janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #225 : Październik 27, 2009, 13:24:35 » |
|
Poni¿ej dwa wspó³czesne malowid³a,pokazuj¹ poprzez symbolikê kabalistyczn¹,wydarzenia zwi¹zane z ''Ogrodem Edenu''.Na pierwszym z nich Adam i Ewa s¹ wolni i pe³ni wigoru.Wyci¹gniête ramiona obojga wskazuj¹ na ich symboliczn¹ funkcjê - podpór kosmicznego ³adu.Poni¿ej ''W¹¿ M¹droœci'' okr¹¿a siedem pa³aców zawieraj¹cych klucze do œcie¿ek ''Drzewa ¯ycia''. Po upadku w¹¿ przemieni³ siê w ''Czerwonego Smoka'',apokaliptyczn¹ bestiê o oœmiu g³owach i jedenastu rogach.Adam i Ewa zostali uwiêzieni w jego splotach.  
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:35:09 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #226 : Październik 31, 2009, 22:38:34 » |
|
Na miniaturach z szesnastowiecznego rĂŞkopisu ''Alchimie de Flamel'' przedstawiono po lewej, instrumenty MichaÂła Flamela. Kolorowe paski w gĂłrnej czĂŞÂści obrazu ukazujÂą siedem barw alchemicznego procesu,sÂą one uÂłoÂżone we wÂłaÂściwej im kolejnoÂści. Z prawej strony ukrzyÂżowanie merkurialnego wĂŞÂża. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:36:54 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #227 : Listopad 01, 2009, 14:15:17 » |
|
WITAJ JANUSZ! czy mogĂŞ prosiĂŚ o dosadnÂą interpretacjĂŞ tego staroÂżytnego obrazu / symbolu?  symbol pochodzi z tzw. StaroÂżytnego Dworu Smoka ( http://www.dragoncourt.net/) pozdrawiam, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #228 : Listopad 02, 2009, 00:43:45 » |
|
Witaj.  Obraz przedstawia insygnia Dworu Królestwa Smoka - Uroburos i Rosi-crucis. Wed³ug historycznej tradycji bractwa,którego korzenie siêgaj¹ staro¿ytnego Egiptu z okresu oko³o 2180 roku p.n.e.,zewnêtrzne ko³o oznacza wê¿a -smoka po¿eraj¹cego w³asny ogon-symbol pe³ni i m¹droœci.Krzy¿,zwany Rosi-crucis jest symbolem oœwiecenia i znakiem za³o¿enia królewskiej dynastii. Przodkiem wê¿a i smoka by³ prehistoryczny krokodyl-najbardziej czczone ze wszystkich zwierz¹t.Œwiêty krokodyl by³ Drakonem,potê¿nym smokiem królestwa, st¹d wywodzi siê nazwa Pendragonowie/G³owy Smoków/brytyjskiej dynastii celtyckiej.W staro¿ytnym Egipcie faraonów namaszczano wed³ug tradycji mezopotamskiej t³uszczem œwiêtego krokodyla,którego uto¿samiano z bogiem Sobkiem i zwano ''Messeh''.Od tego s³owa wywodzi siê hebrajski rdzeù MSSH, który po dodaniu samog³osek tworzy czasownik masziah /namaszczac/ i rzeczownik ods³owny ''Messiah'',oznaczaj¹cy ''Pomazaùca'',czyli ''Króla'' lub ''Chrystusa''. W ksiêdze Ezechiela egipski faraon nazywany jest ''wielkim krokodylem''.Krokodyle by³y w Egipcie mumifikowane i chowane na królewskich cmentarzach obok faraonów. Znany z Biblii ''miedziany w¹¿'' na krzy¿u,jest symbolem Jezusa-Mesjasza-Zbawiciela.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 09:27:22 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #229 : Listopad 02, 2009, 08:15:36 » |
|
No ja bym to inaczej odczytala, dla mnie jest bardzo czytelny inny przekaz z glebsza wiedza ale moze na teraz wystarczy taki. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #230 : Listopad 02, 2009, 08:28:19 » |
|
dziĂŞkujĂŞ Januszu, wiedziaÂłem, Âże mogĂŞ na CIEBIE liczyĂŚ  czekam Kiaro... pozdRAwiam, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #231 : Listopad 02, 2009, 21:38:36 » |
|
Ok.  W¥¯ MIEDZIANY. Biblia opisuje tak¹ sytuacjê: Niedaleko granicy Edomu wêdruj¹cy Izraelici z Egiptu do Ziemi Obiecanej zaczêli siê buntowaÌ. Narzekali na dostarczan¹ mannê oraz brak wody. Jahwe ukara³ ¯ydów, posy³aj¹c miêdzy nich jadowite wê¿e. W rezultacie wiele osób zmar³o od ich uk¹szeù. Gdy lud okaza³ skruchê, a Moj¿esz wstawi³ siê za nimi, Jahwe kaza³ sporz¹dziÌ wizerunek miedzianego wê¿a i umieœciÌ go na s³upie sygna³owym, a ka¿dy uk¹szony, który na niego spojrza³, zdrowia³.  Izraelici zachowali miedzianego wê¿a, a póŸniej zaczêli oddawaÌ mu czeœÌ. Gdy król Ezechiasz przeprowadza³ reformy religijne, kaza³ doszczêtnie rozbiÌ tego ponad 700-letniego wê¿a. Biblia podaje ¿e zaczêto go nazywaÌ Nechusztån. Niektóre przek³ady zostawiaj¹ w tym miejscu w³aœnie to s³owo. W leksykonie L. Koehlera i W. Baumgartnera podano, ¿e okreœlenie Nechusztån prawdopodobnie znaczy "w¹¿ z br¹zu" lub "w¹¿-bo¿ek z br¹zu. W Ewangelii Jana starotestamentowa historia o ogl¹daniu miedzianego wê¿a przez œmiertelnie uk¹szonych Izraelitów interpretowana jest z odniesieniem do zbawczej œmierci Jezusa na krzy¿u: wszyscy, którzy spojrz¹ z wiar¹ na Ukrzy¿owanego, dostêpuj¹ zbawienia. W tym samym znaczeniu staro¿ytni chrzeœcijanie mówili o Ukrzy¿owanym jako wê¿u zawieszonym na drzewie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:37:54 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #232 : Listopad 03, 2009, 15:45:58 » |
|
Witaj Kaplanie ten Twoj symbol oraz waz miedziany zdaje sie byc jednym i tym samym. To pradawny symbol, podobny do swastyki. Symbol slonca , ktore widzimy w gorze ale mamy odnalezc w sobie. To krzyz wpisany w kolo. Krzyz reprezentuje materia, swiat dualny zas kolo naturalnie symbolizuje swiat boski. Droga do boskosci, jedni prowadzi przez slonce czyli przez serce a dokladniej przez "mowe" serca. Dla wielu bylo to tak nagmatwane, ze nazwano to kwadratura kola. Ale to ma te same znaczenie. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #233 : Listopad 03, 2009, 18:40:23 » |
|
DziĂŞkujĂŞ Acentaur, duÂżo mi to mĂłwi, widzĂŞ ciekawe odniesienie do mojego imienia, ktĂłrym jest HELIODOR czyli greckie DAR SÂŁOĂCA (helios doron)
718'
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Email
|
 |
« Odpowiedz #234 : Listopad 04, 2009, 13:11:56 » |
|
Witaj KaplaniewidzĂŞ ciekawe odniesienie do mojego imienia niech Ci wiec dobrze sluzy  ten symbol to pra-symbol z wieloma aspektami. Ale wszystkie opisuja "droge" czy tez "furtke" prowadzaca do Boga. Raz sa to cztery elementy tworzace 4 ramiona krzyza a ich przeciecie to ten piaty, Akasza. Raz krzyz obrazuje 4 czakre, czyli czakre serca. Inna interpretacja to liczba daleth = otwarcie, w ktorej to tkwi tajemnica tego przejscia miedzy swiatami. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #235 : Listopad 04, 2009, 13:34:26 » |
|
dziêkujê Acentaur po raz drugi, uczono mnie, ¿e ZAWSZE za wiedzê nale¿y podziêkowaÌ, ludziom mówi¹c dziêkujê a duchom ofiaruj¹c im coœ, stary pieni¹¿ek lub cokolwiek innego nale¿y wtedy zakopaÌ w miejscu gdzie dany duch wystêpuje a wiêc drzewo, kamieù itp. itd. moja narzeczona ju¿ pracuje nad szkicem i bêdzie malowaÌ to jako obraz dla mnie - a to bardzo utalentowana Niewiasta  718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2009, 13:36:45 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Email
|
 |
« Odpowiedz #236 : Listopad 04, 2009, 16:09:24 » |
|
Witaj KaplaniedziĂŞkujĂŞ Acentaur po raz drugi, uczono mnie, Âże ZAWSZE za wiedzĂŞ naleÂży podziĂŞkowaĂŚ nie ma doprawdy za co, ja sie chetnie dziele jak tylko zobacze krzyne zainteresowania.  ale ja tez jestem Ci winien podziekowania, bowiem nie raz korzystalem z informacji z Twoich postow. Wielkie dzieki. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #237 : Listopad 04, 2009, 16:49:22 » |
|
DziĂŞkujĂŞ Acentaur, dobrze wiedzieĂŚ, Âże to co piszĂŞ siĂŞ komuÂś przydaje, wymiana i przekazywanie informacji to mĂłj GÂŁĂWNY CEL!
pozdrawiam sÂłonecznie, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #238 : Listopad 06, 2009, 19:30:56 » |
|
MichaÂł AnioÂł w jednym z 4 naroÂżnikĂłw otaczajÂących malowidÂła sufitowe kaplicy sykstyĂąskiej,ukazaÂł rĂłwnieÂż starotestamentowÂą wizjĂŞ "WĂŞÂża Miedzianego''.WÂśrĂłd gĂŞsto stÂłoczonych ciaÂł ludzkich,splÂątanych z rojo- wiskiem wĂŞÂży wynurza siĂŞ dziecko,nowy czÂłowiek.Istota ta,jest zapowiedziÂą narodzenia siĂŞ nowej ÂświadomoÂści ludzkiej. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:39:18 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #239 : Listopad 07, 2009, 02:03:39 » |
|
miedŸ jest czerwonawa/ruda .. a te wê¿e o których piszecie "miedziane" s¹ zawsze ¿ó³tawo-z³ote.No jeszcze widzê puki-co , na co patrzê 
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 23:56:28 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #240 : Listopad 08, 2009, 19:51:19 » |
|
Istoty dmi¹ce w tr¹by na obrazie ''S¹d Ostateczny'' Micha³a Anio³a podzielone s¹ na dwie grupy.W tej po lewej stronie,graj¹cy koùcz¹ swój wystêp.Natomiast po prawej oczekuj¹ na znak,aby zad¹Ì w tr¹by i og³osiÌ w ten sposób pocz¹tek nowego. Ten fragment dzie³a ukazuje symbolicznie zakoùczenie pewnej epoki istnienia oraz zapowiedŸ otwarcia nowej ksiêgi ¿ycia,której dŸwiêki ju¿ zaczynaj¹ powoli brzmieÌ.  
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:40:26 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Krons
Gość
|
 |
« Odpowiedz #241 : Listopad 11, 2009, 13:58:10 » |
|
Moja interpretacja tego obrazu moÂże wydaĂŚ siĂŞ dziwna,ale przywodzi mi On na myÂśl te obecne rozpylanie... smug chemicznych  ,lub inwazje z uÂżyciem broni biologicznej Krons
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 13:58:49 wysłane przez Krons »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #242 : Listopad 16, 2009, 21:12:22 » |
|
Kosmici nie s¹ tacy Ÿli. Na staro¿ytnym rysunku z Azji pomagaj¹ naszym ¿ó³tym braciom w polowaniu.  
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:41:32 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #243 : Listopad 23, 2009, 22:47:55 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:45:20 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #244 : Grudzień 03, 2009, 13:15:17 » |
|
Janusz, ostatnio ludzie bulwersujÂą siĂŞ tym obrazkiem z JoannÂą KrupÂą. Czy on zawiera jakieÂś tajemne przesÂłanie czy to tylko prowokacja?  Polska modelka Joanna Krupa wystÂąpiÂła w kampanii miĂŞdzynarodowej organizacji broniÂącej praw zwierzÂąt PETA. Plakat z polskÂą piĂŞknoÂściÂą wywoÂłaÂł oburzenie krĂŞgĂłw katolickich... http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polska-pieknosc-szokuje-nagoscia-na-plakacie-,wid,11743239,wiadomosc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 00:38:26 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #245 : Grudzień 03, 2009, 14:03:59 » |
|
he he .. Âładny, chociarz ten krucyfiks szpeci kobiety  Oburzenie i bulwersacja jest najwyraÂźniej aktem wyrazu manifestacji uduchowienia. Ostatnio mnie na ulicy jakiÂś AnioÂł skrzydÂłem z plastiku zarysowaÂł wdzianko. Ten wyglÂąda na pierzastego. (nie jakaÂś tandeta). Ale tu najwyraÂżniej chodzi nie tyle o prawa zwierzÂąt -ca prawa PSĂW jedynie (tak z wizji plakatu).
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #246 : Grudzień 03, 2009, 14:38:24 » |
|
"Opakowanie" bardzo ladne , pytanie, co jest w nie zapakowane?
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #247 : Grudzień 03, 2009, 16:05:23 » |
|
ostatnio ludzie bulwersujÂą siĂŞ tym obrazkiem z JoannÂą KrupÂą. Czy on zawiera jakieÂś tajemne przesÂłanie czy to tylko prowokacja?
Niez³a laska, ale nogi od kolan w dó³ jak na moje oko ma trochê ...hmm niefraktalne. Ale od kolan do góry raczej zgadzaj¹ siê z F - 0.618. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 16:06:30 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
 |
« Odpowiedz #248 : Grudzień 03, 2009, 16:19:57 » |
|
"Opakowanie" bardzo ladne , pytanie, co jest w nie zapakowane?
Stereotypy... ach te stereotypy. A podobno po opakowaniu siĂŞ nie ocenia. Czy uwaÂżasz, Âże piĂŞkna i Âświadoma swojej urody kobieta nie moÂże byĂŚ rĂłwnie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra? Leszku, reklamĂŞ widziaÂłam juÂż wczeÂśniej. Na mĂłj gust jest dokÂładnie taka jaka byĂŚ powinna. NiewaÂżne, co mĂłwiÂą, waÂżne by mĂłwili - zÂłota zasada, ktĂłrÂą nawet ja siĂŞ posÂługujĂŞ. Jest erotyczna, estetyczna, sÂłodka i skandaliczna zarazem. Tak naprawdĂŞ nie liczy siĂŞ co bĂŞdziesz mĂłwiÂł i jakie bĂŞdziesz miaÂł spostrzeÂżenia, waÂżne jest byÂś mĂłwiÂł o tym. Jak widaĂŚ tutaj - reklama zdaÂła egzamin 
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #249 : Grudzień 03, 2009, 17:03:35 » |
|
Czy uwaÂżasz, Âże piĂŞkna i Âświadoma swojej urody kobieta nie moÂże byĂŚ rĂłwnie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra?
KIARA z pewnoÂściÂą miaÂła na myÂśli zupeÂłnie coÂś innego niÂż ( inteligencjĂŞ, bystroœÌ i dobroĂŚ ), ktĂłrÂą Ty przytaczasz, a rozumianÂą w populistycznych, spoÂłeczno - obiegowych hasÂłach. KIARA miaÂła na myÂśl mÂądroœÌ, ktĂłrej nie da siĂŞ nabyĂŚ, ani jej siĂŞ nauczyĂŚ, lecz trzeba z niÂą siĂŞ po prostu urodziĂŚ. Sorry, Âże odpowiedziaÂłem za KIARĂ, ale jestem pewny na 95 %, Âże siĂŞ nie pomyliÂłem w tej diagnozie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 17:07:15 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
|