂŚ niewiernych do nadciÂągajÂącego kataklizmu.   DuÂży uÂśmiech
m11
Gość
« Odpowiedz #152 : Styczeń 19, 2011, 11:09:06 »

Podobny wÂątek i pytanie byÂło na innym portalu np tutaj.

m11
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #153 : Styczeń 19, 2011, 11:17:05 »

bardzo możliwe że już "odpalili" BLUE BEAM, ale martwe zwierzęta to już chyba nie Holo..(tylko HARP?)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 11:28:05 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #154 : Styczeń 20, 2011, 12:16:37 »

Songo WysÂłane: StyczeĂą 19, 2011, 08:05:26
co w wolnym tÂłumaczeniu znaczy- Âże autor tzw. naukowego wyjaÂśnienia, NIE wyjaÂśniÂł dlaczego takie zjawisko obserwatorzy widzieli/nagrali w ciÂągu zaledwie kilku godz.., a nie w trakcie precesjii(ktĂłra trwa znacznie, znacznie dÂłuÂżej), itd.?
Ludzie,litosci!
Ze sloncem i z ksiezycem nic sie nie dzieje!Wszystko jest w jak najlepszym porzadku.Kolejna sciema i w miare zblizania sie roku 2012,tych sciem bedzie coraz wiecej.Nie dajmy sie zwariowac.Dobre wytlumaczenie tego zjawiska jest w filmiku #2, do ktorego link zamiescil w swoim poscie m11.Wytlumaczenie najprostsze: poniewaz Ziemia sie obraca, wiec w ciagu kilku godzin obserwacji ksiezyca, zmienia sie kat obserwatora w stosunku do horyzontu - w tym przypadku az o 23 stopnie.
Ksiezyc jawi nam sie tak, jakby zmienial pozycje i obracal sie.Zjawisko to wystepuje od momentu,kiedy pojawil sie Ksiezyc przy Ziemii.Nic nowego i nic nienormalnego.Jakby tego malo,podaje link do filmiku,w ktorym autor kontaktuje sie z Davidem Morrisonem,scientysta NASA,.i czyta jego odpowiedz.Nie mam czasu na tlumaczenie, wiec wybaczcie,a dla tych co znaja,wszystko bedzie jasne.

<a href="http://www.youtube.com/v/Jju9UeREeNI?fs=1&amp;amp" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Jju9UeREeNI?fs=1&amp;amp</a>
Pozdrawiam,android Kahuna. DuÂży uÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 13:04:51 wysłane przez Kahuna » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #155 : Styczeń 20, 2011, 12:28:21 »

PrzyglÂądaÂłam siĂŞ ostatnio KsiĂŞÂżycowi ,ale teÂż nie zauwaÂżyÂłam zmian  Szok  dostaÂłam natomiast bardzo ciekawy film ,east pewnie go zna .

http://vimeo.com/10038980

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #156 : Styczeń 20, 2011, 13:45:04 »

Kahuna napisaleÂś :
Wytlumaczenie najprostsze: poniewaz Ziemia sie obraca, wiec w ciagu kilku godzin obserwacji ksiezyca, zmienia sie kat obserwatora w stosunku do horyzontu - w tym przypadku az o 23 stopnie.
Ksiezyc jawi nam sie tak, jakby zmienial pozycje i obracal sie.Zjawisko to wystepuje od momentu,kiedy pojawil sie Ksiezyc przy Ziemii.Nic nowego i nic nienormalnego.

A ekspert z NASA dodaje w filmiku, Âże to wiedza elementarna, szkolna.  Nie przypominam sobie takiej lekcji.
I szczerze mĂłwiÂąc z tÂłumaczenia tego eksperta z NASA wynika tylko jedna sensowna dla mnie rzecz :  " stary to zÂłudzenie, wydaje Ci siĂŞ, Âże to co na co patrzysz jest dokÂładnie tym co widzisz, a jest inaczej i my, naukowcy,  Ci o tym opowiemy ".
To jest dok³adnie ten sam trick u¿ywany od tysiêcy lat. Kogutek na filmie cieszy siê jak dziecko, ¿e dokopa³ innemu kogutkowi , który zadaje pytania. Cieszy siê, bo mu ekspert powiedzia³ jak ma patrzeÌ. A dla mnie o wiele cenniejszy jest ten, kto pyta , choÌ mo¿e i b³¹dzi , i niczemu nie wierzy dopóki sam siê nie przekona.
Skoro tak ³atwo oszukaÌ nasze zmys³y, to mo¿e w koùcu przestaùmy na nich polegaÌ w 100%. Rzeczy nie s¹ do koùca takie jakimi je postrzegamy. W tym punkcie stajemy przed wyborem - badaÌ samemu i dr¹¿yÌ tematy nara¿aj¹c siê na drwiny i kpiny, czy dla œwiêtego spokoju wierzyÌ ekspertom ?
I czy ekspert jest nieomylny ? a skÂąd on to wie, co wie ? kto jego nauczyÂł "wÂłaÂściwie" patrzeĂŚ ?
Jak g³êboko zakorzeniona mo¿e byÌ iluzja ?
Nie chodzi o tÂą konkretnÂą sprawĂŞ z KsiĂŞÂżycem.
Ale to tak przy okazji ..
Kiara
Gość
« Odpowiedz #157 : Styczeń 20, 2011, 14:00:14 »

A tak naprawdĂŞ to nic nie widzimy naturalnie , bo nasze widzenie odbywa siĂŞ przez pryzmat , soczewkĂŞ deformujÂącÂą obraz prawdziwy. Ustawia go pod kÂątem. To co oglÂądamy jest dla nas naszÂą prawdÂą ( bo innej prawdziwej nie znamy) , ale nie jest naprawdĂŞ prawdziwym obrazem , bo ma przesuniĂŞcie kÂątowe.

No a teraz moÂżecie mi przywalaĂŚ z "moje fantazje"..

Pora na likwidacje tej soczewki.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Szmer
Gość
« Odpowiedz #158 : Styczeń 20, 2011, 14:15:53 »

A tak naprawdĂŞ to nic nie widzimy naturalnie , bo nasze widzenie odbywa siĂŞ przez pryzmat , soczewkĂŞ deformujÂącÂą obraz prawdziwy. Ustawia go pod kÂątem. To co oglÂądamy jest dla nas naszÂą prawdÂą ( bo innej prawdziwej nie znamy) , ale nie jest naprawdĂŞ prawdziwym obrazem , bo ma przesuniĂŞcie kÂątowe.
Co to za soczewka? skÂąd ona siĂŞ wziĂŞÂła? jak dziaÂła? skÂąd to wiesz? co byÂśmy zobaczyli niby bez tej soczewki?

Powoli zaczynamy siĂŞ rozumieĂŚ... ale jeszcze nie do koĂąca... tu nie chodzi o przywalanie komuÂś... tak czy siak - jesteÂśmy na dobrej drodze, tak trzymaj! UÂśmiech

jak j¹ usun¹Ì? dlaczego mamy j¹ usuwaÌ?
ptak
Gość
« Odpowiedz #159 : Styczeń 20, 2011, 14:28:00 »

Cytat: Kiara

… i zastÂąpienie jej innÂą soczewkÂą?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #160 : Styczeń 20, 2011, 14:35:43 »

nawet jeœli tak jest jak to naukowcy przedstawiaj¹, to czemu dopiero teraz ktoœ to zauwa¿a i robi z tego tani¹ sensacjê- tym bardziej ¿e jest to tzw. naukowa oczywista oczywistoœÌ? Mrugniêcie

east
Gość
« Odpowiedz #161 : Styczeń 20, 2011, 16:11:06 »

songo, mo¿e wczeœniej niezrêcznie by³o pytaÌ ? no bo przecie¿ to przejaw ignorancji .. a tu taka oczywista oczywistoœÌ wysz³a hehe Uœmiech
No i chÂłop dostaÂł po Âłbie za to, Âże zapytaÂł. A my za naszÂą wyobraÂźniĂŞ . ChociaÂż wolĂŞ swojÂą wyobraÂźniĂŞ UÂśmiech

W kwestii "soczewki". Bez niej wszystko byÂłoby morzem energii. Chyba niezbyt zrozumiaÂłym dla naszego aparatu pojĂŞciowego. Dlatego musi byĂŚ jakaÂś soczewka , jakiÂś tÂłumacz, ktĂłry interpertuje to, co widaĂŚ. W pewnym zakresie przybliÂżeĂą.
Co by byÂło bez soczewek ?
MoÂże posÂłuchajmy kogoÂś , kto to przeÂżyÂł  ..

Jill Bolte Taylor nadarzy³a siê okazja, której inni neurolodzy woleliby raczej za wszelk¹ cenê unikn¹Ì: dozna³a rozleg³ego udaru mózgu. Obserwowa³a, jak przestaj¹ dzia³aÌ kolejne funkcje jej mózgu - ruch, mowa, samoœwiadomoœÌ. Opowiada nam o tym zdumiewaj¹cym doœwiadczeniu.

Oto film :
http://www.ted.com/talks/lang/pol/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 16:38:50 wysłane przez east » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #162 : Styczeń 20, 2011, 16:27:10 »

Co to za soczewka? skÂąd ona siĂŞ wziĂŞÂła? jak dziaÂła? skÂąd to wiesz? co byÂśmy zobaczyli niby bez tej soczewki?

Powoli zaczynamy siĂŞ rozumieĂŚ... ale jeszcze nie do koĂąca... tu nie chodzi o przywalanie komuÂś... tak czy siak - jesteÂśmy na dobrej drodze, tak trzymaj! UÂśmiech

jak j¹ usun¹Ì? dlaczego mamy j¹ usuwaÌ?

Jak pojawiajÂą siĂŞ zwiastuny Âże coÂś nie halo.. to zrĂłb wszystko Âżeby to zmieniĂŚ, szukaj , myÂśl , prĂłbuj. WaÂżne jest tylko to co sam odkryjesz i co dla Ciebie bĂŞdzie prawdÂą.

Ja odkrywam dla siebie , dzielĂŞ siĂŞ tym chociaÂż nie zawsze potrafiĂŞ to wytÂłumaczyĂŚ  i uzasadniĂŚ naukowo. ZrobiÂą to inni.

PomyÂśl jak dziaÂłajÂą roÂżne okulary i jakie efekty dziĂŞki nim moÂżna otrzymaĂŚ? Okulary mogÂą byĂŚ w postaci genetycznego przestawienia sposobu widzenia. To wcale nie aÂż tak trudne trzeba coÂś podziaÂłaĂŚ chyba na ogniskowÂą?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 16:27:30 wysłane przez Kiara » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #163 : Styczeń 20, 2011, 17:01:17 »

A t¹ "ogniskow¹" jest ludzki umys³. Soczewk¹ jest nasz mózg. Podzielony na praw¹ i lew¹ pó³kulê. Nie zawsze umys³ najlepiej dekoduje rzeczywistoœÌ, choÌ niew¹tpliwie jest przydatny.

Kiara
Gość
« Odpowiedz #164 : Styczeń 20, 2011, 19:16:40 »

A t¹ "ogniskow¹" jest ludzki umys³. Soczewk¹ jest nasz mózg. Podzielony na praw¹ i lew¹ pó³kulê. Nie zawsze umys³ najlepiej dekoduje rzeczywistoœÌ, choÌ niew¹tpliwie jest przydatny.

Ja myÂślĂŞ Âże mĂłzg to tylko odczyt , ktĂłry teÂż moÂże byĂŚ '''''''''''skrzywiony" ale to chodzi o przechodzenie ÂświatÂła . Dla mnie to sprawa przysadki i szyszynki.

Kto siĂŞ zna na aparatach fotograficznych powinien lepiej to zÂłapaĂŚ albo jakiÂś optyk , taki od okularĂłw. UÂśmiech

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 19:18:02 wysłane przez Kiara » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #165 : Styczeń 20, 2011, 20:18:47 »

film od chanell robi wra¿enie- choÌ to ju¿ obróbka graficzna- ja os. te pokolorowane zdjêcia odebra³em jak jak¹œ baùkê/sferê- zamkniête pole si³owe pod który toczy siê ¿ycie, ale w œwietle soczewek i ogniskowych- w tych zdjêciach znów ka¿dy widzi pewnie coœ trochê innego Mrugniêcie

Lucyna
Gość
« Odpowiedz #166 : Styczeń 21, 2011, 00:00:46 »

Ciekawe dlaczego NASA musi dementowaĂŚ ksiĂŞÂżycowe zjawisko, jeÂżeli to takie oczywiste, ktĂłre pojawia siĂŞ co kaÂżdy okres ksiĂŞÂżycowy. Zapewne wystarczy tutaj jakiÂś nauczyciel z wioski od fizyki Âżeby wszystko byÂło jasne. CzyÂżby tak normalne zjawisko byÂło skomplikowane i zauwaÂżalne dopiero dzisiaj?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2011, 00:37:44 wysłane przez Lucyna » Zapisane
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #167 : Styczeń 21, 2011, 13:04:35 »

East
" stary to zÂłudzenie, wydaje Ci siĂŞ, Âże to co na co patrzysz jest dokÂładnie tym co widzisz, a jest inaczej i my, naukowcy,  Ci o tym opowiemy ".

Dziwne a moze i dziwaczne konkluzje tutaj widze,East.Twoi "guru" od pola swiadomosci,kwantowej istoty naszej rzeczywistosci,Jedni we wszystkim,Wyzszych Jazni,radykalnego wybaczania..itp..itd..chyba maja patent na nieomylnosc,bo nie zadajesz im pytan typu:"a skad oni to wiedza ,co wiedza.. i kto ich nauczyl jak na to wlasciwie patrzec?"..a biedny ekspert z NASA,ktory strawil swoje cale zycie zglebiajac tajniki kosmosu zasluguje u Ciebie na drwiny i podejrzliwosc.Nieladnie tak,oj nieladnie..

Lucyna,NASA nie musi i nie dementuje tego ksiezycowego zjawiska.To po prostu ten kogutek,ktory dowalil temu drugiemu kogutkowi, wyslal filmik nakrecony przez drugiego kogutka do eksperta z NASA
z prosba o wyjasnienia i komentarz i gdzies tak w 5-tej minucie zamieszczonego przeze mnie materialu,odczytuje odpowiedz eksperta.Odpowiedz eksperta pokrywa sie w zupelnosci z wyjasnieniami
z filmiku #2,przytoczonego przez m11.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2011, 13:05:27 wysłane przez Kahuna » Zapisane
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #168 : Styczeń 21, 2011, 13:06:03 »

Elo  !!!!

Cytat w kotekÂście wypowiedzi o soczewkach:

"Energia praniczna przep³ywa³a przez œrodek szyszynki. Gruczo³ ten, jak podaje Jacob Libermann, autor ksi¹¿ki Ligt, the Medicine of the Future (Œwiat³o, medycyna przysz³oœci), wygl¹da jak oko i pod pewnymi wzglêdami jest dos³ownie ga³k¹ oczn¹. Szyszynka ma kszta³t kuli, która zawiera otwór. W otworze tym znajduje siê soczewka skupiaj¹ca œwiat³o. Jest ona pusta w œrodku i posiada receptory kolorów. Jej podstawowe pole widzenia - choÌ nie zosta³o to stwierdzone naukowo - obejmuje to, co jest w górze, w stronê nieba. Tak samo jak oczy obejmuj¹ k¹t widzenia szerokoœci o 90 stopni w promieniu obserwacji, szyszynka równie¿ 'widzi' obszar wyznaczony k¹tem 90 stopni wokó³ kierunku patrzenia. Tak jak my nie mo¿emy obj¹Ì wzrokiem tego, co jest za nami, tak szyszynka nie widzi Ziemi w dole. Nawet w swoim obecnym skurczonych rozmiarze szyszynka przechowuje wszystkie œwiête formy geometryczne oraz zrozumienie tego, w jaki sposób zosta³a stworzona RzeczywistoœÌ. Ca³a ta wiedza przechowywana jest we wnêtrzu ka¿dego cz³owieka. Nie mamy jednak do niej dostêpu, poniewa¿ w wyniku Upadku utraciliœmy pamiêÌ, bez pamiêci zaœ oddychamy inaczej. zamiast pobieraÌ pranê przez szyszynkê i puszczaÌ j¹ w obieg w górê i w dó³ naszej centralnej osi, zaczêliœmy j¹ wdychaÌ przez usta i przez nos. Strumieù energii pranicznej omija teraz szyszynkê, co powoduje, ¿e postrzegamy rzeczy w zgo³a odmienny sposób i inaczej interpretujemy Jedyn¹ RzeczywistoœÌ (wprowadziliœmy podzia³ na dobro i z³o, czy te¿ spolaryzowan¹ œwiadomoœÌ)."

ÂŻrĂłdÂł: Pradawan Tajemnica Kwiatu ÂŻycia, tom I, Drunvalo Melchizedek, wyd.Centrum 2005.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #169 : Styczeń 21, 2011, 23:25:41 »

Witam
A jednak coÂś sie poprzestawiaÂło w naszym ukÂładzie planetarnym
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/grenlandia-slonce-wzeszlo-dwa-dni-za-wczesnie,1,4118851,wiadomosc.html
ale skomponuj¹ zaraz jak¹œ teoriê która pozwoli ludziom "spaÌ" spokojnie.
marman1983
Gość
« Odpowiedz #170 : Styczeń 21, 2011, 23:29:05 »

Witam
A jednak coÂś sie poprzestawiaÂło w naszym ukÂładzie planetarnym
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/grenlandia-slonce-wzeszlo-dwa-dni-za-wczesnie,1,4118851,wiadomosc.html
ale skomponuj¹ zaraz jak¹œ teoriê która pozwoli ludziom "spaÌ" spokojnie.
Bylo juz o tym tutaj: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5210.525
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #171 : Styczeń 22, 2011, 06:53:25 »

tak tak, o Grenlandi juÂż byÂło, ale o Norwegi jeszcze nie- sÂłoĂące wzeszÂło 1 dzieĂą wczeÂśniej(to nawet fajnie- wiĂŞcej sÂłoĂąca;-)
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/sun-early-in-norway-as-well

east
Gość
« Odpowiedz #172 : Styczeń 22, 2011, 10:53:17 »

Kahuna
Dziwne a moze i dziwaczne konkluzje tutaj widze,East.Twoi "guru" od pola swiadomosci,kwantowej istoty naszej rzeczywistosci,Jedni we wszystkim,Wyzszych Jazni,radykalnego wybaczania..itp..itd..chyba maja patent na nieomylnosc,bo nie zadajesz im pytan typu:"a skad oni to wiedza ,co wiedza.. i kto ich nauczyl jak na to wlasciwie patrzec?"..a biedny ekspert z NASA,ktory strawil swoje cale zycie zglebiajac tajniki kosmosu zasluguje u Ciebie na drwiny i podejrzliwosc.Nieladnie tak,oj nieladnie..

Pewnie i nieÂładnie z mojej strony MrugniĂŞcie , ze go tak "zjechaÂłem". ChoĂŚ nie do koĂąca jego. ChodziÂło mi o ukazanie pewnego schematu myÂślowego polegajÂącego na tym, Âże jak oficjalny ekspert powie, Âże coÂś jest takie a takie i juÂż, to inni dociekliwi ludzie muszÂą byĂŚ idiotami, a reszta nie wnika dalej, tylko wierzÂą Âślepo. Bo to oficjel z  NASA powiedziaÂł. Nie chodzi mi teraz o to, czy powiedziaÂł prawdĂŞ czy nie.

Odwrotnie siĂŞ ma sprawa z moimi "guru" jak ich Kahuna nazwaÂłeÂś UÂśmiech. Oficjalnie meanstream  nauki ich nie popiera. W szkoÂłach nie wykÂłada siĂŞ fizyki ÂświadomoÂści UÂśmiech
Mo¿esz na prawdê wierzyÌ komu zechcesz Kahuna. Ja budujê swój œwiat w oparciu o pewien kola¿ w którym mistyka , nauka i ludzka dociekliwoœÌ zaczynaj¹ graÌ na jednym boisku w jednej dru¿ynie . To mi po prostu odpowiada.

-------------
zachowanie czÂłowieka ,a fazy KsiĂŞÂżyca:
PoglÂąd, Âże fazy ksiĂŞÂżyca mogÂą mieĂŚ wpÂływ na ludzkie zachowanie jest staroÂżytny, co znajduje swoje odzwierciedlenie w genezie sÂłowa "ob³êd" . Fragment z Wikipedii na temat pochodzenia sÂłowa "wariat", stwierdza: "SÂłowo wariat jest zapoÂżyczone z Âłaciny" lunacus ", co z kolei wynika z slowa " luna "(KsiĂŞÂżyc), a oznacza tradycyjne powiÂązanie w folklorze pomiĂŞdzy szaleĂąstwem,a  fazami KsiĂŞÂżyca ". Autorzy raportu Owens i McGowan w artykule (niemiecki Journal of Psychiatry, 2006),twierdzÂą, Âże duÂża czêœÌ pracownikĂłw sÂłuÂżby zdrowia nadal utrzymuje  przekonanie, Âże KsiĂŞÂżyc moÂże w pewien  sposĂłb wpÂłyn¹Ì na zachowanie czÂłowieka. Angus (1995, niepublikowane badania mgr) informuje, Âże 43% pracownikĂłw sÂłuÂżby zdrowia uwaÂża, Âże cykle ksiĂŞÂżycowe wpÂływajÂą na ludzkie zachowania. Badanie pod tytuÂłem "Lunacy" przez Danzl, opublikowane w Journal of Emergency Medicine w 1987 r. stwierdza, Âże 80% pielĂŞgniarek pogotowia i 64% lekarzy zgadza siĂŞ, Âże KsiĂŞÂżyc wpÂływa na pacjentĂłw oraz ich zachowanie. Rosyjskie  badania (Lucatelli i okienka Biofizika, 1995) uznaÂły, Âże w niektĂłrych przypadkach choroby maniakalno-depresyjnej "Planetarna lokalizacja w stosunku do miesiÂąca ksiĂŞÂżycowego moÂże byĂŚ skorelowana z podatnoÂściÂą na spolaryzowany zespó³ maniakalno-depresyjny. Ponadto, poziom przestĂŞpczoÂści odnotowano bĂŞdzie o wiele wyÂższy podczas peÂłni KsiĂŞÂżyca niÂż w innych  dniach (Thakur i Sharma, 1984, Br Med J (Clin Res Ed)). Innym przykÂładem jest to, Âże wiele kobiet ma cykle miesiÂączkowe podobne do cyklu ksiĂŞÂżycowego.  Owens i McGowan (2006) doszedÂł do wniosku, Âże: "ksiĂŞÂżycowy wpÂływ na ludzkie zachowanie jest zjawiskiem, ktĂłre jest akceptowane przez pracownikĂłw sÂłuÂżby zdrowia, to jednak wiĂŞkszoœÌ wspó³czesnych w literaturze odrzuca wpÂływ na to cykli ksiĂŞÂżycowych. To stwierdzenie moÂże ulec zmianie lub zostaĂŚ dodatkowo potwierdzone o nowe dane lub inne sposoby analizy danych. CzÂłowiek skÂłada siĂŞ z ponad 70% wody i, podobnie jak fale oceanu, pÂłynĂłw w naszym organizmie moÂże mieĂŚ wpÂływ i wpÂływ na nas w sposĂłb, moÂże nie byĂŚ w peÂłni Âświadomy lub w stanie udowodniĂŚ. MoÂże to przyczyniĂŚ siĂŞ do badaĂą naukowych niejednoznacznych  do tej pory. Autor i psychiatra, Arnold Lieber, wyglosil teoriĂŞ, Âże skoro ludzkie cialo  skÂłada siĂŞ g³ównie z wody to nasze ciaÂła mogÂą mieĂŚ "biologiczne  pÂływy ", ktĂłre wpÂływajÂą na nasze emocje. NapisaÂł nawet ksi¹¿kĂŞ pt "  Jak KsiĂŞÂżyc wpÂływa na Ciebie "(1996).

Czy cykle KsiĂŞÂżyca majÂą wplyw na ZiemiĂŞ ?
WiĂŞkszoœÌ ludzi jest zaznajomiona z faktem, Âże KsiĂŞÂżyc powoduje przypÂływy na ziemi oceanĂłw. Wynika to z oddzialywaĂą  grawitacyjnych  KsiĂŞÂżyca i Ziemi. Czy KsiĂŞÂżyc rĂłwnieÂż moÂże wywoÂłaĂŚ ruch w skorupie ziemskiej, ktĂłre mogÂłyby doprowadziĂŚ do trzĂŞsienia ziemi? Wielu naukowcĂłw pracujÂących nad tektonikÂą  pÂłyt twierdzi, Âże oddalenie siĂŞ KsiĂŞÂżyca wywoÂłuje skutki w postaci trzĂŞsieĂą ziemi (Kokus, 1987 cykli). Kokus i Ritter (1988 cykli) studiowali  fazy KsiĂŞÂżyca w przypadku 21 trzĂŞsieĂą ziemi. 14 mialo miejsce w czwartej fazie, piĂŞĂŚ w peÂłni ksiĂŞÂżyca i dwa po zaĂŚmieniu. NiektĂłrzy naukowcy twierdzÂą, Âże jest to efekt grawitacyjnego wplywu KsiĂŞÂżyca, tj. pÂływĂłw (Ferulano, 1986, Hartzell i Heaton, 1989). Badania z 2000 r. wykazaÂły, Âże trzĂŞsienia ziemi dochodzi, gdy siÂły pÂływowe nakladajÂą siĂŞ nad epicentrum trzĂŞsienia ziemi (Stetson, 1935). Podczas zbliÂżenia grawitacyjnego, powinny byĂŚ zbyt sÂłabe, by spowodowaĂŚ trzĂŞsienie ziemi, jednak  wiele  badaĂą wskazuje, na  ksiĂŞÂżycowy wplyw . Herman i Goldberg (1978) stwierdzajÂą, Âże KsiĂŞÂżyc wywoÂłuje przepÂływ czÂąsteczek, ktĂłre zaburza pole magnetyczne Ziemi.

WpÂływ zaĂŚmieĂą KsiĂŞÂżyca na ZiemiĂŞ

ZaĂŚmienia wiadomo, Âże majÂą wpÂływ na przewodnictwo atmosfery, zwÂłaszcza w okolicy E-regionu, co z kolei wpÂływa na pole magnetyczne Ziemi (Bown, 1991). Stening (1989) . NajwiĂŞkszy wpÂływ KsiĂŞÂżycowych  pÂływĂłw na pole magnetyczne wystĂŞpujÂą w godzinach porannych i w czasie rĂłwnonocy. ChoĂŚ wydaje siĂŞ, Âże ksiĂŞÂżycowe oddzialywanie istnieje , geofizycy jednak twierdzÂą, Âże podstawy tych procesĂłw pozostajÂą niejasne i,  powiÂązania sÂłoneczne oraz ewentualnie inne czynniki  naleÂży teÂż braĂŚ pod uwagĂŞ.

Mitch Battors z "Zmiany Earth Media" wydaÂł oÂświadczenie w swoim biuletynie z  20 grudnia 2010 , Âże trzĂŞsienia ziemi dochodzi w dwa tygodnie przed i / lub dwa tygodnie po ostatnich szeÂściu ksiĂŞÂżycowych zaĂŚmieniach ( w caÂłoÂści). Slusznie spekulowal , Âże trzĂŞsienie ziemi nastÂąpi po zaĂŚmienie KsiĂŞÂżyca 21 grudnia 2010. NastÂąpilo  7.4 w skali richtera trzĂŞsienie ziemi w tym samym dniu zaĂŚmienia w Japonii (patrz tabela poniÂżej).

Data zaĂŚmienie    Data, siÂła i miejsce trzĂŞsienie ziemi
2001 09 stycznia    26 stycznia 2001, 7.9, Indie
16 maja 2003    01 maja 2003, 6.4, wschodniej Turcji
09 listopada 2003    17 listopada 2003, 7.8, Alaska
04 maja 2004    ---
2004 28 paÂździernika    23 paÂździernika 2004, 6.6, Japonia
2007 03 marca    06 marca 2007, 6.4 i 6.3, Sumatra.
28 sierpnia 2007    15 sierpnia 2007, 7.4, Peru
2008 21 lutego    21 lutego 2008, 7.4, Indonezja
2010 21 grudnia    21 grudnia 2010, 7.4, Japonia

Pachinyk, (2002) omawia Âże szczyty trzĂŞsienia ziemi okoÂło rĂłwnonocy i przesileĂą.  Bierze pod uwagĂŞ  rĂłwnieÂż, sÂłoneczne powiÂązania i twierdzi, Âże sÂą dowody wskazujÂące, Âże istnieje interakcja pomiĂŞdzy pĂłlami elektromagnetycznmi  i grawitacyjnymi.

Podczas poszukiwania literatury naukowej,wskazujÂącej na  po³¹czenie miĂŞdzy fazami KsiĂŞÂżyca i trzĂŞsieniami ziemi pojawiajÂą siĂŞ rĂłwnieÂż niejasne zwiÂązki  miĂŞdzy KsiĂŞÂżycem i ludzkimi zachowaniami . Lin i in. (2003) argumentujÂą, Âże wskazuje na to szczyt w maÂłych trzĂŞsieĂą ziemi (2,5 do 5), ktĂłre studiowaÂł na Tajwanie w latach 1973 i 1991, jednak autorzy nie znaleÂźli korelacji pomiĂŞdzy wiĂŞkszymi trzĂŞsieniami ziemi (powyÂżej 5) , a fazami  KsiĂŞÂżyca.

dane z GCI , a cykle ksiĂŞÂżycowe

Jak wielu z was wie, globalny system GCI ( Global Coherrence ) monitorowany  jest za pomocÂą magnetometrĂłw, ktĂłre  monitorujÂą magnetyczne czĂŞstotliwoÂści w jonosferze. Ponadto, zespó³ badawczy IHM oparty jest na  urzÂądzeniach Random Number Generator (RNG) - losowe generatory liczbowe -, ktĂłre sÂą  czĂŞÂściÂą Âświatowej sieci generatorĂłw liczb losowych. TÂą sieĂŚ prowadzi Projekt Globalnej ÂŚwiadomoÂści (GCP). PatrzÂąc na dane RNG znajdujÂących siĂŞ w naszej sieci obiektĂłw badawczych przez okres dziesiĂŞciu lat (patrz rysunek poniÂżej), rĂłwnieÂż moÂżna znaleŸÌ odzwierciedlenie dot  danych cykli ksiĂŞÂżycowych  . Nie byÂło znacznie wyÂższych efektĂłw podczas peÂłnegej fazy ksiĂŞÂżyca.

Generator zdarzeĂą  losowych, a cykle ksiĂŞÂżycowe

GCI rozpocz¹³ miesiĂŞczny projekt pod nazwÂą " Full Moon Synchronized Care Focus" dla czÂłonkĂłw GCI w grudniu 2010 r. od peÂłni KsiĂŞÂżyca. Wiele innych grup pracuje  takÂże przy wykorzystaniu energii peÂłni KsiĂŞÂżyca, aby pomĂłc podwyÂższyĂŚ  zbiorowÂą  czĂŞstotliwoÂści ludzkoÂści. Nie analizowano danych KsiĂŞÂżyca w peÂłni przez nasze  magnetometry przez dÂługi okres czasu, ale mamy nadziejĂŞ, Âże wkrĂłtce bĂŞdziemy mogli odkryĂŚ informacje na temat moÂżliwych skutkĂłw peÂłni KsiĂŞÂżyca podczas synchronizacji Global Care - czyli skupienia  siĂŞ i medytacji.

Czasem moÂże  byĂŚ trudne do udowodnienia zÂłoÂżonych interakcji pomiĂŞdzy SÂłoĂącem, ZiemiÂą i KsiĂŞÂżycem, a innymi wpÂływami  planetarnymi, ktĂłre nie zostaÂły omĂłwione tutaj. Nawet jeÂśli nauka jest niejednoznaczna w tym zakresie, to moÂżemy chociaÂż  zobaczyĂŚ, Âże istnieje jakieÂś powiÂązanie KsiĂŞÂżyca, Âżycia na Ziemi, SÂłoĂąca i WszechÂświata.

W fazach KsiĂŞÂżyca nadal utrzymuje siĂŞ aktywnoœÌ sÂłoneczna wzrastajÂąca  w ciÂągu najbliÂższych kilku lat, a zatem wiĂŞcej zmian moÂże pojawiĂŚ siĂŞ w naszym Âżyciu, ktĂłre czasami mogÂą wydawaĂŚ  siĂŞ trudne. W tych czasach waÂżne jest, aby pamiĂŞtaĂŚ, jak moÂżemy zwiĂŞkszyĂŚ nasze wÂłasnÂą spĂłjnoœÌ serc , co jest korzystne nie tylko dla nas samych, ale takÂże dla naszego,  globalnego  Âśrodowiska spoÂłecznego .

Zapraszamy do przy³¹czenia siĂŞ do pokoju GCI Global Care  i co miesiÂąc Full Moon Synchronized Care Focus,
http://www.globalcarerooms.org/

Równie¿ zachêcamy do w³asnych praktyk w celu zwiêkszenia troski i wspó³czucia dla siebie i innych.

Chcia³bym zakoùczyÌ komentarz do s³ów Henry David Thoreau:

Nie znam bardziej optymistycznej rzeczy  niÂż fakt niekwestionowanej zdolnoÂści  czÂłowieka do wzniesienia swego Âżycia poprzez Âświadome dziaÂłanie.

Z wielkÂą miÂłoÂściÂą i wdziĂŞcznoÂściÂą,

Deyhle Annette, Ph.D. Zespó³ Badaù i GCI

----------------

PowyÂższy artykul pochodzi z newslettera GCI, ktĂłry otrzymujĂŞ na skrzynkĂŞ mailowÂą ( po moim tlumaczeniu z pomocÂą google MrugniĂŞcie )
Mam nadziejĂŞ, Âże praktyczne  wskazĂłwki oraz wiedza w nim zawarta - no i oczywiÂście praktyka wspĂłlnych medytacji - mogÂą siĂŞ przyczyniĂŚ do lepszego zrozumienia naszego polÂączenia z KsiĂŞÂżycem, SloĂącem i calym WszechÂświatem

pozdr
East
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 15:46:34 wysłane przez east » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #173 : Luty 06, 2011, 22:06:21 »

NASA ukrywa przed Âświatem dziejowÂą tajemnicĂŞ

(fot. NASA)

Naturalny satelita Ziemi od lat jest ÂźrĂłdÂłem wielu dywagacji. ProwadzÂą one do powstawania wielu - mniej lub bardziej dziwnych - teorii dotyczÂących jego historii. BĂłlu gÂłowy mogÂą przysporzyĂŚ kolejne, wykluczajÂące siĂŞ czĂŞsto hipotezy dotyczÂące powstania KsiĂŞÂżyca, lÂądowania na nim czÂłowieka, a nawet staroÂżytnych cywilizacji, ktĂłre niegdyÂś rzekomo go zamieszkiwaÂły.

Wielu obserwatorów sugeruje, ¿e œwiat ju¿ dawno móg³by zapoznaÌ siê z prawd¹ dotycz¹c¹ Srebrnego Globu, a odpowiedzialnoœÌ za to, ¿e tak siê dot¹d nie sta³o ponosi NASA, która starannie maskuje kolejne fakty. Czy rzeczywiœcie coœ jest na rzeczy, a jeœli tak, to czy poznamy kiedyœ prawdê na temat Ksiê¿yca?

1/11

...

http://niewiarygodne.pl/gid,12826019,img,12826502,kat,1017185,title,Czy-Ksiezyc-zamieszkiwaly-starozytne-cywilizacje-NASA-ukrywa-przed-swiatem-dziejowa-tajemnice,galeriazdjecie.html

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #174 : Luty 06, 2011, 23:26:54 »

To zdjĂŞcie z powierzchni KsiĂŞÂżyca (choĂŚ wydaje mi siĂŞ, Âże raczej Marsa), a takÂże wiele innych, nie mniej szokujÂących, widziaÂłem juÂż wiele razy. ZamieÂściÂł je teÂż Sitchin w swoich pracach.

Za ka¿dym razem bierze mnie cholerna z³oœÌ, ¿e oficjalna nauka œlepnie przy takich obrazkach, a co najwy¿ej stara siê wmówiÌ opinii publicznej, ¿e to jakaœ gra œwiate³ w naturalnych ska³ach tych planet.

Czy naprawdĂŞ majÂą nas za gÂłupcĂłw!? Czy nie widzÂą tego, co widzÂą miliony? Po co ta mistyfikacja? Nie jesteÂśmy jeszcze gotowi na przyjĂŞcie prawdy? PrzecieÂż widaĂŚ jÂą, jak na dÂłoni...
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: