Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 23, 2025, 23:34:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 15 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dusza i wszystko o niej ...  (Przeczytany 181985 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #25 : Styczeń 15, 2010, 23:52:43 »

To prawda, cos to nie tak, masz race Val Dee. Rozpoznanie starych dusz, to nie jest taka prosta sprawa, a juz napewno nie na kierunki polityczno-gospodarcze. Drogi Jeremiaszu, podalam dzisiaj link, gdzie bardzo ladnie jest wiele spraw z duszami wyjasnione, zakladajac ze tak wlasnie jest. Pozdrawiam Rafaela.
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #26 : Styczeń 16, 2010, 00:43:06 »

Nie nazywajmy tchĂłrzostwa "mÂądroÂściÂą".
Przecie¿ gdyby wszyscy w czasie II wojny œwiatowej nadstawiali drugi policzek to czêœÌ z nas by mówi³a po niemiecku a reszta nigdy by siê nie urodzi³a...
Czyli znowu albo-albo?
Problem w tym, ¿e czêœÌ postanawia walczyÌ (i uznaje to za s³uszne), a jakaœ czêœÌ postanawia nadstawiÌ drugi policzek (i tak¿e uznaje to za s³uszne). I jedni i drudzy maj¹ racjê ze swojego punktu widzenia. I jedni i drudzy ponios¹ konsekwencje.
Taka juÂż rola narodĂłw - uogĂłlniajÂąc - Polacy walczyli, Czesi nadstawiali drugi policzek.
A teraz i oni i my jesteÂśmy niepodlegÂłym krajem. Ciekawe, prawda?

Poza tym to nieco dziwne - raz ganisz konsumpcjonizm i materializm a zaraz potem ¿a³ujesz ¿e przez postawienie na sprawy niematerialne (wolnoœÌ, sprawiedliwoœÌ) zniszczono Warszawê (materialn¹ w koùcu stolicê).
Niczego nie ganiĂŞ. Postawa PolakĂłw jest potrzebna i postawa CzechĂłw jest potrzebna.
Jedynie zauwaÂżyÂłem jakie skutki przyniosÂła jaka postwa.
Polacy _potrzebowali_ mieĂŚ zburzonÂą WarszawĂŞ i _potrzebowali_ walczyĂŚ zbrojnie.
Taka nasza "natura". Byli pierwszym krajem, ktĂłry powiedziaÂł Niemcom - stop.

Czesi wprost przeciwnie. Woleli siê poddaÌ i dalej jeœÌ knedle.
Taka ich "natura".

OczywiÂście, bĂŞdÂąc Polakiem postawa CzechĂłw wydaje siĂŞ nam maÂło honorowa czy tchĂłrzliwa.
Z kolei, bêd¹c Czechem postawa Polaków wydaje siê absurdalna i g³upia bior¹c pod uwagê mia¿d¿¹c¹ przewagê Niemiec.

WracajÂąc do tego mĂłwienia po niemiecku gdyby wojna potoczyÂła siĂŞ inaczej.
Czy myÂślisz, Âże to jakim jĂŞzykiem siĂŞ mĂłwi i to  jak siĂŞ nazywa stolica jest z punktu rozwoju duszy aÂż takie waÂżne?
Jestem Polakiem i czuje siĂŞ Polakiem, ale zdaje sobie sprawĂŞ, Âże rĂłwnie dobrze mĂłgÂłbym czuĂŚ siĂŞ Holendrem, Szkotem, ChiĂączykiem czy Rosjaninem. Czy oni sÂą jacyÂś gorsi?
Wiêc jaka ró¿nica do jakiego kraju siê 'nale¿y'??

SwojÂą drogÂą, paĂąstwa narodowe to stosunkowo mÂłody wynalazek. Z punktu widzenia kultury, stolica odlegÂła 500km ode mnie to coÂś z czym nic siĂŞ nie ma wspĂłlnego. "ojczyzna" to okolica w promieniu powiedzmy 100km. Czyli co najwyÂżej region. Mazowsze, ÂŚlÂąsk, Kaszuby, itp.
PrzeÂśledÂź sobie historiĂŞ ostatnich 300 lat Europy i zobaczysz jakim sztucznym tworem sÂą paĂąstwa narodowe. I z jakich powodĂłw zostaÂły utworzone. Bynajmniej nie dlatego, Âże ÂŚlÂązakom Kaszubi sÂą jakoÂś bardzo bliscy. Ale to zupeÂłnie inny temat.

Paùstwa z duszami "starymi" jak napisa³eœ, czyli Szwajcaria (sprzyjaj¹ca nazistom) Szwecja (wydaj¹ca oficjalnie ¯ydów na œmierÌ) Czechy (kraj obecnie pogr¹¿ony w ba³aganie politycznym i zapaœci gospodarczej) - rzeczywiœcie godne przyk³ady do naœladowania...

No tak UÂśmiech
W porĂłwnaniu z Czechami  i SzwecjÂą, a juÂż na pewno z porĂłwnaniu ze SzwajcariÂą  - Polska jest krajem mlekiem i miodem pÂłynÂącym, gdzie ludzie ÂżyjÂą zgodnie i bezkonfliktowo i panuje ogĂłlna szczĂŞÂśliwoœÌ. Wszyscy sÂą dla siebie Âżyczliwi. A wszelkie zÂłe rzeczy to sÂą poza naszymi granicami.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 00:53:11 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #27 : Styczeń 16, 2010, 08:59:08 »

No sorki ale te Twoje "stare czeskie dusze" to po prostu konformiÂści. moÂżna to nazwaĂŚ nadstawianiem drugiego policzka ale bardziej pasuje tchĂłrzostwo. W koĂącu co to za narĂłd ktĂłry bez protestu wydaje swoich ludzi na rzeÂź tylko dlatego by mieĂŚ spokĂłj prawda?
I o ile pañstwa takie jak Czechy istniej± tylko dlatego, ¿e kto¶ tak jak Polacy powiedzia³ "DO¦Æ!" i zacz±³ walczyæ. Bo my by¶my sobie bez Czechów ¶wietnie poradzili ale oni bez takich jak my nie istnieliby jako naród. Wiêc warunkiem konstytutywnym ich wolno¶ci narodowej jest nasza dzia³alno¶æ.

Szwajcarzy oczywiÂście sÂą bogatym narodem ale nie ÂłudÂźmy siĂŞ - dlatego iÂż trzymajÂą w bankach pieniÂądze poniemieckich nazistĂłw, przestĂŞpcĂłw mafijnych itd. JeÂśli to chcesz braĂŚ za przykÂład to gratulujĂŞ - ja bym wolaÂł by ktoÂś kto Âżyje z handlu narkotykami i ludzkimi kobietami nie mĂłgÂł legalnie trzymaĂŚ pieniĂŞdzy w moim paĂąstwie.
A Szwedzi? JuÂż pomijajÂąc kolaboracjĂŞ z nazistami to zastanawialiÂście siĂŞ co siĂŞ staÂło ze szwedzkimi Âżydami po 2 wojnie? Nie przeÂżyÂł Âżaden... WspaniaÂły wzĂłr do naÂśladowania...

Paùstwa istnia³y na d³ugo wczeœniej ni¿ wspomniane przez Ciebie 300 lat - po prostu wczeœniej mia³y inn¹ strukturê. Ale taki np Egipt, Chiny czy IR mia³y stolicê odleg³¹ o ponad 1000 km od swoich granic i œwietnie sobie d³ugo radzi³y.

Jestem Polakiem i czuje siĂŞ Polakiem, ale zdaje sobie sprawĂŞ, Âże rĂłwnie dobrze mĂłgÂłbym czuĂŚ siĂŞ Holendrem, Szkotem, ChiĂączykiem czy Rosjaninem. Czy oni sÂą jacyÂś gorsi?

czy to nie przeczy temu?

Podobne przyciÂąga podobne stÂąd okreÂślone dusze 'lÂądujÂą" w okreÂślonym miejscu zgodnym z nimi samymi.
A jak to miejsce siĂŞ nazywa z naszego puntku widzenia to inna sprawa.
JeÂżeli w Czechach jest wiele starych dusz, to tam jest "dobry klimat" aby ta stara dusza tam siĂŞ wcieliÂła.
BĂŞdzie wÂśrĂłd "swoich". To moÂże byĂŚ jakaÂś forma odpoczynku po ciĂŞÂżkich inkarnacja.

Bo skoro Twoim zdaniem "podobne przyciÂąga podobne" to raczej ma zwiÂązek, w ktĂłrym paĂąstwie siĂŞ narodzisz... No i skoro stare dusze sÂą lepsze od nowych to prosty z tego wniosek Âże sÂą lepsze narody i te gorsze... a to juÂż zwykÂły faszyzm.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 09:02:05 wysłane przez Val Dee » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #28 : Styczeń 16, 2010, 09:18:15 »

myślę sobie tak-
tzw. stare dusze raczej nie przychodzą na ten świat powtórnie aby odpoczywać,- to by nie miało żadnego sensu rozwojowego- oczywiście możliwe jest że pojawia się ich więcej w danych miejscach(nie powiem konkretnych krajach bo to ma nijakie znaczenie)
jeżeli są lepiej rozwinięte i świadome to same wybierają sobie odpowiednią dla nich drogę również w kontekście pomagania młodszym braciom
Jeżeli te młodsze są bardziej "grzeszą" to należy im oczywiście pomóc,
jest takie powiedzenie(nie pamiętam skąd)że- "dusza grzesznika jest warta więcej w niebie niż 100 świętych"-
co oznacza że wskazując im drogę do "oświecenia" pomagamy nam wszystkim, i to jest zadanie dla tzw. starych dusz;-))

pozdr. 4all

edit: w spokojnych krajach europy zach., czy ameryki też jest sporo roboty,- ludzie popadają w dekadencje- narkotyki, itp..
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 10:00:58 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
arteq
Gość
« Odpowiedz #29 : Styczeń 16, 2010, 10:35:25 »

jest takie powiedzenie(nie pamiĂŞtam skÂąd)Âże- "dusza grzesznika jest warta wiĂŞcej w niebie niÂż 100 ÂświĂŞtych"
Ca³kowicie przeinaczy³eœ sens tej wypowiedzi. Po pierwsze - nie chodzi o wartoœÌ lecz o radoœÌ, po drugie - nie z samego istnienia lecz z nawrócenia, czyli:
"w niebie jest wiêksza radoœÌ z jednego nawracaj¹cego siê grzesznika ni¿ ze 100 którzy nie potrzebuj¹ nawrócenia".
CaÂłkowicie inne, prawda? Bo nie ma pochwaÂły dla trwania w grzechu lecz jest dla wyrwania siĂŞ z niego.

Taka juÂż rola narodĂłw - uogĂłlniajÂąc - Polacy walczyli, Czesi nadstawiali drugi policzek.
A teraz i oni i my jesteÂśmy niepodlegÂłym krajem. Ciekawe, prawda?
Jeremiasz, powa¿nie mówisz stawiaj¹c znak równoœci w tej sytuacji? Owszem, ka¿dy ma prawo wyboru, lecz b¹dŸmy póŸniej uczciwi w ocenie. Je¿eli jakiœ Czech powiedzia³by - w œlad za Jeremiaszem - "jesteœmy w tym samym punkcie, wiêc po co by³o siê miotaÌ i wykrwawiaÌ" to ze spokojem i uczciwoœci¹ móg³bym mu odpowiedzieÌ: bo w tej sytuacji za³apaliœcie siê na tzw. "krzywy ryj". Dalszym komentarzem idealnie pasuj¹cym do tej sytuacji s¹ s³owa piosenki "prze¿yj to sam" - chyba wiêkszoœÌ zna. Dlatego nieporozumieniem jest stwierdzenie, ¿e ich praca, wyrzeczenia i poœwiêcenia by³y takie same i to one doprowadzi³y ich do tego punktu - wskoczyli na plecy innych i tyle.
Niezaprzeczalnym jest, ¿e to Polacy przeciwstawiali siê niewoli i walczyli za "wolnoœÌ Wasz¹ i nasz¹" ponosz¹c przy tym du¿e wyrzeczenia i straty. Tak, Praga stoi ca³a i Czesi mog¹ swobodnie po niej chodziÌ i rozmawiaÌ, mog¹ patrzeÌ na czeskie nazwy ulic, mog¹ - bo Warszawa ponios³a zniszczenia i za Pragê.
ProszĂŞ nie odbieraĂŚ wypowiedzi jako napastliwej czy oskarÂżajÂącej CzechĂłw, bo odniosÂłem siĂŞ do argumentĂłw Jeremiasza, od CzechĂłw nigdy nie sÂłyszaÂłem takiej opinii.

Co do "starych" dusz - mam odmienne zdanie nt. ich istnienia. Zada³em kilka pytañ w tym temacie aby poznaæ argumenty osób stwierdzaj±cych, ¿e takowe istniej± [¿e s± stare, czyli musz± byæ i m³ode]. Podane argumenty nie przekonuj± mnie, bo mo¿na wyt³umaczyæ je równie dobrze na wiele innych sposobów. Wra¿enie "staro¶ci" duszy mo¿na doskonale wyt³umaczyæ prac± nad sob±, d±¿eniem do doskonalenia, czy do¶wiadczeniem poczynionym w tym ¿yciu. Nie widzê w miarê wiarygodnych sposobów "pomiaru" wieku duszy. Tym samym stwierdzenia o rejonach intensyfikacji [danych krajach] wystêpowania tych¿e dusz bo pewne narody/pañstwa cechuje odpowiedzialne/dojrza³e zachowanie mo¿na potraktowaæ jako co najwy¿ej lu¼ny pomys³ - tym bardziej, ¿e osoba przedstawiaj±ca to jako argument w innym po¶cie stwierdza, ¿e nie wa¿ne s± kraje, narodowo¶ci, etc... Pozorn± dojrza³o¶æ i spokój w tych krajach mo¿na t³umaczyæ pewnymi aspektami ekonomicznymi du¿o trafniej ni¿ kumulacj± "starych" dusz. Dodatkowo jestem w stanie podaæ - i zrobi³em to sygnalizuj±co - wiele zachowañ i praw w tych krajach które ¶wiadcz± przeciw rozwojowi i dobru cz³owieka. Tak¿e argument, ¿e w danych krajach jest spokój bo s± tam dusze stare odpoczywajace stoi w opozycji do pogl±dów tych samych osób wedle których dusze d±¿± do ci±g³ego rozwoju. Mo¿na w wypowiedziach odszukaæ, ¿e dusza odpoczywa POMIÊDZY wcieleniami, a nie w nich samych.
Poniewa¿ - jak wspomina³em - nie ma metody na pomiar wieku duszy - nie mo¿emy stwierdziÌ gdzie znajduj¹ siê. Ca³oœÌ wypowiedzi i argumentów upowa¿nia do poddania w w¹tpliwoœÌ pomys³u z wystêpowaniem "starych" dusz, jak i wielu innych pomys³ów - ale trzymajmy siê w¹tku i tutaj zatrzymajmy siê wy³¹cznie na "staroœci" dusz.

edit: poprawka zaznaczenia cytatu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 12:42:36 wysłane przez arteq » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #30 : Styczeń 16, 2010, 10:40:30 »

dokÂładnie tak @arteq

co do narodów czytaj¹c powy¿sze ci¹gle widaÌ ¿e nie mo¿emy wyrwaÌ siê z tych zasz³oœci historycznych, podzia³ów, itp.,- i jasne staje siê to ¿e kto nie bêdzie chcia³ budowaÌ wspólnej przysz³oœci bêdzie musia³ pozostaÌ w przesz³oœci..

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
arteq
Gość
« Odpowiedz #31 : Styczeń 16, 2010, 12:28:53 »

Aha - w temacie wyzwolenia z komunizmu i Czechów. UczciwoœÌ i rzetelnoœÌ wymaga aby w tym konkretnym temacie wyraŸnie zaznaczyÌ, ¿e Czesi próbowali zrywu - w 1968 r., od 5 stycznia - tzw. "praska wiosna", która to zosta³a st³umiona przez wojska UW w sierpniu, w tym tak¿e Polaków. Dlatego póŸniejsza walka Polaków z komunizmem mo¿e byÌ pewnym zadoœÌuczynieniem i przeprosinami.
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #32 : Styczeń 16, 2010, 22:51:35 »

No sorki ale te Twoje "stare czeskie dusze" to po prostu konformiÂści. moÂżna to nazwaĂŚ nadstawianiem drugiego policzka ale bardziej pasuje tchĂłrzostwo. W koĂącu co to za narĂłd ktĂłry bez protestu wydaje swoich ludzi na rzeÂź tylko dlatego by mieĂŚ spokĂłj prawda?
I o ile pañstwa takie jak Czechy istniej± tylko dlatego, ¿e kto¶ tak jak Polacy powiedzia³ "DO¦Æ!" i zacz±³ walczyæ. Bo my by¶my sobie bez Czechów ¶wietnie poradzili ale oni bez takich jak my nie istnieliby jako naród. Wiêc warunkiem konstytutywnym ich wolno¶ci narodowej jest nasza dzia³alno¶æ.

No tak, Polska Mesjaszem narodĂłw. UÂśmiech
JuÂż napisaÂłem wczeÂśniej, Âże Polacy mieli racjĂŞ, Âże stanĂŞli przeciw Niemcom,
i Czesi takÂże mieli racjĂŞ, Âże nie stanĂŞli przeciw Niemcom.
Vall De - masz punk widzenia Polaka i inne dziaÂłanie wydaje Ci siĂŞ tchĂłrzostwem.
CoÂż ja Ci mam powiedzieĂŚ?
ÂŻe masz racjĂŞ? Pewnie Âże masz racjĂŞ.
Przyjdzie dzieĂą, Âże zrozumiesz, Âże KAÂŻDY ma racjĂŞ. (wiem, wiem narazie wydaje sie to niemoÂżliwe)
I wtedy zrozumiesz, Âże Czesi takÂże mieli racjĂŞ.
Narazie jest to poza Twoim pojmowaniem i dlatego dla Ciebie sÂą tchĂłrzami.

Szwajcarzy oczywiÂście sÂą bogatym narodem ale nie ÂłudÂźmy siĂŞ - dlatego iÂż trzymajÂą w bankach pieniÂądze poniemieckich nazistĂłw, przestĂŞpcĂłw mafijnych itd. JeÂśli to chcesz braĂŚ za przykÂład to gratulujĂŞ - ja bym wolaÂł by ktoÂś kto Âżyje z handlu narkotykami i ludzkimi kobietami nie mĂłgÂł legalnie trzymaĂŚ pieniĂŞdzy w moim paĂąstwie.
A Szwedzi? JuÂż pomijajÂąc kolaboracjĂŞ z nazistami to zastanawialiÂście siĂŞ co siĂŞ staÂło ze szwedzkimi Âżydami po 2 wojnie? Nie przeÂżyÂł Âżaden... WspaniaÂły wzĂłr do naÂśladowania...
Doszukujesz siĂŞ jakiÂś szczÂątkowych przypadkĂłw, ktĂłre majÂą udowodniĂŚ z gĂłry zaÂłoÂżonÂą tezĂŞ.
A ja przecieÂż nigdzie nie napisaÂłem Âże w Czechach czy Szwecji sÂą TYLKO stare dusze.
SÂą i takie i takie, stare, mÂłode, dzieciĂŞce, itp
Tylko tych starych jest tam wiĂŞcej niÂż gdzie indziej.
A Âże ktoÂś gdzieÂś robi jakieÂś niegodziwoÂści?
A Polska nie ma Âżadnej ciemniejszej karty historii? No daruj sobie.

czy to nie przeczy temu?
Nie przeczy. To Âże czuje sie Polakiem nie oznacza automatycznie ze mam uznawaĂŚ, Âże inne kraje sÂą gorsze od Polski. Tutaj siĂŞ urodziÂłem, tutaj mieszka moja rodzina, tutaj sÂą znajome miejsca.
Problem w tym, Âże takie same uczucia do swojego kawaÂłka Âświata ma KAÂŻDY czÂłowiek.
Dla niego ten wÂłasnie kawaÂłek jest najpiĂŞkniejszy na Âświecie.

Podobne przyciÂąga podobne stÂąd okreÂślone dusze 'lÂądujÂą" w okreÂślonym miejscu zgodnym z nimi samymi.
A jak to miejsce siĂŞ nazywa z naszego puntku widzenia to inna sprawa.
JeÂżeli w Czechach jest wiele starych dusz, to tam jest "dobry klimat" aby ta stara dusza tam siĂŞ wcieliÂła.
BĂŞdzie wÂśrĂłd "swoich". To moÂże byĂŚ jakaÂś forma odpoczynku po ciĂŞÂżkich inkarnacja.

Bo skoro Twoim zdaniem "podobne przyciÂąga podobne" to raczej ma zwiÂązek, w ktĂłrym paĂąstwie siĂŞ narodzisz... No i skoro stare dusze sÂą lepsze od nowych to prosty z tego wniosek Âże sÂą lepsze narody i te gorsze... a to juÂż zwykÂły faszyzm.
WymyÂśliÂłeÂś sobie, Âże stare dusze sÂą lepsze od nowych (mÂłodych)
Czy ja napisaÂłem coÂś takiego gdzieÂś?
To tak jakbym napisaÂł, Âże uczeĂą klasy 6 jest lepszy od ucznia klasy 2.
A w czym jest niby lepszy?
Owszem, posiada wiĂŞkszÂą wiedzĂŞ, ale tylko dlatego, Âże byÂł w tej 2 klasie, i 3, itp.
W niczym nie jest lepszy. Posiada tylko szersze spojrzenie na Âżycie swoje i innych.

JakoÂś tak Czesi, Szwajcaria czy Szwecja ostatnimi czasy nie napadali na Âżadne paĂąstwa.
Ciekawe dlaczego?

ps
Jeszcze taki drobiazg.
Ci, ktĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże Polska miaÂła wielki wkÂład w zwyciĂŞstwo nad Niemcami dali siĂŞ ogÂłupiĂŚ i za bardzo naoglÂądali siĂŞ Czterech Pancernych.
Sprawdzcie sobie w statystykach ILE czoÂłgĂłw, samolotĂłw i okrĂŞtĂłw na Niemcy wysÂłali Rosjanie, Anglicy czy Amerykanie a ile Polacy.
ZapisaliÂśmy piĂŞknÂą kartĂŞ w historii II wÂś ale, przykre to, niestety maÂło istotny wkÂład w zwyciĂŞstwo aliantĂłw. Brutalnie rzecz biorÂąc, bez Polski, wojna takÂże byÂłaby wygrana przez aliantĂłw.
Co gorsza, z punktu widzenia strat w ludnoÂści wyglÂąda to jeszcze gorzej.
Potrafimy piĂŞknie umieraĂŚ w beznadziejnej walce z przewaÂżajÂącymi siÂłami wroga.
Czy to heroizm czy debilizm - zaleÂży od punktu widzenia.

edit1:
odpowiadajÂąc artqowi
Jeremiasz, powa¿nie mówisz stawiaj¹c znak równoœci w tej sytuacji? Owszem, ka¿dy ma prawo wyboru, lecz b¹dŸmy póŸniej uczciwi w ocenie. Je¿eli jakiœ Czech powiedzia³by - w œlad za Jeremiaszem - "jesteœmy w tym samym punkcie, wiêc po co by³o siê miotaÌ i wykrwawiaÌ" to ze spokojem i uczciwoœci¹ móg³bym mu odpowiedzieÌ: bo w tej sytuacji za³apaliœcie siê na tzw. "krzywy ryj".
Dalszym komentarzem idealnie pasuj¹cym do tej sytuacji s¹ s³owa piosenki "prze¿yj to sam" - chyba wiêkszoœÌ zna. Dlatego nieporozumieniem jest stwierdzenie, ¿e ich praca, wyrzeczenia i poœwiêcenia by³y takie same i to one doprowadzi³y ich do tego punktu - wskoczyli na plecy innych i tyle.
Niezaprzeczalnym jest, ¿e to Polacy przeciwstawiali siê niewoli i walczyli za "wolnoœÌ Wasz¹ i nasz¹" ponosz¹c przy tym du¿e wyrzeczenia i straty. Tak, Praga stoi ca³a i Czesi mog¹ swobodnie po niej chodziÌ i rozmawiaÌ, mog¹ patrzeÌ na czeskie nazwy ulic, mog¹ - bo Warszawa ponios³a zniszczenia i za Pragê.
JuÂż to pisaÂłem i napiszĂŞ jeszcze raz.
Dla PolakĂłw postawa CzechĂłw to tchĂłrzostwo.
Dla CzechĂłw postawa PolakĂłw to debilizm.
Jedni i drudzy majÂą racjĂŞ.
Narazie wydaje Ci siĂŞ to herezjÂą poniewaÂż patrzysz na to z punktu widzenia Polaka.
I tyle w temacie.

Co do "starych" dusz - mam odmienne zdanie nt. ich istnienia.
A miej sobie UÂśmiech
Duszom to nie przeszkadza.
OczekujĂŞ zatem jakiejÂś innej teorii wyjaÂśniajÂącej zachowania ludzi.
Dlaczego jedni uganiajÂą siĂŞ za pieniÂądzem a inni wszystko zostawiajÂą i ÂżyjÂą na pustelni.
Dlaczego jedni szukajÂą spokoju a inni wojny.
Itp.
Skoro odrzucasz jedno, to zaproponuj jakiÂś inny, spĂłjny model wyjaÂśniajÂący to wszystko.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 23:10:39 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #33 : Styczeń 17, 2010, 00:45:09 »

Zgoda w peÂłnej rozciÂągÂłoÂści, ale przeoczyÂłeÂś jeden fakt:

ps
Jeszcze taki drobiazg.
Ci, ktĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże Polska miaÂła wielki wkÂład w zwyciĂŞstwo nad Niemcami dali siĂŞ ogÂłupiĂŚ i za bardzo naoglÂądali siĂŞ Czterech Pancernych.
Sprawdzcie sobie w statystykach ILE czoÂłgĂłw, samolotĂłw i okrĂŞtĂłw na Niemcy wysÂłali Rosjanie, Anglicy czy Amerykanie a ile Polacy.

Jest jeszcze taki drobiazg:
Gdyby Polacy nie rozkminili enigmy,
to statystyczne iloÂści alianckich wysiÂłkĂłw moÂżnaby o kant dupy rozbiĂŚ.

Tak, ze pancerni robiÂą propagande ..niemniej finalny bilans nie odstaje MrugniĂŞcie
Thotal
Gość
« Odpowiedz #34 : Styczeń 17, 2010, 01:34:55 »

Dodam jeszcze "Wielkiego DUCHA walki", ktĂłry zrobiÂł, to co zrobiÂł...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Styczeń 17, 2010, 11:18:14 »

Ten watek zaraz zrobi siĂŞ militarnym.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #36 : Styczeń 17, 2010, 14:42:36 »

Odp: Dusza i wszystko o niej ...

..Dusza i wszystko o niej

ptak
Gość
« Odpowiedz #37 : Styczeń 17, 2010, 14:53:24 »

Odp: Dusza i wszystko o niej ...

..Dusza i wszystko o niej

Poprzez strach, nietolerancjĂŞ, nienawiœÌ - do wojny … poprzez wojnĂŞ do pokoju i miÂłoÂści …
... oto droga duszy …
A prawda o niej?  Chichot
arteq
Gość
« Odpowiedz #38 : Styczeń 17, 2010, 23:08:53 »

Skoro odrzucasz jedno, to zaproponuj jakiÂś inny, spĂłjny model wyjaÂśniajÂący to wszystko.
Uwa¿am, ¿e Bóg przygotowa³ dla ka¿dego cz³owieka odpowiednie dla niego miejsce na ziemi. Wyposa¿y³ równie¿ danego cz³owieka w przymioty niezbêdne aby swoje ¿ycie w danych okolicznoœciach móg³ prze¿yÌ uczciwie, rozwojowo i po¿ytecznie. Dlatego ró¿ni ludzie maj¹ ró¿ne zdolnoœci - jedni wiêcej, inni mniej. Od ka¿dego cz³owieka zale¿y czy i w jaki sposób bêdzie rozwija³ i wykorzystywa³ otrzymane dary. Na tym polega dar wolnej woli. To co obserwujemy w danym cz³owieku to nie wiek jego duszy lecz jej stan, który jest wypadkow¹ podjêtych wczeœniej decyzji, czynów i przemyœleù. Bóg zawsze chce cz³owiekowi pomóc, tylko nie zawsze cz³owiek chce tej pomocy.
Takie podejÂście duÂżo lepiej wyjaÂśnia zachowania ktĂłre moÂżna zaobserwowaĂŚ. Gdyby prawdÂą byÂła inkarnacja to dlaczego Âświat staje siĂŞ coraz gorszy zamiast lepszy? PrzecieÂż kaÂżdy byÂłby lepszy i mÂądrzejszy o poprzednie doÂświadczenia. OczywiÂście zaraz mogĂŞ usÂłyszeĂŚ argument: bo wiedza z poprzednich wcieleĂą jest przed nami ukrywana... Ok, tylko wtedy zwolennicy tej teorii musieliby przyznaĂŚ - na przykÂładzie z naszego podwĂłrka - Kiary, Âże kÂłamie zapewniajÂąc o "wiedzy". Nawet gdyby tÂłumaczyĂŚ to, Âże znalazÂła "magiczny" sposĂłb dotarcia do niej - to wielokrotnie udowadniaÂłem, Âże "wiedza" ta jest kÂłamliwa. OK, idÂźmy dalej i dajmy juÂż spokĂłj i tak juÂż mocno nadwyrĂŞÂżonej wiarygodnoÂści Kiary - sÂłyszaÂłem rĂłwnieÂż Âże "dusza wybiera sobie ÂścieÂżkĂŞ" [w domyÂśle - jak rozumiem - aby siĂŞ doskonaliĂŚ i rozwijaĂŚ]. No tak, tylko jak logicznie wytÂłumaczyĂŚ Âżycie bandytĂłw, mordercĂłw i zbrodniarzy? Jak moÂżna sobie wybraĂŚ taki "rozwĂłj" i co to za "rozwĂłj"?
To tylko jedne z przykÂładĂłw podwaÂżajÂące teorie z tego forum.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #39 : Styczeń 18, 2010, 06:57:24 »

Czyli jeremiaszu Niemcy rĂłwnieÂż mieli racjĂŞ gdy rozpoczynali II wojnĂŞ ÂświatowÂą? I zakÂładajÂąc masowe obozy zagÂłady?
Alianci rĂłwnieÂż mieli racjĂŞ bombardujÂąc Drezno? A Amerykanie zrzucajÂąc bomby atomowe na JaponiĂŞ?

Generalnie idÂąc Twoim torem myÂślenia powinniÂśmy naÂśladowaĂŚ wÂłaÂśnie USA, NiemcĂłw, RosjĂŞ i JaponiĂŞ gdyÂż oni najlepiej wyszli na II wojnie Âświatowej - lepiej niÂż Czesi, Szwedzi czy Szwajcarzy. A wiĂŞc najwidoczniej stare dusze lubujÂą siĂŞ w mordowaniu tych mÂłodszych i zszyÂłaniu na nie cierpienia. To ja dziĂŞkujĂŞ za takÂą ideologiĂŞ.
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #40 : Styczeń 18, 2010, 09:36:36 »

Jest jeszcze taki drobiazg:
Gdyby Polacy nie rozkminili enigmy,
to statystyczne iloÂści alianckich wysiÂłkĂłw moÂżnaby o kant dupy rozbiĂŚ.

I tak i nie.
Z tÂą EnigmÂą to takÂże nie jest taka prosta sprawa.
NiewÂątpliwie rozkodowanie Enigmy pomogÂło szybciej wygraĂŚ wojnĂŞ, ale samo posiadanie informacji o tym co zamierza wrĂłg to za maÂło aby wojnĂŞ wygraĂŚ. Trzeba posÂłaĂŚ te czoÂłgi czy samoloty, trzeba je mieĂŚ, itp.
PrzecieÂż wiedzieliÂśmy o zamiarach NiemcĂłw we wrzeÂśniu '39 i co?...
Inn¹ spraw¹, o której nie mówi siê tak czêsto, jest fakt, ¿e Niemcy potrafili rozkodow¹Ì korespondencjê Brytyjsk¹.
Czyli, paradoksalnie, przynajmniej jeÂżeli chodzi o wojnĂŞ na morzu (tym siĂŞ akurat interesujĂŞ) obie strony w duÂżej mierze wiedziaÂły co zamierza przeciwna.

Ale fakt, rozpracowanie Enigmy to byÂło coÂś.
Paradoksalnie, realny wkÂład Polski w zwyciĂŞstwo sprzymierzonych to nie ta liczna (prawie milion ÂżoÂłnierzy) ale potwornie Âźle uzbrojona armia.  Prawdziwy wkÂład to tych kilku kryptologĂłw. To ich wysiÂłek w realny sposĂłb przyspieszyÂł koniec wojny.

To takÂże punkt do przemyÂśleĂą dotyczÂących ekonomii wojny.
Ale robi siĂŞ off top wiĂŞc koĂączmy te rozwaÂżania.

odpowiadaj¹Ì artqowi:
Uwa¿am, ¿e Bóg przygotowa³ dla ka¿dego cz³owieka odpowiednie dla niego miejsce na ziemi. Wyposa¿y³ równie¿ danego cz³owieka w przymioty niezbêdne aby swoje ¿ycie w danych okolicznoœciach móg³ prze¿yÌ uczciwie, rozwojowo i po¿ytecznie. Dlatego ró¿ni ludzie maj¹ ró¿ne zdolnoœci - jedni wiêcej, inni mniej.
Nie wydaje siĂŞ trochĂŞ hmm, niesprawiedliwe, Âże jeden czÂłowiek Âżyje sobie w luksusie a drugi umiera z gÂłodu?
Czym sobie "zasÂłuÂżyli" ludzie ginÂący w obozach koncentracyjnych? I dlaczego jedni mogÂą byĂŚ gwiazdami TV opÂływajÂącymi w miliony a inni w tym czasie umierajÂą z chÂłodu mieszkajÂąc w kartonowych pudÂłach?

Od kaÂżdego czÂłowieka zaleÂży czy i w jaki sposĂłb bĂŞdzie rozwijaÂł i wykorzystywaÂł otrzymane dary. Na tym polega dar wolnej woli.
No.... ciekawe. Problem w tym, ¿e zupe³nie inaczej rozwija siê cz³owiek ¿yj¹cy np. w patologicznej rodzinie gdzie czêsto nie ma co jeœÌ a inaczej w rodzinie, w której jest kochany i wyczekiwany i rodzina jest mu w stanie zapewniÌ wszystko potrzebne do rozwoju.
Pierwszy uczy siê jak kraœÌ aby nie wpaœÌ w rêce polcji, a drugi uczy siê np. malowaÌ obrazy.
Potrafisz to jakoÂś do siebie przyrĂłwnaĂŚ?...
Pierwszy trenuje swoj¹ woln¹ wolê w tym czy ukraœÌ czy nie, a drugi w tym czy postawiÌ kreskê grub¹ albo cienk¹.

To co obserwujemy w danym czÂłowieku to nie wiek jego duszy lecz jej stan, ktĂłry jest wypadkowÂą podjĂŞtych wczeÂśniej decyzji, czynĂłw i przemyÂśleĂą.
A KIEDY podejmowa³ te decyzje? Kiedy by³o to "wczeœniej"? Kiedy nowo narodzone dziecko podjê³o decyzjê, która zaowocowa³a tym, ¿e np. ¿yje w Afryce i umiera z pragnienia? I jakie czynnoœci podjê³o, jakie mia³o mo¿liwoœci aby zmieniÌ swój los? Có¿ mo¿e takie dziecko zrobiÌ w obliczu klêski suszy czy g³odu? Jakie¿ to decyzje podjê³o, ¿e znalaz³o siê w takiej sytuacji?

edit1:
Takie podejÂście duÂżo lepiej wyjaÂśnia zachowania ktĂłre moÂżna zaobserwowaĂŚ. Gdyby prawdÂą byÂła inkarnacja to dlaczego Âświat staje siĂŞ coraz gorszy zamiast lepszy? PrzecieÂż kaÂżdy byÂłby lepszy i mÂądrzejszy o poprzednie doÂświadczenia.
A jest coraz gorszy? Ja widzĂŞ, zĂŞ jest coraz lepszy.
PrzykÂładowo, w ciagu ostatnich 60 lat nie byÂło w Europie duÂżej wojny.
To coÂś nieprawdopodobnego, jeÂżeli spojrzysz na historiĂŞ naszego kontynentu.

OczywiÂście zaraz mogĂŞ usÂłyszeĂŚ argument: bo wiedza z poprzednich wcieleĂą jest przed nami ukrywana...
Mo¿e szczegó³y tak. Ale ka¿dy jest "m¹drzejszy" o poprzednie doœwiadczenia.
A dlaczeto Ty artqu uwa¿asz, ¿e pokój jest czymœ dobrym? Przecie¿ móg³byœ wzi¹œÌ bejsbola i zarabiaÌ na ¿ycie wymuszaj¹c haracze? Dlaczego tego nie robisz?
Umiesz powiedzieĂŚ dlaczego jesteÂś jaki jesteÂś?

. No tak, tylko jak logicznie wytÂłumaczyĂŚ Âżycie bandytĂłw, mordercĂłw i zbrodniarzy? Jak moÂżna sobie wybraĂŚ taki "rozwĂłj" i co to za "rozwĂłj"?
WidaĂŚ nie przyswoiÂłeÂś sobie teorii o rozwoju duszy (weÂź Âże chÂłopie poczytaj ten "Âświat  o oczach Michaela") i wskutego tego podwaÂżasz coÂś, o czym masz niewielkie pojĂŞcie. MrugniĂŞcie To trochĂŞ typowe, ale kontynuujÂąc.

Nie przyszÂło Ci do gÂłowy, ze ktoÂś CHCE mordowaĂŚ? ÂŻe to jego metoda na Âżycie?
Czy lew polujÂąc na antylopĂŞ negocjuje z niÂą?. Nie, Âłapie za gardÂło i zagryza.
Dusze w wieku "noworodka" (jeÂżeli juÂż przyjmujemy takÂą terminologiĂŞ) sÂą sterowane przez swoje zwierzĂŞce instynkty.

Edit2:
Poni¿ej, East t³umaczy to istnieniem EGO. Tutaj bym siê spiera³ o szczegó³y.
Moim zdaniem do osiÂągniĂŞcia peÂłni dusza potrzebuje doÂświadczenia bycia mordercÂą i bycia zamordowanym.
Podobne przyciÂąga podobne. JeÂżeli ktoÂś pragnie byĂŚ zamordowanym (nawet jeÂżeli nie uÂświadamia sobie tego), znajdzie kogoÂś, kto go zamorduje. I odwrotnie, ktoÂś kto pragnie mordowaĂŚ, znajdzie ofiarĂŞ.
Do momentu, aÂż stwierdzi, Âże to bez sensu. (wolna wola)

Z naszego punktu widzenia wyglÂąda to potwornie, ale z punktu widzenia duszy, to tylko kolejne ciaÂła, kolejne "koszule", ktĂłre zmienia siĂŞ za kaÂżdym razem.

odpowiadajÂąc Val Dee'iemu:
Czyli jeremiaszu Niemcy rĂłwnieÂż mieli racjĂŞ gdy rozpoczynali II wojnĂŞ ÂświatowÂą? I zakÂładajÂąc masowe obozy zagÂłady?
Alianci rĂłwnieÂż mieli racjĂŞ bombardujÂąc Drezno? A Amerykanie zrzucajÂąc bomby atomowe na JaponiĂŞ?
Z punktu widzenia NiemcĂłw  - tak, z punktu widzenia AmerykanĂłw - tak. Z punktu widzenia AliantĂłw - tak.
Jak to siê sta³o, ¿e wielomilionowy naród jakim byli Niemcy nagle rozpocz¹³ wojnê z innym krajem?
Czy zrobiÂł to WBREW sobie?.
Nie, wojna rozpoczĂŞta przez NiemcĂłw byÂła dla nich czymÂś sÂłusznym. PamiĂŞtajmy, Âże Hitler doszedÂł do wÂładzy w demokratycznych wyborach. Niemcy uwaÂżali, Âże potrzebujÂą przestrzeni Âżyciowej, itp.

A czy Ty idÂąc w Âżyciu i podejmujÂąc JAKÂĄKOLWIEK decyzjĂŞ podejmujesz jÂą sÂłusznÂą czy niesÂłusznÂą?
Czym siĂŞ kierujesz?
Tym, Âże wydaje Ci siĂŞ, Âże robisz _dobrze_ lub _sÂłusznie_. Prawda?
CzĂŞsto nawet czÂłowiek siĂŞ zastanawia, co zrobiĂŚ, Âżeby byÂło "dobrze".

OczywiÂście, owoce jakie przyniesie dana decyzja dopiero pokazujÂą czy byÂła sÂłuszna czy nie.
Ale to zawsze jest widoczne PO jakimÂś czasie.
Wtedy moÂżesz siĂŞ ustosunkowaĂŚ i zrozumieĂŚ, Âże to byÂło faktycznie sÂłuszne bÂądÂź niesÂłuszne.
Dobre lub nie.
Ale podejmujÂąc decyzjĂŞ prawie zawsze wierzysz, Âże to co robisz jest sÂłuszne.
Na tym polega paradoks Âżycia - podejmujÂąc decyzjĂŞ NIE WIEMY jakie przyniesie skutki - mamy jedynie jakieÂś ich wyobraÂżenie.

Generalnie idÂąc Twoim torem myÂślenia powinniÂśmy naÂśladowaĂŚ wÂłaÂśnie USA, NiemcĂłw, RosjĂŞ i JaponiĂŞ gdyÂż oni najlepiej wyszli na II wojnie Âświatowej - lepiej niÂż Czesi, Szwedzi czy Szwajcarzy. A wiĂŞc najwidoczniej stare dusze lubujÂą siĂŞ w mordowaniu tych mÂłodszych i zszyÂłaniu na nie cierpienia. To ja dziĂŞkujĂŞ za takÂą ideologiĂŞ.
Generalnie nie zrozumiaÂłeÂś o co mi chodziÂło.
Pytanie co oznacza "najlepiej"?
Z jakiego puntku widzenia? Ekonomicznego? ZajĂŞtego terytorium? PowstaÂłych wynalazkĂłw? Rozwoju przemysÂły? IloÂści przelanej krwi i ofiar? IloÂści sierot, ktĂłre trzeba wykarmiĂŚ? IloÂści zÂła, ktĂłre siĂŞ wyrzÂądziÂło?
Z jakiego punktu widzenia?....

Nie wiem skÂąd taki wniosek, ale to wÂłaÂśnie stare dusze sÂą jak najdalsze od tego, aby zadawaĂŚ jakiekolwiek cierpienia.
A wojny wywoÂłujÂą te mÂłode, ktĂłre myÂślÂą, Âże to ma jakiÂś sens.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 10:32:18 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #41 : Styczeń 18, 2010, 09:58:38 »

Arteq napisaÂł
No tak, tylko jak logicznie wytÂłumaczyĂŚ Âżycie bandytĂłw, mordercĂłw i zbrodniarzy? Jak moÂżna sobie wybraĂŚ taki "rozwĂłj" i co to za "rozwĂłj"?
Gdyby chcieĂŚ wytÂłumaczyĂŚ zbrodniĂŞ pragnieniem duszy , to faktycznie, byÂłoby to nielogiczne. Z tego punktu widzenia wychodzisz.
Ale nie bierzesz pod uwagĂŞ roli EGO, ktĂłre duszÂą nie jest, a ktĂłre, o czym doskonale wiesz, peÂłni bardzo waÂżnÂą rolĂŞ w Âżyciu. W wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw to ego podejmuje decyzje, a nie dusza. W takim wypadku rozwĂłj jest tylko potencjaÂłem, ktĂłry  EGO moÂże wykorzystaĂŚ, albo go zaprzepaÂściĂŚ.
Sprawa siĂŞ komplikuje.
ÂŚwiat nie jest taki czarno -biaÂły.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 09:59:03 wysłane przez east » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #42 : Styczeń 18, 2010, 11:23:09 »

Skrajnie relatywistyczne podejÂście jeremiasza moÂżna o kant dupy rozbiĂŚ gdy sprawa dotyczyÂłaby jego osobiÂście - czyli jak idziesz chodnikiem i ktoÂś Ci nagle przywali piĂŞÂściÂą w nos a potem jak juÂż leÂżysz kopie CiĂŞ do nieprzytomnoÂści to jak rozumiem jeremiasz pochwali napastnika i przyzna mu racjĂŞ UÂśmiech
a potem biorÂąc przykÂład z napastnika, sam tak zacznie robiĂŚ UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #43 : Styczeń 18, 2010, 11:41:00 »

Val Dee to chyba nie o to chodziÂło (tak mi siĂŞ wydaje) jeremiaszowi  Z politowaniem Sztuka polega na tym Âżeby przyj¹Ì do wiadomoÂści ,Âże tak miaÂło byĂŚ ,czyli wybaczyĂŚ w w razie czego " nastawiĂŚ drugi policzek "  Powoli .powoli,ale w koĂącu to do mnie dociera,wiem to z wÂłasnego doÂświadczenia.UczyÂł nas tego Pan Jezus i pokazaÂł to swoim Âżyciem nasz drogi papieÂż JP II

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #44 : Styczeń 18, 2010, 12:23:13 »

jak to wybaczyÌ skoro napastnik mi³¹ racjê nas atakuj¹c
to raczej czasem chyba trzeba przepraszaĂŚ, Âże siĂŞ nie nadstawiÂło drugi policzek
Thotal
Gość
« Odpowiedz #45 : Styczeń 18, 2010, 12:30:17 »

Energetyczne pole podÂświadomoÂści czÂłowieka ma ÂśrednicĂŞ ok. 16 metrĂłw.
JeÂśli "wbijesz" sobie w gÂłowĂŞ, Âże Âświat jest peÂłen bandziorĂłw, ktĂłrzy bez powodu bijÂą kogo popadnie, to jesteÂś na wspaniaÂłej drodze do zetkniĂŞcia siĂŞ z polem podÂświadomoÂści bandziora, ktĂłry "wbiÂł" sobie do gÂłowy, Âże jego przewaga nad innymi polega na umiejĂŞtnym wykorzystaniu siÂły fizycznej.

Nic nie dzieje siĂŞ przypadkiem...

JuÂż chyba pisaÂłem o wieloletniej pracy naukowej Michaela Newtona, w ktĂłrej opisane sÂą relacje miĂŞdzy ludÂźmi, sposoby na urzeczywistnienie "umowy" dusz i realizacji na planie fizycznym. CaÂła ta nasza dyskusja jest bezcelowa w obliczu ignorancji, w obliczu braku chĂŞci przyjĂŞcia podstawowych informacji, ktĂłre zostaÂły dowiedzione przez ludzi nowej nauki.
dr. Michael Newton
B. Moen
R. Monroe
R. Moogy
K. Mc Clure

Ignorancja, to inaczej nieuctwo, niechĂŞĂŚ do aprobowania podstawowych informacji.

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #46 : Styczeń 18, 2010, 13:04:58 »

o to siĂŞ wyjaÂśniÂło
Ci wszyscy napadniĂŞcie/pobici/zamordowani sÂą sami sobie winni

no wspaniaÂłe podejÂście
east
Gość
« Odpowiedz #47 : Styczeń 18, 2010, 13:51:30 »

Jak wyÂżej juÂż pisaÂłem, moim zdaniem problem leÂży raczej w tym, Âże walczÂące EGO przejmuje kontrolĂŞ nad ÂświadomoÂściÂą ( w naszych rozwaÂżaniach = duszÂą , nie wiem czy to dobre porĂłwnanie - w razie czego poprawcie  mnie ). Ego uwaÂża siebie za caÂłkowicie osobny byt, zupeÂłnie oddzielony od wszystkiego , co je otacza. Oddziela siĂŞ szczelnÂą granicÂą . Tu jestem ja, a tam caÂły Âświat. ÂŚwiat ten jest przez ego postrzegany ró¿nie, ale przewaÂżnie jest to ciÂągÂła walka ze wszystkimi o wszystko. Tak funkcjonuje rzeczywistoœÌ , jakÂą mamy ÂświadomoœÌ jej.
Z tym, Âże naukowcy udowadniajÂą , Âże Âświat wcale tak nie wyglÂąda, Âże jesteÂśmy raczej jednym organizmem niÂż oddzielnymi komĂłrkami oraz - Âże jesteÂśmy nieÂśmiertelni ( nie nasze ciaÂła, ale ÂświadomoœÌ ). Na poziomie ego bĂŞdziemy czuli strach i chĂŞĂŚ odwetu za umniejszenie "mojszoÂści" , ale z poziomu ÂświadomoÂści ta sprawa wyglÂąda zupeÂłnie inaczej. Ci, ktĂłrzy bijÂą , napadajÂą i mordujÂą majÂą wiĂŞkszy problem niÂż ich ofiary, gdyÂż osadzajÂą siĂŞ w Âświecie braku wzajemnych po³¹czeĂą , a zatem braku korzyÂści pÂłynÂącej  z byciem po³¹czonym w jeden organizm.  KorzyÂści fizyczne oddzielonej jednostki sÂą chwilowe.  W pojedynkĂŞ trzeba ciÂągle walczyĂŚ z caÂłym wrogim Âświatem o podtrzymanie swojego statusu.

Poza tym istnieje teÂż coÂś takiego , jak syndrom ofiary. Mam auto -bojĂŞ siĂŞ, Âże mi ukradnÂą, mam pieniÂądze - zabiorÂą mi, opodatkujÂą; mam zdrowie - za rogiem ktoÂś zawsze czycha, aby mnie pobiĂŚ  ..
MoÂżna tak myÂśleĂŚ, ale czy tĂŞdy droga ? Czy takie myÂślenie rozwija czÂłowieka w jakikolwiek sposĂłb ?
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #48 : Styczeń 18, 2010, 13:59:20 »

Poza tym istnieje teÂż coÂś takiego , jak syndrom ofiary. Mam auto -bojĂŞ siĂŞ, Âże mi ukradnÂą, mam pieniÂądze - zabiorÂą mi, opodatkujÂą; mam zdrowie - za rogiem ktoÂś zawsze czycha, aby mnie pobiĂŚ  ..
MoÂżna tak myÂśleĂŚ, ale czy tĂŞdy droga ? Czy takie myÂślenie rozwija czÂłowieka w jakikolwiek sposĂłb ?

to dziaÂła takÂże w stosunku do teorii spiskowych
mam komputer - ktoÂś mnie przez niego podglÂąda
oglÂądam tv - ktoÂś mnÂą manipuluje itd

i wizyta u psychologa gotowa JĂŞzyk
Thotal
Gość
« Odpowiedz #49 : Styczeń 18, 2010, 14:07:19 »

Wizyta u psychologa, zasiĂŞgniĂŞcie informacji czy mĂłj oÂśrodek dowodzenia myÂślami jest pod MOJÂĄ kontrolÂą czasami by siĂŞ przydaÂł...
Odrzucanie wszystkiego, czego oÂśrodek dowodzenia myÂślami sobie nie Âżyczy jest problemem wymagajÂącym porady specjalisty.

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: