Laguna__
Gość
|
 |
« Odpowiedz #125 : Marzec 18, 2010, 22:55:45 » |
|
cd....... Zamiar Zamiar moÂżna w przybliÂżeniu okreÂśliĂŚ jak zdecydowanie, by mieĂŚ i dziaÂłaĂŚ. Nie pragnienie siĂŞ urzeczywistnia, a zamiar. Zapragnij podnieœÌ rĂŞkĂŞ. Pragnienie powstaje w myÂślach: zdajesz sobie sprawĂŞ, ze chcesz podnieœÌ rĂŞkĂŞ. Czy pragnienie unosi rĂŞkĂŞ? Nie, samo w sobie pragnienie nie powoduje Âżadnego dziaÂłania. RĂŞka unosi siĂŞ tylko wtedy, kiedy myÂśli o pragnieniu zrobiÂły swoje i pozostaÂło juÂż samo zdecydowanie, by dziaÂłaĂŚ. MoÂże zdecydowanie, by dziaÂłaĂŚ, podnosi rĂŞkĂŞ? TeÂż nie. Podj¹³eÂś ostatecznÂą decyzjĂŞ, Âże podniesiesz rĂŞkĂŞ, lecz ona jeszcze siĂŞ nie porusza. Co wiĂŞc podnosi rĂŞkĂŞ? Jak okreÂśliĂŚ to, co nastĂŞpuje po zdecydowaniu? W tym miejscu przejawia siĂŞ nieumiejĂŞtnoœÌ umysÂłu, by daĂŚ zrozumiaÂłe wyjaÂśnienie, czym jest zamiar. Nasza definicja zamiaru jako zdecydowania, by mieĂŚ i dziaÂłaĂŚ, prezentuje jedynie preludium do siÂły, ktĂłra wÂłaÂściwie urzeczywistnia dziaÂłanie. Pozostaje skonstatowaĂŚ fakt, Âże rĂŞka podnosi siĂŞ nie przy pomocy pragnienia i nie przy pomocy zdecydowania, a za pomocÂą zamiaru. Zamiar dzieli siĂŞ na wewnĂŞtrzny i zewnĂŞtrzny. Przez zewnĂŞtrzny zamiar rozumiemy czynne oddziaÂływanie na otaczajÂący Âświat – zdecydowanie, by dziaÂłaĂŚ. ZewnĂŞtrzny zamiar – to zdecydowanie, by mieĂŚ, kiedy Âświat sam podporzÂądkowuje siĂŞ woli czÂłowieka. WewnĂŞtrzny zamiar – to koncentracja uwagi na procesie swojego zmierzania do celu. ZewnĂŞtrzny – koncentracja uwagi na tym, jak cel urzeczywistnia siĂŞ sam. Przy pomocy wewnĂŞtrznego zamiaru cel siĂŞ osiÂąga, a zewnĂŞtrznego – wybiera siĂŞ go. Wszystko, co wi¹¿e siĂŞ z magiÂą i zjawiskami paranormalnymi, naleÂży do dziedziny zewnĂŞtrznego zamiaru. Wszystko, co moÂżna osiÂągn¹Ì w ramach powszedniego ÂświatopoglÂądu, osiÂąga siĂŞ na si³ê, to wewnĂŞtrzny zamiar. Stosunki zaleÂżnoÂści Stosunki zaleÂżnoÂści definiujemy postawieniem warunku typu: „jeÂżeli ty tak, wtedy ja tak”. „JeÂżeli ty mnie kochasz, to znaczy, Âże rzucisz wszystko i pĂłjdziesz ze mnÂą na koniec Âświata. JeÂżeli nie Âżenisz siĂŞ ze mnÂą (nie wyjdziesz za mnie), to znaczy, Âże mnie nie kochasz. JeÂżeli ty mnie chwalisz, to ja siĂŞ z tobÂą przyjaÂźniĂŞ. JeÂżeli ty nie dasz mi swojej Âłopatki, wygoniĂŞ ciĂŞ z piaskownicy”. Kiedy miÂłoœÌ przechodzi w stosunki zaleÂżnoÂści, nieodwoÂłalnie powstaje biegunowoœÌ i rĂłwnowaga ulega zak³óceniu. Bezwarunkowa miÂłoœÌ – to miÂłoœÌ bez prawa posiadania, zachwyt bez oddawania czci. Innymi sÂłowy – takie uczucie nie stwarza stosunkĂłw zaleÂżnoÂści miĂŞdzy tym, kto kocha a obiektem jego miÂłoÂści. RĂłwnowaga ulega zak³óceniu rĂłwnieÂż wtedy, kiedy jedno porĂłwnuje siĂŞ z drugim lub przeciwstawia siĂŞ: „My jesteÂśmy tacy, a oni – inni!”. Na przykÂład duma narodowa: w porĂłwnaniu z jakimi narodami? Poczucie niepeÂłnowartoÂściowoÂści: w porĂłwnaniu z kim? Lub duma z siebie: w porĂłwnaniu z kim? Gdzie jest przeciwnoœÌ, tam z pewnoÂściÂą w³¹czajÂą siĂŞ do dziaÂłaĂą siÂły rĂłwnowa¿¹ce. Ich dziaÂłanie jest skierowane na to, by „rozdzieliĂŚ” podmioty sprzecznoÂści, albo po³¹czyĂŚ je – ku obopĂłlnej zgodzie lub w celu zderzenia ich ze sobÂą. JeÂżeli biegunowoœÌ powstaÂła z Twojej winy, to dziaÂłanie siÂł bĂŞdzie skierowane przede wszystkim przeciw Tobie. BiegunowoœÌ Nadmierne potencjaÂły powstajÂą, kiedy jakimÂś cechom nadaje siĂŞ zbyt duÂże znaczenie. A stosunki zaleÂżnoÂści ukÂładajÂą siĂŞ miĂŞdzy ludÂźmi, kiedy zaczynajÂą oni porĂłwnywaĂŚ siĂŞ nawzajem ze sobÂą, przeciwstawiaĂŚ i dyktowaĂŚ warunki typu: „jeÂżeli ty tak, to ja tak”. Sam przez siĂŞ nadmierny potencjaÂł nie jest taki straszny, dopĂłki wypaczone ocena istnieje niezaleÂżnie, sama w sobie. Lecz kiedy tylko sztucznie zawyÂżonÂą ocenĂŞ jednego obiektu przeciwstawia siĂŞ w formie porĂłwnania z innym, powstaje biegunowoœÌ, rodzÂąca wiatr siÂł rĂłwnowa¿¹cych. SiÂły rĂłwnowa¿¹ce d¹¿¹ do usuniĂŞcia powstaÂłej biegunowoÂści i dziaÂłanie ich w wiĂŞkszoÂści wypadkĂłw skierowane jest przeciw temu, kto tĂŞ polaryzacjĂŞ wywoÂłaÂł. PrzestrzeĂą wariantĂłw PrzestrzeĂą wariantĂłw to struktura informacyjna. Jest to nieskoĂączone pole informacji, zawierajÂące wszystkie warianty wszystkich zdarzeĂą, ktĂłre mogÂą siĂŞ wydarzyĂŚ. MoÂżna powiedzieĂŚ, Âże w przestrzeni wariantĂłw jest wszystko, co byÂło, jest i co bĂŞdzie. PrzestrzeĂą wariantĂłw sÂłuÂży w charakterze szablonu, ukÂładu wspó³rzĂŞdnych ruchu materii w czasie i przestrzeni. ZarĂłwno przeszÂłoœÌ, jak i przyszÂłoœÌ znajdujÂą siĂŞ tam stacjonarnie, jak na taÂśmie filmowej, a efekt czasu pojawia siĂŞ tylko w rezultacie przemieszczenia poszczegĂłlnego kadru, w ktĂłrym wyÂświetlana jest teraÂźniejszoœÌ. ÂŚwiat istnieje jednoczeÂśnie w dwu postaciach: fizycznej, namacalnej rzeczywistoÂści, i metafizycznej przestrzeni wariantĂłw, le¿¹cej poza zasiĂŞgiem percepcji, lecz nie mniej obiektywnej. DostĂŞp do tego pola informacji w zasadzie jest moÂżliwy. WÂłaÂśnie stamtÂąd bierze siĂŞ wiedza intuicyjna i wizje jasnowidzĂłw. UmysÂł nie potrafi stworzyĂŚ nic zasadniczo nowego. On tylko moÂże zÂłoÂżyĂŚ nowÂą wersjĂŞ domku ze starych klockĂłw. MĂłzg przechowuje nie samÂą informacjĂŞ, a pewnÂą formĂŞ adresĂłw do informacji w przestrzeni wariantĂłw. Wszystkie odkrycia naukowe i dzieÂła sztuki umysÂł otrzymuje z przestrzeni wariantĂłw za poÂśrednictwem duszy. Sny nie sÂą iluzjami w zwyczajnym rozumieniu tego sÂłowa. UmysÂł nie wyobraÂża sobie swoich snĂłw – on je rzeczywiÂście widzi. To, co obserwujemy w rzeczywistoÂści – to urzeczywistnione warianty. We Âśnie jesteÂśmy w stanie widzieĂŚ to, co nie zostaÂło urzeczywistnione, czyli spektakle z wirtualnymi scenariuszami i dekoracjami. Sny pokazujÂą nam to, co mogÂłoby siĂŞ zdarzyĂŚ w przeszÂłoÂści lub przyszÂłoÂści. Sen – to podró¿ duszy po przestrzeni wariantĂłw. SiÂły rĂłwnowa¿¹ce
Transerfing SÂłowa „Transerfing” nie wymyÂśliÂłem, spadÂło ono na mnie z tego samego miejsca, z ktĂłrego wziĂŞÂły siĂŞ wszystkie pozostaÂłe pojĂŞcia i w ogĂłle caÂła treœÌ tej ksi¹¿ki. Sam do okreÂślonego momentu nie rozumiaÂłem znaczenia tego sÂłowa. Nawet nie wiedziaÂłem, z czym to naleÂży kojarzyĂŚ. Znaczenie tego sÂłowa moÂżna interpretowaĂŚ jak „Âślizg przez przestrzeĂą wariantĂłw” lub „transformacja potencjalnie moÂżliwego wariantu w rzeczywistoœÌ” albo „przejÂście przez linie Âżycia”. Ale w sensie ogĂłlnym, jeÂżeli uprawiasz Transerfing, to znaczy, Âże balansujesz na fali szczĂŞÂścia. Wymawia siĂŞ Transerfing tak samo, jak siĂŞ pisze. Frailing Frailing – to skuteczna technika kontaktĂłw miĂŞdzyludzkich, ktĂłra jest elementem Transerfingu. NajwaÂżniejszÂą zasadĂŞ frailingu moÂżna uj¹Ì w nastĂŞpujÂący sposĂłb: zrezygnuj z zamiaru otrzymania, zastÂąp go zamiarem dawania, a uzyskasz to, z czego zrezygnowaÂłeÂś. DziaÂłanie tej zasady opiera siĂŞ na tym, Âże TwĂłj zewnĂŞtrzny zamiar wykorzystuje wewnĂŞtrzny zamiar partnera, nie umniejszajÂąc jego interesĂłw. W sumie otrzymujesz od czÂłowieka to, czego nie mogÂłeÂś osiÂągn¹Ì zwyczajnymi metodami wewnĂŞtrznego zamiaru. KierujÂąc siĂŞ tÂą zasadÂą, osiÂągniesz spektakularne efekty w kontaktach osobistych i zawodowych
Cele i drzwi Ka¿dy cz³owiek ma swoj¹ unikaln¹ drogê, na której osi¹gnie autentyczne szczêœcie w ¿yciu. Wahad³a narzucaj¹ cz³owiekowi obce mu cele, które wabi¹ sw¹ presti¿owoœci¹ i niedostêpnoœci¹. Goni¹c za fa³szywymi celami, nic nie osi¹gniesz, albo osi¹gn¹wszy, zrozumiesz, ¿e nie tego potrzebowa³eœ. Twój cel zmieni ¿ycie w œwiêto. Osi¹gniêcie Twojego celu poci¹gnie za sob¹ spe³nienie wszystkich pozosta³ych pragnieù, przy czym efekty przewy¿sz¹ wszelkie oczekiwania. Twoje drzwi s¹ drog¹, która doprowadzi Ciê do celu. Je¿eli zmierzasz do Twojego celu, wchodz¹c przez Twoje drzwi, to nikt i nic nie bêdzie w stanie Ci przeszkodziÌ, poniewa¿ klucz Twojej duszy idealnie pasuje do zamka Twojej drogi. Tego, co Twoje, nikt Ci nie odbierze. Nie bêdziesz mia³ problemów z osi¹gniêciem swego celu. Problem polega na tym, by znaleŸÌ swój cel i swoje drzwi. Transerfing nauczy Ciê, jak to robiÌ.
|