Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czerwiec 22, 2025, 14:16:35

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WIEDZA TAJEMNA UKRYTA W OBRAZACH .  (Przeczytany 560844 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #675 : Wrzesień 18, 2012, 10:40:45 »

ZastanawialiÂście siĂŞ dlaczego Bog przedstawiany na obrazach,jest zawsze starcem ?

mĂłj NIE DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #676 : Wrzesień 18, 2012, 21:16:08 »

DostaÂłam zagadkĂŞ do rozwiÂązania,mam pewne skojarzenia ,ale nie chcĂŞ nic sugerowaĂŚ .Czekam na wasze opinie. Co majÂą ze sobÂą wspĂłlnego :
Obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej
KsiĂŞÂżyc
Jan Twardowski - alchemik
Co oznacza ukÂład rÂąk ,odchylenie gÂłowy ...?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #677 : Wrzesień 20, 2012, 23:41:42 »

DostaÂłam zagadkĂŞ do rozwiÂązania,mam pewne skojarzenia ,ale nie chcĂŞ nic sugerowaĂŚ .Czekam na wasze opinie.

Niewiasta obleczona w sÂłoĂące− postaĂŚ z Apokalipsy Âśw. Jana ApostoÂła, opisana w rozdziale 12.

Matka BoÂża z Guadalupe

Czêsto w sztuce religijnej, przede wszystkim Koœcio³a katolickiego Maryja przedstawiana jest jak niewiasta opisana w Apokalipsie. Wokó³ jej postaci zarysowywana jest œwietlista poœwiata, pod nogami odwrócony przygaszony ksiê¿yc, wokó³ zaœ g³owy wieniec z dwunastu gwiazd. Znanym przedstawieniem Matki Bo¿ej w takiej postaci jest cudowny wizerunek Matki Bo¿ej z Guadalupe w Meksyku. W przedstawieniu tym Maryja jest ukazana jako kobieta brzemienna, a wiêc tak jak to zosta³o opisane w tekœcie Apokalipsy.

Wizja Âśw. Jana na Patmos, obraz Tobiasa Verhaechta.

Natchniony autor ostatniej ksiĂŞgi Nowego Testamentu zaraz po opisaniu tego, co ma siĂŞ wydarzyĂŚ na gÂłos siĂłdmej trÂąby, przechodzi do zreferowania kolejnego widzenia. Bohaterami wizji sÂą tajemnicza niewiasta oraz smok, ktĂłrzy w wydaniach tÂłumaczeĂą biblijnych na jĂŞzyki narodowe pisani sÂą z duÂżej litery.
Niewiasta obleczona jest w sÂłoĂące, ma pod nogami ksiĂŞÂżyc, wokó³ jej gÂłowy widnieje wieniec z dwunastu gwiazd. Autor podkreÂśla, iÂż kobieta spodziewa siĂŞ dziecka, jest brzemienna. JednoczeÂśnie przedstawiony zostaje potĂŞÂżny smok koloru ognia z siedmioma gÂłowami, dziesiĂŞcioma rogami i siedmioma diademami, odpowiadajÂącymi liczbie g³ów. Bestia nastaje na Âżycie majÂącego urodziĂŚ siĂŞ chÂłopca. W dramatycznym momencie dziecko zostaje uniesione do tronu Boga. Niewiasta zbiegÂła na pustyniĂŞ, gdzie BĂłg zapewniÂł jej byt przez tysiÂąc dwieÂście szeœÌdziesiÂąt dni (wersety 1–6).

Kolejna scena to walka MichaÂła ArchanioÂła ze smokiem. Smok, ktĂłrego tekst biblijny nazywa oskarÂżycielem, wĂŞÂżem starodawnym, szatanem i diabÂłem, zostaÂł pokonany. KarÂą dla smoka jest strÂącenie go na ziemiĂŞ, gdzie i tak jego dni sÂą policzone. W gniewie stara siĂŞ jeszcze zaszkodziĂŚ niewieÂście i jej potomstwu (wersety 7–12).

Trzecia scena, peÂłna dynamiki, zwiÂązanej z przeÂśladowczymi dziaÂłaniami smoka i ucieczkÂą niewiasty. Niewiasta dziĂŞki orlim skrzydÂłom, ktĂłre zostaÂły jej dane, pierzcha na pustyniĂŞ, do miejsca specjalnie dla niej przygotowanego, z dala od wĂŞÂża. W¹¿ wypuszcza w jej kierunku rzekĂŞ ze swoich wnĂŞtrznoÂści, ta jednak nie zdoÂłaÂła zaszkodziĂŚ niewieÂście, gdyÂż ziemia otwarÂła siĂŞ i pochÂłonĂŞÂła jej nurty (wersety 13–18).

Maryja jako Niewiasta obleczona w sÂłoĂące na obrazie Rubensa.

WedÂług egzegezy kolektywnej niewiasta obleczona w sÂłoĂące jest symbolem Narodu Wybranego w czasach ostatecznych, ludu, ktĂłry zawarÂł przymierze ze swoim Bogiem. PostaĂŚ niewiasty z rozdziaÂłu 12 Apokalipsy jest przeciwieĂąstwem nierzÂądnicy z rozdzia³ów 17–9, ktĂłra w rozdziaÂłach 19 i 21 przemieni siĂŞ w oblubienicĂŞ Baranka i niebieskie Jeruzalem. Jak rozdziaÂł 4 z opisem wizji tronu BoÂżego otwieraÂł czêœÌ ksiĂŞgi, w ktĂłrej przedstawiona zostaÂła Historia Zbawienia i czasy sÂądu, tak rozdziaÂł 12 otwiera drugÂą czêœÌ, nazywanÂą przez egzegetĂłw eklezjalnÂą, w ktĂłrej autor zawarÂł opis przeÂśladowaĂą wspĂłlnoty Chrystusa i zwyciĂŞstwo w czasach ostatecznych. MĂŞski potomek to mesjasz, dÂługo oczekiwany wybawiciel. Niewiasta, jego matka, przedstawiona jest jako figura kosmiczna i niebiaĂąska − obleczona w sÂłoĂące, ksiĂŞÂżyc i gwiazdy (odwoÂłanie do KsiĂŞgi Izajasza, gdzie w rozdz. 60 w podobnych rysach opisana zostaje CĂłra Syjonu). DwanaÂście gwiazd symbolizuje dwanaÂście pokoleĂą Izraela. Niewiasta jest wiĂŞc personifikacjÂą ludu Nowego Przymierza, wspĂłlnoty wierzÂących, KoÂścioÂła. BĂłle rodzenia to czas wydania na Âświat wszystkich wierzÂących, ogó³u ÂświĂŞtych i zbawionych w czasach ostatecznych. Smok to Szatan nastawajÂący na dobro dzieci KoÂścioÂła. BĂłg opiekuje siĂŞ swoim ludem podczas caÂłej ziemskiej wĂŞdrĂłwki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Niewiasta_obleczona_w_s%C5%82o%C5%84ce

A rozwiÂązanie zagadki moÂże byĂŚ takie.....
Twardowski by³ alchemikiem, który (b³¹dzi³)szuka³ nieœmiertelnoœci. Ksiê¿yc to materia z której wyzwoli nas Zbawiciel, na którego cudowne narodzenie zgodzi³a siê dziewica Maryja. Matka Boska by³a tym prawdziwym alchemicznym naczyniem, które da³o pierwszego nieœmiertelnego. Skrzy¿owane rêce i pochylona g³owa w tym wypadku to symbol pokory i zgody, czyli...... ''Niech mi siê stanie''.

Symbol krzy¿a na pó³ksiê¿ycu.

KsiĂŞÂżyc jest teÂż symbolem Âłodzi przenoszÂącej na tamten Âświat oraz znakiem powrĂłtu z krainy Âśmierci. ''Ego eimis anastasis'' - ''Ja jestem zmartwychwstaniem'' to sÂłowa dajÂące wiarĂŞ i nadziejĂŞ w speÂłnienie obietnicy Boga.
Anch stoj¹cy na pó³ksiê¿ycu symbolizuje zwyciêstwo ducha nad materi¹. Anch - wieczyste ¿ycie, wieczysty duch, natomiast ksiê¿yc to materia. Symbol znany by³ tak¿e templariuszom, rycerzom Jezusa, umieszczali go na swoich budowlach.

Koœció³ templariuszy w Garway.

W legendzie o Parsifalu i œw Graalu, ³ódŸ by³a równie¿ symbolem poszukiwania nieœmiertelnoœci i wyzwolenia z okowów œmierci.

Parsifal i Âśw. Graal.

W astrologii, ksiĂŞÂżyc wyobraÂżano sobie pod postaciÂą mÂłodzieĂąca z sierpem u ramion i zwano go krĂłlem oraz zbawicielem (''soter''). PamiĂŞtajmy, Âże nazwa KsiĂŞÂżyc oznacza syna ksiĂŞcia. Sierp ksiĂŞÂżyca jest wiĂŞc zapowiedziÂą przyjÂścia na Âświat syna boÂżego. UÂśmiech

Edit. PrzywrĂłcono obrazy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2012, 23:24:17 wysłane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #678 : Wrzesień 23, 2012, 20:27:11 »

Janusz ,jak zwykle jesteÂś wspaniale przygotowany UÂśmiech DziekujĂŞ ,jednak chodziÂło o ten konkretny obraz MB Ostrobramskiej .
OkazaÂło siĂŞ jednak ze autor zagadki daÂł mi podpowiedÂź i byÂła niÂą : gÂłowa,palce , KsiĂŞÂżyc i Twardowski a potem  "ÂŚwiĂŞta powinna byĂŚ a-symetria, dziĂŞki niej wszystko siĂŞ rusza. Materia goni energiĂŞ, i odwrotnie. Czarna Mewa goni Bia³¹ MĂŞwĂŞ "
To juÂż zupeÂłnie zgÂłupiaÂłam i dlatego prosiÂłam was o pomoc. Najpierw skojarzyÂłam srebrny pó³ksiĂŞÂżyc ze srebrnym globem ,ale potem przyszedÂł mi na myÂśl symbol islamu.PomyÂślaÂłam co ma MB wspĂłlnego z islamem ? RecĂŞ skojarzyÂłam z czarnÂą mewÂą ,ale gdzie jest biaÂła ? Wiem z bajki o panu Twardowskim ze diabeÂł dorwaÂł go w karczmie Rzym i chciaÂł porwaĂŚ gdzieÂś  do odlegÂłego miejsca.Twardowski gorÂąco modliÂł siĂŞ do Maryji zeby mu pomogÂła i wtedy przypomniaÂł sobie Âże w cyrografie ktĂłry podpisaÂł byÂł warunek.Otó¿ diabeÂł miaÂł go zawoÂłac po imieniu ale niestety go nie znaÂł.Czart wystraszyÂł siĂŞ i upuÂściÂł Twardowskiego a ten spadÂł na KsiĂŞÂżyc.Jak wiesz trochĂŞ siĂŞ nagÂłowiÂłam ,a odpowiedÂź jest prosta i brzmi

"PatrzĂŞ na was z nieba ( KsiĂŞÂżyca ) " to jest oczywiÂście interpretacja autora zagadki.Kto zna bajkĂŞ o Panu Twardowskim to skojarzy.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #679 : Wrzesień 23, 2012, 20:52:43 »

MoÂżna z tego wnioskowaĂŚ, Âże caÂła zagadka zwiÂązana jest z ksiĂŞÂżycem i tam trzeba jej szukaĂŚ. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2012, 20:55:59 wysłane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #680 : Wrzesień 23, 2012, 21:07:06 »

No wÂłaÂśnie !  TeÂż doszÂłam do takich wnioskĂłw,zwÂłaszcza Âże obecnie znowu wzrosÂło zainteresowanie tym ciaÂłem niebieskim.No i ten film " Celestial " teÂż daÂł duÂżo do myslenia.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #681 : Wrzesień 23, 2012, 21:22:33 »

MoÂżliwe jest, Âże w najbliÂższym czasie wiele siĂŞ w tej kwestii wyjaÂśni. UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #682 : Wrzesień 23, 2012, 22:28:39 »

hm ksiezyc moze symbolizowac szatana - weza (moze baza obcych:).. no ale jak do tego ma sie syriusz i wenus? UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #683 : Wrzesień 24, 2012, 10:25:33 »

hm ksiezyc moze symbolizowac szatana - weza (moze baza obcych:).. no ale jak do tego ma sie syriusz i wenus? UÂśmiech
quetz napisz coÂś wiĂŞcej -bliÂżej UÂśmiech skÂąd pomysÂł Âże to symbol szatana ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 10:25:56 wysłane przez chanell » Zapisane

KsiĂŞga Koheleta 3,1
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #684 : Wrzesień 24, 2012, 20:31:41 »

hm no roznie to bywa ale ogolnie ksiezyc kojarzony jest z ciemnymi mocami, rytualami , pelnia itd..a pozatym Maryja zawsze depcze weza, albo ma ksiezyc u swoich stop..UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #685 : Wrzesień 25, 2012, 09:31:12 »

Oto prawdziwy kod Leonarda da Vinci. NajwiĂŞksza zagadka wielkiego mistrza

http://niewiarygodne.pl/kat,1031987,title,Oto-prawdziwy-kod-Leonarda-da-Vinci-Najwieksza-zagadka-wielkiego-mistrza,wid,14952628,wiadomosc.html

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #686 : Wrzesień 25, 2012, 20:16:44 »

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.bibliotecapleyades.net/sumer_anunnaki/anunnaki/anu_13a.htm&prev=/search%3Fq%3Dnahash%2Bmoon%26start%3D50%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1019%26bih%3D627%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=v_9hUKCMPIXPsgbP4IAw&ved=0CEkQ7gEwBjgy

tu jest  o ks rodzaju itd.. sin - grzech - to byl Bog ksiezyc..
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #687 : Wrzesień 25, 2012, 20:23:49 »

To nie malowal Leonardo. To tylko tyle. Pa!
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #688 : Wrzesień 25, 2012, 21:06:43 »

tu jest  o ks rodzaju itd.. sin - grzech - to byl Bog ksiezyc..

quetz trochĂŞ skomplikowane to tÂłumaczenie przez google ,ale moÂżna siĂŞ zorientowaĂŚ.Jednak jest powiÂązanie .Powoli ,ale mozna dopasowac wszystkie klocki ukÂładanki.BĂłg KsiĂŞÂżyc,Twardowski ,Matka Boska ,ktĂłra patrzy na nas z KsiĂŞÂżyca.Zawsze zastanawiaÂłam siĂŞ jak wyglÂądaÂło wniebowstÂąpienie NMP. Nigdy nie miaÂłam smiaÂłoÂści spytaĂŚ ksiĂŞdza na lekcji religii.Teraz myÂślĂŞ Âże byÂło to po prostu wziĂŞcie na statek kosmiczny ,moÂże wÂłaÂśnie na KsiĂŞÂżyc  DuÂży uÂśmiech 
O kurcze ale mnie poniosÂło  DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

KsiĂŞga Koheleta 3,1
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #689 : Wrzesień 26, 2012, 12:17:16 »

ciekawe, ze i mnie to wpadlo do glowy. Bo obrazy powstale za panowania chrzescijanstwa, czesto owszem zawieraja uniwersalne symbole ale sa one obliczone na zatarcie sladow albo jako krzyk protestu. Tam jest wszystko pomieszane i trzeba sie dobrze zystanowic co autor mial na mysli.
Ale sprawa ksiezyca, wenus, syriusza. W wielu mitologiach pojawiaja sie informacje jakos je laczace. Najpierw rola tzw. psiej gwiazdy. Moze ona przeslania wplyw , ktorejs gwiazdy z konstelacji Syriusza na Wenus powodujacy jakies rzadkie zjawisko. Moze wtedy nastepuje zblizenie planet wewnetrznych US , moze promieniowanie z Syriusza odbija sie od gestej atmosfery Wenus i
dociera do ziemi. Ta atmosfera to biala opaska Wenus. Moze wtedy wystarcza tylko zblizenie planet, w wyniku ktorej Mars (0gien )
koliduje z Ziemia czy jego ksiezyce, powodujace powstanie kiedys wlasnie ksiezyca a teraz tylko katastrofy mniejszego rzedu.
W czasie takiego zblizenia zostanie naruszona rownowaga ekologiczna planety, cos bedzie uprzywilejowane a cos nie. To
wystarczy. Sumerowie mieli mit o walce Gilgamesza (reprezentuje sily Ziemi ) z potworem Chumbaba. Pomaga mu Enkidu
( Merkury )ale biernie. Gilgamesz musi odwrocic glowe od potwora (katastrofa wydziela ogromne ilosci energii ) ale razem
moga przezyc. Mars zostaje zniszczony ( bez atmosfery i sladow zycia ), Wenus wraca skad przybyla, pozostaje troche roznych
obiektow kosmicznych. Napewno wtedy mamy te drugie slonce, o intensywnosci wiekszej niz nasze. Mity egipcjan.
Czy to wogole mozliwe?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2012, 12:18:19 wysłane przez acentaur » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #690 : Wrzesień 26, 2012, 12:24:44 »

Enki du nie jest Merkurym , on jest  Saturnem, nie moÂżnÂą zaufaĂŚ w 100% ani zapisowi ani tÂłumaczeniu. Trzeba analizowaĂŚ samemu , analizy opieraĂŚ na wczeÂśniejszych informacjach.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #691 : Wrzesień 26, 2012, 20:45:29 »

hm kalendarz qumran tez zwiazany byl z syriuszem UÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #692 : Wrzesień 26, 2012, 21:12:57 »

Tak znasz Syriusza? Rzekomo ma trzy slonca w orbicie MrugniĂŞcie

Bo sa A, B i C.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #693 : Wrzesień 27, 2012, 21:39:44 »

no i co?UÂśmiech
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #694 : Wrzesień 27, 2012, 21:55:26 »

Jak to co? ....ukryta wiedza tajemna Chichot MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2012, 21:56:04 wysłane przez janusz » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #695 : Wrzesień 28, 2012, 20:45:10 »

tu o przybyszach z syriusza troche...

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.bibliotecapleyades.net/universo/siriusmystery/siriusmystery09.htm&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.bibliotecapleyades.net/universo/siriusmystery/siriusmystery09.htm%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1019%26bih%3D637%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=dP1lUIH6PMbEtAa7ioCoCg&ved=0CCYQ7gEwAA

Jezus - ichthys

byl 5 elemnetem zwiazanym z arka przymieza ...UÂśmiech

=======================================

a skrzyzowanie rak Maryji to symbol zmartwychwstania UÂśmiech

http://www.richardcassaro.com/wp-content/uploads/2011/12/RC.com-Jesus-Osiris-Article.jpg[/img]

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2012, 20:53:02 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #696 : Październik 13, 2012, 19:07:20 »

Prawdziwy Czas Apokalipsy  zacz¹³ siĂŞ pod MoskwÂą.....  DuÂży uÂśmiech

No i wiadomo iÂż to Polska byÂła i jest najwaÂżniejsza wedle wszystkich przepowiedni!

Dowody rzeczowe posiadamy! MrugniĂŞcie Buziak UÂśmiech

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #697 : Październik 19, 2012, 12:43:23 »

Co nas gryzie (a wÂłaÂściwie dziobie)

Bycie sam na sam ze sobÂą jest fajne. UÂśmiech
''sÂą chwile w ktĂłrych chcesz byĂŚ sam
niewaÂżne ilu naokoÂło ludzi
Tylko ty i twĂłj wÂłasny Âświat
bo ten realny czasem chcesz opuÂściĂŚ''
                                                   Hans Solo - ''Sam''
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2012, 12:43:59 wysłane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #698 : Październik 31, 2012, 21:48:02 »

znalazÂł sie wÂątek Janusza ,ale nie ma jego postu z 30 paÂździernika i pojawiÂł siĂŞ komunikat Âże nie pisano w tym watku 120 dni DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

KsiĂŞga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #699 : Październik 31, 2012, 21:54:35 »

Bo nie ma postĂłw od 29.10 od godz 16-ej!

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Strony: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: