PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #575 : Wrzesień 16, 2012, 11:58:43 » |
|
PozwolĂŞ sobie wybacz szacowna ptak przypomnieĂŚ Ci stare powiedzonko: ,,Garbatemu nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest garbaty...." Sobie zresztÂą przypomnĂŞ, Âże teoretykowi nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest teoretykiem  Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ - nie ma sÂłuchania nie ma wymiany informacji. Dodam jeszcze tylko, Âże Wiedza stosowana zgodnie z PotrzebÂą (w praktyce) przyciÂąga jak magnes. PozwolĂŞ sobie teÂż z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziĂŚ, Âże skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siĂŞ wie jest akceptacja Innego. Akceptacja taka jest odbierana wiĂŞc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach . Czuje przecieÂż kaÂżdy nawet zwierze. to pa 
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #576 : Wrzesień 16, 2012, 12:01:56 » |
|
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #577 : Wrzesień 16, 2012, 12:08:48 » |
|
Szacowny fajne  PozwĂłl, Âże piwka wypije za Twoje zdrĂłwko  Fajnie siĂŞ czyta takie teksty  to pa 
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #578 : Wrzesień 16, 2012, 12:10:48 » |
|
A ja dodam i¿ nie ka¿da wiedza ka¿dego przyci¹ga i nie ka¿d¹ ani teoretycznie ani praktycznie ka¿dy jest zainteresowany. Bywa te¿ tak i¿ interesuje siê ni¹ by j¹ zastosowaÌ w innym celu ni¿ s¹ intencja przekazuj¹cego j¹. No có¿? Ilu ludzi tyle zrozumieù i tyle¿ samo pól doœwiadczalnych.... Dobrze gdy mog¹ byÌ obok siebie nie walcz¹c o udowadnianie nikomu jego ma³oœci.... bo wówczas swoj¹ pokazuj¹, miast wielkoœci¹ wzrastaÌ. Kiara  Ps. Prawd¹ jest takie zrozumienie swoich reakcji dobrze i¿ wklei³eœ ten tekst songo.Bowiem ci¹g³e udowadnianie mi i¿ mnie nie ma, nie jestem kim jestem , ¿e nie potrafiê nic i mam tylko teoretyczn¹ wiedzê z brakiem uczuÌ itp... itd... jest konfrontacj¹ tych wszystkich osób z g³êbi¹ problemów w nich tkwi¹cych na moim tle. Ja nie mam problemów z moj¹ to¿samoœci¹ , wiem jakie uczucia s¹ we mnie i jak je przejawiam oraz wiedza moja ( wiedza istnieje w nas tylko wówczas gdy poznajemy temat praktycznie , nie teoretycznie) jest dla mnie faktem. Naprawdê nikt niczego o mnie nie musi mi udowadniaÌ , bowiem ja wiem wszystko na swój temat, zwyczajnie nie mo¿e byÌ inaczej ,mo¿na w to tylko wierzyÌ , lub nie. Ale to ju¿ inne zupe³nie zagadnienie. Nie mam ¿alu ni pretensji z powodu niezrozumienia tych faktów przez innych, nie pomniejszam nikogo, a jedynie stwierdzam stan innoœci, co jest normalnoœci¹ w ka¿dym œrodowisku.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 12:29:34 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #579 : Wrzesień 16, 2012, 12:17:29 » |
|
Ja natomiast dodam, Âże przynajmniej kilkanaÂście ostatnich postĂłw jakoÂś nijak ma siĂŞ do tematu.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #580 : Wrzesień 16, 2012, 12:24:15 » |
|
WidaÌ te bliŸniacze p³omienie ogl¹daj¹ siebie w moim tle chc¹c zrozumieÌ ró¿nice i podobieùstwa, ba ale s¹ bliŸniaki identyczne i bliŸniaki zupe³nie ro¿ne. Ja tam zdecydowanie wolê te inne  chociaz pochodzimy z tego samego ognia ¿ycia to p³oniemy inaczej i to jest najpiêkniejszy dar istnienia nasza ró¿norodnoœÌ w tym bliŸniactwie. Jak by tak mog³o jeszcze nast¹piÌ wiêksze zrozumienie i akceptacja tego faktu , to ju¿ by³ by cud trzeciowymiarowy! Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #581 : Wrzesień 16, 2012, 12:24:41 » |
|
Co Ty Kiaro wci¹¿ z tÂą maÂłoÂściÂą i niezrozumieniem? Popatrz w zwierciadÂła… i zacznij sÂłuchaĂŚ… 
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #582 : Wrzesień 16, 2012, 13:54:48 » |
|
Naprawdê szkoda mi czasu na zajmowanie siê tym ci¹g³ym ptakowwym udowadnianie mi kim nie jestem... i kim mi byÌ wolno wedle jej mniemania. JA naprawdê znam moj¹ to¿samoœÌ , wiem kim jestem i nie potrzebujê ci¹g³ego wmawiania mi cudzych korekt mojej osobowoœci. Dziêkuje s¹ zbêdne. Moja rada, niech ka¿dy zajmie siê sob¹ , niech pozna kim sam jest i niech dziêki tej wiedzy piêknieje, wzrasta m¹droœci¹ i mi³oœci¹. Dla mnie jest zupe³nie obojêtne kim kto jest, czy te¿ nie jest , dla mnie wa¿ne jest co swoim jestestwem TU i TERAZ tworzy i czy nim wzbogaca, czy ¿ubrza wspóln¹ nasz¹ przestrzeù. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 14:19:10 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #583 : Wrzesień 16, 2012, 14:13:25 » |
|
PozwolĂŞ sobie wybacz szacowna ptak przypomnieĂŚ Ci stare powiedzonko: ,,Garbatemu nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest garbaty...." Sobie zresztÂą przypomnĂŞ, Âże teoretykowi nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest teoretykiem  Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ - nie ma sÂłuchania nie ma wymiany informacji. Dodam jeszcze tylko, Âże Wiedza stosowana zgodnie z PotrzebÂą (w praktyce) przyciÂąga jak magnes. PozwolĂŞ sobie teÂż z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziĂŚ, Âże skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siĂŞ wie jest akceptacja Innego. Akceptacja taka jest odbierana wiĂŞc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach . Czuje przecieÂż kaÂżdy nawet zwierze. to pa  PrzebiÂśniegu, fajnie piszesz. Z jednym tylko nie do koĂąca siĂŞ zgodzĂŞ, a mianowicie z tym, Âże „garbatemu nie mĂłwi siĂŞ, Âże jest garbaty”. OczywiÂście, jeÂśli chodzi o garb fizyczny, to wielkim nietaktem byÂłoby o nim mĂłwiĂŚ. Ale gdy chodzi o garb nabyty, innego rodzaju, to raczej powinniÂśmy na to wskazaĂŚ dÂźwigajÂącemu. Bo czasami jest tak, Âże garb wyrĂłsÂł ponad miarĂŞ a jego wÂłaÂściciel (i hodowca w jednym) jest tak mocno przygnieciony ciĂŞÂżarem, Âże nie ma moÂżliwoÂści swobodnego oglÂądu. I dÂźwiga biedak nie wiedzÂąc nawet co dÂźwiga. ZÂłoszczenie siĂŞ na tego, kto wskaÂże na Ăłw zbĂŞdny ciĂŞÂżar jest najczĂŞstszÂą reakcjÂą. Bo Ego, kontroler bardzo nie lubi byĂŚ pouczanym, mimo, Âże to ono jest odpowiedzialne za garbatoœÌ czÂłowieka. JeÂśli informacja o garbie zostanie zatrzymana na poziomie ego i nie dotrze dalej, nic po informacji. SkoĂączy siĂŞ na zÂłoÂści, dowodach o nieprawidÂłowym widzeniu, nierozumieniu itp. Egotyczne blokady dziaÂłajÂą jeszcze zbyt silnie. Gdy jednak informacja przedrze siĂŞ jakoÂś przez g³ównÂą zaporĂŞ i pojawiÂą siĂŞ refleksje oraz wdziĂŞcznoœÌ dla przekaziciela, wĂłwczas mĂłwienie o garbie okazuje siĂŞ byĂŚ potrzebne i korzystne dla obu stron. Bo garb najczĂŞÂściej jest wspó³dzielony. Ten, co mĂłwi o garbie wcale nie jest od niego wolny.  No i jeÂśli wskutek refleksji pojawi siĂŞ wdziĂŞcznoœÌ, wchodzimy w stan koherentny serca. A stan taki, to bÂłogosÂławieĂąstwo dla czÂłowieka, jego organizmu i duszy. Podobnie jak wdziĂŞcznoœÌ (ta ponoĂŚ najsilniej) stan Ăłw wywoÂłuje miÂłoœÌ, empatia, wspó³czucie. Ostatecznie, wÂłasna reakcja emocjonalno-uczuciowa na docierajÂącÂą informacjĂŞ o garbatoÂści, mĂłwi na jakim etapie i poziomie rozwoju znajdujemy siĂŞ aktualnie. I to jest prawdziwy probierz, nie do przekÂłamania w stosunku do siebie. Bo przecieÂż wiesz, co czujesz. Innych moÂżesz zwodziĂŚ, siebie nie. To tyle na temat garbu. Teoretycznie, lecz teoria wynika z praktyki. NajczĂŞÂściej.  PamiĂŞtajmy, wdziĂŞcznoœÌ zamiast zÂłoÂści. I odwaga spoglÂądania w zwierciadÂła. Bo jak sama nazwa wskazuje, zwierciadÂło odzwierciedla. Oby jak najpiĂŞkniejsze ‘krajobrazy’. To pa, garbaci i proÂści. I sorry za ‘wykÂład’. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 14:15:29 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
 |
« Odpowiedz #584 : Wrzesień 16, 2012, 15:48:12 » |
|
..szukanie wroga na zewn¹trz, aby zaciemniÌ k³opoty wewnêtrzne,- sk¹d my to znamy. I tak w ko³o macieju, a ludzie gin¹, tyle ¿e tych na frontach nazywa siê bohaterami/poleg³ymi,- a tych umieraj¹cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami. Niech ¿yje "demokracja"! hip hip hura  Jestem z Tob¹ ,podoba mi siê sposób Twojego myœlenia!
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #585 : Wrzesień 16, 2012, 16:25:19 » |
|
..szukanie wroga na zewn¹trz, aby zaciemniÌ k³opoty wewnêtrzne,- sk¹d my to znamy. I tak w ko³o macieju, a ludzie gin¹, tyle ¿e tych na frontach nazywa siê bohaterami/poleg³ymi,- a tych umieraj¹cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami. Niech ¿yje "demokracja"! hip hip hura  Jestem z Tob¹ ,podoba mi siê sposób Twojego myœlenia! tak sfinks- gorzka to konkluzja, ale nikt nie mówi³,- ¿e prawda jest s³odka.
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #586 : Wrzesień 16, 2012, 16:26:52 » |
|
Ot songo1970 trafi³ w sedno  Szacowna ptak przys³owie garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty odnosi siê w³aœnie do tych, którym po pró¿nicy to mówiÌ czy te¿ uœwiadamiaÌ. Có¿ ego to zazdrosny i zaborczy w³adca  Zreszt¹ dla ka¿dego co innego je¿eli ktoœ lubi trwoniÌ energie to jego sprawa. to pa  PS Pozwolê sobie jeszcze przypomnieÌ Ci szacowna ptak, ¿e zasadne jest zmienianie siebie a nie zmienianie innych i dlatego garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty  (oczywiœcie nie chodzi mi o u³omnoœÌ cia³a fizycznego)
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 18:48:56 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Sventer
Gość
|
 |
« Odpowiedz #587 : Wrzesień 16, 2012, 21:30:34 » |
|
CzeœÌ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby ktoœ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em.  Pozdro Sven
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #588 : Wrzesień 16, 2012, 21:37:26 » |
|
CzeœÌ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby ktoœ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em.  Pozdro Sven CzeœÌ, chwilowo nie przewidujemy amnestii,  ale jest inny sposób na pozbycie siê balastu, z którego wielu z nas ju¿ skorzysta³o. Jednym z nich jest utworzenie nowych, ale nie powielonych w¹tków, które osi¹gn¹ wymagany regulaminem poziom 50 postów. Drugim, pomoc innym forumowiczom. Dasz radê.  Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #589 : Wrzesień 17, 2012, 08:14:51 » |
|
sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem?? Albo polec jakies inne forum, moze gdzie indziej spotka sie bardziej wyrozumialych. Zycze powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #590 : Wrzesień 17, 2012, 08:52:43 » |
|
Sven,do przodu,nie martw sie,ze masz troche na minusie. Milo mi,ze znowu jestes.
Pozdrowka.Greta
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #591 : Wrzesień 25, 2012, 00:45:47 » |
|
sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem?? Porada... stosowana juÂż wielokrotnie :]
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #592 : Październik 05, 2012, 10:53:11 » |
|
@ Kiara(..) a jeszcze lepiej jak nie traci czasu na pomniejszanie innych i wykorzysta go na powiĂŞkszenie siebie......
AÂż w koĂącu ten balonik JA pĂŞknie 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #593 : Październik 05, 2012, 12:01:57 » |
|
cyt chanellTo chyba moja wina ,przestraszy³am ja moim postem.Napisa³a do mnie kilka pytaù na priv.Sorry, kairo-lady wróÌ na forum ,chêtnie odpowiem na twoje pytania.Teraz jednak nie mogê tego zrobiÌ bo nie masz konta ,a publicznie nie mogê na nie odpowiedzieÌ. pozdrawiam chanell To chyba leci tak : "mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa..."  //Zadziwil mnie fakt naglego pojawienia sie kairo_lady na forum, i nadaktywnosci blu w tlumaczeniu zawilych zagadnien, np. o demonach ... jakby odbicie lustrzane potrzeb wlasnych, a to to tylko banka mydlana//. Prosze o wieksza uwage dla "nowych" forumowiczow! 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #594 : Październik 05, 2012, 13:09:41 » |
|
i odpowiedni dystans do starych... hÂłech hÂłech hÂłech
i jakie tÂłumaczenia? lanie wody, przepisywanie, przedruki... a na odpowiedzi na proste pytanie/a juÂż "wiedzy" nie wystarcza.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #595 : Październik 05, 2012, 20:18:05 » |
|
arteq nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomoÂści na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniĂŚ pytaĂą.Prosze wiĂŞc nie dociekaĂŚ .
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #596 : Październik 05, 2012, 20:55:58 » |
|
Lady, powinnaœ ju¿ zauwa¿yÌ, ¿e zawsze (no dobrze "prawie" zawsze) reagujê na próby os¹dów / ocen innych ludzi, czy to jest p. £obos czy Ty. I staram siê w miarê delikatnie uœwiadomiÌ kogoœ, ¿e tak naprawdê brak mu informacji do jakiejkolwiek oceny, bo nie zna choÌby uczuÌ, odczuÌ, emocji i wiedzy kogoœ innego. A na tym forum oprócz przekazów i obcych artyku³ów to chyba ponad 80% postów jest ad persona. Kiedyœ to "administracja" "robi³a porz¹dek" wycinaj¹c nawet kawa³ki z takich postów, lub ca³e posty, ale nikt nie chce spêdzaÌ tutaj ca³ego wolnego czasu i jest "luŸniej". Przejrzyj sobie i prawie w ka¿dym w¹tku, w tym te¿ znajdziesz osobiste "wycieczki", czyli oceny / os¹dy, ale nie publikowanego materia³u, tylko publikuj¹cych, co nic nie wnosi oprócz kontrowersji i ewentualnych reakcji, gdzie obydwie strony wskakuj¹ na ego przeciwnika. Dobra, bo zaraz sam zacznê oceniaÌ. Proponujê wszystkim trochê wyhamowaÌ, jeœli zamierzacie napisaÌ coœ osobistego - naprawdê wspania³¹ metod¹ s¹ trzy g³êbokie oddechy i przemyœlenie tego w tym czasie.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #597 : Październik 05, 2012, 21:31:27 » |
|
Proponujê wszystkim trochê wyhamowaÌ, jeœli zamierzacie napisaÌ coœ osobistego - naprawdê wspania³¹ metod¹ s¹ trzy g³êbokie oddechy i przemyœlenie tego w tym czasie. Albo ugryzienie siê w jêzyk, lub w palec. 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #598 : Październik 06, 2012, 01:10:41 » |
|
arteq nie mogĂŞ odpowiedzieĂŚ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomoÂści na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniĂŚ pytaĂą.Prosze wiĂŞc nie dociekaĂŚ . Chanell, to nie do Ciebie, miaÂłem na myÂśli "nauczyciela" Blueray'a"...
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #599 : Październik 06, 2012, 08:51:46 » |
|
I tu Lady w poÂście powyÂżej masz nastĂŞpny przykÂład tego, o czym mĂłwiĂŞ, doskonaÂły zresztÂą.
Edit: gryzienie w jĂŞzyk bywa bolesne nie tylko dla jĂŞzyka, wiĂŞc nie liczyÂłbym na to.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2012, 08:52:55 wysłane przez blueray21 »
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
|