Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 21, 2025, 03:36:31

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wÂątek offtopowy  (Przeczytany 333085 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #575 : Wrzesień 16, 2012, 11:58:43 »

PozwolĂŞ sobie wybacz szacowna ptak przypomnieĂŚ Ci stare powiedzonko:
,,Garbatemu nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest garbaty...."
Sobie zresztÂą przypomnĂŞ, Âże teoretykowi nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest teoretykiem DuÂży uÂśmiech
Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ - nie ma sÂłuchania nie ma wymiany informacji.
Dodam jeszcze tylko, Âże Wiedza stosowana zgodnie z PotrzebÂą (w praktyce) przyciÂąga jak magnes.
PozwolĂŞ sobie teÂż z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziĂŚ, Âże skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siĂŞ wie jest akceptacja Innego.
Akceptacja taka jest odbierana wiĂŞc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach .
Czuje przecieÂż kaÂżdy nawet zwierze.
to pa DuÂży uÂśmiech

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #576 : Wrzesień 16, 2012, 12:01:56 »

to nie ten wÂątek, a wiĂŞc tylko link: http://kochanezdrowie.blogspot.com/2012/09/inni-sa-tylko-twoim-zwierciadem.html

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #577 : Wrzesień 16, 2012, 12:08:48 »

Szacowny fajne  DuÂży uÂśmiech
PozwĂłl, Âże piwka wypije za Twoje zdrĂłwko DuÂży uÂśmiech
Fajnie siĂŞ czyta takie teksty DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #578 : Wrzesień 16, 2012, 12:10:48 »

A ja dodam iÂż nie kaÂżda wiedza kaÂżdego przyciÂąga i nie kaÂżdÂą ani teoretycznie ani praktycznie kaÂżdy jest zainteresowany. Bywa teÂż tak iÂż interesuje siĂŞ niÂą by jÂą zastosowaĂŚ w innym celu niÂż sÂą  intencja przekazujÂącego jÂą.
No có¿? Ilu ludzi tyle zrozumieù i tyle¿ samo pól doœwiadczalnych....

Dobrze gdy mogÂą byĂŚ obok siebie nie walczÂąc o udowadnianie nikomu jego maÂłoÂści.... bo wĂłwczas swojÂą pokazujÂą, miast wielkoÂściÂą wzrastaĂŚ.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

Ps. PrawdÂą jest takie zrozumienie swoich reakcji dobrze iÂż wkleiÂłeÂś ten tekst songo.
Bowiem ci¹g³e udowadnianie mi i¿ mnie nie ma, nie jestem kim jestem , ¿e nie potrafiê nic i mam tylko teoretyczn¹ wiedzê z brakiem uczuÌ itp... itd... jest konfrontacj¹ tych wszystkich osób z g³êbi¹ problemów w nich tkwi¹cych na moim tle. Ja nie mam problemów z moj¹ to¿samoœci¹ , wiem jakie uczucia s¹ we mnie i jak je przejawiam oraz wiedza moja ( wiedza istnieje w nas tylko wówczas gdy poznajemy temat praktycznie , nie teoretycznie) jest dla mnie faktem.
NaprawdĂŞ nikt niczego o mnie nie musi mi udowadniaĂŚ , bowiem ja wiem wszystko na swĂłj temat, zwyczajnie nie moÂże byĂŚ inaczej ,moÂżna w to tylko wierzyĂŚ , lub nie. Ale to juÂż inne zupeÂłnie zagadnienie.

Nie mam Âżalu ni pretensji z powodu niezrozumienia tych faktĂłw przez innych, nie pomniejszam nikogo, a jedynie stwierdzam stan innoÂści, co jest normalnoÂściÂą w kaÂżdym Âśrodowisku.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 12:29:34 wysłane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #579 : Wrzesień 16, 2012, 12:17:29 »

Ja natomiast dodam, Âże przynajmniej kilkanaÂście ostatnich postĂłw jakoÂś nijak ma siĂŞ do tematu.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #580 : Wrzesień 16, 2012, 12:24:15 »

WidaÌ te bliŸniacze p³omienie ogl¹daj¹ siebie w moim tle chc¹c zrozumieÌ ró¿nice i podobieùstwa, ba ale s¹ bliŸniaki identyczne i bliŸniaki zupe³nie ro¿ne.
Ja tam zdecydowanie wolĂŞ te inne  JĂŞzyk Buziak chociaz pochodzimy z tego samego ognia Âżycia to pÂłoniemy inaczej i to jest najpiĂŞkniejszy dar istnienia nasza ró¿norodnoœÌ w tym bliÂźniactwie.
Jak by tak mogÂło jeszcze nastÂąpiĂŚ wiĂŞksze zrozumienie i akceptacja tego faktu , to juÂż byÂł by cud trzeciowymiarowy!

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #581 : Wrzesień 16, 2012, 12:24:41 »

Co Ty Kiaro wci¹¿ z t¹ ma³oœci¹ i niezrozumieniem?

Popatrz w zwierciadÂła… i zacznij sÂłuchaĂŚ…  MrugniĂŞcie
Kiara
Gość
« Odpowiedz #582 : Wrzesień 16, 2012, 13:54:48 »

NaprawdĂŞ szkoda mi czasu na zajmowanie siĂŞ  tym  ciÂągÂłym  ptakowwym  udowadnianie mi kim nie jestem... i kim mi byĂŚ wolno wedle jej mniemania.
 JA naprawdĂŞ znam mojÂą toÂżsamoœÌ , wiem kim jestem i nie potrzebujĂŞ ciÂągÂłego wmawiania mi cudzych korekt mojej osobowoÂści.
DziĂŞkuje sÂą zbĂŞdne.

Moja rada, niech kaÂżdy zajmie siĂŞ sobÂą , niech pozna kim sam jest i niech dziĂŞki tej wiedzy piĂŞknieje, wzrasta mÂądroÂściÂą i miÂłoÂściÂą.
Dla mnie jest zupeÂłnie  obojĂŞtne kim kto jest, czy teÂż  nie jest , dla mnie waÂżne jest co swoim jestestwem TU i TERAZ  tworzy i czy nim wzbogaca, czy Âżubrza wspĂłlnÂą naszÂą przestrzeĂą.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 14:19:10 wysłane przez Kiara » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #583 : Wrzesień 16, 2012, 14:13:25 »

PozwolĂŞ sobie wybacz szacowna ptak przypomnieĂŚ Ci stare powiedzonko:
,,Garbatemu nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest garbaty...."
Sobie zresztÂą przypomnĂŞ, Âże teoretykowi nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest teoretykiem DuÂży uÂśmiech
Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ - nie ma sÂłuchania nie ma wymiany informacji.
Dodam jeszcze tylko, Âże Wiedza stosowana zgodnie z PotrzebÂą (w praktyce) przyciÂąga jak magnes.
PozwolĂŞ sobie teÂż z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziĂŚ, Âże skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siĂŞ wie jest akceptacja Innego.
Akceptacja taka jest odbierana wiĂŞc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach .
Czuje przecieÂż kaÂżdy nawet zwierze.
to pa DuÂży uÂśmiech

PrzebiÂśniegu, fajnie piszesz. Z jednym tylko nie do koĂąca siĂŞ zgodzĂŞ, a mianowicie z tym, Âże „garbatemu nie mĂłwi siĂŞ,
Âże jest garbaty”.
OczywiÂście, jeÂśli chodzi o garb fizyczny, to wielkim nietaktem byÂłoby o nim mĂłwiĂŚ.
Ale gdy chodzi o garb nabyty, innego rodzaju, to raczej powinniÂśmy na to wskazaĂŚ dÂźwigajÂącemu. Bo czasami jest tak,
Âże garb wyrĂłsÂł ponad miarĂŞ a jego wÂłaÂściciel (i hodowca w jednym) jest tak mocno przygnieciony ciĂŞÂżarem, Âże nie ma
moÂżliwoÂści swobodnego oglÂądu. I dÂźwiga biedak nie wiedzÂąc nawet co dÂźwiga.

ZÂłoszczenie siĂŞ na tego, kto wskaÂże na Ăłw zbĂŞdny ciĂŞÂżar jest najczĂŞstszÂą reakcjÂą. Bo Ego, kontroler bardzo nie lubi
byÌ pouczanym, mimo, ¿e to ono jest odpowiedzialne za garbatoœÌ cz³owieka.

JeÂśli informacja o garbie zostanie zatrzymana na poziomie ego i nie dotrze dalej, nic po informacji. SkoĂączy siĂŞ na zÂłoÂści,
dowodach o nieprawidÂłowym widzeniu, nierozumieniu itp. Egotyczne blokady dziaÂłajÂą jeszcze zbyt silnie.
Gdy jednak informacja przedrze siê jakoœ przez g³ówn¹ zaporê i pojawi¹ siê refleksje oraz wdziêcznoœÌ dla przekaziciela,
wówczas mówienie o garbie okazuje siê byÌ potrzebne i korzystne dla obu stron. Bo garb najczêœciej jest wspó³dzielony.
Ten, co mĂłwi o garbie wcale nie jest od niego wolny.  MrugniĂŞcie

No i jeœli wskutek refleksji pojawi siê wdziêcznoœÌ, wchodzimy w stan koherentny serca. A stan taki, to b³ogos³awieùstwo
dla cz³owieka, jego organizmu i duszy. Podobnie jak wdziêcznoœÌ (ta ponoÌ najsilniej) stan ów wywo³uje mi³oœÌ, empatia, wspó³czucie.

Ostatecznie, wÂłasna reakcja emocjonalno-uczuciowa na docierajÂącÂą informacjĂŞ o garbatoÂści, mĂłwi na jakim etapie
i poziomie rozwoju znajdujemy siĂŞ aktualnie. I to jest prawdziwy probierz, nie do przekÂłamania w stosunku do siebie.
Bo przecieÂż wiesz, co czujesz. Innych moÂżesz zwodziĂŚ, siebie nie.

To tyle na temat garbu. Teoretycznie, lecz teoria wynika z praktyki. NajczĂŞÂściej.  DuÂży uÂśmiech

Pamiêtajmy, wdziêcznoœÌ zamiast z³oœci. I odwaga spogl¹dania w zwierciad³a. Bo jak sama nazwa wskazuje,
zwierciadÂło odzwierciedla. Oby jak najpiĂŞkniejsze ‘krajobrazy’.

To pa, garbaci i proÂści. I sorry za ‘wykÂład’.  MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 14:15:29 wysłane przez ptak » Zapisane
sfinks
Gość
« Odpowiedz #584 : Wrzesień 16, 2012, 15:48:12 »

..szukanie wroga na zewnÂątrz, aby zaciemniĂŚ kÂłopoty wewnĂŞtrzne,-
skÂąd my to znamy.
I tak w koÂło macieju, a ludzie ginÂą, tyle Âże tych na frontach nazywa siĂŞ bohaterami/polegÂłymi,-
a tych umieraj¹cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami.

Niech Âżyje "demokracja"!
hip hip hura Buzia na k³ódkê
Jestem z TobÂą ,podoba mi siĂŞ sposĂłb Twojego myÂślenia!
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #585 : Wrzesień 16, 2012, 16:25:19 »

..szukanie wroga na zewnÂątrz, aby zaciemniĂŚ kÂłopoty wewnĂŞtrzne,-
skÂąd my to znamy.
I tak w koÂło macieju, a ludzie ginÂą, tyle Âże tych na frontach nazywa siĂŞ bohaterami/polegÂłymi,-
a tych umieraj¹cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami.

Niech Âżyje "demokracja"!
hip hip hura Buzia na k³ódkê
Jestem z TobÂą ,podoba mi siĂŞ sposĂłb Twojego myÂślenia!

tak sfinks- gorzka to konkluzja, ale nikt nie mĂłwiÂł,-
Âże prawda jest sÂłodka.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #586 : Wrzesień 16, 2012, 16:26:52 »

Ot songo1970 trafiÂł w sedno UÂśmiech
Szacowna ptak przys³owie garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty odnosi siê w³aœnie do tych, którym po pró¿nicy to mówiÌ czy te¿ uœwiadamiaÌ.
Có¿ ego to zazdrosny i zaborczy w³adca Chichot
ZresztÂą dla kaÂżdego co innego jeÂżeli ktoÂś lubi trwoniĂŚ energie to jego sprawa.
to pa DuÂży uÂśmiech

PS
Pozwolê sobie jeszcze przypomnieÌ Ci szacowna ptak, ¿e zasadne jest zmienianie siebie a nie zmienianie innych i dlatego garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty Du¿y uœmiech (oczywiœcie nie chodzi mi o u³omnoœÌ cia³a fizycznego)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 18:48:56 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Sventer
Gość
« Odpowiedz #587 : Wrzesień 16, 2012, 21:30:34 »

CzeœÌ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby ktoœ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em. Mrugniêcie

Pozdro
Sven
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #588 : Wrzesień 16, 2012, 21:37:26 »

CzeœÌ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby ktoœ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em. Mrugniêcie

Pozdro
Sven

CzeœÌ,
chwilowo nie przewidujemy amnestii, MrugniĂŞcie ale jest inny sposĂłb na pozbycie siĂŞ balastu, z ktĂłrego wielu z nas juÂż skorzystaÂło.
Jednym z nich jest utworzenie nowych, ale nie powielonych wÂątkĂłw, ktĂłre osiÂągnÂą wymagany regulaminem poziom 50 postĂłw.
Drugim, pomoc innym forumowiczom.

Dasz radĂŞ. DuÂży uÂśmiech
Powodzenia.

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #589 : Wrzesień 17, 2012, 08:14:51 »

sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem??
Albo polec jakies inne forum, moze gdzie indziej spotka sie bardziej wyrozumialych.
Zycze powodzenia.
greta
Gość
« Odpowiedz #590 : Wrzesień 17, 2012, 08:52:43 »

Sven,do przodu,nie martw sie,ze masz troche na minusie.
Milo mi,ze znowu jestes.

Pozdrowka.Greta
arteq
Gość
« Odpowiedz #591 : Wrzesień 25, 2012, 00:45:47 »

sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem??
Porada... stosowana juÂż wielokrotnie  :]
east
Gość
« Odpowiedz #592 : Październik 05, 2012, 10:53:11 »

@Kiara
(..) a jeszcze lepiej jak nie traci czasu na pomniejszanie innych i wykorzysta go na powiĂŞkszenie siebie......
AÂż w koĂącu ten balonik JA pĂŞknie DuÂży uÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #593 : Październik 05, 2012, 12:01:57 »

cyt chanell
To chyba moja wina ,przestraszyÂłam ja moim postem.NapisaÂła do mnie kilka pytaĂą na priv.Sorry,
kairo-lady wróÌ na forum ,chêtnie odpowiem na twoje pytania.Teraz jednak nie mogê tego zrobiÌ bo nie masz konta ,a publicznie nie mogê na nie odpowiedzieÌ.
pozdrawiam chanell

To chyba leci tak : "mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa..."  MrugniĂŞcie

//Zadziwil mnie fakt naglego pojawienia sie kairo_lady na forum, i nadaktywnosci blu w tlumaczeniu zawilych zagadnien, np. o demonach ... jakby odbicie lustrzane potrzeb wlasnych, a to to tylko banka mydlana//.

Prosze o wieksza uwage dla "nowych" forumowiczow!  Buziak
arteq
Gość
« Odpowiedz #594 : Październik 05, 2012, 13:09:41 »

i odpowiedni dystans do starych... hÂłech hÂłech hÂłech 

i jakie tÂłumaczenia? lanie wody, przepisywanie, przedruki... a na odpowiedzi na proste pytanie/a juÂż "wiedzy" nie wystarcza.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #595 : Październik 05, 2012, 20:18:05 »

arteq nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomoÂści na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniĂŚ pytaĂą.Prosze wiĂŞc nie dociekaĂŚ .

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #596 : Październik 05, 2012, 20:55:58 »

Lady, powinnaÂś juÂż zauwaÂżyĂŚ, Âże zawsze (no dobrze "prawie" zawsze) reagujĂŞ na prĂłby osÂądĂłw / ocen innych ludzi, czy to jest p. ÂŁobos czy Ty. I staram siĂŞ w miarĂŞ delikatnie uÂświadomiĂŚ kogoÂś, Âże tak naprawdĂŞ brak mu informacji do jakiejkolwiek oceny, bo nie zna choĂŚby uczuĂŚ, odczuĂŚ, emocji i wiedzy kogoÂś innego.
A na tym forum oprĂłcz  przekazĂłw i obcych artyku³ów to chyba ponad 80% postĂłw jest ad persona.
KiedyÂś to "administracja" "robiÂła porzÂądek" wycinajÂąc nawet kawaÂłki z takich postĂłw, lub caÂłe posty, ale nikt nie chce spĂŞdzaĂŚ tutaj caÂłego wolnego czasu i jest "luÂźniej".
Przejrzyj sobie i prawie w kaÂżdym wÂątku, w tym teÂż znajdziesz osobiste "wycieczki", czyli oceny / osÂądy, ale nie publikowanego materiaÂłu, tylko publikujÂących, co nic nie wnosi oprĂłcz kontrowersji i ewentualnych reakcji, gdzie obydwie strony wskakujÂą na ego przeciwnika.
Dobra, bo zaraz sam zacznĂŞ oceniaĂŚ.
Proponujê wszystkim trochê wyhamowaÌ, jeœli zamierzacie napisaÌ coœ osobistego - naprawdê wspania³¹ metod¹ s¹ trzy g³êbokie oddechy i przemyœlenie tego w tym czasie.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #597 : Październik 05, 2012, 21:31:27 »

Cytat: blueray
Proponujê wszystkim trochê wyhamowaÌ, jeœli zamierzacie napisaÌ coœ osobistego - naprawdê wspania³¹ metod¹ s¹ trzy g³êbokie oddechy i przemyœlenie tego w tym czasie.

Albo ugryzienie siĂŞ w jĂŞzyk, lub w palec.  MrugniĂŞcie

arteq
Gość
« Odpowiedz #598 : Październik 06, 2012, 01:10:41 »

arteq nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomoÂści na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniĂŚ pytaĂą.Prosze wiĂŞc nie dociekaĂŚ .
Chanell, to nie do Ciebie, miaÂłem na myÂśli "nauczyciela" Blueray'a"...
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #599 : Październik 06, 2012, 08:51:46 »

I tu Lady w poÂście powyÂżej masz nastĂŞpny przykÂład tego, o czym mĂłwiĂŞ, doskonaÂły zresztÂą.

Edit: gryzienie w jĂŞzyk bywa bolesne nie tylko dla jĂŞzyka, wiĂŞc nie liczyÂłbym na to.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2012, 08:52:55 wysłane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Strony: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: