Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 16, 2025, 09:49:31

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TROCHÊ O ÂŻYDACH I JUDAIZMIE....  (Przeczytany 145260 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #75 : Luty 11, 2012, 16:23:25 »

arteq
Oczywiœcie by³bym k³amc¹ gdybym stwierdzi³, ¿e antysemityzmu nie ma, ¿e jest wymyœlony. Jednak nale¿y obiektywnie i rzetelnie podejœÌ do tematu i nie rzucaÌ ogólnikami ale opieraÌ siê równie¿ na konkretach i dopiero na ich podstawie wysnuwaÌ ogólniejsze wnioski, a nie na odwrót.

Skoro sam to stwierdziÂłeÂś nie widzĂŞ powodĂłw do kontynuowania dalej tej dyskusji. Trzeba wiedzieĂŚ o czym siĂŞ mĂłwi. Jest antysemityzm , albo go nie ma jest tylko wymysÂłem ÂŻydĂłw?
A skoro jest , bo jest i tego ukryĂŚ siĂŞ nie da to stwierdzamy fakt i koniec.
Za³ó¿ sobie topik o antysemityzmie i dyskutuj o nim , jak znajdê czas i ochotê to mo¿e w³¹czê siê w dyskusjê.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #76 : Luty 11, 2012, 16:33:08 »

Oczywiœcie ¿e istnia³ i istnieje antysemityzm. Ale nie manipuluj moj¹ wypowiedzi¹, bo czym innym jest stwierdzenie, ¿e takie zjawisko miewa miejsce, a czym innym jest doszukiwanie siê go i wmawianie jego istnienia w miejscach gdzie nie ma jego œladu - a Ty to w wielu przypadkach czynisz. Gdy jednak chcemy siê Twoim zapewnieniom przyjrzeÌ - uciekasz, bo weryfikacja ods³oni³aby znacz¹ bezzasadnoœÌ oskar¿eù.
Znowu rzuciÂłaÂś oskarÂżeniami a teraz zwiewasz...

Kiaro, oczywiœcie mogê sie przychyliÌ do Twojego wniosku, ale zastosujmy siê do Twoich s³ów tak¿e na innych p³aszczyznach. Podam Ci wiele przyk³adów heroicznych katolików, ich piêknych cech, bezinteresownego poœwiêcenia - bezdyskusyjne fakty... a Ty przyznasz "katolicy s¹ w porz¹dku, mo¿na ich naœladowaÌ" i przypieczêtujesz to w³asnym "A skoro jest , bo jest i tego ukryÌ siê nie da to stwierdzamy fakt i koniec". I tym samym schowasz swoje uprzedzenia i nienawiœÌ.

OK, moÂżesz zastosowaĂŚ we wÂłasnym Âżyciu swoje wÂłasne porady?
Kiara
Gość
« Odpowiedz #77 : Luty 11, 2012, 17:28:47 »

Czy nadal nie rozumiesz iÂż ja nie dyskutujĂŞ o katolikach ( bynajmniej staram siĂŞ tego nie robiĂŚ , chyba iÂż muszĂŞ przytoczyĂŚ konkretny przykÂład do czegoÂś) , ja dyskutujĂŞ o katolicyzmie jako faÂłszywemu przekazowi prawd , tworzÂącemu okreÂślonÂą  ideologiĂŞ w okreÂślonym celu.
Ale to nie jest temat do dyskusji w tym miejscu.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 17:29:29 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #78 : Luty 11, 2012, 17:51:41 »

katolicyzm-czy tez ogranizacja katolicka jako system jest zwodniczy jak kazdy inny ale jego podstawy sa prawdziwe..
system tylko produkuje nie swiadomych niewolnikow, a nowe czasy maja sie charakteryzowac tym ze kazdy bedzie swiadomy swojej duchowosci i swiadomie bedzie kreowal swoj kontakt ze zrodlem..a najwazniejszymi posrednikami w tym sa Jezus i Maryja
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 18:11:01 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #79 : Luty 11, 2012, 21:32:09 »

Israel wspĂłlczesny.

http://player.vimeo.com/video/9775046?title=0&byline=0&portrait=0

Ludzie majÂą prawo do Âżycia w pokoju na caÂłej ziemi!

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #80 : Luty 11, 2012, 22:05:49 »

Czy nadal nie rozumiesz iÂż ja nie dyskutujĂŞ o katolikach ( bynajmniej staram siĂŞ tego nie robiĂŚ , chyba iÂż muszĂŞ przytoczyĂŚ konkretny przykÂład do czegoÂś) ,
AleÂż gdy tylko moÂże Ci to - wedle wÂłasnego przeÂświadczenia - w jakikolwiek sposĂłb pomĂłc to chĂŞtnie przesiadasz siĂŞ na osoby. Co byÂło ostatnio widoczne poprzez zapewnianie, Âże pewne znane powszechnie osoby niby powiedziaÂły w RM to a tamto...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #81 : Luty 11, 2012, 22:29:10 »

Tym ktĂłrzy naprawdĂŞ chcieli by dowiedzieĂŚ siĂŞ czegoÂś wiĂŞcej o tradycji Âżydowskiej i Judaizmie poleciĂŚ mogĂŞ tÂą pozycjĂŞ.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

"JUDAIZM BEZ TAJEMNIC" - DRUGIE WYDANIE
Judaizm-bez-tajemnic_d.jpg

Z wielkÂą satysfakcjÂą prezentujemy PaĂąstwu drugie wydanie „Judaizmu bez tajemnic”, ktĂłre ukazaÂło siĂŞ wÂłaÂśnie w  Stowarzyszeniu Pardes i od kilku dni jest juÂż dostĂŞpne w ksiĂŞgarniach specjalistycznych i internetowych.

Fakt, ¿e pierwszy nak³ad zosta³ wyczerpany, jest dla nas dowodem, i¿ zainteresowanie tematyk¹ judaizmu pog³êbia siê i staje zjawiskiem trwa³ym. Naszym zdaniem, przyczynia siê do tego w ogromnym stopniu praca wydawnicza Stowarzyszenia Pardes, której niezwyk³ym i cennym uzupe³nieniem by³a inauguracja w roku 2011 (w dziesi¹t¹ rocznicê powstania Stowarzyszenia) internetowej Jesziwy Pardes - pierwszej takiej instytucji w historii nauczania judaizmu w Polsce.

Mamy nadziejê, ¿e tak¿e szeœcioletnia ju¿ dzia³alnoœÌ w Polsce Stowarzyszenia 614. Przykazania ma swój udzia³ w rozbudzaniu zainteresowania tematem judaizmu.

Wiedza na temat ÂŻydĂłw i ich kultury, historycznie obecnej na ziemiach polskich przez dÂługie stulecia do czasĂłw ZagÂłady, zbyt czĂŞsto ogranicza siĂŞ do pewnego staÂłego zbioru stereotypĂłw – atrakcyjnych, ale jednak stereotypĂłw - ktĂłre stanowiÂą materiaÂł bardzo popularnych festiwali kultury Âżydowskiej. Tymczasem ÂŻydzi od tysiĂŞcy lat majÂą do zaoferowania Âświatu coÂś znacznie wspanialszego: g³êbokÂą mÂądroœÌ na temat czÂłowieka i Âświata wyprowadzanÂą z Tory – ksiĂŞgi, ktĂłra stanowiÂąc instrukcjĂŞ etycznego i duchowego rozwoju, pozwala zrozumieĂŚ rzeczywistoœÌ, w jakiej Âżyjemy, a takÂże sposĂłb naszego postrzegania tej rzeczywistoÂści.

Cieszymy siĂŞ, Âże drugie wydanie „Judaizmu bez tajemnic” pomoÂże kolejnym czytelnikom w zdobywaniu wiedzy na ten fascynujÂący temat.

Stowarzyszenie 614. Przykazania

The 614th Commandment Society

NowoÂści wydawnictwa Stowarzyszenie Pardes

http://the614thcs.com/5.1657.0.0.1.0.phtml
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #82 : Luty 12, 2012, 01:28:19 »

tak czas teraz na chrzescijanskie wartosci...UÂśmiech

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://kabbalahstudentsspeak.com/the-end-of-the-word-jewish/&ei=VwY3T7nJMLPT4QSD-6yHDg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=4&ved=0CEQQ7gEwAzgU&prev=/search%3Fq%3Dreading%2Bthe%2Bzohar%2Btorrent%26start%3D20%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D981%26bih%3D574%26prmd%3Dimvns
Kiara
Gość
« Odpowiedz #83 : Luty 12, 2012, 02:37:22 »

No... no... wedle tego co zacytowaÂłeÂś to nie ma KatolikĂłw, ChrzeÂścijan , ÂŻydĂłw  sÂą tylko ISRAELICI!
CaÂłkiem nieÂźle  UÂśmiech nie wiem tylko czy katolicy tak lekko to przyjmÂą? MyÂślĂŞ iÂż dla ÂŻydĂłw nie byÂło by to wielkim problemem nazywaĂŚ siĂŞ Israelitami chociaÂż wspó³czeÂśnie to sÂłowo ma konotacje bliÂższe paĂąstwu Israel.
Ale.... nic nie dzieje siĂŞ po nic jak dla mnie to dobra nowina objawiajÂąca olbrzymiÂą przemianĂŞ duchowÂą CzÂłowieka , ktĂłry przeszedÂł drogĂŞ swojego rozwoju i przekroczyÂł jÂą panujÂąc nad swoimi sÂłaboÂściami , emocjami( bo Ego to emocje) stajÂąc siĂŞ Israelem.
Po prostu piĂŞkne przed kaÂżdym kto juÂż dokonaÂł tego aktu w sobie chylĂŞ gÂłowĂŞ z podziwem i gratulujĂŞ z radoÂściÂą.
PrzecieÂż caÂły nasz ludzki cykl rozwojowy i pisanie na tym i innych forach opowiada o wÂłaÂśnie tej drodze CzÂłowieka ÂżyjÂącego juÂż innymi wartoÂściami niÂż emocjonalne uzaleÂżnienie od Ego.

Zatem z caÂłego serca ÂżyczĂŞ Wszystkim Ludziom by stali siĂŞ ISRAELEM! 

