Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 18, 2025, 13:39:00

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wszystko co wiemy o KsiĂŞÂżycu  (Przeczytany 201330 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« : Październik 15, 2008, 17:11:41 »

Piszcie tu wszystko co wiecie na temat naszego piĂŞknego satelity UÂśmiech
moze zacznĂŞ od linku ktĂłry znalazÂłam na necie;
http://www.eioba.pl/a74714/kto_zbudowal_ksiezyc - 185k

[za³¹cznik starszy ni¿ 90 dni - usuniêty przez administratora]
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 17:22:17 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2008, 20:08:26 »

ABSOLUTNIE CAÂŁA (100%) wiedza o ksiĂŞzycu - na TEJ stronie:

http://pql.gu.ma/

JĂŞzyk

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2009, 17:18:45 »

Alternatywna historia KsiĂŞÂżyca
Opublikowano: 18.12.2008 | Kategoria: Ezoteryka

...
Satelita Ziemi, ktĂłry raz na miesiÂąc obiega naszÂą planetĂŞ, od wiekĂłw powodowaÂł u ludzi lunatyzm. Istnieje wiele historii, ktĂłre odzwierciedlajÂą nasze zainteresowanie biaÂłym dyskiem, ktĂłry nocÂą rozÂświetla nasze niebo. Wprowadzenie nowego sprzĂŞtu pozwoliÂło ludzkoÂści przypatrzeĂŚ siĂŞ KsiĂŞÂżycowi bliÂżej. Anglik Sir John Herschel przypatrujÂąc siĂŞ mu w czasie zaĂŚmienia dostrzegÂł na jego powierzchni dziwne obiekty. Jak mĂłwiÂł, widziaÂł ÂświatÂła, ktĂłre zdawaÂły siĂŞ poruszaĂŚ. JuÂż w 1788 roku astronom o nazwisku Schroeter zaobserwowaÂł niewielkie „wybrzuszenia” na powierzchni Srebrnego Globu. TwierdziÂł, Âże to Âślady aktywnoÂści „SelenitĂłw” – mieszkaĂącĂłw KsiĂŞÂżyca. Inni astronomowie tamtej epoki mĂłwili o obserwacjach dziwnych zjawisk i struktur Âświetlnych przypominajÂących te z Ziemi. W 1869 roku KrĂłlewskie Towarzystwo Astronomiczne rozpoczĂŞÂło trzyletni plan badania anomalnych ÂświateÂł widzianych w czĂŞÂści KsiĂŞÂżyca o nazwie Mare Crisium – Morze PrzesileĂą.
...

http://wolnemedia.net/?p=11819

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2009, 12:18:51 »

Aktualnie nie mam skonfigurowanego skanera, jest fajna broszura o ksiĂŞÂżycu.

tymczasem mo¿e ktoœ zapoda Ÿród³os³ów/etymo.

Czy aby nie coÂś z ?phoe?
east
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2009, 16:00:01 »

Co do etymologiii , Phirioori 
SÂłowo ksiĂŞÂżyc, czyli ksi¹¿ê, wywodzi siĂŞ jeszcze z wierzeĂą sÂłowiaĂąskich, gdzie ksiĂŞciem nazywany byÂł ksiĂŞÂżyc w okresie miĂŞdzy nowiem a pierwszÂą kwadrÂą (miaÂł on byĂŚ synem "starego" miesiÂąca)[2]; ogĂłlnÂą nazwÂą byÂł wĂłwczas miesiÂąc – sÂłowo bĂŞdÂące derywatem od praindoeuropejskiej nazwy KsiĂŞÂżyca, ktĂłra moÂże mieĂŚ zwiÂązek z rdzeniem *mē-, oznaczajÂącym mierzenie (czasu). "KsiĂŞÂżyc" przyj¹³ siĂŞ jako ogĂłlne okreÂślenie naszego satelity nieco póŸniej. Inne sÂłowa odnoszÂące siĂŞ do KsiĂŞÂżyca, np. selenofizyka (nauka o warunkach fizycznych na KsiĂŞÂżycu), selenologia (ogĂłlna nauka o KsiĂŞÂżycu), lunatyk czy lunacja wywodzÂą siĂŞ ze s³ów Selene (bogini KsiĂŞÂżyca w mitologii greckiej) i luna (Âłac. KsiĂŞÂżyc).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99%C5%BCyc

Czy ktoÂś moÂże mi powiedzieĂŚ   w koĂącu DLACZEGO KSIʯYC JEST OKRÂĄGÂŁY , a siĂŞ nie obraca wokó³ swojej osi ?
Obecnie najbardziej rozpowszechniona teoria powstania Ksiê¿yca to tzw "wielkie zderzenie" , które wyjaœnia ten sam wiek i pochodzenie ska³ Ziemi i Ksiê¿yca, ale skoro z materia³u powsta³ego po takim zderzeniu mia³o powstaÌ idealnie kuliste cia³o niebieskie, to musia³o siê chyba obracaÌ wokó³ swojej osi !! Wszystkie cia³a niebieskie tak siê uformowa³y - wiruj¹ca materia.

Chyba , ze moÂże nie musi tak byĂŚ, ale w takim razie czy ktoÂś mi jest w stanie wytÂłumaczyĂŚ w jaki sposĂłb powstaje w Kosmosie kula bez wirowania  ? No bo przecieÂż KsiĂŞÂżyc siĂŞ nie obraca !!!
I nigdy siĂŞ nie obracaÂł, gdyÂż  ..
"CechÂą charakterystycznÂą ksiĂŞÂżycowego pola grawitacyjnego jest wystĂŞpowanie tzw. maskonĂłw, obszarĂłw o zwiĂŞkszonej grawitacji, ÂświadczÂących o wystĂŞpowaniu pod powierzchniÂą KsiĂŞÂżyca substancji o gĂŞstoÂści wiĂŞkszej od otoczenia. PoÂłoÂżenie maskonĂłw jest powiÂązane jest z niektĂłrymi ogromnymi basenami uderzeniowymi[24]. Anomalie te wywierajÂą znaczny wpÂływ na tor obiegu KsiĂŞÂżyca przez statki kosmiczne, w zwiÂązku z czym planowanie misji ksiĂŞÂżycowych wymaga opracowania dokÂładnego modelu grawitacyjnego. Istnienie maskonĂłw moÂże w pewnym stopniu byĂŚ powodowane obecnoÂściÂą gĂŞstej, bazaltowej lawy wypeÂłniajÂącej niektĂłre z basenĂłw uderzeniowych. Samo to jednak nie tÂłumaczy caÂłoÂści tych anomalii grawitacyjnych; modele grawitacyjne wykonane przez Lunar Prospectora pokazujÂą, Âże niektĂłre maskony wystĂŞpujÂą w miejscach niezwiÂązanych z jakimikolwiek przejawami wulkanizmu[25]. Z drugiej strony, wielkie obszary wulkanizmu bazaltowego w Oceanus Procellarum nie wywoÂłujÂą Âżadnych anomalii grawitacyjnych."
( za wikipediÂą )

Czyli nie wiemy wÂłaÂściwie czym sÂą te "maskony "  i co jest przyczynÂą anomalii grawitacyjnych KsiĂŞÂżyca . Skoro wystĂŞpujÂą takie anomalie to tym bardziej trudno mi zrozumieĂŚ dlaczego KsiĂŞÂżyc jest okrÂągÂły .
"KsiĂŞÂżyc ma zewnĂŞtrzne pole magnetyczne, ktĂłrego natĂŞÂżenie waha siĂŞ od 1 do 100 nanotesli – ponad 100 razy sÂłabsze od ziemskiego (30000-60000 nanotesli). InnÂą ró¿nicÂą jest fakt, Âże pole magnetycznego KsiĂŞÂżyca nie ma charakteru dipolarnego, na podstawie tych cech uwaÂża siĂŞ, Âże g³ównym ÂźrĂłdÂłem tego pola nie jest jÂądro, a skorupa[26]."
( to samo ÂźrĂłdÂło-wiki )

Skorupa ÂźrĂłdÂłem pola magnetycznego ? Czy to znaczy , Âże pÂłynie w niej prÂąd elektryczny ? To znaczy, Âże jest w Âśrodku metalowa ?
JeÂśli tak, to w zwiÂązku z tym  mam pytanie . Kto zbudowaÂł KsiĂŞÂżyc ?

....   a moÂże da siĂŞ to jakoÂś rozsÂądnie wygÂłumaczyĂŚ ?
east
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2009, 19:38:24 »

A ja mam do Was pytanie, bo znacie siĂŞ na astronomii lepiej ode mnie .
Nurtuje mnie ono od dawna , a brzmi  ..
 DLACZEGO KSIʯYC JEST OKRÂĄGÂŁY , a siĂŞ nie obraca wokó³ swojej osi ?

Obecnie najbardziej rozpowszechniona teoria powstania Ksiê¿yca to tzw "wielkie zderzenie" , które wyjaœnia ten sam wiek i pochodzenie ska³ Ziemi i Ksiê¿yca, ale skoro z materia³u powsta³ego po takim zderzeniu mia³o powstaÌ idealnie kuliste cia³o niebieskie, to musia³o siê chyba obracaÌ wokó³ swojej osi !! Wszystkie cia³a niebieskie tak siê uformowa³y - wiruj¹ca materia.

Chyba , ze moÂże nie musi tak byĂŚ, ale w takim razie czy ktoÂś mi jest w stanie wytÂłumaczyĂŚ w jaki sposĂłb powstaje w Kosmosie kula bez wirowania  ? No bo przecieÂż KsiĂŞÂżyc siĂŞ nie obraca !!!

Do ewentualnej dyskusji na ten konkretny temat zapraszam do tego wÂątku :
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=410.0
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2009, 21:18:42 »

DLACZEGO KSIʯYC JEST OKR¡G£Y , a siê nie obraca wokó³ swojej osi ?

East, Ksiê¿yc obraca siê wokó³ w³asnej osi Uœmiech
My z Ziemi widzimy tylko jednÂą stronĂŞ KsiĂŞÂżyca (nazywa siĂŞ jÂą stronÂą widocznÂą). DrugÂą stronĂŞ mogliÂśmy zobaczyĂŚ dopiero dziĂŞki fotografiom wykonanym przez sondy kosmiczne.
Ksiê¿yc obraca siê wokó³ w³asnej osi z tym samym okresem i w takim samym kierunku, w jakim obiega dooko³a Ziemiê. Ten ruch nazywa siê synchroniczn¹ rotacj¹ Ksiê¿yca, która oznacza, ¿e na jeden obieg Ksiê¿yca dooko³a Ziemi przypada dok³adnie jeden jego obrót wokó³ w³asnej osi.
KonsekwencjÂą tej rotacji jest fakt, Âże kosmonauta stojÂący na widocznej czĂŞÂści KsiĂŞÂżyca bĂŞdzie zawsze widziaÂł ZiemiĂŞ w tym samym miejscu na niebie, a z kolei stojÂąc na niewidocznej czĂŞÂści Ziemi nie zobaczy wcale.

ÂŹrĂłdÂło + rysunki: http://www.nauticalissues.com/astronomy5.html

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
arteq
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 02, 2009, 21:40:08 »

edit: OK, wiem juÂż o co Ci chodziÂło.

Dlaczego Edit'ujesz?
Darek

ZaedytowaÂłem, bo w pierwszej chwili Âźle zrozumiaÂłem post Janneth i daÂłem nieodpowiedni komentarz, niespĂłjny z jej wiadomoÂściÂą.
CzyÂżby edycja - zanim ktoÂś odniesie siĂŞ do postu - byÂła zabroniona lub niewskazana?
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2009, 19:09:15 wysłane przez arteq » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 03, 2009, 12:12:31 »

dziêki Janneth za wyjaœnienie, nie wzi¹³em tego pod uwagê, ale ... ( ja to zawsze mam jakieœ ale hehe )

Z tym obrotem wokó³ swojej osi to ciekawie  "siĂŞ zÂłoÂżyÂło". Ale mimo to , wirowanie to jest wyjÂątkowo sÂłabe , a w dodatku  KsiĂŞÂżyc posiada  niewielkie  jÂądro.
cyt ( za wikipedia )
"...promieù jego j¹dra wynosi zaledwie 350 km,[21] co stanowi zaledwie 20% promienia ca³ego Ksiê¿yca (niewiele, maj¹c na uwadze fakt, ¿e u wiêkszoœci skalnych planet i ksiê¿yców promieù j¹dra siêga ok. 50% promienia ca³kowitego). Sk³ad ksiê¿ycowego j¹dra nie zosta³ do tej pory dok³adnie poznany, jednak przypuszcza siê, ¿e zawiera ono przede wszystkim metaliczne ¿elazo oraz niewielkie iloœci siarki i niklu. Analiza zró¿nicowania obrotu Ksiê¿yca w czasie wskazuje, ¿e przynajmniej czêœÌ j¹dra znajduje siê w stanie p³ynnym "

Trudno jest mi sobie wyobraziĂŚ, Âże wokó³  niemrawo obracajÂącego siĂŞ jÂądra, ktĂłre  jest w stanie pó³pÂłynnym , wielkoÂści zaledwie 20 % caÂłego swojego promienia , mogÂło wytworzyĂŚ siĂŞ ciaÂło o niemal idealnie okrÂągÂłe jak piÂłka. WeÂźmy teÂż pod uwagĂŞ, Âże KsiĂŞÂżyc nie ma atmosfery, a wiĂŞc zapewne byÂł niemiÂłosiernie bombardowany przez meteoryty juÂż od samego poczÂątku swoich "narodzin", wiĂŞc jak takie maÂłe wolniutko wirujÂące coÂś mogÂło rozbudowaĂŚ siĂŞ do tak wielkiego tworu ?

W³aœnie ta niezwyk³oœÌ konstrukcji naszego Ksiê¿yc sk³ania mnie do g³êbszego zastanowienia siê nad nim zanim siêgniemy dalej w gwiazdy. Tak niewiele przecie¿ wiadomo o naszym najbli¿szym satelicie, a im wiêcej siê dowiadujemy na temat innych planet , gwiazd czy uk³adów solarnych tym bardziej zadziwia wyj¹tkowoœÌ naszego Ksiê¿yca.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2009, 12:34:26 »

East, tak naprawdê wiele jest tu ciekawych zagadnieù. Nie jest normalnym fakt, ¿e okres obrotu Ksiê¿yca wokó³ w³asnej osi wynosi dok³adnie tyle samo, co okres obrotu Ksiê¿yca wokó³ Ziemi. Takich zbie¿noœci raczej nie ma wiele, w naszym US jest jeszcze tylko jedna tak "zsynchronizowana" para. Mam na myœli Plutona i jego satelitê Charona.
W 1637 r. Galileusz odkry³ coœ jeszcze. Mianowicie - oprócz ruchu wokó³ Ziemi i wokó³ w³asnej osi, Ksiê¿yc wykonuje jeszcze niewielkie drgania, które powoduj¹, ¿e raz przechyla siê do Ziemi po³udniow¹ stron¹, a raz pó³nocn¹. To sprawia, ¿e mo¿emy go widzieÌ nieco wiêcej ni¿ po³owê (czyli t¹ widoczn¹ stronê). Widzimy 59% ca³ej powierzchni Ksiê¿yca. Ten ruch z kolei nazywa siê libracj¹.

J¹dro Ksiê¿yca nie jest te¿ w stanie pó³p³ynnym. Przekrój wygl¹da tak, ¿e najpierw w samym œrodku jest j¹dro sta³e, potem nad nim jest j¹dro pó³p³ynne, nad j¹drem pó³p³ynnym mamy p³aszcz pó³p³ynny, i dopiero na nim jest skorupa (czyli te¿ i powierzchnia). Dziêki pó³p³ynnemu p³aszczowi na Ksiê¿ycu wystêpuj¹ morza, które maj¹ swoje nazwy i jest ich ca³kiem du¿o. S¹ to morza bazaltowe. P³aszcz Ksiê¿yca jest równie¿ o wiele bardziej bogaty w ¿elazo ni¿ p³aszcz ziemski.

Wiki cytat:
"Sk³ad ksiê¿ycowego j¹dra nie zosta³ do tej pory dok³adnie poznany, jednak przypuszcza siê, ¿e zawiera ono przede wszystkim metaliczne ¿elazo oraz niewielkie iloœci siarki i niklu. Analiza zró¿nicowania obrotu Ksiê¿yca w czasie wskazuje, ¿e przynajmniej czêœÌ j¹dra znajduje siê w stanie p³ynnym."
Tutaj nie mamy na myÂśli faktycznego jÂądra KsiĂŞÂżyca, a jÂądro zewnĂŞtrzne. Niestety nie ma Âżadnych wiarygodnych i potwierdzonych danych na skÂład chemiczny jÂądra faktycznego. MoÂże w przyszÂłoÂści siĂŞ dowiemy.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2009, 21:11:45 »

A w dodatku ten nasz KsiĂŞÂżyc i SÂłoĂące  widziane z Ziemi idealnie pasujÂą do siebie obwodami ( wiadomo , Âże pozornie ) , dziĂŞki czemu moÂżemy obserwowaĂŚ zaĂŚmienia SÂłoĂąca . To juÂż zupeÂłna rzadkoœÌ w skali makrokosmicznej.
KiedyÂś czytaÂłem ksi¹¿kĂŞ pt "Kto zbudowaÂł KsiĂŞÂżyc " Alana Butlera i Christophera  Knighta w ktĂłrej wspomniany byÂł angielski inÂżynier Alexander Thom. SpĂŞdziÂł on masĂŞ czasu  nad budowlami megalitycznymi ( takimi jak Stonhenge ) i co ciekawe . StwierdziÂł on, Âże architektura i rozmieszczenie tych budowli byÂły zaprojektowane wg niespotykanej dzisiaj jednostki miary , ktĂłrÂą nazwano jardem megalitycznym , gdyÂż ta jednostka stanowiÂła podstawĂŞ budowania megalitycznych konstrukcji. 1 jard megalityczny = 0,8296656 metra .Jest to miara, ktĂłra jest powiÂązana z obwodem Ziemi w pewien niezwykÂły sposĂłb. Wi¹¿e siĂŞ z faktem podziaÂłu okrĂŞgu na 366 stopni , a nie jak to jest obecnie ( 360 stopni ). PodziaÂł na 366 stopni byÂł logiczny dlatego ,Âże tyle wÂłaÂśnie Ziemia orbaca siĂŞ wokó³ wÂłasnej osi podczas dokonywanie jednego iobiegu orbitalnego wokó³ SÂłoĂąca . W geometrii megalitycznej kaÂżdy z 366 stopni dzieliÂł siĂŞ na 60 minut kÂątowych m akaÂżda minuta kÂątowa na 6 sekund kÂątowych..
Teraz, jeÂżeli wyznaczymy okrÂąg bĂŞdÂący obwodem Ziemi ( biegunowy obwĂłd ) i podzielimy go na 366 stopni to okaÂże siĂŞ, Âże odcinek jednej sekundy kÂątowej jest rĂłwny 366 jardĂłw megalitycznych..
Z kolei na KsiĂŞÂżycu 1 sekunda megalityczna odpowiada 100 jardom megalitycznym . . 1 sekunda megalityczna SÂłoĂąca odpowiada 40 000 jardĂłw megalitycznych.
Powi¹¿my to z faktem ,¿e Ksiê¿yc jest dok³adnie 400 razy mniejszy od S³oùca.. Dalej , skoro 1 sek k¹towa na S³oùcu odpowiada 40 000 jardów megalitycznych to jest to dok³adnie tyle , ile wynosi obwód Ziemi wyra¿ony w kilometrach czyli 40 000 km.
Wniosek ? KtoÂś, ponad 5000 lat temu ( budowle megalityczne ) stworzyÂł jednostkĂŞ miary opartej na liczbie charakterystycznej dla Ziemi ,czyli 366 , a w dodatku okazuje siĂŞ, Âże jest to liczba , za pomocÂą ktĂłrej Âłatwo uzyskaĂŚ okrÂągÂłe obliczenia dotyczÂące relacji Ziemia - KsiĂŞÂżyc - SÂłoĂące.
Kolejny przypadek CoÂś?
I odwrotnie - ze skorelowanych  zaleÂżnoÂści  tych trzech ciaÂł niebieskich moÂżna wywieœÌ jednostkĂŞ jarda megalitycznego. PodkreÂślam - tych trzech ciaÂł niebieskich ³¹cznie. Kolejny przypadek, zbieg okolicznoÂści ?
Wskutek absolutnie niepojĂŞtego zbiegu okolicznoÂści ruch KsiĂŞÂżyca w ciÂągu kaÂżdego miesiÂąca bardzo dokÂładnie naÂśladuje pozorny roczny ruch SÂłoĂąca na niebie.W momencie przesilenia zimowego, gdy SÂłoĂące znajduje siĂŞ w najniÂższym punkcie i jest najsÂłabsze, KsiĂŞÂżyc w peÂłni znajduje siĂŞ najwyÂżej i Âświeci najmocniej. W momencie przesilenia letniego, gdy SÂłoĂące znajduje siĂŞ w najwyÂższym punkcie i Âświeci najmocniej, KsiĂŞÂżyc Âświeci najsÂłabiej.

Jakie jest prawdopodobieĂąstwo przypadkowego zajÂścia wszystkich tych zaleÂżnoÂści jednoczeÂśnie ?
Bardzo maÂłe.
Moje prywatne ( nie-naukowe ) badania zaleÂżnoÂści zawiodÂły mnie poÂśrednio rĂłwnieÂż do PCh.

Na stronie PCh tak pisze siê o umiejscowieniu WP :"Budowniczowie Piramidy umiejscowili j¹ dok³adnie na 30 równole¿niku (szerokoœÌ 29?58?51?). WidaÌ niewielkie odchylenie od 30? - ale byÌ mo¿e projektanci chcieli, aby cz³owiek znajdujcy siê u podnó¿a Wielkiej Piramidy móg³ zobaczyÌ przed sob¹ biegun nieba podniesiony dok³adnie na wysokoœÌ 30?. Musieli równie¿ braÌ pod uwagê refrakcjê atmosferyczn¹ ? co te¿ uczynili umiejscawiaj¹c budowê na szerokoœci 29"58"51"."

Zadziwiaj¹cy jest fakt, ¿e gwiazdowy cykl zmian faz Ksiê¿yca ( rzeczywisty ,tj uwzglêdniaj¹cy okrazenia Ksiê¿yca wokó³ Ziemi plus fakt okr¹¿enia Ziemi wokó³ S³oùca ) WYNOSI 29,5 DOBY !!!
Dla cywilizacji ,która zna tê "Ksiê¿ycow¹ " zale¿noœÌ fakt posadowienia Piramidy na tej akurat szer georaficznej ( a nie równo na 30 stopniu ) nie wydaje siê "dziwn¹ anomalia" i nie trzeba siê doszukiwaÌ refrakcji atmosferycznej.

Poszuka³em dalszych "przypadkowych" zwi¹zków Wielkiej Piramidy z naszym Uk³¹dem S³onecznym .. : "Piramida Cheopsa mo¿e s³u¿yÌ nawet wyliczeniu odleg³oœci ziemi od s³oùca. Wystarczy w tym celu pomno¿yÌ pierwotn¹ wysokoœÌ piramidy (149 m) przez miliard."
http://www.gabo.hi.pl/ciekawostki/piramidacheopsa.htm

"Rozliczni badacze opisujÂą geometriĂŞ piramid podajÂąc np. ile razy podstawa piramidy mieÂści siĂŞ w odlegÂłoÂści do ksiĂŞÂżyca"

http://www.agh.edu.pl/bip/59/28_59.htm

Pytanie galileusza wci¹¿ pozostaje aktualne ... " Wœród wszystkich wiêkszych wynalazków, jak¹ wielkoœci¹ umys³u powinien by³ w³adaÌ ten, kto wymyœli³ jak przekazaÌ swoje najbardziej ukryte myœli ka¿dej innej osobie, chocia¿ i oddalonej od niego w czasie i przestrzeni, (...) do tego, kto siê jeszcze nie zrodzi³, albo urodzi siê byÌ mo¿e nie wczeœniej jak za tysi¹c albo dziesiêÌ tysiêcy lat?? ? pyta³ Galileusz."
zrodÂło : http://www.projekt-cheops.com/wp/pytania.html
OdpowiedziÂą sÂą budowle megalityczne , jard megalityczny, Wielka Piramida.

I jeszcze coÂś ciekawego a propos samego KsiĂŞÂżyca z czasĂłw misji Apollo.
O godzinie 20.09 (czasu lokalnego Houston)Apollo 13 ruszyÂł w drogĂŞ powrotnÂą. Trzeci czÂłon rakiety Saturn V, o masie 15 ton zostaÂł skierowany ku powierzchni KsiĂŞÂżyca i rozbiÂł siĂŞ o jego powierzchniĂŞ. Zgodnie z przewidywaniami jego uderzenie w KsiĂŞÂżyc wyzwoliÂło energiĂŞ rĂłwnowaÂżnÂą 11,5 ton trotylu.

Punkt uderzenia znajdowaÂł siĂŞ 137 kilometrĂłw na polnocno-zachodni zachĂłd od punktu, gdzie astronauci z Apollo 12 zainstalowali sejsmograf.

Doniesienia z NASA tak przedstawiÂły reakcjĂŞ uczonych na Ziemi, gdy Saturn V uderzyÂł w powierzchniĂŞ KsiĂŞÂżyca: „KsiĂŞÂżyc zadÂźwiĂŞczaÂł jak dzwon”.

Uczeni nie tylko powiedzieli, Âże „ KsiĂŞÂżyc zadÂźwiĂŞczaÂł jak dzwon”, lecz takÂże stwierdzili, Âże caÂła struktura KsiĂŞÂżyca „zatrzĂŞsÂła siĂŞ” w bardzo specyficzny sposĂłb, „niemal jak gdyby w jego Âśrodku byÂły gigantyczne amortyzatory hydrauliczne”.

Efekt „dÂźwiĂŞczenia” skÂłoniÂł wielu ludzi do podjĂŞcia spekulacji, ktĂłre trwaÂły caÂłe lata, Âże KsiĂŞÂżyc jest pusty w Âśrodku. JuÂż w 1962 roku doktor Gordon McDonald, czoÂłowy uczony NASA, opublikowaÂł w „Astronautics Magazine” artykuÂł, w ktĂłrym stwierdziÂł, Âże analiza ruchu KsiĂŞÂżyca wskazuje, Âże KsiĂŞÂżyc jest pusty w Âśrodku”.

Doktor Sean C. Solomon, profesor geofizyki w MIT, dyrektor wydziaÂłu magnetyzmu ziemskiego …powiedzial: „Eksperymenty z orbiterami ksiĂŞÂżycowymi znacznie zwiĂŞkszyÂły naszÂą wiedzĂŞ na temat pola grawitacyjnego KsiĂŞÂżyca (…) i wskazujÂą na przeraÂżajÂącÂą moÂżliwoœÌ, Âże KsiĂŞÂżyc jest pusty w Âśrodku”.
Ca³y ten tekst jest cytatem ze wspomnianej przeze mnie ksi¹¿ki.
Okazuje siĂŞ ,Âże nie tylko niewiele wiemy o KsiĂŞÂżycu, ale nawet to, co wiemy naleÂżaÂłoby zweryfikowaĂŚ.
W tej ksi¹¿ce znajdziemy bardzo kontrowersyjne twierdzenia , a nawet fantazjowanie , ale to wcale nie umniejsza jej wartoœci, któr¹ jest dociekliwoœÌ.
Ta ksi¹¿ka wychodzi poza naukow¹ poprawnoœÌ , gdy¿ - niezgodnie z przyjêtym kanonem - niepoprawnie zadaje "g³upie" pytania.
Przez to wymusza odpowiedzi, a przy okazji wychodzi na jaw jak niewiele wiemy o KsiĂŞÂżycu. Albo moÂże nie chcemy wiĂŞcej wiedzieĂŚ ?
I na to wyglÂąda, gdyÂż panuje dziwna "zmowa milczenia" wobec naszego satelity. Nikomu siĂŞ jakoÂś nie spieszy by zaÂłoÂżyĂŚ i rozbudowaĂŚ bazy na KsiĂŞÂżycu.
W tej sytuacji Rosjanie zdecydowali siĂŞ przeÂłamaĂŚ impas .
cyt
W 2012 roku Rosja zamierza skierowaĂŚ na KsiĂŞÂżyc misjĂŞ "Luna-Glob", ktĂłrej zadaniem bĂŞdzie dostarczenie na ZiemiĂŞ ksiĂŞÂżycowego gruntu oraz wybĂłr miejsca dla przyszÂłych ekspedycji - poinformowaÂł wiceszef biura konstruktorskiego Zjednoczenia Naukowo-PrzemysÂłowego im. ÂŁawoczkina, WÂładimir Jefanow.

Aparat "Luna-Glob" ma oblecieĂŚ KsiĂŞÂżyc, wybraĂŚ tereny dla pojazdĂłw ksiĂŞÂżycowych, a takÂże dla kompleksĂłw inÂżynieryjnych i naukowych, ktĂłre stanÂą siĂŞ podstawÂą dla przyszÂłej bazy. BĂŞdzie teÂż badaĂŚ jÂądro KsiĂŞÂżyca przy pomocy specjalnych urzÂądzeĂą wiertniczych.
ÂźrĂłdÂło http://nauka.wp.pl/title,Rosja-zamierza-wyslac-misje-na-Ksiezyc,wid,10799728,wiadomosc.html

Oby ktoÂś jak najszybciej zrobiÂł konkretne badania i dostarczyÂł nowych, weryfikowalnych dowodĂłw, bo jeÂśli tego nikt nie zrobi to dalej bĂŞdĂŞ marzyÂł o tym , Âże KsiĂŞÂżyc jest w Âśrodku pusty ,gdyÂż zostaÂł zbudowany przez obcÂą cywilizacjĂŞ  hehe MrugniĂŞcie

Nie zmienia to faktu, Âże tak na prawdĂŞ nie
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Październik 03, 2009, 21:28:07 »

W tej sytuacji Rosjanie zdecydowali siĂŞ przeÂłamaĂŚ impas .

JuÂż tu kiedyÂś na forum pisaÂłam o planach Rosjan dot. KsiĂŞÂżyca, a wÂłaÂściwie jego wielce dochodowego wygospodarowania.
ZobowiÂązali siĂŞ oni, Âże do 2020r. na KsiĂŞÂżycu bĂŞdzie gotowa nie tylko pierwsza ludzka baza, ale rĂłwnieÂż rozpocznÂą tam prace swoiste ksiĂŞÂżycowe kopalnie UÂśmiech
http://wiadomosci.onet.pl/1365336,242,1,kurs_ksiezyc,kioskart.html

Zacz¹³ siê nastêpny wyœcig w kosmos, ciekawe jak zrewan¿uje siê US i kto bêdzie pierwszy.
Przynajmniej pierwszy oficjalnie.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 03, 2009, 21:55:27 »

Wiesz Janneth, wÂłaÂśnie zauwaÂżyÂłem, Âże mamy wspĂłlne zainteresowania, chociaÂż przyznajĂŞ , Âże moje interpretacje bywajÂą "kosmiczne". Niemniej jednak potrafimy o tym rozmawiaĂŚ bez niepotrzebnych wycieczek osobistych i to jest wÂłaÂśnie piĂŞkne i dziĂŞkujĂŞ Ci za to, chociaÂż mogÂłabyÂś na tysiÂąc sposobĂłw skomentowaĂŚ moje "rewelacje".
Wielki szacun.
frosk24
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 03, 2009, 22:04:50 »

przyznam sie ze moge leciec na ksiezyc lub na marsa zalozyc kolonie  Afro

edit : czytalem gdzies ze bodajze 7 .10 . 2009 amerykanie chca zbombardowac ksiezyc aby mogli obserwowac co bedzie w chmurze pylu
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2009, 11:15:58 wysłane przez frosk24 » Zapisane
frosk24
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 04, 2009, 11:26:25 »

Naukowcy NASA przygotowuj¹ siê do rozpoczêcia misji kosmicznej, której kulminacyjnym punktem bêdzie wystrzelenie rakiety w kierunku Ksiê¿yca i zrobienie w jego powierzchni g³êbokiego otworu - informuje "Daily Telegraph"./b]

http://wiadomosci.onet.pl/1992794,16,item.html
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Październik 04, 2009, 12:10:42 »

Wiesz Janneth, wÂłaÂśnie zauwaÂżyÂłem, Âże mamy wspĂłlne zainteresowania, chociaÂż przyznajĂŞ , Âże moje interpretacje bywajÂą "kosmiczne". Niemniej jednak potrafimy o tym rozmawiaĂŚ bez niepotrzebnych wycieczek osobistych i to jest wÂłaÂśnie piĂŞkne i dziĂŞkujĂŞ Ci za to, chociaÂż mogÂłabyÂś na tysiÂąc sposobĂłw skomentowaĂŚ moje "rewelacje".
Wielki szacun.

Nie ma w tym nic nadzwyczajnego East. Myœlê, ¿e i Ty postêpujesz wobec mnie tak samo. Je¿eli nie zgadzam siê z Tob¹ w jakimœ temacie, to nigdy nie atakujê Ciebie jako cz³owieka ogó³em, a Twoje stanowisko w danej sprawie.
Z resztÂą fakt, Âże ludzie majÂą inne zdania urozmaica nasze Âżycie. Jakbym miaÂła poznawaĂŚ same Janneth'ki to bym chyba zwariowaÂła, bo to tak jak do lustra gadaĂŚ.
A Ksiê¿yc... Le¿y w zasiêgu moich zainteresowaù, jak widzê w Twoim równie¿. I cieszy mnie to tak jak Ciebie, ¿e znaleŸliœmy jak¹œ niÌ ³¹cz¹c¹ nasze dwa odleg³e œwiaty.
Na co dzieù najbardziej ceniê znajomoœci z ludŸmi, z którymi najbardziej siê ró¿niê. Znalezienie z nimi nici porozumienia daje satysfakcjê, a gdy niechêÌ zwi¹zana z danym stanowiskiem ustêpuje miejsca wspólnemu celowi b¹dŸ wspólnym zainteresowaniom, to radoœÌ z takiej znajomoœci jest wielokrotnie wiêksza.

KsiĂŞÂżyc jest interesujÂący i tak jak Ty uwaÂżam, Âże najpierw trzeba skrupulatnie zbadaĂŚ najbliÂższe okolice. Z punktu A do punktu C jest dalej niÂż do B. Dlatego, Âżeby dowiedzieĂŚ siĂŞ czegoÂś o C, trzeba ujarzmiĂŚ B. MyÂślĂŞ, Âże albo nam siĂŞ niewiele na temat B przekazuje, albo niewiele autorytetĂłw myÂśli podobnie do nas.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 04, 2009, 15:42:37 »

Naukowcy NASA przygotowuj¹ siê do rozpoczêcia misji kosmicznej, której kulminacyjnym punktem bêdzie wystrzelenie rakiety w kierunku Ksiê¿yca i zrobienie w jego powierzchni g³êbokiego otworu - informuje "Daily Telegraph"./b]

http://wiadomosci.onet.pl/1992794,16,item.html
CoÂś mi tu Âśmierdzi.
KaÂżdy widzi jak KsiĂŞÂżyc "poradziÂł sobie"  z meteorytami - wystarczy na google poobserwowaĂŚ kratery. W artykule pisze, Âże na dnie g³êbokich kraterĂłw moÂże znajdowaĂŚ siĂŞ zamarzniĂŞta woda wiĂŞc po co jeszcze "testowaĂŚ" bombardujÂąc powierzchniĂŞ ? Nie lepiej skupiĂŚ siĂŞ na analizie materiaÂłu na dnie kraterĂłw z wodÂą ?
Rosjanie pisali przynajmniej wprost ,¿e chc¹ dowierciÌ siê do wnêtrza Ksiê¿yca. Amerykanie chc¹ to zrobiÌ na skróty - waln¹Ì bombê i zobaczyÌ co jest w dziurze. Chamska metoda , ale nie pozbawiona logiki. Mnie siê wydaje, ¿e Ksiê¿yc równie¿ œwietnie poradzi sobie z bomb¹, a nawet .... ale to ju¿ moja imaginacja, mo¿e "adekwatnie" odpowiedzieÌ agresorowi - o ile jest sztucznym tworem wyposa¿onym w sztuczn¹ inteligencjê.
Byt
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 04, 2009, 17:43:09 »

Spójrzcie na to z perspektywy za³ogi statku UFO, obserwuj¹cego ca³¹ sytuacjê. Ziemianie strzelaj¹ do w³asnej satelity. Ubaw po pachy Du¿y uœmiech

Byt ufolog  Cool
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2009, 17:44:18 wysłane przez Byt » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Październik 04, 2009, 17:51:56 »

Cytat: Byt
...Ziemianie strzelajÂą do wÂłasnej satelity. ...

No wÂłaÂśnie, niejeden w tym momencie zapyta czy to nasz wÂłasny satelita.
Fakt Âże KsiĂŞÂżyc zowiemy naturalnym satelitÂą Ziemi ale czy rzeczywiÂście jest "naturalny".
CzytaÂłem gdzieÂś na forum, ze moÂże to byĂŚ sztuczny twĂłr, choĂŚ utworzony z naturalnych skÂładnikĂłw.

Spójrzcie na to z perspektywy za³ogi statku UFO, obserwuj¹cego ca³¹ sytuacjê. ... Ubaw po pachy

Gdyby jednak okazaÂło siĂŞ Âże to nie naturalny twĂłr, to ufoludki wcale nie mieli by ubawu. ...

Byt
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 04, 2009, 18:06:25 »

Nie no Darek mĂłwimy o strzelaniu rakietÂą w ksiĂŞÂżyc. Dla mnie osobiÂście to jest jakieÂś irracjonalne.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Październik 04, 2009, 18:28:54 »

Dla mnie rĂłwnieÂż jest to chore ale z drugiej strony "czy zdrowi jesteÂśmy"? MrugniĂŞcie

frosk24
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 04, 2009, 20:27:58 »

tu chyba nie chodzi zeby patrzec w dziure tylko w w to co z tej dziory wypadnie , szczerze mowiac to tylko amerykanie maja tak glupie pomysly , a ci jezeli bedzie to mialo tragiczne skotki dla nas ludzi
east
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 04, 2009, 22:06:14 »

Nie wiemy jak silnÂą zaplanowali detonacjĂŞ, ale KsiĂŞÂżyc to caÂłkiem spora "kulka" z doÂświadczeniami z przeszÂłoÂści ( kratery po meteorytach ) wiĂŞc bym nie panikowaÂł ,Âże jemu ( a co zatem idzie inam ) siĂŞ coÂś stanie.
Mnie rĂłwnieÂż wydaje siĂŞ, Âże interesuje ich wnĂŞtrze KsiĂŞÂżyca.

Takich  wypraw nie podejmuje sie ot tak sobie , w ciemno . CzegoÂś cennego musieli siĂŞ doszukaĂŚ we wnĂŞtrzu KsiĂŞÂżyca, albo coÂś podejrzewajÂą bo niby skÂąd nagle taki wyÂścig ?
Coraz Âśmielej poczynajÂą sobie ChiĂączycy cyt :
ChiĂączycy lecÂą na orbitĂŞ juÂż pod koniec wrzeÂśnia
wiadomoœÌ z  2008-09-09,
Jeszcze w tym miesiÂącu na orbitĂŞ okoÂłoziemskÂą z kosmodromu w Jiuquan w prowincji Gansu wystrzelony zostanie chiĂąski pojazd kosmiczny Shenzhou 7. BĂŞdzie to trzecia chiĂąska wyprawa zaÂłogowa - podaje Rzeczpospolita
W misji weŸmie udzia³ trzech taikonautów. Poprzednia misja by³a dwuosobowa, pierwsza - jednoosobowa. Po raz pierwszy jeden z taikonautów wyjdzie w przestrzeù kosmiczn¹. Umo¿liwi to specjalna œluza i automatyczne ramiê utrzymuj¹ce cz³owieka. Shenzhou 7 bêdzie kr¹¿yÌ po orbicie, od 200 do 300 km nad Ziemi¹ - czytamy w Rzeczpospolitej.
Pierwszy kosmiczny spacer chiĂąskiego astronauty bĂŞdzie na Âżywo transmitowany - podaje Rzeczpospolita.
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81011,5674088,Chinczycy_leca_na_orbite_juz_pod_koniec_wrzesnia.html

Co tak interesuje Ruskich, ChiĂączykĂłw i AmerykanĂłw , Âże nagle spieszy im siĂŞ na KsiĂŞÂżyc ?
Otó¿ pretekstem jest eksploracja nowego Ÿród³a energii jakim jest ... Hel-3

Rosyjska za³ogowa misja na Ksiê¿yc ma zdobyÌ przyczó³ek dla ambitnego programu eksploatacji ksiê¿ycowych z³ó¿ helu-3. Sewastianow uwa¿a, ¿e ten program mo¿e ruszyÌ ju¿ za 20 lat.

Rosjanie siĂŞ spieszÂą, bo kilka dni temu swoje plany wypraw na KsiĂŞÂżyc ujawnili ChiĂączycy
. W 2017 r. PaĂąstwo ÂŚrodka zamierza wysÂłaĂŚ sondĂŞ po prĂłbki gruntu z KsiĂŞÂżyca. JuÂż wczeÂśniej ChiĂączycy mĂłwili, Âże chcÂą sprawdziĂŚ, czy opÂłaci siĂŞ sprowadzanie stamtÂąd helu-3.

Dwa lata temu w Indiach na konferencji o wykorzystaniu Ksiê¿yca naukowcy szacowali, ¿e z 200 ton ksiê¿ycowego gruntu po podgrzaniu bêdzie mo¿na uzyskaÌ 1 tonê helu-3. Trzeba tylko zorganizowaÌ flotê wahad³owców, aby przywieŸÌ gaz na Ziemiê.

Rosjanie juÂż wyliczyli, Âże na eksploatacjĂŞ i transport ksiĂŞÂżycowych zasobĂłw helu-3 trzeba wydaĂŚ astronomicznÂą kwotĂŞ od 40 do 200 mld dolarĂłw. Ale inwestycja szybko zwrĂłciÂłaby siĂŞ ze sprzedaÂży wytwarzanej z tego gazu energii.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,3278653.html

hel-3 w po³¹czeniu z deuterem jest ponoÌ bardzo wydajnym Ÿród³em energii. Zaledwie 25 ton helu-3 wystarczy³oby dla zapewnienia USA energii elektrycznej na rok - ocenia³ Lawrence Taylor z amerykaùskiego Instytutu Nauk Planetarnych na Ziemi, a na Ziemi tego gazu znajdziemy ... oko³o 10 kg , zaœ na Ksiê¿ycu s¹ wielkie iloœci pzyniesione przez wiatr s³oneczny. Jednak jak czytam w tym linku :

Problem w tym, Âże prace nad konstrukcjÂą reaktorĂłw przetwarzajÂących hel-3 sÂą na razie w powijakach i byĂŚ moÂże Âłatwiej bĂŞdzie sprowadziĂŚ gaz z KsiĂŞÂżyca, niÂż go wykorzystaĂŚ.

Mimo to rywalizacja juÂż siĂŞ rozpoczĂŞÂła . Najpierw bĂłj siĂŞ bĂŞdzie toczyÂł  o pozyskanie dziaÂłek jak najbogatszych w Hel-3, ale moim zdaniem gĂłrnicze odwierty na KsiĂŞÂżycu i ten caÂły Hel-3  to zasÂłona dymna dla prawdziwych celĂłw supermocarstw.
Pierwsz¹ moj¹ w¹tpliwoœÌ budz¹ ogromne koszty sprowadzenia Helu-3. Za 200 mld dolarów (mowa jedynie o kosztach transportu !! ) z sukucesem mo¿na by kontynuowaÌ badania nad darmow¹ energi¹ , które rozpocz¹³ Nikola Tesla ( i wykorzysta³ j¹ w praktyce niemal 150 lat temu !! ).

Zatem Hel-3  wyglÂąda mi na pretekst. Chodzi o dowiercenie siĂŞ do wnĂŞtrza KsiĂŞÂżyca. Wiadomo, Âże w skorupie  naszego satelity znajdziemy wiĂŞkszoœÌ skaÂł o takiej samej budowie , co na Ziemi wiĂŞc jakiekolwiek prace gĂłrnicze majÂą zadanie dobranie siĂŞ do WNÊTRZA .
CzyÂżby juÂż wiedziano o tym, Âże KsiĂŞÂżyc jest pusty w Âśrodku CoÂś? Co w takim razie znajduje siĂŞ w tej pustce ? A moÂże "oni" juÂż podejrzewajÂą co tam jest.
frosk24
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 04, 2009, 22:41:48 »

a moze chca zalozyc baze na ksiezycu i przeniesc tam niektorych a reszte wytepic i rozpoczac NWO
east
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 04, 2009, 23:28:58 »

frosk24  poblem w tym, Âże nikt nie sprawdziÂł doÂświadczalnie jak dÂługofalowo wpÂływajÂą na Âżycie ludzkie inne warunki niÂż te, ktĂłre panujÂą na Ziemi. Nikt nie przeÂżyÂł ci¹¿y w warunkach niemalÂże niewaÂżkoÂści w oderwaniu od ziemskiego pola magnetycznego. Dlatego moim zdaniem nikt nie bĂŞdzie ryzykowaÂł na powaÂżnie osiedlania siĂŞ w bazach na powierzchni KsiĂŞÂżyca. Chyba, Âże masz na myÂśli jego WNÊTRZE juÂż wyposaÂżone w technologie, ktĂłrych my jeszcze nie znamy  i gotowe do zasiedlenia. Kto wie ...
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: