ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #100 : Marzec 24, 2009, 23:43:20 » |
|
zwiastowanie
klucz na niebie gêsi wiosnê ci¹gnie za sob¹ z mozo³em wiatr wytar³ w³aœnie rêce w zwiewn¹ têczê by przywitaÌ goœci starych ze szczêœcia te które z powrotem dotar³y ptaki zap³aka³y a potem zadowoli³y siê p³otem ga³¹zk¹ such¹ jeszcze i dumnym coko³em
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 01:40:25 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #101 : Marzec 26, 2009, 01:40:46 » |
|
Ilana minĂŞÂło 37 lat a Ty pÂłaczesz
Moje polskie kole¿anki nie przysz³y mnie po¿egnaÌ ba³y siê teraz wszystkie mnie przeprasza³y takie by³y uk³ady, ¿e nie mo¿na by³o przyjœÌ
MĂłj Âświat byÂł PolskÂą, moi przyjaciele byli PolskÂą mĂłj narzeczony i ulica z szarymi sklepami byli mojÂą PolskÂą urodziÂłam siĂŞ PolkÂą jestem PolkÂą i umrĂŞ PolkÂą
Wezwali mnie po raz drugi i trzeci
tu dla Was proszê, dokumenty podró¿y
nie wiem, do dzisiaj nie zrozumiaÂłam, dlaczego nie ma dla nas miejsca - rozpÂłakaÂła siĂŞ Ryfka, ktĂłra przeÂżyÂła getto, Auchwitz i Warszawskie Powstanie
(inspirowane wywiadem z IlanÂą Etgar)
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 01:41:27 wysłane przez ambroÂży »
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #102 : Marzec 29, 2009, 21:05:35 » |
|
CoÂś siĂŞ zaczyna by siĂŞ skoĂączyĂŚ a potem powrĂłciĂŚ niczym grom z impetem uderzajÂąc w prawdĂŞ...
PrzesÂłanie...
|
|
|
|
|
|
|
ambroÂży
Gość
|
 |
« Odpowiedz #103 : Kwiecień 02, 2009, 00:48:18 » |
|
nocÂą
kiedy ziemia wiosnÂą przedÂśpiewem ptakĂłw i puchniĂŞciem pÂąkĂłw nabrzmiewa nie ÂśpiĂŞ w takÂą noc bez ksiĂŞÂżyca na Âłup mgÂławic miejskich rzuconÂą
n a s Âł u c h u j ĂŞ
jak cieĂą zieleni na drzewa siĂŞ kÂładzie i zapach rozpulchÂłej ziemi z dymem palonych liÂści siĂŞ niesie wchÂłaniam ten przedÂświt powitania Âświata i znowu jestem budzeniem radoÂści i Âżycia
sÂłoĂącem i Âświerszczem uÂśpionym na chwilĂŞ rzuconym piĂłrkiem na chmur oblicze w kolorze indygo
peaem miÂłoÂści trawÂą palonÂą i taĂącem na wietrze wspomnieniem zgubionych mitĂłw galaktyk i czasĂłw pyÂłkiem i wolÂą potĂŞÂżnÂą stwarzania i trwania wiekuistego
nasÂłuchujĂŞ w noc wiosennÂą peÂłnÂą
i choĂŚ tyle latarĂą sztucznych dokoÂła w tym piĂŞknym i sennym kwietniowym mieÂście
niczym mgÂła rozmarzona i cisza po urodzajnym deszczu stojĂŞ przy oknie wtulona w najczystszÂą corocznie tak samo witanÂą p r z e s t r z e Ăą
.
|
|
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
 |
« Odpowiedz #104 : Wrzesień 21, 2009, 21:47:08 » |
|
Absztyfikanci Grubej Berty I katowickie wĂŞglokopy, I borysÂławskie naftowierty, I lodzermensche, bycze chÂłopy. Warszawskie bubki, Âżygolaki Z szajkÂą wytwornych pind na kupĂŞ, RĂŞbajÂły, franty, zabijaki, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
Izraelitcy doktorkowie, Widnia, Âżydowskiej Mekki, flance, Co w Bochni, Stryju i Krakowie Szerzycie kulturalnÂą francĂŞ ! KtĂłrzy chlipiecie z “Naje Fraje” SwÂą intelektualnÂą zupĂŞ, MÂądrale, oczytane faje, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
Item aryjskie rzeczoznawce, Wypierdy germaĂąskiego ducha (Gdy swojÂą krew i waszÂą sprawdzĂŞ, Werzcie mi, jedna bĂŞdzie jucha), Karne pĂŞtaki i szturmowcy, Zuchy z Makabi czy z Owupe, I rekordziÂści, i sportowcy, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
SocjaÂły nudne i ponure, Pedeki, neokatoliki, Podskakiwacze pod kulturĂŞ, Czciciele radia i fizyki, Uczone maÂłpy, ÂścisÂłowiedy, Co oglÂądacie Âświat przez lupĂŞ I wszystko wiecie: co, jak, kiedy, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
Item Ăłw belfer szkoÂły ÂżeĂąskiej, Co duÂżo chciaÂłby, a nie moÂże, Item profesor Cy… wileĂąski (Pan wie juÂż za co, profesorze !)
I ty za mÂłodu nie dorÂżniĂŞta Megiero, co masz taki tupet, ÂŻe szczujesz na mnie swe szczeniĂŞta; CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
Item Syjontki palestyĂąskie, Haluce, co lejecie tkliwie Starozakonne Âłzy kretyĂąskie, ÂŻe “szumiÂą jodÂły w Tel-Avivie”, I wszechsÂłowiaĂąscy marzyciele, Zebrani w malowniczÂą trupĂŞ Z byle mistycznym kpem na czele, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
I ty fortuny skurwysynu, GĂłwniarzu uperfumowany, Co splendor oraz spleen Londynu Nosisz na gĂŞbie zakazanej, I ty, co mieszkasz dziÂś w paÂłacu, A sraĂŚ chodziÂłeÂś pod chaÂłupĂŞ, Ty, wypasiony na Ikacu, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
Item glĂŞdziarze i bajdury, CiÂągnÂący z nieba grubÂą rĂŞtĂŞ, O, Âłapiduchy z Jasnej GĂłry, Z GĂłry Kalwarii parchy ÂświĂŞte, I ty, ksiĂŞÂżuniu, co kutasa ZawiÂązanego masz na supeÂł, ÂŻeby ci czasem nie pohasaÂł, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ.
I wy, o ktĂłrych zapomniaÂłem, Lub pomin¹³em was przez litoœÌ, Albo dlatego, Âże siĂŞ baÂłem, Albo, Âże taka was obfitoœÌ, I ty, cenzorze, co za wiersz ten Zapewne skarzesz mnie na ciupĂŞ, IÂżem siĂŞ staÂł ÂświntuchĂłw hersztem, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ !…
"CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ - wiersz J. Tuwima"
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #105 : Wrzesień 22, 2009, 00:44:29 » |
|
Czy w 2012 swiat ucichnie i spokojnie zasnie Czy to tylko moje pragnienia i sercowe basnie Czy zagladam w swa dusze bo musze Czy rozpacz lez pragnienia o lepszym osusze To wszystko bo dusze pragnienia mÂą susze bo musze nim sam sie udusze
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 01:31:55 wysłane przez dczion »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #106 : Wrzesień 22, 2009, 13:38:13 » |
|
nie wiem co ci powiem moÂże jak woda z wiatrem rozmowĂŞ toczy moÂże jak piana z fal morskich zahacza o stopy w przededniu jesieni
a moÂże o tym Âże w dniu ostatnim bĂŞdÂą szczĂŞÂśliwi wschodem co znienacka w zachĂłd siĂŞ przemieni
na wielu oczach
Âże bĂŞdÂą wreszcie wolni na swojej Ziemi ale bĂŞdÂą teÂż, zdziwieni...
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 14:30:38 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #107 : Wrzesień 22, 2009, 13:47:03 » |
|
Pierwsze.. wiersze... liœÌ spad³ mi na jesionkê... lato... szat¹, oznajmiam jak dzwonkiem... Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #108 : Wrzesień 22, 2009, 14:15:38 » |
|
Zmartwienie ogromne mnie trapi i STRACH niczym na sercu mym odchlani smierdzacy brudny lach. STRACH niczym szach gdy serce me umyka i znow szach i sie potyka to znowu STRACH. Czego sie boje gdzie serca me ostoje czym sa te lenki moje i znowu Strach jak brudny lach. Czy go kiedys zrzuce czy Strach w Spokuj obruce czy ja tylko piesni nuce o milosci i zyciu sztuce. Kiedy swoj Strach porzuce!!!
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 22, 2009, 14:27:47 » |
|
Pytania i odpowiedzi... kto pyta, a kto za odpowiedzi¹ siedzi? Kto czuje, ¿e czas siê wykluwaÌ, a kto siê ¿ali, by litoœÌ odczuwaÌ?... Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 22, 2009, 14:39:34 » |
|
Panie Dryfie Ty Tuwimem siê genialnym nie podpieraj bo sie jakoœ z duszy wie cholera ¿e TY tak¿e talent i nie mniejszy masz nie b¹dŸ zatem taki agent i przechera Nie czekaj bracie zatem, a uracz¿e nas jakim swoim poetyckim batem co by nak³aœÌ do g³ów wielu ¿e pora na œwiat pouk³adany i przyk³adny, gdzie wrogoœci nie bêdzie ju¿ ¿adnej gdzie wilk z owieczk¹ ch³eptaÌ bêd¹ z jednego Ÿród³a a lew te¿ jagniêciu lizaÌ zechce runo, a mo¿e nawet....  ¿e Cz³owiek wœród tego przechadza³ siê bêdzie z dum¹.  koliberek33  Ps. a swoj¹ drog¹, to ¿eœ niez³e cacko zapoda³ 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 16:09:28 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 22, 2009, 15:00:41 » |
|
Jak mam okazjê czêsto wracam do poezji Tuwima, a szczególnie do Jego wypowiedzi na temat swego adwersarza...  "Pró¿noœ replik siê spodziewa³, nie dam ci pstryczka, ani klapsa, nie powiem nawet pies ciê jeba³, bo to mezalians by³by dla psa..." Na szczêœcie moja wymiana zdaù z forumowiczami nie wymaga wysy³ania tego rodzaju "broni zaczepnej".  Pozdrawiam na weso³o - Thotal 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 23:56:16 wysłane przez Thotal »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 22, 2009, 15:21:05 » |
|
Zatem, bezpoÂśredni zwrot: "pies by ciĂŞ trÂącaÂł" nikogo z rĂłwnowagi nie powinien wytrÂącaĂŚ!  Na Tuwimie Ty chowany, piĂŞkne wyczyniasz wzglĂŞdem "zasÂłuÂżonych" i odpowiednie peany! Âże aÂż Âłapy siĂŞ zaciera, tak prawdziwe to, a za prawdĂŞ jaka by ona nie byÂła, byle prawdziwa to w piekle siĂŞ nie bĂŞdziesz poniewieraÂł! A moÂże i w niebie za uÂśmiech przez Ciebie powodowany jakim to maÂłym krzeseÂłkiem bĂŞdziesz obdarowany... i se siĂŞdziesz w chwale, tak to jest, wesoÂłym byĂŚ Thotalem 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 16:41:03 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #113 : Wrzesień 22, 2009, 15:39:50 » |
|
WesoÂły Thotal, o piĂłrka siĂŞ otarÂł, woli swobodĂŞ, i Tuwima "brodĂŞ" Stare te JEGO kawaÂłki, ale dalej MOCNE.. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
 |
« Odpowiedz #114 : Wrzesień 22, 2009, 15:40:57 » |
|
Koli berek 3 po 3 siê jednak myli, zw¹c Suchego  wolnym p³ywem. ToÌ ni jak ma siê u niego Dry F bez zer siedmiokroÌ dany. ChoÌ nie koùczy siê opowieœÌ u Tuwima w s³owach jeno. Sens zostaje .... z piêknem jego.
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #115 : Wrzesień 22, 2009, 15:59:45 » |
|
Sk¹d do g³owy wpad³o mi to F Tuwima nie obwiniê, ¿e to Tu( f)im by³ Plotê trzy po trzy, a nasz agencik skurczybyk jeden - inteligentnie, moj¹ kud³at¹ i zakut¹ pa³ê mi zmy³  koliberk spokornia³y i bez kud³ów ju¿. 
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #116 : Wrzesień 22, 2009, 16:12:36 » |
|
A gdzie jest mĂłj najukochaĂąszy DRYF, Moja muza i najlepszy interpretator zawirowanych (moich) poezji? JeÂśli siĂŞ pojawi, dajcie znaĂŚ, tĂŞskniĂŞ...  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #117 : Wrzesień 22, 2009, 16:29:30 » |
|
mo¿e gdzie i mimo dryfich umiejêtnoœci wzi¹³ i uton¹³ w odmêtach fantazji i poezji  ale, có¿ martwiÌ siê nam, skoro mamy ju¿ wcielenie nowe, które karmê starego Dryfa na siebie wzi¹Ì gotowe  ju¿ nam siê agencik niez³ym rymem tu objawi³ ja bym siê nie pêka³ i na niego postawi³!  albo i ten ambro¿y czego diabe³ ten nie tworzy wzi¹³ i by³ gdzieœ wsi¹k³ gdzie siê podziewa ta zaraza i kto nam rymy bêdzie tu rozmna¿a³? 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 16:46:09 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #118 : Wrzesień 22, 2009, 17:03:38 » |
|
A ja tĂŞskniĂŞ... Za sÂłowiaĂąskÂą duszÂą, za tym, czego mi nie skruszÂą... za tym , czego "inni" nie usÂłyszÂą, za Jego wiarĂŞ w mojÂą ciszĂŞ... Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #119 : Wrzesień 22, 2009, 17:21:40 » |
|
Wysoko, bracie poprzeczkê stawiasz mo¿e od kropeczki, by zacz¹Ì znów a wykreuje siê nowa jakoœÌ, nowy duch  kropeczka mi³a i bez pretensji by³a a co siê potem dzia³o? jakie œwiaty i przestrzenie, ile ciszy œwierszczem dzwoni¹cej i strumyków dr¿enia... a i duszy s³owiaùskiej tak¿e takie tworzenie to i ja WaÌpan sobie ceniê a jak¿e! 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 17:24:02 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #120 : Wrzesień 27, 2009, 23:53:25 » |
|
PRAWDA adwarp wdaarp pradaw dawarp warpad wdarpa warpda darawp awdapr.... ............................... Adwarp ADwarp ADWarp... ................................. Prawda pRawda prAwda praWda prawDa prawdA PRawda PRAwda PRAwda PRAWda PRAWDa PRAWDA Ps. PHIRIOORI, specjalnie dla Ciebie! 
|
|
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
 |
« Odpowiedz #121 : Wrzesień 30, 2009, 18:31:30 » |
|
"Przyjació³ nikt nie bêdzie mi wybiera³"
(autor: Andrzej Garczarek)
Przyjació³ nikt nie bêdzie mi wybiera³ wrogów poszukam sobie sam dlaczego ku*** maÌ bez przerwy poucza ktoœ w co wierzyÌ mam...?
Niech siĂŞ gazeta "Neues Deutschland" wstrzyma z wstĂŞpniakiem o pomocy bo tu sÂą ludzie ktĂłrzy jeszcze budzÂą siĂŞ z krzykiem w Âśrodku nocy
Zaiste wierny to przyjaciel wszak znów pucuje œniedŸ pomników na wieczn¹ chwa³ê i pami¹tkê pruskich kaprali Fryderyków
Przyjació³ nikt nie bêdzie mi wybiera³ wrogów poszukam sobie sam dlaczego ku*** maÌ bez przerwy poucza ktoœ w co wierzyÌ mam...? Jakim wy prawem o wolnoœci g³osicie bracia w "Rudym Prawie" wszak to od waszej nie ostatni zwariowa³ pisarz Ota Pavel...!
Przebacz mi smutna Bratys³awo Hradcu Kralovy Zlata Praho... za œmierÌ jaskó³ki tamtej wiosny i polskie tanki nad We³taw¹...
Przyjació³ nikt nie bêdzie mi wybiera³ wrogów poszukam sobie sam dlaczego ku*** maÌ bez przerwy poucza ktoœ w co wierzyÌ mam...?
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #122 : Wrzesień 30, 2009, 20:54:40 » |
|
przyjaciel taki, niczym kukuÂłcze jajo nie masz naĂą ochoty - to wrogĂłw mieĂŚ bĂŞdziesz, jakich maÂło! 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #123 : Październik 01, 2009, 16:04:12 » |
|
ÂŚmiejcie siĂŞ..
Âśmiejcie siĂŞ oczy przepaÂściÂą bez dna Âśmiejcie siĂŞ usta morzem bez brzegĂłw
i rzekÂą bez koryta
pojawi siê Cz³owiek Zorzy, który sens najg³êbszy wyczyta
pojawi siĂŞ MĂŞdrzec w prawiekĂłw tkance schowany
i powie jak zacz¹Ì skoùczone i jak ¿yÌ nam przyjdzie dalej...
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 16:04:29 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #124 : Październik 01, 2009, 16:17:38 » |
|
Ciekawostka niebywaÂła w miejscu tym (Odpowiedz #107 : WrzesieĂą 22, 2009) juÂż miaÂł byĂŚ mĂłj wiersz pierwszy ..ale niepierwsza auto-cenzura byÂła. A wiersz thotala ma tyle samo wersĂłw i dwa kluczowe sÂłowa te same trochĂŞ teraz sÂłaby rym ..ale (...) z tym moÂże siĂŞ kiedyÂś zdecyduje bo wiersz sie 1992 datuje..(...).
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 17:01:09 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
|