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #84 : Luty 12, 2012, 07:51:10 »

Trzeba pamietac co jest prawdziwym Izraelem a co Synagoga Szatana UÂśmiech wg. Apokalipsy

"Oto id¹ dni - mówi Pan - ¿e zawrê z domem izraelskim i z domem judzkim nowe przymierze. Nie takie przymierze, jakie zawar³em z ich ojcami w dniu, gdy ich uj¹³em za rêkê, aby ich wyprowadziÌ z ziemi egipskiej, które to przymierze oni zerwali, chocia¿ Ja by³em i Panem - mówi Pan - lecz takie przymierze zawrê z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Z³o¿ê mój zakon w ich wnêtrzy i wypiszê go na ich sercu. Ja bêdê ich Bogiem, a oni bêd¹ moim ludem. I ju¿ nie bêd¹ siebie nawzajem pouczaÌ." (Jer.31:31-33)

listu Âśw. PawÂła do GalatĂłw: „Nie ma juÂż ÂŻyda ani poganina, nie ma juÂż niewolnika ani czÂłowieka wolnego, nie ma juÂż mĂŞÂżczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteÂście kimÂś jednym w Chrystusie Jezusie” (3, 28).

45 Filip spotkaÂł Natanaela i powiedziaÂł do niego: «ZnaleÂźliÂśmy Tego, o ktĂłrym pisaÂł MojÂżesz w Prawie i Prorocy - Jezusa, syna JĂłzefa z Nazaretu». 46 RzekÂł do niego Natanael: «CzyÂż moÂże byĂŚ co dobrego z Nazaretu?» OdpowiedziaÂł mu Filip: «ChodÂź i zobacz!» 47 Jezus ujrzaÂł, jak Natanael zbliÂżaÂł siĂŞ do Niego, i powiedziaÂł o nim: «Patrz, to prawdziwy Izraelita, w ktĂłrym nie ma podstĂŞpu». 48 PowiedziaÂł do Niego Natanael: «SkÂąd mnie znasz?» OdrzekÂł mu Jezus: «WidziaÂłem ciĂŞ, zanim ciĂŞ zawoÂłaÂł Filip, gdy byÂłeÂś pod drzewem figowym». 49 OdpowiedziaÂł Mu Natanael: «Rabbi, Ty jesteÂś Synem BoÂżym, Ty jesteÂś KrĂłlem Izraela!» 50 OdparÂł mu Jezus: «Czy dlatego wierzysz, Âże powiedziaÂłem ci: WidziaÂłem ciĂŞ pod drzewem figowym? Zobaczysz jeszcze wiĂŞcej niÂż to». 51 Potem powiedziaÂł do niego: «ZaprawdĂŞ, zaprawdĂŞ, powiadam wam: Ujrzycie niebiosa otwarte i anio³ów BoÂżych wstĂŞpujÂących i zstĂŞpujÂących na Syna CzÂłowieczego».

coz trzeba wiedziec ze u Zydow wszystko jest odwrotnie szczegolnie w kabale ale w koncu po tylu latach przyznali sie do tego szatana, tylko nie wiem czy akurat z nim walczyli..UÂśmiech w kazdym razie zycze wszystkim Zydom zeby stali sie Chrzescijanami - pozbyli sie Szatana - Ego UÂśmiech
JACK
Gość
« Odpowiedz #85 : Luty 12, 2012, 10:39:18 »

Niezwykle szczera  wypowiedÂź Janusza Korczaka -ÂŻyda  , o  samych ÂŻydach  (z objawieĂą ANNY, polskiej charyzmatyczki),

Janusz Korczak wstÂąpiÂł po Âśmierci do Nieba, czyli poziomu ÂświadomoÂści Chrystusowej,  gdzie kÂłamstwo nie ma miejsca.

MĂłwi Janusz Korczak.
— Jest tylko jeden BĂłg: Ojciec caÂłej ludzkoÂści, Zbawiciel nasz, Odkupiciel, Mesjasz, SÂłowo BoÂże i Duch Prawdy i MiÂłoÂści — Jeden BĂłg w trzech Osobach, Jedna MiÂłoœÌ stwĂłrcza, nieskoĂączona, odwieczna i niezmienna, MiÂłoœÌ darzÂąca istnieniem nieogarnionÂą mnogoœÌ bytĂłw i przygarniajÂąca je ku sobie.
ZrozumiaÂłam, Âże BĂłg stwarza nieustannie nowe byty, aby mogÂły w wolnoÂści wyboru, radoÂśnie —jak dzieci ku ojcu — powracaĂŚ ku Niemu.
— Ja, dziecko, wierzyÂłem w Jezusa i — Jezusowi. ByÂłem ÂŻydem i pozostaÂłem nim w obliczu zagÂłady mojego narodu (chodzi o zaniechanie zmiany wyznania). Sama to rozumiesz, bo nie postÂąpiÂłabyÂś inaczej. ZnaÂłem caÂłe Pismo ÂświĂŞte i caÂłe (!) je przyjmowaÂłem, a wiĂŞc i EwangeliĂŞ. ByÂłem ponadto obywatelem paĂąstwa polskiego, polskim ÂŻydem. PisaÂłem po polsku i dziaÂłaÂłem dla dobra caÂłego narodu, wszystkich jego obywateli, bo chciaÂłem, aby caÂły rozwijaÂł siĂŞ prawidÂłowo, szlachetniaÂł i dojrzewaÂł ku swojej wÂłasnej doskonaÂłoÂści... Ale nie o tym chcĂŞ ci opowiedzieĂŚ.
Jezus, Pan nasz, poleciÂł mi, abym powiedziaÂł ci o „chrzcie krwi", ktĂłrym ochrzczony zostaÂł ogromny zespó³ moich wspó³ziomkĂłw na polskiej ziemi; a Âże Âżyli na niej i z jej dĂłbr korzystali, ÂśmierĂŚ ich — jeÂżeli przyjĂŞta zostaÂła z poddaniem, bez nienawiÂści, a przez nielicznych jako zadoœÌuczynienie za winy narodu Âżydowskiego — przyj¹³ Pan i zaliczyÂł na dobro obu narodĂłw: tego, ktĂłrego krew mieliÂśmy w ÂżyÂłach, i tego, ktĂłry nas przygarn¹³ i karmiÂł przez ponad piĂŞĂŚset lat, nie czyniÂąc nam krzywdy, podczas gdy my, niestety, jako narĂłd mamy ciĂŞÂżkie winy wobec Polski. Nie bĂŞdĂŞ ci o tym mĂłwiÂł, tym bardziej Âże nie dotyczyÂły one biedoty Âżydowskiej (z nielicznymi wyjÂątkami), lecz planĂłw Âżydostwa miĂŞdzynarodowego, ktĂłre jednak pragnĂŞÂło realizacji ich na terenach Polski w oparciu o liczebnoœÌ masy moich wspó³ziomkĂłw. Te plany zostaÂły obalone z wyroku Pana, bo realizowaĂŚ miaÂły cele nieprzyjaciela ludzkoÂści, ktĂłremu, niestety, sÂłu¿¹ Âświadomie i ÂświĂŞtokradczo pewne nieliczne, lecz najbogatsze, bo wÂładajÂące pieniÂądzem, grupy ÂŻydĂłw w Âświecie zachodniej Europy, obu Ameryk i Izraela. I te plany obali nadchodzÂąca na ten Âświat — na ten, o ktĂłrym ci powiedziaÂłem (czyli zachodni) — katastrofa, lecz nie dotyczy to Polski, mojej i twojej Ojczyzny. PowiedziaÂłem ci to, abyÂś nie posÂądzaÂła mnie o stronniczoœÌ. Teraz zaÂś wracam do sedna sprawy.
Wiesz, Âże krĂłlestwo Pana jest wspĂłlnÂą OjczyznÂą caÂłej ludzkoÂści. BĂłg kocha wszystkich swoich synĂłw i pragnie ich obecnoÂści przy sobie. Chrzest jest potencjalnym aktem przyjĂŞcia dziecka, uczynionym w jego imieniu przez rodzicĂłw z ich dobrowolnego wyboru, lecz aby staÂł siĂŞ aktem dokonanym, konieczne jest potwierdzenie go Âżyciem przez ochrzczonego. Chrzest jest przynaleÂżnoÂściÂą do KoÂścioÂła Chrystusowego — a wiĂŞc ponadczasowego —jest jak gdyby wstÂąpieniem w szeregi wiernych, przyznaniem z gĂłry obywatelstwa krĂłlestwa wraz z towarzyszÂącymi temu przywilejami (wszystkimi sakramentami). Lecz wiadomo, Âże wÂśrĂłd obywateli kraju bywajÂą teÂż renegaci, zdrajcy lub po prostu ludzie, ktĂłrych nic los ich Ojczyzny nie obchodzi, byleby im samym siĂŞ dobrze dziaÂło; jeÂśli tak nie jest, szukajÂą sobie innego miejsca w Âświecie (MĂłwiÂłem to w przenoÂśni, ale sama wiesz, co dzieje siĂŞ w ostatnich latach z Polakami. Tragiczne jest, Âże ich ucieczka pozbawi ich opieki, ktĂłrÂą KrĂłlowa nasza roztacza nad PolskÂą).
A BĂłg, dziecko, jest powaÂżny i nasz wybĂłr takÂże traktuje powaÂżnie; przecieÂż „synami BoÂżymi jesteÂśmy" (SÂłowacki). Nosimy w sobie Jego podobieĂąstwo, a na sobie — chrzeÂścijanie — piĂŞtno Krwi Zbawiciela swego (ktĂłra ich odkupia).
JednakÂże Pan jest Bogiem caÂłej ludzkoÂści i powinnoÂściÂą Izraela byÂło szerzenie tej prawdy. Kiedy chcieli ograniczyĂŚ miÂłoœÌ Bo¿¹ (wraz ze spodziewanymi przywilejami) tylko do swego narodu, BĂłg rozproszyÂł ich, a sÂłuÂżbĂŞ Âświatu zleciÂł tym, ktĂłrzy przyjĂŞli SÂłowo BoÂże, Mesjasza, i zechcieli DobrÂą NowinĂŞ nieœÌ caÂłemu Âświatu z zapaÂłem i radoÂściÂą. Chcieli dzieliĂŚ siĂŞ tym, co byÂło dla czÂłowieka najwaÂżniejsze, najcenniejsze i najlepsze, z kaÂżdym, kto potrzebowaÂł, tĂŞskniÂł, szukaÂł prawdy i miÂłoÂści. Bo widzisz, dziecko, oni nieÂśli Âświatu miÂłoœÌ Boga, a ta jest zawsze darzÂąca, bezinteresowna, wspaniaÂłomyÂślna i pragnie wypeÂłniĂŚ sobÂą pustkĂŞ i g³ód kaÂżdego czÂłowieka, nasyciĂŚ go. „ResztÂą Izraela" byli moi rodacy. Ich krew pÂłynĂŞÂła w ÂżyÂłach moich i po wielu wiekach wydaÂła i we mnie swĂłj owoc. JakÂżeÂż bym mĂłgÂł nie przyj¹Ì Boga w caÂłej peÂłni Jego miÂłosierdzia. MiÂłosierdziem Ojca byÂł Syn, SÂłowo BoÂże, Mesjasz. KrwiÂą Jego odkupieni jesteÂśmy wszyscy — caÂła ludzkoœÌ, wszystkie pokolenia — bo miÂłoœÌ Boga nie zna ograniczeĂą. Zna je natomiast wola ludzka: moÂże powiedzieĂŚ „nie" Panu swemu. Na naszych oczach tak siĂŞ dziaÂło z tyloma milionami ludzi — sprzeciw, jakiego chyba nigdy dotÂąd nie byÂło wÂśrĂłd ludzkoÂści, juÂż znajÂącej naukĂŞ Chrystusa Pana.
NarĂłd Âżydowski nadal od wiekĂłw oczekujÂący Mesjasza, odrzucajÂący Jezusa Chrystusa i Jego orĂŞdzie miÂłoÂści i przebaczenia, wrogi Mu, zawziĂŞty, mÂściwy i ÂżywiÂący w sobie nienawiœÌ do innych niÂż oni, do „gojĂłw", staÂł siĂŞ nagle obiektem nienawiÂści innego narodu i jego ofiarÂą. I to byÂło zbawieniem dla wielu, bardzo wielu z nas. Pan sprawiedliwoœÌ ma dla katĂłw, ale ich ofiarom okazuje oblicze MiÂłosierdzia, chociaÂżby na miÂłosierdzie nie zasÂługiwali. Ale czyÂż wÂśrĂłd tej gÂłodujÂącej biedoty, schorowanych i starych kobiet i mĂŞÂżczyzn, chorych i sÂłabych, bezradnych, bezbronnych i przeÂśladowanych, ginÂących z gÂłodu na ulicach, wÂśrĂłd dzieci bezdomnych, przeraÂżonych, niczego nie rozumiejÂących wielu ich byÂło? Nie, ci Âżyli bezpieczni na Zachodzie, w Szwajcarii, USA i innych krajach (Chodzi o tych, co Âświadomie walczyli z Bogiem i odrzucali SÂłowo BoÂże, starajÂąc siĂŞ zniszczyĂŚ chrzeÂścijaĂąstwo, oÂśmieszyĂŚ je i wyrwaĂŚ z dusz ludzkich — sÂłowem, o niektĂłre krĂŞgi miĂŞdzynarodowego Âżydostwa). PrawdÂą jest teÂż, Âże i tu byli liczni donosiciele, policja, Âłapownicy (jak w kaÂżdym spoÂłeczeĂąstwie — a w tak zagroÂżonym, jak nim byÂło nasze, cechy te potĂŞgujÂą siĂŞ, ludzie pragnÂą siĂŞ ratowaĂŚ za wszelkÂą cenĂŞ), ale wreszcie zginĂŞli i oni. MĂłwiĂŞ wiĂŞc o caÂłoÂści, ktĂłra przeszÂła przez czyÂściec i piekÂło za Âżycia. Cierpienie spala winy, jeÂśli siĂŞ je zrozumie. Tu odczuwano nienawiœÌ wroga, a wtedy trudno analizowaĂŚ wÂłasne winy, lecz byli i tacy.
Ja, jak wiesz, opiekowaÂłem siĂŞ dzieĂŚmi, bo one byÂły najbardziej bezbronne i pierwsze ginĂŞÂły (nie mogÂły pracowaĂŚ, wiĂŞc byÂły niepotrzebne). ChciaÂłem, aby moja miÂłoœÌ osÂłaniaÂła je przed lĂŞkiem, pĂłki moÂżna. BĂłg daÂł mi tĂŞ ÂłaskĂŞ, Âże mogÂłem byĂŚ z nimi do ostatniej chwili i dlatego mogÂłem oddaĂŚ je wszystkie w Jego wyciÂągajÂące siĂŞ ku nam przebite dÂłonie — przygotowane, wiĂŞc ufne i oczekujÂące zapowiedzianego przeze mnie Spotkania. ZapewniĂŚ ciĂŞ mogĂŞ, Âże „chrzest krwi" — chociaÂż krwi nie byÂło (byÂł gaz, a przedtem nienawiœÌ, groza, krzyk, strzaÂły, bieg, szczekajÂące, rzucajÂące siĂŞ ku nam psy, i trupy, masa trupĂłw po drodze) — jest kluczem do Serca Pana. Jego wspó³czucie, litoœÌ, ÂłagodnoœÌ, nieskoĂączona dobroĂŚ i to, czego ja nie przewidziaÂłem: Jego poÂśpiech (!), z jakim spieszyÂł ku nam! Jego obecnoœÌ juÂż w komorze gazowej — zupeÂłnie przesÂłoniÂła nam bĂłl i lĂŞk Âśmierci (bo szczĂŞÂście duszy niezmiernie przewyÂższa lĂŞk i bĂłl ciaÂła). ByÂł On i niebo otworzyÂło siĂŞ w komorze „kÂąpielowej", plugawym miejscu mordu. WidzieliÂśmy Go, jak gdyby kolejno otwieraÂły nam siĂŞ oczy, i wtedy moja miÂłoœÌ do dzieci wydaÂła mi siĂŞ nikÂłym cieniem, zaledwie Âśladem tej, ktĂłra nas ogarnĂŞÂła.
Dzieci, moje dzieci, przyciÂągane tÂą miÂłoÂściÂą byÂły zachwycone, olÂśnione, jak gdyby budziÂły siĂŞ ze snu, garnĂŞÂły siĂŞ ku Niemu, otoczyÂły Go, a On wzi¹³ dwoje najmniejszych na rĂŞce i powiedziaÂł: „ChodÂźcie, przyjaciele, zabieram was do mojego domu, do wiecznej radoÂści, a o tym, co byÂło, zapomnijcie". I zostaliÂśmy otoczeni przez piĂŞkne, Âświetliste, radosne postacie anio³ów — sÂług paĂąskich (dzieci zobaczyÂły, Âże kaÂżde miaÂło swego opiekuna)
, potem przez rodziny nasze, tych, których pogrzebaliœmy i po¿egnali, a to, co dot¹d by³o realne, sta³o siê mg³¹, nicoœci¹. Czy wiesz, ¿e dzieci nie zd¹¿y³y nawet zauwa¿yÌ swoich cia³? Ja nas widzia³em przez moment jako jak gdyby œlad przesz³oœci.
Nie tylko ja jestem z Panem. SÂą wszystkie moje dzieci i w ogĂłle wszystkie nieszczĂŞÂśliwe dzieci. I niezmierzona jest liczba moich rodakĂłw tu, w domu Pana. To sÂą Jego plony z rzezi kierowanej przez moce nieprzyjaciela. KaÂżda ofiara, kaÂżdy czÂłowiek zamordowany przez ludzi — teÂż Jego synĂłw — ma wstĂŞp do Jego krĂłlestwa, a ci, ktĂłrzy wiele zawinili i oczyszczaĂŚ siĂŞ muszÂą (czĂŞsto bardzo dÂługo), teÂż bÂłogosÂławiÂą Pana, bo dobrze rozumiejÂą, Âże otrzymali ÂłaskĂŞ ratujÂącÂą ich przed potĂŞpieniem siebie, przed wieczystoÂściÂą konania, straszniejszÂą niÂż wszystkie katownie Âświata.
Chcia³bym ci jeszcze przekazaÌ, ¿e mogê wam pomagaÌ, zw³aszcza w zakresie swoich umiejêtnoœci, ale chcia³bym bardzo, abyœcie oddawali mi moich wspó³wyznawców, bo mogê prosiÌ o ich nawrócenie ku Panu.
……………………
ChcĂŞ ci teraz powiedzieĂŚ, ile my, polscy ÂŻydzi, zawdziĂŞczaliÂśmy polskiej kulturze, tolerancji, zdolnoÂści do przyjmowania innych jako rĂłwnych sobie. MĂłwiĂŞ o tych z nas, ktĂłrzy wyszli ze swoich gett i Âżyli Âżyciem caÂłego spoÂłeczeĂąstwa.
…………………………….
nasza mÂłodzieÂż, ktĂłra ksztaÂłciÂła siĂŞ juÂż w polskich szkoÂłach, gimnazjach i na uniwersytetach (Âświadomie pomijam ekscesy, bo to wymaga dÂłuÂższego tÂłumaczenia) czerpaÂła z polskich wartoÂści, i one wÂłaÂśnie zaszczepiÂły siĂŞ w naszych duszach — dlatego moÂże, Âże do porzucenia niczego nas nie zmuszano, nie dzielono, nie upokarzano, niczego nie narzucano. Wielka poezja narodowa, umiÂłowanie wolnoÂści, tradycja zrywĂłw i powstaĂą, ktĂłra w niektĂłrych rodzinach Âżydowskich ÂżyÂła juÂż od pokoleĂą (p. Janusz przypomina mi wiersz Norwida „ÂŻydowie polscy", obrazy Grottgera, udziaÂł w walkach) — to wszystko, a i harcerstwo spowodowaÂły, Âże polski szacunek dla godnoÂści czÂłowieczej w mÂłodym pokoleniu zmieniÂł je tak, Âże byÂło zdolne do powstania. Powstanie w Getcie Warszawskim byÂło jedynym w Europie! ByÂło skutkiem wartoÂści polskich, ktĂłre wchÂłonĂŞliÂśmy. Ja je widziaÂłem juÂż stÂąd i sam wraz z innymi przyjmowaÂłem nasze polegÂłe dzieci, ktĂłre Pan witaÂł z radoÂściÂą i wielu z nich wprowadziÂł wprost do swego domu.
BĂłg nasz kocha odwagĂŞ, poÂświĂŞcenie i mĂŞstwo. Niebo peÂłne jest tej radosnej, mĂŞczeĂąskiej mÂłodzieÂży Âżydowskiej i o wiele liczniejszej waszej, a wÂłaÂściwie naszej polskiej. Tu nie ma ró¿nicy pomiĂŞdzy narodowoÂściami — jest wspĂłlnota drĂłg, ktĂłrymi szÂło siĂŞ ku Panu, wspĂłlnota umiÂłowaĂą.
Po kilku dniach (6 XI 1988 r.).
— Panie Januszu. DziĂŞkujĂŞ panu za przekaz, ale chciaÂłabym spytaĂŚ, czy na odmianĂŞ cechy Âżydowskie nie oddziaÂływaÂły na PolakĂłw i jak?
— Dobrze, odpowiem pani. Otó¿ mogÂły one oddziaÂływaĂŚ tylko przez tych ÂŻydĂłw, ktĂłrzy koĂączyli polskie szkoÂły, poznawali jĂŞzyk i zyskiwali przyjació³ w spoÂłeczeĂąstwie polskim. Owszem, sÂłyszaÂłem, co pani mĂłwiÂła o karczmarzach rozpijajÂących chÂłopstwo, lichwiarzach, a w okresie zrywĂłw narodowych i szpiclach — na usÂługach zaborcĂłw. Nie zaprzeczam, Âże takie wypadki byÂły, ale gdzie miaÂła siĂŞ wcisn¹Ì spoÂłecznoœÌ bardzo liczna i bardzo biedna w kraju rolniczym? PozostawaÂł jej tylko handel i poÂśrednictwo...
— I lichwa — podpowiedziaÂłam.
— To prawda, ale teÂż iluÂż byÂło wÂśrĂłd ÂŻydĂłw w maÂłych miasteczkach nĂŞdzarzy? W wielodzietnych rodzinach, ktĂłre trzeba byÂło wyÂżywiĂŚ, pracowaÂły juÂż maÂłe dzieci. ÂŻydzi sÂą pracowici. WyksztaÂłcili w sobie tĂŞ umiejĂŞtnoœÌ przez wieki poniewierki w spoÂłeczeĂąstwach, gdzie byli zawsze poza nawiasem Âżycia spoÂłecznego. PozostaÂł im tylko handel i rzemiosÂło, a u najbardziej przemyÂślnych i pozbawionych skrupu³ów — lichwa, obrĂłt pieniÂądzem, no i popieranie siĂŞ wzajemne, poparcie wspĂłlnoty Âżydowskiej.
Powracam do tych, którzy postanowili wyjœÌ z getta ¿ydowskiego z jego nie zmienionymi od wieków obyczajami i nauk¹ wy³¹cznie religijn¹, hebrajsk¹, z naros³ymi przez stulecia tomami komentarzy, Kaba³¹ i Tor¹. Jest prawd¹, ¿e w œwiat chrzeœcijaùski wnosili oni sceptycyzm i ateizm. Z trudem odrywali siê od religijnoœci ¿ydowskiej w po¿¹daniu wolnoœci umys³u, wolnoœci od nies³ychanej iloœci przykazanych regu³ zachowania i zakazów i nakazów Prawa. Nie³atwo im by³o powróciÌ znowu do jakiejkolwiek religii. Lecz ile dali talentów wedle swej specyfiki uzdolnieù w muzyce, w literaturze, poezji, wtedy gdy w³¹czali siê w kulturê Europy, w kulturê ³aciùsk¹? Ile zawdziêcza ¯ydom jêzyk polski w XX wieku, jak go opanowali, jak sta³ siê im jêzykiem ojczystym? Jeœli pani bez uprzedzeù rozwa¿y ich wk³ad do kultury, zobaczy pani, ¿e nie by³ taki ma³y. To samo z wiedz¹, chocia¿by Askenazy i Hirszfeld. Chodzi mi o sprawiedliwy os¹d.
Natomiast to, co popeÂłnili zÂłego wzglĂŞdem narodu polskiego, a co jest zbrodniÂą, jest niÂą rĂłwnieÂż tu, w oczach naszych — bo Pan nie zna stronniczoÂści — i za tych z nas nie przestajemy was przepraszaĂŚ i prosiĂŚ was o przebaczenie. Tym bardziej teÂż staramy siĂŞ — stÂąd — naprawiaĂŚ ich winy. Widzimy bowiem jasno, Âże dziaÂłali z inspiracji nieprzyjaciela i usiÂłowali zniszczyĂŚ nie tylko wasz narĂłd, lecz i plany BoÂże wzglĂŞdem niego i ludzkoÂści, ktĂłrym i my z caÂłego serca sÂłuÂżymy.
Tu nie ma nikogo, kto by nie pragn¹³ otoczyĂŚ was pomocÂą, i to, co teraz mĂłwiĂŞ pani, jest teÂż usiÂłowaniem dopomoÂżenia — wedle moich sÂłabych moÂżliwoÂści, lecz z caÂłego serca czynionych. PrzecieÂż nasze ciaÂła uÂżyÂźniajÂą polskÂą ziemiĂŞ, a nasze dusze, nasze serca i pamiĂŞĂŚ sÂą z niÂą na zawsze zwiÂązane. Polska jest takÂże i mojÂą OjczyznÂą. I ja czerpaÂłem wzory z tych samych ÂźrĂłdeÂł: z historii, tradycji i kultury polskiej, tak jak wy czerpiecie z najpiĂŞkniejszego daru mojego starodawnego narodu: z Pisma ÂświĂŞtego. LudzkoœÌ, dziecko, jest jednym umiÂłowanym dzieckiem Pana, jednÂą rodzinÂą, w ktĂłrej wszyscy powinni wspomagaĂŚ siĂŞ i dzieliĂŚ tym, co posiadajÂą — a wÂłaÂściwie co wypracowali jako narĂłd — najpiĂŞkniejszego, wÂłasnego, niepowtarzalnego. Teraz nadchodzi czas, kiedy my, Polacy, ukaÂżemy Âświatu drogĂŞ ratunku, drogĂŞ PaĂąskÂą: miÂłoÂści i przebaczenia, sprawiedliwoÂści i miÂłosierdzia spoÂłecznego. Pan przez nas daje Âświatu nowÂą pomoc: dla tak zdegenerowanej i martwej duchowo ludzkoÂści Polska bĂŞdzie obrazem odrodzenia, nadziei, prawidÂłowoÂści rozwoju — ku Bogu i we wspó³pracy z Nim.
………………………………………………….
Widzisz, dziecko, naród ¿ydowski to naród wschodni, kraùcowy: gwa³townie kocha i gwa³townie nienawidzi. Wielu ¯ydów nienawidzi nie tylko Jezusa i chrzeœcijaùstwa, lecz ca³ej ludzkoœci. S¹ wœród nich œwiadomi i potê¿ni s³udzy nieprzyjaciela pragn¹cy zag³ady ludzkoœci, zw³aszcza zniszczenia planów Boga dla niej. (...) Jest te¿ wielu wœród nas, którzy poœród narodów s³u¿ymy Panu i Jego wspania³ym prawom. ¯ydzi odrzucili Mesjasza, odrzucili Zbawienie narodu, dlatego jako naród powróc¹ ostatni. Lecz pojedynczo ju¿ powracaj¹ ku Niemu. Ostatnia wojna do pierwszych œwiêtych chrzeœcijaùstwa ¯ydów, jak i Jezus, do³¹cza nowych, jak Edyta Stein i mnóstwo innych. To pocz¹tek powrotu. Ko³o siê zamyka. Wy, Polacy, pomogliœcie nam w tym powrocie. Dlatego macie nasz¹ pomoc i mi³oœÌ.
BÂłogosÂławiĂŞ w imiĂŞ Chrystusa.

http://www.objawienia.pl/anna/anna/sbm-6.html

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 10:56:38 wysłane przez JACK » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #86 : Luty 12, 2012, 11:25:07 »

No nie ... po Âśmierci cudza Dusza a szczegĂłlnie kogoÂś kto za Âżycia byÂł dobrym CzÂłowiekiem nigdy nie mĂłwi Âźle o innych , naprawdĂŞ nigdy!
Zatem dla mnie takie "cuda" sÂą przekrĂŞtami  politycznymi ,niewiarygodnymi sÂłu¿¹cymi manipulacji innymi ludÂźmi. Ot i tyle .Wiesz ja siĂŞ nie daje zwodziĂŚ takim cudom ktĂłre w swojej treÂści siejÂą nienawiœÌ miĂŞdzyludzkÂą. Dla mnie to manipulacja "szyta grubym Âściegiem" , rozÂłazi siĂŞ przy pierwszym dotkniĂŞciu. Ale ludzie siĂŞ nabierajÂą na takie "rewelacje"... no có¿?
ZaÂświat nie gloryfikuje Âżadnej religii , ZaÂświat wspiera dobro wszelakie  zatem tego typu "cudeĂąka" sÂą dla mnie bezwartoÂściowÂą rozwojowo treÂściÂą kierujÂącÂą ludzi w stronĂŞ nienawiÂści do siebie i wartoÂściowania cudzym miast swoich czynĂłw. Feeee... i beee...

Judaizm w sobie niesie wartoÂści ktĂłre warto poleciĂŚ wszystkim sÂą identyczne i zgodne w 100% z przekazem Jeszua ( w koĂącu On jest ÂŻydem -KapÂłanem ) wyksztaÂłconym i wychowanym w tradycji.
Zatem dobrze by byÂło gdyby kaÂżdy przeczytaÂł spokojnie i odniĂłsÂł najpierw do siebie miast ciÂągle oceniaĂŚ innych i zadaÂł sobie pytanie; W ktĂłrym miejscu ja jestem teraz?
Zawsze zaczynamy od siebie i tworzymy piĂŞkno w sobie ,bo ono wypÂływajÂąc z nas przemienia nasze otoczenie nie odwrotnie. Zatem czym wiĂŞcej piĂŞknych ludzi tym Âświat staje siĂŞ piĂŞkniejszym.
ÂŻyczĂŞ wszystkim powodzenia , bo wiem z autopsji jak ciĂŞÂżka i trudna to praca , ktĂłra trwa do ostatniego dnia naszego Âżycia.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

JUDAIZM A CHARAKTER
pytanie od BG :

Jaki jest poglÂąd judaizmu na charakter czÂłowieka i czy mĂłwi coÂś na temat pracy nad nim?

odpowiedÂź :

Judaizm nigdy nie uwaÂżaÂł, Âże charakter czÂłowieka jest z natury albo dobry  albo zÂły, ale twierdziÂł, Âże w jego charakterze przejawiajÂą siĂŞ tendencje zarĂłwno do czynienia dobra (jecer hatow), jak i do czynienia zÂła (jecer hara). Jednak czÂłowiek ma moÂżliwoœÌ rozwijania swoich dobrych cech charakteru i poskramiania, wyciszania - zÂłych.

Judaizm postrzega wiĂŞc pracĂŞ nad doskonaleniem charakteru czÂłowieka, jako cel jego Âżycia. Midrasz naucza, Âże „przykazania Tory nie zostaÂły dane ludziom z Âżadnego innego powodu, ale dlatego, by czyniĂŚ czÂłowieka lepszym” (Bereszit Rabba 44:1). To waÂżne: czynienie ludzi lepszymi nie jest jednym z celĂłw dania Tory, ale jedynym celem!

Cz³owiek powinien poœwiêcaÌ swoje ¿ycie na ci¹g³e d¹¿enie do bycia lepszym: uczciwszym, odwa¿niejszym, bardziej uprzejmym, bardziej wspó³czuj¹cym.

Ten, kto nie jest lepszym czÂłowiekiem majÂąc lat czterdzieÂści, niÂż byÂł - majÂąc lat dwadzieÂścia, musi przyznaĂŚ, Âże jego Âżycie jest poraÂżkÂą. 

Gaon z Wilna (1720-1797) pisaÂł: „Celem Âżycia jest pokonywanie wÂłasnych sÂłaboÂści i wÂłasnej natury, naprawianie siebie samego. Bo jeÂżeli nie, to jaki jest poÂżytek z Âżycia?”

Judaizm jest religiÂą, ktĂłra przywiÂązuje wiĂŞkszÂą wagĂŞ do czynĂłw niÂż do myÂśli, dlatego jedynie nasze postĂŞpowanie wobec innych ludzi jest realnym i ostatecznym sprawdzianem, kim jesteÂśmy naprawdĂŞ.

Bo przecieÂż stajemy siĂŞ dobrzy nie poprzez dobre myÂśli, ale wy³¹cznie przez dobre uczynki. I to nie przez jednorazowe czynienie dobra, ale konsekwentne i staÂłe. Dlatego wÂłaÂśnie Majmonides  uwaÂżaÂł, Âże lepiej jest dawaĂŚ biednym jednÂą monetĂŞ tysiÂąc razy, niÂż daĂŚ jednemu biednemu tysiÂąc monet.

CiÂągÂłe dawanie, ciÂągÂłe czynienie drobnych krokĂłw doskonalÂących nasz charakter – w przeciwieĂąstwie do jednorazowego czynu – staje siĂŞ bowiem z czasem czĂŞÂściÂą naszej natury i skuteczniej przemienia nas w lepszych ludzi.

WedÂług mĂŞdrcĂłw Talmudu „czyny bardziej ksztaÂłtujÂą serce, niÂż serce – czyny”.

Tora zawiera wiele nakazĂłw, ktĂłrych przestrzeganie w (w najszerszym ich rozumieniu) umoÂżliwia doskonalenie wÂłasnego charakteru. Dwa z nich to:

1. „BÂądÂźcie ÂświĂŞci, bo Ja, BĂłg, wasz BĂłg, jestem ÂŚwiĂŞty” (Wajikra, 19:2)

Nachmanides (1194 – ok. 1270) wyjaÂśniaÂł, Âże osiÂąganie ÂświĂŞtoÂści nie polega jedynie na powstrzymywaniu siĂŞ od zÂłych, zakazanych czynĂłw, ale na ”uÂświĂŞcaniu siĂŞ poprzez czyny dozwolone” (Jewamot 20a). Polega to na kontrolowaniu swoich emocji wtedy, gdy wykonujemy czynnoœÌ dozwolonÂą (np. jedzenie), ale nie pozwalamy sobie na Âłakomstwo, w zakupach – na brak rozsÂądku, w piciu alkoholu – na przekraczanie granic przyzwoitoÂści, w rozmowach – na uÂżywanie wulgarnego jĂŞzyka.

Nachmanides zauwa¿y³, ¿e jest mo¿liwe przestrzeganie wiêkszoœci przykazaù Tory i pozostawanie cz³owiekiem budz¹cym wstrêt, czyli - jak to okreœla³ - "³ajdakiem - z pe³nym przywoleniem Tory". Mo¿na wiêc przestrzegaÌ skrupulatnie zasad koszernoœci, a jednoczeœnie byÌ wstrêtnym ¿ar³okiem. Ten prosty przyk³ad zwraca uwagê na jeden z fundamentalnych filozoficznych konceptów judaizmu dotycz¹cy natury ludzkiej: jesteœmy istotami pogranicza - umiejscowionymi pomiêdzy œwiatem zwierz¹t i œwiatem duchowym. St¹d dwuaspektowoœÌ natury ludzkiej. Podlegamy wp³ywom obu tych aspektów: zwierzêcego i duchowego.

Alfabet wewnĂŞtrznych konfliktĂłw czÂłowieka, wynikajÂących z tej opozycji, jest dÂługi.

Zaczyna siĂŞ wÂłaÂśnie od tendencji do niekontrolowanego zaspokajania podstawowych potrzeb: instynktu gÂłodu, seksu; poprzez bardziej skomplikowane tendencje do zaspokojenia instynktu wÂładzy i posiadania; aÂż do instynktu powodujÂącego, Âże czÂłowiekowi daje satysfakcjĂŞ np. obserwacja cierpienia innych Âżywych istot.

ŒwiêtoœÌ, czyli kedusza, jest definiowana zawyczaj jako status, który nadaje siê czemuœ poprzez ludzkie dzia³ania oddzielaj¹ce to coœ od pospolitoœci, zwyczajnoœci, powszednioœci i przypisywanie temu (np. czasowi, przestrzeni, w³asnemu postêpowaniu) statusu duchowego. Inaczej oddzielenie sacrum od profanum.

Zazwyczaj jest to kojarzone z rytuaÂłem bÂłogosÂławieĂąstwa (przed wieloma czynnoÂściami, np. jedzeniem). Jednak  Talmud wyraÂźnie stwierdza, Âże zasada uÂświĂŞcania odnosi siĂŞ do wszystkich aspektĂłw Âżycia.

Zwraca to uwagĂŞ na fakt, Âże - jak zauwaÂża Ramban - przykazanie to ma obowiÂązywaĂŚ wszĂŞdzie tam, gdzie brak szczegó³owego prawodawstwa. Tam, gdzie coÂś "jest ci dozwolone", czÂłowiek nie powinien czuĂŚ siĂŞ zwolnionym z obserwowania swojego zachowania - wÂłaÂśnie na mocy przykazania "BÂądÂźcie ÂświĂŞci", ktĂłre wymaga od kaÂżdego czÂłowieka, aby stawaÂł siĂŞ lepszym  - nie tylko pod wzglĂŞdem etycznym, ale takÂże w umiejĂŞtnoÂści doskonalenia kontroli nad samym sobÂą - bez dania mu szczegó³owych instrukcji. W konsekwencji, wÂłaÂśnie brak tych szczegó³owych instrukcji, a jednoczeÂśnie fakt, Âże jesteÂśmy obdarzeni umiejĂŞtnoÂściÂą odró¿niania sacrum od profanum, powoduje, Âże jest to - z wszystkich przykazaĂą - przykazanie najbardziej twĂłrcze.

Bowiem koncept keduszy (uœwiêcenia), wyprowdzony z przykazania "B¹dŸcie œwiêci", sprawia, ¿e jesteœmy w stanie kontrolowaÌ nasze zachowania, stosuj¹c wobec nich kryteria trudno poddaj¹ce siê jednoznacznym definicjom: np. skromnoœci, umiaru, ³agodnoœci, powœci¹gliwoœci, ¿yczliwoœci - cech, które nie daj¹ siê zamkn¹Ì w literze prawa, a s¹ tak fundamentalnie istotne w ¿yciu cz³owieka i jego relacjach z innymi ludŸmi i Bogiem.

2. „BĂŞdziesz czyniÂł to, co przed Bogiem jest prawe i dobre” (Dewarim 6:18)

Nachmanides wyjaÂśnia, Âże „znaczenie tego wersetu jest nastĂŞpujÂące: BĂłg mĂłwi, aby przestrzegaĂŚ Jego praw (…), ale gdy nie istnieje jednoznaczne prawo mĂłwiÂące, jak postÂąpiĂŚ w konkretnej sytuacji, naleÂży czyniĂŚ to, co jest dobre i sprawiedliwe w Jego oczach”

Dotyczy to tysiĂŞcy zupeÂłnie zwyczajnych sytuacji dnia codziennego. Tak wiĂŞc mimo, Âże nie ma prawa nakazujÂącego np.  poinformowanie kogoÂś, kto w panice biegnie na peron, aby zd¹¿yĂŚ na pociÂąg, Âże wÂłaÂśnie ogÂłoszono, iÂż pociÂąg ten ma spóŸnienie, powinniÂśmy to zrobiĂŚ, bo jest do wÂłaÂściwe postĂŞpowanie. Mimo, Âże nie istnieje prawo obligujÂące do zwrĂłcenia uwagi mijajÂącemu nas przechodniowi, Âże odcinek chodnika, do ktĂłrego siĂŞ wÂłaÂśnie zbliÂża, jest pokryty lodem i przez to niebezpieczny – naleÂży mu o tym powiedzieĂŚ, bo jest to po prostu sÂłuszne postĂŞpowanie, jest czynieniem tego, co "prawe i dobre".

.............

W periodyku "Reform Judaism" (wiosna 2006), rabin Joseph Telushkin poleca przestrzeganie zasad pomagajÂących w doskonaleniu wÂłasnego charakteru. Na liÂście znajdujÂą siĂŞ miĂŞdzy innymi:

1. CzyĂą dobro jak najczĂŞÂściej

2. PrzyjaÂźnij siĂŞ z ludÂźmi dobrymi i mÂądrymi

3. Unikaj ludzi zÂłych i gÂłupich

4. Gdy nie jesteÂś pewien, czy twoja decyzja jest sÂłuszna, zapytaj siebie, czy przekonuje ciĂŞ do niej jecer hara (inklinacja do zÂła) czy jecer hatow (inklinacja do dobra)

5. JeÂżeli w modlitwie zwracasz siĂŞ do Boga proszÂąc o dobro, proÂś najpierw o dobro dla kogoÂś innego

6. Staraj¹c siê zwalczyÌ jak¹œ swoj¹ wadê, przez pewien czas rób wszystko, co jest radykalnym zaprzeczeniem tej w³aœnie cechy charakteru

7. Patrz na swoje Âżycie z perspektywy przyszÂłoÂści: dbaj o to, jak zostaniesz zapamiĂŞtany

8. Rozwijaj to, co jest zaletÂą w twoim charakterze

Do tych zasad warto dodaĂŚ jeszcze jednÂą:

Nie lekcewaÂż Âżadnych wÂłasnych zachowaĂą, gdy dotyczÂą innych ludzi. Zadawaj sobie jak najczĂŞÂściej pytanie: „czy to, co zamierzam zrobiĂŚ moÂże kogoÂś skrzywdziĂŚ?”

http://the614thcs.com/40.1149.0.0.1.0.phtml
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 11:36:26 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #87 : Luty 12, 2012, 11:40:47 »

No nie ... po Âśmierci cudza Dusza a szczegĂłlnie kogoÂś kto za Âżycia byÂł dobrym CzÂłowiekiem nigdy nie mĂłwi Âźle o innych , naprawdĂŞ nigdy!
ZacznĂŞ od tego, ze nie wiem czy sÂą to sÂłowa Korczaka, szczegĂłlnie z tamtej strony.

AleÂż Kiaro, przecieÂż w tym tekÂście nie ma odniesienia do KONKRETNYCH osĂłb lecz do ogĂłlnej sytuacji (przecieÂż to TwĂłj wÂłasny wybieg - jak mantrĂŞ powtarzasz, ze to jak najbardziej dopuszczalne i wskazane...) wiĂŞc o co nagle Ci chodzi? ÂŻe sÂłowa sÂą Ci nie w smak? PrzecieÂż w tym "cytacie" nie ma Âżadnej nienawiÂści, Âżadnego poniÂżania, jest po prostu PRAWDA. Nie ma tam odniesienia do zÂłych, konkretnych osĂłb lecz do zÂłych sytuacji. JeÂżeli uwaÂżasz inaczej, wskaÂż mi proszĂŞ kto PERSONALNIE jest opisywany oraz wskaÂż gdzie znajduje siĂŞ  jakiekolwiek KÂŁAMSTWO.

Dlaczego wbrew faktom nie chcesz przyj¹Ì do wiadomoœci, ¿e istniej¹ dobrzy i Ÿli chrzeœcijanie/katolicy (przynajmniej oficjalnie przyznaj¹ siê do tych grup), tak samo s¹ dobrzy i Ÿli ¯ydzi i tak samo Muzu³manie. Wiem, ¿e Ci ten puzzel za nic nie chce pasowaÌ do Twojej uk³adanki któr¹ uwa¿asz za prawdziw¹, ale to nie problem tkwi w tym puzzlu... lecz w pozosta³ej uk³adance.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 11:41:37 wysłane przez arteq » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #88 : Luty 12, 2012, 12:06:07 »

Po raz kolejny nie dyskutuje ( przynajmniej staram siĂŞ to robiĂŚ ) o ludziach wyznawcach czegoÂś a o ideologii o zasadach tej ideologii. Je staram siĂŞ pokazaĂŚ takimi jakimi sÂą.
¯adna przynale¿noœÌ ,¿adna ni etniczna , ni religijn¹ ni geograficzna nie czyni cz³owieka dobrym ani z³ym. To czyniÌ mo¿e i zawsze jest skutkiem tylko jego praca nad sob¹ lub jej braku.
Pisa³am i¿ jest mnóstwo wspania³ych ksiê¿y i zakonników katolickich , pisa³am o mszach na których gdy kap³an je odprawia z mi³oœci¹ i radoœci¹ a nie z obowi¹zku p³ynie mi³oœÌ do ludzi i wzbogaca ich. Je¿eli sprawi ci to radoœÌ dodam i¿ w œrod ¯ydów jest te¿ bardzo du¿o ludzi nieprawych , nie etycznych , zwyczajnie z³ych.
Wiem to i doskonale odró¿niam ciesz¹ mnie dobrzy niezale¿nie od wyznania i smuc¹ Ÿli w ka¿dym z nich.
Moim celem nie jest pokazywanie konkretnych ludzkich sÂłaboÂści ( robiĂŞ to wyjÂątkowo gdy wymuszasz na mnie uzasadnienie przykÂładem), a pokazanie faÂłszu lub prawdy ideologii religijnej jej   zasad ktĂłrymi ludzie kierujÂą siĂŞ prowadzeni przez nie.

I po raz kolejny absolutnie mi nie przeszkadza i nie krytykuje niczyich wyborĂłw przynaleÂżnoÂści , akceptujĂŞ w peÂłni  wolnÂą wolĂŞ wszystkich. Jednak wolnÂą wolĂŞ nie zmanipulowanÂą faÂłszywymi dogmatami opartymi na symbolach pod ktĂłrymi jest zupeÂłnie inny przekaz.

Ta informacja musi byĂŚ publiczna i tak siĂŞ dzieje, ale co mimo jej zaistnienia wybiorÂą ludzie szanujĂŞ jako ich osobiste decyzje.
Zatem niech pÂłynie wiedza o JudaiÂżmie i niech pÂłynie o Katolicyzmie staĂŚ siĂŞ Israelem moÂże kaÂżdy niezaleÂżnie od wyznania.

Wybory pozostawmy myÂślÂącym ludziom.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 13:22:11 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #89 : Luty 12, 2012, 12:14:15 »

wlasnie to zaswiaty wiedza kto za co jest odpowiedzialny i co sie swieci...kto nie wie na czym polega zbawienie i kim jest zbawiciel, od dziecka jest uczony nienawisci do  innych ludzi ma juz zmienione DNA i bardzo trudno bedzie im odnalezc wlasciwa droge..ale swiadomosc i konsekwencje moga jeszcze wszystko zmienic.. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 12:20:27 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #90 : Luty 12, 2012, 12:19:58 »

Je¿eli sprawi ci to radoœÌ dodam i¿ w œrod ¯ydów jest te¿ bardzo du¿o ludzi nieprawych , nie etycznych , zwyczajnie z³ych.
Nigdy ¿adne z³o czy pod³oœÌ nie wzbudza³y mojej radoœci.

Tak, piszmy o ró¿nych rzeczach - ale rzetelnie i uczciwie, niczego nie ujmujmy i niczego nie dodajmy. I miejmy na tyle odwagi aby w ka¿dym momencie braÌ odpowiedzialnoœÌ za wypowiedziane s³owa czy pogl¹dy, a nie uciekaÌ w nag³¹ chêÌ milczenia. Tyle.
komandos040
Gość
« Odpowiedz #91 : Luty 12, 2012, 12:22:49 »

No wÂłaÂśnie odnoÂśnie 'zÂłych do szpiku ÂżydĂłw.
To prym wiodÂą szatany -> Bilderbergowie i Rockefelerrowie.
A sÂłyszeliÂście o pogÂłoskach o Benedykcie ?
Biedaczek, teraz bĂŞdzie uciekaÂł gdzie pieprz roÂśnie.
Pewnie to robota Iluminatów i ich kardyna³ów w Watykanie, oraz w/w rodzinek którzy tworz¹c ca³oœÌ s¹ z NWO.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #92 : Luty 12, 2012, 12:38:30 »

chyba szykowany jest nowy mesjasz...Rzym mial upasc wg apokalipsy ale tu moze mu ktos dopomoc UÂśmiech wojna jest napewno ustawiana..a o CERN-nie holokauscie swiata i innych grzechach juz nie wspomne no ale to Bog osadzi UÂśmiech

Jedna krowa w Palestynie jest warta wiĂŞcej niÂż wszystkich ÂŻydĂłw w Polsce"
Izaak Greenbaum ...

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1756701/pg1&ei=q4U1T6zeA8bxsgb0opS3DA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=10&ved=0CHcQ7gEwCTgK&prev=/search%3Fq%3Dzohar%2Bmesiah%2Bcoming%2B5773%26start%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D886%26bih%3D551%26prmd%3Dimvnso

http://www.youtube.com/watch?v=NTHEd14q5dM&feature=related

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://raptureintheairnow.com/history-of-the-jewish-people/2012-the-jewish-year-5773-in-the-zohar&ei=64M1T4GNJI6RswaV4ZW9DA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=8&sqi=2&ved=0CGAQ7gEwBw&prev=/search%3Fq%3Dzohar%2Bmesiah%2Bcoming%2B5773%26hl%3Dpl%26biw%3D886%26bih%3D587%26prmd%3Dimvnso

http://www.youtube.com/watch?v=ct2OWlhBed0

http://mocniejszy.wordpress.com/2012/02/06/ostrzezenie-przed-wielkim-zamachem-w-2012-roku-w-europie/

http://www.youtube.com/watch?v=TnIO064yC5o

http://www.youtube.com/watch?v=MP94YAQLtV0&feature=related

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://wn.com/2012_STARGATE__THE_130_DAY_WAR&ei=dPszT_mgL8nQsgafrLCxDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=6&ved=0CEcQ7gEwBTgU&prev=/search%3Fq%3Dlondon%2B2012%2Bstargate%26start%3D20%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1008%26bih%3D614%26prmd%3Dimvns

http://www.youtube.com/watch?v=oA9poDfwtG4

http://www.youtube.com/watch?v=nq3e4yz4GfU&feature=results_main&playnext=1&list=PL419B8FDA5A286CF5
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 12:52:25 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
komandos040
Gość
« Odpowiedz #93 : Luty 12, 2012, 12:52:30 »

moÂże ktoÂś to skleci w jedno z tÂłumaczeniem razem  ? UÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #94 : Luty 12, 2012, 13:37:42 »

IndywidualnoœÌ ludzka ma t¹ zasadê i¿ wielu ludzi patrz¹cych na t¹ sam¹ rzecz postrzega j¹ inaczej , nawet bardzo inaczej. Zatem dla mnie istotne jest jak ja to postrzegam bo oceniam i mogê oceniaÌ zdarzenia przez mój osobisty pryzmat rozwojowy.

Nie ze wszystkimi jest mi po drodze bowiem ludzie wybieraj¹ sobie ró¿ne drogi i ró¿ne ich kierunki. Jedni siê fascynuj¹ tragediami , karami i wszelakim rozliczaniem ja wolê wiedzê otwieraj¹c¹ mi œwiadomoœÌ bym mog³a weryfikowaÌ swoje wczoraj dzisiaj dla lepszego jutra.
Wiem doskonale i¿ nie bêdzie ¿adnych katastrof i globalnych kataklizmów , bo opcja z takim scenariuszem nie wgra³a siê w nasz¹ przysz³oœÌ.
LudzkoœÌ wybraÂła Âświat peÂłen dobra i piĂŞkna ja rĂłwnieÂż, zatem nie po drodze mi z myÂślÂącymi  inaczej i propagujÂącymi  wiedzĂŞ zastraszania.
Ludzka  myÂśl musi odzyskaĂŚ wolnoœÌ wyjœÌ ponad mentalne zniewolenie ró¿nymi ideologiami wymuszonymi strachem oraz dogmatami myÂślowymi by mogÂła dokonaĂŚ wolnego wyboru.
Jeszcze raz ludzie Âźli i dobrzy sÂą wszĂŞdzie  Âżadna przynaleÂżnoœÌ grupowa nie jest nigdy gwarantem bycia dobrym. Dobro tworzone jest etycznym zachowaniem przepeÂłnionym uczuciem miÂłoÂści.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 14:56:02 wysłane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #95 : Luty 12, 2012, 14:41:41 »

Witajcie, no to ja troche inaczej, o roli kobiety w Judaizmie.

ZaskakujÂąca rola kobiet. Celibatu nie ma.

Kobiety majÂą wiĂŞcej bina niÂż mĂŞÂżczyÂźni. To dlatego one sÂą odpowiedzialne za sferĂŞ seksualnÂą. Celibat nie jest ÂżadnÂą wartoÂściÂą. Ale niektĂłre inne metody budzÂą ostre kontrowersje. Jakie jest rozwiÂązanie?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, w tradycji Âżydowskiej kobiety sÂą rĂłwne mĂŞÂżczyznom, jednak majÂą odmienne cele w Âżyciu, ktĂłre nie podlegajÂą jakiejkolwiek dyskusji. ZostaÂło to ustanowione przez samego Boga, a z Nim, jak wiadomo, siĂŞ nie dyskutujĂŞ. Co ciekawe, niewiasty obdarzone sÂą w wiĂŞkszym stopniu binÂą (intuicjÂą, zrozumieniem, inteligencjÂą) niÂż mĂŞÂżczyÂźni. Rabini tÂłumaczÂą to tym, Âże kobieta zostaÂła zbudowana a nie powstaÂła jak pierwszy czÂłowiek - mĂŞÂżczyzna.

Do³¹cz do nas na Facebooku

To wÂłaÂśnie kobiety sprawujÂą wÂładzĂŞ w domu, do ich obowiÂązkĂłw naleÂży m.in. palenie szabasowych Âświec. Kobiety odpowiedzialne sÂą rĂłwnieÂż za sferÂą seksualnÂą. OdpowiadajÂą za prawo czystoÂści rodziny, ktĂłre obejmuje powstrzymanie siĂŞ od stosunkĂłw seksualnych lub jakiegokolwiek zachowania, ktĂłre mogÂłoby do nich prowadziĂŚ. Zakaz obowiÂązuje podczas menstruacji i siedem dni po niej. Po tym jak koĂączy siĂŞ okres zachowania czystoÂści, kobiety muszÂą zanurzyĂŚ siĂŞ w mykwie zanim jakiekolwiek stosunki z mĂŞÂżami zostanÂą wznowione.

Celibat nie jest w judaizmie ÂżadnÂą wartoÂściÂą. Zjednoczenie siĂŞ mĂŞÂżczyzny i kobiety nie jest wedÂług Tory ideaÂłem, ale jest realnÂą podstawÂą Âżydowskiego rozumienia bycia czÂłowiekiem. Zaprzeczanie tej zasadzie, jest rĂłwnoznaczne z zaprzeczaniem samemu Âżyciu. Kobieta i mĂŞÂżczyzna majÂą stanowiĂŚ "jedno".

"Nie wylewaj swego nasienia na pró¿no"

Prawo Âżydowskie uwaÂża dzieci bÂłogosÂławieĂąstwo. MĂŞÂżczyzna nie powinien stosowaĂŚ Âżadnej antykoncepcji, bo dotyczy go boski nakaz prokreacji. Wszystko odbywa siĂŞ wedÂług przykazania "bÂądÂźcie pÂłodni i rozmnaÂżajcie siĂŞ".

- Co ciekawe, w jĂŞzyku hebrajskim sÂłowa "rechem" - Âłono i "rachamim" - miÂłosierdzie, majÂą wspĂłlny korzeĂą. GdzieÂś sÂłyszaÂłam, Âże ci, ktĂłrzy sÂą blisko macicy, majÂą drzwi otwarte do BoÂżego miÂłosierdzia – komentuje Sara, ÂŻydĂłwka, matka dwĂłjki dzieci.

W przypadku kobiet rabini pozwalaj¹ na stosowanie antykoncepcji w przypadkach, gdy ci¹¿a mo¿e powa¿nie zaszkodziÌ kobiecie. Inaczej sprawa wygl¹da w przypadku ludzi, którzy ju¿ maj¹ dzieci, inny zaœ jest przykaz wobec bezdzietnych m³odych ma³¿eùstw.

- Religia Âżydowska nie sprzeciwia siĂŞ antykoncepcji z waÂżnych powodĂłw. Ale tak naprawdĂŞ, ktĂłre powody naleÂży uznaĂŚ za waÂżne? Czy chemioterapia, ktĂłra ma uratowaĂŚ kobiecie Âżycie jest takim powodem? Czy brak odpowiednich warunkĂłw finansowych teÂż? – zastanawia siĂŞ trzydziestoletnia Sara.

Wyjaœnia równie¿, ¿e to, któr¹ formê antykoncepcji mo¿na uznaÌ za dopuszczaln¹, jest równie¿ przedmiotem dyskusji. - WiêkszoœÌ rabinów pozwala na stosowanie pigu³ki oraz innych metod antykoncepcji hormonalnej. To dlatego, ¿e inne metody np. prezerwatywy budz¹ wiêksze kontrowersje.

Ksiêga Rodzaju zawiera historiê Onana, który podczas stosunku "upuœci³ swe nasienie na ziemiê". By³o to z³e w oczach Pana i zosta³ zg³adzony. Judaizm wykorzystuje ten fragment w celu ustalenia zatwierdzonych metod antykoncepcji. Poniewa¿ pigu³ki antykoncepcyjnej nie powoduj¹ bezp³odnoœÌ i nie przeszkadzaj¹ nasieniu w "naturalnej podró¿y" s¹ dopuszczalne.

- OsobiÂście mam z tym powaÂżny problem. PiguÂłka jest potencjalnie poronna. Niesie powaÂżne zagroÂżenie dla zdrowia kobiet i pÂłodnoÂści w przyszÂłoÂści. JeÂśli kobieta zajdzie w ci¹¿ê podczas stosowania piguÂłki, niesie zagroÂżenie rĂłwnieÂż dla nienarodzonego dziecka. Ja mĂłwiĂŞ stanowcze: nie! – burzy siĂŞ mÂłoda mama.

Czy dziecko poczĂŞte metodÂą vitro bĂŞdzie ÂŻydem?

Talmud naucza, Âże dziewica moÂże staĂŚ siĂŞ brzemiennÂą, kapiÂąc siĂŞ w wodzie zawierajÂącej spermĂŞ. SÂłowa te staÂły siĂŞ podstawÂą legalizacji sztucznego zapÂłodnienia.

Zap³odnienie takiego typu jest dozwolone, jednak wszystkie elementy procesu, zarówno jajeczka, jak i sperma musz¹ pochodziÌ od ma³¿eùstwa, które chce t¹ metodê zastosowaÌ. Istotne jest to, ¿e sperma powinna zostaÌ uzyskana podczas stosunku seksualnego. Rabini, którzy s¹ przeciwni, wysuwaj¹ argument o grzechu Onana.

A jak wyglÂąda sprawa w przypadku tzw. "surogatek", czyli kobiet uÂżyczajÂących swojego Âłona? Otó¿ jeÂśli kobieta rodzÂąca nie jest ÂŻydĂłwkÂą – czyli w narodziny dziecka zaangaÂżowane sÂą dwie kobiety (dawczyni jajeczka i ta, ktĂłra jest w ci¹¿y) – wymagana jest odpowiednia konwersja dziecka na judaizm.

ZapÂłodnienia in vitro budzi ogromne kontrowersje, wiĂŞc gÂłos w tej sprawie zabraÂł naczelny rabin Polski Michael Shudrich. - Judaizm stara siĂŞ sprzyjaĂŚ przezwyciĂŞÂżaniu bezpÂłodnoÂści ma³¿onkĂłw, dlatego nie potĂŞpia np. metody in vitro, choĂŚ nie wypowiada siĂŞ w sprawie klonowania. W kwestiach zapÂłodnienia pozaustrojowego rabini wiodÂą zaciĂŞty spĂłr. Co siĂŞ zaÂś tyczy "surogatki", to wtĂłrnym problemem pozostaje, czy jej dziecko bĂŞdzie ÂŻydem – tÂłumaczyÂł rabin na Kieleckich SpotkaĂą ChrzeÂścijaĂąsko-ÂŻydowskich.

Nefesz, czyli kiedy p³ód staje siê cz³owiekiem

Sara dopiero w wieku dwudziestu lat sta³a siê g³êboko wierz¹ca, ale co do aborcji od pocz¹tku mia³a jasno sprecyzowane pogl¹dy. - Odk¹d by³am na tyle "doros³a", ¿eby zrozumieÌ co oznacza s³owo "aborcja" by³am przera¿ona t¹ makabryczn¹ procedur¹. Nie mog³am i nie pojmowa³am tego jako czegoœ innego ni¿ zniszczenie ludzkiego ¿ycia, macierzyùstwa, wspó³czucia... Tak by³o jeszcze zanim sta³am siê wierz¹ca. Ale oczywiœcie, moje przekonania religijne tylko wzmocni³y moje pogl¹dy na ten temat.

Zgodnie z prawem ¿ydowskim, nienarodzone dziecko nie jest uwa¿ane za pe³noprawnego cz³owieka. P³ód zostaje uznawany za nefesz czyli osobê w chwili, gdy g³owa noworodka opuœci kana³y rodne matki. W sytuacji kiedy dochodzi do porodu poœladkowego decyduje fakt ukazania siê po³owy jego cia³a. Dlatego wiêkszoœÌ rabinów zgodzi siê na aborcjê, ale tylko wtedy, gdy ci¹¿a stanowiÌ bêdzie bezpoœrednie i znaczne zagro¿enie dla ¿ycia matki.

- SÂłyszaÂłam o rabinach, ktĂłrzy zezwalajÂą na aborcjĂŞ - nawet w póŸnym okresie - w przypadkach powaÂżnych zaburzeĂą fizycznych pÂłodu lub gdy ci¹¿a sprawia, Âże matka jest tak przygnĂŞbiona, Âże moÂże dojœÌ do aktu samobĂłjczego – komentuje Sara.

- Kocham Âżycie, kocham macierzyĂąstwo, kocham dzieci. BĂłg jest dawcÂą Âżycia, a dzieci sÂą jego darem dla nas. Z caÂłego serca mam nadziejĂŞ, Âże stanĂŞ siĂŞ matka wielkiej, Âżydowskiej rodziny – uÂśmiecha siĂŞ na koniec rozmowy.

http://religia.onet.pl/publicystyka,6/zaskakujaca-rola-kobiet-celibatu-nie-ma,30843.html
JACK
Gość
« Odpowiedz #96 : Luty 12, 2012, 14:43:59 »

IndywidualnoœÌ ludzka ma t¹ zasadê i¿ wielu ludzi patrz¹cych na t¹ sam¹ rzecz postrzega j¹ inaczej , nawet bardzo inaczej. Zatem dla mnie istotne jest jak ja to postrzegam bo oceniam i mogê oceniaÌ zdarzenia przez mój osobisty pryzmat rozwojowy.

Nie ze wszystkimi jest mi po drodze bowiem ludzie wybieraj¹ sobie ró¿ne drogi i ró¿ne ich kierunki. Jedni siê fascynuj¹ tragediami , karami i wszelakim rozliczaniem ja wolê wiedzê otwieraj¹c¹ mi œwiadomoœÌ bym mog³a weryfikowaÌ swoje wczoraj dzisiaj dla lepszego jutra.
Wiem doskonale i¿ nie bêdzie ¿adnych katastrof i globalnych kataklizmów , bo opcja z takim scenariuszem nie wgra³a siê w nasz¹ przysz³oœÌ.
LudzkoœÌ wybra³a œwiat pe³en dobra i piêkna ja równie¿ zatem nie po drodze mi z mydl¹cymi inaczej i propaguj¹cymi inn¹ wiedzê.
Ludzka  myÂśl musi odzyskaĂŚ wolnoœÌ wyjœÌ ponad mentalne zniewolenie ró¿nymi ideologiami wymuszonymi zastraszeniem i dogmatami myÂślowymi by mogÂła dokonaĂŚ wolnego wyboru.
Jeszcze raz ludzie Âźli i dobrzy sÂą wszĂŞdzie  Âżadna przynaleÂżnoœÌ grupowa nie jest nigdy gwarantem bycia dobrym. Dobro tworzone jest etycznym zachowaniem przepeÂłnionym uczuciem miÂłoÂści.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

To typowo lucyferyczny manifest. 

Tak upadÂłe anioÂły manipulujÂą  nieÂświadomymi duszami , nawoÂłujÂąc je do buntu- wolnoÂści, a efektem  jest zniewolenie i oddzielenie od Boga.

A BĂłg to nie tylko miÂłoœÌ, to takÂże CZYSTA PRAWDA ,  dlatego Korczak  mĂłwiÂł prawdĂŞ o elicie Âżydowskiej - kawa na ÂławĂŞ - to niewolnicy DiabÂła.

Aby dotrzeĂŚ do Boga potrzeba Prawdy,Szacunku i MiÂłoÂści.

A wolnoœÌ ponad wszystko (tzw "wÂłasna" ÂścieÂżka rozwoju)  to iluzja Lucyfera,   bo wszystko naleÂży do Boga i liczy siĂŞ jego Wola.

Dlatego ÂŻydzi powrĂłcÂą do Boga  dopiero póŸniej.

Inspiracja Lucyfera daje teÂż czĂŞsto b³êdny obraz rzeczywistoÂści ( katastrofy nie bĂŞdzie, Nibiru nie istnieje itd.), bĂŞdzie tylko wzrost wibracji.-  to samo mĂłwiÂą niosÂący "ÂświatÂło" Lucyfera Lightworkerzy, podobnie W.Witkowski "Jam Jest"-wingmakers.
Charakterystyczna jest teÂż niechĂŞĂŚ, czy wrĂŞcz nienawiœÌ do KoÂścioÂła Katolickiego, bo Chrystus to najbardziej znienawidzony przez Lucyfera  Boski Przeciwnik MiÂłoÂści.

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 14:57:13 wysłane przez JACK » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #97 : Luty 12, 2012, 15:03:23 »

Zanim zaczniesz twierdziĂŚ iÂż mĂłwiÂł to Korczak poprzyj to dowodami , moÂżesz je przedstawiĂŚ? PosÂługiwanie siĂŞ autorytetem cudzego nazwiska bez moÂżliwoÂści w 100% potwierdzenia tego faktu jest tylko manipulacjÂą przekazem w celu uzyskania korzyÂści.
Energie -Wielkie Duchy nigdy tego nie robi¹ bowiem sama treœÌ przekazu jest autorytetem który przemawia swoj¹ m¹droœciom i dobrem.
Gdy ktoÂś na wstĂŞpie podaje jakieÂś dane osobowe ktĂłrych i tak nikt nie jest w stanie stwierdziĂŚ a przekaz jest tendencyjny dla mnie ( a sÂądzĂŞ iÂż dla wszystkich myÂślÂących logicznie ludzi) to zwykÂły manipulacyjny przekrĂŞt.

Ja siĂŞ na takie prymitywnie i  bzdety bezwartoÂściowe nie dam nabraĂŚ.

Kiara  UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 15:03:45 wysłane przez Kiara » Zapisane
JACK
Gość
« Odpowiedz #98 : Luty 12, 2012, 15:37:38 »

MuszĂŞ CiĂŞ jeszcze bardziej zmartwiĂŚ Kiara.

BĂłg- Jezus Chrystus juÂż dawno obstawiÂł innego konia -  jest nim KoÂśció³ Katolicki.

SÂława polskiej  ezoteryki PRL,   pó³ Âżyd  Robert Walter
warto o  nim poczytaĂŚ:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Walter

, pierwszy polski absolwent szkoÂły Steinerowskiej, mistrz wiedzy tajemnej, miaÂł zdolnoÂści jasnowidzenia i  oÂświadczyÂł to kiedyÂś w latach 70-tych
innej sÂławie Gnozy i Antropozofii, swojemu uczniowi J.Prokopiukowi.

Âże  planem BĂłga-StwĂłrcy jest, Âże po przemianach Polska, bĂŞdzie caÂła Katolicka.

Prokopiuk - jak mu Walter mĂłwiÂł  -  duch silnie lucyferyczny , nie mĂłgÂł tego przeÂżyĂŚ, zaÂłamaÂł siĂŞ:
polecam lekturĂŞ:
http://czytelnia.onet.pl/0,6491,0,1,nowosci.html

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 15:38:14 wysłane przez JACK » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #99 : Luty 12, 2012, 16:10:44 »

No to ja Ciebie zmartwiĂŞ Jacek ( poniewaÂż dla mnie Âżadne nazwisko samo w sobie nie jest autorytetem) zamieszczone przez Ciebie nie robiÂą na mnie wraÂżenia.
PoniewaÂż nie ma Âżadnej przeszkody w dla nikogo w rozmowach ze StwĂłrca, to ja Ci powiem iÂż On mi powiedziaÂł iÂż nie gloryfikuje  Âżadnej religii , ÂŻADNEJ!
Ja to wiem i w Âżadne publikowane przez nikogo bajadery na temat priorytetu  utwierdzonego przez StwĂłrcĂŞ jakiejÂś religii nie wierzĂŞ. Kolejne oszustwo!
StwĂłrca zawsze  wspiera mÂądroœÌ i dobro w CzÂłowieku ( niezaleÂżnie od jakiegoÂś wyznania czy w ogĂłle wyznania religijnego)  i tacy Ludzie mÂądrzy i dobrzy sÂą przyszÂłoÂściÂą Ziemi dziĂŞki ich wysiÂłkom LudzkoœÌ ewoluowaÂła i bĂŞdzie ewoluowaÂła nadal. ZupeÂłnie niezaleÂżnie od tego co napisaÂł; Pan Robert Walter, Pan J.Prokopiuk czy nawet kiedyÂś  Pan Steiner.

Jak dodasz do tej autoreklamy katolicyzmu przepowiednie Fatimskie ( szczegulnie tÂą ukrywanÂą) to zrozumiesz , moÂże zrozumiesz dlaczego sÂą fabrykowane te informacje na temat katolicyzmu.

JakoÂś ten plan Boga... nie bardzo siĂŞ realizuje w Polsce i na Âświecie  bo KatolikĂłw zdecydowanie ubywa.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps.Pan Robert Walter to mĂłj sÂąsiad z za miedzy... jakoÂś nasze drogi siĂŞ nie przeciĂŞÂły .. a szkoda byĂŚ moÂże? ba.. wszystko jest na wÂłaÂściwy czas , czas obecny ma inne autorytety duchowe , bo jest juÂż inna epoka z innÂą wiedza, wszak nic nie stoi w miejscu.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 16:16:25 wysłane przez Kiara » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: