koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #200 : Luty 10, 2010, 16:53:15 » |
|
Rozważanie o...
Człowiek, ta mrówka w obliczu Wszechświata wciąż dumnie i bezkrytycznie władzę nad Ziemią roztacza a ona powolna, cierpliwa, jak rodzic strapiony od wieków bezsensowne przelicza zgony lecz wciąż piękna, godna i w oczekiwaniu cicha.
I mrówka jej dziecko i sarna i człowiek i drzewo wichurą ogromną zwalone a jeszcze grzyby po wielkim deszczu i mnóstwo, mnóstwo wymieniać by jeszcze...
A Ona wciąż czeka i nie upomina, choć z jej ran wypływa gorąca lawa - i rozpaczą krzyczą przydrożne kamienie...
i drży od czasu do czasu jej ciało - gdy człowiek ów, rozmyślnie przekracza granice, nie pojmując, iż bez Matki takiej pozostanie z niczym!
Lecz, Ona swój płaszcz wielobarwny i świetlisty, niczym na ucztę wspaniałą - niezmiennie tak przyodziewa ...
Nie zauważy niejeden - drugiego jednak, wciąż i wciąż zdumiewa!
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 16:56:18 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #201 : Luty 10, 2010, 21:31:24 » |
|
Moja wena odplynela , gdzies daleko w Zaswiat dziki Tu na forum juz jej nie ma, bo tu tylko wrazski krzyki Nie ma co rozpaczac wcale , nie ma co lez wiadra zlewac Przeciez ludziom wroca moce, trzeba tylko ciutke chciewac Trzeba jeno sercem spojrzec tam gdzie klebia sie podstepy Zeby rozum co je zglebia, nie okazal sie zbyt tepy Wejrzec trzeba w gorne stony i zobaczyc swoje moce Ktore zechciec wzywac trzeba , na co one mkna ochocze I mocami mocno wladac , a emocjom cugle zadac Wowczas radosc tu powroci , piesn poplynie tonem wartkim Jednia znowu nas polaczy choc dzielona w cztery cwiartki Kto zywiolow moc poznaje , temu zycie rajem staje Tego zycze Wam i sobie, a co zycze zaraz zrobie kiara
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 23:29:38 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #202 : Luty 10, 2010, 21:44:53 » |
|
no i wena już wróciła, Kiaro Słodka, Kiaro MiłaMatka Ziemia, swoje dzieci tak przyzywa żywiołem jej ogień twórczy, powietrze wolne i uczuć fali wzburzonej grzywa, a także moc cedru, dębu i jesiona niebawem cudów wielkich dokona! z serdecznym privietem: koliberek33
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 21:46:21 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Linda
Gość
|
|
« Odpowiedz #203 : Luty 26, 2010, 10:19:11 » |
|
Ze strefy nietknietej ludzkim zwątpieniem, Wyciagasz na chwile ... obrazy z krainy niczyjej.. Zrywasz kwiaty z łąki ,co kwitnie dla Ciebie znów chcesz być ptakiem... nie ptaka cieniem.. I słońce blaskiem silniejszym bije.... i przeszkód nie widzisz na drodze... I czarne się czarnym zdaje tylko chwilę... bo pomik Ego niechciany zburzyłeś i twoja Prawda znów żyje....
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #204 : Marzec 02, 2010, 12:13:31 » |
|
Wiatr
Świczcze, duje mocą, grozą pohukuje powywracał dumne drzewa
a poeci, że w kominku wraz ze świerszczem tak tęsknoty wciąż rozbudza, i tak pięknie jęczy, śpiewa…
a on hula, a on duje i ze smakiem zatańcował z żółtym z piachem, czerwonymi dachówkami i do taktu gwiżdże, przytupuje!
wiatr przeklęty, hen na morzu, na okrętach
wśród kurhanów plecie warkocz - nić Ariadny plącze, zwija i przerywa
szczotka świata zkurzonego
pooczyszczał dróżki wszystkie - przenicował brudne dusze, hen na wylot!
=====================================
cichutko, na palcach...
ostrożnie, proszę tylko nie budź moich snów
lubię z nimi wędrować po manowcach
nawet jawa dorównać by im chciała
ich obecność bardziej rzeczywista niż ty
mimo, że co dzień całujesz na pożegnanie o poranku
przepraszam, choć wciąż jeszcze senna coraz bardziej do Ciebie po tej drabinie z fatamorgany
powracam
Scaliłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 18:44:41 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #205 : Marzec 04, 2010, 11:43:30 » |
|
Piekne te twoje wiersze koliberku
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #206 : Marzec 04, 2010, 11:50:45 » |
|
Podziękowanie dla Channelchciałbym dla Ciebie jeszcze choć parę strof wiersza co ptaki przyciągną na wiosnę bazie mięciutkie i serce dla każdego miłosne - woń kwiatów z dzieciństwa zapach rzeki i deszczu i krztynę wiatru ze śpiewem świerszczy, by do snu kołysał.... słów słodkich kilka i poduszkę z mgieł na posłanie takie są moje dla Ciebie życzenia i najserdeczniejsze podziękowania! .
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 11:55:34 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #207 : Marzec 04, 2010, 12:24:39 » |
|
Dusza moja pragnie, drugiej bratniej duszy. Duszy co ze mną pogada, przytuli i ze mna się wzruszy.
Chciałabym otworzyć swoją duszę, za nim w wędrówkę dusz wyruszę.
Wędrówka wydaje się daleka i nie wiem co mnie na końcu jej czeka. Może ta własnie bratnia dusza ? Może i ona w wędrówkę dusz wyrusza ?
To dla ciebie Koliberku kochany ,moje skromne podziękowania
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 16:39:07 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Księga Koheleta 3,1
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #208 : Marzec 04, 2010, 15:35:28 » |
|
a dzięki piękne toż koliberek z dumy mało nie pęknie! wiersz górnolotny w rymach się nie dusi oj, spodobać się koliberkowi musi (gdyby ktoś skrytykować chciał prędzej by słowem takim się zakrztusił) raduje się koliberkowa dusza gdy się wierszem naszej chanellkanalizuje dusza!
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 15:38:15 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #209 : Marzec 08, 2010, 18:52:54 » |
|
ach, kobiety!ach, kobiety, kobiety kocice łasice, kokietki aktorki, panienki i wielkie divy piękne i dumne ponad wszelkie dziwy ciucho i cicholubki mądre i zadziorne z rozumem głupiutkim roztropne damy i dostojne matrony hetery i ladacznice penelopy pilnujące męża, dzieci i domu służące, kuchty, i cne zakonnice... kochajmy te wszystkie baby matki, żony i cudne pannice! ======================================= bo, w marcu jak w garncu...fiknął marzec koziołka bo do wiosny blisko i już bazi by się chwycił gdyby na lodzie - się nie wykopyrtnął! śpiewają koty - się marcują znaczy we wsi posyłają już pierwsze swaty co by z panny się kobieta zrobiła i swe święto od teraz czciła niech się pan tuli i tulipan się kładzie w wielki ceramiczny dzban! (bo fajanse nie awanse, jeno taki zwykły chłam!) bo, w marcu jak w garncu lód, panna i weselny miód wianuszek, co z cnoty się zmienił w dziecięcie, jak jaki cud! Scaliłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 22:49:11 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #210 : Marzec 13, 2010, 18:28:41 » |
|
judaszowy wers
a ty oblicze miłości fałszywej następny odlew Judasza co ponad dwa tysiące lat słodki uśmiech wszem i wobec roztacza
głosisz chwałę Pana i Pani w niebiesiech podczas gdy w sercu wciąż łzy dławisz i jad w wątrobie którą rak podstępny toczy i krzykiem niemym próbuje twe ślepe i dufne otworzyć oczy
kiedy wreszcie obudzisz się i misją przestaniesz się pysznie obnosić i syna swojego jedynego zwyczajnie utulisz do snu ostatni to bowiem już czas by wszystkim Judaszom tej Ziemi przebaczyli w każdym z nas
Bogini i Bóg
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 18:31:22 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #211 : Marzec 16, 2010, 23:00:41 » |
|
znów
w fotelu schowałeś się bezpiecznym snu jawę dojmującą przechytrzyć pragniesz gdy noc do dnia przymierza się nieznacznie pytań moc zadajesz nie wiesz nie rozumiesz pojąć pragniesz gorączkowo
księżyc zziębnięty wniknąłby chętnie w powietrze gęste od oddechów śpiących niewinnie niczym mrówka twój but przed nosem objąć istotę istoty pragniesz przeczuwasz zagładę nawet i schodzisz z drogi na chwilę gdy dziecko w pokoju obok kaszle bezustannie ty siebie szukasz niepoważnie
wstań i przytul się do smutnego dziecka
choć but wciąż taki sam duży gdzieś czyha za rogiem nie ma to już najmniejszego znaczenia
.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 23:01:06 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
marek324
Gość
|
|
« Odpowiedz #212 : Marzec 17, 2010, 10:28:06 » |
|
żeby nie było że jestem złośliwy czy coś w tym rodzaju... koliberek - próbowałeś kiedyś publikować swoje wiersze? myślę że była by to najlepsza i przynajmniej miarodajna dla ciebie forma sprawdzenia zapotrzebowania na twoją poezję. bo zazwyczaj oprócz braku rymu jej forma i treść poprostu dręczy duszę... bez urazy.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #213 : Marzec 17, 2010, 11:08:10 » |
|
Ciężko patrzy się na gada, który gada, żeby gadać, nic nie tworzy tylko miesza, ja bym toto powywieszał... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
marek324
Gość
|
|
« Odpowiedz #214 : Marzec 17, 2010, 11:11:57 » |
|
to przynajmniej się rymuje i ma jakiąś logikę rozumowania... jakiego? to już zupełnie inna sprawa. thotal, już kiedyś ci napisałem że jesteś dla mnie thotalną porażką jako człowiek
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #215 : Marzec 17, 2010, 11:18:52 » |
|
Moje wiersze bez mego starania są drukowane. Znajdziesz je na każdym Uniwersytecie. Nie znam "mozartów" wśród poetów. Raz się pisze lepiej raz gorzej. To nie jest forum literackie, więc umieszczam tu i zwykłe klepanki- rymowanki i to co mi w duszy akurat gra bez specjalnych ambicji, o których Ty myślisz. Do druku przekazuję te najlepsze. A może pokażesz jak to się robi naprawdę. I a'propos: już od dawna wiersze rymowane, o jakich myślisz, są źle widziane. Ale tego już w szkole uczyli. Dziękuję za krytykę, jesteś jedyny odważny taki. Jednakże ni to mnie ziębi, ni grzeje. O molu rzecz:była raz sobie taki mol chciał być mądry, wielki niczym król czytał, czytał i rozmyślał swe uwagi ciągle pisał chciał być ważny i kochany wciąż zauważany - tak się starał, tak zabiegał w internecie ciągle siedział wreszcie przyszła mu odpowiedź: Molu drogi, zatrzymaj się wpół drogi boś nie król, tylko wielki, wielki troll ostał ci się jeno świat pogardy a na szyję wielki sznur!
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 11:51:41 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
marek324
Gość
|
|
« Odpowiedz #216 : Marzec 17, 2010, 11:22:53 » |
|
ostał ci się ino sznur... wesele wyspiańskiego. kiepskie nawiązanie co dowodzi jednak marnego warsztatu koliberek: " ...już od dawna wiersze rymowane, o jakich myślisz, są źle widziane..." - skoro więc kierujesz się tym co jest mile widziane bądź nie, to co z ciebie za poeta? poeta idzie za głosem duszy a nie poczekiwaniem pospulstwa, ale widać i tu również zaszły znaczące zmiany, widać jest to również obecnie źle widziane... koliberek, poprzez takie wypowiedzi obnażasz swoją nijakość, bo tylko ktoś taki kieruje się tym co inni pomyślą, inni oczekują, powiedzą, czego chcą itd... żal. pada w ten sposób kolejna "ikona" forum
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 12:37:57 wysłane przez marek324 »
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #217 : Marzec 17, 2010, 11:35:12 » |
|
Proszę mi o merytoryczne wskazanie kiepskości nawiązania do utworu jednego z największych Mistrzów literatury polskiej. się wymądrzam - bo ja wiedzę wszelką mam w Wyspiańskim znakomicie się orientuję nie, co jakiś tam marny poeta, czy cham* teoretyk jest ze mnie stary z jednego tylko powodu że na imię mi Marek! *cham (czyt. chłop) Ps. Wyspiańskiego zawsze pisze sie z dużej litery!
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 14:53:46 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
marek324
Gość
|
|
« Odpowiedz #218 : Marzec 17, 2010, 11:41:08 » |
|
merytoryczne wskazanie kiepskości nawiązania do utworu? koliberek - jaja sobie robisz? wystarczy to przeczytać
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #219 : Marzec 17, 2010, 11:48:31 » |
|
Żem poetą, żem ikoną jam nie wiedział tego nigdy aż tu Marek się się pojawił prorok jaki czyżby? wciąż pisałem sobie sam nie zaglądał żaden pan ani pani, czy panienka toż to żałość, żałość wielka lecz czytelnik się pojawił, i do tego krytyk jaki już zaczynam wierzyć - postać ze mnie, nie byle jaka! nie krytykują jedynie idioty i byle szaraka.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2010, 14:54:38 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #220 : Marzec 17, 2010, 11:50:49 » |
|
Naucz chama czytać wiersze, to poniży cię po pierwsze, a po drugie, świńskim ryjem, wytłumaczy po co żyjesz... Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2010, 11:54:46 wysłane przez Thotal »
|
|
|
|
|
marek324
Gość
|
|
« Odpowiedz #221 : Marzec 17, 2010, 12:22:33 » |
|
i rozumiem że te wiersze są wyrazem waszej drogi miłości, zrozumienia, nieingerencji... panowie, przestańcie się ośmieszać, bo to jakoś nie idzie w parze z głoszonymi przez was poglądami. co innego gdy nadstawicie drugi policzek.... wtedy ktoś omylnie weźmie was za męczenników za wiarę a tak...
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #222 : Marzec 17, 2010, 12:28:45 » |
|
i rozumiem że te wiersze są wyrazem waszej drogi miłości, zrozumienia, nieingerencji...(...) Dokładnie tak, dokładnie. Gratuluję przenikliwości i ciepło bardzo pozdrawiam. Cieszę się, iż zajrzał tu Pan i wyraził tyle opinii. Nie każdemu chciałoby się o wierszach, czy zwykłych rymowankach rozprawiać. Dziękuję zatem i pozdrowionka ślę ciepłe. koliberek33
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #223 : Marzec 17, 2010, 14:07:32 » |
|
>Marek<, Twego posta z tego wątku usunąłem ja. Być moze umknęło Twej uwadze iż jest to wątek dotyczący wiersz, jeśli więc masz jakiś do zamieszczenia to bardzo prosimy, natomiast swe opinie możesz zamieścić (ewentualnie) w wątku "Wyraź siebie".
|
|
|
|
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
|
|
|
koliberek33
Gość
|
|
« Odpowiedz #224 : Marzec 17, 2010, 17:11:12 » |
|
odsuwanie przynaglanie odpędzanie
u w a r u n k o w a n i e
natychmiast teraz potem zaraz jutro dość i byle jak zapaść zazdrość złość gdzieś pomiędzy tamtędy
polną drogą wjechał czołg struchlał słowik polny kwiat tysięczny obumarł los
horyzont na pół rozpłatany nad światem łka gdzie wciąż balast zbędna gra poza rytmem
niemal każdy takt
|
|
|
|
|
|
|
|